Știrile săptămânii: Andrei Ujică și Péter Forgács la Cineclubul One World Romania; Cold War – Propunerea Poloniei la Premiile Oscar, într-o proiecție specială la Timișoara; Cele mai îndrăgite filme pentru copii, în cinci zile de festival la Grand Cinema & More; Balerina, în regia lui Lukas Dhont se lansează în cinematografe din 15 februarie; Număr record de producții românești de lungmetraj la Premiile Gopo 2019; Primul trailer pentru FURIOS SI IUTE: HOBBS & SHAW.
Andrei Ujică și Péter Forgács la Cineclubul OWR
Încălzirea pentru One World Romania – Ediția a 12-a continuă la POINT duminică, 3 februarie, la a doua ediție a Cineclubului OWR, cu un mini-maraton de filme documentare realizate de Péter Forgács și de Andrei Ujică.
Péter Forgács și-a dedicat întreaga carieră, întinsă deja pe durata a trei decenii, realizării unei serii intitulate sugestiv „Ungaria privată”. Seria conține exclusiv filme bazate pe arhive personale ale unor locuitori ai Ungariei secolului al XX-lea, mixându-le cu imagini oficiale ale perioadei în care au trăit și cu alte tipuri de materiale audio-vizuale, în colaje ce restituie un trecut complex.
Andrei Ujică s-a remarcat prin toate cele trei filme documentare de lungmetraj realizate până în prezent, fiind unul dintre cineaștii români cei mai cunoscuți și mai respectați în întreaga lume. Toate documentarele cineastului apelează, în utilizarea arhivelor, la tehnici care le apropie de structuri cinematografice experimentale, acesta fiind unul dintre punctele de întâlnire a operei lui Ujică cu aceea a cineastului maghiar Péter Forgács.
Filmele celor doi împărtășesc și o aplecare spre redarea caracterului fragmentar al trecutului, în funcție de istoriile individuale ale celor care l-au populat și de unghiurile diverse din care este recuperat. Există, de asemenea, corespondențe în preocuparea comună pentru formule structurale și estetice inovatoare și la nivelul apelului constant la arhive – personale sau oficiale – cu scopul de a nuanța și de a relativiza posibile reprezentări dogmatice ale istoriei.
„Familia Bartos”(1988), documentarul programat de la ora 16:30, este primul episod al seriei „Ungaria privată”, a cineastului Péter Forgács.
Filmul prezintă povestea unei familii de evrei maghiari, a cărei traiectorie e curmată brusc de Holocaust. Prin contextualizarea filmărilor private – home movies – ale lui Zoltan Bartos, unul din membrii familiei care a supraviețuit lagărelor de concentrare naziste, doar pentru a fi deposedat din nou de bunuri la câțiva ani distanță, o dată cu naționalizările regimului comunist, cineastul reconstituie modurile complexe în care istoria mare se răsfrânge asupra milioanelor de istorii particulare care o compun. Muzica hipnotică a lui Tibor Szemzõ, colaboratorul fidel al lui Forgács, contribuie din plin la construcția experimentală a filmului.
Cel de-al doilea film realizat de Andrei Ujică, „Out of the Present” (1995), este programat duminică, 3 februarie de la ora 17:45. Documentarul prezintă viața de zi cu zi a cosmonautului Sergei Krikalev pe stația spațială MIR, timp de zece luni între 1991 și 1992, perioadă în care URSS s-a dezintegrat, iar harta Europei s-a modificat substanțial. Bazat pe filmări private captate de acesta și cuprinzând imagini realizate de Vadim Iusov, directorul de imagine al celebrului film „Solaris”, al lui Tarkovski, documentarul lui Ujică propune o perspectivă inedită și particulară asupra existenței departe de Pământ a cosmonauților.
„Exodul Dunării” (1998) – parte din aceeași serie, „Ungaria privată”, a cineastului maghiar – este programat de la ora 19:30, și e bazat tot pe filmări private – home movies – aici cele ale căpitanului Nándor Andrásovits, plecat din Slovacia spre Palestina cu un vas plin de evrei slovaco-austrieci care încercau să fugă de politicile anti-semite naziste. Datorită uneia dintre multele ironii ale istoriei, la întoarcere vasul său va fi tot plin, dar de data aceasta cu basarabeni germani care se repatriază în urma invaziei sovietice în Basarabia.
Nu ratați, seara – de la ora 20.30 – dialogul dintre cei doi cineaști – o șansă rară de a interacționa cu artiști de asemenea calibre. Péter Forgács și Andrei Ujică sunt recunoscuți pentru felul în care folosesc imaginile de arhivă în filmele lor, așa că discuția se va concentra pe rolul arhivelor în reprezentarea istoriei în filmul documentar.
Intrarea la evenimentele din cadrul Cineclubului se face pe baza unei rezervări prealabile. Vă rugăm să ne trimiteți un e-mail la adresa info@oneworld.ro care să conțină numele dumneavoastră, numărul de locuri pe care doriți să le rezervați și orele exacte ale evenimentelor la care vreți să participați. Așteptăm cererile de rezervare până vineri, 1 februarie, ora 18:00.
La fața locului primim cu bucurie donații de la toți cei care apreciază și doresc să susțină demersurile Asociației One World Romania. Donații se pot face și online în cadrul programului „Prietenii OWR”, despre care puteți afla detalii aici.
Cold War – Propunerea Poloniei la Premiile Oscar, într-o proiecție specială la Timișoara
Asociația Pelicula Culturală, în parteneriat cu Institutul Polonez din București vă invită la proiecția specială a filmului „Cold War”, în regia lui Paweł Pawlikowski, joi, 7 februarie, de la ora 19.00, la Teatrul Merlin. Intrarea este liberă!
Ultra-premiatul film polonez „Cold War”, al regizorului polonez Paweł Pawlikowski ce a colectat în mai puțin de un an 27 de premii și 74 nominalizări, dintre care amintim premiul pentru regie la Cannes în 2018 și nominalizarea la Premiile Oscar în 2019, va fi proiectat cu acces liber joia viitoare la Teatrul Merlin.
Seducător și captivant, Cold War spune, într-o manieră stilizată pe ritmuri de jazz și muzică populară poloneză, o poveste de dragoste care reușește să spulbere obstacole dintre cele mai imposibile pe parcursul unui interval de 15 ani, între 1949 și 1964. Zula este o tânără cu un trecut deja tumultuos, care execută o pedeapsă cu suspendare și care se preface a fi o țărancă din munți, pentru a fi cooptată în ansamblul folcloric în care Wiktor, un muzician talentat și intelectual, cu clare orientări occidentale, este compozitor și dirijor. Cei doi se îndrăgostesc, dar între ei totul stă împotrivă: caractere și orientări politice diferite, aspirații diferite, mai târziu Cortina de Fier și fatalitatea crudă a sorții. Niciunul dintre aceste obstacole, însă, nici măcar moartea, nu îi poate despărți cu adevărat.
Regizorul Paweł Pawlikowski a dedicat filmul părinților săi, care au constituit principala sursă de inspirație pentru alcătuirea celor doi protagoniști ai filmului. „Părinții meu au fost oameni minunați și foarte puternici, însă, ca și cuplu, au fost o catastrofă absolută“. Adevărații Wiktor și Zula, un medic și o balerină burgheză, născuți amândoi în Polonia, au murit în 1989, cu puțin înainte de căderea zidului Berlinului, după 40 de ani de căsnicie, interval în care s-au despărțit și s-au reunit de mai multe ori, căutându-se și apoi pedepsindu-se prin distanță, de o parte și de alta a Cortinei de Fier, întocmai ca cei doi protagoniști ai filmului realizat de fiul lor.
Realizatorul polonez folosește o muzică absolut seducătoare, atât pentru a crea atmosfera, cât și ca vector narativ – de la cântecul de dragoste cântat de Zula la proba de selecție în ansamblul muzical, pe care, în mod sugestiv, Zula îl știe dintr-un film rusesc, până la jazz-ul cool cântat de Wiktor în Parisul boem al anilor ’50.
Cold War a fost filmat într-un alb-negru stilizat, într-un format 1:33 aproape pătrat, de către directorul de imagine Lukacs Zal (Ida, 2013; Dovlatov, 2018), toate mărci ale stilului deja inconfundabil al lui Pawlikowski.
Cele mai îndrăgite filme pentru copii, în cinci zile de festival la Grand Cinema & More
Grand Cinema & More deschide cea de-a 18-a ediție a Grand Family Festival – o nouă invitație la film și timp petrecut alături de întreaga familie. Între 4 și 8 februarie, atunci când cei mici sunt în vacanță, în cinematograf vor rula unele dintre cele mai îndrăgite filme pentru copii, care îi vor captiva fără îndoială și pe adulți, mai ales că biletele pentru oricare dintre filmele din program au prețuri speciale.
Pe parcursul celor cinci zile de festival, la Grand Cinema & More vor rula zece dintre cele mai apreciate producții. Toate filmele din program vor fi dublate în limba română, în format 2D și 3D. Adulții pot cumpăra bilete la prețul de 16 lei, iar copiii cu vârsta sub 12 ani au acces gratuit.
Astfel, vor putea fi vizionate: Prințul fermecător (Charming), Elliot: O poveste de Crăciun (Elliot The Littlest Reindeer), Hotel Transylvania 3: Summer Vacation, Luis și mini-extratereștrii (Luis & The Aliens), Ploey – Inimă de viteaz (PLOEY You Never Fly Alone), Aventurile lui Smallfoot (Smallfoot), Omul-Păianjen: În lumea păianjenului (Spider-Man: Into The Spider-Verse), Grinch (The Grinch), Misterul ceasului din perete (The House With A Clock In Its Walls), Wheely: Voios și iute (Wheely).
Programul complet și regulamentul festivalului sunt disponibile pe site-ul grandentertainment.ro.
Despre Grand Cinema & More
Grand Cinema & More, situat în Băneasa Shopping City, acoperă o suprafață totală de 14.000 mp și are o capacitate de 2.600 de locuri, dispunând de 13 săli performante, cu locuri ultra-confortabile, capabile să ofere vizionări de film la o calitate premium, adaptate așteptărilor fiecărui spectator.
Grand Cinema & More este mai mult decât un simplu cinematograf. Pe lângă filmele de calitate și tehnologia audio-video de ultimă generație, cinematograful din Băneasa Shopping City este primul din România care a dezvoltat o stagiune de evenimente culturale, producții proprii sau transmisiuni directe de pe marile scene ale lumii, care cuprinde spectacole de teatru și teatru pentru copii, operă, balet, spectacole de improvizație și evenimente speciale.
Pentru mai multe informații privind programul filmelor și al tuturor activităților din cinematograf, vizitați www.grandentertainment.ro și pagina de Facebook a Grand Entertainment www.facebook.com/GrandCinemaDigiplex.
Balerina, în regia lui Lukas Dhont se lansează în cinematografe din 15 februarie
Balerina, lungmetrajul de debut al belgianului Lukas Dhont a obținut în luna ianuarie o serie de nominalizări la unele dintre cele mai importante Premii Europene: Premiile Academiei César și Premiile Magritte. Balerina va intra în cinematografe în București și în ţară începând cu 15 februarie 2019, fiind distribuit de Voodoo Films.
După debutul din mai, anul trecut, de la Festivalul de la Cannes, filmul Dhont a devenit o senzație pentru vestul Europei și un hit internațional, fiind foarte bine primit de critica de specialitate. BBC îi oferă cinci stele, considerându-l „important și plin de umanitate”, „subtil, fără întorsături de situație șocante sau discursuri mărețe și cu un protagonist blând, interpretat magistral de Victor Polster”. Aceste calități au transformat povestea Larei, născută în corp de băiat, care-și dorește cu ardoare să devină balerină, „ într-un coming-of-age trans dramatic, empatic și puternic” (Indiewire) și i-au adus regizorului patru trofee importante pe croazetă: Premiul Caméra d’Or, Premiul FIPRESCI și Premiul pentru Cea mai bună interpretare Un Certain Regard și Premiul Queer Palme.
Lukas Dhont și-a inspirat povestea din cazul real al dansatoarei Nora Monsecour, iar proiectul inițiat ca un documentar, a devenit o ficțiune, pornită din „nevoia de a spune ceva despre felul în care noi percepem genul, despre feminin și masculin; dar cel mai important, despre (…) cineva, care alege să-și asume cu adevărat destinul la vârsta de 15 ani, o căutare care pentru unii durează o viață,” afirmă regizorul.
La începutul lunii ianuarie, filmul își începea călătoria peste ocean, către două dintre cele mai importante premii ale industriei cinematografice, fiind propus la Oscar și nominalizat la Globurile de Aur în categoria Cel mai bun film străin alături de Cold War (Pawel Pawlikowski), Capharnaüm (Nadine Labaki) și Shoplifters (Hirokazu Kore-eda). Balerina se află și printre nominalizații Academiei Franceze la Premiile César la categoria Cel mai bun film străin. Ceremonia de decernare a premiilor franceze va avea loc pe 22 februarie.
Filmul a adunat nu mai puțin de 9 nominalizări la Premiile Magritte prezentate de Academia André Delvaux din Belgia. Premiile sunt considerate a fi versiunea belgiană a Oscarurilor și vor fi anunțate pe 2 februarie.
Sinopsis: Lara este o tânără de 15 ani cu o voință puternică și complet dedicată visului de a deveni balerină. Cu sprijinul tatălui ei, se aruncă într-o căutare a absolutului la o școală nouă. Frustrările de adolescent ale Larei și nerăbdarea ei sunt amplificate pe măsură ce realizează că trupul ei nu se mulează atât de ușor pe disciplina strictă a baletului deoarece a fost născută băiat. N15
Trailer România: https://goo.gl/dSbGHQ
Facebook: https://goo.gl/mpfRrp și Instagram: https://goo.gl/RqFEpF
Website: https://voodoofilms.ro/
Filmul se lansează pe 15 februarie.
Filmul Balerina este distribuit în România de Voodoo Films, cofinanțat prin Programul Europa Creativă al Uniunii Europene. Partener: Grimbergen. Partener Media Principal: Radio Guerrilla. Parteneri Media: Radio România Cultural, ELLE, Vice, AARC, Cinefan, FilmSi, Sub25.
Număr record de producții românești de lungmetraj la Premiile Gopo 2019
79 de producții românești lansate în 2018 intră în cursa pentru nominalizări la Premiile Gopo. Filme precum “Moromeții 2” (r. Stere Gulea), “Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (r. Radu Jude), “Dacii liberi” (Monica Lăzurean-Gorgan și Andrei Gorgan) sau “Fotbal infinit” (r. Corneliu Porumboiu) se regăsesc printre cele 28 de lungmetraje eligibile pentru nominalizări.
Cea de-a 13-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai prestigios eveniment dedicat cinematografiei din România, va avea loc marți, 19 martie, la Teatrul Național din București. Nominalizările vor fi anunțate la finalul lunii februarie.
Un record al acestei ediții îl reprezintă numărul lungmetrajelor: 28 de titluri, printre care “Pororoca” (r. Constantin Popescu), premiat la festivalul de la San Sebastian, “Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (r. Radu Jude), propunerea României la Oscar, filme cu succes la public precum “Moromeții 2” (r. Stere Gulea), “Povestea unui pierde vară” (r. Paul Negoescu), “Pup-o, mă” (r. Camelia Popa) sau debuturi ca “Charleston” (r. Andrei Crețulescu), “Soldații. Poveste din Ferentari” (r. Ivana Mladenovic), “Un om la locul lui” (r. Hadrian Marcu) și “Câteva conversații despre o fată foarte înaltă” (r. Bogdan Theodor Olteanu).
“Aniversare” (r. Claudiu Mitcu), “Caisă” (r. Alexandru Mavrodineanu), “Dacii liberi” (Monica Lăzurean-Gorgan și Andrei Gorgan), “Fotbal infinit” (r. Corneliu Porumboiu), “Licu, o poveste românescă” (r. Ana Dumitrescu), “România neîmblânzită” (r. Tom Barton Humphreys) și “Sunt însărcinată în România” (r. Jesus del Cerro) sunt doar o parte din cele nouă titluri propuse pentru nominalizări la categoria Cel mai bun film documentar.
La categoria Cel mai bun scurtmetraj au fost înscrise 48 de filme, din care menționam “Cutezătorii” (r. Tudor Botezatu), “Duminică” (r. Dorian Boguță), “Cele două execuții ale Mareșalului – o comparație” (r. Radu Jude), “E.T. a fost aici” (r. Ana Agopian), “Iederă” (r. Sarra Tsorakidis), “Miss Sueno” (r. Radu Potcoavă), “Cadoul de Crăciun” (r. Bogdan Mureșanu), “Michelangelo” (r. Anghel Damian) și “Totul e foarte departe” (r. Emanuel Pârvu).
Juriul de preselecție, stabilit de către Board-ul consultativ al Premiilor Gopo, este format din 11 profesioniști ai cinematografiei autohtone – Daniel Sandu (regizor), Mirela Oprișor (actriță), Constantin Chelba (operator), Horea Murgu (inginer de sunet), Ileana Cecanu (distribuitor), Andrei Tănăsescu (selecționer și curator) – și critici, teoreticieni și jurnaliști de film – Ana Maria Sandu, Anca Grădinariu, Georgiana Mușat, Cătălin Mesaru, Christian Ferencz-Flatz.
După ce juriul va anunța nominalizările, peste 600 de membri activi din industria cinematografică românească vor fi invitați să desemneze câștigătorii trofeelor Gopo 2019. Acest lucru va fi realizat printr-un sistem de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit și consultanță – PwC România.
Gala Premiilor Gopo 2019 – ediția a 13-a este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Teatrului National Bucuresti și Babel Communications.
Primul trailer pentru FURIOS SI IUTE: HOBBS & SHAW
Ne face plăcere să vă anunțăm că s-a lansat primul trailer pentru FURIOS SI IUTE: HOBBS & SHAW!
Acest capitol separat al francizei Furios și iute îi are ca protagoniști pe Dwayne Johnson și Jason Statham, care se vor înfrunta cu un inamic ieșit din comun căruia îi dă viață Idris Elba, și se lansează în cinematografele din România simultan cu premiera internațională, pe 2 august 2019.
FAST & FURIOUS PRESENTS: HOBBS & SHAW
t.rom. FURIOS ȘI IUTE: HOBBS & SHAW
PREMIERA: 2 AUGUST 2019
Gen: Acțiune/Thriller
Cu: Dwayne Johnson, Jason Statham, Idris Elba, Vanessa Kirby și Helen Mirren
Regia: David Leitch
Scenariul: Chris Morgan
Producători: Chris Morgan, Dwayne Johnson, Jason Statham, Hiram Garcia
Producători executivi: Dany Garcia, Kelly McCormick, Steven Chasman, Ethan Smith, Ainsley Davies
După opt filme care au acumulat aproape 5 miliarde de dolari, franciza FURIOS ȘI IUTE prezintă acum primul său capitol separat,FURIOS ȘI IUTE: HOBBS & SHAW, în care Dwayne Johnson și Jason Statham devin protagoniști, reluându-și rolurile lui Luke Hobbs și Deckard Shaw.
Încă de când Hobbs (Johnson), om loial legii și membru de elită al Serviciului de Securitate Diplomatic al Statelor Unite (DSS), și Shaw (Statham), un fost soldat britanic, membru al forțelor de elită operative, s-au înfruntat pentru prima dată față în față în FURIOS ȘI IUTE 7, în 2015, cei doi și-au împărțit replici acide, dar și lovituri fizice nemiloase în încercarea de a se elimina reciproc.
Dar, când anarhistul cu puteri nemaivăzute obținute prin bioinginerie, Brixton (Idris Elba), obține controlul asupra unei amenințări biologice, și înfrânge o fostă agentă MI6 genială și neînfricată, care e sora lui Shaw, cei doi inamici declarați vor face echipă pentru a-l elimina pe singurul individ care poate fi mai periculos decât ei doi la un loc.
Regizat de David Leitch (Deadpool 2), după un scenariu scris de scenaristul a cinci ditnre capitolele anterioare, Chris Morgan, filmul e produs de Morgan, Johnson, Statham și Hiram Garcia. Producători executivi sunt Dany Garcia, Kelly McCormick, Steven Chasman, Ethan Smith și Ainsley Davies.