Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (5 – 11 iunie 2017)

Știrile săptămânii: Peste 4500 de oameni au văzut „Povestea iubirii” a lui Radu Mihăileanu la TIFF; NexT 11 dezbate importanța sunetului în cinemaul românesc în două evenimente inedite: un masterclass de compoziție și performance-ul NexT Live SoundTrack; Programul KineDok în luna Iunie. Invitat special Tonći Gaćina regizorul filmului Turism; Call for Entries BIEFF – film și artă vizuală românească; Importante nume ale cinematografiei mondiale vin la NexT în: Arthouse Shorts și European Film Academy: Short Matters!; S-a încheiat selecția participanților la a 12-a ediție Aristoteles Workshop 2017; NexT Kids – ziua copiilor și a jocurilor la NexT; „O lume ce nu seamănă cu nimic și nimeni de nicăieri”, Planeta Petrila vine din 23 iunie în cinematografe.

Peste 4500 de oameni au văzut „Povestea iubirii” a lui Radu Mihăileanu la TIFF

Premiera oficială a filmului Povestea iubirii, cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Mihăileanu, a avut loc pe 5 iunie, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, unde 3000 de oameni au fost purtați prin imagini din Polonia anilor `30 până în Central Park-ul zilelor noastre. Premiera filmului a avut loc simultan și la Cinema City din AFI Cotroceni.

Au urmat încă 2 proiecții, pe 6 iunie, la Cinema Florin Piersic, și pe 7 iunie, în localitatea Dâncu, comuna Aghireșu, lângă Cluj-Napoca, unde producătorii au recreat pentru filmări un “shtetl”, un sat cu specific evreiesc din cel de-al Doilea Război Mondial. La această ultimă proiecție din cadrul TIFF invitații speciali au fost sătenii din Dâncu și din localitățile învecinate, care au urmărit emoționați pelicula filmată la ei acasă, în care mulți dintre cei prezenți au avut câte un mic rol. N-au lipsit pălinca, brânza și slana, pe care sătenii le-au oferit cu generozitate echipei reîntoarsă aici după aproape doi ani de la filmări.

Proiecțiile din cadrul TIFF au avut loc în prezența regizorului Radu Mihăileanu și a renumitului actor britanic Derek Jacobi. Actorii români și o parte din echipa filmului au fost, de asemenea, prezenți la toate trei proiecțiile.

“Am fost foarte emoționat să-i revăd pe oamenii din Dâncu. Sunt parte din echipa noastră și le mulțumesc pentru căldura și ospitalitatea cu care ne-au primit în casele și-n satul lor. Fără ei mi-ar fi fost imposibil să spun Povestea iubirii ”, a spus Radu Mihăileanu.

La rândul său, Sir Derek Jacobi, a fost fermecat de peisajele pitorești și de localnici: “Sunt foarte fericit că am putut fi prezent la această proiecție. Deși eu n-am filmat aici, am fost întâmpinat cu atâta căldură. Iubesc acest sat și sunt mândru că am putut aduce bucurie pe fețele sătenilor.”

Odată cu premiera națională, Editura Humanitas Fiction a lansat o nouă ediție a cărții „Istoria iubirii”, de Nicole Krauss, în traducerea Antoanetei Ralian, având afișul filmului pe copertă. Cartea este disponibilă în librării.

Începând de mâine, 9 iunie, filmul este distribuit de Transilvania Film în peste 50 de cinematografe din 25 de orașe din țară.

Lista cinematografelor unde va rula filmul (9-15 iunie): București (Hollywood Multiplex, Movieplex, Băneasa Grand Cinema & More, Cine Grand Titan, AFI Cinema City Cotroceni, Cinema City Mega Mall, Cinema City Sun Plaza, Cinema City Park Lake, Happy Cinema, Muzeul Țăranului Român, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Union, Cinemateca Eforie, Cinema Europa), Baia Mare (Cinema Dacia), Botoșani (Cinema Unirea), Brașov (Cinema One, Cinemateca Patria), Brăila(Cinema Central) Buzău (Happy Cinema), Cluj-Napoca (Cinema City Iulius Cluj, Cinema Victoria,  Florin Piersic), Constanța (Cityplex Constanța), Craiova (Cinema Patria, Cinema Modern), Deva (Cinema Patria), Focșani (Happy Cinema), Gura Humorului (Casa de Cultură), Iași (Cinema Victoria, Cinema Republica), Odobești (Casa de Cultură), Onești (Cinema Capitol), Oradea (Palace Cinema, Cortina Digiplex), Piatra Neamț (Cinema Dacia), Pitești (Cinema Trivale, Sebastian Papaiani), Sfântu Gheorghe (Cityplex Sfântu Gheorghe) Slobozia (Cinema Galax), Târgu Jiu (Cinema Sergiu Nicolaescu), Târgu-Mureș (Cinema Arta 3D), Timișoara (Cinema City, Cinema Timiș), Vaslui (Cityplex).

Programul în cinema (9-15 iunie): http://bit.ly/Program_Cinema_Povestea_Iubirii

Bazat pe bestseller-ul cu același nume scris de Nicole Krauss, Povestea iubirii urmărește povestea de dragoste dintre Léo (Derek Jacobi) și Alma (Gemma Arterton), doi tineri evrei din Polonia pe care ororile celui de-a doilea război mondial par să-i despartă pentru totdeauna.

Alături de Derek Jacobi (The Day of the Jackal, 1973, Gosford Park, 2001, The Riddle, 2007,The King’s Speech, 2010) și de Gemma Arterton (Quantum of Solace, 2008, Clash of the Titans, 2010, Prince of Persia: The Sands of Time, 2010, Byzantium, 2013), din distribuția filmului fac parte actorii Sophie Nélisse (The Book Thief, 2013, The great Gilly Hopkins, 2015) și Elliott Gould (M*A*S*H, trilogia Ocean, seria Friends). Filmat parțial în România, Povestea iubirii are în distribuție și actori români, printre care Corneliu Ulici, Mihai Călin, Miriam Rizea, Simona Maican, Claudiu Maier și Ovidiu Cuncea.

Povestea iubirii este o coproducție Franța-Canada-Belgia-România, co-producătorul român fiind Libra Film. Filmările au avut loc la Cluj și București, la Montreal și New York. Scene importante au fost turnate în satul Dâncu din comuna Aghireșu și în mai multe locații din Cluj (Sinagoga de pe strada Horea, Teatrul Național, Parcul Central, Facultatea de Chimie).

Sinopsis: A fost odată un băiat, Léo, care iubea o fată, Alma. O numea „cea mai iubită femeie din lume” și i-a promis că o va face să râdă toată viața. Războiul i-a separat, ea a plecat la New York. El a depășit toate obstacolele pentru a se reîntâlni cu ea și pentru a-și tine promisiunea. În zilele noastre, locuiește în Brooklyn o adolescentă vulcanică și plină de imaginație, pe care o cheamă tot Alma. I s-a promis că va fi cea mai iubită femeie din lume. Însă nu este simplu să iubești și să fii iubit. Între Léo și tânăra Alma pare să nu existe nicio legătură. Și totuși… Din Polonia anilor `30 până în Central Park-ul zilelor noastre, un periplu peste ani și continente le va uni destinele.

Regizorul și scenaristul Radu Mihăileanu, născut în 1958 la București și stabilit în Franța în anii ‘80, a regizat filme multipremiate precum Trahir (1993), Trenul vieţii/ Train de vie (1998), recompensat cu Premiul FIPRESCI la Veneţia şi cu Premiul publicului la Sundance, Trăieşte!/ Va, vis et deviens! (2005), care s-a bucurat la rândul lui de Premiul publicului secţiunii Panorama la Berlin şi a fost distins cu César-ul pentru scenariu original. Concertul (2009), filmat în România, a fost nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun film străin, recompensat cu César pentru sunet şi coloană sonoră şi premiat cu patru trofee Gopo. Izvorul femeilor/ La source des femmes a fost selectat în 2011 în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes.


NexT 11 dezbate importanța sunetului în cinemaul românesc în două evenimente inedite: un masterclass de compoziție și performance-ul NexT Live SoundTrack

Ajuns la ediția cu numărul 11, Festivalul Internațional de Film NexT (22-26 iunie) cuprinde, ca și în anii trecuți, evenimente centrate pe importanța sunetului în cinema. În literatura critică de specialitate, analiza sunetului și studiul compoziției contemporane de film se regăsesc prea puțin. Cu toate acestea, tendințele creative ale compozitorilor locali merită investigate și încurajate.

Astfel, evenimentele NexT Sound propun o radiografie a creativității în mediul sunetului de film din România și oferă o platformă de discuție despre importanța sunetului și posibilitățile de abordare tehnică și creativă prin intermediul a două evenimente: un masterclass susținut de compozitorul britanic Giles Lamb și un performance live de compoziții pe film – NexT Live SoundTrack.

Masterclass de compoziție

Perspectiva vestică asupra producției de sunet nu se aplică întotdeauna pe scena românească locală din cauza specificului pieței. În consecință, unul dintre invitații de anul acesta ai festivalului este Giles Lamb – sound designer și compozitor de muzică de film, care va susține un masterclass de compoziție de sunet ce ia în considerare specificul local.

Experiența lui Giles în psihologia muzicii i-a determinat pasiunea legată de alterarea unei narative vizuale prin sunet și muzică. Aceasta, împreună cu experiența lui anterioară la studiourile de sunet Zentropa – companie de productie a lui Lars Von Trier, dar și legăturile sale cu celebrul manifest de film Dogme 95 se concretizează într-un punct de vedere cel puțin interesant asupra filmului românesc realist.

Folosind studii de caz bazate pe creatiile lui anterioare, Giles va o oferi participanților o imagine de ansamblu asupra elementelor compoziției de film, aducând în discuție și post-procesarea, va prezenta diferite abordări compoziționale, precum și relația dintre compozitor și regizor și provocările creative aferente.

Ultima parte a masterclass-ului, va fi dedicată unei demonstrații live de compoziție de film sub ochii privitorilor, folosind un scurtmetraj românesc.

NexT Live SoundTrack

Continuând privirea în detaliu asupra mediului sonic actual, suntem încântați să prezentăm un eveniment în parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică București și Asociația Art Contact, de interpretare live a unor compoziții realizate special pentru acest eveniment. Astfel, am invitat o serie de tineri compozitori emergenți, masteranzi sau doctoranzi, să compună coloana sonoră pentru scurtmetrajele de animație create de absolvenți ai secției de animație a UNATC. Studenții vor compune pentru un ansamblu format din pian, instrumente cu coarde și percuție ce va fi dirijat de Cristian Lupeș.

Compozitorii au îndeplinit roluri multiple (precum cel de editor și director muzical) în cadrul proiectului în care au avut libertate creativă completă. Evenimentul își propune să ofere o experiență performativă unică, dar și să creeze oportunități de colaborare între compozitori contemporani de muzică de film și regizori locali.

Masterclass-ul cu Giles Lamb va avea loc vineri, 23 iunie, începând cu ora 12.00, la Cinetic. Accesul este liber în limita locurilor disponibile, doar în urma înscrierii la adresa events@nextproject.ro (până pe 20 iunie) iar NexT Live SoundTrack luni, 26 iunie, la Cinema Elvira Popescu, începând cu ora 12:00, intrarea fiind libera. Facebook events:
Masterclass de compoziție
https://www.facebook.com/events/115587742367895
NexT Live SoundTrack
https://www.facebook.com/events/2371973366274976


Programul KineDok în luna Iunie. Invitat special Tonći Gaćina regizorul filmului Turism!

Proiecțiile de film documentar sub marca KineDok powered by One World Romania continuă în luna iunie, în mai multe orașe din România, dar și în Cehia, Croația, Slovacia, Ungaria, Polonia Norvegia și Bulgaria. În România, KineDok este coordonat de Asociația One World Romania și funcționează ca o platformă de distribuție alternativă de film documentar în medii informale. Alături de cineaști, protagoniști și de experți din domeniu, fiecare proiecție invită participanții la discuții libere, lejere, pe teme de actualitate.

Incepem vara cu un film de sezon, Turism! (Croația, 2016,  52 min). Turism! este un documentar despre ciclul vieții de pe coasta Adriaticii – un adevărat „sezon de vânătoare”, unde gazdele sunt vânătorii, turiștii cei vânați, iar personalul de curățenie elementul care vine să se bucure de resturile rămase. Gazdele experimentate știu fiecare truc cu privire la modul de a-și face oaspeții să se simtă ca acasă și să revină. Pe de altă parte, turiștii par să trăiască într-o binecuvântată ignoranță în ceea ce privește jocul din care fac parte, observând totul prin lentilele aparatelor de fotografiat.

Patru din cele cinci proiecții ale filmului Turism! îl vor avea ca invitat pe regizorul Tonći Gaćina.  Acesta va fi prezent în Brăila, luni, 12 iunie la Biblioteca Județeană Panait Istrati (Piața Poligon, nr.4), în Odorheiul Secuiesc, miercuri, 14 iunie 2 la Sala Audiovizuală a Bibliotecii Municipiului Odorheiu Secuiesc (Piaţa Kõkereszt, nr. 2), în Miercurea Ciuc, joi, 15 iunie 2017 la Muzeul Secuiesc al Ciucului (Piața Cetății, nr. 2) și în București, vineri 16 iunie la Manasia Hub (Stelea Spătarul, nr. 13).

Tonći Gaćina s-a născut în 1983 în Split. A absolvit Split Art Academy, departamentul Film și Video în 2010 și a obținut o diplomă în Regie de Film și TV (film documentar) în 2015 la Academy of Dramatic Art (Zagreb). Filmografie: Pape (2010), Šta bi bilo… (2009), 22:22 Split-Zagreb (2008), Heritage (2010) and Fire (2012).

Programul proiecțiilor KineDok în perioada 8 – 30 iunie 2017:

Brăila
12 iunie – 19:30 – Turism! –  Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila – Coloreria
21 iunie – 19:30 – Ceață peste râu –  Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila – Coloreria
28 iunie – 19:30 – FC ROMA –  Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila – Coloreria

București
16 iunie – 21:00 –Turism!– MANASIA
21 iunie – 21:00 – Plimbare sub clar de lună cu bunicul  – MANASIA

Cluj – Napoca
23 iunie – 20:00 – Regina Tăcerii – Fabrica de Pensule

Iași
20 iunie – 20:00-  Ceață peste râu – MERU

Miercurea Ciuc
15 iunie – 20:00 – Turism!– Muzeul Secuiesc al Ciucului
29 iunie – 20:00 – Expirat – Muzeul Secuiesc al Ciucului

Odorheiu Secuiesc
14 iunie – 18:00 – Turism! – Sala Audiovizuală a Bibliotecii Municipiului Odorheiu Secuiesc

Râmnicu Vâlcea
28 iunie – 17:00 – Expirat – Biblioteca Județeană Vâlcea ”Antim Ivireanul” – Europe Direct Vâlcea

Satu Mare
29 iunie – 21:00 – Expirat – Zeppelin Pub

Timișoara
12 iunie – 20:30 – Cinema, Mon Amour– Aethernativ
19 iunie – 20:30 –Turism! – Aethernativ


Call for Entries BIEFF – film și artă vizuală românească

Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF caută cele mai îndrăznețe și inovatoare experimente vizuale românești în vederea includerii în programul celei de-a opta ediții.

Creat sub patronajul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică București (UNATC) şi al Universității Naționale de Arte București (UNArte), cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF este un eveniment necomercial cu orientare educaţională, are ca principal centru de interes experimentul și inovația audiovizuală. BIEFF susține creaţiile inovatoare, atât la nivel conceptual și tematic, cât și formal sau stilistic, și artiştii cu viziuni profund personale asupra realităţii contemporane, care în același timp explorează cu îndrăzneală limitele limbajului cinematografic.

BIEFF este de asemenea primul eveniment din România care promovează zona de graniță dintre cinema și artele vizuale, oferind expunere unor artişti vizuali proeminenţi prin poziţia lor, ale căror lucrări sunt îndeobşte prezentate în muzee şi galerii de artă şi doar rareori în săli de cinema.

BIEFF este onorat să aiba ca parteneri câteva dintre cele mai importante festivaluri de film și instituții din sfera cinema-ului de avangardă şi a artelor vizuale: Quinzaine des Réalisateurs – Cannes Film Festival, Berlinale Forum Expanded, Centrul Pompidou, Festivalul Internațional de Film Rotterdam, IDFA – Festivalul Internațional de Film Documentar Amsterdam, Festivalul Internaţional de Scurtmetraj Oberhausen, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, EYE Film Institute Netherlands sau Cinedans – Dance on Screen Festival Amsterdam, fiecare aducând la Bucureşti o selecţie de filme multipremiate din programele lor din ultimii ani.

În funcție de decizia comisiei de selecție, filmele românești selectate vor fi incluse fie în Competiția Internațională, fie în secțiunea Experimente Cinematografice Românești. Selecția în cadrul BIEFF oferă în mod particular posibilitatea ca filmul să fie vizionat de curatori și selecționeri de top din zona cinema-ului de avangardă internațional. Dintre invitații edițiilor precedente BIEFF amintim: Christophe Leparc (Managing Director al Quinzaine des Réalisateurs, Festivalul de Film de la Cannes), Jonathan Pouthier (Cinema Programmer al Centrului Pompidou), Hilke Doering (directoarea Competiției Internaționale a Festivalului de Scurtmetraj de la Oberhausen), Paolo Bertolin (selecționer al Festivalului de Film de la Veneția), Sergio Fant (selecționer al Festivalului de Film de la Locarno), Peter van Hoof (șeful comitetului de selecție pentru scurtmetraj al Festivalului de Film de la Rotterdam), Miguel Valverde (co-director al Festivalului de Film Independent de la Lisabona) etc.

Condiţii de participare :

1. filmul trebuie să fie produs în ultimii 3 ani și să nu depășească 40 de minute;

2. filmul trebuie trimis: fie printr-un link privat de Vimeo + parola pentru vizionare, fie ca link de download (ex.: wetransfer.com), pe adresa programming@bieff.ro, în format .mp4/.mov, în vederea preselecţiei;

3. următoarele materiale trebuie trimise la adresa de mail programming@bieff.ro:
fişa filmului (date de contact, synopsis, echipa filmului, distribuţie, detalii tehnice, intenție regizorală, cronici, menţionarea participării la alte festivaluri şi premiile obţinute, dacă este cazul);
imagini din film;
bio-filmografia regizorului.

DEADLINE: 13 SEPTEMBRIE 2017.


Importante nume ale cinematografiei mondiale vin la NexT în: Arthouse Shorts și European Film Academy: Short Matters!

Festivalul Internațional de Film NexT (22-26 iunie) aduce și anul acesta pe ecranele românești scurtmetraje ale unor nume sonore ale cinematografiei internaționale prin intermediul unor secțiuni deja consacrate în cadrul festivalului: European Film Academy: SHORT MATTERS! Tour și Arthouse Shorts.

Lista regizorilor din cadrul acestor două programe include nume precum Apichatpong Weerasethakul (regizor premiat la Cannes pentru filme precum Uncle Bonmee who can recall his past lives, Tropical Malady sau Blissfully yours), dar și o serie de realizatori emergenți ale căror scurtmetraje au fost nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film.

Arthouse Shorts demostrează că scurtmetrajul nu este un gen minor, dedicat realizatorilor care se pregătesc să debuteze în lungmetraj. Filmele din această secțiune sunt făcute de regizori deja cunoscuți în cinemaul de artă, care au decis să se întoarcă, într-un film recent, la formatul scurt. Programul Arthouse Shorts a fost creat tocmai pentru a le gasi un loc în festival: numele lor sunt prea sonore ca să mai apară pe lista concurenților din competiție, iar filmele sunt prea bune ca să lipsească.

Filmul Vapour al lui Apichatpong Weerasethakul este o meditație cu subtext politic despre abilitatea aparatului de filmat de a revela și de a ascunde în același timp. Plasat in viitor, The Hunchback, al regizorilor Gabriel Abrantes și Ben Rivers, este o distopie care dă în vileag agresivitatea naturii umane. Folosindu-se de pretextul unui team building organizat de o corporație, protagonistul riscă să devină victima propriilor colegi.

The Hedonists în regia lui Jia Zhang-ke este o comedie care urmărește încercarile a trei bărbați de a-și găsi un loc de muncă în urma închiderii minei în care obișuiau sa lucreze.

Inspirat de povestea femeii care a construit conacul Winchester, popular pentru arhitectura sa nefuncțională, cu uși care nu duc nicăieri și scări care sfârșesc în tavan, scurtmetrajul Sarah Winchester, Ghost Opera în regia lui Bertnard Bonello evocă amintirea controversatului personaj și povestea care stă în spatele construcției neobișnuite.

European Film Academy: SHORT MATTERS! Tour este turneul organizat de Academia Europeană de Film pentru a prezenta scurtmetrajele nominalizate la Premiile Academiei într-o serie de festivaluri şi instituţii din Europa. Cele 13 filme abordeaza genuri cinematografice diverse în registre diferite, vorbind despre teme actuale:

9 Days – From my window in Aleppo (semnat de Thomas Vroege, Floor van der Meulen și Issa Touma), câștigătorul premiului pentru cel mai bun scurtmetraj la ediția de anul acesta, surprinde primele nouă zile ale conflictului din Aleppo prin ochii celebrului fotograf sirian Issa Touma.

Tema războiului este abordată și în animația regizată de Florian Grolig, In the distance, ce urmărește un personaj care s-a autoizolat în apartamentul său pentru a sta departe de haosul unui conflict armat.

Într-un complet altfel de registru, Samuel Lampert abordează cu mult umor in The Wall problema locuirii, folosind drept pretext pentru o astfel de discuție momentul în care personajul principal decide să bată un cui pentru a agăța o fotografie. Zgârie-norii fără personalitate ai Honk-Kong-ului, care ascund locuinţe înghesuite în care trăiesc diverşi anonimi, devin teritoriul de joacă al regizorului.

Programul Arthouse Shorts va putea fi văzut joi, 22 iunie începând cu ora 20:00 la Cinema Elvira Popescu, biletele fiind deja disponibile pe Eventbook.ro iar European Film Academy: SHORT MATTERS! vineri, 23 iunie la  Institutul Cultural Român începând cu ora 18:00 și respectiv 20:00 accesul fiind liber.

Festivalul Internaţional de Film NexT a fost înfiinţat în 2006 în memoria regizorului Cristian Nemescu şi sound designerului şi compozitorului Andrei Toncu şi este organizat de Societatea Culturală NexT cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Uniunii Cineaştilor din România, Institutului Cultural Român. Ajuns la cea de-a 11-a ediţie, NexT se va desfăşura anul acesta între 22 şi 26 iunie 2017.


S-a încheiat selecția participanților la a 12-a ediție Aristoteles Workshop 2017

De curând a avut loc selecția celor 12 tineri cineaști cu experiență în domeniul audiovizualului care vor participa la ce-a de-a 12-a ediție Aristoteles Workshop, programul anual dedicat regizorilor, directorilor de imagine și editorilor interesați să realizeze un film documentar, sub îndrumarea unor profesioniști ai industriei filmului internațional.

Anul acesta, selecția a fost excepțională. Pe lângă țările europene, au sosit aplicații din toate colțurile lumii, de la New York la Tel Aviv, din India și Nepal, din Iran, Liban, Africa de Nord, Mexic și Vietnam. De altfel, naționalitățile celor 12 studenți selecționați arată marea diversitate și interesul crescut pentru Aristoteles Workshop.

Participanții selectați în acest an de o comisie de profesioniști provin din Croația, Finlanda, Iran, Israel, Italia, Liban, Marea Britanie, România, Serbia Ungaria și Vietnam. Ei vor forma patru echipe de lucru, a câte trei studenți – un regizor, un operator și un editor – și vor avea la dispoziţie patru săptămâni pentru realizarea unui documentar, parcurgând toate etapele procesului, de la găsirea subiectului, la filmare și post-producție. Cel mai bun film va fi recompensat cu un premiu de 1500€ oferit de societatea Farmexim.

Experții și tutorii care îi vor îndruma pe studenții ediției de anul acesta vor fi Thierry Garrel (Franța), Nino Kirtadze (Georgia) și John Appel (Olanda).

Începând din 2006, peste 140 de participanți au produs zeci de filme în cadrul Aristoteles Workshop, multe dintre ele fiind ulterior selecționate și premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste, Varșovia etc.

Cea de-a 12-a ediție a workshopului va avea loc în comuna Bata, din județul Arad, la Pensiunea La Bade Ioane, în perioada 3 iulie – 5 august 2017. Atelierul este organizat de 12 ani de actorul Dan Nuțu, alături de Cristina Hoffman, care a făcut parte din comitetul de selecție al festivalurilor de la Berlin şi Cannes.

Mai jos, lista participanților la Aristoteles Workshop 2017:

Regizori

Jasmina Beširević (Croația) a urmat cursuri de film documentar în Zagreb, după o carieră în domeniul învățământului. Din experiența de educator a învățat că îndrumarea unor profesioniști, munca în echipă și învățarea practică sunt esențiale în asimilarea cunoștințelor și dezvoltarea de noi abilități.

Ștefan Pavlovic (Serbia) a studiat în Los Angeles, a locuit în Mexic și trăiește momentan la New York. La Amsterdam urmează cursurile de Masterat în Film. Filmele realizate de el până acum s-au bucurat de proiecții la Sydney, Lisabona, Boston și New York.

Omar Shami (Liban) a studiat matematica și muzica, a lucrat ca prezentator TV și a filmat 14 documentare pentru UNICEF. În prezent, deține o companie specializată în documentare și spoturi publicitare. Crede că dacă veniturile obținute din realizarea documentarelor ar fi la fel de mari ca bucuria pe care o simte atunci când lucrează, ar fi cel mai bogat om din lume.

Iulia Stoian (România) este absolventă a Școlii de Film și Televiziune din Marea Britanie. Honey and wounds, primul ei documentar, s-a aflat pe lista scurtă la Grierson Awards 2014 și a fost desemnat Cel mai bun scurtmetraj străin la Palm Springs American Documentary Film Festival 2015.

Directori de imagine

Aylin Gökmen (Turcia) este studentă la DocNomads Joint Master, un curs internațional de masterat Erasmus Mundus, desfășurat în trei universități, din Lisabona, Budapesta și Bruxelles. A urmat programe de studiu în diferite țări europene, a călătorit mult și recunoaște că acest lucru a ajutat-o să devină un om mai tolerant și mai înțelegător, contribuind și la dezvoltarea sa profesională.

Michal Shanny (Israel) este absolvent a ZeLIG School for Documentary, Television and New Media din Bolzano, Italia. A lucrat la câteva filme scurte, cel mai recent,Happy New Year, fiind proiectat la Asiatica Film Festival din Roma, la Genoa Film Festival și la Pesaro Film Festival. În ultimii ani s-a dezvoltat ca fotograf și a descoperit că munca lui este cu atât mai valoroasă cu cât reușește să exprime emoții. Experiența Aristoteles Workshop va fi prima lui vizită în România, țara de origine a bunicii sale.

Bahar Shoghi (Iran) a lucrat pentru Agenția France Presse din Iran, a realizat filme selecționate la festivaluri din Londra și Dresden și a contribuit la realizarea unui proiect video participativ, care le-a oferit unor copii refugiați șansa de a lucra la primul lor film. Spune că experiența dobândită în Iran, aceea de femeie operator într-o industrie dominată de bărbați, a motivat-o să nu se abată de la obiectivele profesionale, indiferent de circumstanțe.

Marianna Vas (Ungaria) este absolventă DocNomads International Joint Master, iar în această perioadă beneficiază de un grant Leonardo Da Vinci, la Lisabona. A lucrat în producție de televiziune în Ungaria și a realizat filme independente în Italia și Portugalia. Își dorește să experimenteze munca în echipă și recunoaște importanța colaborării în procesul de creație cinematografică.

Editori

Hedda Bernaszky (România) este absolventă a secției de Cinematografie, Fotografie și Media, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Și-a dezvoltat experiența de video editor ca voluntar în departamentele foto-video ale festivalurilor de film naționale și internaționale. Este preocupată de explorarea universului uman, de relațiile, conflictele și lecțiile uimitoare de viață pe care oamenii le oferă.

Miruna Minculescu (România) a absolvit Facultatea de Științe Politice și este studentă la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, secția regie film. Acum opt ani și-a descoperit pasiunea pentru fotografie și abia în ultimul an a dat de gustul documentaristicii, lucrând la proiectele pentru școală.

Rareș Hantiu (România) a studiat film la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică și a realizat câteva filme proprii. A înregistrat sunetul din Stația Iezer 15033 (2015), regizat de Iulia Matei, a fost asistent de regie și director de locație pentru Proiecționistul (2016) și Pădurarul (2017), regizate de Norbert Fodor. Este fondatorul unui ONG ce promovează, produce și distribuie filme și scrie pentru platforma FilmSense.

Hong Nguyen Quan (Vietnam) a absolvit Hanoi Academy of Theatre and Cinema, unde a studiat regie și design de sunet. Scurtmetrajele realizate în această perioadă au fost bine primite la nivel local și recompensate cu premii. În prezent urmează cursurile DocNomads și lucrează în sectorul independent, în care își propune să și rămână.


NexT Kids – ziua copiilor și a jocurilor la NexT

Festivalul Internațional de Film NexT (22-26 iunie) găzduiește pentru cel de-al 8-lea an consecutiv un program special de scurtmetraje dedicat copiilor cu vârste între 4 și 10 ani. În mod similar edițiilor anterioare, proiecția filmelor va fi urmată de jocuri derivate din temele și personajele scurtmetrajelor proiectate.

NexT Kids va avea loc sâmbătă, 24 iunie 2017, la Cinema Elvira Popescu de la Institutul Francez. Proiecţiile vor începe la ora 10.30, respectiv 11.30, iar prețul unui bilet este de 10 lei. Biletele au fost puse în vânzare pe Eventbook.ro.

Filmele din programul de anul acesta, 8 scurtmetraje din Israel, Spania, Belgia, Franţa, Rusia şi Elveția, ne povestesc fără cuvinte, dar cu inventivitate, graţie și umor despre căței-cosmonauți, băieți în creștere, tinere creatoare de anotimpuri, despre vanitățile copitatelor, istoria umanității, călătorii imaginare și plante elastice!

Micuții spectatori, dar și adulții ce-i însoțesc, se vor bucura de cele mai diverse stiluri și tehnici de desen, animație, sunet şi montaj, de magia sălii de cinema și de timpul petrecut împreună, după proiecție, în curtea Institutului Francez, recompunând momente sau imagini din Filmele NexT Kids:

Plastilinosul
Israel, 2015, 3’

Regizor: Dvir Bravda

Plastilinosul este o creatură din același material elastic ca mediul fantastic în care trăiește. Deși comportamentul sălbatic, amuzant și copilăresc îi aduce adesea necazuri, personajul demonstrează că orice este posibil atunci când îți folosești imaginația!

Aport!
Israel, 2016, 4’

Regizor: Alon Richter

Aport! este un scurtmetraj de animație clasică, o poveste despre loialitate, despre un câine și stăpâna sa.

Tis
Franța, 2016, 9’

Regizor: Chloé Lesueur

O foaie de hârtie. Conturul unui personaj prinde formă. Este Tis. Încearcă să se extragă, dar rămâne cu picioarele înfipte în foaie. În depărtare, un grup de personaje similare.

Arpegiu
Spania, 2016, 6’

Regizori:  Adriana Uriguen Garcia, Pablo Perez

Tatăl și fiul sunt nedespărțiți, până când adolescența creează ceva probleme a căror rezolvare apare sub forma unor arpegii cântate împreună la pian.

Toamnă
Franța, 2016, 3’

Regizor: Helene Letourneur

În atelierul anotimpurilor a venit Toamna. E momentul să-şi folosească instrumentele şi puterile magice asupra machetei planetei pământ.

Marele buuum
Rusia, 2016, 4’

Regizor: Marat Narimanov

Totul pornește cu începutul începutului. Și lumea noastră la fel. Teoria evoluției, povestită în doar patru minute.

La reverdere, Balthasar
Elveția, 2016, 10’

Regizor: Rafael Sommerhalder

O sperietoare, o furtună, un picior rupt. Sunetul evocator al unei scoici. Plecare. Definitivă.    

Scărța-scârța
Belgia, 2015, 4’

Regizor: Iris Alexandre

Un măgăruș pofticios și un căluț cochet versus un iepure viclean și un bursuc obraznic: începe fugăreala, ritmată de muzica balcanică a cvartetului belgian Zakouska.

NexT Kids este imaginat de actrița Ozana Oancea care se ocupă în fiecare an și de selecția filmelor. “Pentru mulți copii, NexT Kids înseamnă prima intrare în sala de cinema. Pentru ei și pentru cei puțini mai mari, încercăm să lăsăm o impresie care să devină o amintire. Fie ea Balthasar  sau Buuum-ul sau un Arpegiu, îmi doresc ca amintirea asta să îi facă să meargă apoi,  adolescenți sau adulți, la filme și la festivaluri” adaugă Ozana Oancea.


„O lume ce nu seamănă cu nimic și nimeni de nicăieri”, Planeta Petrila vine din 23 iunie în cinematografe

Transilvania Film anunță premiera în cinematografe a celui mai nou film documentar semnat de Andrei Dăscălescu – Planeta Petrila, ce va avea loc pe 23 iunie.

“PETRILA, o lume ce nu seamănă cu nicio așezare posibilă, cu NIMIC și NIMENI de NICĂIERI…” este citatul ce stă scris pe un zid la intrarea în orașul minier Petrila, într-un moment în care principalul motor economic, mina de cărbune, se închide, aruncând comunitatea într-un declin ireversibil. Planeta Petrila urmărește, timp de trei ani, două lumi: cea a lui Ion Barbu, fost miner devenit artist și activist, și cea a minerului-brigadier Cătălin Cenușă.

Ambele personaje se luptă cu sistemul: artistul pentru a salva de la demolare clădirile istorice ale minei, pe care le visează transformate în centre culturale, iar minerul pentru a-și transfera brigada la o altă mină.

Documentarul realizează portretul unei lumi rămasă fără perspective, cu accente absurde, adesea amuzante, dar cu teme universale precum rezistența prin artă, păstrarea identității sau alternativa culturală a unui oraș în era post-industrială.

Planeta Petrila a avut premiera mondială în cadrul secțiunii First Appearance Competition a Festivalului Internațional de Film Documentar din Amsterdam – IDFA 2016 și va putea fi văzut în avanpremieră în România chiar la Petrila, pe 4 iunie. Filmul va fi proiectat la Festivalul Internațional de Film Transilvania – Zilele Filmului Românesc și Pelicam în cadrul competiției Black Sea Docs, fiind disponibil pe HBO și HBO GO din 22 iunie. Premiera în cinematografe va fi pe 23 iunie.

„Făcusem cunoștință cu artistul Ion Barbu și auzisem despre „activismul prin artă” pe care-l practică, dar nici poveștile, nici imaginația nu m-ar fi putut pregăti pentru fascinația care m-a cuprins când am vizitat pentru prima oară orașul minier Petrila, în mai 2013.” spune Andrei Dăscălescu și continuă: „atmosfera generală e cenușie, sinistră, stranie, fantomatică; turnurile dărăpănate ale minei se ridică deasupra orașului. Totuși, dacă îl privești mai îndeaproape, începi să observi ’insulițe’ de culoare: uși de garaj pe care s-au pictat tablouri în mărime naturală, semne rutiere cu câte un mesaj amuzant, o trecere de pietoni vopsită să arate ca o claviatură de pian, câteva clădiri cu benzi desenate pe toate zidurile… chiar și una dintre clădirile complexului minier a fost transformată în spațiu cultural și zugrăvită multicolor. Contrastul e izbitor.”

Cunoscut publicului pentru Constantin și Elena pentru care a luat Premiul First Appearance la IDFA, în 2008 și ’Premiul pentru Debut’ la TIFF în 2009, Andrei Dăscălescu semnează regia, scenariul și imaginea pentru Planeta Petrila, cel de-al doilea film documentar al său. Montajul este realizat de Mircea Olteanu, Ștefan Pârlog și Andrei Dăscălescu iar sunetul de Ioan Filip și Dan-Ștefan Rucăreanu. Producătorul filmului este Anamaria Antoci, iar coproducători: Hanka Kastelicová (HBO Europe), Alina David și Andra Radu (HBO România).

Planeta Petrila este o producție FILMLAB, în coproducție cu HBO Europe, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Institutului Cultural Român, dezvoltat cu sprijinul Ex Oriente Film 2015, workshop organizat de Institute of Documentary Film, Cehia și este distribuit în România de Transilvania Film.

Puteți găsi mai multe informații despre film accesând pagina:  https://www.facebook.com/PlanetaPetrila

Articole similare

Câteva știri din lumea filmului românesc (13 – 19 august 2018)

Jovi Ene

Viaţa şi învăţăturile lui Alan Watts – Repere în călătoria omului către sine

Jovi Ene

Noutăți săptămânale Netflix: Prime Time, Sky Rojo: Sezonul 2

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult