Știrile săptămânii: „6,9 pe scara Richter”, cea mai nouă comedie în regia lui Nae Caranfil, din 20 ianuarie în cinematografe; BIEFF 2017 Internship. Deadline înscriere: 21 decembrie; Fragmentar, între poezie și purgatoriu, din 9 decembrie la cinema.
„6,9 pe scara Richter”, cea mai nouă comedie în regia lui Nae Caranfil, din 20 ianuarie în cinematografe
Nae Caranfil, regizorul filmelor Filantropica, Restul e tăcere sau Asfalt Tango, revine pe marile ecrane cu 6,9 pe scara Richter, o comedie cu accente de musical și primul film la care Nae Caranfil semnează nu doar scenariul și regia cât și muzica și versurile. Filmul îi are în rolurile principale pe Laurențiu Bănescu, Maria Obretin, Teodor Corban și Simona Arsu. Produs de Mobra Films, 6,9 pe scara Richter va putea fi vizionat în cinematografele din țară începând cu 20 ianuarie 2017.
Nae Caranfil: „Ar fi putut fi o dramă cumplită despre depresii clinice, cutremure și bătrânețe. În schimb, a ieșit o comedie despre toate acestea care până la urmă se transformă într-un musical… Am pornit de la ideea unei relații tată/fiu în care tatăl este tânăr iar fiul bătrân. Asta însemnând că tatăl are comportamentul unui tânăr, adolescent chiar, în timp ce fiul se confruntă anevoie cu criza vârstei mijlocii.”
Fiul (Laurențiu Bănescu) este un tânăr actor de teatru care navighează cu greu între un rol complicat într-un spectacol de „musical”, o nevastă geloasă până la depresie (Maria Obretin) și obsesia marelui cutremur devastator, anunțat ca iminent de toți „experții”. Însă „adevăratul” cutremur pentru el se dovedește a fi re-apariția intempestivă a propriului său tată (Teodor Corban), după decenii de absență. Manipulator și amoral, tatăl se instalează în universul fiului, confiscându-l cu totul și bulversându-i existența. Tony-actorul, soția sa instabilă psihic, tatăl hedonist și frumoasa (deși mult prea tânăra) iubită a acestuia (Simona Arsu), evoluează împreună într-un „cadril” tragi-comic, în așteptarea unui dezastru seismic și a unei premiere teatrale unde, cel puțin în intenții, „toată lumea râde, cântă și dansează”.
6,9 pe scara Richter, „o comedie de mare public, surprinzătoare, revigorantă, plină de fantezie şi burlesc” (Metropolis), a fost proiectat anul acesta la Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), stabilind un nou record la deschiderea festivalului: peste 3000 de spectatori în Piața Unirii din Cluj-Napoca.
Filmul a avut o avanpremieră bucureșteană și în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, proiecția fiind sold out încă înainte de începerea festivalului.
Nae Caranfil a scris și regizat șase lungmetraje: Closer to the Moon (primul său film în limba engleză, cu Vera Farmiga și Mark Strong), Restul e tăcere (2007), în competiție la Festivalul de Film de la Locarno; Filantropica (2002), cu peste 100.000 de spectatori în România; Asfalt Tango (1996), cu Charlotte Rampling; Dolce far niente (1998), în competiție la Festivalul de Film Karlovy Vary; E pericoloso sporgersi, care a avut premiera la Directors’ Fortnight la Cannes, 1993.
6,9 pe scara Richter, 2016, 117’, Scenariul și regia: Nae Caranfil; Imaginea: Vivi Drăgan Vasile; Scenografia: Andreea Popa; Costumele: Doina Levintza, Adina Bucur; Coregrafia: Milan Gromilic; Muzica: Nae Caranfil; Orchestrația: Bogdan Dimitriu, Liviu Mănescu; Montaj: Cătălin Cristuțiu; Sunet: Tamás Székely, Florin Tăbăcaru; Producător delegat: Tudor Reu; Producători: Cristian Mungiu, Hristo Hristov, Garami Gábor, Jelio Jelev. Cu: Laurențiu Bănescu, Maria Obretin, Teodor Corban, Simona Arsu. O producție Mobra Films cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, NFC Bulgaria, MNF Ungaria și Eurimages, cu contribuția: Televiziunea Română, HBO România, Zenith Media Communications, Carat România, Publicis Groupe Media Bucharest, Starcom Mediavest, Bridge Communications, Heineken România, Leroy Merlin România, Telekom România, Banca Transilvania, Groupama Asigurări, Programul Media Europa Creativă. Co-producători: Korund-X, Cinema-Film. O co-producție România-Bulgaria-Ungaria. Distribuit în România de Voodoo Films.
BIEFF 2017 Internship. Deadline înscriere: 21 decembrie
Dacă ești pasionat de film și îți dorești să lucrezi în domeniu, ai acum oportunitatea de a colabora cu un festival internațional de film! Programul BIEFF 2017 INTERNSHIP îți oferă ocazia de a te alătura unei echipe tinere și entuziaste, care produce singurul festival din România dedicat experimentului în cinema și arta vizuală.
Internship-ul este part-time și durează 6-10 săptămâni (în funcție de departament). În cazul unor aplicații excepționale, putem considera candidatul pentru un post full-time în echipa festivalului.
Deadline înscriere: 21 decembrie 2016
Data de începere: 10 – 31 ianuarie 2017 (în funcție de departament)
Festival: martie 2017
CERINȚE GENERALE:
- cunoștințe avansate de limba engleză;
- abilități de lucru pe computer;
- seriozitate și dedicare, meticulozitate și inițiativă;
- interes pentru cinematografie / cultură contemporană / management cultural / producție de evenimente;
- dorința și abilitatea de a lucra în echipă.
Stagiul nu include remunerație, dar avantajele sunt multiple. Fiind implicat în întreaga activitate a festivalului, vei cunoaște profesioniști de referință din lumea filmului, atât pe plan internațional cât și național (regizori, producători, directori de imagine, actori, selecționeri de festival, curatori, distribuitori etc.). Vei câștiga o bogată experiență în ceea ce privește organizarea unui festival international de film și vei avea multe de învățat – lucruri ce îți vor folosi și la studii și în carieră. Completarea stagiului va fi însoțită de un certificat de practică.
Poți alege unul sau maxim două dintre cele 8 departamente, precizând care este prima opțiune:
- departament program
- video
- producție & fundraising
- departament tehnic
- comunicare
- website & social media
- traduceri & subtitrări
- departament guest
Găsești în acest link detalii referitoare la activitatea fiecărui departament.
Pentru a aplica, trimite un mail pe internship@bieff.ro, cu subiectul “INTERNSHIP / Prenume Nume / Departament(e)” care să conțină atașate:
- CV;
- formularul completat (se poate descărca de aici);
- fotografie tip buletin.
Fragmentar, între poezie și purgatoriu, din 9 decembrie la cinema!
Thrillerul psihologic Fragmentar / Remainder, regizat de artistul vizual de origine israeliană Omer Fast, intră în data de 9 decembrie pe marile ecrane din România, distribuit de Transilvania Film. În prima săptămână, filmul va intra în cinematografe din: București, Bârlad, Bistrița, Botoșani, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Deva, Iași, Lugoj, Pitești, Târgu-Jiu, Târgu-Mureș, Piatra Neamț, Timișoara.
“Nu mă interesează diferența dintre film și film de artă, sau cum naiba se cheamă chestiile pe care le vedem în galerii și nu la cinema.”, spune Omer Fast, într-un interviu pentru presa britanică.
Se zice că indivizii care debutează ca regizori de film după ce s-au format în alte zone de activitate artistică au un as în mânecă, iar filmele lor împrumută din personalitatea creațiilor artistului, devenind astfel un produs hibrid. Asta s-a spus despre A Single Man / Un om singur, debutul Tom Ford din 2009, la mai bine de 20 de ani de când intrase în lumea modei, sau despre Hunger / Foame, debutul lui regizorului artist Steve McQueen din 2008.
Bazat pe romanul-cult al lui Tom McCarthy, filmul Fragmentar / Remainder are în centrul atenţiei un tânăr care încearcă să-şi reconstruiască trecutul din amintiri fragmentate. Eforturile sale obsesive sunt finanţate de o imensă despăgubire primită în urma unui accident pe care nu şi-l aminteşte. Cert este că nici el şi nici prietenii săi nu pot anticipa extremele la care va ajunge pentru a-şi îndeplini misiunea.
Omer Fast are peste 10 ani de expoziții video la activ, creațiile lui plimbându-se prin toată lumea. Odată cu Fragmentar / Remainder, artistul a reușit să pună degetul pe una dintre diferențele dintre artă și cinematografie. Ea se traduce în termeni economici: “Întotdeauna am depins de oameni să mă ajute să-mi finanțez proiectele,(…) doar că instituțiile care contribuie cu fonduri în lumea artei sunt destul de iresponsabile când vine vorba de finanțe, în timp ce oamenii de cinema sunt excesiv de atenți cu banii lor, lucru care naște mentalități diferite.” Cu alte cuvinte, artistul are libertate totală asupra viziunii sale în timp ce regizorul trebuie să facă compromisuri. Cu toate astea, mirajul cinematografiei este unic: “ce e seducător la cinema, sau a fost pentru mine în timpul filmării Fragmentar / Remainder, e că efectiv creezi o mică lume nouă care te înghite complet pentru câteva săptămâni.”, mai povesteste regizorul pentru presa britanică.
“Construind un balans perfect între realitate și reconstrucție, amândouă filtrate prin conștiința fracturată a lui Tom, regizorul Omer Fast duce drama până în punctul în care punerile în scenă invadează lumea reală într-o manieră care aduce aminte de reflexivitatea lui Charlie Kaufman din Synecdoche New York (2008).”, aflăm din Screendaily.
Personajul principal din Fragmentar este interpretat de actorul britanic Tom Sturridge, cunoscut din filme ca Departe de lumea dezlănțuită, regizat de Thomas Vinterberg, sau On the road, ecranizarea romanului omonim semnat Jack Kerouac. Jocul tânărului actor, metamorfozat într-un personaj caustic și dispus să calce pe cadavre în căutarea propriului adevăr, a fost aplaudat de critici. “Tom Sturridge este superb, deși nu neapărat atractiv din cauza personajului nesuferit (un londonez implicat într-un accident misterios și bântuit de amintiri/halucinații pe care încearcă să le concretizeze). Dar ăsta este farmecul jocului. (…) În funcție pe ce parte a baricadei te situezi, Fragmentar poate fi poezie sau purgatoriu.“, aflăm pe standard.co.uk.
Fragmentar, o co-producție Anglia – Germania, distribuit în România de Transilvania Film, va intra pe 9 decembrie în cinematografe din: București (Cinemateca Union, Cinemateca Eforie, Hollywood Multiplex, Grand Cinema Băneasa, Cinema Europa), Bârlad (Cityplex Bârlad), Bistrița (Cinema Dacia), Botoșani (Cinema Unirea), Brașov (Cinema One), Cluj-Napoca (Cinema Florin Piersic), Constanța (Cityplex Constanța), Craiova (Cinema Patria), Deva (Cinema Patria), Iași (Cinema Victoria), Lugoj (Cinema Bela Lugosi), Pitești (Cinema Trivale), Târgu-Jiu (Cinema Sergiu Nicolaescu), Târgu-Mureș (Cinema Arta 3D), Piatra Neamț (Cinema Dacia), Timișoara (Cinema Timis).