Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (3 – 9 noiembrie 2014)

JamesCosmo02Știrile săptămânii: Comandantul lui John Snow din Game of Thrones vine la Bucuresti; Omnibusul Scurt/4: Istorii de inimă neagră – din 28 noiembrie în cinematografele din toată țara; 25 de ani la căderea Zidului Berlinului – proiecții și dezbateri la Cinepolitica Extra Time; Proiecții suplimentare pentru filmele de Cannes, la cererea publicului; Criticul de film Andrei Rus, noul câștigător al bursei Alex. Leo Șerban.

Comandantul lui John Snow din Game of Thrones vine la Bucuresti

James Cosmo, actorul care a dat viață personajului Jeor Mormont din serialul de televiziune Game of Thrones, vine la ICE Comic Con să își întâlnească fanii, Sâmbătă 15 noiembrie,la Palatul Național al Copiilor din București.

Pe lângă rolul lui Mormont, Lord Commander of the Night’s Watch, actorul scoțian este cunoscut și pentru aparițiile în Highlander, Braveheart, The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe, Trainspotting, Troy. În plus, în momentul de față se pregătește intens pentru filmul Breakdown, unde va juca alături de Craig Fairbrass, Bruce Payne și Emmett Scanlann.

James Cosmo va participa în calitate de invitat de onoare alături de alți artiști și actori la Panels, în cadrul cărora vor avea loc sesiuni de întrebări și răspunsuri între actor și fanii acestuia. De asemenea, în cadrul evenimnetului ICE Comic Con, vor avea loc și sesiuni de autografe și fotografii cu James Cosmo. James Cosmo se alatură astfel colegilor sai din Game of Thrones, Miltos Yerolemou, interpretul lui Syrio Forel, și Ian McElhinney, interpretul lui Barristan Selmy dar și artiștilor Guillermo Ortego, Alessandro Vitti, Noah Bradley, Jonas de Ro, Titus Lunter și Suzanne Helmigh.

Ediția de iarnă a evenimentului East European Comic Con – ICE Comic Con – va avea loc la Palatul Copiilor, București, în perioada 14 – 16 Noiembrie, ziua de 14 Noiembrie fiind dedicată târgului de produse specifice acestui eveniment.

Pentru informații suplimentare legate de ICE Comic Con 2014 ne puteți contacta la adresa de e-mail: contact@comic-con.ro.

Poster final Scurt4_micOmnibusul Scurt/4: Istorii de inimă neagră – din 28 noiembrie în cinematografele din toată țara

Omnibusul Scurt/4: Istorii de inimă neagră, compus din patru dintre cele mai aplaudate scurtmetraje românești ale lui 2014, va avea premiera în cinematografele din România în data de 28 noiembrie.

Scurt/4: Istorii de inimă neagră strânge laolaltă nume consacrate ale filmului și teatrului românesc (Olimpia Melinte, Marcel Horobeț, Gabriel Spahiu, Andi Vasluianu, Dorian Boguță, Șerban Pavlu, Rodica Lazăr) și tinere speranțe (Florin Penișoară, Sofia Nicolaescu, Adina Ștețcu, Paul Radu, Dragoș Sora, Eugen Matei Lumezianu), plus legenda vie a muzicii ușoare românești, Angela Similea, într-o apariție extraordinară.

Proiectul este format din scurtmetrajele independente O lume nouă (regia Luiza Pârvu, selecție oficială Festival de Brest 2014), Trece și prin perete (regia Radu Jude, mențiune specială „Quinzaine des realisateurs” – Cannes 2014), Kowalski (regia Andrei Crețulescu, „Cel mai bun scurtmetraj” – Zagreb Film Festival 2014) și Să mori de dragoste rănită (regia Iulia Rugină, „Cel mai bun scurtmetraj românesc” – TIFF 2014).

Trailerul oficial este disponibil aici:

[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=rX02_E9IzhQ’]

Realizate de case de producție diferite, filmele sunt legate din punct de vedere tematic: toate vorbesc despre viață și, mai ales, despre moarte, pe diferite tonuri. Ideea omnibusului s-a născut anul acesta la TIFF, unde cele patru filme au fost selecționate de Mihai Chirilov în cadrul competiției Zilele Filmului Românesc. „Noul Val reprezintă un mod simplu (și pe alocuri simplist) de a clasifica niște filme și, desigur, aceste valuri nu-s veșnice. […] Recolta de scurtmetraje difuzate în acest an la TIFF oferă o viziune precisă în ceea ce privește viitorul cinema-ului românesc.”, spune Boyd van Hoeij, critic de film pentru The Hollywood Reporter, și membru în juriul ZFR 2014.

O lume nouă (produs de Toma Peiu, Luiza Pârvu și Adriana Răcășan) spune o poveste cu emigranți români în Pennsylvania anului 1908, inspirată din fapte reale: cizmarul Petru o întâmpină pe Ana, soția vărului său, în casa lor din Lumea Nouă, dar lucrurile s-au schimbat mult de când nu s-au mai văzut… Trece și prin perete (produs de Ada Solomon și Radu Jude), poveste inspirată de Cehov, o are în centrul atenției pe micuța Sofia, care nu poate să adoarmă deoarece se aud plânsete de la vecini: este priveghiul unui tânăr care s-a sinucis… Kowalski (produs de Andrei Crețulescu și Claudiu Mitcu) pleacă de la o premisă cumva clasică – trei bărbaţi se întâlnesc într-un pub, la ceas de seară – și ajunge la o concluzie inevitabil/sângeroasă, într-un plan-secvență de 17 minute… Să mori de dragoste rănită (produs de Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol și Dorian Boguță) este o poveste suprarealistă despre dragoste și moarte, muzică și destin, desfășurată într-un univers cu totul aparte, populat de personaje de la bizar în sus.

Toate cele pentru scurtmetraje se pot vedea în România numai în cadrul omnibusului Scurt/4: Istorii de inimă neagră, distribuit în cinematografe de Freealize.

Face the Wall25 de ani la căderea Zidului Berlinului – proiecții și dezbateri la Cinepolitica Extra Time

Un moment de cotitură din istoria ultimului secol, căderea Zidului Berlinului, este tema celei de-a doua ediții a evenimentului Cinepolitica Extra Time, care va avea loc între 17 și 19 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu din București. Seria de proiecții și dezbateri marchează 25 de ani de la prăbușirea Zidului și a simbolicei Cortine de Fier care a împărțit Europa în două. Șase filme și două dezbateri cu istorici, sociologi și politologi vor pune în discuție moștenirea Cortinei de Fier și zidurile ridicate în Europa ultimelor decenii.

Cinepolitica Extra Time va începe luni, 17 noiembrie, de la 18.00, cu o reconstituire unică a împrejurărilor în care un Zid a tăiat Berlinul în două: Up to the Border – A Personal View of the Berlin Wall (Germania, 2012), în regia lui Claus Oppermann și Gerald Grote. În august 1961, Guvernul Republicii Democrate Germane punea prima piatră pe fundația „celui mai urât monument din lume”, un zid din blocuri de ciment. În stare de șoc, locuitorii au început să filmeze evenimentul. Reunind peste 250 de ore de înregistrări inedite, din arhive private, filmul spune povești incredibile, emoționante despre Zidul Berlinului.

Up to the Border - A Personal View of the Berlin WallSeara de luni va continua, de la 21:30, cu poveștile șocante a cinci cetățeni est-germani arestați după ce au încercat să fugă din țară, din multi-premiatul Face the Wall / Gesicht zur Wand (2009). Stefan Weinert documentează metodele de urmărire, interogare, tortură și detenție ale STASI, poliția secretă a Germaniei de Est, aplicate pe circa 72.000 de foști prizonieri. „Filmul lui Stefan Weinert reia povestea din punctul în care o lasă filmul premiat cu Oscar The Lives of Others. Nu are nevoie de decoruri sofisticate, doar de curajul de a-și lăsa personajele să-și spună povestea în ritmul lor”, scrie „Die Zeit”.

Cum a fost posibil?, este întrebarea de la care pornește documentarul lui Ullrich Kasten, It Happened in August. Building the Berlin Wall – Anatomy of a Political Crisis (2001). Într-o dimineață de august, în 1961, Berlinul a fost împărțit în două, cu arma în mână, la ordinul conducerii Secretarului General al Partidului Socialist Unit, Walter Ulbricht. Mai întâi cu sârmă ghimpată, apoi cu blocuri uriașe de ciment. Exodul cetățenilor spre Vest fusese blocat. Folosind mărturii, documente și imagini din arhive, filmul reia contextul împărțirii brutale a Europei în două și detaliază viața cotidiană a germanilor, în jurul Zidului. „În seria documentarelor despre Zidul Berlinului, acesta merită un loc în top”, scrie „Frankfurter Allgemeine Zeitung”. Filmul va fi proiectat marți, 18 noiembrie, de la 18.00.

Cinepolitica Extra Time este un eveniment „off season” al Festivalului Internațional de Film Cinepolitica. Evenimentul este organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, cu sprijinul Ambasadei Germaniei la București.

Ne găsiți pe: www.cinepolitica.ro

Proiecții suplimentare pentru filmele de Cannes, la cererea publicului

La cererea publicului, șase filme din programul Les Films de Cannes à Bucarest vor avea parte de proiecții suplimentare la Cinema Elvira Popescu, între 13 și 16 noiembrie. Spectatorii vor putea viziona filmele: Winter Sleep, Leviathan, The Tribe, Maidan, Bridges of Sarajevo și La Jaula de Oro.

Biletele pot fi cumpărate online, pe www.eventbook.ro, și la casa de bilete a cinematografului Elvira Popescu.

Filmele vor rula după următorul program:

Joi, 13 noiembrie

21.00 – La Jaula de Oro (r. Diego Quemada-Díez, Premiul Un Certain Talent, Cannes 2013)

Vineri, 14 noiembrie

22.45 – The Tribe (r. Miroslav Slaboșpițchi, Marele Premiu Semaine de la Critique)

Sâmbătă, 15 noiembrie

13.30 – Maidan (r. Sergei Loznitsa, Proiecție specială, Cannes 2014)

Maidan22.45 – Leviathan (r. Andrei Zviaghințev, Premiul pentru scenariu, Cannes 2014)

Duminică, 16 noiembrie

12.30 – Winter Sleep (r. Nuri Bilge Ceylan, Palme d’Or 2014)

21.30 – Bridges of Sarajevo (r. Aida Begic, Leonardo Di Costanzo, Jean-Luc Godard, Kamen Kalev, Isild Le Besco, Sergei Loznitsa, Vincenzo Marra, Ursula Meier, Vladimir Perisic, Cristi Puiu, Marc Recha, Angela Schanelec, Teresa Villaverde) – Proiecție specială, Cannes 2014

La cea de-a cincea ediție a Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie) au luat parte peste 14.000 de spectatori, un număr record pentru istoria de doar cinci ediții a festivalului. Numeroase filme din program au rulat cu casa închisă, biletele fiind epuizate cu câteva zile înainte de proiecție. Aproape jumătate din numărul total de bilete au fost achiziționate înainte de începerea festivalului. Spectatorii au avut ocazia să vizioneze circa 30 de titluri care au avut premiera mondială în luna mai, la Festivalul de la Cannes. Printre ele, peliculele distinse cu marile premii – Palme d’Or, Marele Premiu, Premiul pentru regie, scenariu, interpretare. Invitații speciali ai ediției au fost actrițele Jacqueline Bisset și Bérénice Bejo, regizorii Michel Hazanavicius, Bertrand Tavernier, Sergei Loznitsa și Radu Mihăileanu.

Andrei RusCriticul de film Andrei Rus, noul câștigător al bursei Alex. Leo Șerban

Criticul de film Andrei Rus, editorul revistei „Film Menu”, este beneficiarul celei de-a treia ediții a Bursei Alex. Leo Șerban. Acordată anual unui tânăr sub 35 de ani care s-a afirmat în zona de jurnalism şi / sau critică de film, bursa a fost inițiată în 2012 de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, care organizează anual Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), și Romanian Film Initiative, în memoria unei personalități marcante a cinema-ului românesc, scriitorul și criticul Alex. Leo Șerban.

Timp de două săptămâni, Andrei Rus va beneficia de contextul profesional și creativ al festivalului Making Waves: New Romanian Cinema din New York, și de un sejur profesional în 2015, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. În această perioadă, criticul de film, lector al Universității Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti (UNATC) și inițiator al unui club de film, va avea acces la resurse de specialitate și va întâlni profesioniști din industria cinematografiei. Bursa acoperă cheltuielile legate de deplasare, cazare și diurnă.

Bursa Alex. Leo Șerban este o inițiativă menită să promoveze spiritul libertății critice de expresie, al profesionalismului și al rigorii intelectuale și să acorde unui tânăr critic sau jurnalist ocazia de a-și extinde cercul de cunoștințe în domeniul cinematografiei. Toate aceste valori fac parte din patrimoniul intelectual pe care l-a construit și încurajat de-a lungul vieții sale Alex. Leo Șerban (1959 – 2011), cel mai important critic de film român al ultimelor două decenii, un profesionist desăvârșit și un elegant susținător al valorilor din cinematografia românească.

Andrei Rus (29 de ani) a urmat programul de doctorat în Cinematografie şi Media al UNATC București, instituție în cadrul căreia predă acum, ca lector, studii cinematografice şi istoria filmului. Este coordonatorul revistei „Film Menu”, la care contribuie tineri critici de film, şi iniţiatorul programului „Cineclub” și al altor evenimente legate de film, desfăşurate în sala de cinema a  UNATC. Începând din 2014, este selecționer al Festivalului NexT Film din București. Anul acesta, a făcut parte din Juriul Révélation France 4 în Semaine de la Critique, secțiunea paralelă a Festivalului de la Cannes.

„Bursa pe care o primesc acum cu bucurie este un moment foarte important pentru mine, deoarece textele lui Alex. Leo Șerban au fost decisive în perioada mea de formare, am dialogat aprins cu ele și m-au provocat să îmi găsesc argumente sau, și mai important, contraargumente – ceea ce a echivalat cu o perioadă de căutări serioase. E puțin probabil să fie egalat vreodată – poate doar o ipotetică „bursă Truffaut” ar putea-o face, tot din considerente personale. Mă invită, într-un mod oarecum neașteptat, să continui procesul de pace cu adolescența mea, pe care am semi-renegat-o multă vreme, și pentru asta le sunt cât se poate de recunoscător organizatorilor „Making Waves” si TIFF, care mi-o oferă”, declară Andrei Rus.

Câștigătorul primei ediții a bursei a fost criticul de film Cătălin Olaru, iar al celei de-a doua – jurnalista Florentina Ciuverca, editorul site-ului de specialitate Filmreporter.ro.

Cea de-a 9-a ediție a festivalului Making Waves: New Romanian Cinema va avea loc între 4 și 8 decembrie, la Film Society of Lincoln Center din New York, și între 5 și 10 decembrie, la Jacob Burns Film Center.

Articole similare

Dorian se vede la UNTEATRU

Jovi Ene

2 premii și 3 nominalizări pentru ”Vinovatul” în acest weekend

Jovi Ene

Câteva știri din lumea filmului românesc (1 – 7 mai 2017)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult