Știrile săptămânii: Filmul Cel ales – doua premii la Milano International Filmmaker Festival of World Cinema; Lungmetrajul „Lumea e a mea”, premiat la Festivalul de Film de la Cottbus; EducaTIFF revine în Cluj-Napoca cu cea mai de succes inițiativă- Săptămâna Filmului pentru Elevi – ediția a 2-a; Asociația Culturală Control N lansează ROMANIAN SCRIPT DATABASE – platformă online de scenarii românești.
Filmul Cel ales – doua premii la Milano International Filmmaker Festival of World Cinema
Sâmbătă 7 noiembrie, la Milano, a avut loc gala de decernare a premiilor acordate de International Filmmaker Festival of World Cinema, competiție în care s-au înscris peste nouă sute de filme din întreaga lume. Cu acest prilej, filmul românesc “CEL ALES”, realizat de Cristian Comeagă a primit premiul pentru cel mai bun film de ficțiune străin (filme turnate în altă limbă decât engleza) și premiul pentru cel mai bun machiaj și cel mai bun hairstyling, acordat pentru performanța echipei compusă din Gabriela Crețan, Olimpia Stoicea, Margo Ștefan și Alexandra Bârlădeanu.
La ceremonie au fost prezenți autorul și actorii Bogdan Stanoevici, Nicodim Ungureanu și Olimpia Melinte, toți trei nominalizați pentru performanțele lor. Filmul a mai primit o nominalizare și pentru cea mai bună coloană sonoră.
Distincțiile acordate la Milano ridică la nouă numărul premiilor internaționale obținute de “CEL ALES”, un thriller politic ce se referă fără echivoc la actualitatea românească și acuză existența unui sistem ocult care, de dincolo de gratiile comuniste, ca și din spatele fațadei democratice ne-a controlat și continuă să ne controleze viața.
Personajul principal, interpretat de Bogdan Stanoevici e un anonim recrutat de serviciile secrete în anii ’80, în timpul liceului, ce revine în țară și încearcă după mai bine de trei decenii să se elibereze din tentaculele caracatiței care continuă să-i stăpânească existența. Nicodim Ungureanu dă viață personajului ce reprezintă această putere ascunsă, Olimpia Melinte joacă rolul iubitei din adolescență, iar Laura Cosoi e necunoscuta care conduce pașii protagonistului pe scurtul și dramaticul său drum prin România de azi.
“CEL ALES” e o producție Domino Film realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.
Lungmetrajul „Lumea e a mea”, premiat la Festivalul de Film de la Cottbus
Lungmetrajul independent regizat Nicolae Constantin Tănase, Lumea e a mea/ The World is Mine, a câștigat sâmbătă, 7 noiembrie, Cottbus Discovery Award în cadrul celei de-a 25-a ediții a Festivalului Internațional de Film Est-European de la Cottbus (Germania). Premiul, în valoare de 4 000 de euro, este oferit de Synchro Film (Viena) și constă în servicii de postproducție pentru un viitor proiect.
Acesta este cel de-al patrulea premiu câștigat Lumea e a mea/ The World is Mine, după Premiul de Debut la Festivalul Internațional de Film Transilvania în cadrul secțiunii Zilele Filmului Românesc, Trofeul ANONIMUL la Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL 2015 și Mențiunea Specială a Juriului în competiția East of the West a festivalului de la Karlovy Vary.
În doar două săptâmâni de la lansarea în cinematografele din România, debutul în lungmetraj al lui Nicolae Constantin Tănase, Lumea e a mea/ The World is Mine, a fost văzut de peste 16 000 de spectatori.
După o serie de spectacole de gală care au avut loc în București, Constanța, Craiova, Cluj, Brașov, Iași, Piatra Neamț, Câmpina, Târgu Jiu, Drobeta-Turnu Severin, Reșita, Oravița, Deva și Timișoara, filmul rulează în continuare în cinematografele din România. În următoarele săptămâni vor avea loc spectacole de gală (în prezența unei părți a echipei filmului) la Buzău, Pitești, Galați, Zalău, Bistrița și Baia Mare.
EducaTIFF revine în Cluj-Napoca cu cea mai de succes inițiativă. Săptămâna Filmului pentru Elevi – ediția a 2-a
Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) vor desfăşura în perioada 16 – 20 noiembrie 2015, cea de-a 2-a ediție a evenimentului Săptămâna Filmului pentru Elevi, parte din programul de educație cinematografică pentru elevi – EducaTIFF.
“Inițiat în 2014, evenimentul Săptămâna Filmului pentru Elevi s-a bucurat de un succes neaşteptat, fapt ce subliniază interesul crescut al profesorilor pentru educaţia cinematografică a elevilor. Anul trecut, peste 3.000 de elevi si profesori, de la 37 de unități de învățământ din județul Cluj, au participat la prima ediție a evenimentului. Efortul depus pe parcursul celor 7 ediţii EducaTIFF a fost recompensat pe măsură: profesorii din judeţul Cluj au devenit partenerii noştri şi asta este cea mai mare reuşită!”, a declarat Ramona Şărbu, project manager EducaTIFF.
Pentru cea de-a doua ediție, organizatorii au pregătit 10 filme special alese pe categoriile de vârstă 6+, 11+, 15+, urmate de discuții post-vizionare cu Raluca Bugnar – jurnalist clujean și editor al site‑ului CinemaRX.ro
Programul evenimentului Săptămâna Filmului pentru Elevi 2015 | Cinema Victoria
Luni 16 noiembrie
11:00 | TĂRÂMUL VISURILOR (SUA, 2013, Dramă, recomandare vârstă 11+)
Tărâmul visurilor este povestea lui Hushpuppy, o fetiță de șase ani care locuiește într-o comunitate izolată, separată de civilizație printr-un baraj care îi mărginește universul: Bathtub / Cada. Hushpuppy locuieşte doar cu tatăl său, Wink, şi vede lumea ca un puzzle imens, format din bucăţi care se potrivesc perfect. Atunci când o furtună dezlanţuită ameninţă comunitatea în care trăieşte, iar tatăl ei se îmbolnăveşte subit, Hushppupy simte cum ordinea naturală a tot ceea ce iubeşte se destramă în jurul ei. Mica eroină încearcă din răsputeri să restabilească ordinea în oraşul care se scufundă, să-l ajute pe Wink şi să supravieţuiască unei catastrofe de proporţii epice.
13:30 | TOTO ȘI SURORILE LUI (România, 2014, Documentar, recomandare vârsta 15+)
Totonel (10 ani) și surorile lui, Andreea (14 ani) și Ana (17 ani), așteaptă ca mama lor să se întoarcă de la închisoare. Pe măsură ce cresc, fiecare dintre ei învață cum să supraviețuiască pe cont propriu, sperând că mama lor se va întoarce și familia se va reuni (și vor trăi departe de sărăcie, violență și droguri).
O poveste universală despre legături de familie şi noi începuturi, documentarul surprinde un fragment dintr-un tablou complex. Toto și surorile lui este un documentar observațional de lung metraj filmat vreme de 14 luni în cartierul Ferentari din București.
Marți, 17 noiembrie
11:00 | ORĂȘELUL ALANDALA (Germania, 2015, Familie, recomandare vârstă 6+)
Viaţa din micul oraş Bollersdorf este dată peste cap când cercetătorii de piaţă decid că orăşelul e perfect pentru testarea de produse, iar locuitorii acceptă cu entuziasm. Doar că cei în vârstă sunt excluşi de la teste şi trimişi la azilul de bătrâni. Ţine doar de şase copii de la grădiniţă să-şi elibereze bunicii şi să readucă totul la normal!
13:30 | REȚEAUA (România, 2015, Documentar, recomandare vârstă 15+)
În România, medicamentele citostatice nu se obţin nici gratuit, aşa cum prevede legea, nici contra cost din farmacii. Mulţi dintre bolnavii care încearcă să facă rost de medicamente sunt ajutaţi de o adevărată reţea de oameni. Membrii ei nu obţin niciun fel de beneficiu material din participarea la acest „trafic”. Documentarul reconstituie traseul medicamentelor de la una dintre cele mai vechi farmacii din Viena până la bolnavul din România.
11:00 | HOTEL TRANSILVANIA 2 (SUA, 2015, Animație, recomandare vârstă 6+)
În Hotelul Transilvania lucrurile s-au schimbat puţin în ultima vreme: politica strictă a lui Dracula care acceptă doar monştri în hotel s-a mai relaxat, iar hotelul îşi deschide porţile şi oamenilor. Dar în spatele cavourilor închise, Dracula este neliniştit deoarece adorabilul său nepot, jumătate vampir, jumătate om, Dennis, nu dă semne că ar fi şi vampir.
Aşa că, în timp ce Mavis îşi vizitează socrii umani (şi are şi ea parte de un şoc cultural), bunicul vampir Dracula îşi cheamă prietenii Frank, Murray, Wayne şi Griffin, pentru a-l supune pe Dennis unor antrenamente speciale. Însă nimeni nu ştie că tatăl lui Drac, foarte bătrânul şi morocănosul Vlad e pe cale să facă o vizită familiei. Când Vlad află ca strănepotul său nu este de sânge pur şi că oamenii pot să stea acum la Hotel Transilvania, lucrurile o iau un pic razna.
13:30 | MACONDO (Austria, 2014, Dramă, recomandare vârstă 15+)
Povestea urmărește viața unui copil cecen de 11 de ani, numit Ramasan, care locuiește cu mama sa, după moartea tatălui său în luptă. Când un fost soldat, care a luptat alături de tatăl său, apare în viața lui, Ramasan nu poate să nu se întrebe cum a fost tatăl său, pe care abia l-a cunoscut.
Ramasan are o mulţime de responsabilităţi pentru un băiat de 11 ani. În societatea cecenă tradițională, el este acum considerat bărbatul în casă, care se ocupă de mamă şi de cele două surori mai mici ale sale. Lumea lui este acum centrată în Macondo, un cartier etnic, dur, din suburbiile industriale din Viena.
Joi, 19 noiembrie
11:00 | ALBINUȚA MAYA. FILMUL (Australia – Germania, 2015, Animație, recomandare vârstă 6+)
Albina proaspăt eclozată Maya este o mică furtună, care nu respectă regulile stupului. Una dintre aceste reguli este să nu aibă încredere în viespile care trăiesc dincolo de luncă. Când Jeleul Regal este furat, viespile sunt suspectate şi Maya este considerată complicea lor.
Nimeni nu crede că ea este victimă inocentă şi nimeni nu va sta alături de ea, cu excepția celui mai bun prieten al ei, bunul Willy. După o călătorie lungă şi plină de evenimente către stupul viespilor, Maya şi Willy vor descoperi curând adevăratul vinovat, iar cei doi prieteni se împrietenesc în cele din urmă cu ceilalţi locuitori din lunca luxuriantă.
13:30 | ALIYAH DADA (România, 2015, Documentar, recomandare vârstă 15+)
O istorie bine documentată a evreilor din România. Acum 133 de ani, o comunitate mică din Moineşti pleca spre Ţara sfântă, pentru a înfiinţa una dintre primele colonii evreieşti din Palestina. De atunci şi până azi drumul evreilor către Israel se împleteşte cu istoria României moderne printr-o relaţie de iubire şi ură ale cărei influenţe nu le vom putea cuantifica prea curând. Povestea istoriei este decupată vizual în stil dadaist ca un tribut adus iniţiatorilor curentului, Tristan Tzara şi Marcel Janco, doi evrei cu rădăcini în România.
Vineri, 20 noiembrie
11:00 | ÎN CĂUTAREA LUI SUPERMAN (Suedia – Finlanda – Irak, 2014, Dramă, recomandare vârstă 11+)
La începutul aniilor ’90, regimul lui Saddam Hussein a făcut presiuni mari asupra regiunii kurde din Irak. Doi kurzi vagabonzi văd Superman la primul cinematograf din oraş şi se hotărăsc să se ducă în America. Ca să ajungă acolo au nevoie de paşapoarte, bani şi mult noroc. Din nefericire, nu au de niciunele, dar tot îşi încep călătoria spre visul american.
13:30 | UN ETAJ MAI JOS (România, 2015, Dramă, recomandare vârstă 15+)
După ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, Pătraşcu trebuie să înfrunte doi vecini foarte apropiaţi: unul este bizarul ucigaş, celălalt este propria sa conştiinţă.
Accesul la proiecții se face pe baza unui bilet la preţ redus, în valoare de 5 RON. Pentru elevi de la şcoli speciale sau şcoli din afara municipiului Cluj-Napoca, intrarea este gratuită, pe bază de rezervări: ramona@tiff.ro, 0733.735.915
***
EducaTIFF este primul program de educaţie media şi cinematografică, ce a debutat în 2009 cu scopul de a (re)aprinde pasiunea publicului tânăr şi foarte tânăr pentru magia artei cinematografice şi de a influenţa primii paşii către o agendă solidă şi coerentă de programe şcolare de educaţie media. Astăzi, când toată lumea este expusă constant şi adesea agresiv la comunicarea media, cei mai tineri sunt şi cei mai vulnerabili. Filmele pentru copii şi adolescenţi se adresează unui public ale cărui nevoi emoţionale şi culturale ating cote foarte ridicate.
Săptămâna Filmului pentru Elevi este un eveniment organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, în parteneriat cu Asociația Victoria Film.
Asociația Culturală Control N lansează ROMANIAN SCRIPT DATABASE – platformă online de scenarii românești
Asociația Culturală Control N lansează o platformă online dedicată scenariilor de film românesc – Romanian Script Database – www.rsdb.ro.
Romanian Script Database este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).
Având ca scop promovarea scenariilor de film și a autorilor din România atât în rândul publicului larg, cât și în rândul profesioniștilor din domeniu, Romanian Script Database este un website dedicat în exclusivitate scenariilor de film românesc (scurt metraj, mediu metraj, lung metraj – live action sau animație).
Romanian Script Database – www.rsdb.ro va publica atât scenarii produse (filme care au fost deja lansate și sunt disponibile în România în prezent), cât și scenarii care nu au fost încă produse, pentru care scenariștii se află în faza de căutare a unor oportunități de dezvoltare, finanțare și producție. Scenariile care au fost produse pot fi citite integral. Scenariile neproduse pot fi citite în privat, cu acordul autorului, pe platformă existând doar un scurt rezumant și primele pagini din scenariu.
Modul în care este structurată platforma www.rsdb.ro ușurează accesul la informație, căutări avansate și detalii despre fiecare autor și fiecare scenariu în parte. Cititorii (fie ei cinefili sau profesioniști din domeniu) vor putea comunica direct cu acei autori de scenariu care și-au dat acordul în prealabil pentru a fi contactati via rsdb.ro (prin transmiterea unui email de către cititorii interesati).
Romanian Script Database s-a născut din dorința membrilor Asociației Culturale Control N de a facilita accesul publicului la informații legate de scenaristică și lărgirea accesului la cultura și educația cinematografică; de a conecta diverse categorii creative din industria filmului: scenariști – regizori – producători; de a oferi expunere și o promovare sporită atât scenariștilor și regizorilor aflați la început de carieră, cât și celor deja activi în domeniu; de a se alinia cu inițiative similare existente pe piața din România (Cinemagia, Cinepub, Liternet), dar cu o concentrare profundă doar pe partea ce ține de povestea cinematografică și, nu în ultimul rând, de a crea o bază de date care să reflecte evoluția filmului românesc de-a lungul timpului.
Romanian Script Database se adresează publicului cinefil, care va putea accesa informații ce țin de geneza proiectului – cum arată scenariul, cum se formatează corect un scenariu, ce informații prezente în film se regăsesc sau nu în povestea de pe hârtie, când a fost scrisă povestea pentru un film produs, etc; regizorilor, în special cei la început de carieră, care se află în căutare de povești ce pot fi filmate cu un buget limitat și/sau de contactarea unor scenariști dispuși să lucreze pe ideile lor; scenariștilor, în special cei fără acces direct la industria cinematografică și producătorilor, în special cei în căutare de noi talente. Asfel, Romanian Script Database îsi propune să promoveze filmul românesc în rândul publicului, să faciliteze întâlniri între cineaști și să creeze un spațiu virtual, sub forma unei biblioteci ce funcționează și ca posibilă rampă de lansare.
În prezent, cei interesați pot accesa și citi atât scenarii de lung metraj, cât și de scurt metraj – ambele categorii cuprinzând scenarii produse și neproduse. Pe www.rsdb.ro pot fi lecturate scenariile unor filme precum Loverboy (un scenariu de Cătălin Mitulescu, Bogdan Mustață și Bianca Oana), Morgen și Rocker ( ambele scenarii semnate de Marian Crișan), O lună în Thailanda (un scenariu de Paul Negoescu și Vlad Trandafir), Roxanne (un scenariu de Ileana Muntean și Valentin Hotea) sau Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (un scenariu de Andreea Vălean și Cătălin Mitulescu). Conținutul platformei www.rsdb.ro se va afla într-un proces continuu de updatare de scenarii și autori români.
Romanian Script Database se bucură de sprjinul unor parteneri precum CINEPUB – cinepub.ro (platformă online de film românesc) și LITERNET – liternet.ro.
Vizitatorii www.rsdb.ro vor putea vedea online filme românești ale căror scenarii se regăsesc pe platforma Romanian Script Database (pe www.cinepub.ro) și vor putea să citească alte texte (literatură, cronică, articole de presă) ale unora dintre autorii scenariilor regăsite pe platformă (pe www.liternet.ro).