Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (4 – 10 septembrie 2017)

Știrile săptămânii: Lia Bugnar este mama lui Marcel Iureș în filmul „Octav”; Două documentare Aristoteles Workshop în selecția oficială Astra Film Festival 2017; Noaptea Albă a Filmului Românesc revine în București pe 22 septembrie; „Despre trup și suflet” / „On Body and Soul”, câștigătorul Ursului de Aur la Berlinale 2017, va avea o premieră la Ateneul din Iași; „Breaking News” la 15 ani. Primul rol, prima performanță a Voicăi Oltean.

Lia Bugnar este mama lui Marcel Iureș în filmul „Octav”

Lia Bugnar este un alt nume care confirmă distribuția de excepție a lung-metrajului românesc „Octav”, care se va lansa în toamna acestui an. Personajul pe care Lia îl interpretează în film marchează profund destinul tânărului Octav, rol jucat de Eric Aradits.

Rolul său, de mamă a tânărul Octav, este definitoriu pentru profilul uman de mai târziu al acestuia. Amprenta acestui episod familial este vizibilă în evoluția personajului (interpretat la maturitate de Marcel Iureș), care încearcă cu onestitate la bătrânețe să-și exploreze trecutul pendulând între emoție și nostalgie. 

Lia Bugnar este un artist complet care ocupă un loc aparte pe scena românească, remarcându-se atât ca actor de teatru și film cât și ca dramaturg, scenarist și regizor. 


Două documentare Aristoteles Workshop în selecția oficială Astra Film Festival 2017

Ionaș visează că plouă (r. Dragoș Mihai-Hanciu) și Vasile (r. Sakari Suuronen), două dintre documentarele produse de Aristoteles Workshop (AW) în 2016, fac parte din selecția oficială a celei de-a XXIV-a ediții Astra Film Festival. Filmele au intrat în cursa pentru două dintre premiile oferite în cadrul festivalului internațional și vor putea fi urmărite între 16 și 22 octombrie, la Sibiu.

După un an încununat de succese în circuitul festivalurilor internaționale de film, timp în care au fost selecționate, printre altele, la  Nyon si Tampere, cele două filme documentare realizate în 2016 în cadrul atelierului Aristoteles Workshop vor putea fi urmărite în România, fiind parte din programul celui mai longeviv eveniment internațional dedicat filmului documentar din România.

Selecționat în competiția Docschool, Ionaș visează că plouă, în regia lui Dragoș Hanciu, urmărește povestea unui bătrân dintr-un sat izolat din Maramureș. Aflat într-o luptă constantă cu timpul, bărbatul își petrece nopțile încercând să-și protejeze lanurile de porumb de porcii mistreți. Imaginea filmului a fost semnată de Ileana Szasz, iar montajul și sunetul au fost realizate de Maria Bălănean.

Documentarul Vasile, invitat in competiția de scurtmetraje, a fost realizat la cea de-a 11-a ediție Aristoteles Workshop de echipa formată din Sakari Suuronen, Ruxandra Pintilie și Diana Rusu. Filmul urmărește povestea lui Vasile Onea din Maramureș, ce reușeste să capteze frumosul în orice lucru banal sau mărunt, ajutat de aparatul de fotografiat. De la construirea căpițelor de fân, până la câinii leneși ce se ascund de arșiță, Vasile și-a transformat căsuța modestă din sat într-un monument viu și grăitor al momentelor trecătoare.

Din selecția din acest an mai fac parte alte două filme regizate de foști studenți ai Aristoteles Workshop. Eu sunt Hercule/ I Am Hercules, în regia lui Marius Iacob – participant la ediția din 2007 și The Side Street of Europe, regizat de Ambrus Emese, participantă AW 2008.

Din selecția oficială a festivalului de film Astra au făcut parte numeroase titluri produse în cadrul Aristoteles Workshop: End of the summer (2015, r. Alina Manolache), Mohamed Tomescu (2015, r. Olesya Bortnyak), Brick in the wall (2013, r. Gregory Brzozovski), Dacă 6 ar fi 9/ If 6 was 9 (2011, r. Ivana Mladenovici), Gutuiul japonez/ Japonese Quince Tree (2011, r. Mara Trifu), Women on canvas (2009, r. Otilia Babără), Independenta (2007, r. Rastko Petrovic) și Bar de zi și alte povestiri/ Bar de zi and other stories (2007, r. Corina Radu). Cu ocazia ediței care a marcat 10 ani de la înființarea lui în 2015, Astra Film Festival i-a dedicat atelierului o retrospectivă, proiectând 12 dintre cele mai bune filme produse de-a lungul timpului în cadrul Aristoteles Workshop.

Program anual dedicat tinerilor cineaști, Aristoteles Workshop a fost creat în 2006 de către producătorii Dan Nuțu și Cristina Hoffman, cu sprijinul televiziunii franco-germane Arte. De-a lungul celor 12 ediții au fost produse peste 50 de filme documentare, iar 160 de regizori, directori de imagine, producători și editori din întreaga lume au avut ocazia să aprofundeze secretele filmului documentar, sub îndrumarea unor renumiți experți si tutori internaționali.


A084R6KD

Noaptea Albă a Filmului Românesc revine în București pe 22 septembrie

Unul dintre cele mai populare evenimente dedicate cinema-ului românesc a ajuns la cea de-a 8-a ediție. Pe 22 septembrie, Noaptea Albă a Filmului Românesc cuprinde Bucureștiul, aducând filme în multiple locații. Cinefilii se vor delecta cu cele mai noi povești regizate de cineaști români, unele în avanpremieră, dar și cu filme devenite clasice, și vor afla detalii din culise chiar de la realizatorii acestor producții, într-o singură noapte.

Programul îi va ține pe spectatori în fața ecranului până târziu în noapte și promite un cocktail savuros de filme de ficțiune și documentare premiate în marile festivaluri, proiecții speciale și avanpremiere. Muzeul Țăranului Român, Cinema Elvire Popesco, Grădina cu Filme, Unteatru, J’ai Bistrot și Deschis Gastrobar sunt câteva dintre locațiile în care vor avea loc proiecții. Lor li se vor adăuga altele noi în diferite sectoare ale Bucureștiului, pentru a facilita accesul cât mai multor iubitori de film românesc la eveniment.

Pe 22 septembrie, dintre producțiile lansate în ultimul an, spectatorii vor putea urmări Ana, Mon Amour (r. Călin Peter Netzer), un film nerecomandat minorilor despre o relație de cuplu complexă și toxică, premiat la Berlin cu Ursul de Argint pentru contribuția artistică. Inimi cicatrizate (r. Radu Jude), distins cu Premiul Special al Juriului la Locarno, Premiul Zilele Filmului Românesc la TIFF și patru trofee Gopo, are în centru o poveste de dragoste și este o adaptare liberă după opera literară a lui Max Blecher, cu Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic și Ilinca Hărnuţ în rolurile principale.

„Un film despre abuz și manipulare”, cum descrie Adrian Sitaru cea mai recentă producție a sa, Fixeur îl are ca protagonist pe Radu, un stagiar la biroul din București al Agenției France Presse, căruia i se dă ocazia de a-și dovedi competențele, dar care înțelege că înverșunarea cu care își urmează vocația este una îndoielnică. Vara s-a sfârșit (r. Radu Potcoavă) readuce atmosfera de la finalul anilor 90, în preajma eclipsei, când doi puști se împrietenesc și iau decizii care le va afecta viețile. Ultima zi, regizat de Gabriel Achim, este un „thriller comic” despre un bărbat dintr-un oraş de provincie care s-a hotărât să se călugărească. Primarul, polițistul şi liderul Asociaţiei Tinerilor Creştini din oraş îşi conduc prietenul pe drumul spre mânăstire. Primarul, regizor amator, are şi nişte planuri secrete pentru el.

Secțiunea 10 ani de la debut, inaugurată la ediția de anul trecut a Nopții Albe a Filmelor Românești, aduce o proiecție specială a filmului California  Dreamin’ (Nesfârșit), regizat de regretatul Cristian Nemescu și distins cu Premiul Un Certain Regard la Cannes. În timpul războiului din Kosovo, într-un mic sat din România, şeful de gară opreşte un tren NATO ce transportă echipament militar și refuză să-i dea aprobare să plece. În rolurile principale, Armand Assante și Răzvan Vasilescu.

Acestor producții li se adaugă și o selecție a celor mai noi scurtmetraje românești, care au rulat în cadrul TIFF 2017, în Zilele Filmului Românesc. Din selecție fac parte Offstage (r. Andrei Huțuleac), Sechestrați fără voie (r. Tudor Botezatu), Prima noapte (r. Andrei Tănase), Fragment 22 (r. Stela Pelin) și No Mans Land (r. Marius Olteanu). In plus, programul va include și două filme-surpriză care vor fi anunțate chiar pe 22 septembrie, cu puțin timp înainte de proiecția lor.

Mii de spectatori au vizionat 40 de filme anul trecut la Noaptea Albă a Filmului Românesc, evenimentul devenind un reper în promovarea cinematografiei autohtone. Mai multe detalii, pe pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/NoapteaAlba


„Despre trup și suflet” / „On Body and Soul”, câștigătorul Ursului de Aur la Berlinale 2017, va avea o premieră la Ateneul din Iași

Despre trup și suflet” / „On Body and Soul”, marele câștigător al Festivalului Internațional de Film de la Berlin din acest an va putea fi văzut și la Iași, pe 15 septembrie, de la ora 19.00, în sala de spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași.

Biletele costă 10 lei și pot fi achiziționate de pe site-ul Ateneului din Iași sau zilnic, de la Ateneul din Iași, începând cu ora 10:30. Link eveniment facebook, aici.

În România, Despre trup și suflet” / „On Body and Soul”, este distribut în cinematografe de către Bad Unicorn.

YouTube Trailer: https://youtu.be/QetN118X1VY

Despre film

Despre trup și suflet” (titlu original: „Teströl és lélekröl”) reprezintă revenirea regizoarei Ildikó Enyedi pe scena internațională a cinema-ului european, după 18 ani de absență. Precedentul ei film, „Simon Mágus”, lansat în 1999, a câștigat Premiul Special al Juriului la Locarno iar filmul ei de debut, “My Twentieth Century”, a câștigat Camera d’Or la Cannes.

Despre „On Body and Soul”, regizoarea spune: „Ideea principală a filmului mi-a venit pur şi simplu într-un moment: ce-ar fi dacă, într-o bună zi, ai întâlni pe cineva care noaptea visează aceleaşi vise ca tine? Ce ai face? Ai fi entuziasmat? Ai fi speriat? Te-ai amuza? Sau mai degrabă ar fi ceva intruziv? Sau poate romantic? Situaţiile care funcţionează ca un motor sunt ideale pentru un film. Situaţii care creează întrebări la care vrei foarte mult să obţii răspunsuri, care apoi creează noi întrebări: dacă depăşeşti şocul, ce ai face cu această informaţie? Ţi-ai pune sufletul pe tavă pentru această altă persoană? Dar dacă nu eşti deloc o persoană romantică? Dacă te cutremuri la gândul acestor prostii ezoterice? Dacă ai probleme în a-ţi gestiona emoţiile? Cum ai putea da ochii cu acest străin a doua zi după ce v-aţi împărtăşit delicatele vise?

Despre trup și suflet” este o poveste de dragoste atipică, între doi introvertiți care descoperă, printr-o întâmplare, că au același vis în fiecare noapte.

Directorul unui abator o priveşte cu suspiciune pe Maria, noul inspector al calităţii trimis de autorităţi. E drăguţă, dar prea politicoasă, şi este cam exigentă cu evaluarea cărnii. În timpul unor interviuri de evaluare, o psiholoagă descoperă că cei doi au vise recurente identice. Amândoi sunt jenaţi de ce implică această descoperire, ca doi introvertiţi care nu ştiu nimic unul despre celălalt în afara activităţii profesionale. Cum pot ei accepta această coincidenţă stranie? Ce înseamnă ea?

La Berlinale, acolo unde Despre trup și suflet” a fost primit cu entuziasm atât de către presă și juriu, cât și de către public, filmul a fost premiat cu patru trofee: Ursul de Aur pentru cel mai bun film, Mențiunea specială a juriului ecumenic pentru un film din competiție, Premiul FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film) pentru celmai bun film din competiție și Premiul cititorilor cinefili ai Berliner Morgenpost.

FB Page: facebook.com/Despretrupsisuflet


„Breaking News” la 15 ani. Primul rol, prima performanță a Voicăi Oltean

Filmul Breaking News, în regia Iuliei Rugină, ajunge pe marile ecrane din România din 29 septembrie. O primă avanpremieră a filmului va avea loc duminică, 10 septembrie, la Alba Iulia, în cadrul celei de-a cincea ediții a Alba Iulia Music and Film Festival. Protagoniști sunt Andi Vasluianu și o actriță care, la doar 15 ani, a impresionat juriul unuia dintre cele mai mari festivaluri de film, cel de la Karlovy Vary: Voica Oltean.

După moartea tragică a cameramanului său, în timpul unei filmări, Alex Mazilu este trimis să facă un reportaj in memoriam despre viața acestuia. Cu trei zile înainte de Crăciun, într-un orășel de pe litoralul Mării Negre, reporterul încearcă să reconstituie viața colegului său, prin ochii celor care i-au supraviețuit. Ce alegi să redai din viața unui om? Cum își vede fiica lăsată în urmă tatăl dispărut? Cât de departe merită să mergi pentru a-ți face meseria? Trailer oficial: https://goo.gl/vnTxCQ

Breaking News este primul film al tinerei actrițe Voica Oltean. Avea doar 15 ani și era elevă a Liceului „Dinu Lipatti” din București când a dat casting pentru film. 16 ani a împlinit în ultima zi de filmare a lungmetrajului. „În seara aia, Iulia (Rugină) n-a vrut să-mi facă surpriză la 12.00 noaptea, se gândea că o să mă aștept la asta. Așa că, pe la 22.30, a pus Otis Redding tare, la boxe, și în cameră a intrat un tort cu două etaje, plin de poze de la filmare, făcute din marțipan. Și acum, aproape doi ani mai târziu, încă am în frigider cinci poze din marțipan. N-am putut să le arunc”, povestește Voica. Anul acesta, la doar 17 ani, tânăra a primit Mențiunea Specială a juriului pentru performanța de pe marele ecran, la Festivalul de la Karlovy Vary.

Despre lucrul cu regizoarea Iulia Rugină, Voica povestește că a început ca o prietenie. „Am ieșit mult împreună și am vorbit despre viețile noastre înainte să înceapă să-mi povestească despre personaj. Am cunoscut-o mai întâi ca om pe Iulia, și apoi ca regizor, iar asta m-a ajutat enorm.”

Voica a descoperit personajul încetul cu încetul, din nenumărate discuții atât cu Iulia Rugină, cât și cu partenerul de joc, actorul Andi Vasluianu. Până la final, Simona Paraschiv, personajul din scenariul semnat de Iulia Rugină, Ana Agopian și Oana Răsuceanu, s-a dovedit a fi aproape copia fidelă a tinerei actrițe care o interpreta. La premiera mondială a filmului de la TIFF, după proiecție, părinții Voicăi au exclamat: „Voica, asta ești tu! Tu trântești ușile așa prin casă!”, își amintește tânăra, după care mărturisește: „Am regăsit foarte multe părți din Simona în mine, pe unele chiar încerc să le schimb în perioada asta”.

Sunt două secvențe care i-au dat bătăi de cap Voicăi, de care i-a fost tare frică și pe care probabil nu le va uita prea curând. Ele au nume de cod „beția” și „Otis Redding”. Despre ambele spune acum că sunt tare frumoase. „Cu Otis Redding a fost greu, pentru că eram la început și îmi era greu să mă deschid și să-mi dau seama ce se întâmplă cu adevărat în mine”, povestește ea. „Iar înainte de secvența cu beția mi-era foarte frică de cum o să cad, dacă o să mă lovesc”. Acolo a intervenit Andi Vasluianu, care i-a tot repetat să se calmeze, să nu-și mai pună atâtea întrebări și o să vadă că lucrurile vin de la sine, ceea ce s-a și întâmplat.

Autoarele scenariului sunt Ana Agopian, Oana Răsuceanu și Iulia Rugină, imaginea este semnată de Vivi Drăgan Vasile, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuțiu, iar scenografia, de Andreea Popa. Alături de Andi Vasluianu și Voica Oltean, joacă Ioana Flora, Oxana Moravec, Floriela Grapini, Maria Rotaru, Constantin Cojocaru.

Filmul este o coproducție Hai-Hui Entertainment, în co-producție cu Libra Film Productions. Producătorii sunt Tudor Giurgiu, Oana Giurgiu și Bogdan Crăciun.

Breaking News este distribuit în România de Transilvania Film, din 29 septembrie.

Articole similare

Câteva știri din lumea filmului românesc (17 – 23 iunie 2019)

Jovi Ene

Câteva știri din lumea filmului românesc (16 – 22 aprilie 2018)

Jovi Ene

Campania „Dăruiește din suflet pentru suflet” continuă

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult