Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (26 septembrie – 2 octombrie 2016)

Poster oficial_CAINIȘtirile săptămânii: Filmul „Câini”, văzut de peste 15.500 de spectatori în România; Evenimente conexe provocatoare pentru publicul din Timișoara cu ocazia celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Film Timishort; Filmul-șoc al Festivalului de la Cannes, în premieră la București-Regizorul Alain Guiraudie, invitat special; Portugalia și Italia prezintă la Timishort o serie de scurtmetraje reprezentative;  “Inferno”, cel de-al treilea film din seria ecranizărilor “Codul lui Da Vinci”, în deschiderea Dracula Film Festival; Noul Xavier Dolan, frații Dardenne și „American Honey”, în premieră la București; Cine sunt castigatorii Aristoteles Workshop 2016; Horror-ul psihologic „The Neon Demon” și trei filme de Oscar, printre premierele Les Films de Cannes à Bucarest; Filmul „Câini”, elogiat în marile publicații din Franța „Noua senzație a cinema-ului românesc”; Timishort 2016 se apropie de start; El Clasico, propunerea Irakului pentru Premiile Oscar 2017, va deschide cea de-a treia ediție a HipTrip Travel Film Festival.

Filmul „Câini”, văzut de peste 15.500 de spectatori în România

Câini, debutul regizorului Bogdan Mirică, premiat la Cannes, TIFF și Sarajevo și nominalizat la European Discovery 2016, la Premiile Academiei Europene de Film, a fost văzut până în prezent de peste 15.500 de spectatori în România, în cinematografe și în proiecții speciale.

Filmul rulează pe marile ecrane de vineri, 23 septembrie, având o distribuție impresionantă: Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu, alături de Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Cașcaval, Constantin Cojocaru, Emilian Oprea, Cătălin Paraschiv, Andrei Ciopec. Trailer oficial: http://bit.ly/2blVyZS

Ecourile în presa românească, ca și în cea internațională, sunt puternice: „De public şi de festival în egală măsură, filmul Câini face cunoscut încă un regizor român talentat şi îl aduce pe Bogdan Mirică foarte aproape de vârful ierarhiei cineaştilor din ţară”, scrie Pressone.ro. „Este un exerciţiu de stil cum nu s-a mai văzut în cinemaul românesc. Câini face parte din categoria acelor prime filme de o incredibilă prospeţime şi inspiraţie, pe care autorului îi e foarte greu să le depăşească mai târziu”, notează Adevărul. „Un debut proaspăt, revigorant, care nu face concesii spectatorului, ci îl invită într-o atmosferă neliniştitoare”, potrivit Ziarului Metropolis.

poster_web_timishort_2016Evenimente conexe provocatoare pentru publicul din Timișoara cu ocazia celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Film Timishort

Cea de-a 8-a ediție a Festivalului Internațional de Film Timishort aduce, pe lângă tradiționalele secțiuni de competiție și de proiecții de scurtmetraje din afara competiției, și o serie de evenimente conexe care își propun să dinamizeze peisajul cultural al Timișoarei și să contribuie totodată la promovarea unor artiști locali.

Trupa JazzyBIT va marca deschiderea noii ediții a Timishort IFF în seara de 6 octombrie, la Club Ambasada, de la ora 22:00. Formată în 2012, la Timișoara, JazzyBIT este un trio format din Teodor Pop (pian, claviaturi), Mihai Moldoveanu (bas) și Szabó Csongor-Zsolt (tobe), ce oferă o combinație energică de jazz și rock, presărată cu blues, latin și funk. După ce câștigă Premiul pentru debut pe 2013 al Fundației Muzza din București, trupa lansează independent primul album “Touch the Sky” la începutul lui 2014, album ce ajunge pe locul 9 în controversatul top al muzicii românești “Muzici și Faze”. Urmează peste 100 de concerte atât în țară, cât și în Ungaria (Budapest Jazz Club și A38), Austria sau Italia, unde JazzyBIT a ajuns în finala competiției European Jazz Award din cadrul festivalului Tuscia in Jazz. În 2016 trupa revine cu al doilea album “Horizon”, înregistrat la renumitul studio din Ungaria “SuperSize Recording” și publicat la casa de discuri EM Records.

Seara de 8 octombrie este rezervată unui eveniment special, programat în mod tradițional după proiecția competiției de film experimental ”Videorama”. De la ora 22:00 va fi proiectat la Sala 2 a Teatrului Național din Timișoara filmul mut ”The Mask of Zorro” (1920), iar trupa ”SpaceStar Lovers” va performa live, realizând o ambianță sonoră inedită care va livra publicului un amestec de vechi și nou provocator. ”The Mask of Zorro” este primul film din istoria cinematografică ce ilustrează aventurile lui Zorro care au stabilit standardul și au folosit drept inspirație pentru producțiile ulterioare despre aventurierul mascat. Filmul are toate caracteristicile unui clasic al epocii sale: o acțiune rapidă, dueluri și urmăriri, întorsături de situație, umor și comedie de situație precum și un protagonist-erou bine conturat. ”The Mask of Zorro” datorează succesul actorului principal, legendarul Douglas Fairbanks. Superstarul de la începutul secolului XX este cunoscut pentru interpretarea unor roluri de eroi de legendă și din literatură, precum Robin Hood, d’Artagnan, Don Juan sau Hoțul din Bagdad, însă interpretarea lui Don Diego de la Vega din ”The Mask of Zorro” i-a asigurat definitiv un loc în istoria cinematografică.

SpaceStar Lovers (”Kochankowie Gwiezdnych Przestrzeni”) este una dintre cele mai energetice și apreciate trupe de pe scena modernă muzicală poloneză. Stilul lor îmbină influențe funk cu cele reggae, garage rock și psihedelic din anii ’70, totul cu un simț special al umorului și ironiei. În ultimii ani, aceștia au performat în Italia, Grecia, Germania, Slovacia și, desigur, Polonia. Acum e rândul să o facă și în România, pentru prima dată la Timișoara, membrii SpaceStar Lovers manifestându-și entuziasmul de a prezenta viziunea proprie a coloanei sonore a peliculei ”Mask of Zorro” în cadrul celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Film Timishort.

De asemenea, în 7 octombrie, la Sala Studio de la Casa Artelor, de la ora 11:30, publicul cinefil și nu numai este invitat să participe la dezbaterea ”Cum modelează cinemaul societatea?” (”How does cinema shape society?”). De la filmele mute la cinemaul independent sau chiar imaginile video-amator. Toate ilustrează situații ale vieții de zi cu zi, temeri, oameni, vieți, toate vor să ne spună o poveste. Industria cinematografică valorează miliarde de euro, milioane de oameni merg măcar o dată pe an la cinema, astfel că ne întrebăm în mod natural: ce impact au filmele în viața noastră? Cum pot filmele să influențeze modul în care gândim? Ne influențează ele la nivel individual? Dar din punct de vedere al societății, ca un întreg? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările ale căror răspunsuri dorim să le dezbatem împreună”. Dezbaterea ”Cum modelează cinemaul societatea?” va fi moderată de Andre Lameiras și Radu Sticlea.

André Lameiras este doctorand la Universitatea de Sociologie din Porto. Dar mai degrabă este un entuziast al dezbaterilor, susținând că doar prin a ajunge ca împreună să ne exprimăm liber varietatea ideilor și opiniilor putem construi o societate democratică puternică. André a locuit în Timișoara din octombrie 2015, a organizat o serie de ”coffee-talks” pe diferite teme, precum și alte evenimente care au avut legătură cu recenta criză a refugiaților.

Radu Sticlea a locuit timp de nouă luni într-un oraș plin de cultură și culoare: Porto. Experiența sa portugheză a fost însoțită aproape în permanență de un fundal de azulejos, faianța pictată, fie că se afla pe pereții clădirilor, ai bisericilor, pe bănci și fântânile din parcuri, în magazine, gări sau numerele caselor. Fotografiile pe care le-a adus cu el sunt o joacă între timp și loc, percepută prin valorile propriei experiențe.

Între 6 și 9 octombrie, Casa Artelor va fi și gazda expoziției foto ”Oculus”, realizată de Daniela Schinderman. Lucrările reprezintă o formă deformată a corpului uman în viziunea societății din ziua de azi. Prin fiecare lucrare mai deformată decât cealaltă se observă gradele de diferențiere a societații asupra fiecărei persoane, exagerându-le imperfecțiunile și alienându-le. Totuși, în ciuda tuturor lucrurilor, aceste imperfecțiuni creează o unicitate în care se poate vedea frumusețea fiecăreia în parte. Lucrările sunt în formă circulară reprezentând ochiul prin care societatea privește aceste persoane, de aici si numele expozitiei „Oculus”.

Cea de-a 8-a ediție a celui mai important festival de scurtmetraje din vestul României va avea loc anul acesta în perioada 6-9 octombrie, la Cinema Timiș și la Sala 2 a Teatrului Național din Timișoara.

Timp de 4 zile, timișorenii vor avea ocazia de a vedea cele mai noi și mai apreciate scurtmetraje împărțite în 7 secțiuni, 4 dintre ele fiind competiționale: o competiție internațională, una națională, o competiție dedicată filmelor experimentale (Videorama) și competiția de scurtmetraje dedicată filmelor pentru copii (Timikids). Premiul mare al festivalului este oferit de Institutul Cultural Român și este în valoare de 3500 de euro.

after-the-stormFilmul-șoc al Festivalului de la Cannes, în premieră la București. Regizorul Alain Guiraudie, invitat special

Regizorul francez Alain Guiraudie, renumit pentru thriller-ul erotic L’Inconnu du lac, este invitatul special al festivalului Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Cineastul își va prezenta noul film, Rester Vertical, considerat de presa internațională filmul-șoc al ediției de anul acesta a Festivalului de la Cannes. El se alătură celorlalți invitați anunțați deja, regizorul israelian Eran Kolirin, care vine cu Beyond the Mountains and Hills, și cineastul turc Mehmet Can Mertoğlu, care va vorbi despre debutul Album, distins cu Prix Révélation France 4 în Semaine de la Critique.

Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă. Primele bilete vor fi puse în vânzare săptămâna aceasta, pe http://www.eventbook.ro.

„Primul șoc din festival”, titra Le Nouvel Observateur despre Rester Vertical, descriind filmul ca pe „o fabulă imposibil de rezumat, pe cât de ciudată, pe atât de queer, mai deraiată și mai fantezistă decât fabulosul film care l-a propulsat pe cineast acum trei ani”. Una dintre revelațiile anului în cinema-ul francez, actorul Damien Bonnard joacă rolul unui scenarist fără inspirație, care pleacă în căutarea lupului în munții din sudul Franței. Acolo o întâlnește pe Marie, care îi dăruiește un copil, apoi îi abandonează. Rămas cu un copil în brațe și trecând printr-o serie de întâmplări bizare, el încearcă să rămână în picioare. Scene de sex explicite și o naștere naturală filmată i-au adus titulatura de „film-șoc”, criticii francezi comparându-l cu filmele lui Pier Paolo Pasolini.

Scenaristul și regizorul Alain Guiraudie (52 de ani) realizat cinci lungmetraje și se află la a patra selecție la Festivalul de la Cannes. În 2001, mediumetrajul Ce vieux rêve qui bouge, prezentat în Quinzaine des Réalisateurs, a fost decretat de Jean-Luc Godard „cel mai bun film de la Cannes”. În 2009, a revenit în aceeași secțiune cu Le Roi de l’évasion, iar în 2013, a câștigat Premiul de regie Un Certain Regard cu L’Inconnu du lac, prezentat la Les Films de Cannes à Bucarest de actorul Christophe Paou. La București, Alain Guiraudie va răspunde curiozităților publicului și presei despre noul său film.

ma-louteScene bulversante are și comedia neagră Ma Loute, noul film din competiția de la Cannes al lui Bruno Dumont (P’tit Quinquin, L’Humanité), un autor aparte pe care Les Films de Cannes à Bucarest l-a celebrat în edițiile anterioare. „Romeo și Julieta la canibali și consangvini”, titrează Le Monde, apreciind umorul și stilul unic al lui Dumont. În centrul filmului de epocă, o devoratoare poveste de dragoste între Ma Loute, fiul unei familii de pescari, și Billie, fiica unor burghezi bogați și decadenți. Distribuția e unul dintre atuuri: Juliette Binoche, Fabrice Luchini, Valeria Bruni Tedeschi, Jean-Luc Vincent și Raph.

Despre pasiuni interzise vorbește un alt film de epocă din competiția canneză, Mal de pierres / From the Land of the Moon (r. Nicole Garcia), cu Marion Cotillard și Louis Garrel pe afiș. Cotillard joacă rolul unei tinere căreia părinții i-au ales soțul și care se încăpățânează să-și trăiască visul de a găsi iubirea adevărată într-o epocă în care acest lucru e considerat scandalos. Sau semn de nebunie.

Tot în premieră în România, cinefilii vor urmări un alt film de epocă aflat în cursa pentru Palme d’Or: thriller-ul erotico-psihologic The Handmaiden, de Park Chan-wook (Oldboy, Thirst), distins la Cannes cu Prix Vulcain de l’Artiste-Technicien. Celebrul regizor sud-coreean adaptează romanul Fingersmith, de Sarah Waters, mutând acțiunea din epoca victoriană în Coreea anilor 1930, în perioada ocupației japoneze. O slujnică vine pe o moșie întinsă, stăpânită de o femeie și de unchiul ei tiranic, cu un plan secret. Totul merge conform planului, până când cele două femei descoperă emoții neașteptate. Din cauza scenelor de sex, filmul este interzis celor sub 18 ani, în anumite țări.

Un alt autor asiatic celebru, regizorul japonez Hirokazu Kore-eda, revine cu After the Storm, „o odă dureros de frumoasă adusă complexităților tacite din viața unei familii”, cum o numește The Telegraph. Proiectat în Un Certain Regard, filmul are în centru un bărbat divorțat, rămas fără bani pentru pensia alimentară, care încearcă să-și găsească locul în viața alor săi și a fiului său. În ajutorul lui vine un taifun care forțează întreaga familie să petreacă o noapte împreună. Precedentul film al lui Hirokazu Kore-eda, Like Father, Like Son, a câștigat Premiul Juriului la Cannes în 2013.

Les Films de Cannes à Bucarest se va desfășura anul acesta între 14 și 23 octombrie 2016, cu o ediție extinsă și cu cele mai așteptate filme din selecția Festivalului de la Cannes. Pentru prima dată, vor avea loc proiecții concomitente cu filmele selectate și la Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Filmele Ma Loute și The Handmaiden sunt distribuite în România de Asociația Culturală Macondo.

O premieră în București va fi conferința Managing Talents, care va avea loc pe 22 octombrie, la Cinema Elvire Popesco. Invitații conferinței sunt Ilene Feldman (talent manager, LBI Entertainment, SUA), Avy Kaufman (director de casting, SUA), Richard Cook (Lisa Richard Agency, Irlanda), Georg Georgi (Das Imperium, Germania). Detalii despre bilete și înscrieri pe filmedefestival.ro/2016/managing-talents/. Evenimentul este prezentat de BRD Group Société Générale.

Portugalia și Italia prezintă la Timishort o serie de scurtmetraje reprezentative

An de an, Festivalul Internațional de Film Timishort ne-a obișnuit cu secțiuni speciale dedicate unor țări și unor regizori. Ediția a 8-a aduce în secțiunea Focus o selecție de scurtmetraje din Portugalia, precum și filmele regizoarei italience Grazia Tricarico.

Născută în Apulia (sudul Italiei), Grazia Tricarico a absolvit, la Milano, literatură şi filozofie, cu o calificare în istorie şi critică cinematografică (studii avansate de film). După o carieră ca artist video şi monteur, în 2013, a absolvit regia la Centrul experimental de cinematografie (Academia Naţională de Cinema din Italia), în Roma. A scris şi a regizat: „Michele Nella Terra” (2012, documentar, 35’), „Bios” (2013, film SF, 15’), „Mona Blonde” (2014, dramă, 11’), „Persefone” (2014, dramă, 18’), „Ego Devorem” (2016, film experimental, 8’), „Spectra” (titlu în lucru, film SF, post-producţie). Scurtmetrajele sale au fost selectare în numeroase festivaluri internaţionale de film, inclusiv cele din Toronto, Atlanta, Clermont-Ferrand, Locarno, Veneţia, Edinburgh, Torino.

În cadrul Focus on Grazia Tricarico, la Timișoara pot fi văzute 4 filme ale regizoarei:

  • Persefone (2014) Trupul neajutorat. Chinul unei nevoi ancestrale. Instinctul vieții și fascinația morții. Nicandro, sedus de zeița Persefona, nu poate decide asupra naturii sale.
  • Mona Blonde (2015), povestea unei culturiste aflată în ajunul unei competiții internaționale majore. O mutație neașteptată a trupului ei îi va distruge aparentul echilibru mintal, târând-o într-un coșmar.
  • Ego Devorem (2016) O inspirație asupra identității feminine, o identitate ce trebuie să se remodeleze întrun orizont în permanentă schimbare.
  • BIOS (2013) – Prin intermediul „Tratamentului”, „Bios” transformă oamenii în „datornici”: niște creaturi ataraxice obligate să contribuie la un ciclu obositor de producție.

Portugal Film, instituția responsabilă cu promovarea filmului portughez la nivel internațional, aduce la Timișoara șase scurtmetraje reprezentative. Din programul Focus Portugalia vor face parte:

  • Vânătorul de revoluții / A Caça Revoluções (r: Margarida Rêgo ), un scurtmetraj ce explorează relația dintre două generații, dintre două perioade diferite, dintre două lupte diferite.
  • Bărcile / Los Barcos (r: Dominga Sotomayor) este povestea unei actrițe chiliane în vârstă de 50 de ani, ce călătorește în Lisabona, pentru a reprezenta un film în care are un rol secundar, pentru că nimeni altcineva nu era disponibil să meargă.
  • Despărțirea / Despedida (r: Tiago Rosa-Rosso) – Trei prieteni stau pe plajă. E ultima zi de vară, luna răsare. Unul dintre ei decide să-și țină respirația până când luna apare în întregime pe orizont.
  • Șoferul de camion / O Rebocador (r: Jorge Cramez) – Șoferul unui camion de remorcare ia cu mașina un șofer mai tânăr ce tocmai ce a scăpat nevătămat din mașina sa galbenă sport, care e dusă acum la groapa de gunoi.
  • Înghițituri / Swallows (r: Sofia Bost ) – Sara s-a mutat în Londra pentru a-și găsi de lucru în proiectare grafică, dar rămâne blocată în bucătăria unui restaurant. Astăzi, după încă un refuz, realitatea vieții sale se afundă.
  • Lecția de condus / Aula de Condução (r: André Santos & Marco Leão) – În timp ce un adolescent învață să șofeze, o femeie își plimbă bătrânul câine prin pădure. Pe măsură ce se lasă seara, ea își dă seama că nu e prea târziu să acționeze.

“Inferno”, cel de-al treilea film din seria ecranizărilor “Codul lui Da Vinci”, în deschiderea Dracula Film Festival

Filmul laureatului premiului Oscar, Ron Howard, Inferno, va deschide cea de-a patra ediție a Dracula Film Festival, care va avea loc anul acesta în perioada 12 – 16 octombrie, la Brașov.

Inferno (SUA, 2016), thrillerul bazat pe romanul cu același nume al lui Dan Brown, îi are ca protagoniști pe Tom Hanks, Felicity Jones, iar într-un rol secundar apare celebra actriță româncă Ana Ularu.

Faimosul expert în simbolistiscă, Robert Langdon, se află pe urmele unor indicii care îl conduc la marele Dante. Doar că acesta se trezește amnezic într-un spital italian, unde se aliază cu Sienna Brooks (Felicity Jones), o doctoriță care, speră el, îl va ajuta să își redobândească memoria. Împreună pleacă într-o cursă nebunească prin Europa pentru a dejuca un complot mondial.

Filmul va fi proiectat în avanpremieră națională, este distribuit de Intercom Film, iar din 14 octombrie va rula în cinematografele din România.

Trailer disponibil aici: http://bit.ly/2cCG5lJ

Timp de 5 zile, pasionații de filme horror și fantasy, vor putea să vadă în cadrul Dracula Film Festival cele mai noi și apreciate filme de gen, atât în cadrul competițiilor de lungmetraj, scurtmetraj internațional și românesc, cât și în afara lor.

Unul dintre acestea este Therapy (Franța, 2016), cel de-al doilea lungmetraj al lui Nathan Ambrosioni, numit și copilul minune al filmului horror, în vârstă de doar 16 ani. Filmul a făcut parte din selecțiile oficiale ale festivalelor Fantasia (Canada) și Sitges (Spania) și prezintă într-un mod inedit din punct de vedere al montajului aventurile sumbre ale unui grup de prieteni care explorează clădirea abandonată a unui spital de nebuni.

Trailer disponibil aici: http://bit.ly/2cK3uar

Under The Shadow (Iran, 2016), debutul în lungmetraj al regizorului de origine iraniană Babak Anvari, care a avut premiera mondială la Sundance 2016, va rula de asemenea în afara competiției Dracula Film Festival. Premiat la Fantaspoa 2016 (Brazilia), filmul spune povestea unei mame și a fiicei sale, care încearcă să se descurce în Teheranul sfâșiat de război al anilor ’80, când o entitate malefică începe să le bântuie locuința.

Metropolis, Cinemix by RadioMentale, un sublim melanj între capodopera lui Fritz Lang (Metropolis) și soundtrack-ul reinterpretat de către renumitul compozitor și DJ american Jeff Mills, va închide cea de-a patra ediție a Dracula Film Festival, duminică, 16 octombrie.

Dracula Film Festival va avea loc în Brașov, în perioada 12 – 16 octombrie, la Teatrul “Sică Alexandrescu”, Cinemateca Patria și Cinema One.

juste-la-fin-du-mondeNoul Xavier Dolan, frații Dardenne și „American Honey”, în premieră la București

Așa cum și-a obișnuit publicul în cele șase ediții, Les Films de Cannes à Bucarest aduce în premieră la București cele mai așteptate filme din selecția Festivalului de la Cannes. Nume precum Ken Loach, Xavier Dolan, Jean-Pierre și Luc Dardenne, Asghar Farhadi, Jeff Nichols sau Andrea Arnold vor ajunge pe marile ecrane între 14 și 23 octombrie.

Copilul-minune al cinematografiei contemporane, Xavier Dolan a câștigat anul acesta Marele Premiu la Cannes și premiul Juriului Ecumenic cu Juste la fin du monde/ It’s Only the End of the World. Adaptare după o piesă de teatru, filmul urmărește vârtejul pe care-l produce într-o familie sosirea unui scriitor, după 12 ani de absență și cu un anunț definitiv: mai are foarte puțin de trăit. În distribuție, staruri franceze: Gaspard Ulliel, Nathalie Baye, Vincent Cassel, Marion Cotillard, Léa Seydoux. „Este o evocare excelentă, halucinantă, stilizată a disfuncțiilor dintr-o familie”, scrie criticul Peter Bradshaw în The Guardian, continuând: „Să-l vezi, să-l asculți e ca și cum ai ține capul într-o boxă la un concert Motörhead”. La doar 27 de ani, Xavier Dolan a regizat deja șase lungmetraje, toate multi-premiate.

O altă premieră în România va fi American Honey, pentru care regizoarea Andrea Arnold a obținut al treilea Premiu al juriului din carieră. „Cel mai intens și proaspăt film despre tinerii din America, de la Kids al lui Larry Clark încoace”, cum a fost descris de The Film Stage, a lansat în forță cariera unei actrițe talentate, Sasha Lane, într-un film complex, intens și provocator despre aventurile unei adolescente care călătorește prin țară cu o echipă de vânzări. Shia LaBoeuf are unul dintre rolurile centrale. Pentru Indiewire.com, Andrea Arnold este unul dintre cei mai buni regizori ai momentului.

Inspirat de o poveste de dragoste fascinantă, care a făcut istorie în SUA, Loving, în regia lui Jeff Nichols, celebrează curajul a doi îndrăgostiți, Richard și Mildred Loving, care s-au căsătorit, au fost arestați din cauza legii care interzicea mariajul interrasial și au petrecut apoi nouă ani în justiție pentru dreptul de a fi împreună. În 1967, cazul Loving vs. Virginia a ajuns la Curtea Supremă și a schimbat astfel destinele a milioane de cupluri. Joel Edgerton și Ruth Negga joacă rolurile principale. Loving a concurat pentru Palme d’Or, iar la București va fi proiectat înaintea premierei din SUA, programată în noiembrie.

la-fille-inconnueJean-Pierre și Luc Dardenne, doi dintre favoriții Cannes-ului, revin cu un film plin de suspans: La fille inconnue, „diamantul brut al fraților Dardenne”, cum îl numește revista Les Inrockuptibles. Într-o seară, după ce programul s-a terminat și cabinetul s-a închis, o doctoriță aude soneria, dar nu răspunde. În ziua următoare, poliția o informează că o tânără a fost găsită moartă la ușa ei. Actrița Adèle Haenel face un rol excelent, intens, într-un film care te ține cu sufletul la gură. La fille inconnue este cel de-al zecelea film al celebrilor regizori, premiați deja cu Palme d’Or de două ori, pentru L’Enfant și Rosetta.

Dintre marii premianți la Cannes, vor rula în premieră în festival și I, Daniel Blake (r. Ken Loach), câștigătorul Palme d’Or, The Salesman, în regia lui Asghar Farhadi, singurul film din competiția oficială distins cu două trofee – scenariu și cel mai bun actor (Shahab Hosseini). Renumitul regizor israelian Eran Kolirin își va prezenta la București Beyond the Mountains and the Hills, iar cineastul turc Mehmet Can Mertoğlu va vorbi despre debutul Album, co-produs de România și distins cu France 4 Visionary Award în secțiunea Semaine de la Critique. Tot în premieră va rula Clash, al regizorului Mohamed Diab.

Les Films de Cannes à Bucarest se va desfășura anul acesta între 14 și 23 octombrie 2016, cu o ediție extinsă și cu cele mai așteptate filme din selecția Festivalului de la Cannes. Pentru prima dată, vor avea loc proiecții concomitente cu filmele selectate și la Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Filmele La fille inconnue și Juste la fin du monde sunt distribuite în România de Independența Film, iar American Honey și Loving, de Ro Image 2000.

aw2016Cine sunt castigatorii Aristoteles Workshop 2016

IONAȘ VISEAZĂ CĂ PLOUĂ, cel mai bun documentar Aristoteles Workshop 2016

Filmul Ionaș visează că plouă / Ionaș Dreams of Rain a primit premiul pentru cel mai bun film în cadrul ediției cu numărul unsprezece a atelierului de film documentar Aristoteles Workshop. Documentarul despre bătrânul care își păzește lanul de porumb de mistreții flămânzi este regizat de  Dragoș Hanciu, imaginea este semnată de Ileana Gabriela Szasz, și montajul de Maria Bălănean. Premiul este în valoare de 2000 euro, oferit de Farmexim.

Anul acesta, Aristoteles Workshop s-a desfășurat între 23 august și 24 septembrie, în Maramureș,  iar prezentările celor cinci filme produse de cei 12 participanți s-au făcut la Teatrul Municipal Baia Mare, în fața unui juriu format din:

Kumjana Novakova, cofondatoarea și directoarea Festivalului de film Pravo Ljudski din Sarajevo.

Nicolas Feodoroff, programator și membru al comitetului de selecție la Festivalul Internațional de Film de la Marseille.

Thanos Stavropoulos, programator și coordinator al Festivalului de film documentar din Salonic.

Dan Curean, regizor și profesor la Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.

Juriul a deliberat mai bine de două ore, motivând că nu este o alegere ușoară și că nu se așteptau la filme atât de bune.

Ce spun câștigătorii

Dragos Hanciu (regie) “Am filmat 12 nopți pe parcursul a două săptămâni. După micul dejun, dormeam câteva ore, apoi ne uitam la materialul filmat și, dacă nu plecam înapoi la filmare, intram în montaj. Cu ritmul ăsta, aproape am ratat workshopul. (…) Sunt fericit că am participat, l-am simțit ca pe semestrul ăla pe care nu l-am avut niciodată în timpul școlii de film, doar concentrat într-o lună. Aristoteles Workshop te forțează să ieși și să faci treaba până la capăt, orice-ar fi.”

Ileana Gabriela Szasz (imagine) – “Aristoteles Workshop a fost o sumă de căutări: cum îți împarți spațiul vital cu alți oameni, cum socializezi, ce faci când ești singur. Cum ajungi să cunoști și să înțelegi atât oamenii cu care lucrezi cât și cei pe care îi filmezi în același timp. Cum cobori și urci dealul pe întuneric, după ore întregi de filmare, fără să-ți pierzi mințile. Cum îți accepți greșelile, înveți să ai încredere, și cum spui o poveste pe care ai descoperit-o în doar câteva săptămâni.“

Maria Bălănean (editor) “Ajungi acolo și te simți provocat, treci prin furie, fericire, satisfacție, frustrare, emoție, nesiguranță, beție. Și faci un film, și câștigi premiul, ca și cum nu era destul că ai câștigat prieteni, ai învățat lucruri. E foarte tare că avem șansa să investim premiul în viitorul filmului, că am primit feedback constructiv de la juriu și tutori, dar probabil cea mai bună parte a fost că m-am apropiat de echipă și-am dat tot ce-am putut pentru un rezultat cât mai bun.”

Sinopsisurile celor cinci filme Aristoteles Workshop 2016

ionas-dreams-of-rainIonaș Dreams of Rain

Echipa Dragoș Hanciu (regie), Ileana Gabriela Szasz (imagine), Maria Bălănean (montaj)

Bătrânul Ionaș trăiește într-un sat izolat din Maramureș, de unde drumul nu mai duce decât în pădure. În fiecare an, din iulie și până la începutul lui octombrie, Ionaș își petrece nopțile păzindu-și de unul singur lanul de porumb de mistreții care amenință să-i mănânce agoniseala.

Pericolul cel mare este somnul. Ionaș știe că atunci când doarme nu este conștient de ce se întâmplă în jur, decât dacă visează. Conflictul se naște dintr-un tumult interior antrenat de visele recurente cu tatăl său. El crede că atunci când visează oameni care au murit, plouă. Iar ploaia aduce negreșit mistreții.

Deși lupta cu somnul și mistreții poate să pară mică, pentru existența nocturnă a lui Ionaș este esențială. Ionaș duce un război cu timpul pe care nu îl poate învinge, realizând într-un final că este un simplu om.

Wherever the Apple Fell

Echipa Alex Badea (regizie), Ivan Koroman (imagine), Delia Oniga (montaj)

Ghiță vrea să plece din mânăstire și tocmai s-a mutat într-o rulotă, să petreacă ceva timp singur.

Sincerely Yours

Echipa Sakari Suuronen (regie, imagine), Ruxandra Pintilie (montaj)

Mulsul vacii, construirea unei căpițe de fân și imortalizarea momentului, o privire asupra vieții de zi cu zi a satului. Portretul unui țăran care a găsit o cale de a face timpul să stea în loc.

Plan B

Echipa Marina Cracana, Piero Di Silverio

În Cavnic nu se întâmplă mare lucru, cu toate astea, doi realizatori de film documentar încearcă cu disperare să găsească firul unei povești.

It’s been Written

Echipa Liliana Constantin, Diana Rusu

Cheia este un cioban ucis. Cu ea încercăm să descuiem ușa către lumea unei comunități blocate între pământ și rai.

Aristoteles Workshop, atelierul de film documentar inițiat în 2006 de Dan Nuțu și Cristina Hoffman, s-a desfășurat anul acesta cu sprijinul Fundației Baia Mare 2021, oras candidat pentru titlul de Capitală Culturala Europeană 2021, al Consiliului Judetean Maramures,  si al Centrului Național al Cinematografiei

the-neon-demonHorror-ul psihologic „The Neon Demon” și trei filme de Oscar, printre premierele Les Films de Cannes à Bucarest

Un horror psihologic care a polarizat presa internațională la Cannes și propunerile Franței, Spaniei și ale Filipine la Oscar se numără printre cele circa 30 de premiere din programul Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Festivalul va avea loc la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă. Biletele sunt puse în vânzare pe  Eventbook.ro.

Regizorul lui Drive și Only God Forgives, Nicolas Winding Refn, s-a întors anul acesta la Cannes cu o fabulă modernă despre „frumusețea ca bestie”, plasată în lumea necruțătoare a modei din Los Angeles, care a polarizat critica internațională: The Neon Demon. Horror-ul psihologic ultra-stilizat, în care femeile și bărbații sunt gata să devoreze tot ce e pur, urmărește ascensiunea fulgerătoare a unui fotomodel (Elle Fanning) și geloziile și complicitățile care se nasc în jurul ei. O lume periculoasă în care „camerele de sunt bântuite de bestii deopotrivă reale și metaforice – Keanu Reeves îți dă fiori – și fotografi ușor de confundat cu criminali în serie”, potrivit The Guardian.

Filmul propus de Franța la Premiile Oscar 2017, Elle, în regia lui Paul Verhoeven, a fost unul dintre favoritele presei la Cannes și un candidat puternic la trofeul Palme d’Or. E un thriller psihologic infuzat cu comedie neagră, în care Isabelle Huppert joacă rolul unei femei care este violată în propria casă și decide să-și urmărească atacatorul, amândoi fiind atrași într-un joc curios și incitant. The Evening Standard îl descrie ca „scandalos, amuzant și șocant, revigorant și original”.

ma-rosaMa’ Rosa, regizat de Brillante Mendoza și propus de Filipine la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, i-a adus actriței Jaclyn Jose Premiul pentru interpretare feminină la Cannes. Mendoza tratează un subiect actual care ia proporții în Filipine: traficul de droguri la scară mică. Ma’ Rosa este mamă a patru copii și, pe lângă magazinul de cartier pe care-l deține cu soțul ei, vinde cantități mici de droguri. Sunt însă prinși de poliție și toată viața le e dată peste cap: trebuie să facă rost de bani să mituiască polițiștii.

Cel mai nou film marca Pedro Almodóvar, Julieta, este propunerea Spaniei la Oscarurile de anul viitor. Inspirat de trilogia Runaway, scrisă în 2004 de câştigătoarea Premiului Nobel Alice Munro, filmul spune povestea unei mame pe care fiica o abandonează fără nici o explicație atunci când împlinește 18 ani. Julieta face tot posibilul să o găsească. Însă, cu cât caută mai mult, cu atât descoperă cât de puțin își cunoștea propriul copil. În rolurile principale: actrițele Emma Suárez și Adriana Ugarte. Cinci dintre filmele lui Pedro Almodóvar au reprezentat Spania la Oscar, de-a lungul timpului.

Aquarius, noul film al lui Kleber Mendonça Filho, aplaudat și ovaționat în sălile de cinema din Brazilia, a stârnit controverse în țara sa după ce comitetul care trimite propunerile la Oscar a ales un alt film, slab primit de critică, Little Secret. Opinia publică a ridicat problema imixtiunii politicii în toate aspectele vieții sociale, decizia fiind considerată o „pedeapsă”, după ce actorii din film au protestat pe covorul roșu la Cannes împotriva noului președinte al Braziliei, Michel Temer. Mai mult, filmul a fost interzis minorilor sub 18 ani, fără argumente solide, scrie The New York Times, mai mulți critici și cineaști brazilieni contestând rating-ul. Aquarius urmărește lupta unei femei în vârstă de 65 de ani, ultimul locatar al unui bloc, cu o companie imobiliară care vrea s-o evacueze din apartament.

Filmele Julieta și The Neon Demon sunt distribuite în România de Independenţa Film. Elle este distribuit în România de Intercom Film.

Les Films de Cannes à Bucarest se va desfășura anul acesta între 14 și 23 octombrie 2016, cu o ediție extinsă și cu cele mai așteptate filme din selecția Festivalului de la Cannes. Pentru prima dată, vor avea loc proiecții concomitente cu filmele selectate și la Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Invitați speciali: regizorul francez Alain Guiraudie, cu Rester Vertical, considerat filmul-șoc al ediției de anul acesta a Festivalului de la Cannes, regizorul israelian Eran Kolirin, cu Beyond the Mountains and Hills, și cineastul turc Mehmet Can Mertoğlu, distins cu Prix Révélation France 4 în Semaine de la Critique pentru Album.

caini_foto-ionut-dobreFilmul „Câini”, elogiat în marile publicații din Franța „Noua senzație a cinema-ului românesc”

Lansat în cinematografele din Franța pe 28 septembrie, la o săptămână după premiera din România, filmul Câini, debutul regizorului Bogdan Mirică, este elogiat în marile publicații din Franța. Cotidienele franceze Le Figaro, Libération sau Nouvel Observateur, reviste precum Paris Match și Time Out și publicații online de cultură recomandă filmul ca una dintre cele mai importante lansări ale săptămânii. Câini poate fi văzut zilele acestea și în cinematografele din România. Trailer oficial: http://bit.ly/2blVyZS

Pentru a sublinia trăsăturile de western care au sedus presa franceză încă de la Cannes, distribuitorul BAC Films a păstrat pe afiș titlul în limba engleză, Dogs, lângă imaginea lui Gheorghe Visu în postura unui șerif local. „Câini nu e nici mai mult nici mai puțin decât un western contemporan care transpune pe ecran arhetipuri comportamentale – un bărbat onest, bandiţi, și, între cele două tabere, un șerif. Doar că aici nu e vorba de Arkansas (ca în Shotgun Stories, primul film al lui Jeff Nichols) sau de Texas (ca în No Country for Old Men al fraților Coen), ci de o Românie profundă care face Bucureștiul să pară un Xanadu hedonist”, scrie Libération, remarcând imaginea superbă a lui Andrei Butică și rolul excelent al actorului Gheorghe Visu.

„Un neo-western care-ți taie răsuflarea”, titrează Time Out Paris și continuă: „Categoric, Noul Cinema Românesc e încă în picioare! După Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu sau Cristian Mungiu, noua senzație a cinema-ului din Estul Europei se numește Bogdan Mirică. Mai orientat decât predecesorii săi către cinema-ul de gen, Mirică face dovada unei stăpâniri impecabile a regiei și a unui simț profund al tensiunii narative. O adevărată descoperire”. La rândul ei, revista Paris Match notează:  „Acest thriller de autor trece de la violență efervescentă la o lentoare atavică. Alternanța asta provoacă, încet-încet, o tensiune care o să sfârșească prin a vă sări la gât ca un câine turbat”.

Le Figaro scrie că „o Europă nebună clocotește în acest debut foarte promițător”. „Câini provoacă angoasă, cu tot ce are ea mai primitiv, și – de altfel – totul în film e primitiv, începând cu personajele, care par conduse doar de propriile impulsuri. Dar, pentru a produce impresia asta, sunt necesare o mare măiestrie și cunoașterea perfectă a artei cinematografice. Ceea ce ne face să ne punem speranțe mari în acest regizor de 38 de ani”, apreciază Le Nouvel Observateur.

„Un prim film percutant, în stilul capodoperei A fost odată în Anatolia, a lui Nuri Bilge Ceylan”, apreciază revista Challenges, amintind de Premiul criticii – FIPRESCI obținut la Cannes, în secțiunea Un Certain Regard. „Această recompensă e destinată unui film care-și asumă riscuri, original și personal. Iar văzând acest thriller crepuscular de o frumusețe neîmblânzită, e de neconceput să nu-i dai dreptate juriului, atât este de îndepărtată această propunere cinematografică de căile bătătorite”, continuă cronicarii, subliniind faptul că, după doar un scurtmetraj (Bora Bora) și un lungmetraj, Mirică se distinge ca o voce singulară în cinematografia actuală.

Câini rulează pe marile ecrane din România din 23 septembrie, având o distribuție impresionantă: Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu, alături de Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Cașcaval, Constantin Cojocaru, Emilian Oprea, Cătălin Paraschiv, Andrei Ciopec. Programul din cinematografe va fi actualizat săptămânal pe www.caini-filmul.ro.

Acțiunea este plasată în apropierea graniței cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraș, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzație generală de amenințare plutește în aer.

Câini este primul lungmetraj al lui Bogdan Mirică, scenaristul și co-regizorul serialului HBO Umbre. Filmul este nominalizat la European Discovery 2016, la Premiile Academiei Europene de Film, a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Cannes, Trofeul Transilvania la TIFF 2016 și două premii la Festivalul de la Sarajevo: Heart of Sarajevo pentru Cel mai bun actor – Gheorghe Visu, și Mențiunea Specială a Juriului. În această toamnă, filmul este proiectat în festivaluri din Finlanda, Norvegia, Canada, Polonia, Israel, Spania, Portugalia, Germania, Suedia, Statele Unite și Italia.

poster_web_timishort_2016Timishort 2016 se apropie de start

Mai sunt doar câteva zile până când se dă startul celei de-a 8-a ediție a Timishort. Timp de 4 zile, timișorenii vor avea ocazia de a vedea cele mai noi și mai apreciate scurtmetraje împărțite în 7 scețiuni, 4 dintre ele fiind competiționale: o competiție internațională, una națională, o competiție dedicată filmelor experimentale (Videorama) și competiția de scurtmetraje dedicată filmelor pentru copii (Timikids). Premiul mare al festivalului este oferit de Institutul Cultural Român și este în valoare de 3500 de euro.

Juriul pentru Competiția Internațională va fi format anul acesta din:

Carlos Ramos, directorul Festivalului de Film „IndieLisbao” şi curator pentru secţiunile de scurtmetraj şi documentar muzical. Ramos este şi curatorul şi directorul „PLUNC”, un festival de artă digitală şi new media ce are loc în Almada şi Lisabona.

Regizorul maghiar Balazs Juszt, care va prezenta în avanpremieră la Timișoara cel mai recent film al său, The Man Who Was Thursday, film în care o veți vedea pe actrița Ana Ularu. Balasz a absolvit Colegiul „Royal Holloway” al Universității din Londra, obținând apoi un master în arte vizuale la Universitatea din Los Angeles („UCLA”), sub îndrumarea actriței Cathy Schulman, câștigătoare a Premiului Oscar. A fost asistent de regizor pentru filmul „Relatives”/ „Rude”, regizat de mentorul său, câștigătorul Premiului Oscar István Szabó. Balazs Juszt a regizat numeroase videoclipuri muzicale, reclame, seriale de televiziune și scurtmetraje.

Tot din juriului pentru Competiția Internațională face parte și regizoarea Grazia Tricarico, ale cărei filme vor fi prezentate într-un Focus la Timishort. Grazia Tricarico s-a născut în Apulia (sudul Italiei). Scurtmetrajele sale au fost selectate în numeroase festivaluri internaţionale de film, inclusiv cele din Toronto, Atlanta, Clermont-Ferrand, Locarno, Veneţia, Edinburgh, Torino.

Competiția Națională și Videorama vor fi jurizate de un director artistic, un regizor și o actriță timișoreancă: Szymon Stemplewski este directorul artistic al Festivalului „ShortWaves”, organizat anual în Poznań. Din 2008, Szymon e directorul Festivalului internațional „Vivisesja” (Festivalul „Noului Fenomen Audiovizual” – „FAV”), din Poznań. A fost membru al juriilor locale și internaționale în mai multe festivaluri de film (Festivalul internațional de scurtmetraj „Wiz-Art” din Lviv, Festivalul internațional de film din Cracovia etc.).

Octav Chelaru, câștigătorul premiului pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc la Timishort 2015, este născut în 1991 și a început să facă filme de la 14 ani, cu părinții, colegii și rudele pe post de actori. În timpul facultății, a regizat videoclipuri muzicale și reclame. În 2014, a regizat primul scurtmetraj, „Fals pozitiv”, film selectat la Transilvania Talent Lab (TIFF 2014), Timishort 2014, Filmul de Piatră 2014, și proiectat la FSK Kino Berlin. Al doilea scurtmetraj, „Ocupat”, a primit premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc la Timishort 2015, a fost inclus în „Top 5 Scurtmetraje europene în 2015”, realizat de Cineuropa, și selectat la Festivalul Shortwaves (Poznań) și la Cannes Short Corner.

Tot din juriul pentru Competiția Națională și Videorama face parte și Olga Török, actriță de teatru și film. În prezent joacă la Teatrul German de Stat din Timișoara, teatru în care a și debutat în 2008. Vasta ei experiență teatrala i se datorează și numeroaselor sale roluri în care a fost distribuită de către regizori români importanți, precum Alexandru Dabija, Radu Afrim, Radu Nica, Florin Fieroiu etc. Olga a fost aleasă în cadrul programului de promovare a actorilor „10 pentru Film” din cadrul TIFF 2012, fapt care a determinat-o să experimenteze și cu arta cinematografică. Astfel, a inițiat producția primului său scurtmetraj “10 ways to deal with a break-up”, câștigând Cea mai bună actriță la Festivalul de Piatra în 2014.

Cea de-a 8-a ediție a celui mai important festival de scurtmetraje din vestul României va avea loc anul acesta în perioada 6-9 octombrie, la Cinema Timiș și la Sala 2 a Teatrului Național din Timișoara.

hip-trip-2-2016-webEl Clasico, propunerea Irakului pentru Premiile Oscar 2017, va deschide cea de-a treia ediție a HipTrip Travel Film Festival

Ia-ţi viza de cinefil de la singurul festival de film de călătorie din România, HipTrip Travel Film Festival, care va avea loc anul acesta în perioada 27-30 octombrie la Cinema Union și Cinemateca Eforie din București. Peste 20 de filme din toate colțurile lumii, majoritatea în premieră în România, vor fi prezentate publicului iubitor de călătorii și cinema.

Începând de anul acesta, HipTrip Travel Film Festival are un nou selecționer. Cătălin Olaru, primul câștigător al bursei Alex Leo Şerban pentru critică de film în 2012 și câștigător al concursului „Fii critic la Cannes!” în 2015, a ales pentru publicul HipTrip filme care ilustrează tema festivalului și cinemaul actual deopotrivă.

Destinațiile pe care ni le alegem, atât cele turistice, cât și cele cinematografice, spun multe despre noi. Plaje tropicale sau vârfuri inaccesibile? Comedii fără pretenții sau experimente arthouse? Fie că vorbim de filme sau de călătorii, moderația e mai mereu un deziderat greu de atins. La a treia ediție de HipTrip, ne-am propus să găsim echilibrul între comercial și artistic, dar și între între 100% travel, 0% cinema, și cinema-și-nimic-altceva. Indiferent de preferințe, ne dorim ca HipTrip să fie acel festival la care călătorești și totodată te simți ca acasă”, a declarat criticul de film Cătălin Olaru.

Regizorul Halkawt Mustafa, invitat special la HipTrip 2016

Festivalul va debuta joi, 27 octombrie, cu filmul El Clasico, propunerea Irakului pentru Premiile Oscar în 2017. Filmul spune povestea a doi frați care suferă de nanism, Alan și Shirwan. Ei trăiesc într-un orășel kurd izolat din Irak. Alan visează să întemeieze o familie alături de iubita sa, Gona, dar tatăl fetei, Jalal,  se opune vehement căsătoriei celor doi. Știind că tatăl Gonei, de meserie cizmar, este suporter înfocat al echipei de fotbal Real Madrid, frații se aventurează într-o călătorie primejdioasă către Spania. Alan speră să-l întâlnească pe Cristiano Ronaldo și să-i dăruiască o pereche de ghete de fotbal făcută de Jalal, pentru a-l convinge pe cel din urmă să-i devină socru.

Prezentat în mai multe festivaluri din întreaga lume, El Clasico a primit anul acesta două trofee la Tribeca Film Festival și trofeul pentru cel mai bun film străin la Traverse City Film Festival.

Proiecția de la București a filmului va avea loc în prezența regizorului Halkawt Mustafa. Născut în 1985 în Sulaymani, un oraș kurd din Irak, Halkawt Mustafa  s-a mutat alături de familia sa în Norvegia în anul 2000, țara în care primiseră azil politic părinții săi. Halkawt a studiat regia la Academia de Film din Oslo. Filmul pe care l-a realizat în 2011, Inimă Roșie / Rødt hjerte, a fost achiziționat de către o companie de distribuție în timpul Festivalului de Film de la Cannes și a obținut premiul pentru cel mai bun film și premiul publicului la Festivalul de Film de la Vincennes.

Biletele pentru gala de deschidere au fost puse deja în vânzare prin Eventbook.ro (https://eventbook.ro/program/hip-trip-travel-film-festival) şi prin rețeaua de parteneri (Librăria Engleză Anthony Frost, Librăriile Humanitas Cişmigiu/Kretzulescu/Auchan Titan şi altele).

Pleci de la HipTrip, într-o aventură cu destinaţie necunoscută

Pentru că anul acesta motto-ul HipTrip este „Ia-ţi viza de cinefil”, spectatorii care vin la proiecțiile din festival şi pot pleca de la cinematograf direct într-o aventură cu destinație necunoscută. Compania aeriană BlueAir oferă biletele de avion, iar portalul de rezervări turistice Vivolis.ro face cinste cu cazarea la destinația finală.

Primii aventurieri vor fi decişi prin tragere la sorţi din rândul spectatorilor proiecției El Clasico (joi, 27 octombrie de la 20:30 la Cinema Eforie), iar tot ce vor afla iniţial sunt detaliile despre starea vremii la destinaţie şi ce haine trebuie să-şi pună în bagaje, iar la aeroport vor afla şi destinaţia către care vor decola.

Anul acesta vor fi oferite trei astfel de aventuri cu destinaţie necunoscută.

HipTrip Travel Film Festival este un festival dedicat cinefililor dependenți de călătorii, precum și celor care caută inspirație pentru viitoare călătorii. Este un mod de a ne aminti că filmul în sine este o călătorie deschisă oricui, care ne poartă în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, prin viziunea cineaștilor care l-au creat.

Pentru detalii suplimentare urmăreşte site-ul http://hiptrip.ro şi http://facebook.com-hiptrip.ro.

Articole similare

Doi „debutanti” celebri: Nick Cave si Carlos Ruiz Zafon

Jovi Ene

Editurile Nemira și Nemi la Salonul Internațional de carte Bookfest 2018

Jovi Ene

Cel mai recent roman al lui Jonathan Coe, disponibil in librariile autohtone

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult