Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (4 – 10 iunie 2018)

Știrile săptămânii: Alina Grigore, Ileana Bîrsan și Florin Iepan, în juriul Ceau, Cinema!; Timișoara va avea un Cinematograf de Artă; Peste 3500 de oameni au văzut „Foxtrot” la TIFF 2018; Charleston – de vineri în peste 40 de cinematografe din toată țara; HappyCinema® aduce pe marele ecran două filme remarcabile: Hitler versus Picasso and the Others și Caravaggio: The Soul and the Blood.

Alina Grigore, Ileana Bîrsan și Florin Iepan, în juriul Ceau, Cinema!

Actrița Alina Grigore, criticul de film Ileana Bîrsan și regizorul Florin Iepan vor face parte din juriul competiţiei Ceau, Cinema! A cincea ediţie a festivalului de film va avea loc în perioada 19-22 iulie la Timişoara şi Gottlob.

Cei trei membri ai juriului competiţiei vor decerna Marele Premiu, redenumit din acest an Trofeul „Ceau, Cinema! Răzvan Georgescu”, în valoare de 1.500 de euro.

Născută în 1984, Alina Grigore a absolvit Actoria la UNATC, clasa Adrian Titieni. A debutat în teatru la vârsta de 19 ani. A urmat cursuri de regie și pedagogie în SUA, timp în care s-a întors de câteva ori în România pentru a juca în diverse producții, printre care „Aurora” (2010, regia Cristi Puiu) și „Din dragoste, cu cele mai bune intenții” (2011, regia Adrian Sitaru).

La revenirea în România în 2011 a deschis școala de actorie InLight, ale cărei experimente au dus la realizarea filmului „Ilegitim” (2016), pe care Alina Grigore l-a scris alături de regizorul Adrian Sitaru și în care are unul din rolurile principale.  Odată cu dezvoltarea lungmetrajului de debut a devenit absolventă a mai multor programe de regie și scenaristică, printre care Berlinale Talents 2018 (Berlinale Film Festival) și PLOT 2018 (IndieLisboa).

Ileana Bîrsan a absolvit Facultatea de Filologie din București și a urmat studii de film la Universitatea din Zürich. A fost editor al paginilor de film ale revistelor TimeOut București, BeWhere! și Șapte Seri și a semnat articole despre cinema în publicații precum Dilema Veche, Observator cultural, LaPunkt.ro, TheChronicle.ro.

Începând din 2009, participă ca lector în diverse programe de educație cinematografică. Este fondatorul Filmikon, ateliere de educație cinematografică și de educație prin cinema. A realizat împreună cu regizorul Claudiu Mitcu filmul documentar „Procesul” (2017). În prezent, Ileana Bîrsan este doctorand la CESI (Centrul de Excelență în Studiul Imaginii).

Născut la Timișora, Florin Iepan a regizat și produs peste 50 de filme documentare, seriale TV, docudrame, reality show-uri, coproducții internaționale. A fondat Sub-Cult-Ura, una din primele companii de producție independente din România, specializată în realizare de filme documentare.

A absolvit UNATC, Discovery Campus Masterschool, internship HBO și DCTV cu Jon Alpert. În 2007 a fondat Documentor, asociație a autorilor de film documentar pe care o conduce. Cele mai cunoscute filme regizate de Florin Iepan sunt „Unicul, adevăratul Tarzan” (2004), „Născuți la comandă – Decrețeii” (2005), „Bela Lugosi: Vampirul căzut” (2007) și „Odessa” (2013). 

În afara Trofeului „Ceau, Cinema! Răzvan Georgescu” stabilit de juriu, spectatorii vor vota, tot dintre filmele din competiţie, Premiul Publicului, în valoare de 500 euro. În urma exprimării votului, spectatorii filmelor din competiție pot câștiga, prin tragere la sorți, o bicicletă oferită de Pegas.

La fel ca la ediţiile precedente, va fi acordat şi un Trofeu Vitas România pentru film independent sau pentru primul sau al doilea film, în valoare de 1.000 de euro.

Filmele din toate secţiunile festivalului sunt eligibile pentru acest premiu, care va fi decis de echipa Ceau, Cinema! şi Vitas România.

În 2017, Trofeul Ceau, Cinema! a fost câştigat de filmul „Mister Universo” (Austria-Italia), de Tizza Covi şi Rainer Frimmel. Premiul a fost decis de juriul format din producătorul Anamaria Antoci, actorul Alexandru Potocean şi criticul de film Cătălin Olaru. Premiul Publicului a fost obţinut de filmul bulgar „Gloria”, de Kristina Grozeva şi Petar Valchanov. Trofeul Vitas România a fost acordat producţiei italiene „Ultimele lucruri”, debutul tinerei regizoare Irene Dionisio.

Competiţia Ceau, Cinema!, care va avea şase filme, a fost concepută să ofere un cadru de exprimare cineaştilor din ţările cu minorităţi tradiţionale în regiunea Banatului (Armenia, Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania, Israel, Italia, Polonia, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria). Selecţionerul competiţiei este criticul de film Ionuţ Mareş.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.

Proiectul este organizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC) și al Consiliului Județean Timiș.

Evenimentul este realizat de voluntari, cu susținerea: Vitas România, Institutul Francez din Timișoara, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, Direcția Județeană de Cultură Timiș, Bicicletele Pegas, Institutul Polonez din România, AMBASADA, MISC. 


Timișoara va avea un Cinematograf de Artă

Primăria Municipiului Timișoara, Compania Groupama, Institutul Francez din România și Asociațiile Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentor și Asociația Română a Filmului Independent (TimiShort) au semnat ieri, 5 iunie, declarația de intenție privind înființarea unui cinematograf de artă în centrul orașului sub cupola rețelei Europa Cinemas.

Cinematograful de Artă Independent se va amenaja conform Strategiei culturale a municipiului Timișoara 2014-2024 sub forma unui Art House care va avea ca scop promovarea filmului european, românesc, de autor. În jurul acestuia se va înființa un hub modern dedicat educației prin film, un loc care să reunească producători, cameramani, sunetiști, fotografi, scenografi, care va reuni și revigora comunitatea cinefililor din oraș. În incinta cinematografului se va amenaja un spațiu expozițional, un cafe-cinema, un cine-shop.

Cinematograful de artă va fi amenajat fie în spațiul fostului cinema Timiș, fie în cel al fostului cinema Studio. Decizia privind locația destinată acestui Cinematograf va fi stabilită într-o viitoare ședință de Consiliu Local.

La eveniment au participat domnul Nicolae Robu, Primar al municipiului Timișoara, domnul Dan Diaconu, Viceprimar al municipiului Timișoara, domnul François Coste, Director general Groupama Asigurări, domnul Christophe Gigaudaut, Director, Institutul Francez din România și Consilier de Cooperare și Acțiune Culturală al Ambasadei Franței, București, domnul Cyrille Fierobe, director delegat, Institutul Francez România-antena Timișoara precum și reprezentanții sectorului independent, Nicoleta Ciocov vicepreședinte Pelicula Culturală, Richard Marius Ilie, vicepreședinte Marele Ecran, Florin Iepan, președinte Documentor, Cristina Docea, președinte Asociația Română a Filmului Independent (TimiShort).

Pașii urmatori semnării acestei declarații de intenție sunt semnarea unui protocol de colaborare detaliat în care se vor preciza atribuțiile părților implicate precum și calendarul etapelor, realizarea proiectului de fezabilitate și cel de arhitectură de către Compania Groupama, donarea proiectului și a documentației tehnice către Primăria Timișoara, demararea lucrărilor și punerea pietrei de temelie, moment care va fi marcat printr-o ceremonie simbolică în cadrul sezonul Franța-România (22 aprilie – 14 iulie 2019), inaugurarea cinematografului urmând să aibă loc cel târziu în anul 2021.


Peste 3500 de oameni au văzut „Foxtrot” la TIFF 2018

„Foxtrot”  a deschis cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF 2018) în prezența regizorului Samuel Moaz, urmând să ajungă în cinematografele din România începând cu 8 iunie, fiind distribuit de Transilvania Film. Trailer: https://bit.ly/2IOq8fU Bonus: o scurtă prezentare a evenimentul de deschidere TIFF 2018: https://bit.ly/2JdtK7V

Filmul va putea fi vizionat în următoarele cinematografe din țară: Bârlad – Cityplex Victoria; Baia Mare – Cinema Dacia; Botoșani – Cinema Unirea; Brăila – Cinema Central; Brașov – Cinema One Brașov, Cinemateca Patria; București – Hollywood Multiplex, Baneasa Grand Cinema and More, Cinema City – AFI Cotroceni, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Union, Cinema Europa, Happy Cinema; Cluj-Napoca – Cinema City Iulius Mall, Cinema Victoria Cluj; Constanța – Cityplex Constanța; Craiova – Cinema Modern; Gura Humorului – Casa de Cultură; Pitești – Cinema Trivale, Cinema Sebastian Papaiani; Sfântu Gheorghe – Cinema Arta by Cityplex; Târgu-Mureș – Cinema Arta 3D și Timișoara – Cinema City – Shopping Center Timișoara.

Filmul lui Samuel Moaz, cea mai apreciată și criticată dramă israeliană, „Foxtrot”, este un precum un dans al războiului israelian, unic și tulburător. Foxtrot este numele unui punct de control izolat pe un drum de aprovizionare traficat de autoturisme palestiniene și cămile itinerante. În același timp, este și modul prin care Moaz evocă viața militară și fațetele ei traumatizante și orbitoare, în care o persoană „se întoarce mereu la același punct de pornire.”

David Sims ne povestește în cronica sa pentru The Atlantic că: “Așa cum am spus, Foxtrot se desfășoară ca un triptic: trei povești legate, egale în lungime, așezate aproape ca o antologie. Mai întâi, Michael (Lior Ashkenazi) și Daphna (Sarah Adler) află despre moartea fiului lor – o scenă sumbră în care soldații ce transmit veștile rele se comportă într-o manieră absurd de automată. Daphna este complet distrusă de vestea primită, iar Michael primește un ceas care îl va atenționa în fiecare oră, astfel încât să își poată aminti să bea apă. În cele din urmă, acest tablou este intrerupt de o știre neașteptată, iar Moaz aduce pe marele ecran și mai multă dramă (și o comedie cu adevărat sumbră) prin întreruperea rutinei de comemorare a soldaților.

Moaz atinge aspecte legate de soartă, represiune și negare, societatea israeliană, Holocaust, armata și conducerea israeliană. El a spus că ideea filmului s-a legat atunci când a refuzat să-și trimită fiica la școală cu un taxi, aceasta trezindu-se târziu într-o dimineață din timpul celei de-a două Intifada, și i-a spus să ia autobuzul obișnuit, nr. 5. Acest autobuz a fost aruncat în aer în acea zi și timp de o oră, el a trăit cu impresia că fiica lui a murit. În cele din urmă, s-a dovedit că fata ratase autobuzul cu câteva secunde. Astfel, un element de bază al filmului este explorarea lucrurilor pe care le putem controla și a celor care sunt dincolo de controlul nostru”.

După premiera din cadrul Festivalului de Film de la Veneția, filmul Foxtrox” a câștigat imediat o mare parte din public, dovada fiind numeroasele premii cu care se poate lăuda deja – 16 premii, acompaniate de 14 nominalizări. Cineastul Samuel Maoz și-a câștigat renumele internațional încă de la debutul în lungmetraj cu “Lebanon” (2009), film ce a fost prezent la TIFF și ulterior distribuit de Transilvania Film în cinematografe.  De asemenea, “Lebanon” a fost prima producție israeliană premiată cu Leul de Aur la Veneția.

„Foxtrotva fi distribuit în cinematografele din România din 8 iunie, de Transilvania Film.


Charleston – de vineri în peste 40 de cinematografe din toată țara

“Charleston”, cel mai așteptat film al verii, intră de mâine, 8 iunie, în cinematografele din România. Debutul lui Andrei Crețulescu, despre care prestigioasa revistă americană “Variety” spune că “se apropie stilistic de filmele lui Wes Anderson și prezintă un București vibrant și chiar sexy”, îi are în rolurile principale pe Șerban Pavlu, Radu Iacoban, Victor Rebengiuc, Ana Ciontea, Dorian Boguță, Andreea Vasile, Adrian Titieni și Ana Ularu.

“Charleston” va rula la București (Cinema City AFI Cotroceni, Grand Cinema & More Băneasa, Movieplex, Happy Cinema, Hollywood Multiplex, Cinemateca Union, Cinemateca Eforie, Cinema Pro, Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Europa), Baia Mare (Cinema Dacia), Bârlad (Cityplex Victoria), Botoșani (Cinema Unirea), Brașov (Cinema One), Brăila (Cinema Central), Buzău (Happy Cinema), Caransebeș (Cinema Luna), Cluj (Cinema Victoria, Cinema City Iulius Mall), Constanța (Cityplex Tomis, Cinema City Park), Craiova (Cinema Modern), Focșani (Happy Cinema Focșani), Galați (Cinema 3D “Ioan Manole”), Gura Humorului (Centrul Cultural Gura Humorului), Iași (Cinema Ateneu), Lugoj (Cinema “Bela Lugosi”), Oravița (Cinema 3D – Casa de cultură), Oradea (Cinema Palace), Piatra Neamț (Cinema Dacia), Petroșani (Cinema 3D – Victoria), Pitești (Cinema Trivale, Cinema “Sebastian Papaiani”), Râmnicu Sărat (Cinema 3D), Reșița (Cinema Dacia), Sfântu Gheorghe (Cityplex Arta), Slobozia (Casa de cultură), Târgu Mureș (Cinema Arta), Timișoara (Cinema City Shopping City, Casa Artelor), Vulcan (Cinema Luceafărul), Vaslui (Cityplex), Vatra Dornei (Casa de cultură “Platon Pardău”).

Proiecții în avanpremieră sunt programate la Alba Iulia (Casa Forum, joi, 7 iunie, ora 21:00) și la Iași (în cadrul festivalului “Serile Filmului Românesc” la Amfiteatrul Palas, joi, 7 iunie, ora 21:30). Evenimentul de la Iași va avea loc în prezența actorului Șerban Pavlu și a regizorului Andrei Crețulescu.

“Charleston” va avea proiecții de gală și la Piatra Neamț, Focșani și Buzău.

Vineri, 8 iunie, de la 20:00, regizorul Andrei Crețulescu și actrița Ana Ularu vor fi prezenți la Cinema Dacia din Piatra Neamț.

Sâmbătă, 9 iunie, actrițele Ana Ularu și Andreea Vasile, alături de regizorul Andrei Crețulescu, se întâlnesc cu spectatorii de la Happy Cinema Focșani (ora 18:00). Tot sâmbătă, de la ora 19:30, echipa va răspunde întrebărilor publicului la Happy Cinema Buzău.

Marți, 12 iunie, de la ora 19:00, echipa filmului va fi prezentă la Cinema Europa. După proiecție, va urma o conversație cu publicul bucureștean.

“Charleston” este povestea dulce-amară a unui triunghi amoros absurd, „format” din doi bărbați și femeia pe care au pierdut-o amândoi, un cocktail retro-pop condimentat cu umor negru, emoție, un soundtrack eclectic și chiar un intermezzo dansant. Turneul românesc a început la final de mai, cu două proiecții sold-out în cadrul Festivalului de Film Transilvania.

“Charleston” este o producție româno-franceză între ICON Production și Les Films du Tambour, realizată în coproducție cu .Mille et Une. Films și Wag Prod, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, The Group, Publicis Groupe, Region Bretagne, Rennes Metropole, în asociere cu Kinosseur, Wearebasca, Digital Cube și cu participarea HBO Europe. Producătorii filmului sunt Velvet Moraru, Marie Legrand, Rani Massalha și Andrei Crețulescu. Filmul este distribuit în România și Moldova de Kinosseur.


HappyCinema® aduce pe marele ecran două filme remarcabile: Hitler versus Picasso and the Others și Caravaggio: The Soul and the Blood

În luna iunie spectatorii vor putea să vadă la HAPPYCINEMA® două filme documentare remarcabile atât din punctul de vedere al realizării cinematografice, cât și al valorii istorice. De la obsesia lui Hitler pentru acapararea tuturor colecțiilor private de artă, la tumultoasa viață a pictorului italian Michelangelo Merisi da Caravaggio, HAPPYCINEMA® vă invită la două producții de anvergură.

Hitler versus Picasso and the Others este un documentar istoric despre campania regimul nazist împotriva așa-zisei „Arte degenerate”, etichetată drept „cosmopolită și comunistă”. Picturi celebre semnate de Johannes Vermeer, Sandro Botticelli, Pablo Picasso, Henri Matisse, Pierre-Auguste Renoir, Marc Chagall, Claude Monet și mulți alții, au fost furate și ascunse, iar proprietarii lor au fost obligați să le doneze Fuhrerului în schimbul libertății. Acest documentar eveniment include un tur cinematografic de-a lungul a patru expoziții uimitoare cu povești cutremurătoare din anii 1937, 2010 și 2017.
Trailer: https://youtu.be/iEPdwUxLrdA

Caravaggio: The Soul and the Blood continuă seria documentarelor de artă de la Happy Cinema și este o călătorie emoționantă de-a lungul vieții unuia dintre cei mai misterioși și controversați pictori. Un artist revoluționar, Michelangelo Merisi da Caravaggio a fost privit cu ochi aspri de către contemporanii săi, călătorind dintr-un loc în altul în Milan, Florența, Napoli și Malta. A lăsat în urmă 40 de opere de artă ce se regăsesc în prezent în 15 muzee din lume. Documentarul are la bază o cercetare minuțioasă asupra vieții tumultoase a artistului, care și-a pus amprenta asupra creațiilor sale. Capodoperele lui Caravaggio își au ecourile în experiențele personale ale artistului, un geniu care a refuzat să se supună normelor de atunci, un pionier și un spirit torturat în același timp. Realizat de creatorii Florența și galeria Uffizi 3D: o călătorie în inima Renașterii, Caravaggio: The Soul and the Blood este documentarul contrastelor dintre lumină și umbră atât din punctul de vedere al stilului de filmare, cât și din perspectiva unei rafinate analize a acestei personalități marcante.

Trailer: https://youtu.be/QOEiYW-C_Y0

HAPPYCINEMA® se evidențiază pe piața lanțurilor de cinematografe datorită conținutului diversificat pe care îl oferă publicului, compus atât din filme mainstream, cât și dintr-un program cultural bogat și numeroase evenimente alternative (concerte de rock clasic ale unor trupe legendare, documentare 3D despre muzee celebre și stagiuni de operă, teatru și balet de la prestigioase companii artistice britanice etc). Totodată, aici sunt găzduite și organizate proiecții în condiții speciale pentru părinți cu bebeluși (Baby Cinema), pentru copii cu nevoi speciale (Filmele Olgăi), piese de teatru (Teatru la Cinema), petreceri vesele pentru cei mici, dar pune la dispoziție sălile sale și pentru evenimente corporate și private. HAPPYCINEMA® este cinematograful întregii familii, fiind prezent în București (Liberty Shopping Center, Sos. Progresului Nr. 151-170), Focșani (Focșani Mall, Calea Moldovei 32) și Buzău (Galleria Mall Buzău, Bulevardul Unirii 301A).

Articole similare

PSIHOatelier: INDRĂGOSTEȘTE-TE PESTE 3 ANI! Iubește cu ochii deschiși | invitat psih. Alexandru Busila

Jovi Ene

Programul săptămânii 3 – 8 septembrie la Cinema în aer liber pe Insula Artelor

Jovi Ene

Biserici de la Dunare – un documentar despre vechi lacasuri de cult de pe cursul romanesc al fluviului

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult