Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (24 – 30 septembrie 2018)

Știrile săptămânii: Independența Film aduce în România câștigătorul Palme d’Or și alte filme premiate la Cannes 2018; “Un om la locul lui”, debutul regizoral în lungmetraj al lui Hadrian Marcu, va avea premiera mondială la San Sebastian; Pe 29 septembrie, sigur știi ce vrei: hai la IMAX Day; Lansare inscrieri LIM | LESS IS MORE – 2019; SLOBOZIA intră pe harta celor 100 de filme – Centarul Filmului Românesc; Câștigătoarele festivalurilor de la Berlin, Cannes și Veneția se văd în Ziua de Aur la Les Films de Cannes à Bucarest; În octombrie, KineDok cucerește noi teritorii; „Lemonade“ de Ioana Uricaru, proiecții pe 3 continente în 3 zile; Cinema pentru copii – finantat de AFCN; Ne(părinte) – Un documentar despre diversitatea familiilor – Proiecții simultane în 4 orașe; „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” are premiera vineri în cinematografele românești; Cinema în Aer Liber aduce Cu drag, Van Gogh în Roșiorii de Vede pe 29 septembrie;  „Secretul Fericirii”, un film ce te poartă prin întreaga paletă de emoții de care dispune un om; Opt premiere canneze din Les Films de Cannes à Bucarest își caută distribuitor.

Independența Film aduce în România câștigătorul Palme d’Or și alte filme premiate la Cannes 2018

Trei dintre cele mai așteptate titluri proiectate la Festivalul de la Cannes de anul acesta, printre care Shoplifters, în regia lui Hirokazu Kore’eda, câștigătorul Palme d’Or 2018, vor fi lansate de Independența Film în România până la finalul anului. Climaxmusical-ul horror al lui Gaspar Noé, cel de-al doilea titlu ce va avea premiera toamna aceasta,  i-a adus regizorului IrréversiblePremiul C.I.C.A.E. (Confédération Internationale des Cinemas d’Art et d’Essai). Pentru Cold War, povestea inspirată de iubirea tumultoasă a părinților regizorului Pawel Pawlikowski, film care va fi lansat în România în decembrie, cineastul a primit Premiul pentru Cel mai bun regizor al celei de-a 71-a ediții a Festivalului de la Cannes.

La final de septembrie va avea premiera filmul care a deschis Cannes-ul în 2017,Fantomele lui Ismael / Les fantômes d’Ismaël, regizat de Arnaud Desplechin și proiectat anul trecut pe Croazetă într-o primă versiune. Cu Marion Cotillard (Oscar, BAFTA, Globul de Aur și Premiul César pentru cea mai bună actriță, în 2008), Charlotte Gainsbourg (Cea mai bună actriță, Cannes, 2009 și Premiul César, 1986 și 2000) și Mathieu Amalric (César-ul pentru Cel mai bun actor, 2013), Fantomele lui Ismael va intra în cinematografe în 28 septembrie, pentru prima dată în România în variantă integrală. După 21 de ani, 8 luni și 6 zile, fantomele iubirilor trecute se-ntorc de nicăieri…

De-a lungul timpului, Independența Film a adus de la Cannes peste 10 filme premiate cu Palme d’Or.

Fantomele lui Ismael / Les fantômes d’Ismaël
 
Regia: Arnaud Desplechin
Cu: Marion Cotillard, Charlotte Gainsbourg și Mathieu Amalric
Proiectat în deschiderea Cannes, 2017 și a Festivalului de Film de la New York, 2017
 
Premiera în România: 28 septembrie
 
Fantomele lui Ismael – trailer (Facebook)
Fantomele lui Ismael – trailer (YouTube)
 
Povestea. După 21 de ani,  Carlotta (Marion Cotillard) revine în viața celui care o crezuse dispărută pentru totdeauna. Întoarcerea fostei iubiri îl găsește pe Ismaël (Mathieu Amalric) într-o relație cu Sylvia (Charlotte Gainsbourg), încercând să-și refacă viața, în timp ce lucrează la un nou film pe care îl regizează. O producție cinematografică în care și viața personajului său pare să o ia razna.
 
„Sunt cinci filme comprimate într-unul singur“, spune regizorul francez Arnaud Desplechin despre titlul care a deschis ediția aniversară a Festivalului de la Cannes. Câștigător al Premiului César pentru Cel mai bun regizor, în 2016, pentru filmul Trois souvenirs de ma jeunesse, cineastul a fost de cinci ori prezent în Competiţia de la Cannes, o dată ca membru al juriului. Prima participare a fost în 1992, cu The Sentinel, lungmetrajul său de debut. Filmografia lui Desplechin include titlturi premiate, iar mulți dintre actorii pe care i-a distribuit în producțiile sale au obținut distincții importante în festivaluri.

Shoplifters 
 
Regia: Hirokazu Kore’eda
Cu: Lily Franky, Sakura Ando, Mayu Matsuoka, Kairi Jō
Palme d’Or, Cannes, 2018
 
Shoplifters va rula în avanpremieră în cadrul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest (19-28 octombrie).
Detalii, aici: http://filmedefestival.ro/
 
Premiera în România: 26 octombrie
 
Shoplifters – trailer (Facebook)
Shoplifters – trailer (YouTube)
 
Povestea. După ce comit o serie de furturi, Osamu și fiul său întâlnesc o fetiță, în frig. Deși la început refuză să o primească, soția lui Osamu află că micuța este maltratată de părinți și se hotărăște să aibă grijă de ea. Par să trăiască fericiți, chiar dacă sunt o familie săracă și supraviețuiesc cu greu din banii obținuți prin jafuri și alte infracțiuni. Însă un incident neprevăzut va scoate la iveală secrete nebănuite și va pune la încercare legăturile care îi unesc de atâta vreme.
 
Cineastul japonez Hirokazu Kore’eda s-a aflat anul acesta pentru a şaptea oară în Competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, unde mai fusese premiat, în 2013, pentru Like father, like son (Premiul Juriului şi Menţiune specială a Juriului ecumenic). Legăturile de familie se numără printre principalele teme pe care le abordează în filmele sale, ceea ce i-a determinat pe critici să-l compare cu regizorul japonez Yasujirō Ozu.
 
Născut în 1962, Hirokazu Kore’eda și-a început cariera regizând programe documentare produse de TV Man Union. Maborosi, primul lungmetraj pe care l-a semnat, a  fost premiat în 1995, la Veneția. Distincția a deschis o lungă serie de succese de critică și de public, filmografia sa incluzând nenumărate titluri nominalizate și premiate la festivaluri precum Cannes, San Sebastián sau Vancouver.

Climax 
 
Regia: Gaspar Noé
Cu: Sofia Boutella, Romain Guillermic, Souheila Yacoub, Kiddy Smile, Claude Gajan Maull,  Giselle Palmer, Taylor Kastle, Thea Carla Schøtt, Sharleen Temple, Lea Vlamos, Alaia Alsafir, Kendall Mugler, Lakdhar Dridi, Adrien Sissoko, Mamadou Bathily, Alou Sidibe, Ashley Biscette, Mounia Nassangar, Tiphanie Au, Sarah Belala, Alexandre Moreau, Naab, Strauss Serpent, Vince Galliot Cumant
Premiul C.I.C.A.E. (Confédération Internationale des Cinemas d’Art et d’Essai), Cannes 2018
 
Premiera în România: 16 noiembrie
 
Climax – teaser (Facebook)
Climax – teaser (YouTube)
 
Povestea. O trupă de dansatori se adună să repete într-o noapte de iarnă, departe de ochii curioșilor, în clădirea unei școli părăsite. Petrecerea lor se transformă într-un coșmar halucinant, după ce consumă accidental droguri psihedelice.
 
Acțiunea din musical-ul horror scris și regizat de Gaspar Noé se întâmplă în 1996 și este inspirată din evenimente reale. Rivalitățile și tensiunile specifice generațiilor de dansatori de hip-hop degenerează în cel mai nou film al cineastului francez într-o paranoia generală, care le dezintegrează mințile protagoniștilor, intepretați de dansatori și vloggeri în trending, în frunte cu Sofia Boutella.
 
Nu este primul film în care Gaspar Noé pornește de la situații în care protagoniștii pierd controlul propriei imaginații. Prezent pentru a șaptea oară în Competiția de la Cannes, cineastul s-a aflat de două ori pe lista favoriților la Palme d’Or, una dintre nominalizări fiind chiar pentru celebrul Enter the void, în care moartea ajunge să se confunde cu halucinațiile prersonajului central.

Cold War 
 
Regia: Pawel Pawlikowski
Cu: Joanna Kulig, Tomasz Kot
Premiul pentru cel mai bun regizor, Cannes, 2018
 
Premiera în România: 14 decembrie
 
Cold War – trailer original (Facebook)
Cold War – trailer original (YouTube)
 
Povestea. În timpul războiului rece, între Polonia stalinistă și Parisul boem al anilor ’50, un muzician îndrăgostit de libertate și o tânără cântăreață trăiesc cu pasiune o iubire imposibilă, într-o epocă imposibilă. Totul pare să îi despartă: trecutul, temperamentul, opiniile politice, imprerfecțiunile fiecăruia și loviturile constate primite de la soartă. Cu toate acestea, sunt condamnați definitiv să rămână împreună.
 
Regizorul Pawel Pawlikowski a dedicat filmul părinților săi, ale căror nume au fost împrumutate și de protagoniștii poveștii de iubire care a emoționat Juriul Cannes 2018. Părinții lui au murit în 1989, chiar înainte de căderea Zidului Berlinului. Au petrecut patruzeci de ani împreună, separându-se de mai multe ori pentru a se regăsi mai bine unul pe celălalt, căutându-se reciproc în timp ce se pedepsesc unul pe celălalt, de pe cele două părți ale Cortinei de fier. Povestea lor complicată și tulburătoate l-a inspirat, însă cineastul a rescris viețile protagoniștilor.
 
Pawel Pawlikowski este regizorul și co-scenaristul Ida, câștigătorul Oscarului pentru Cel mai bun film străin, în 2015. Deși este absolvent de Literatură și Filozofie, cineastul polonez și-a început cariera cu filmele documentare realizate pentru televiziunea britanică. Last Resort, cel de-al doilea lungmetraj al său, i-a adus și renumele internațional.


“Un om la locul lui”, debutul regizoral în lungmetraj al lui Hadrian Marcu, va avea premiera mondială la San Sebastian

“Un om la locului lui”, lungmetrajul de debut al regizorului Hadrian Marcu, va avea premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de la Film San Sebastian, care se desfășoară în perioada 21 – 29 septembrie. Filmul, din distribuția căruia fac parte Bogdan Dumitrache, Ada Galeș, Mădalina Constantin și Adrian Titieni, va fi lansat în cinematografele din România pe 23 noiembrie.

“Un om la locului lui” a fost inclus în competiția “New Directors” a celei de-a 66-a ediții a festivalului din Spania, unde va fi prezentat vineri, 28 septembrie. În această secțiune competitivă sunt prezentate debuturile inedite în lungmetraj (primul sau al doilea film), realizate în ultimul an. Filmul a fost selectat cu an în urmă, la cea de-a 65-a ediția a festivalului, în secțiunea „Glocal in Progress”, care își propune să prezinte specialiștilor filme aflate în faza de post-producție.

San Sebastian a fost unul dintre festivalurile pe care le-am avut în vedere pentru premiera filmului încă din etapa de producție. Am înscris proiectul la Glocal in Progress cu gândul de a-l aduce în atenția programatorilor de la San Sebastian cât mai devreme, și asta fără a-i periclita în vreun fel șansele de selecție arătându-l în stadiu de lucru.”, spune Ana-Maria Antoci, unul dintre producătorii filmului.

“Un om la locului lui” spune povestea lui Petru, inginer de foraj într-o companie multinațională, care e pe cale să devină soț și tată atunci când Sonia, amanta lui, e implicată într-un accident grav de mașină. Pe măsură ce opțiunile sale se restrâng tot mai mult, Petru caută calea onorabilă de ieșire dintr-un triunghi amoros care se zgâlțâie din toate laturile. Filmul este o adaptare a romanului “Firesc”, de Petre Cimpoeșu.

Producția românească “Un om la locului lui” concurează pentru premiul secțiunii “New Directors”, în valoare de 50.000 de euro, alături de 14 filme din țări ca Argentina, Danemarca, Spania, Japonia, Kosovo, Mexic, Rusia, Elveţia şi Vietnam.

Hadrian Marcu a lucrat ca regizor secund pentru lungmetrajul “Hârtia va fi albastră”, în regia lui Radu Muntean. Din filmografia sa mai fac parte scurtmetrajele “27”, “Domnul David”, “Unchiul Victor” și “Joi”, acesta din urmă fiind selecționat în competițiile oficiale la Namur, Thessaloniki, Hamburg.

“Un om la locul lui” este produs de 4 Proof Film, în co-producție cu Oblique Media Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Dafora, Mindshare Media, Romaqua Group, Star Foods, OMD, în colaborare cu Societatea Română de Televiziune.

Scenariul și regia sunt semnate de Hadrian Marcu. Din distribuția filmului fac parte: Bogdan Dumitrache, Ada Galeș, Mădălina Constantin și Adrian Titieni. Imaginea este semnată de Adrian Silișteanu, montajul – Alexandru Radu, sunet – Sebastian Zsemlye, scenografie – Bogdan Ionescu, costume – Alexandra Alma Ungureanu, casting – Florentina Bratfanof, producător executiv – Titi Rădoaie, coproducător – Adela Vrînceanu Celebidachi, producători – Anamaria Antoci, Adrian Silișteanu.


Pe 29 septembrie, sigur știi ce vrei: hai la IMAX Day!

Ce e mai cool și mai spectaculos decât 1 film în IMAX? 6 filme în IMAX! Sărbătorește Ziua Blockbusterelor din 2018, în sălile T IMAX de la Cinema City din București și Timișoara. Doar pe 29 septembrie, te bucuri de IMAX Day și de o experiență cinematografică unică, la un preț de sărbătoare: 13 lei biletul la un film.

Reîntâlnește-te cu (aproape) toți supereroii celebri din Universul Cinematografic Marvel și urmărește confruntarea mortală supremă din „Avengers: Infinity War”; trage o sperietură pe cinste urmărind „The Nun”, înfricoșătorul film horror filmat în România; vezi invazia celor mai letali vânători ai universului odată cu revenirea lor pe marile ecrane în „The Predator”, la 30 de ani după primul film al seriei; pregătește-te să-i salvezi pe dinozaurii din „Jurassic World: Fallen Kingdom”, alături de Owen și Claire; (re)descoperă povestea lui T’Challa și cum devine el noul rege din Wakanda în „Black Panther” și fii din nou alături de familia de supereroi iubită de toată lumea și descoperă cum Elastigirl e, de această dată, în centrul acțiunii, în animația Disney-Pixar „The Incredibles 2”.

Pe parcursul întregii zile de sâmbătă, trăiește cele șase filme la intensitate maximă, vizionându-le în spectaculosul format IMAX, care combină perfect cele mai mari ecrane din țară cu tehnologia inovatoare și arhitectura sălii de cinema, pentru a-ți crea senzația că faci parte din acțiune.

Doar în sălile T IMAX vei avea parte de imersie totală în acțiunea filmului; un ecran uriaș care oferă cu până la 26% mai multă imagine decât cel dintr-o sală standard; imagini clare ca lacrima, care îți taie răsuflarea, având cu 40% la mult contrast și cu 60% mai multă luminozitate; un sunet care zguduie pământul, fiind de 10 ori mai dinamic decât cel dat de sistemele standard; cea mai realistă experiență 3D și efecte speciale captivante.

Biletele s-au pus în vânzare online pe www.cinemacity.ro și la casieriile Cinema City din AFI Cotroceni din București și Shopping City Timișoara. Ne vedem la cinema!


Lansare inscrieri LIM | LESS IS MORE – 2019

LIM | Less is More, platforma europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat, organizată prin susținerea Creative Europe – Programul MEDIA al Uniunii Europene, se pregătește pentru cea de-a treia ediție.

16 scenarii pentru filme de lung metraj, selecționate din întreaga lume, vor fi angrenate într-un nou proces de lucru, care își propune să se concentreze pe impulsionarea creativității, descoperirea și dezvoltarea de noi povești în zona proiectelor cinematografice cu buget limitat. Programul se adresează scenariștilor / regizorilor aflați la primul, al doilea sau al treilea film de lung metraj, cât și artistilor ce provin din teatru, film documentar sau arte vizuale.

LIM | Less is More este structurat în jurul a trei workshop-uri rezidențe de creație, organizate în zone rurale (sate) din 3 părți diferite ale Europei: Workshop 1 în Bretania (Franța) în luna martie, cel de-al doilea în Transilvania (România) în luna  iunie, iar cel de-al treilea în Malopolaska  (Polonia) în luna octombrie a anului viitor.

Procesul de lucru și dezvoltare a proiectelor va fi supervizat de 5 consultanți de scenarii. Intre workshop-uri, sesiunile de rescriere online și deadline-urile stabilite asigură un proces regulat de schimb între consultanți și participanți.

Aplicația LIM

Aplicația LIM 2019 cuprinde :

Scurtă descriere a proiectului (850 semne)
Scurt sinopsis al proiectului (15000 semne)
Scrisoare de intenție în care să fie prezentate motivele pentru care scenaristul/ regizorul dorește să participe la acest proiect (5000 semne)
Scrisoare de intenție prin care se demonstrează modul în care filmul va fi realizat cu un buget limitat (10000 semne)
Biografie (850 semne)
Filmografie / sau alte proiecte (maxim 10)
Link către un film de scurt metraj sau un film de lung metraj, reprezentativ pentru cineast.

Deadline-ul de trimitere a aplicației pentru LIM 2019 este 31 octombrie 2018.

Puteți fi la curent cu evenimentele din cadrul LIM aici:

  • Site oficial: http://www.lim-lessismore.eu/
  • Facebook: https://www.facebook.com/LimProgramme/
  • Twitter: https://twitter.com/LimProgramme
  • Instagram: https://www.instagram.com/limprogramme/

LIM | Less is More este co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) și de Centrul Național al Cinematografiei (CNC).

Susținut de Creative Europe – Programul MEDIA al Uniunii Europene, LIM este inițiat de Le Groupe Ouest (Franța) și dezvoltat în parteneriat cu Asociația Culturală Control N (România), Vlaams Audiovisueel Fonds – VAF (Belgia), Krakow Festival Office – KBF (Polonia) și Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF (România).

Asociația Culturală Control N mulțumește partenerilor media: Zile și Nopți, Cinemap, Sunete, Cinemagia, Film Reporter, Cinefan, Liternet, Blogul Lu’ Otravă, Bazavan.ro, Ziarul Metropolis, AaRC.ro – All about Romanian Cinema, Filme Cărți.


SLOBOZIA intră pe harta celor 100 de filme

Centenarul Filmului Românesc ajunge sâmbătă, 29 septembrie, la Slobozia, cu filmul Proba de microfon, în regia lui Mircea Daneliuc. Pelicula va putea fi urmărită pe marele ecran de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Municipiului Slobozia. Invitatul special al evenimentului este actrița Ileana Popovici.

Documentarul AGERPRES și expoziția fotografică „România: Evoluție” însoțesc caravana în municipiul Slobozia. De la ora 17.00, pe marele ecran, va fi difuzat documentarul „Marea Unire: România, la 100 de ani”. Expoziția Fotografică „România: Evoluție”, care cuprinde unele dintre cele mai importante momente din istoria României, va putea fi vizitată începând cu ora 16.30.

Evenimentul este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Slobozia.

SLOBOZIA susține filmul românesc în an centenar

„100 de filme în ANUL CENTENARULUI completează în mod fericit seria de  manifestări organizate în municipiul Slobozia, pentru celebrarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Este o onoare pentru noi faptul că ne aflăm pe harta celor o sută de orașe în care poposește Centenarul Filmului Românesc. Proiectul reunește cele mai bune filme ale cinematografiei românești, contribuind în mod definitoriu la perenitatea sentimentului de mândrie națională și locală.

 Comunitatea slobozeană își reafirmă astfel, prin participarea la acest demers, atașamentul pentru valorile românești, reliefate în timp de capodoperele cinematografiei naționale”, a declarat Adrian Nicolae Mocioniu, Primarul Municipiului Slobozia.

DESPRE FILM

Proba de microfon (1980)

Regizor: Mircea Daneliuc

Durată: 106 minute

Gen: Dramă

Rating: Audiență generală

Distribuție: Gina Patrichi, Tora Vasilescu, Mircea Daneliuc, Medeea Marinescu, Constantin Chelba, Geta Grapa, Vasile Ichim, Adrian Mazarache.

Mircea Daneliuc este un perfecţionist până în măduva oaselor. Proba de microfon este primul său film de autor. Lucrat în priză directă, în mare parte prin metodă cine-vérité, el a consolidat ideea unui cinematograf al adevărului total. Mircea Daneliuc montează instantanee ca bucăţi de viaţă şi foloseşte din acest motiv amatori în toate filmele sale. Nu ca un act de caritate, ci doar ca un serviciu făcut lui însuşi, pentru autenticitatea filmului.

Toată povestea din film este plasată la un strat peste decoruri, astfel, pare atemporală și valabilă pentru toate timpurile în care e descoperită.

Premii:

  • Marele Premiu şi Premiile pentru imagine, coloană sonoră, montaj, interpretare feminină (Tora Vasilescu), ACIN, 1980
  • Premiul special al juriului şi Premiile de interpretare feminină rol principal (Tora Vasilescu) şi rol secundar (Maria Junghietu), Costinești, 1980

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=oGMCsbjS8bo


Câștigătoarele festivalurilor de la Berlin, Cannes și Veneția se văd în Ziua de Aur la Les Films de Cannes à Bucarest

Ziua de Aur, devenită tradiție la Les Films de Cannes à Bucarest, oferă spectatorilor bucureșteni ocazia unică de a urmări în aceeași zi, unul după celălalt, filmele care au câștigat marile premii în competițiile celor mai prestigioase festivaluri de film din lume: Berlin, Cannes și Veneția.

Ziua de Aur, prezentată de Renault, va avea loc duminică, 28 octombrie, când vor fi proiectate, în această ordine, filmele: Touch Me Not, de Adina Pintilie, câștigătorul Ursului de Aur la Berlin, Shoplifters, de Hirokazu Kore-eda, câștigătorul Palme d’Or la Cannes și Roma, de Alfonso Cuarón, câștigătorul Leului de Aur la Veneția.

Proiecțiile vor avea loc la Cinema PRO – Touch Me Not, la Cinema Elvire Popesco – Shoplifters și la Băneasa Grand Cinema & More – Roma. Filmul realizat de Alfonso Cuarón a fost filmat pe peliculă de 65 mm, în format 4K și mixat în condiții tehnologice Dolby Atmos, și este dorința regizorului ca filmul să fie proiectat doar în acest format. Prin urmare, va fi prezentat în cea mai performantă sală de acest fel din România, sala Grand Ultra de la Băneasa Grand Cinema & More.

Roma marchează întoarcerea lui Alfonso Cuarón acasă, în Mexic, și este totodată văzut ca cel mai personal film al regizorului, fiind inspirat de poveștile femeilor din copilăria sa. Filmul nu va ajunge pe marile ecrane din România, proiecția din cadrul festivalului fiind un eveniment unic, realizat cu permisiunea expresă a realizatorului și producătorilor, în semn de respect pentru Les Films de Cannes à Bucarest.

Un film care te inundă cu unele dintre cele mai frumoase imagini alb-negru pe care le-ai văzut vreodată”, a scris The Hollywood Reporter în cronica realizată după proiecția venețiană.

Un cineast extrem de versatil, cu o filmografie de 27 de ani în care a reușit să semneze în egală măsură filme art-house și blockbustere, Cuarón are la activ peste 100 de premii în festivaluri din toată lumea și două premii Oscar primite în 2013 pentru filmul Gravity (cu Sandra Bullock și George Clooney în rolurile principale). Oscarul acordat lui Alfonso Cuarón pentru cea mai bună regie a fost primul premiu de acest fel care a mers către un regizor mexican în toată istoria Academiei Americane de Film. Prima nominalizare la Premiile Academiei venise însă pentru Cuarón în 2001 pentru filmul Y Tu Mamá También, film care i-a propulsat pe actorii Diego Luna și Gael García Bernal în atenția criticilor și care i-a făcut intrarea regizorului la Hollywood.

Roma face cronica unui an furtunos din viața unei familii de condiție medie care trăiește în Mexico City, în anul 1970. Cuarón construiește o odă matriarhatului care i-a conturat lumea și o face filmând în locurile unde s-au petrecut lucrurile, împrumutând mobilă si obiecte direct de la rudele lui (70% din mobila din film aparține familiei regizorului, aflăm dintr-un interviu pentru Vanity Fair) și căutând actori care semănau cât mai mult cu personajele reale. „Roma este un portret intimist al femeilor care m-au crescut în ideea că dragostea este un mister mai presus de spațiu, memorie sau timp.” a declarat regizorul la Veneția.

Filmul a câștigat la Veneția și premiul juriului ecumenic SIGNIS.

În competiția pentru marele premiu, Roma a concurat cu titluri sonore ca The Ballad of Buster Scruggs, ultimul film semnat frații Coen, First Man, de Damien Chazelle, remakeul Suspiria, semnat Luca Guadagnino sau Peterloo, ultimul film al lui Mike Leigh.

Un film care îți pătrunde pe nesimțite în suflet și te cucerește” (The Telegraph), Shoplifters, cel mai recent film al regizorului coreean Kore-eda, câștigătorul Palme d’Or de anul acesta, este povestea unei familii de hoți mărunți care găsesc o fetiță abandonată și decid să o crească ca și cum ar fi copilul lor. „Cine altul decât Kore-era, un regizor care șoptește în loc să strige, ar fi capabil să scoată la lumină contradicții și probleme sociale într-un mod atât de subtil?” citim pe The Hollywood Reporter despre regizorul prezent anul acesta la Cannes pentru a șaptea oară. Shoplifters va intra în cinematografe pe 26 octombrie, distribuit de Independența Film.

La granița fluidă dintre realitate și ficțiune, Touch Me Not, debutul în lungmetraj al Adinei Pintilie, câștigător al Ursului de Aur și al premiului pentru cel mai bun debut la Berlin, vorbește despre nevoia de contact uman și teama de intimitate, despre cum putem iubi fără să ne pierdem pe noi înșine. Laura, Tomas şi Christian pornesc într-o aventură terapeutică de combatere a mecanismelor de autoapărare și înfruntare a tabuurilor. The Hollywood Reporter a numit filmul: „Un tur de forță captivant. O explorare deschizătoare de orizonturi a sexualității. Frapant prin inteligență, siguranță de sine și originalitate. ” Touch Me Not va fi distribuit în peste 30 de țări din Europa, America de Nord și Asia. În România filmul va fi lansat în cinematografe începând cu ianuarie 2019, proiecția de la Les Films de Cannes à Bucarest fiind o ocazie specială de a vedea filmul pe marile ecrane anul acesta.

Ediția 2018 a Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc între 19 și 28 octombrie la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Union și Băneasa Grand Cinema & More. Urmăriți toate informațiile și programul festivalului pe site-ul filmedefestival.ro și pe pagina oficială de Facebook. Biletele vor fi puse în curând în vânzare prin Eventbook.ro.


În octombrie KineDok cucerește noi teritorii

Luna aceasta KineDok powered by One World Romania vă oferă 33 de proiecții de film documentar în 13 orașe din țară și adaugă două locații noi pe hartă.

La început de an academic, ne bucurăm să inaugurăm KineDok în două biblioteci universitare importante ale țării. Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj va începe seria de proiecții cu unul dintre cele mai iubite documentare ale noastre – „Mulțumesc pentru ploaie”. Biblioteca completează astfel programul nostru din Cluj Napoca de la îndrăgita Fabrică de Pensule. În paralel, la Timișoara începem parteneriatul cu Biblioteca Centrală Universitară ”Eugen Todoran”, unde lansăm sezonul cu documentarul „Varză, cartofi și alți demoni” regizat de Șerban Georgescu. După proiecție îl vom avea alături de noi pe criticul de film Lucian Mircu, care ne va vorbi și despre film, și despre agricultură. Aceasta este cea de a doua locație KineDok în Timișoara, unde ajungem astfel la 7 proiecții numai în octombrie – un număr record de proiecții KineDok într-un singur oraș în decurs de o lună. 

Evenimentele speciale ale lunii vor avea loc pe 19 octombrie la Casa Forum în Alba Iulia și pe 20 octombrie la Aethernativ în Timișoara, unde vom proiecta binecunoscutul documentar „Tren spre maturitate”, selectat la One World Romania 2016 și distins cu „Porumbelul de Aur” la DOK Leipzig. După proiecții vom sta de vorbă chiar cu regizoarea filmului, Klára Trencsényi, care ne va oferi o incursiune în spatele camerei de filmat și ne va spune fascinanta poveste a filmului ei. Pe lângă acesta, Klara a mai regizat 3 documentare de mediu-metraj, a lucrat ca director de imagine la numeroase producții internaționale și a predat cursuri de cinema documentar la Central European University și DocuArt Film Center în Budapesta. Dacă sunteți curioși să aflați ce înseamnă ‘calea ferată a pionierilor’ operată în întregime de copii, vă așteptăm la film. 

Despre KineDok:
KineDok este un program unic în Europa, desfășurându-se concomitent în 7 țări partenere:Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Norvegia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 7 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme care nu circulă în cinematografele obișnuite și să participe la dezbaterile animate de după proiecții, unde sunt invitați regizori, protagoniști și specialiști locali din diferite domenii.

Asociația One World Romania a lansat campania Prietenii OWR. Dacă doriți să susțineți misiunea și proiectele noastre prin donații, noi vă primim cu bucurie în familia noastră. Aflați mai multe detalii aici.

PROGRAM PROIECȚII 1-30 OCTOMBRIE
 
Alba Iulia  
19 octombrie – Tren spre maturitate – Casa Forum – Asociația Forum Apulum
Invitat: Klára Trencsényi, regizoarea filmului
 
Arad
10 octombrie – Nimic nu va mai fi ca înainte – Asociația CitiZenit
 
Bârlad
6 octombrie – Prima Împărtășanie – Muzeul „Vasile Pârvan”
13 octombrie – Poștașul Cumsecade – Muzeul „Vasile Pârvan”
20 octombrie – Tren spre maturitate – Muzeul „Vasile Pârvan”
27 octombrie – Varză, cartofi și alți demoni – Muzeul „Vasile Pârvan”
 
București
10 octombrie – Daliborek și lumea lui albă –  Hidden the Social Space – Green Floreasca
25 octombrie – Dum Spiro Spero – Galeria Artera 
24 octombrie – ULTRA –  Hidden the Social Space – Green Floreasca
 
Cluj-Napoca
17 octombrie –Mulțumesc pentru ploaie – Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj
26 octombrie – Tren spre maturitate – Fabrica de Pensule 
27 octombrie – Nimic nu va mai fi ca înainte – Fabrica de Pensule 
31 octombrie – Țara Moartă – Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj
 
Curtea de Argeș
1 octombrie – Varză, cartofi și alți demoni – Asociația pentru dezvoltare GHEPart – Centrul de Cultură şi Arte ,,George Topârceanu”
 
Galați 
4 octombrie – Prima Împărtășanie – Muzeul de Artă Vizuală Galați
11 octombrie – Poștașul Cumsecade – Muzeul de Artă Vizuală Galați
18 octombrie – Tren spre maturitate – Muzeul de Artă Vizuală Galați
25 octombrie – Campionul din Balcani – Muzeul de Artă Vizuală Galați
Invitat: Kincses Előd, protagonistul filmului
 
Iași
10 octombrie – Poștașul Cumsecade– MERU
 
Miercurea Ciuc
8 octombrie – Poștașul Cumsecade – Centrul Cultural Județean Harghita
15 octombrie – Varză, cartofi și alți demoni – Centrul Cultural Județean Harghita
29 octombrie – Bestia e încă vie – Centrul Cultural Județean Harghita
 
Odorheiu Secuiesc
9 octombrie – Varză, cartofi și alți demoni– Sala Audiovizuală a Bibliotecii Municipiului Odorheiu Secuiesc – Fundația Bibliofil
 
Reșița
13 octombrie – ULTRA – Muzeul Cineastului Amator 
Invitat: Cătălin Gavrilă, membru fondator şi preşedinte al asociaţie BikeATTACK,  și reprezentant al Organizației de mediu WWF România
 
Satu Mare
3 octombrie – Țara Moartă – Zeppelin Pub
24 octombrie – Luna din tine – Zeppelin Pub
 
Timișoara
8 octombrie – Campionul din Balcani – Aethernativ – Invitat Lucian Mircu
10 octombrie – Varză, cartofi și alți demoni – Biblioteca Centrală Universitară ”Eugen Todoran”
17 octombrie – ULTRA – Biblioteca Centrală Universitară ”Eugen Todoran”
20 octombrie – Tren spre maturitate – Aethernativ
Invitat:Klára Trencsényi, regizoarea filmului
24 octombrie –Țara Moartă – Biblioteca Centrală Universitară ”Eugen Tudoran”
29 octombrie – Dum Spiro Spero – Aethernativ
31 octombrie – Funne: Visând la mare – Biblioteca Centrală Universitară ”Eugen Todoran”


„Lemonade“ de Ioana Uricaru, proiecții pe 3 continente în 3 zile

„Lemonade“, primul film românesc turnat în America de Nord, va fi prezentat în acest weekend la trei festivaluri internaționale de pe 3 continente:  International Women’s Film Festival of Salé in Maroc, Jagran International Film Festival în India și Festivalul Filmelor Independente ARS în Polonia.

După premiera mondială din luna februarie la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, Lemonade a fost selectat în peste 20 de festivaluri din întreaga lume, având premiera americană la Tribeca Film Festival din New York și a fost distins cu premiul pentru cea mai bună regie la festivalul de film de la Sarajevo.

La International Women’s Film Festival of Salé, Lemonade este prezentat în secțiunea competiției oficiale, alături de alte 11 filme.

Lemonade va închide a 9-a ediție a Festivalului de Film Jagran din Delhi, urmând apoi a fi prezentat într-o serie de proiecții itinerante în alte 16 orașe din India. La ARS Independent 2018 în Katowice, Polonia, Lemonade va fi proiectat în competiție.

„La sfârșitul acestei luni, Lemonade va propune povestea unei imigrante romance publicului din trei țări unde atât emigrația cât și condiția femeii sunt subiecte acute și importante: Maroc, Polonia și India. Ne bucură că filmul nostru a captat interesul selecționerilor și distribuitorilor din locuri atât de diferite, și îmi doresc ca aceste proiecții să fie prilej de a pune întrebări și de a stârni conversații”, a spus Ioana Uricaru.

În România, „Lemonade“ va putea fi văzut în cinematografe începând cu 26 octombrie 2018, fiind distribuit de Voodoo Films. Pe lângă de proiecțiile din Capitală, filmul va rula la Iași, Timișoara, Ploiești, Cluj, Constanța, Vaslui, Brașov, Lugoj, Călărași, Buzău, Suceava, Pitești, Târgu Mureș, Reșița, Caransebeș, Vulcan, Oravița, Sibiu, Galați, Slobozia, Sfântu Gheorghe și Arad.

Dupa premiul pentru cea mai buna regie primit la Sarajevo, Lemonade, a fost distins și cu premiul Danube 2860 pentru cel mai bun film în cadrul Dunav Film Fest Smederevo, Serbia, premiul presei, UFK-UCC, în cadrul Filmfestival Oostende din Belgia și premiul „Perspective Young Cinema“  la Fünf Seen Film Festival din Germania. Anterior, filmul câștigase și premiul pentru cel mai bun film la FEST New Directors / New Films Festival din Espinho, în Portugalia.

Lemonade, inspirat de un articol de presă, spune povestea câtorva zile tensionate din viaţa Marei, o asistentă medicală plecată din România, care se vede nevoită să-și confrunte propria proiecţie despre visul american cu realitatea de pe teren. Filmul, care a fost numit după premiera de la Berlin, un film dramatic cu accente de thriller, a atras mulți distribuitori din toată lumea, fiind achiziționat spre distribuție în Franţa, Statele Unite, Canada, China, Germania, Grecia, fosta Iugoslavie şi Israel.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Newsweek, Elle, Glamour, Aarc, Cinefan, Revista BIZ

LEMONADE, 2018, 88 min., România-Canada-Germania-Suedia. Regia: Ioana Uricaru. Scenariul: Ioana Uricaru, Tatiana Ionascu. Producător Executiv: Tudor Reu. Scenografia: Sylvain Lemaitre. Montaj: Mircea Olteanu. Muzică : Olivier Alary. Costume: Jenn Pocobene și Dana Paparuz. Asistent regie: Michel Marrec. Script supervisor: Silvia Popescu. Production manager: Patricia Bergeron. Producător: Cristian Mungiu. Co-producători: Yanick Létourneau, Eike Goreczka, Christoph Kukula, Sean Wheelan, Tomas Eskilsson. Cu: Mălina Manovici, Dylan Scott Smith, Steve Bacic, Milan Hurduc, Ruxandra Maniu. Produs de Mobra Film, Peripheria, 42film, FilmGate, Film i Väst. Distribuit în România de Voodoo Films. Susținut de: Centrul Național al Cinematografiei, Eurimages, Mitteldeutsche Medienförderung, Telefilm, Société de développement des industries culturelles – Québec, SODEC – Crédits d’impôts – Québec, CAVCO, Film i Väst, Creative Europe Programme – MEDIA of the European Union, TVR. Cu contribuția: UPC România, Rețeaua privată de sănătate Regina Maria și Cinema One Coresi Brașov.

Lemonade intră în cinematografele din România începând cu 26 octombrie.

Website: https://voodoofilms.ro/lemonade/

Facebook: https://www.facebook.com/lemonade2018/

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=xku-PuUS1-c


Cinema pentru copii – finantat de AFCN

In perioada 27 septembrie – 12 octombrie in judetele Gorj, Mehedinti si Olt se desfasoara proiectul Cinema pentru copii, co-finatat de AFCN.

Cum e prima zi de scoala si de ce nu poti zbura cu o umbrela?

Cum faci sa reusesti, copil fiind, sa restabilesti ordinea si si sa impui respectul in randul unei gasti de colegi rai?

Cum ar fi ca tu – ou de vultur- sa fii crescut de o masina de politie?

Stii ca sunt filme de groaza pentru copii care, la final, starnesc in randul spectatorilor urale si hohote de ras?

Toate aceste intrebari sunt perfect posibile si isi gasesc raspunsuri extrem de plauzibile si incintante in lumea filmului. O lume a filmului care a pornit azi la drum prin satele si orasele fara cinematograf din Gorj, Olt si Mehedinti.

Asociatia Enkidu, Administratia Fondului Cultural National, Ambasada Regatului Norvegiei, Ambasada Regatului DanemarceiAutonom Rent a car si Ford Plusauto Craiova au facut posibila organizarea unei caravane de filme pentru copiii din Romania care nu au acces la evenimente culturale, care nu ar putea vedea un film nici daca si-ar dori pentru ca in localitatile lor nu mai exista sau nu a existat niciodata un cinematograf.

Cinema-ul pentru copii este pe drum. Aduce povesti acolo unde este nevoie de ele si primeste aplauze, urale si invitatii de a reveni.

Filmele incluse:

VILLADS

regia Frederik Meldal Nørgaard

durata 78’

Cand ai 6 ani si un regizor insotit de un aparat de filmat te urmareste acasa si la scoala poate sa descopere ca regulile unui copil nu se intalnesc decat accidental cu regulile adultilor… rezultatele: multe situatii amuzante , o poveste despre inocenta si bucurie, un personaj care te va urmari mult timp dupa ce intalnirea de 70’ a luat sfarsit.

https://www.youtube.com/watch?v=0T3fO-VK8GM

LASUL

regia Siri Rutlin Harildstad

durata 13’

Lui Idunn (7 ani) îi este frică de întuneric. Într-o zi de iarnă mama întârzie la serviciu. Even, fratele ei mai mare, refuză să facă pe dădaca și o șicanează cu teama ei de întuneric. În ciuda fricii și  supărată pe Even, Idunn rămâne singură în casă știind că va petrece cele mai înspăimântătoare ore din viața ei, dar pune la cale și o răzbunare. Este totul așa de înspăimântător pe cât pare? Și cine este de fapt cel laș?

https://www.youtube.com/watch?v=BYc3piIoS0g

CEI MAI DURI DIN CURTEA ȘCOLII/THE TOUGH GUYS /DE TØFFESTE GUTTA (2013)

regizor Christian Lo

durata 74’

CEI MAI DURI DIN CURTEA ȘCOLII este povestea lui Modulf, de 11 ani, care crede că este un super erou. In fiecare zi el este agresat de cei mai răi băieți din școală. Și asta e bine. Pentru că dacă Modulf este singurul agresat ceilalți copii nu vor fi. Într-o zi, o fată nouă se mută alături, Lise. Lise nu este de acord cu teoriile lui Modulf. Ei îi pasă și creează dezastru în ierarhiile din școală – și dintr-o dată ea este cea din mijlocul furtunii care trebuie salvată. Modulf este forțat să se confrunte cu propria lui situație și să facă ceva în legătură cu aceasta.

https://www.youtube.com/watch?v=r2Up9E8DwDM

PLODDY, MAȘINA DE POLIȚIE, LA DATORIE

regizor Rasmus A. Sivertsen, Rune Spaans

durata 72’

Ploddy, mașina de poliție, trebuie să păzească cele mai mari atracții ale parcului din Bodo – o mamă vultur și oul ei. Când mama vultur este furată, Ploddy trebuie să ia în grija lui puiul de vultur. Viața lui liniștită se schimbă radical și încercarea de a readuce mama lângă pui devine din ce în ce mai aventuroasă.

https://www.youtube.com/watch?v=3BHjc-8szsk

Program CINEMA PENTRU COPII

27 SEPTEMBRIE – 12 OCTOMBRIE 2018 – JUDEȚELE GORJ, MEHEDINȚI ȘI OLT

27.09.2018 ora 09:00 si 11:15 – Voineasa, județul OLT – Școala Generală Voineasa

27.09.2018 ora 15:00 – Dobrun, județul OLT – Sala de sport – Școala Dobrun

28.09.2018 ora 10:00 – Falcoiu, județul OLT – Camin cultural

28.09.2018 ora 14:00 – Parscoveni, județul OLT – Camin cultural

01.10.2018 ora 10:00 – Slatioara , județul OLT – Camin cultural

01.10.2018 ora 14:00 si 16:00 – Curtisoara, județul OLT – Școala Curtișoara

02.10.2018 ora 09:00 și 11:00 – Poboru, județul OLT – Casa de cultură

02.10.2018 ora 15:30 – Perieti , județul OLT – Camin cultural

03.10.2018 ora 10:00 – Movileni , județul OLT – Casa de cultură

03.10.2018 ora 15:00 – Stoicanesti , județul OLT – Camin cultural

04.10.2018 ora 11:00 – Rusanesti, județul OLT – Camin cultural

04.10.2018 ora 15:00 – Visina , județul OLT – Camin cultural

05.10.2018 ora 10:00 si 12:00 – Drobeta Turnu Severin, județul Mehedinti – Palatul Culturii

05.10.2018 ora 11:00 – Salcia, județul Mehedinti – Camin cultural

08.10.2018 ora 10:00 – Vrata, județul Mehedinti – Camin cultural

08.10.2018 ora 13:00 – Garla Mare , județul Mehedinti – Camin cultural

09.10.2018 ora 10:00 – Pristol, județul Mehedinti – Camin cultural

09.10.2018 ora 14:00 – Burila Mare , județul Mehedinti – Camin cultural

10.10.2018 ora 14:00 – Patulele, județul Mehedinti – Camin cultural

10.10.2018 ora 10:00 – Gruia, județul Mehedinti – Camin cultural

11.10.2018 ora 14:00 – Ponoarele, județul Gorj – Camin cultural

11.10.2018 ora 9:00 – Isverna, județul Gorj – Camin cultural

12.10.2018 ora 11:00 – Obarsia Closani , județul Gorj – Camin cultural


Ne(părinte) – Un documentar despre diversitatea familiilor – Proiecții simultane în 4 orașe

Referendumul e un subiect care nu lasă pe nimeni indiferent, dar care produce și multă confuzie vizavi de mersul la vot, de scopurile demersului și, mai ales, de consecințele lui. Cu o săptămână înainte de începerea numărării voturilor pentru redefinirea familiei, vă invităm la un documentar care prezintă, fără a judeca, diferite modele de funcționare familială din zilele noastre.

Proiecții simultane ale filmului sunt organizate duminică, 30 septembrie, în mai multe orașe din țară:

De la ora 17:00, în Iași, la MERU 

De la ora 18:00, la Târgu Mureș, la Teatrul Ariel

De la 20:00 în București, la Muzeul Național de Artă Contemporană

Tot de la 20:00, în Alba Iulia, la Casa Forum

(NE)PĂRINTE  
Jana Počtová | Republica Cehă | 2017 | 83 min

Filmul este un studiu asupra formelor familiale din prezent. Prin șase povești diferite, prezintă diferite viziuni și păreri vizavi de conviețuirea partenerilor și de relațiile dintre copii și părinți – Cum funcționează custodia împărțită? Cum poate un părinte singur să crească un copil? Dar două lesbiene? Cum arată o familie îmbinată, cum e cu copiii adoptați și cu oamenii care au decis că nu își doresc deloc copii? În interviuri intime și sincere, participanții își explică alegerile și factorii care le-au influențat și reflectă asupra cauzelor și consecințelor formelor de conviețuire (non-)funcționale.


„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” are premiera vineri în cinematografele românești

Cel de-al șaselea lungmetraj al regizorului Radu Jude, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, propunerea României pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină” a premiilor Oscar 2019, va avea vineri premiera în cinematografele românești, distribuit de microFILM.

Filmul va rula la București (Cinema City AFI Cotroceni, Cinema City Sun Plaza, Cinema City Mega Mall, Cinema City Park Lake, Grand Cinema & More Băneasa, Movieplex, Hollywood Multiplex, Happy Cinema, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Union, Cinema Europa), Arad (Cinema City Arad Atrium), Alba Iulia (Hotel Transilvania), Bacău (Cinema City Bacău), Baia Mare (Cinema City Baia Mare, Cinema Dacia), Bârlad (Cityplex Victoria), Botoșani (Cinema Unirea), Brăila (Cinema City Brăila, Cinema Central), Brașov (Cinemateca Patria), Cluj-Napoca (Cinema Victoria, Cinema City Iulius Mall, Cinema City Polus), Constanța (Cityplex, Cinema City Constanța VIVO!, Cinema City Constanța City Park), Craiova (Cinema Modern), Deva (Cinema City Deva), Drobeta Turnu Severin (Cinema City Drobeta Turnu Severin), Galați (Cinema City Galați), Gura Humorului (Centrul Cultural Gura Humorului), Iași (Cinema Ateneu, Cinema City Iași Iulius Mall), Piatra Neamț (Cinema City Piatra Neamț), Pitești (Cinema Trivale, Cinema City Pitești, Cinema „Sebastian Papaiani”), Ploiești (Cinema City Ploiești AFI, Cinema City Ploiești Shopping City), Râmnicu Vâlcea (Cinema City Râmnicu Vâlcea), Sibiu (Teatrul Gong), Sfântu Gheorghe (Cityplex Arta), Slobozia (Casa de Cultură), Suceava (Cinema City Suceava), Târgu Jiu (Cinema City Târgu Jiu), Târgu Mureș (Cinema Arta, Cinema City Târgu Mureș), Timișoara (Cinema City Timișoara Iulius Mall, Cinema City Timișoara Shopping City), Vaslui (Cityplex) și Vatra Dornei (Casa de Cultură „Platon Pardău”).

Regizorul Radu Jude și actorul Alexandru Dabija vor participa la proiecția organizată la Teatrul Gong din Sibiu, vineri, 28 septembrie, de la ora 20:00. În plus, Alexandru Dabija va răspunde întrebărilor publicului de la Teatrul Gong și duminică, 30 septembrie, de la ora 20:00.

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, primul film românesc care a fost premiat cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary, unde a avut premiera mondială în luna iulie a acestui an, spune povestea realizării unei reconstituiri istorice, a masacrului de la Odessa din Al Doilea Război Mondial, pentru un spectacol de stradă.

Din distribuţie fac parte Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia, Bogdan Cotleţ. Imaginea este semnată de Marius Panduru (RSC), montajul – de Cătălin Cristuţiu, sunetul – de Jean Umanski, mixajul – de Cristinel Şirli, designul de sunet – de Dana Bunescu, decorurile şi costumele – de Iuliana Vîlsan.

Producător este Ada Solomon, iar coproducători sunt Jiří Konečný, Serge Lalou, Claire Dornoy, Rossitsa Valkanova, Jonas Dornbach, Janine Jackowski şi Maren Ade. Producător asociat este Holger Stern.

Pelicula a mai fost recompensată cu trofeul Golden Mimosa pentru cel mai bun scenariu, la Herceg Novi Film Festival – Montenegro Film Festival, și cu premiul Golden Barge pentru cel mai bun lungmetraj, la Vukovar Film Festival (Croația).

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” este o producţie Hi Film, în coproducţie cu Endorfilm (Cehia), Les Films D’Ici (Franţa), Klas Film (Bulgaria), Komplizen Film (Germania), ZDF/Arte, TVR, susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei, Czech Film Fund, L’Aide aux Cinémas du Monde, Centre National du Cinéma et de L’Image Animée – Institut Français, Bulgarian National Film Center şi Eurimages, cu sprijinul financiar al Dr. Oetker, Covalact, Farmacia DONA, AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești, EXIMTUR – Compania de călătorii, MediaCom. Vânzări internaționale – Beta Cinema.


Cinema în Aer Liber aduce Cu drag, Van Gogh în Roșiorii de Vede pe 29 septembrie

Caravana Metropolis – Cinema în Aer Liber ajunge anul acesta între 29 – 30 septembrie și în Roșiorii de Vede, cu două proiecții premiate și nominalizate la Premiile Oscar, Cesar și Globurile de Aur. Cele două filme pot fi vizionate de iubitorii celei de-a șaptea arte de la ora 20:00, în aer liber, în Parcul Central Mihail C. Mănciulescu iar intrarea este liberă pentru spectatori.

Evenimentul își propune să ofere spectatorilor o alternativă la vizionarea filmelor la televizor sau în multiplexuri și, prin cele două pelicule prezentate, urmărește să atragă publicul larg mai ales către filmele de autor. Deși în parc, sub cerul liber, peliculele vor putea fi vizionate în condițiile unei săli de cinema moderne, la standarde europene.

Astfel, pe 29 septembrie, de la 20:00, este de neratat CU DRAG, VAN GOGH/ LOVING VINCENT, subtitrat în limba română (94 minute, animație, biografic, r. Hugh Welchman, Dorota Kobiela, cu: Saoirse Ronan, Douglas Booth) film nominalizat la Oscar și la Globul de Aur pentru Cea mai bună animație.

Loving Vincent prezintă viaţa şi moartea controversată a lui Vincent van Gogh printr-o animaţie desprinsă din picturile lui şi populată cu personajele desenate de el. Intriga prinde viaţă prin interviuri cu personaje apropiate de Vincent şi prin reconstruirea dramatică a unor evenimente care au dus la moartea pictorului.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=CGzKnyhYDQI.

 Iar pe 30 septembrie, de la aceeași oră, va fi proiectat LA REVEDERE ACOLO SUS/ AU REVOIR LÀ-HAUT (117 minute, dramă, r. Albert Dupontel, cu: Nahuel Pérez Biscayart, Albert Dupontel, Laurent Lafitte, Niels Arestrup, Émilie Dequenne), câștigător al 5 premii Cesar pentru Cel mai bun scenariu adaptat, Cel mai bun regizor, Cea mai bună imagine și cele mai bune costume și decoruri,

Filmul ne povestește cum, în Noiembrie 1918, cu câteva zile înainte de semnarea Armistițiului, Edouard Péricourt îl salvează pe Albert Maillard de la moarte sigură. Aceștia nu au nimic în comun, cu excepția războiului și a locotenentului Pradelle, care, dând ordinul unui atac absurd, le distruge viețile și le unește destinele în același timp. Toată lumea încearcă să supraviețuiască masacrului Primului Război Mondial. Fiecare cum poate. Pradelle se pregătește să facă o avere pe spatele morților, în timp ce Albert și Edouard, condamnați să trăiască, pun la cale o escrocherie monumentală.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=N1wtaXJBSz8.

Ambele filme sunt recomandate copiilor sub 12 ani doar cu acordul părinților și sunt subtitrate în limba română.

„Cinema în aer liber” este membru al rețelei „Europa Cinemas” iar evenimentul este organizat de Metropolis Film în parteneriat cu primăria Roșiorii de Vede.

Accesul publicului la acest eveniment este liber.


„Secretul Fericirii”, un film ce te poartă prin întreaga paletă de emoții de care dispune un om

Realizat în spiritul unei comedii, „Secretul Fericirii” are, însă, un traseu psihologic solicitant, care ne determină să descoperim lucruri noi despre noi înșine și despre cei din jurul nostru.

Iar actorul Vlad Zamfirescu explică ce anume l-a atras la această poveste și de ce a ales să o regizeze: „Pentru că povestea are un conținut universal, care se putea întâmpla – și poate chiar se întâmplă – în orice colț de lume, în care oamenii gravitează printre iubiri, prietenii, trădări, orgolii, suferințe, adevăr și minciună. În timp real, într-o oră și jumătate, scenariul și filmul pe care l-am făcut, te poartă prin, aproape, întreaga paletă de emoții de care dispune un om. E un tur de forță în care – din ce am văzut în sălile de festival în care filmul a fost deja proiectat – se trece de la hohote de râs la sentimente profunde și intense, care rescriu premisele inițiale”.   

Filmat timp de 3 săptămâni, „pe alt fus orar”, după cum glumește echipa, și anume doar noaptea, filmul prezintă povestea unui om adevărat aflat într-o situație limită, care trebuie să-și reseteze viața pentru a și-o păstra.

„Secretul Fericirii” va avea 2 proiecții în luna octombrie la Iași și Călărași.

Cinefilii din Călărași au șansa să descopere deznodământul acestei situații pe 5 octombrie, la Cinema 3d/2D, începând cu ora 18:00,  când va avea loc proiecția filmului. Evenimentul este organizat cu sprijinul Consiliului Județean Călărași, prin Centru Județean de Cultură și Creație Călărași, și face parte din cadrul Festivalului 7 Arte. Vor fi prezenți Vlad Zamfirescu și producătoarea filmului Cristina Dobrițoiu.

Iar în data de 8 octombrie 2018, când va avea loc proiecția filmului, la Cinema Ateneu. Actorul și regizorul Vlad Zamfirescu va fi prezent, iar biletele se pot achiziționa de pe: https://ateneuiasi.ro/ticketsys-event/proiectie-de-gala-avanpremiera-secretul-fericirii-invitat-vlad-zamfirescu-08-10-2018-2030/

Trailer oficial „Secretul Fericirii”: https://youtu.be/4WAskWmJt-U

 „Secretul Fericirii” a fost prezentat în premieră mondială la TIFF 2018 (Selecție oficială, secțiunea Zilele filmului românesc, clasat pe locul 2 în preferințele publicului, după „Un pas în urma serafimilor”, regizat de Daniel Sandu, 2017) și a fost declarat câștigător la mai multe festivaluri internaționale de film, după cum urmează: Los Angeles Film Awards, SUA, 2018 (Best Duo: Vlad Zamfirescu & Theo Marton; Honorable Mention: Narrative Feature), Virgin Spring Cinefest, India, 2018 (Silver Award: Best Debut: Vlad Zamfirescu), Burgas International Film Festival, Bulgaria, 2018 (Selectat în competiția oficială, cu proiecție specială pe 23.07.2018), „Sose” 5th International Film Festival 2018, Yemen, Armenia (Selectat în competiția de lung metraj). „Secretul Fericirii” a fost selectat și în Competiția de Lungmetraj a Festivalului ANONIMUL IFF 2018.

 „Secretul fericirii” este o producție Movie Production Entertainment, iar producător este Cristina Dobrițoiu.

Mai multe detalii despre filmul „Secretul Fericirii” se găsesc și pe Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/filmul.secretulfericirii/

Parteneri media: Revista FILM, Revista Femeia, Cosmopolitan, marieclaire.ro, menshealth.ro, Observatorul Cultural, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți, Cațavencii, cinemagia.ro, filme-carti.ro, movienews.ro, aarc.ro, dinfilme.ro, eva.ro, playu.ro, natgeo.ro, atelieruldestiri.ro, blogatu.ro, click.ro, monicapetrovici.ro, matricea.ro, harperbazaar.ro, frumusetefaralimite.ro, Ultima Ora, eveliepauna.ro, life.ro, literaturadeazi.ro, dolcevitamagazine.ro, iqool.ro, europunkt.ro, ralucauluiteanu.eu, capet.ro, sensyblog.ro, cefilmevad.ro, piratulcinefil.wordpress.com, rockhouseevents.ro, andreeagiuroiu.com, calendarevenimente.ro, raftulcuidei.ro, libertatea.ro, thesocialite.ro, simoneciel.ro, agerpres.ro


Opt premiere canneze din Les Films de Cannes à Bucarest își caută distribuitor

În cei opt ani de la înființare, festivalul Les Films de Cannes à Bucarest a adus publicului din România peste 100 de premiere selectate de cel mai important festival de film din lume, cel de la Cannes. Majoritatea acestor filme nu au avut parte de distribuție în cinematografele românești – cele mai multe au putut fi văzute doar în cadrul festivalului.

Cea de-a 9-a ediție a Les Films de Cannes à Bucarest (19-28 octombrie) introduce secțiunea competitivă Aide au Distribution. Aceasta oferă șansa unui film prezentat la Cannes, în 2018, care nu și-a găsit încă distribuitor în România, să fie achiziționat și prezentat publicului în cinematografe. Alegerea filmului va fi făcută prin votul publicului dintr-o selecție de opt titluri. Filmul câștigător va primi un sprijin pentru distribuție constând în suport financiar și un pachet de promovare, în valoare de 2500 EUR. Premiul este oferit de Asociația Cinemascop și va fi acordat unei companii de distribuție de film din România.

Aide au Distribution cuprinde trei filme din selecția oficială, trei din secțiunea Quinzaine des Réalisateurs și două prezentate în Semaine de la Critique. Filmele pot fi văzute în cele patru locații ale festivalului: Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Cinemateca Union.

Ash is Purest White, regizat de Jia Zhangke și inclus în competiția oficială de la Cannes, este o poveste cu aer futurist despre un șef mafiot și femeia care îl iubește și merge la închisoare pentru el. Este a șasea participare la Cannes a regizorului chinez care a obținut, în 2013, premiul pentru scenariu cu filmul A Touch of Sin.

Tot din competiția oficială au făcut parte și 3 Faces, cel mai recent film al lui Jafar Panahi, recompensat cu premiul pentru scenariu, și Ayka, regizat de Sergey Dvortsevoy, filmul câștigător al premiului pentru cea mai bună interpretare feminină la Cannes, acordat actriței Samal Yeslyamova.

Les Confins du monde, regizat de Guillaume Nicloux, a fost prezentat în premieră modială la Cannes, în Quinzaine des Réalisateurs. Filmul spune povestea unui soldat francez, singurul supraviețuitor al unui masacru în timpul căruia fratele său este ucis, în Indochina, în 1945. La Cannes, presa a remarcat demersul rar și curajos al cineastului de a ecraniza un moment lipsit de glorie din istoria Franței. Rezultatul este „un film realizat cu măiestrie și filmat superb” (The Hollywood Reporter), în care îi regăsim pe Gaspard Ulliel, numit de critici „un tânăr Alain Delon” și pe Gérard Depardieu.

Shéhérazade, filmul de debut al lui Jean-Bernard Marlin, prezent la Cannes tot în Quinzaine des Réalisateurs, spune povestea unui băiat recent ieșit din închisoare și îndrăgostit până peste cap de o fată care se prostituează pe străzile Marsiliei. Delincvența juvenilă este un subiect familiar regizorului iar Shéhérazade pare o continuare a mediumetrajului La Fugue (Ursul de Aur la Berlin, 2013). Personajele principale sunt interpretate de actori neprofesioniști, Kenza Fortas și Dylan Robert, amândoi crescuți în cel mai sărac cartier al Marsiliei, amândoi familiari cu lumea descrisă în film. Înainte să-i descopere regizorul, Kenza, care renunțase la școală la 16 ani, trăia cu mama ei într-o tabără de rromi, iar Dylan fusese la închisoare pentru trei luni. Shéhérazade este „un film ca o vâlvătaie deasupra unui mic miracol: dragostea care înflorește într-un loc fără pic de inimă”, scrie publicația franceză L’Obs.

Între 1998 și 1999, pe timpul regimului lui Milosevic, mii de albanezi au fost omorâți într-un exercițiu sadic de epurare etnică, apoi cadavrele au fost transportate în secret din Kosovo în Serbia și abandonate în gropi comune. Despre aceste transporturi vorbește regizorul Ognjen Glavonic în documentarul Depth Two, 2016. The Load, lungmetrajul de debut prezentat la Cannes în Quinzaine des Réalisateurs, este povestea unui șofer de camion care se angajează să transporte ceva secret din Kosovo până la Belgrad, pe timpul bombardamentelor NATO din 1999. „Filmul, în toată simplitatea lui, ne revelează un adevăr dureros care ne face să ne simțim culpabili: să ignori o atrocitate de care ai cunoștință te face părtaș la ea”, scrie Variety.

One Day, filmul de debut al regizoarei Zsófia Szilágyi, este printre primele proiecte ieșite din incubatorul Hungarian Film Fund, proiect care are ca obiective încurajarea și descoperirea tinerelor talente. Prezentat anul acesta la Cannes în secțiunea Semaine de la Critique, One Day prezintă o zi din viața unei femei perfecționiste, mamă a trei copii, și este o dramă domestică reinventată sub formă de thriller.

Fugue, cel mai recent film al regizoarei poloneze Agnieszka Smoczyńska, cea care a reinventat povestea micii sirene în debutul The Lure, propune o poveste întunecată despre o femeie care suferă de amnezie și își regăsește familia după doi ani de absență. „Meritele filmului ar trebui împărțite frățește între Agnieszka Smoczyńska și remarcabila Gabriela Muskala, care a reușit un scenariu de debut extrem de puternic, dar și o interpretare electrizantă a personajului central”, aprecia Variety. Filmul a avut premiera mondială la Cannes, în Semaine de la Critique.

Vă invităm să rămâneți la curent cu cele mai noi știri despre ediția 2018 a Les Films de Cannes à Bucarest, urmărind site-ul filmedefestival.ro și pagina oficială de Facebook. Biletele vor fi disponibile în curând pe Eventbook.ro.

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.

Articole similare

Eveniment caritabil, „Construim biblioteci” in jurul lumii cu EduCab, la Journey Pub

Jovi Ene

Primul weekend la Anim’est 2011

Jovi Ene

The Breakup. Sfârșitul iubirii, live, la Mobius

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult