Știrile săptămânii: Şase filme îndrăzneţe concurează pentru trofeul Ceau, Cinema!; Balkan Love, tema ediției din 2017 a Divan Film Festival; Aristoteles Workshop 2017 la linia de start; Program Kinedok în luna iulie. Încep proiecțiile în alte două locații; Premiera națională a documentarului ”Girl Power” – arta urbană la feminin; Peste 6,700 de spectatori au văzut “Despre trup și suflet” la o săptămână de la premieră.
Şase filme îndrăzneţe concurează pentru trofeul Ceau, Cinema!
Şase filme îndrăzneţe concurează pentru Marele Premiu şi Premiul Publicului la cea de-a patra ediţie a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.
Juriul format din producătoarea Anamaria Antoci, actorul Alexandru Potocean şi criticul de film Cătălin Olaru va desemna câştigătorul trofeului Ceau, Cinema!, în valoare de 1.500 de euro, decernat pentru cel mai bun film din competiţie. Spectatorii vor vota Premiul Publicului, în valoare de 500 de euro, acordat cu sprijinul Kathrein România.
Patru din cele şase filme vor fi văzute în premieră în România la Ceau, Cinema!
Prezentat anul trecut în competiţia celebrului Festival de la Locarno, unde a câştigat premiul criticii, ”Mister Universo” este un emoţionant film de docuficţiune. Regizorul austriac Rainer Frimmel şi regizoarea italiană Tizza Covi urmăresc un tânăr dresor de lei la circ, care porneşte într-o călătorie prin Italia în căutarea bărbatului care i-a oferit în urmă cu mai mulţi ani un talisman norocos.
”Gloria” (”Glory”) este al doilea lungmetraj al cuplului de regizori Kristina Grozeva şi Petar Valchanov din Bulgaria. Un muncitor simplu de la căile ferate găseşte întâmplător pe şine o geantă cu mulţi bani, pe care o predă poliţiei. Însă întâmplarea îi dă complet viaţa peste cap şi devine victima haosului şi absurdităţii birocraţiei şi intereselor politice şi mediatice. ”Gloria” a fost ales cel mai bun film balcanic la Festivalul de la Sofia şi deţine alte zeci de nominalizări şi premii.
Inclus în secţiunea ”Noi regizori” a prestigiosului Festival de la San Sebastian, ”Vânătoare” (”Prowl”) este un revigorant debut al unei tinere cineaste, Alexandra Bălteanu, născută în România, dar stabilită de mai mulţi ani în Germania, unde studiază regia la Academia Germană de Film şi Televiziune din Berlin. Apropiat ca estetică de documentar, filmul le are în distribuţie pe actriţele Corina Moise, Iulia Lumânare şi Iulia Ciochină, în roluri de prostituate urmărite pe parcursul unei zile, la margine de Bucureşti.
”Nici nu ştii cât de mult de iubesc” (”You Have No Idea How Much I Love You”) este cel mai nou film al reputatului regizor polonez Pawel Lozinski. Un documentar curajos, surprinzător şi profund tulburător, cu două femei adulte – fiică şi mamă – care iau parte la câteva şedinţe cu un psihoterapeut, pentru a-şi îmbunătăţi relaţia dureroasă. Premiera a avut loc anul trecut la Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam (IDFA), cel mai important eveniment de gen din lume.
Inclus în secţiunea ”Săptămâna internaţională a criticii” a celebrului Festival de la Veneţia, ”Ultimele lucruri” (”Pawn Street”) este debutul spectaculos şi proaspăt al tinerei regizoare Irene Dionisio, una dintre noile voci ale cinematografiei italiene. Vieţile a trei personaje aflate în dificultate se intersectează pe o stradă cu case de amanet din oraşul Torino.
Desemnat cel mai bun film la Mar del Plata în Argentina, cel mai important festival din America de Sud, ”Oameni care nu sunt eu” (”People That Are Not Me”) este debutul exuberant al regizoarei israeliene Hadas Ben Aroya, care joacă şi rolul principal. Filmul este portretul unei tinere care nu poate accepta despărţirea de fostul iubit şi care are relaţii sexuale ocazionale cu străini.
”Suntem în avangardă: este competiţia femeilor-regizor. Cinci din cele şase filme au o femeie ca regizor unic sau co-regizor. Patru titluri sunt în premieră în România. Este o competiţie cu filme originale şi emoţionante, care arată încă o dată de ce iubim atât de mult cinema-ul”, spune selecţionerul competiţiei, criticul de film Ionuţ Mareş.
Competiţia Ceau, Cinema! a fost concepută să ofere un cadru de exprimare cineaştilor din ţările cu minorităţi tradiţionale în regiunea Banatului (Armenia, Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania, Israel, Italia, Polonia, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria).
Cea de-a patra ediţie a festivalului Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.
Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.
Balkan Love, tema ediției din 2017 a Divan Film Festival
Divan Film Festival, unicul festival din România dedicat filmului și artei culinare balcanice, revine anul acesta cu cea de-a VIII-a ediție, care va avea loc în perioada 18 – 26 august, la Craiova și Port Cultural Cetate din județul Dolj.
Dacă ediția trecută a avut în centrul atenției poveștile urbane din Balcani, tema Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară de anul acesta este dragostea. Departe de stereotipurile impuse de orice love story american, amorul balcanic este rareori atins de monotonia perfecțiunii, iar cineaștii acestui colț european sunt recunoscuți pentru modul inedit în care abordează această temă. Poezie, gesturi măreţe, căutări, melodramă, basm, toate își găsesc locul în filmele selectate pentru această ediție de către noul director artistic al Divan Film Festival, Cătălin Olaru, și Massimiliano Narduli, responsabil de secțiunea de scurtmetraje.
Cătălin Olaru este critic de film, membru al Uniunii Cineaștilor din România și al FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique), câștigător al primei burse „Alex Leo Şerban” pentru critică de film, și director artistic al HipTrip Travel Film Festival.
“Când zici Balcani, te gândești automat la război și moarte, la familii dezrădăcinate și plâns cu sughițuri. Anul acesta, Divan Film Festival își propune să demonstreze că, în Balcani, lumea se mai și iubește, nu doar se sfârtecă și se dușmănește. Am ales să omagiem dragostea cu filme noi, majoritatea urmând a fi proiectate în premieră națională.”, spune Cătălin Olaru.
Festivalul a reuşit în cele şapte ediţii de pânǎ acum, prin filmele prezentate, participarea unor cineaşti de prestigiu din România şi din alte ţări balcanice, concertele şi spectacolele culinare, dar mai ales prin farmecul locului şi al gazdelor Masha şi Mircea Dinescu, nu numai să promoveze filmul românesc şi colaborarea cinematografică în regiunea balcanică, dar şi să devină cunoscut ca o manifestare culturală cu o atmosferă unică.
“Tot ce am nevoie este dragoste, tot ce ne trebuie este iubire. Balkan Love este mai mult decât o temă sau numele acestei ediții, Balkan Love este o stare de spirit.”, spune Massimiliano Narduli, selecționer Divan Film Festival.
Divan Film Festival va avea loc în perioada 18 – 20 august în Craiova (la Cinema Inspire din Mercur Center și în Centrul Vechi), iar în perioada 21 – 26 august în Portul Cultural Cetate. Intrarea este liberă la toate proiecțiile și concertele Divan Film Festival.
În timpul desfășurării festivalului, camparea este gratuită în Portul Cultural Cetate, îar înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a Divan Film Festival.
Divan Film Festival este un eveniment anual organizat de Fundația pentru Poezie “Mircea Dinescu”.
Aristoteles Workshop 2017 la linia de start
Atelierul de film documentar, aflat anul acesta la cea de-a XII-a ediție, a început luni, pe 3 iulie, în Comuna Bata, Județul Arad. Sosiți din toate colțurile lumii, cei 12 participanți Aristoteles Workshop l-au întâlnit pe expertul francez Thierry Garrel, fost director al departamentului de film documentar la ARTE France, cu peste 40 de ani de experiență în domeniu.
,,Suntem la începutul unei noi ere a filmului documentar, iar voi aveți vârsta perfectă pentru a trăi din plin acest moment’’, le-a spus Thierry Garrel tinerilor cineaști. Totodată, acesta a subliniat faptul că ediția aceasta va fi una aparte, dat fiind faptul că participanții provin din culturi foarte diferite. Acest lucru va demonstra că în ciuda posibilelor bariere de comunicare, există un limbaj comun în cinematografie, iar diversitatea va pune în valoare creativitatea.
Până pe 5 august, cei 12 participanți din Croația, Franța, Iran, Israel, Marea Britanie, Olanda, România, Serbia, Turcia, Ungaria și Vietnam vor trece prin toate etapele realizării unui film documentar. În prima săptămână, ei vor parcurge partea teoretică susținută de Thierry Garrel și vor explora zona în căutarea subiectelor. Vor urma apoi patru săptămâni practice, în care cele patru echipe formate din câte un regizor, un cameraman și un editor vor parcurge toate etapele procesului – de la găsirea subiectului, la filmare și montaj – sub îndrumarea tutorilor Nino Kirtadze (Georgia/ Franța) și John Appel (Olanda).
,,Faceți greșelile pe care nu v-ați permit niciodată să le faceți până acum. Asta vă va conduce către un alt nivel’’, i-a sfătuit producătorul Dan Nuțu pe toți cei 12 participanți.
La final, proiectele realizate în cadrul atelierului vor fi prezentate în fața unui juriu de profesioniști internaționali, la Cinema Arta din Arad, iar cel mai bun documentar va fi recompensat cu un premiu în valoare de 1500€.
Aristoteles Workshop a fost creat în 2007 de către producătorii Dan Nuțu și Cristina Hoffman, cu sprijinul televiziunii franco-germane Arte. Ediția din acest an este organizată cu sprijinul AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), CNC (Centrului Național al Cinematografiei), UCIN (Uniunii Cineaștilor din România), DACIN SARA și sponsorii privați Farmexim și Cabinetul de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații. Ediția a 12-a Aristoteles Workshop mai este susținută de către Consiliul Județean Arad, Primăria orașului Arad și Primaru Gheorghe Falcă, Primăria Comunei Șiria și Asociația “Cetatea Șiria”.
Program Kinedok în luna iulie. Încep proiecțiile în alte două locații
Aflat la cel de-al treilea an consecutiv, Kinedok powered by One World Romania, un program creat pentru a conecta publicul cinefil la documentare creative din Europa Centrală și de Est, continuă proiecțile de film și în luna iulie. În această perioadă vor avea loc 22 de proiecții în orașe precum: București, Cluj-Napoca, Iași, Miercurea Ciuc, Râmnicu Vâlcea, Târgoviște, Brăila. Două locații noi încep serile de film KineDok, J’ai Bistrot din Târgu Mureș și Old Boys Pub în Tășnad.
Publicul cinefil se va putea bucura de documentare atent selecționate despre libertatea, muzica, fețele nevăzute ale turismului, familie sau pasiunea pentru cinematografie. „Ceață peste râu”, una din cele două producții slovace, prezintă povestea a trei cântăreți de Jazz care fug dintr-o lume a prejudecăților și a fricilor sociale, într-un Occident plin de speranță. Pe de-o parte muzica este cea care le șoptește ritmuri noi și le deschide calea către faimă, însă pe de altă parte vârsta înaintată și frica de efemer sunt cele care desenează tonalități melancolice pe parcursul a celor 80 de minute. Filmul poate fi vizionat în orașe precum Odorheiul Secuiesc și Miercurea Ciuc, urmând ca în următoarele luni cei trei muzicieni să își spună povestea și în alte orașe ale României.
Kinedok este un program ce facilitează distribuția de film documentar, coordonat de Asociația One World România. Acesta funcționează sub forma unei platforme ce dorește să suplinească distribuția cinematografică clasică, desfășurându-se în spații neconvenționale din orașele României: mansarde, cluburi, galerii de artă. Indiferent de orașul în care vă aflați, vă invităm la proiecțiile de film KineDok powered by One World Romania.
Programul din perioada 5-31 iulie:
București
19 iulie –21:00 – Cambridge – MANASIA
Brăila
12 iulie -20:00 – Copiii lui Cain – Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila – Coloreria
Cluj Napoca
21 iulie -20:00 – Cinema Mon amour – Fabrica de Pensule
Iași
25 iulie -19:00 – Turism! – MERU
Miercurea Ciuc
13 iulie -20:00 – Ceață peste râu – Muzeul Secuiesc al Ciuclui
27 iulie -20:00 – Plimbare sub clar de lună cu bunicul – Muzeul Secuiesc al Cicului
Odorheiu Secuiesc
12 iulie -18:00 – Ceață peste rău – Sala Audiovizuală a Bibliotecii Municipiului Odorheiu Secuiesc – Fundația Bibliofil
Râmnicu-Vâlcea
26 iulie –17:00 – Turism! – Biblioteca Județeană Vâlcea – Europe Direct Vâlcea
Piatra Neamț
11 iulie –21:30 – Copiii lui Cain – Ceainăria TEAZ
Reșița
8 iulie -21:00 – Turism! – Muzeul Cineastului Amator
Satu Mare
29 iulie -21:00 – FC Roma – Zeppelin Pub
Târgu Mureș
18 iulie -22:00 – Doar o răsuflare – J’ai Bistro
25 iulie -22:00 –Turism! – J’ai Bistro
Tășnad
8 iulie -20:00 – Turism! – Old Boys Pub
15 iulie -20:00 – Regina Tăcerii – Old Boys Pub
22 iulie -20:00 – FC Roma – Old Boys Pub
29 iulie -20:00 – Liberi – Old Boys Pub
Premiera națională a documentarului ”Girl Power” – arta urbană la feminin
Pe timpul verii, One World Romania la Școală se mută cu filmele documentare în aer liber. Marți, 11 iulie, Grădina Tranzit (București, strada Gazelei nr. 44) va găzdui premiera națională a filmului ”Girl Power”. Regizat de o artistă de graffiti din Praga și unul din filmele selectate la Festivalul feminin de film documentar din Seoul 2017, ”Girl Power” este o călătorie în jurul lumii, dar și primul film documentar despre street art la feminin.
Pentru mai multe detalii puteți accesa evenimentul FB aici. Intrarea la proiecție este liberă, în limita locurilor disponibile.
Proiecția începe la ora 21:00, iar la 20:30 curtea se deschide pentru public.
GIRL POWER | Sany | Republica Cehă | 2016 | 90 min
„Girl Power” este un documentar care prezintă artiste de grafitti din cincisprezece orașe – de la Praga la Moscova, Cape Town, Sydney, Biel, Madrid, Berlin, Toulouse, Barcelona și tocmai până în New York. Comunitatea artiștilor de grafitti este dominată de personaje masculine care deseori consideră că această formă de artă nu este pentru fete. „Girl Power” spune poveștile fetelor care au reușit în această lume masculină a grafitti-ului.
Un film pe care nu îl poți regiza dacă nu ești un artist de graffiti.
Un film despre vise care devin realitate și prețul pe care ești dispus să îl plătești pentru acestea.
*Pe parcursul verii, vor continua proiecțiile de film documentar la firul ierbii, cu și despre artiști și personalități care au mers împotriva curentului, rezistând prin artă unor sisteme și măsuri presive.
Vrei să găzduiești o proiecție în curtea ta? Detalii aici: goo.gl/6DPD8K. Pentru mai multe informații ne puteți contacta prin e-mail la petra@oneworld.ro sau la telefon 0732 429 826 (persoana de contact: Petra Dobruská).
Peste 6,700 de spectatori au văzut “Despre trup și suflet” la o săptămână de la premieră
“Despre trup și suflet” / „Teströl és lélekröl”, marele câștigător al Festivalului Internațional de Film de la Berlin din acest an a înregistrat un record de spectatori în săptămâna premierei –6,756 de plătitori de bilet la o săptămână de la lansarea în cinematografele din țară.
România este prima țară, după Ungaria, unde filmul a fost lansat în cinematografe. “Despre trup și suflet” a creat un adevărat fenomen, nu doar în rândul iubitorilor de film de artă, reușind să cucerească publicul prin candoarea și sinceritatea cu care aduce pe ecrane o poveste de dragoste neobișnuită.
“Despre trup și suflet” este o poveste de dragoste atipică, între doi introvertiți care descoperă, printr-o întâmplare, că au același vis în fiecare noapte. Endre este directorul financiar al unui abator unde Maria este transferată pentru a se ocupa de controlul calității. Un incident intern îl determină pe Endre să aducă un psiholog care să intervieveze angajații. Află astfel că, în fiecare noapte, ei doi visează același vis. Ceea ce la început părea să fie o întâmplare se transformă într-o frumoasă poveste despre emoție și iubire dar, mai ales, despre doi oameni care învață să-și exprime adevăratele sentimente, în ciuda barierelor pe care și le-au impus ei înșiși.
Săptămâna aceasta, filmul rulează la BUCUREȘTI: Cinema City AFI Palace Cotroceni, Hollywood Multiplex Mall Vitan, Grand Entertainment, Băneasa, Cinema Elvira Popescu, Cinemateca Union și Cinema Muzeul Țăranului, CLUJ NAPOCA: Cinema Victoria, BRAȘOV: Cinema One, TIMIȘOARA: Cinema City, Timișoara Shopping City, TÂRGU MUREȘ: Cinema Arta 3D, CONSTANȚA: Cinema Cityplex, Tomis Mall, SFÂNTU GHEORGHE: Cinema Arta by Cityplex, IAȘI: Cinema Victoria, CRAIOVA: Cinema Modern, LUGOJ: Cinema Bela Lugosi, VASLUI: Cinema Cityplex, BÂRLAD: Cinema Cityplex, BAIA MARE: Cinema Dacia, GURA HUMORULUI: Casa de Cultură, BOTOȘANI: Cinema Unirea.
Chiar înainte de a anunța marele căștigător al Ursului de Aur la Berlinale 2017, președintele juriului din acest an, Paul Verhoeven, a declarat publicului că „On Body and Soul” este un film despre „doi oameni conectați într-un mod uimitor. Juriul s-a îndrăgostit de acest film nu doar pentru măiestria cu care este făcut, ci, mai ales, pentru că ne amintește de un cuvânt pe care îl folosim cu prea mare ușurință în ziua de azi: compasiunea„. “ Teströl és lélekröl” (r: Ildikó Enyedi) a fost declarat marele câștigător al celei de-a 10-a ediții Sydney Film Festival, cel mai important festival de film din Australia. Trofeul Sydney Film Prize și premiul în valoare de 60.000 de euro se oferă anual celui mai “îndrăzneț și curajos film de actualitate”.
YouTube Trailer: https://youtu.be/QetN118X1VY
În România, filmul a rulat în avanpremieră la Cluj la TIFF 2017, ambele proiecții fiind sold out.
“Despre trup și suflet” (titlu original: „Teströl és lélekröl”) reprezintă revenirea regizoarei Ildikó Enyedi pe scena internațională a cinema-ului european, după 18 ani de absență. Precedentul ei film, “Simon Mágus”, lansat în 1999, a câștigat Premiul Special al Juriului la Locarno iar filmul ei de debut, “My Twentieth Century”, a câștigat Camera d’Or la Cannes și a fost desemnat unul dintre cele mai bune 12 filme ungurești din toate timpurile. Revista New York Times a inclus filmul “My Twentieth Century” în Top 10 cele mai importante filme ale anului. Ildikó Enyedi a fost unul dintre membrii Studioului Balázs Béla, singurul studio de film independent din Estul Europei înainte de 1989. A regizat documentare și seriale tv, printre care versiunea ungurească a serialului HBO Europe, “In Treatment”.
FB Page: facebook.com/Despretrupsisuflet
La Berlinale, acolo unde “Despre trup și suflet” a fost primit cu entuziasm atât de către presă și juriu, cât și de către public, filmul a fost premiat cu 4 trofee: Ursul de Aur pentru cel mai bun film, Mențiunea specială a juriului ecumenic pentru un film din competiție, Premiul FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film) pentru cel mai bun film din competiție și Premiul cititorilor cinefili ai Berliner Morgenpost.
“Despre trup și suflet” este distribuit în cinematografele din România de Bad Unicorn.