Stiri

Cel mai important scriitor egiptean de astazi, Alaa al-Aswani, despre situatia din Egipt

Alaa al‑Aswani este cel mai apreciat scriitor egiptean contemporan, tradus in aproape 30 de limbi. Inca de la debut, critica literara a vazut in el un demn succesor al laureatului Premiului Nobel pentru Literatura, Naghib Mahfuz.
Blocul Iakubian, primul sau roman (tradus in cadrul colectiei Biblioteca Polirom in 2008), a provocat dezbateri aprinse, raminind timp de peste cinci ani (pina la aparitia roma­nului Chicago) cea mai vinduta carte in limba araba, reeditata de mai multe ori, tradusa in intreaga lume si transfor­mata intr‑un film egiptean de succes in 2006 (prezentat si in Romania, la TIFF 2006).
Chicago (Polirom, 2010), bestsellerul care a surclasat Blocul Iakubian, prezinta vietile mai multor egipteni americanizati, stabiliti in Chicago din motive politice sau economice – o extraordinara galerie de portrete zugravite cu maiestria si migala unui miniaturist oriental.

Alaa al-Aswani, cel mai tradus si mai apreciat scriitor egiptean contemporan, membru fondator al Miscarii Egiptene pentru Schimbare, se numara printre sutele de mii de egipteni iesiti zilele acestea in strada.

„M-am alaturat manifestantilor din Cairo, la fel cum au facut-o sute de mii de alti egipteni din toata tara oameni care au iesit in strada, cerindu-si dreptul la libertate si infruntind violenta de temut a politiei. […]

Mi s-a cerut sa spun citeva cuvinte. Chiar daca am vorbit de sute de ori in public, de data aceasta a fost diferit: a trebuit sa iau cuvintul in fata a peste 30.000 de demonstranti, care nu aveau nici un chef sa auda de compromis si care au n-au incetat o secunda sa strige «Jos cu Hosni Mubarak!». […]

De ce s-au revoltat egiptenii? Raspunsul se afla in insasi natura regimului. Orice sistem tiranic poate priva oamenii de libertate, dar le ofera in schimb o viata relativ usoara. Un regim democratic poate sa piarda lupta cu saracia, dar cetatenii se bucura de libertate si demnitate. Regimul egiptean a privat oamenii de absolut totul. Sutele de mii de demonstranti nu sint nimic altceva decit reprezentantii a milioane de egipteni ale caror drepturi au fost incalcate.
Acesta este modul in care a inceput primavara egipteana. Miine, vom vedea o adevarata batalie”
, a declarat al-Aswani pentru The Guardian.

Membru fondator al Miscarii Egiptene pentru Schimbare, Alaa al-Aswani a atras atentia inca de la debut: criticii au vazut in el un demn succesor al laureatului Premiului Nobel pentru Literatura, Naghib Mahfuz, iar sustinatorii regimului Mubarak, un inamic.
De profesie dentist (si‑a deschis primul cabinet in Blocul Iakubian din Cairo) si prozator, Alaa al‑Aswani a primit o educatie francofona, si‑a finalizat studiile in SUA si a debutat pe scena literara in 1990, cu un volum de povestiri extrem de apreciat de critica literara. Romanul Blocul Iakubian, publicat in 2002 (Polirom, 2008), a provocat dezbateri aprinse, raminind timp de peste cinci ani (pina la aparitia roma­nului Chicago) cea mai vinduta carte in limba araba, reeditata de mai multe ori, tradusa in douazeci si sapte de limbi si transfor­mata intr‑un film egiptean de succes in 2006
Chicago (2006, Polirom, 2010), cel de-al doilea sau roman, a fost primit de catre critici cu acelasi entuziasm ca si Blocul Iakubian.

Cartile lui Alaa al-Aswani traduse la Polirom:

Blocul Iakubian
Traducere din limba araba si note de Nicolae Dobrisan
Colectia BIBLIOTECA POLIROM / 328 p. / 39,50 lei
Editie cartonata

Blobul Iakubian este un Cairo comprimat: in acelasi timp arena, inchisoare si labirint, o epava de pe care omenirea reuseste cu greu sa se salveze.” (Times Literary Supplement)

Romanul prezinta o imagine plina de ironie a Egiptului modern prin intermediul locatarilor unui bloc din centrul Cairoului. De la fiul pios al portarului, aristocratul scapatat si intelectualul homosexual la vaga­bonzii refugiati pe terasa si afaceristii fara scrupule care detin pravaliile de la parter, fiecare personaj reprezinta o fateta a Egiptului modern – in care coruptia politica, averile cistigate ilicit si ipocrizia religioasa se conjuga cu aroganta si agresivitatea puterni­cilor zilei, iar idealismul tineresc se poate transforma cu repeziciune in extremism. Tuturor aces­tora li se opune totusi o viziune mai veche si mai pasnica a societatii, care inca mai poate avea cistig de cauza.


Chicago

Traducere din limba araba si note de Nicolae Dobrisan
Colectia BIBLIOTECA POLIROM / 360 p. / 29,95 lei

Chicago este o fresca ampla, cu o multitudine de personaje ale caror povesti se impletesc unele cu altele. Prezentindu-si conationalii pe fundalul unei alte culturi, Alaa al-Aswani reuseste sa sublinieze aspectele cele mai sensibile ale personalitatii lor, sa le investigheze optiunile, traumele, loialitatile si apartenentele.” (The Guardian)

Chicago prezinta vietile mai multor egipteni americanizati, stabiliti in Chicago din motive politice sau economice. O mare parte din actiune se petrece in campusul Facultatii de Medicina, unde autorul insusi si‑a finalizat studiile. Scriind fara teama si fara tabuuri, Alaa al‑Aswani propune o viziune critica atit a societatii americane, unde unele dintre personajele sale se confrunta cu dezastrele provocate de abuzul de droguri si relatiile sexuale riscante, cit si a politicii autoritariste a Egiptului contemporan. Dar, dincolo de mesajul sau politic, Chicago, ca si Blocul Iakubian, este in primul rind o extraordinara galerie de portrete zugravite cu maiestria si migala unui miniaturist oriental.

Articole similare

Lansare de carte: Bucureştiul european, de Bogdan Andrei Fezi

Jovi Ene

Stat şi viaţă privată în regimurile comuniste

Jovi Ene

Les Films de Cannes à Bucarest

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult