Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (25 iunie – 1 iulie 2018)

Știrile săptămânii: 7 filme. Şapte seri de vis. La Tulcea!; Seria-documentar „James Cameron: Povestea științifico-fantasticului” (AMC) începe pe 7 iulie; Încep înscrierile pentru One World Romania 12; Ana Ularu, rol principal alături de Keanu Reves în thrillerul Siberia; LEMONADE – marele premiu la FEST New Directors New Films Festival; În iulie istoria ne dă târcoale; „Chipuri, locuri”, de Agnès Varda şi JR, de vineri în cinematografe; Cei mai mici supereroi Marvel se văd pe cele mai mari ecrane; Filme în premieră în România, în competiţia Ceau, Cinema!; Pe 1 iulie, One World Romania la Școală deschide un nou sezon de Documentare la curte.

7 filme. Şapte seri de vis. La Tulcea!

Dacă în săptămâna 2 – 8 iulie a.c. tulcenii şi-au rezervat zilele unor activităţi obişnuite, s-au înşelat! Fiindcă n-au ştiut că în fiecare seară, la ora 9 fix, îi aşteaptă miraculoasa lume a filmului, la Scena din Piaţa Civică. Iar accesul publicului este liber!!!

Nu pot rata întâlnirea cu “magnificele” din Caravana filmului românesc. Şapte filme, pentru toată familia, pentru toate gusturile! Şi nu orice filme, ci Capodopere ale cinematografiei naţionale!

Începem, desigur, cu copiii, care sunt mângâierea noastră cotidiană. Pe 2 iulie, ei se vor bucura, alături de părinţi şi bunici, de seara de deschidere a caravanei: mai întâi, un concert extraordinar, susţinut de îndrăgitul cant-autor Mihai Constantinescu, alături de Simona (ex-Etno). Apoi vocea cântăreţului se va retrage la locul ei, în spatele personajului animat Scăpărici, din filmul „Maria Mirabela”, ce va fi proiectat pe ecranul caravanei. Mii de copii s-au bucurat de-a lungul timpului de povestea fantastică a celor două fetiţe, încredinţată de premiatul de la Cannes, regizorul Ion Popescu-Gopo, actorilor şi personajelor animate. Acestea prind viaţă prin vocile unor mari actori români: Gilda Manolescu (Maria), Medeea Marinescu (Mirabela), Ion Popescu Gopo (Moş Timp), Anda Călugăreanu (Oachi), Alexandrina Halic (Omide), Dem Rădulescu (Regele Omizilor).

După feeria primei seri, în următoarea, marţi, 3 iulie, revenim la realitatea cotidiană… de acum 36 de ani, cu filmul-metaforă „Concurs”. Sub aparenţa unei cât se poate de oficiale competiţii de alergare prin pădure, se ascund şi ies la iveală sentimentele reale, prea puţin “nobile”, ce-i animă pe membrii acestui grup. Rămâne valabilă şi astăzi – mai ales astăzi! – întrebarea implicit formulată de regizor: până unde eşti dispus să mergi, pentru izbândă? Proiecţia va fi urmată de întâlnirea cu regizorul Dan Piţa şi cu directorul său de imagine, Vlad Păunescu (care a înscris România pe harta marilor studiouri de producţie cu al său Castel Film), care vor răspunde întrebărilor spectatorilor curioşi poate să afle cum puteau creatorii autentici să facă totuşi film înainte de 1989.

Miercuri, 4 iulie, facem un salt (mortal) la realităţile zilelor noastre, cu filmul „Şi caii sunt verzi pe pereţi”, în care autorul Dan Chişu, scenarist şi regizor, demască iluzia că în România, ţara unde apar milionari peste noapte, oamenii obişnuiţi se pot şi ei îmbogăţi la fel de uşor. Nu, loteriile sunt făcute să hrănească speranţele „amărăştenilor”, nu să le umfle buzunarele! După ce veţi râde trist la această comedie, îi veţi putea pune întrebări protagonistului filmului, actorul Adrian Titieni, care va fi prezent în oraşul de la Dunăre, nerăbdător să se întâlnească cu publicul tulcean.

Ai căzut în păcat. Mai există salvare pentru sufletul tău? Joi, 5 iulie, odată cu filmul „Dimineaţa care nu se va sfârşi, aflaţi răspunsul pe care îl dă la aceste întrebări preotul Ciprian Mega din Cipru, care spune cinematografic povestea tristă a unei românce aflate în exil. După proiecţie, vor răspunde curiozităţii dv. chiar realizatorul peliculei, alături de eroina principală a filmului, Ela Ionescu.  

Soseşte la Tulcea, vineri, 6 iulie, şi „Octav”, cel mai vizionat film în cinematografele din România, în anul 2017. Este o peliculă a nostalgiilor, dar şi a credinţei în valorile vieţii, fiindcă personajul principal călătoreşte în trecutul său miraculos, spre a se bucura de el. “Timpul zboară atât de repede! Trebuie să preţuim fiecare moment!”, spune Octav. Doi monştri sacri ai scenei şi ai ecranului românesc, Marcel Iureş şi Victor Rebengiuc, aduc forţa lor expresivă excepţională, acestei călătorii în sine şi în timpul propriei vieţi.

O schimbare de stare afectivă aduce ziua de sâmbătă, 7 iulie, cu comedia Două lozuri, film regizat de Paul Negoescu. Alexandru Papadopol, Dragoş Bucur şi Dorian Boguţă îi interpretează pe cei trei ghinionişti care, asemenea personajului lui Caragiale, au crezut că s-au îmbogăţit instantaneu, cu un bilet de loterie. Numai ca să descopere că… trăiesc în România: lozul le este furat! Popularul actor Alexandru Papadopol se va afla la întâlnirea cu publicul, cu începere de la ora 21.00.

Seria proiecţiilor, oferită de „Caravana filmului românesc – capodopere ale cinematografiei naţionale”, la Tulcea se încheie duminică, 8 iulie, cu focurile de artificii ale râsului molipsitor din comedia de mare succes „#Selfie”. Pelicula semnată de Cristina Iacob spune povestea a trei tinere care fug la mare, cu două zile înainte de examen. O serie nebună de aventuri, trăite la maximum… ca la mare! Un film despre tineri, pentru tineri şi cu tineri actori, care simt perfect ritmul îndrăcit al comediei: Olimpia Melinte, Vlad Logigan, Crina Semnciuc, Alex Velea, Răzvan Fodor, Smiley. Şi, în rolul unui tată disperat să-şi recupereze fata, inegalabilul Răzvan Vasilescu. Un film ca un hohot de râs!

***

Caravana filmului românesc – Cartea şi filmul / Capodopere ale cinematografiei naţionale” este un proiect aflat în al şaselea an de existenţă. El aduce filmul românesc acasă la oameni, promovându-l într-o manieră accesibilă. Filme de patrimoniu şi succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate oraşele ţării, mari şi mici, în spaţii diverse, de la pieţe centrale, la biblioteci, muzee, sau spaţii neconvenţionale. Aceste evenimente, rememorând marile momente ale istoriei şi prezentului filmului românesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului şi stimulează sentimentul de mândrie locală, prin punerea în valoare a geografiei culturale a oraşelor.

Programul „Caravanei filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale”, la Tulcea, este următorul:

SCENA DIN PIAŢA CIVICĂ

Luni, 2 iulie, ora 21.00: Concert extraordinar

MIHAI CONSTANTINESCU şi SIMONA (ex ETNO)

Urmat de proiecţia filmului

MARIA MIRABELA

Scenariul şi regia: Ion Popescu Gopo

Cu: Gilda Manolescu, Medeea Marinescu şi (voci): Anda Călugăreanu, Mihai Constantinescu, Alexandrina Halic, Dem Rădulescu

Marţi, 3 iulie, ora 21.00: CONCURS

Scenariul şi regia: Dan Piţa

Cu: Marin Moraru, Ştefan Iordache, Gheorghe Dinică, Claudiu Bleonţ

Invitaţi speciali: Dan Piţa şi Vlad Păunescu

Miercuri, 4 iulie, ora 21.00:

ŞI CAII SUNT VERZI PE PEREŢI

Scenariul şi regia: Dan Chişu

Cu: Adrian Titieni, Tudor Smoleanu, Anca Florescu, Ionuț Vișan, Nicodim Ungureanu

Invitat special: Adrian Titieni

Joi, 5 iulie, ora 21.00:

DIMINEAŢA CARE NU SE VA SFÂRŞI

Scenariul şi regia: Ciprian Mega

Cu: Valeriu Andiruţă, Ovidiu Crişan, Ela Ionescu

(Film nerecomandat copiilor sub 12 ani)

Invitaţi speciali: Ela Ionescu şi Ciprian Mega

Vineri, 6 iulie, ora 21.00: OCTAV

Regia: Serge Ioan Celibidachi

Scenariul: Serge Ioan Celibidachi, James Olivier

Cu: Marcel Iureş, Victor Rebengiuc, Eric Aradits, Alessia Tofan, Andi Vasluianu

Sâmbătă, 7 iulie, ora 21.00:

DOUĂ LOZURI

Scenariul şi regia: Paul Negoescu

Cu: Dragoș Bucur, Dorian Boguță, Alexandru Papadopol, Andi Vasluianu, Şerban Pavlu

Invitat special: Alexandru Papadopol

Duminică, 8 iulie, ora 21.00:

#SELFIE

Scenariul: Cristina Iacob, Georgiana Alexandra Caraman, Maria Spirache

Regia: Cristina Iacob

Cu: Olimpia Melinte, Vlad Logigan, Crina Semnciuc, Alex Velea, Răzvan Fodor, Smiley, Răzvan Vasilescu

(Film nerecomandat copiilor sub 12 ani)

Asociaţia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), în parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) şi Digifilm Design, a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul.

În cei cinci ani de existenţă, Caravana filmului românesc a ajuns în 30 de oraşe, având un număr aproximav de 115.000 de spectatori şi consemnând 2.500 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele sunt fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi  imagine.

Proiect realizat cu sprijinul CNC – Centrul Naţional al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineaştilor din România, ANF – Arhiva Naţională de Filme; şi Proiect co-finanţat de A.F.C.N. Administraţia Fondului Cultural Naţional (Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.).


Seria-documentar „James Cameron: Povestea științifico-fantasticului” (AMC) începe pe 7 iulie

„AMC Visionaries: James Cameron’s Story of Science Fiction”/„James Cameron: Povestea științifico-fantasticului” aruncă o privire exclusivă în culisele istoriei unui gen de filme care stă la baza culturii pop contemporane. În fiecare dintre cele 6 părți ale acestei serii-documentar, scenaristul, regizorul și producătorul laureat cu Oscar James Cameron va explora originile science fiction-ului, viziunilor futuriste și fascinației noastre pentru lumea SF, prin intermediul interviurilor cu poveștitori de renume, vedete și nume ale căror cariere au definit genul acesta de filme, ca: Steven Spielberg, George Lucas, Ridley Scott, Christopher Nolan, Arnold Schwarzenegger, Will Smith și Sigourney Weaver. Cameron ne poartă într-o călătorie inițiatică menită să ne ajute să înțelegem de unde provin ideile SF și încotro ne ghidează ele.

„AMC Visionaries” este o serie-documentar marca AMC, în care artiști de renume ne spun povești secrete și legende fascinante din culisele lumii lor. Pe lângă seria difuzată în primăvara aceasta pe AMC, „Istoria secretă a benzilor desenate” (cu Robert Kirkman), postul urmează să mai dea și „AMC Visionaries: Eli Roth’s History of Horror” și „AMC Visionaries: Rap Yearbook.”

EPISOADE

EPISODUL 1: ALIEN LIFE

Science fiction-ul este plin de lumi extraterestre, numai bune de explorat. Ce ne pot învăța extratereștrii despre ce înseamnă să fii om?

Extrateștrii din alte lumi sunt o marcă înregistrată a SF-urilor încă de când H.G. Wells a popularizat ideea marțienilor, în „Războiul lumilor”. Dacă aceștia există ori ba este o întrebare fără răspuns, dar nu putem nega faptul că omuleții verzi ne-au fascinat și ne-au înfricoșat de la Wells încoace, de la „Întâlnire de gradul trei”, la „Ziua Independenței”. Science fiction-ul a folosit extratereștrii ca o metaforă pentru a explora idei puternice despre comunicare, colonizare, politică, putere și modul în care ne comportăm între noi.

EPISODUL 2: SPACE EXPLORATION

Vom călători vreodată spre stele, așa cum ne imaginăm în scenariile SF?

Pentru mulți dintre noi, SF-ul și navele spațiale sunt două fețe ale aceleiași monede. De la H.G. Wells și Jules Verne încoace, călătoria spre stele a fost o temă centrală și o promisiune clară a poveștilor SF. Scriitori ca Arthur C. Clarke, Robert Heinlein și Ray Bradbury au plecat de la această idee și au pus bazele unor francize moderne ca „Star Trek” și „Războiul stelelor”. Ce ne așteaptă în spațiu oare și cum ne vor schimba aceste descoperiri?

EPISODUL 3: MONSTERS

De ce ne e frică și de ce ne place atât de mult sentimentul?

Monștrii SF ne permit să ne explorăm ungherele întunecate ale sufletelor – a căror existență nu prea vrem să o admitem. Aceste creaturi inspirate de realitate ne reduc temerile (de necunoscut, de a greși, de cei din jur), transformându-le în prezențe vizibile. Sf-ul a apărut grație monștrilor: romanul lui Mary Shelley, „Frankenstein” este considerat a fi prima operă care explorează știința și impactul ei asupra societății. De la „Godzilla” la „Jurassic Park”, de la „Creatura” la „Stranger Things”, în acest episod explorăm cum a folosit science fiction-ul puterea fricii.

EPISODUL 4: DARK FUTURES

Ce se întâmplă când vine sfârșitul lumii?

SF-ul este plin de distopii și lumi post-apocaliptice care reflectă fascinația noastră pentru sfârșitul lumii. Cum va arăta acesta? Ne vom da oare seama că îl trăim? Și cum am putea supraviețui? Aceste întrebări sunt centrale tematicii SF a unui viitor întunecat. Teama de sisteme de guvernământ brutale a creat opere ca „1984” și „Jocurile foamei”, iar imagini ale unei societăți prăbușite stau la baza unor povești ca „The Walking Dead”. Și dacă avem o apocalipsă, trebuie să avem și un grup de supraviețuitori post-apocaliptici care încearcă să reconstruiască societatea, pentru că omenirea e greu de distrus complet.

EPISODUL 5: INTELLIGENT MACHINES

Roboții viitorului – ne vor salva sau ne vor aduce pieirea?

Roboții SF sunt întruchiparea ambulantă a unei idei fascinante: inteligența artificială. În ciuda avertismentelor date de Stephen Hawking și Elon Musk, AI-ul rămâne o idee care cuprinde, în măsuri egale, promisiune și pericol. De la începuturile SF-ului (ca „Metropolis”), la pietre de hotar ale genului (ca „Terminatorul”) și până la hituri de box-office (ca „Her”), mașinăriile inteligente sunt o fântână nesecată de idei. Și pe bună dreptate: aceste tehnologii odinioară distantă și potențial periculoase nu mai par atât de îndepărtate.

EPISODUL 6: TIME TRAVEL

Putem călători în timp și, dacă da, ne putem schimba soarta?

Călătoria în timp este una dintre cele mai tentante idei din science fiction. H.G. Wells a inventat conceptul de mașină care poate călători în timp în „Mașina timpului”, iar de atunci scriitorii și autorii de film au explorat posibilitățile, paradoxurile și capcanele acestei idei. Există oare linii temporale multiple? Ne putem schimba soarta? Sau suntem păpuși într-o linie temporală fixă? De la „Înapoi în viitor”, la „Terminatorul”, acest episod explorează aceste idei și răspunde întrebărilor iscate de ele.


Încep înscrierile pentru One World Romania 12

Ediția a 12-a a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania va avea loc între 15 și 24 martie 2019, la București. One World Romania este primul festival de filme documentare din București și singurul dedicat drepturilor omului din România. 

Vă invităm să vă înscrieți cele mai noi documentare ce abordează orice tematică privind drepturile omului, filme de scurt, mediu și lungmetraj, dedicate tuturor categoriilor de public, inclusiv copiilor și adolescenților. Filmele trebuie să fi fost lansate după ianuarie 2017 și să fie subtitrate în limba engleză.

Termen limită30 septembrie 2018.

Pentru a înscrie un documentar, vă rugăm să completați formularul.

O parte dintre filmele selectate pentru One World Romania 12 vor putea fi proiectate în cadrul unor evenimente speciale pe parcursul anului (programe educaționale, caravană, reluări etc.), numai cu acordul producătorului.

Dacă aveți întrebări referitoare la procesul de înscriere, vă rugăm să le contactați pe Andreea Chiper șiTeodora Leufestival@oneworld.ro


Ana Ularu, rol principal alături de Keanu Reeves în thrillerul Siberia

Ana Ularu și Keanu Reeves interpretează personajele principale din Siberia, thrillerul despre un comerciant american de diamante (Reeves) și femeia pe care o iubește (Ularu), prinși în jocul mortal dintre un cumpărător de diamante și serviciul federal de informații. Producția canadiano-americană-germană regizată de Matthew Ross va avea premiera internațională în 13 iulie, la New York. Un prim cadru din film a apărut deja în media internațională și reprezintă o scenă între cei doi actori principali.

Siberia îl urmărește pe Lucas (Keanu Reeves), un comerciant american de diamante care călătorește la St. Petersburg pentru vânzarea unor diamante albastre rare, de origine îndoielnică. Afacerea începe să se prăbușească, iar Lucas pleacă în Siberia în căutarea partenerului său, dispărut în mod inexplicabil. Aici se îndrăgostește brusc de Katya (Ana Ularu), proprietara unei cafenele. Pasiunea și iubirea dintre ei devin din ce în ce mai intense, pe măsură ce lucrurile din lumea înșelătoare a comerțului cu diamante se complică. Lucas și Katya caută cu disperare o cale de scăpare dintr-o lume fără ieșire.    

Scena din clipul-teaser lansat ieri este momentul în care Katya, personajul Anei Ularu, începe să bănuiască faptul că Lucas (Reeves) are probleme.

„Nu poți juca acest rol decât dacă ai un caracter foarte puternic, iar Ana este o forță“, spune Gabriela Bacher, unul dintre producătorii filmului. „I-a dat personajului său exact ce speram“.

Regizorul Matthew Ross adaugă: „Ana a adus acestui proiect o pasiune și o energie absolută și foarte puternică. A lucra cu ea este o experiență de vis“.

„Este atât de curajoasă, inima ei, spiritul și meșteșugul ei, în sine – este o actriță cu foarte multă experiență“, spune Keanu Reeves despre Ana Ularu.

Alături de Keanu Reeves (franciza John Wick; trilogia The Matrix; Speed; Something’s Gotta Give) și Ana Ularu (Inferno; serialul NBC Emerald City; Serena; Periferic), din distribuția Siberia fac parte Pasha D. Lychnikoff (Shameless, Ray Donovan, NCIS Los Angeles, The Big Bang Theory, Deadwood), Dmitry Chepovetsky, James Gracie, Eugene Lipinski, Rafael Petardi, Veronica Ferres și Molly Ringwald (King Cobra, Riverdale, serialul Netflix The Kissing Booth). Filmul este regizat de Matthew Ross (Frank & Lola), pe baza scenariului scris de Scott B. Smith, scenarist nominalizat la Oscar, după o poveste scrisă de el și de Stephen Hamel. Filmările pentru Siberia au avut loc în Winnipeg, Canada și în Sankt Petersburg, Rusia.

Siberia este produs de Company Films, compania lui Keanu Reeves și a lui Stephen Hamel, alături de Gabriela Bacher, de la Summerstorm/Film House Germany, Braden Aftergood și de David Hansen.

Ana Ularu

Născută pe 26 iunie 1985, în Bucureşti, Ana Ularu a început să joace înainte de a împlini vârsta de 10 ani. Filmografia ei cuprinde peste 40 de producții de cinema și televiziune, românești și internaționale, alături de Tom Hanks (Inferno), Bradley Cooper şi Jennifer Lawrence (Serena), sau Keanu Reeves (Siberia), și în egală măsură spectacole de teatru, jucând, de la începutul carierei, pentru regizori precum Cătălina Buzoianu, Silviu Purcărete, Andrei Șerban, sau Radu Iacoban.

Printre producțiile cinematografice internaționale în care Ana a jucat recent sunt seria NBC The Emerald City, inspirată de povestea Vrăjitorul din Oz, în care o interpretează pe Vrăjitoarea cea Rea din Vest; Inferno (2016), cel de-al treilea film din franciza Codul lui Da Vinci, unde are un rol secundar și joacă alături de Tom Hanks și Felicty Jones; Serena (2014), în regia câştigătoarei de Oscar Susanne Bier, alături de Jennifer Lawrence şi Bradley Cooper; serialul Familia Borgia, difuzat de HBO, cu Jeremy Irons în rol principal. De asemenea, Ana are rolul principal în SF-ul Index Zero, care a avut premiera internațională la Festivalul de Film de la Roma (2014), în Camera Trap, produs de Pinewood Pictures, sau în thrillerul Thursday. Unul dintre primele proiecte internaționale în care a jucat a fost Tinerețe fără tinerețe / Youth Without Youth, al lui Francis Ford Coppola, cu un scenariu bazat pe nuvela lui Mircea Eliade.

Hârtia va fi albastră, în regia lui Radu Muntean, Sunt o babă comunistă, al lui Stere Gulea, O vară foarte instabilă, de Anca Damian, Italiencele, de Napoleon Helmis, scurtmetrajul Turkey Girl, de Cristian Mungiu, filmul colectiv Obiecte pierdute/ Lost and Found, sunt producții românești în care Ana a jucat până acum. Cel mai recent film românesc în care apare este Charleston, în regia lui Andrei Crețulescu.

Pentru rolul din Periferic, de Bogdan George Apetri, Ana a primit numeroase premii pentru Cea mai bună actriță, printre care trofeul Boccalino d’Oro – Premiul criticii elveţiene, la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, Premiul Gopo, precum și distincții la Festivalurile Novi Sad Cinema City, Salonic și Varșovia (Mențiunea specială a juriului). În 2012 a fost propusă ca fiind unul dintre cei mai buni 10 tineri actori europeni, pentru programul Shooting Stars din cadrul Festivalului internațional de film de la Berlin.

În teatru, Ana joacă în momentul acesta în opt spectacole montate în București, la Teatrul Act, Bulandra, Comedie, Godot şi Metropolis. Pentru rolul din O intervenție, de Mike Bartlett, de la Teatrul ACT, a primit Premiul UNITER și Premiul Festivalului Undercloud pentru Cea mai bună actriță (2017). Ana lucrează foarte mult în prezent cu actorul și regizorul Radu Iacoban.

Zilele acestea Ana Ularu face parte din juriul Festivalului Internațional de Film de la Edinburgh (20 iunie – 1 iulie), prezidat de regizorul Michael Powell. Ea a fost prezentă în festival și cu scurtmetrajul britanic Lift Share. 


LEMONADE – marele premiu la FEST New Directors New Films Festival

Lemonade, filmul de debut în lung metraj al Ioanei Uricaru, produs de către Mobra Films, a câştigat ieri Linxul de Aur pentru cel mai bun film în competiție, în cadrul FEST New Directors / New Films Festival de la Espinho din Portugalia.

Filmul a fost selectat în competiție în secţiunea principală a festivalului, fiind prezentat alături de alte 10 filme de mare succes ale circuitul festivalier, precum Winter Brothers de Hlynur Palmason, câştigător al 25 de premii internaționale sau Killing Jesus de Laura Mora Ortega, care a luat premii la festivalurile din Cairo, Chicago și Palm Springs. 

Aflat la a 14-a ediție, FEST New Directors/New Films Festival este un eveniment dedicat regizorilor la începutul carierei cinematografice.

Lemonade a avut premiera mondială în acest an la Berlinală, unde a fost prezentat în secțiunea Panorama, bucurându-se de recenzii pozitive şi de atenţia distribuitorilor.  The Hollywood Reporter a descris filmul ca fiind „ una dintre premiile mondiale de excepție de la Berlinale din acest an.”

Premiera americană a filmului a avut loc în aprilie la prestigiosul festival de film de la Tribeca, ocazie cu care New York Times l-a numit „un film de neratat”. Filmul a fost selectat şi la Seattle film festival, urmând să aibă până la sfârşitul anului prezențe în alte 3 festivaluri de film nord-americane.

Premiera asiatică a filmului a avut loc la festivalul  din Jeonju, în Korea de Sud iar în Europa filmul a fost selecţionat şi prezentat după Berlinală la diferite festivaluri, printre care şi la festivalurile Go East în Germania sau OFF Camera în Polonia.

În perioada următoare, Lemonade va fi prezentat la Festivalul de film internațional din Ierusalim – cel mai prestigios festival din Israel, precum și la Two Rivers în Polonia.

Filmul a fost achiziționat în numeroase teritorii şi urmează să fie prezentat până la sfârşitul anului în Statele Unite, Franţa, Canada, China, Grecia, Iugoslavia, Israel sau Germania.

În România, filmul este distribuit de Voodoo Films iar premiera în sălile româneşti va avea loc în luna noiembrie a acestui an.

Turnat preponderent în America de Nord, Lemonade e inspirat de un articol de presă şi spune povestea câtorva zile tensionate din viaţa Marei, o asistentă medicală care se vede nevoită să confrunte propria ei proiecţie despre visul American cu realitatea de pe teren.

Ioana Uricaru a absolvit cursurile Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti şi deține un MFA în producție de film și televiziune și un doctorat in studii critice de la USC School of Cinematic Arts – University of South California din Los Angeles, e stabilită din 2005 în Statele Unite unde are o carieră didactică universitară.

Înaintea debutului în lung-metraj cu Lemonade, a co-regizat filmul colectiv episodic Amintiri din Epoca de Aur şi a realizat filme de scurt metraj.


În iulie istoria ne dă târcoale 

KineDok powered by One World Romania coace în luna iulie 16 proiecții de film documentar în 11 orașe din țară. Verificați harta KineDok a lunii și porniți de îndată către cea mai apropiată proiecție.

Nu e de mirare că în luna lui cuptor cele mai populare și mai proiectate filme vor fi „Funne: Visând la mare” și „Mulțumesc pentru ploaie” – două documentare care au în comun elementul acvatic. Dacă și voi visați la mare, ploaie sau măcar un duș rece, poftiți într-unul din orașele în care rulează cele mai răcoroase documentare ale noastre:  Miercurea Ciuc, Timișoara, Reșița, Satu Mare, Odorheiu Secuiesc și multe altele. Fiind tot în căutare de umbră și răcoare, pe durata verii Clujul își mută proiecțiile în Parcul Feroviarilor, iar la Arad ne găsiți în curtea Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol”, unde veți puteți viziona documentare la iarbă verde.

Nu mergem însă la picnic și joacă până nu învățăm puțină istorie. La Târgu Mureș vom proiecta documentarul „Campionul din Balcani” – un eveniment cu o semnificație deosebită pentru că îi vom avea ca invitați pe protagoniștii filmului: ‘campionul’ însuși – Kincses Előd, care este avocat și apărător al drepturilor omului și soția sa, doamna profesor universitar doctor Kincses-Ajtay Maria. Alături de ei vom revizita evenimentele petrecute în acel ‘martie negru’ din 1990 la Târgu Mureș când a avut loc conflictul interetnic dintre unguri și români care a marcat puternic întreaga regiune. Előd Kincses, pe vremea aceea vicepresedinte al Consiliului Județean de Uniune Națională Mureș, a fost un punct focal al conflictului. Forţat de tensiunile din țară, Kincses a stat 6 ani în exil la Budapesta despărțit de familia lui, după care a revenit încercând să își integreze principiile și viziunea în noul context politic. Vom discuta cu soții Kincses despre trecut, despre prezent, despre istoria noastră, a tuturor, dar și despre istoria familiei lor profund marcată de evenimentele de atunci. Vă invităm la o discuție cu siguranță captivantă, probabil tulburătoare și posibil provocatoare chiar în orașul în care s-a petrecut totul – joi, 4 iulie, de la orele 20:30 la J’ai Bistrot Târgu Mureș.

Despre KineDok:

KineDok este un program unic în Europa, desfășurându-se concomitent în 7 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Norvegia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 7 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme care nu circulă în cinematografele obișnuite și să participe la dezbaterile animate de după proiecții, unde suntinvitați regizori, protagoniști și specialiști locali din diferite domenii.
 
 PROGRAM  PROIECȚII  1 – 31 iulie 2018:
Alba Iulia
20 iulie 20:00 – Poștașul Cumsecade – Casa Forum – Asociaţia Forum Apulum 

Arad
11 iulie 20:00 – Bestia e încă vie – CitiZenit – în curtea Bibliotecii Județeană „A.D. Xenopol” 
 
Cluj Napoca
Parcul Feroviarilor – Funne: Visând la mare14 iulie 20:00 – 
 
Curtea de Argeş
2 iulie 18:30 – Funne: Visând la mare – Centrul de Cultură și Arte „George Topârceanu” – Invitat: Mariana Moise, directoare Direcția de Asistență Socială și Protecție a Copilului Curtea de Argeș

Iași
10 iulie 19:30 –Mulţumesc pentru ploaie  – MERU

Miercurea Ciuc
2 iulie 20:00 – Funne: Visând la mare – Centrul Cultural Judeţean Harghita
23 iulie 20:00 – Mulţumesc pentru ploaie  – Centrul Cultural Judeţean HarghitaOdorheiu Secuiesc
10 iulie 17:00 – Funne: Visând la mare – Sala Audiovizuală a Bibliotecii Municipiului Odorheiu Secuiesc
 
Reșița
14 iulie 20:30 – Funne: Visând la mare– Muzeul Cineastului Amator
 
Satu Mare
11 iulie 21:00 – Funne: Visând la mare – Zeppelin Pub

Târgu Mureș
4 iulie 20:00 – Campionul din Balcani – Jai Bistrot – Invitat: Elod Kincses, protagonistul filmului
11 iulie 20:00 – Funne: Visând la mare – Jai Bistrot
18 iulie 20:00 – Hotel Răsărit  – Jai Bistrot
25 iulie 20:00 – Poștașul Cumsecade – Jai Bistrot 

Timișoara
2 iulie 20:30   –Mulţumesc pentru ploaie  – Aethernativ
16 iulie 20:30 – Funne: Visând la mare– Aethernativ


„Chipuri, locuri”, de Agnès Varda şi JR, de vineri în cinematografe

„Chipuri, locuri/ Visages villages”, de Agnès Varda şi JR, nominalizat la Oscar la categoria „Cel mai bun documentar” va rula de vineri în cinematografele din România.

„Chipuri, locuri” va fi proiectat în București (Cinema City AFI Cotroceni, Cinema City Park Lake, Grand Cinema and More Băneasa, Hollywood Multiplex, Happy Cinema, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Union, Cinema Europa, Cinema Pro), Baia Mare (Cinema Dacia), Bârlad (Cityplex Victoria), Botoșani (Cinema Unirea), Brașov (Cinemateca Patria), Brăila (Cinema Central), Cluj-Napoca (Cinema Victoria), Constanța (Cityplex), Craiova (Cinema Modern), Gura Humorului (Centrul Cultural Gura Humorului – Casa de Cultură), Iași (Cinema Ateneu), Pitești (Cinema Trivale, Cinema “Sebastian Papaiani), Sfântu Gheorghe (Cityplex Arta), Slobozia (Casa de Cultură), Târgu Mureș (Cinema Arta) și Suceava (Cinema Modern).

Agnès Varda, una dintre cele mai importante figuri ale Noului Val francez, şi fotograful şi muralistul JR sunt coregizorii și naratorii documentarului – road movie „Chipuri, locuri”. Cu toate că aparţin unor generaţii diferite, Varda (acum în vârstă de 90 de ani) şi JR (în vârstă de 35 de ani) apar ca suflete pereche, împărtăşind pasiunea pentru imagini şi maniera în care sunt create, prezentate şi transmise mai departe.

Cei doi călătoresc prin mai multe sate din Franţa, în camioneta lui JR transformată în studio foto, întâlnesc localnici, le descoperă poveştile şi le transformă portretele în imense fotografii murale. Le expun pe case, hambare, faţade de magazine sau trenuri şi scot la iveală umanitatea subiecţilor şi pe cea proprie.

Lungmetrajul documentar a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes 2017, unde a fost recompensat cu două premii – L’Oeil d’Or şi Palme de Whiskers.

Pelicula a fost prezentată în numeroase festivaluri și a obţinut premiul publicului la Toronto, a fost recompensată cu trofee ale Asociaţiilor Criticilor de Film din Toronto, San Francisco, Los Angeles şi New York, precum şi cu cel al Societăţii Naţionale a Criticilor de Film (National Society of Film Critics).

În plus, producția a fost desemnată cel mai popular documentar la Vancouver IFF şi cel mai bun film la Haifa IFF. Pelicula a primit trofeul Lumière la categoria documentar, dar şi două nominalizări la premiile César 2018 – pentru cel mai bun lungmetraj documentar şi cea mai bună muzică originală (Matthieu Chedid).

„Chipuri, locuri” este scris, regizat şi comentat de Agnès Varda şi JR.

Filmul este o coproducţie Ciné Tamaris, Social Animals, Rouge International, Arte France Cinéma, Arches films, cu sprijinul Canal +, Arte France, Le Pacte şi Cohen Media Group.

Trailerul filmului poate fi văzut aici: http://bit.ly/2oONyWq


Cei mai mici supereroi Marvel se văd pe cele mai mari ecrane

Vara aceasta facem echipă cu Omul Furnică şi Viespea din 6 iulie, la cinema, pentru o nouă aventură alături de cei mai simpatici eroi din Universul Cinematografic Marvel.

În „Ant Man and The Wasp / Omul Furnică şi Viespea” – cea mai recentă producţie Marvel – îi reîntâlnim pe Scott Lang, infractorul devenit super-erou în primul film „Ant Man”, care a apărut în 2015, şi pe Hope van Dyne, Viespea care ne va surprinde cu tenacitatea şi abilităţile ei.

„Ce e foarte palpitant la acest nou film este faptul că apare după confruntarea dezastruoasă din «Război Civil». Pentru mine este minunat că putem să spunem astfel de poveşti şi avem libertatea să ne jucăm cu personajele din benzile desenate, aducându-le pe marile ecrane, în faţa publicului. Asta am făcut şi cu «Omul Furnică», iar personajul său de după «Război Civil» a fost astfel expus unui public şi mai mare”, spune producătorul Kevin Feige.

Explorarea noilor lumi din acest film a început în anul 2017, atunci când s-a filmat o mare parte din poveste în Atlanta, Georgia. Echipa şi actorii s-au mutat ulterior în San Francisco, pentru a filma în zona de coastă. Pentru Feige, explorarea unor noi lumi şi dimensiuni este regula generală de bază pentru fiecare film. „Scopul filmelor Marvel este să ne transporte în alte dimensiuni, pe tărâmuri pe care nu le-am mai văzut până acum. Asta livrăm cu fiecare film pe care îl lansăm, fie că este vorba despre «Gardienii Galaxiei» sau «Captain America: Război Civil»”, mărturiseşte Feige.

Efectele vizuale fantastice de micşorare şi mărire a personajelor şi a împrejurimilor au fost realizate de Stephane Ceretti şi Dan Sudick şi vă vor ţine lipiţi de scaunele din cinema, cu sufletul la gură, în aşteptarea deznodământului.

Filmul „Ant Man and The Wasp” este distribuit de Forum Film România şi va fi disponibil din 6 iulie în cinematografe, în format 3D, IMAX 3D, 4DX 3D şi Dolby Atmos.

########################################

Sinopsis

În Universul Cinematografic Marvel apare un nou capitol: „Ant-Man and The Wasp”, care îi are în rolurile principale pe super-eroii cu abilitatea incredibilă de a se micşora. În intervalul tulbure de după „Captain America: Răzvoi Civil”, Scott Lang (interpretat de Paul Rudd) se luptă cu consecinţele alegerilor pe care trebuie să le facă atât în rolul lui de super-erou, cât şi în acela de părinte. Pe măsură ce se străduieşte să găsească un echilibru între viaţa personală şi responsabilităţile de Ant-Man, el e însărcinat de Hope van Dyne (Evangeline Lilly) şi de Dr. Hank Pym (Michael Douglas) cu o nouă misiune urgentă şi periculoasă. Scott trebuie să-şi pună din nou costumul de Om Furnică (Ant-Man) şi să înveţe să lupte alături de Viespe (The Wasp) ca o echipă, pentru a descoperi nişte secrete primejdioase, învăluite în trecut şi uitare.

Trailere:

https://www.youtube.com/watch?v=CV31XEKJb8s

https://www.youtube.com/watch?v=Fx0BmBtpFyI&t  


Filme în premieră în România, în competiţia Ceau, Cinema!

Şase filme realizate de regizori din Bulgaria, Croaţia, Italia, Polonia, Slovacia şi Ucraina au fost selectate în competiţia celei de-a cincea ediţii a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 19-22 iulie la Timişoara şi Gottlob.

Cinci dintre cele şase filme care concurează pentru trofeul Ceau, Cinema! „Răzvan Georgescu” şi pentru Premiul Publicului, oferit de Casa Auto Timişoara, vor fi proiectate în premieră în România. Două sunt realizate de tinere femei regizor.

Inclus în 2017 în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, „Out” este primul film al regizorului slovac György Kristóf. „Out” urmăreşte călătoria prin Europa de Est a unui bărbat în jurul a 50 de ani, care speră să-şi găsească un loc de muncă, dar care ajunge implicat într-o serie de întâmplări bizare.

„3/4” este debutul în lungmetrajul de ficţiune al regizorului bulgar Ilian Metev, care a câştigat Leopardul de Aur în secţiunea Cineasti del presente la Locarno 2017 şi marele premiu al competiţiei internaţionale la Festivalul de la Sofia 2018. Filmul este portretul unei familii – un tată şi doi copii adolescenţi – în ultima lor vară împreună.

Debut al regizoarei ucrainene Marina Stepanska, „Căderea” („Falling”) este o poveste fragilă de dragoste între un băiat şi o fată în Ucraina post-revoluţionară de astăzi. Filmul a avut premiera mondială anul trecut în competiţia East of the West a Festivalului de la Karlovy Vary şi a fost selectat de asemenea în competiţiile festivalurilor de la Stockholm şi Premiers Plans d’Angers.

Inclus în 2017 în selecţia Festivalului de la Veneţia şi în competiţia Festivalului Premiers Plans d’Angers, „Manuel” este primul film de ficţiune al regizorului italian Dario Albertini, autorul mai multor documentare. Manuel este portretul unui tânăr de 18 ani care părăseşte centrul de plasament în care a fost închis şi care este nevoit să înceapă o nouă viaţă, în libertate.

Al patrulea film al regizorului croat Nevio Marasović, „Comic Sans” are în centru un tânăr graphic designer de succes, pus în situaţia de a-şi revizui existenţa după ce este părăsit de iubită şi se reîntâlneşte cu tatăl său. „Comic Sans” a obţinut în acest an premiul criticii pentru cel mai bun film din regiune în competiţia Festivalului Internaţional de Film FEST de la Belgrad.

„Nina” este debutul tinerei regizoare poloneze Olga Chajdas şi a avut premiera mondială în cadrul ediţiei din acest an a Festivalului de la Rotterdam, iar recent a fost inclus în selecţia de la Karlovy Vary. Filmul urmăreşte un cuplu care se hotărăşte să apeleze la o mamă surogat, însă lucrurile se complică atunci când soţia se simte atrasă de tânăra aleasă să îi poarte viitorul copil.

Juriul format din actriţa Alina Grigore, criticul de film Ileana Bîrsan şi regizorul Florin Iepan va desemna câştigătorul trofeului Ceau, Cinema! „Răzvan Georgescu”, în valoare de 1.500 de euro, decernat pentru cel mai bun film din competiţie.

Spectatorii vor stabili Premiul Publicului, în valoare de 500 de euro şi acordat de Casa Auto Timişoara. În urma exprimării votului, spectatorii filmelor din competiţie pot câştiga, prin tragere la sorţi, o bicicletă oferită de Pegas. Titlurile din competiţie sunt de asemenea eligibile şi pentru Trofeul Vitas România pentru film independent sau pentru primul sau al doilea film, în valoare de 1.000 de euro.

Competiţia Ceau, Cinema! a fost concepută să ofere un cadru de exprimare cineaştilor din ţările cu minorităţi tradiţionale în regiunea Banatului (Armenia, Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania, Israel, Italia, Polonia, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria). Selecţionerul competiţiei este criticul de film Ionuţ Mareş.

Abonamentele pre-sale pentru cea de-a cincea ediţie a festivalului pot fi achiziţionate de la Librăria Cărtureşti – Mercy din Timişoara.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.

Proiectul este organizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi al Consiliului Judeţean Timiş.

Evenimentul este realizat de voluntari, cu susţinerea: TNT România, Vitas România, Groupama, Bicicleta Pegas, Institutul Francez din Timişoara, Casa Auto Timişoara, Hotel Timişoara, Hostel Costel, Ursus Retro, iaBilet.ro, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara, Direcţia Judeţeană de Cultură Timiş, Filarmonica Banatul, Teatrul Auăleu, Documentor, Institutul Polonez din Bucureşti, AMBASADA, MISC, Cuib, Librăria „La două bufniţe”, Primăria Gottlob.


Pe 1 iulie, One World Romania la Școală deschide un nou sezon de Documentare la curte

Peste vară, programul educațional One World Romania la Școală se mută la curte. Proiecțiile de filme documentare la curte s-au născut în vara anului 2016, din dorința de a aduce împreună tinerii pasionați de drepturile omului și pe timpul vacanței. Într-o perioadă în care mereu se discută, decide sau prezintă câte ceva de maximă importanță, începem seria de documentare cu un eseu visual poetic filmat de 62 regizori din toată lumea, din perspectiva celui care vede tot, dar care mai rar este văzut: nimicul nostru de zi cu zi. Proiecția va începe duminică, 1 iulie, la lăsatul serii, în curtea casei de pe Nicolae Filipescu nr 31*. 

Vara aceasta am selectat filme care vorbesc din diferite perspective despre schimbările care se întâmplă în lume și despre cele pe care ni le dorim: Schimbări ale orașelor, clădirilor, structurilor sociale, ale oamenilor și ideilor, schimbări care ne privesc și pe care le putem influența.

Din iulie și până în toamnă, One World Romania la Școală va organiza proiecții și discuții în zone în care accesul la cultură este limitat, pentru a mobiliza spiritul civic și solidaritatea în găsirea unor soluții creative la probleme locale. Proiecțiile au loc în curți ale prietenilor, colaboratorilor și adolescenților implicați în programul educațional, dar ajungem la oricine își dorește să găzduiască o proiecție de film la ea sau el în curte. Cei interesați să găzduiască o proiecție în aer liber, ne pot scrie pe adresa ioana@oneworld.ro, nr. de telefon: 0746 672 385.

Lista filmelor disponibile poate fi consultată aici: http://www.oneworld.ro/ro/blog/one-world-romania-la-scoala-se-muta-la-curte.

LAUDĂ NIMICULUI
Boris Mitić | Serbia, Croația, Franța, Olanda, Elveția, Finlanda | 2017 | 78 min

Nimicul nu se simte înțeles. Așa că fuge de acasă. Nimicul se perindă peste șapte mări și șapte țări, comentând la tot pasul: despre politică și istorie, iubire, viață și moarte. Vezi bine, Nimicul, un erou pe cât de abstract pe atât de omniprezent, e în tot ce facem. Acest film, mai puțin experimental într-un sens clasic și mai mult jucăuș, este o parabolă filmată de 62 de regizori de imagine din întreaga lume, narată de Iggy Pop pe muzică compusă de marii maeștri ai cabaretului Pascal Comelade și The Tiger Lillies. 

Rezultatul e mai puțin existențial decât am crede la prima vedere: o mică bijuterie despre potențialitatea colaborării artistice și acea veche întrebare care ne bântuie de la frații Lumière încoace: cum filmezi nimicul?

* Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. La 20:30 se deschide poarta curții, la 21:00 începe filmul. 

FB event

Articole similare

Evenimentele Editurilor POLIROM si CARTEA ROMANEASCA la Gaudeamus 2015

Jovi Ene

Înscrierile Less is More – platformă europeană de dezvoltare de scenarii pentru filme cu buget limitat

Jovi Ene

Descoperă orașul la UrbanEye Film Festival

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult