Știrile săptămânii: Destine, o serie de documentare biografice despre puterea de a reuși în viață; Documentarul Dacii Liberi din 27 noiembrie în cinema; Festivalul Internațional de Film Studențesc CineMAiubit 2018; Centenarul Filmului Românesc ajunge la Târgoviște; Festivalul Internațional de Film NexT: Ultima ediție.
Destine, o serie de documentare biografice despre puterea de a reuși în viață
Documentarul biografic „DESTINE”, difuzat în premieră națională la KANAL D, în data de 2 decembrie 2018, la ora 13:00, prezintă incredibila poveste de viață a Cristianei Grigore, o tânără de etnie romă care a copilărit într-un mic sat din Olt, și care din dorința de a-și depăși condiția și prin multă muncă, a ajuns să fie astăzi cercetător în drepturile omului la Universitatea Columbia, din New York, Statele Unite ale Americii.
Cristiana Grigore deschide, astfel, primul capitol dintr-o serie de filme inspiraționale ce prezintă poveștile unor oameni deosebiți care au triumfat în viață în ciuda faptului că destinul nu părea să le ofere vreo șansă.
Filmat în stil cinematografic, în acest episod urmărim călătoria Cristianei către Columbia University și noua ei viață în New York, aflăm cum a plecat din România, într-o vară, ca student cu viză de Work &Travel, şi cum America a fost ţară unde ea a recunoscut pentru prima dată că este de etnie romă.
„Mă gândesc la destin și, legat de chemarea pe care o ai tu pe lume, la oamenii pe care ajungi să îi cunoști, poate de la celălalt capăt al lumii, poate dintr-o altă clasă socială. Și toate acestea au ceva magic, ceva ce e dincolo de tine. A vorbi despre identitatea mea romă și experiențele care mi s-au întâmplat în State și în România face parte din destinul meu. Uneori mă gândesc oare cum am reușit să fac toate lucrurile astea, cum am avut puterea să trec prin multe situații complicate… E ca o forță, care uneori îți arată drumul”, povestește Cristina Grigore.
Care erau șansele ca această fată, care își neagă rădăcinile, să ajungă să scrie pentru The New York Times? Aproape zero! Și, cu toate astea, Cristiana reușește și este aici să ne inspire pe toți, că tot ce trebuie să facem este să credem în șansa noastră și să nu ne abandonăm drumul către împlinirea visului, indiferent de piedicile apărute în cale.
„Cristiana Grigore are o personalitate extrem de interesantă și are o poveste de viață care poate inspira orice tânăr să își urmeze visul. În documentarul <DESTINE> veți vedea cum o fetiță, dintr-un sat de lângă Slatina, ajunge să aibă propriul program la una dintre cele mai prestigioase universități din Statele Unite ale Americii. Un adevărat exemplu de ambiție și perseverență”, explică Cristina Dobrițoiu și Titi Rădoaie, regizorii acestui documentar.
Trailer oficial DESTINE: https://youtu.be/rXBQbREotKg
„DESTINE” face parte dintr-o serie de documentare care prezintă poveștile unor români care au dovedit că succesul poate fi obținut în pofida celor mai dificile medii sociale și care vor fi difuzate în curând la Kanal D. Documentarul este o producție Oblique Media Film și Movie Production Entertainment, producători Adela Vrînceanu Celebidachi, Titi Rădoaie, Dan Iancău, Cristina Dobrițoiu și este regizat de Cristina Dobrițoiu și Titi Rădoaie.
Filmul este premiat internațional la LAIFFA – Los Angeles Independent Film Festival Awards, 2018, pentru Best First Time Filmaker: Adela Vrînceanu Celebidachi, Dan Iancau, Titi Rădoaie, Cristina Dobrițoiu și a primit OUTSTANDING ACHIEVEMENT AWARD CATEGORY WOMEN’S FILM & FINALIS DEBUT FILMMAKER & Selecție oficială & FINALIS DOCUMENTARY FILM & OUTSTANDING ACHIEVEMENT AWARD CATEGORY FILM ON WOMEN, la Calcutta International Cult Film Festival 2018.
„DESTINE” este un film susținut de Vimetco Alro și a fost realizat cu sprijinul Mindshare, Mediacom, Wavemaker, Emag, McCann Bucharest, Orange România și Media Voice.
Documentarul Dacii Liberi din 27 noiembrie în cinema
Dacii Liberi (The Free Dacians), documentarul de lung metraj, semnat de Monica Lăzurean-Gorgan și Andrei Gorgan, va rula de astăzi, 27 noiembrie, pe marele ecrane.
Care este adevărata identitate a poporului român? Cine suntem, individual și colectiv? Dintre toate episoadele istoriei noastre, Dacia a devenit subiectul celor mai multe dezbateri, polemici și teorii, mai mult sau mai puțin fanteziste. Însă filmul nu răspunde întrebărilor dacologilor, dacopaților și nici dacofobilor, ci este o invitație la dialog între tabere, dar mai ales o invitație la introspecție.
„Cred că în acest an centenar ar trebui să reținem partea bună a evenimentului petrecut în urmă cu 100 de ani, dar să fim mai rezervați cu privire la discursul la superlativ despre români și strămoșii lor și să ne uităm puțin în jurul nostru. Vom vedea că societatea în care trăim nu e nicidecum în concordanță cu acea polologhie care ne spune că noi suntem cei mai buni, cei mai deștepți, cei mai organizați, dar altcineva nu ne lasă să evoluăm. Luna nu se învârte în jurul Bucegilor, ci în jurul pământului. Când pornești la drum cu o asemenea imagine distorsionată despre tine însuți, nu ai cum să ajungi departe. Un prim bun pas este să fii realist. Și asta se aplică și la felul cum îți confecționezi și interpretezi istoria.” spune Andrei Gorgan, unul dintre regizorii filmului.
Filmul aduce laolaltă viețuitorii unui sat dacic, un istoric și un arheolog – membrii unei trupe de reconstituire istorică, un grup de mistici daci, un organizator de proteste, administratorul sitului UNESCO Sarmisegetusa Regia și participanți la Congresele de Dacologie. Pe toți îi unește pasiunea comună pentru daci. Îi desparte însă viziunea diferită pe care fiecare dintre ei o are asupra unui episod istoric care devine, de la an la an, tot mai popular în România.
În București, filmul poate fi văzut la:
- Muzeul Țăranului Român pe 2-5-8 și 9 decembrie
- Cinema Elvira Popescu pe 1 și 2 decembrie
- Cinemateca Eforie și Cinema Union
Întregul program aici: link.
Despre regizori:
Monica Lăzurean-Gorgan, producător și regizor de film, a produs, co-produs sau a fost producător delegat pentru mai multe lungmetraje de ficțiune și documentare care au fost selectate la Berlinale, Sundance, Locarno și multe alte festivaluri internaționale de film (Doar o răsuflare, Chuck Norris vs. Communism, Domestic, Colivia, Nu mă atinge-mă, Timebox).
Doar o răsuflare, documentar de lung metraj în regia Monicăi, a fost premiat la Sarajevo IFF în 2016, unde a câștigat Heart of Sarajevo pentru cel mai bun film documentar. De asemenea, filmul a câștigat premiul Gopo, premiul LET’S CEE Film Festival și premiul în cadrul Festivalului ASTRA pentru cel mai bun film documentar românesc în anul 2017.
Andrei Gorgan este editor de film. A semnat prin montaj o serie de documentare și filme de ficțiune: Doar o răsuflare – documentar, co-producție Manifest Film și HBO Central Europe, Domestic – lung metraj în regia lui Adrian Sitaru și alte.
Dacii Liberi este o co-producție Manifest Film și Fundația Romania One.
Festivalul Internațional de Film Studențesc CineMAiubit 2018
A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit, manifestare devenită o tradiție a UNATC „I.L.Caragiale” și a României, va debuta pe 4 decembrie, ora 19:00, Sala Atelier din cadrul UNATC.
Până pe data de 8 decembrie, publicul se va putea delecta cu scurtmetraje din întreaga lume. Țările participante în acest an sunt: România, Argentina, Belgia, Bulgaria, Columbia, Canada, China, Franța, Germania, India, Israel, Italia, Marea Britanie, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania. Unele dintre cele mai prestigioase școli de cinema din lume au filme selectate în competițiile festivalului.
Cele trei secțiuni competitive ale festivalului sunt: ficțiune, documentar și animație/experimental.
CineMaiubit continuă tradiţia competiţiei pentru fotografie şi afiş de film, realizând anul acesta și două premiere absolute: expoziție Virtual Reality și Augmented Reality.
Programul CineMAiubit Educațional va aduce în fiecare dimineață o serie de masterclass-uri și workshop-uri: Regie de film cu Cristi Puiu, Actorie de film cu Roxana Lupu, Cine-Ritm (muzică de film și teatru), Project Development Lab, Workshop de animație.
Intrarea este gratuită.
Festivalul este organizat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” București (UNATC), Teatrul Metropolis și Fundația Cinemaiubit, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) și DACIN SARA.
Programul Festivalului CineMAiubit, pe http://festival-cinemaiubit.ro/program.
Centenarul Filmului Românesc ajunge la Târgoviște
Caravana Centenarului Filmului Românesc ajunge duminică, 2 decembrie, la Târgoviște, în incinta Teatrului „Tony Bulandra”. Începând cu ora 16.00, pe marele ecran, va rula documentarul AGERPRES Marea Unire: România, la 100 de ani, iar de la ora 18.30 va fi proiectat filmul Trenul fantomă, în regia lui Jean Mihail și Ludvic Lazăr.
La finalul proiecției, Irina-Margareta Nistor, invitatul special al evenimentului, va răspunde curiozităților publicului.
Evenimentele Centenarului Filmului Românesc la Târgoviște sunt realizate în parteneriat cu Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște și Primăria Municipiului Târgoviște.
DESPRE FILME
Trenul fantomă (1933)
Regizor: Jean Mihail, Ludovic Lazăr
Durată: 70 minute
Gen: Thriller
Rating: Nerecomandat copiilor cu vârsta sub 12 ani
Distribuție: Tony Bulandra, Gheorghe Storin, Lisette Verea, Stroe Atanasiu, Renée-Annie, Dida Solomon-Calimachi, Marcel Enescu, Gheorghe Paunescu
Ecranizare a piesei cu același nume de Arnold Ridley, apărută în 1923, și ecranizată de mai multe ori, povestea are înclinații către o istorie polițistă, presărată inclusiv cu umor și cu un simț al esteticului pur, definit de începuturile unei evoluții vertiginoase a cinematografiei.
Parcursul unui tren care transportă alcool de contrabandă, învăluit într-o legendă mistică, este plasat în decorul unei gări din SUA, unde, într-o noapte cu ploi torențiale, actori de mare talie au realizat versiunea românească al unui film de referință.
DOCUMENTARUL AGERPRES „ROMÂNIA LA 100 DE ANI” VA FI PROIECTAT LA TÂRGOVIȘTE
Co-organizator al evenimentului – AGERPRES – va prezenta în deschiderea evenimentelor, documentarul dedicat Centenarului României, Marea Unire: România la 100 de ani. Redacţia Video din cadrul Agenţiei Naţionale de presă AGERPRES prezintă în documentarul realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918 cum a fost realizat acest deziderat al românilor. Povestea pleacă de la contextul istoric internaţional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe.
Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoţională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei. Documentarul Marea Unire – România, la 100 de ani este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alex Vintilescu.
Intrarea la proiecții este liberă, în limita locurilor disponibile.
Festivalul Internațional de Film NexT: Ultima ediție
Cea de-a 12-a și ultima ediție a Festivalului Internațional de Film NexT va avea loc în perioada 14-17 decembrie, la Cinema Muzeul Țăranului din București, și marchează încheierea unui capitol important din povestea filmului românesc.
Ediția de anul acesta va fi una restrânsă, care se întoarce la originile evenimentului și aduce în prim-plan scurtmetrajele selecționate în competiție, noile voci ale cinemaului de mâine. Anul acesta Competiția Internațională își extinde granițele, aducând filme din țări precum Malaezia, Pakistan, Filipine, Iran sau China, în timp ce Competiția Națională reunește cele mai noi scurtmetraje „de acasă”.
Festivalul Internațional de Film NexT a fost înființat în 2007, de către Societatea Culturală NexT, în memoria regizorului de film Cristian Nemescu și a sound-designerului și compozitorului Andrei Toncu. Fondată de producătorul Ada Solomon și un grup de prieteni apropiați ai celor doi cineaști, Societatea Culturală NexT și-a propus ca prin proiectele sale să păstreze vie amintirea lor, să descopere și să promoveze cinemaul imaginativ și inovator din întreaga lume și cineaștii talentați aflați la începutul carierei lor și să educe publicul tânăr.
Primul și cel mai de amploare proiect al Societății Culturale NexT a fost Festivalul Internațional de Film NexT, care s-a impus rapid ca cel mai important festival de scurtmetraje din România și unul dintre cele mai cunoscute festivaluri de film românești peste hotare.
De-a lungul celor 11 ediții de până acum, Festivalul NexT a prezentat peste 1.200 de filme de scurtmetraj unui număr de peste 60.000 de spectatori și a adus la București nume importante din cinematografia mondială, precum Walter Murch, Peter Webber sau Claire Denis. Mulți dintre tinerii cineaști din competiția NexT au fost mai apoi selecționați și premiați în festivaluri de categorie A din lume (Cannes, Berlin, Veneția etc.). Dintre aceștia poate fi amintit László Nemes – prezent în competiția Festivalului NexT în 2010 și 2011, ulterior selecționat cu lungmetrajul său de debut în competiția Festivalului de la Cannes și câștigător al Premiului Oscar pentru cel mai bun film străin în 2016.
Societatea Culturală NexT își continuă misiunea atât prin proiecte deja existente, precum Caravana Filmelor NexT sau NexT Film Education, cât și prin proiecte noi dedicate cineaștilor aflați la început de drum. Caravana Filmelor NexT care cuprinde proiecții în aer liber pe timp de vară, sub conceptul „Picnic și cinema sub clar de lună”, va continua să aducă filme în toată țara, dar și în București. În același timp, NexT Film Education, care înglobează două programe de educație cinematografică pentru elevi și profesori (Education à l’image și CinEd), îi va ajuta în continuare pe școlari și liceeni să descopere și să înțeleagă cinematografia de artă.
„Ne dorim să creștem în jurul NexT-ului comunitatea creată în toți acești ani, să marcăm împreună finalul unui capitol și începutul unuia nou, așa că sper să revedem cu această ocazie cât mai mulți dintre prietenii festivalului”, spune Yvonne Irimescu, directorul festivalului.
Festivalul Internaţional de Film NexT este un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaștilor din România și Institutului Cultural Român.