Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (6 – 12 iulie 2015)

Muntele Magic 002Știrile săptămânii: Muntele Magic, noul film documentar de animație semnat de Anca Damian, a avut miercuri premiera în cadrul Competiției Oficiale a Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary; Drumuri și răspântii, tema Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară 2015; „Lumea e a mea” la Karlovy Vary – primele reacții în presa internațională; NexT à la française –  Proiecție de filme franțuzești la Bistro Chez Elvire; MMIFF – Maramures International Film Festival 2015.

Muntele Magic a avut miercuri premiera în cadrul Competiției Oficiale a Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary

Filmul Muntele Magic semnat de Anca Damian a avut prima proiecție în cadrul Selecției Oficiale de anul acesta de la Karlovy Vary miercuri, 8 iulie la ora 17:00 (Grand Hall). Pe durata festivalului producția româno-polonezo-franceză au mai avut loc două proiecții, după cum urmează: joi, 9 iulie la ora 10:00 (Pupp) și sâmbătă 11 iulie, ora 10:30 (Drahomira Cinema). Echipa filmului este prezentă la festival și va discuta cu publicul după proiecțiile oficiale.

La Karlovy Vary, Anca Damian intră în competiție cu importante nume din industria internațională de film precum Dietrich Brüggemann (Heil), François Péloquin (The Sound of Trees), Peter Brunnel (Those Who Fall Have Wings) sau Visar Morina (Babai).

Alături de Muntele Magic, România este reprezentată anul acesta și de filmele Box semnat de Florin Șerban, în competiție și Lumea e a mea al lui Nicolae Constantin Tănase, în cadrul East is West.

Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary este cel mai mare festival de film din Europa de Est și se află anul acesta la cea de-a 50-a ediție. Este unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de clasă A din Europa, în fiecare an line-up-ul festivalului numărând peste 200 de filme din toată lumea. Ediția de anul acesta se desfășoară perioada 3-11 iulie.

Muntele Magic face parte împreună cu filmul Crulic – drumul spre dincolo dintr-o trilogie despre eroism, nuanțând raportul individului cu istoria prin perspectiva morții și a faptelor sale. Realizat într-un stil postmodern, cu o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie și film, Muntele Magic prezintă povestea reală a unui polonez, Adam Jacek Winkler, refugiat politic la Paris. Povestea lui este cea a unui ‚cavaler rătăcitor’, pierdut în secolul al XX-lea ale cărui origini sunt adânc înrădăcinate în istoria omenirii. A vrut să dea un sens vieţii sale luptând împotriva ‚răului’. Pentru el, moartea este singura măsură pentru faptele eroice.

Muntele Magic 001Artist, fotograf, dar și un experimentat alpinist, Adam Jacek Winkler (pe numele de luptă Adam Khan) este cel care a escaladat vârful Mont Blanc unde a ridicat un steag al solidarității cu poporul afgan. Dușman declarat al bolșevismului, în timpul invaziei sovietice în Afganistan, el luptă alături de comandantul Massoud. Adam Jacek moare in 2002, în timpul unei ascensiuni solitare pe masivul Mont Maudit.

De-a lungul vieții sale, Adam Jacek Winkler s-a hrănit cu multe încercări artistice, deși el însuși şi-a distrus marea majoritate a operelor create. Desenele și picturile naive care i-au supravieţuit ne oferă o lectură inedită asupra existenței sale. Aceste tablouri, fotografiile făcute de el însuși în Afganistan au fost o mare sursă de inspirație pentru Muntele Magic. O mare parte dintre ele au fost utilizate în film.

Muntele Magic este, la fel ca viaţa lui Adam Jaceck Winkler, un film comic, poetic, cinic, amuzant şi tragic oferind o serie de emoţii complexe şi valori arhetipale care se regăsesc în esenţa umanităţii.

Părțile animate din film au fost lucrate în două studiouri din România, Abis si DSG, și într-un studio în Polonia echipele fiind formate din Theodore Ushev, Sergiu Negulici, Raluca Popa, Dan Panaitescu, Tomek Ducki. Muzica originală este semnată de Alexandru Bălănescu. Filmul este o coproducţie România (Aparte Film) – Franța (Arizona Production) – Polonia (Filmograf) și se bucură de sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Cinema du Monde și Polish Film Institute având un buget de producție de 865.366 euro.

În 2014 proiectul a fost prezentat în cadrul sesiunii de Proiecte în producție din cadrul Cartoon Movie Lyon, unul dintre cele mai importante evenimente ale industriei de filme de animație din întreaga lume, unde originalitatea producției a fost primită cu entuziasm. Anul acesta filmul a fost programat și în cadrul proiecțiilor eveniment din selecția oficală a Festivalului Internațional de Film de Animație de la Annecy (Franța).

Muntele Magic vine după marele succes pe care l-a avut Crulic – drumul spre dincolo (2011), care a strâns peste 35 premii și un număr impresionant de participări internaţionale (140), la festivaluri de film de prim rang, cum ar fi Locarno, BFI London Film Festival, Pusan sau Annecy. Crulic a fost lansat pe marile ecrane în România precum şi Polonia, Republica Cehă, Slovenia, Franţa, Italia, Germania, Spania, Belgia, Ungaria, Estonia, Argentina sau Canada.

Premiera în România a filmului de animatie Muntele Magic este programată pentru data de 9 octombrie 2015.

Divan Film FestivalDrumuri și răspântii, tema Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară 2015

Cea de-a șasea ediție a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară va avea loc în perioada 21 – 30 august și va fi dedicată temei “Drumuri şi răspântii”.

Festivalul va începe cu două seri de proiecţii extraordinare în aer liber în Centrul Vechi al Craiovei, recent renovat, şi va continua din 23 august în Portul Cultural Cetate (judeţul Dolj) cu proiecţii de film şi demonstraţii culinare.

Dedicat filmului balcanic, festivalul va urmări în acest an tema “Drumuri și răspântii”, temă altminteri prezentă chiar și în primele epopei din istoria omenirii. Ghilgameș pleacă la drum pe celălalt tărâm, iar argonauții și Ulise străbat mările. Capătul călătoriei poate însemna atingerea scopului sau proba maturității. Răspântiile constituie nu numai ezitări și alternative, ci veritabile momente de cumpănă în care eroii trebuie să decidă asupra propriului destin.

Despre tema celei de-a şasea ediţii, Marian Ţuţui, directorul artistic al Divan Film Festival, a spus: “Adesea eroul nu poate sta într-un singur loc deopotrivă pentru că este prigonit dar și pentru a putea să se pună în slujba a cât mai mulți oameni. Păcală și Nastratin Hogea călătoresc făcând dreptate și uimindu-și semenii cu istețimea lor, haiducii sunt într-o perpetuă goană deopotrivă pentru a fugi de potere dar și pentru a îndrepta abuzurile. Chiar și afirmarea internațională a filmului românesc cu așa-numitul Nou Val al cinematografului românesc începe cu un road movie, Marfa și banii (2001), al lui Cristi Puiu.”

Timp de 10 zile în cadrul festivalului vor rula lungmetraje şi scurtmetraje balcanice, vor avea loc concerte, precum şi deja tradiţionalul simpozion ştiinţific, care va avea ca invitați critici de film, profesori univesitari și specialiști din domeniul filmului din Croația, Grecia, România și Serbia.

Ca în fiecare an, festivalul este deschis tuturor iubitorilor de cinema si bucătărie balcanică, accesul la filme şi demonstraţiile culinare fiind liber.

Pe timpul desfăşurării festivalului camparea pe teritoriul portului este gratuită și se va face în limita locurilor disponibile. Înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului: https://www.facebook.com/DivanFilmFestival

Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie „Mircea Dinescu” în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova şi Asociaţia „Craiova Capitală Europeană 2021”, cu sprijinul CNC şi ICR.

Lumea e a mea„Lumea e a mea” la Karlovy Vary – primele reacții în presa internațională

După ce a câștigat Premiul de debut în Zilele Filmului Românesc la TIFF, filmul Lumea e a mea/ The World is Mine, în regia lui Nicolae Constantin Tănase, a avut zilele acestea premiera internațională la Festivalul de la Karlovy Vary, în competiția East of the West. La proiecțiile de la Karlovy Vary, alături de regizorul Nicolae Constantin Tănase și producătorii Tudor Giurgiu și Radu Stancu, au luat parte actorii Ana Maria Guran, Oana Rusu, Ana Vătămanu, Florin Hrițcu, scenarista Raluca Mănescu, directorul de imagine Daniel Kosuth, scenografa Adeline Bădescu, sound designer-ul Tudor Petre.

E o dramă despre generația 2000 care anunță o nouă voce cu personalitate în cinema-ul românesc, scrie „Variety”. „Aratând mult mai bine decât lasă să se întrevadă bugetul de doar 168.000 de dolari, filmul afișează tupeu – pe ecran și în afara lui – demonstrând că e posibil să faci lungmetraje românești în toată regula și fără bani de la Centrul Național al Cinematografiei”, notează publicația americană, remarcând efectele speciale, imaginea și distribuția formată în mare parte din non-profesioniști. Cu excepția Iuliei Ciochină, nominalizată la Premiile Gopo pentru rolul din Drumul Taberei (omnibusul Love Bus), celelalte actrițe sunt la prima apariție pe marele ecran. Regizorul le-a ales în urma unui casting îndelungat, la care s-au înscris peste 200 de tinere.

„Ana Maria Guran e o descoperire; joacă subtil pendulările Larisei între nesiguranță și aroganță nejustificată – simți întru totul puterea unui personaj ai cărui ochi percep greșit aproape orice situație”, notează „Variety”. Larisa are 16 ani și trăiește într-un orășel de la malul mării. E un oraș mic, în care bârfele și veștile circulă repede. E un oraș în care contează imaginea și influența, banii și puterea. Iar Larisa le vrea pe toate. Și chiar dacă nu le are, luptă pentru ele. Ajunsă sus, pe val, cu toate visele împlinite: bani, iubit, prieteni, notorietate – Larisa își pierde lumea ei. Se maturizează.

Lumea e a mea_still2Lumea e a mea a pornit ca un scenariu de licenţă al scenaristei Raluca Mănescu, cu care am lucrat la toate scurtmetrajele de până acum. Iniţial, povestea urmărea trei adolescente şi prietenia lor, şi mi-a plăcut emoţia şi energia pe care o dezvoltau personajele şi situațiile în care erau puse fetele. Am crezut că e necesar un film despre maturizare în peisajul românesc, un film care să vorbească despre adolescenţii de azi fără să îi judece. Nu am vrut să fac un film social, unul care să descrie o realitate cotidiană şi să rămână distant, ci am vrut să pătrund cât se poate de mult în intimitatea acestor fete, să le descopăr dorinţele şi visele, să le înţeleg fiecare decizie”, spune regizorul.

Lumea e a mea este un lungmetraj independent produs de Libra Film și deFilm.

În România, filmul va fi distribuit de Transilvania Film, în această toamnă.

NexT à la française –  Proiecție de filme franțuzești la Bistro Chez Elvire

Marți, 14 iulie, de ziua națională a Franței, Festivalul Internațional de Film NexT a pregătit o selecție specială de scurtmetraje franțuzești din ultimii doi festival.

Șase filme scurte emoționante care vorbesc pe franțuzește despre dragoste în toate formele ei despre vise împlinite și dorința de a trăi fiecare zi din plin. Pe scurt, filme cu joie de vivre à la française.

Filmele vor fi proiectate la Bistro Chez Elvire, în grădina Institutului Francez din București (Bd. Dacia 77), începând cu ora 21.30.

Atmosfera va fi completată cu muzică și vinuri frantuzești. Intrarea este liberă.

Mai multe detalii despre eveniment puteți găsi aici:

https://www.facebook.com/events/1422328354763401/

Mai multe detalii despre cele șase scurtmetraje proiectate:

  1. Petit Bonhomme/ Micul cuceritor/ Little man

regia: Victor rodenbach & Hugo Benamozig, Franța, 2013, 13’

Într-o după-amiază la piscină, Henri, în vârstă de 9 ani, se hotărăşte să urmărească sfatul tatălui său de-a o seduce pe micuţa Rachel, de care este îndrăgostit nebuneşte.

  1. La vie parisienne/ Viața la Paris

regia: Vincent Dietschy, Franța, 2011, 26’

Pierre şi Marion, o pereche de profesori parizieni, au o viață bine pusă la punct. Însă în clipa în care se întâlnesc cu iubitul din copilarie al lui Marion, Remi, viața lor e complet dată peste cap.

  1. Testicles in fabric/ Testicule în stofă

regia: Manywild, Franța, 2013, 7’

Apartamentul unei femei singure este vrăjit de apariţia unui neaşteptat vizitator.

  1. Que ça saute!/ Cu avânt!/ Jump to it!

regia: Jeanne Delafosse, Franța, 2013, 13’

Indignate de scandalul crizei financiare, trei femei decid să treacă la acţiune. Un “cine-tract” în acelaşi timp absurd şi îndrăzneţ, care adaugă plăcere şi poezie în mijlocul momentelor tensionate.

  1. Je montrerai mes seins/ O să-mi arăt sânii / I will show my breasts

regia: Eduardo Sosa Soria, Franța, 2013, 22’

Mi-am văzut mama putrezind ca o legumă. Într-o zi, s-a trezit şi era cu zece ani mai bătrână. Dar totuşi s-a luptat pentru viața ei. În zadar.

  1. La nuit américaine d’Angélique/ Noaptea americană a lui Angélique Angélique’s day for night

regia: Joris Clerté & Pierre-Emmanuel Lyet, Franța, 2013, 7’

Văzând Noaptea americană a lui François Truffaut, Angélique descoperă că este posibil să-ţi trăieşti visurile.

Festivalul Internațional de Film NexT, ajuns la a 9-a ediție, este organizat de Societatea Culturală NexT și este o competiție anuală de scurtmetraje românești și străine.

Bistro Chez Elvire, situat în grădina Institutului Francez, Bd. Dacia nr. 77, în vecinătatea Cinematografului Elvire Popesco, e un spațiu cultural outdoor de întâlnire al oamenilor frumoși din București, al iubitorilor de film, de teatru, de cultură franceză și al celor care caută o alternativă la terasele aglomerate din centrul istoric al Bucureștiului. Continuând seria manifestărilor culturale de anul trecut, Chez Elvire găzduiește săptămânal proiecții de filme, piese de teatru în aer liber, târguri, pop-up shop-uri și alte eveniment speciale

MMIFF – Maramures International Film Festival 2015

Festivalul international de film MMIFF – Maramures International Film Festival, aflat la prima sa editie, se va desfasura in Sighetu Marmatiei, in perioada 16-19 iulie, si va deschide competitia de scurtmetraje, in 16 iulie, cu proiectia filmului “Rate Me”, film premiat la Cannes 2015 – Director’s Fortnight / Quinzaine des Realisateurs cu premiul Illy Prize pentru BEST SHORT. Filmul “Rate Me”, este o productie 2015 din UK, semnata de regizorul Fyzal Boulifa.

MMIFF_Banner_D_ROImaginea filmului “Rate Me” este semnata de Taina Galis, cineasta nascuta in Romania.

Filmul “Rate Me” este portretul nu doar amuzant al unei tinere escorte COCO si a fost considerat o revelatie a acestui an la Cannes.

Succesul din 2015 de la Cannes al regizorului Fyzal Boulifa vine la doar trei ani dupa succesul inregistrat cu filmul “The Curse”, film ce i-a adus acelasi premiu la Cannes 2012.

RATE_ME_Main_StillLista scurtmetrajelor nominalizate la premiul BEST SHORT MMIFF cuprinde productii si co-productii din Romania, UK, Franta, Germania, Ucraina, India, Australia, Turcia, Moldova, Ungaria.

Productiile si coproductiile provenite din Ucraina, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Georgia, Rusia, Turcia, sunt nominalizate si la premiul CROSSING BORDERS Award.

Filmele studentesti ce urmeaza a fi prezentate publicului din SIGHETU MARMATIEI in cadrul festivalului MMIFF 2015 sunt productii recente ale universitatilor UNATC, U Babes Bolyai si Filmakademie Baden-Wurttemberg.

In cadrul festivalului MMIFF, publicul va putea vedea si scurtmetrajele de animatie premiate la ultima editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim’est din Bucuresti.

Proiectiile vor avea loc in aer liber, in Parcul Central, incepand cu ora 21.15-21.30, publicul fiind invitat sa participe la un maraton cinematografic ce se va intinde pana tarziu, dupa miezul noptii.

Accesul este gratuit, publicul fiind invitat sa voteze pentru Premiul Publicului/ Audience Award.

Festivalul MARAMURES  INTERNATIONAL  FILM  FESTIVAL  isi propune o familiarizare a publicului din Maramures cu filmul romanesc de scurt si lung metraj, dar si cu productiile straine inaccesibile acestuia in regim de CINEMA.

Festivalul este sustinut de MUNICIPIUL SIGHETU MARMATIEI prin Centrul Cultural.

Parteneri media: Kanal D, Cinemagia, AaRC.ro – All About Romanian Cinema, Filmreporter.ro, Graiul Maramuresului, Radio Romania Sighet, Sigheteanul.ro, TV Sighet, Radio Sighet (FM), Maramedia.ro, Sighet-Online.ro

Hotelul festivalului MMIFF: Hotelul Restaurant Gradina Morii

http://www.hotelgradinamorii.ro/

Articole similare

Câteva știri din lumea filmului românesc (3 – 9 noiembrie 2014)

Jovi Ene

Locuri libere la primul atelier IDC de creative writing, din 1 octombrie

Jovi Ene

Ludmila Ulițkaia, Mircea Cărtărescu și Jacques Le Rider deschid cea de a V-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult