Știrile săptămânii: Filmul „3/4”, câștigătorul trofeului Ceau, Cinema! „Răzvan Georgescu”; Centenarul Filmului Românesc la Brașov, Sinaia și Râșnov; „Christopher Robin şi Winnie de Pluş”, o aventură emoționantă despre prietenie și familie.
Filmul „3/4”, câștigătorul trofeului Ceau, Cinema! „Răzvan Georgescu”
Filmul bulgar „3/4”, realizat de tânărul regizor Ilian Metev, a fost desemnat de juriu câștigătorul premiului „Răzvan Georgescu” pentru cel mai bun film din competiție la cea de-a 5-a ediție a festivalului Ceau, Cinema!, care a avut loc între 19 și 22 iulie la Timișoara și Gottlob și care a adunat peste 3.000 de spectatori.
Juriul format din actrița Alina Grigore, criticul de film Ileana Bîrsan și regizorul Florin Iepan a decis ca trofeul Ceau, Cinema! „Răzvan Georgescu” să meargă la filmul „3/4”, debutul în ficțiune al regizorului bulgar Ilian Metev. Premiul este în valoare de 1.500 de euro și este acordat de către festival.
Juriul și-a motivat alegerea prin „curajul și credibilitatea cu care regizorul împreună cu actorii ne fac martorii descompunerii unei relații dintre un tată și copiii săi, a desprinderii fiecăruia dintre ei de familie și fac din absența mamei o prezență subtilă, dar definitorie, și o sursă de emoție, fără a cădea vreo clipă în sentimentalism”.
Premiul Publicului, în valoare de 500 euro și oferit de Casa Auto Timișoara, a fost împărțit de două filme, aflate la egalitate în preferințele spectatorilor: „Căderea”, al regizoarei ucrainene Marina Stepanska, și „Comic Sans”, al regizorului croat Nevio Marasovic.
„Căderea” a fost desemnat și câștigătorul Trofeului Vitas România pentru film independent sau de debut. În valoare de 1.000 de euro, premiul a fost stabilit împreună de echipa Ceau, Cinema! și Vitas România.
Un premiu onorific din partea festivalului a primit și cunoscutul cineast Andrei Ujică, invitatul special al ediției din acest an. Andrei Ujică a susținut un masterclass extrem de apreciat și a participat la discuții cu publicul după fiecare din cele trei proiecții din retrospectiva care i-a fost dedicată: „Videograme dintr-o revoluție”, „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu” și „Out of the Present”, acesta din urmă fiind proiectat în aer liber, la Grădina de Vară „Capitol”, la gala de închidere.
Un foarte mare interes au stârnit și celelalte două proiecții de la Grădina de Vară „Capitol”: comedia „Povestea unui pierde-vară”, prezentat la gala de deschidere în prezența regizorului Paul Negoescu și a directorului de imagine Ana Drăghici, și documentarul „Procesul”, în prezența realizatorilor Claudiu Mitcu și Ileana Bărsan, a protagonistului Mihai Moldoveanu și a avocatei Alina Cojocaru, care au discutat cu publicul mai mult de o oră.
De succes la public au avut parte de asemenea cele șase filme din competiție, filmul sârbesc „Afterparty”, proiectat în prezența unei părți a echipei, „W.R. Misterele organismului”, de Dušan Makavejev, „Vinovatul”, de Gustav Möller, sau documentarele „Dacii liberi”, de Monica Lăzurean-Gorgan și Andrei Gorgan, „Chipuri, locuri”, de Agnès Varda și JR, și „Comisia de recrutare”, cu participarea regizoarei Tatiana Chistova.
Momente speciale au fost proiecția omagială a documentarului „Testimonial” și a unui interviu video inedit, dedicată regretatului regizor Răzvan Georgescu, focusul Florin Iepan, precum și proiecția aniversară cu „Reconstituirea”, la Gottlob, în prezența unui invitat-surpriză – Emil Mateiaș, martorul întâmplării care a inspirat nuvela lui Horia Pătrașcu după care Lucian Pintilie și-a realizat capodopera.
Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.
Proiectul este organizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), al Consiliului Judeţean Timiş și al Primăriei Municipiului Timișoara.
Centenarul Filmului Românesc la Brașov, Sinaia și Râșnov
Centenarul Filmului Românesc a ajuns la finalul săptămânii trecute în alte trei orașe din România: Brașov, Sinaia și Râșnov. Au fost proiectate două mari filme care aniversează jumătate de secol, dar și o comedie. În deschiderea fiecărui film s-a vizionat filmul documentar realizat de AGERPRES: „Marea Unire, România, la 100 de ani”.
Episodul 23| Brașov| COLUMNA
Ileana Popovici, Irina-Margareta Nistor și directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov, Nicolae Pepene, au fost cei care au vorbit despre filmul Columna, difuzat în cadrul unei proiecții speciale, la 50 de ani de la premieră.
Proiecția a avut loc în cadrul programului Festivalului de Film și Istorii Râșnov, ediția a X-a.
Irina-Margareta Nistor: „E un moment foarte tulburător, inclusiv pentru cei din sală, pentru că au fost absolut toate generațiile. Am revăzut pe ecran mare acest film, pentru că la televizor a mai apărut tăiat de cenzură și m-a bucurat enorm. Am zâmbit uneori, am încercat să îmi amintesc ce mai știu de la lecțiile de istorie. E unul dintre filmele care au însemnat și o super-producție internațională, pentru că era făcut cu patru vedete foarte mari”.
Nicolae Pepene: „Lăsând partea tristă, avem o parte spectaculoasă a acestui film. Te duci să faci un film despre daci și romani și găsești urme arheologice ale dacilor acolo. Asta a fost partea care cred eu că a dat avânt întregii echipe de filmare”. Istoricul Nicolae Pepene a povestit despre avanpremiera filmului, despre ce se întâmpla în Brașov în anul 1968, despre care spunea că a fost un „an de aur”, potrivit documentelor și presei vremii.
Ileana Popovici: „În timpul filmărilor pentru Columna eram foarte ocupată pentru filmările filmului Reconstituirea. Îi datorăm totul regizorului Lucian Pintilie, care ne-a deschis o altă lume, o lume bună, în care am intrat cu dreptul în cinematografie. (…) Filmele acestea istorice, care au din punctul de vedere al istoricilor, acum, multe defecte sau neadevăruri, totuși sunt filme istorice și povestea în sine, pentru un anumit public, este foarte importantă. Consider că alegerea acestor filme istorice este un lucru foarte bun, mai ales că filmele acestea se fac foarte greu”.
Episodul 24| Sinaia| AMINTIRI DIN EPOCA DE AUR 1
Pe 21 iulie, la Centrul Cultural „Carmen Sylva” din Sinaia, s-a văzut Amintiri din Epoca de Aur 1 – Tovarăși, viața e frumoasă!, în prezența actriței Ileana Popovici care a vorbit despre filmul de comedie românesc a lui Cristian Mungiu.
Episodul 25| Râșnov| RECONSTITUIREA
Seara de 25 iulie din cadrul Festivalului de Film și Istorii Râșnov i-a fost dedicată filmului Reconstituirea, de la a cărui lansare s-au împlinit 50 de ani. Cel mai bun film românesc din toate timpurile s-a văzut la Cinematograful „Amza Pellea” Râșnov, cu o sală arhiplină. Momentul unic a fost posibil datorită reîntâlnirii dintre Ileana Popovici, Vladimir Găitan și George Mihăiță. Irina-Margareta Nistor a făcut racordul în această fotografie de peste ani, cu un moment de aducere aminte pentru regizorul Lucian Pintilie, pe care îl consideră sclipitor în arta cinematografiei.
Cei trei actori din film și-au amintit de perioada filmărilor și au povestit despre momentul în care au fost aleși să joace în film. Vladimir Găitan a precizat faptul că toți trei se aflau la început de drum, iar filmările pentru Reconstituirea aveau să fie începutul carierei actoricești pentru cei trei.
DOCUMENTARUL AGERPRES| O reverență în fața Marii Uniri
Marea Unire: România, la 100 de ani este documentarul AGERPRES care insoțește caravana Centenarului Filmului Românesc pe tot parcursul acesteia. Producția a fost vizionată înaintea fiecărui film, iar în cele trei localități, a putut fi vizionată în perfect acord cu Expoziția Fotografică AGERPRES, dedicată Centenarului.
Alexandru Ion Giboi (directorul general AGERPRES) a fost invitatul special al acestor momente marca AGERPRES și după vizionarea documentarului AGERPRES, de la Râșnov, a declarat: „De fiecare dată mă emoționează filmul ăsta și mă face să mă gândesc la tot felul de lucruri pozitive. Ne îndeamnă să fim pozitivi”. Directorul AGERPRES a punctat că își dorește și va face demersurile necesare pentru ca acest documentar să fie difuzat în școli.
Alexandru Ion Giboi: „Centenarul Filmului Românesc este cel mai important proiect de film românesc din ultimii ani. Sărbătorește 100 de ani de cinematografie românească, un lucru foarte important de susținut. Ne bucurăm că suntem alături și sperăm să fim alături de voi și în viitoarele proiecte.”
Andrei Giurgia (directorul Centenarului Filmului Românesc): Am venit în inima țării cu două momente aniversare de jumătate de secol, cu invitați de marcă, care au trasat câteva drumuri importante în cinematografia noastră. Ne bucură faptul că găsim parteneri care ne susțin și care vor să trăim împreună centenarul prin filmul românesc.
Centenarul Filmului Românesc este un proiect inițiat de Asociația ARTIS (Iași) și Asociația MIA (Chișinău) și se desfășoară în anul Centenarului României în 100 de localități din România și Basarabia, la care se adaugă Cernăuțiul.
„Christopher Robin şi Winnie de Pluş”, o aventură emoționantă despre prietenie și familie
În noul film „Christopher Robin / Christopher Robin şi Winnie de Pluş” îl regăsim pe Christopher Robin adult, capul unei familii tipice din clasa muncitoare, copleșit de stres și responsabilitate. Însă, exact când are nevoie mai mare, îl reîntâlneşte pe prietenul lui din copilărie, Winnie the Pooh (Winnie de Pluș), care îl va ajuta să rezolve o situație complicată la serviciu, dar și să redescopere plăcerile vieţii.
Filmul „Christopher Robin / Christopher Robin şi Winnie de Pluş” este distribuit de Forum Film România şi va avea premiera în cinematografe pe 3 august 2018.
În regia lui Marc Forster, după un scenariu semnat de Alex Ross Perry, Allison Schroeder, A.A. Milne, E.H. Shepard, filmul este produs de Kristin Burr, Steve Gaub, Jeremy Johns, Brigham Taylor, sub egida 2DUX², Walt Disney Pictures.
Printre starurile producției îi regăsim pe Hayley Atwell, Ewan McGregor, Toby Jones, Jim Cummings și mulți alții.
Christopher Robin, simpaticul puști care a trăit numeroase aventuri alături de prietenii săi de pluș în Pădurea de 100 de Acri, este acum un adult în Londra mijlocului de secol XX și se confruntă cu stresul vieții cotidiene, încercând să găsească un echilibru între viața profesională și familie. Lucrează ca manager responsabil cu eficientizarea muncii la Winslow Luggage și e nevoit să petreacă mult prea mult timp la birou. E atât de ocupat și la muncă, și acasă, încât a uitat cu totul de minunatele aventuri din copilărie. Însă, în mod neașteptat, trecutul îi face o vizită.
Lucrurile se petrec în felul următor: Christopher Robin e nevoit să renunțe la un weekend petrecut cu soția sa, Evelyn, și fiica lor, Madeline, pentru că are un proiect neterminat la birou. Întâmplarea face ca exact în acel weekend să se reîntâlnească cu cel mai bun prieten din copilărie, Winnie de Pluş, și să înceapă să își reamintească aventurile de demult din pădurea fermecată.
Dar Winnie și prietenii lui nu reapar fără motiv în viața lui Christopher, ci înceacă să îl ajute să iasă dintr-un bucluc și să recupereze documente financiare importante pe care le pierduse. Astfel că Winnie, Tigger, Eeyore și Piglet o cunosc pe Madeline și apoi decid să vină la Londra și să îl ajute pe Christopher.
Datorită lor, protagonistul aventurilor de demult poate vedea acum lumea cu alți ochi și chiar reușește să pună la punct un plan pentru a salva compania pentru care lucrează, dar și să dedice mai mult timp familiei și să aprecieze prietenii.
Christopher Robin și Winnie de Pluș, două personaje extraordinare
Numele Christopher Robin și Winnie de Pluș au apărut pentru prima dată în 1924, într-o antologie de versuri semnată de dramaturgul britanic A.A. Milne, însă cei doi au devenit cu adevărat celebri doi ani mai târziu, odată cu publicarea volumului de povestiri „Winnie de Pluș”.
Cartea descria aventurile nemaipomenite ale unui băiat lipsit de griji și a prietenilor săi de pluș în Pădurea de 100 de Acri, volumul devenind, în timp, una dintre cele mai populare cărți pentru copii. Milne a scris și o a doua carte, la finalul căreia Christopher Robin pleacă la o școală cu internat și își ia la revedere de la Winnie și ceilalți prieteni de pluș. Acest moment este, de fapt, punctul de plecare al noii producții Disney.
Acum 15 ani, producătorul Brigham Taylor a prezentat ideea unui film despre un Christopher Robin matur care se reunește cu prietenii din copilărie, dar a durat ceva până ideea a prins viață, mai ales că Disney lucra la alte proiecte despre Winnie de Pluș.
Personajele create de Milne sunt cu totul speciale, mai ales că defectele lor, timiditatea, aerul superior, bravura, sunt ușor de recunoscut și la adulți, dar sunt și foarte atrăgătoare pentru copii. Winnie de Pluș este un ursuleț foarte generos, care oferă dragoste tuturor și e și un izvor nesecat de vorbe înțelepte.
„Winnie de Pluş e un personaj minunat, pur și simplu redă perfect conceptul de a pierde timpul cu prietenii și cu oamenii pe care îi iubești și de a nu te lăsa distras de alte lucruri mai puțin importante”, explică Taylor.
Odată ce ideea a prins contur într-un scenariu, producătorii Brigham Taylor și Kristin Burr l-au abordat pe regizorul Marc Forster, unul dintre cei mai aclamate nume din breaslă.
„Când reușești să îi faci pe oameni să râdă și să plângă în același film e clar că spui o poveste cu integritate, dar și cu rădăcini puternice în realitate și în realismul magic, ceea ce te ajută să te simți bine despre ceea ce faci, dar și să te conectezi cu oamenii dragi”, spune regizorul.
După ce Forster s-a pus pe treabă a mai apărut o provocare, aceea de a găsi cel mai potrivit actor pentru a-i da viață lui Christopher Robin adult.
„Christopher Robin e un om mult prea responsabil, pe umerii lui atârnă și o vină enormă, aproape că nu mai zâmbește, nu mai râde și nici nu se mai prostește”, descrie Burr personajul. Practic, el e atât de prins de muncă, încât nu mai reușește să se conecteze nici cu sine și nici cu familia sa.
„Foarte puțini actori reușesc să redea această rătăcire pe care o resimți când prea multe atârnă pe umerii tăi. Ewan McGregor face asta și te ajută să ghicești și sclipirea jucăușă pe care personajul o avea în copilărie”, completează Taylor.
SINOPSIS:
„Christopher Robin şi Winnie de Pluş”, emoționanta aventură Disney, care îți încălzește inima, ne aduce aminte de băiețelul ce iubea să se avânte, alături de gașca lui de animale de pluș, haioase și adorabile, în aventuri extraordinare prin Pădurea de 100 de Acri. Dar băiețelul a crescut și a pierdut acel avânt. Acum e rândul prietenilor lui din copilărie să se aventureze în lumea noastră, pentru a-l ajuta pe Christopher Robin (Ewan McGregor) să-și aducă aminte de puștiul iubitor și jucăuș, care încă se mai ascunde înăuntrul lui.
Filmul este regizat de Marc Forster și produs la 2DUX² și Walt Disney Pictures de Kristin Burr, Steve Gaub, Jeremy Johns, Brigham Taylor.
TRAILER: