Știrile săptămânii: Competiția de lungmetraj a Dracula Film Festival 2015; Șapte ani cu Timishort; Un etaj mai jos s-a celebrat Noaptea Albă a Filmului Românesc; Alexander Bălănescu semnează muzica celui mai nou film de animație semnat de Anca Damian, Muntele Magic; Astra Film Festival, platformă de inițiere și de lansare în film documentar; Filme românești în selecția HipTrip Travel Film Festival; Maraton „O mie și una de nopți” și câștigătorul Camera d’Or la Les Films de Cannes à Bucarest.
Competiția de lungmetraj a Dracula Film Festival 2015
În secțiunea de lungmetraj a celei de-a treia ediții a Dracula Film Festival au fost selecționate șase filme din Israel, România, Georgia, Slovenia, Ungaria și Italia, producții noi, dar deja premiate la importante festivaluri de gen.
“Sunt de-a dreptul entuziasmată de selecția competiției – pe care am realizat-o cu ajutorul colegilor mei Alin Ludu Dumbravă și Cristian Mărculescu – pentru că reușește să confirme, într-o ediție de criză, realizată doar prin efort local și fără finanțare CNC, vitalitatea cinema-ului de gen est-european ce crește și devine o forță de-a dreptul demonică. Nu mai e vorba de un cinema marginal, ci de unul de avangardă, de pelicule care se impun la marile festivaluri horror&fantasy. Avem producții care ne arată că Europa de Est nu înseamnă doar arthouse hiper-intelectual produs pe banii statului pentru festivalurile de autor pretențioase, ci și un fel de a face film de gherilă visceral, șocant, transgresiv, imaginativ. Acestor filme “zonale” li se adaugă două super-titluri din Israel și din Italia, care fac înconjurul circuitului festivalier”, spune Anca Grădinariu, directorul artistic al Dracula Film Festival.
Juriul secțiunii de lungmetraj este alcătuit din Simon Boswell, compozitor de muzică de film nominalizat la premiile BAFTA, producător și muzician, artistul Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată) și jurnalistul și criticul de film Emanuel Lăzărescu.
Așadar, cele șase titluri care își vor disputa trofeul Dracula sunt:
JeruZalem (2015, Israel)
Regia: Doron Paz și Yoav Paz
Două tinere americane sunt ademenite de un student la antropologie, frumos și misterios, într-o excursie la Jerusalem. Dar distracția e brusc întreruptă atunci când cei trei sunt prinși în mijlocul unei apocalipse biblice. Prizonieri ai vechilor ziduri din Orașul Sfânt, cei trei călători trebuie să supraviețuiască îndeajuns de mult cât să găsească o cale de scăpare, în timp ce furia iadului se dezlănțuiește asupra lor.
Festivaluri: Frightfest 2015, Sitges 2015, Fantasia 2015, Pifan Film Festival 2015, premiul publicului și premiul pentru cel mai bun film la Festivalul de film de la Jerusalem.
Trailer: http://bit.ly/1gxdxvu
Be My Cat: A film for Anne – Un film pentru Anne (2015, România)
Regia: Adrian Țofei
Obsedat să realizeze un film cu actriţa hollywoodiană Anne Hathaway, un tânăr din România recurge la gesturi extreme folosind trei actriţe pentru a înregistra scene din film. Scopul său? Să i le trimită lui Anne ca dovezi ale abilităţilor sale regizorale şi actoriceşti.
Festivaluri: Fantasporto, TIFF Cluj, Bram Stoker Film Festival.
Trailer: http://bit.ly/1Kq1Hh7
Landmine Goes Click – Cu piciorul pe mină (2015, Georgia)
Regia: Levan Bakhia
Această poveste sumbră despre violență și răzbunare confirmă că există o nouă generație extrem de talentată de regizori de horror în Europa de Est. Trei turiști americani traversează un peisaj dezolant din Georgia rurală. Zona e cunoscută pentru faptul că e plină de mine din timpul războiului. Dar acest pericol se dovedește a fi unul minor în comparație cu întâmplările de coșmar care urmează. O combinație de Deliverance cu Death and the Maiden și cu nimic din ce ați mai văzut până acum, filmul lui Bakhia pornește în forță și nu se potolește nici măcar o clipă până la incredibilul cadru final.
Festivaluri: Frightfest 2015, Grossmann Fantastic Film & Wine Festival, premiul publicului la Fantasporto, Portugalia.
Trailer: http://bit.ly/1uhmCYo
Idyll – Idila (2015, Slovenia)
Regia: Tomaz Gorkic
După o noapte de beție, Zina, un fotomodel amator, pleacă pentru o sesiune foto în pădure, acompaniată de ambițioasa Mia, de apatica Dragica și de snobul fotograful Blitcz. În acel loc idilic, o banală sesiune foto se transformă într-o luptă feroce pentru supraviețuire.
Festivaluri: Grossmann Fantastic Film&Wine Festival.
Trailer: http://bit.ly/1Mlmsv2
Liza, The Fox-Fairy – Demonul Liza (2015, Ungaria)
Regia: Károly Ujj Mészáros
Liza e o asistentă naivă și drăgălașă de 30 de ani ce trăiește în Csudapest, capitala unei Ungarii fictive din anii ‛70, condusă după un sistem capitalist. Ea are grijă de Marta, văduva fostului ambasador japonez. În timp ce Liza își serbează ziua de naștere, Marta e ucisă de Tomy Tani, fantoma unui cântăreț japonez din anii ‛50. Rudele victimei o încriminează pe Liza, iar sergentul Zoltan, însărcinat să ancheteze cazul, începe să se îndrăgostească de suspectă. După o serie de ghinioane inexplicabile din viața ei amoroasă, tânăra e convinsă că s-a transformat într-un demon din mitologia japoneză.
Festivaluri: Fantasporto (Marele Premiu al secțiunii pentru filme fantastice), Méliès-ul de argint pentru Cel mai bun film fantastic european, Cel mai bun film la Festivalul Filmului Fantastic de la Bruxelles, Cel mai bun film și regizor la Festivalul Internațional de Film Fantastic de la Madrid, Cea mai bună actriță la Festivalul de Film de la Fantasporto ș.a.
Trailer: http://bit.ly/1MC5WcR
The Perfect Husband – Soțul perfect (2014, Italia)
Regia: Lucas Pavetto
Viola și Nicola traversează o perioadă dificilă. Relația lor de cuplu a fost pusă la încercare de un avort neașteptat. Ca să depășească această criză, decid să petreacă un sfârșit de săptâmână într-o casă veche din pădure, dar planul lor ia o turnură diabolică când în mintea unuia dintre soți se insinuează o nebunie suspectă. Ceea ce ar fi trebuit să fie un week-end liniștit se transformă, brusc, într-un coșmar mortal.
Festivaluri: Fantasporto, Nola Horror Film Fest, New Orleans, Cel mai bun film de debut la Fantafestival, Italia, Cel mai bun film la Open Wound Horror, New Mexico, Cel mai bun film la Macabre Faire Film Festival, New York.
Trailer: http://bit.ly/1gFlvSR
Cea de-a treia ediție a Dracula Film Festival va avea loc între 7 și 11 octombrie, în Brașov, la Teatrul Sică Alexandrescu, Cinena One, Cinemateca Patria și Sala Patria.
Șapte ani cu Timishort
Pe data de 15 octombrie își deschide porțile la Timișoara ce-a de-a șaptea ediție a Festivalului Internațional de Film Timishort. Locațiile pentru proiecții sunt cinematograful Timiș, Ambasada și Sala 2 a TNT.
Proiecția de deschidere va avea loc pe data de 15 octombrie de la orele 19.00 cu filmul documentar german OFF Ways, în regia lui Uli Schueppel.
Pe data de 21 decembrie 1989, membrii legendarei trupe de muzică Einstuerzende Neubauten s-au pus pe drum pentru primul lor concert în Berlinul de Est (încă capitala Republicii Democrate Germane). Este un drum ciudat din cartierul vestic Kreuzberg până în cartierul estic Lichtenberg al orașului german împărțit în două de un zid și de controale la graniță. Regizorul Uli M Schueppel, prieten al trupei i-a acompaniat pe cei de la Einstuerzende Neubauten în această zi extraordinară pentru membrii trupei, crescuți în Berlinul de Vest, care până atunci nu au avut permis de acces in RDG. Concertul a fost posibil datorită intervenției renumitului om de teatru și scriitor Heiner Mueller. Prezența acestuia în backstage împreună cu o delegație de miniștri francezi este una din întâmplările bizare ale acelei zile. Cât despre publicul redegist, prezent în număr impresionant, acesta asociază numele și conceptul de Einstuerzende Neubauten cu idea de “Vest”.
Filmul reflectă perspectiva Est-Vest de acum 20 de ani în preajma momentului istoric al reunificării Germaniei. Începând cu acest concert, filmul este un mozaic al Berlinului într-o călătorie în timp într-o Germanie atemporală.
Regizorul Uli M Schueppel va fi prezent la proiecție.
După proiecție are loc performace-ul “Perseverantia” cu muzicienii cunoscuți pe plan internațional Danielle de Picciotto și Alexander Hacke, care călătoresc prin lume din 2010, renunțând la majoritatea posesiunilor materiale. Danielle de Picciotto este unul dintre fondatorii Love Parade din Berlin. Alexander Hacke este membru al legendarei trupe de muzică industrială Einsturzende Neubauten. Acești doi refugiați artistic dintr-o lume rapid gentrificată vor susține un concert cu piese din noul album “Tacoma” al Daniellei, precum și din albumul “Perseverantia” semnat de Danielle și Alexander. Concertul este însoțit de proiecția jurnalului grafic al lui Danielle de Picciotto, care descrie transformarea lor în artiști nomazi.
Festivalul Internațional de Film Timishort are loc anul acesta în perioada 15-18 octombrie și este organizat de Asociația Română a Filmului Independent, cu suportul Primăriei și al Consiliului Local Timișoara și al Centrului Național al Cinematografiei, în parteneriat cu Centrul Cultural German Timișoara, Institutul Cultural Polonez și susținut de Cuib D’Arte, Van Graph K’fe, RDS/RCS.
Pentru mai multe detalii urmăriți www.timishort.ro!
Un etaj mai jos s-a celebrat Noaptea Albă a Filmului Românesc
Devenită deja o tradiție pentru iubitorii de cinema românesc, pe 18 septembrie 2015 a avut loc cea de-a șasea ediție a evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc. Propunerea organizatorilor de a petrece încă o noapte lungă în compania filmelor românești – comedii, drame, documentare, premiere și avanpremiere – a atras și anul acesta peste 4.000 de spectatori, în București și Cluj-Napoca.
”La fiecare editie observăm cum tinerii empatizeaza din ce în ce mai mult cu cinematografia românească, fapt ce ne bucură și ne da încredere să continuăm. La fiecare Noapte Albă aducem în fața publicului filme de calitate, în premieră sau avanpremieră, pentru a crește numărul de spectatori în sălile de cinema. Bineînțeles, nu uităm nici de filmele clasice, ce au rămas în istoria filmului românesc și, în fiecare an, vizionăm ceea ce putem numi simplu << ora de istorie a cinematografiei românești >>”, a declarat Ramona Șărbu, project manager Noaptea Albă a Filmului Românesc.
Unul dintre cele mai așteptate filme din programul evenimentului, ”Un etaj mai jos” (r. Radu Muntean) a fost primit cu mult entuziasm, atât de publicul bucureștean, cât și de cel clujean. În Capitală, spectatorii au avut ocazia de a afla cât mai multe detalii despre film, curiozități din spatele scenelor, la două sesiuni lungi de Intrebări și răspunsuri, alături de regizorul Radu Muntean, scenariștii Răzvan Rădulescu și Alex Baciu, actorii Iulian Postelnicu, Oxana Moravec și Maria Popistasu, directorul de imagine Tudor Lucaciu și producătorul delegat Oana Kelemen.
Cinema Studio s-a dovedit neîncăpător pentru filmul de debut al Anei Lungu, ”Autoportretul unei fete cuminți”, prezentat în avanpremieră la Noaptea Albă a Filmului Românesc. Lungmetrajul a adunat râsete, suspine, dar și întrebări astfel încât la final, cei curioși au avut ocazia să afle inspirația din spatele scenariului, dar și alte răspunsuri despre actori, iubire și feminism, direct de la regizoarea filmului.
Devenită una dintre cele mai indrăgite locații din cadrul evenimentului, Dianei | 4 a fost din nou la înălțime. Filmele prezentate în primitoarea casa au atras spectatori, dar și protagoniști și regizori, care au stat minute în șir de vorbă cu cei prezenți. Prin Toto și surorile lui, Bondoc, Omul Pasăre și reprezentanții filmelor, documentarele românești au prins glas în noaptea de 18 septembrie.
Prezentă pentru prima oară în cadrul Nopții Albe, locația Deschis Gastrobar s-a dovedit a fi extrem de populară în rândul spectatorilor care au ales să vizioneze scurtmetraje romanesti din programul TIFF 2015, Omulan, Scor alb, Ramona, Black Friday numărându-se printre ele. Succes a avut din nou și locația J’ai Bistrot, care a găzduit a doua jumătate a selectiei de scurtmetraje de la TIFF, printre care s-au numarat Dispozitiv 0068, Artă, Vacanță la țară.
Mult discutatul De ce eu? a atras încă o dată publicul la Cinema PRO, unde, după vizionarea filmului, cei prezenți au avut ocazia unui dialog cu regizorul Tudor Giurgiu și actrița Andreea Vasile. Miezul Nopţii Albe i-a prins pe multi cinefili la Cinema Studio, interesaţi de povestea zapaciului Constadin, a fiului său și a robului fugar din filmul Aferim!, unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească, în anul 1835.
Numărul mare de spectatori înregistraţi anual confirmă faptul că Noaptea Albă a Filmului Românesc a devenit un eveniment necesar, cu tradiție, apreciat de cinefili, de cineaşti, de distribuitorii de film, dar şi de mass-media, demonstrand că este una dintre cele mai de succes campanii de promovare a cinematografiei autohtone. Mai multe detalii despre eveniment pe site-ul: www.romfilmpromotion.ro şi pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/NoapteaAlba.
Alexander Bălănescu semnează muzica celui mai nou film de animație semnat de Anca Damian, Muntele Magic
Alexander Bălănescu este compozitorul muzicii originale a filmului de animație Muntele Magic, semnat de Anca Damian.
Filmul Muntele Magic va deschide anul acesta festivalul Anim’est (2-10 octombrie), aflat la cea de-a zecea ediție, iar înainte de proiecția filmului de la Cinema Studio, publicul va asista la un recital susținut de Alexander Bălănescu.
Alexander Bălănescu este un compozitor prolific şi, de asemenea, unul dintre cei mai vizionari şi mai incitanţi violonişti ai vremurilor noastre.
S-a născut în România, iar la vârsta de 7 ani începe să urmeze cursurile Şcolii Speciale de Muzică din Bucureşti, unde îi are ca profesori pe Dolly Koritzer, Garabet Avakian şi Ştefan Gheorghiu. Apoi îşi continuă studiile la Academia Rubin de la Ierusalim alături de Iair Kless, la Trinity College din Londra alături de Bela Katona şi la Julliard School din New York în perioada 1975-1979 alături de Dorothy Delay, luând de asemenea parte la cursuri cu Pinchas Zukerman. În 1979 Bălănescu devine liderul Ansamblului Michael Nyman alături de care susţine turnee mondiale vreme de 15 ani, ocupând în acelaşi timp şi poziţia de lider al Ansamblului Gavin Bryars.
În 1987, Alexander Bălănescu îşi formează propriul cvartet. Bălănescu Quartet a lucrat îndeaproape atât cu Michael Nyman, Gavin Bryars şi Kevin Volans, cât şi cu muzicieni din lumi muzicale diferite precum John Lurie, David Byrne, Keith Tippett, Carla Bley, Rabih Abou Khalil, Spiritualized şi the Pet Shop Boys. Dinamismul cvartetului şi abordarea sa inovatoare a repertoriului duc la spectacole pe 4 continente în diferite locaţii, de la cluburi intime la stadioane.
„Pentru mine muzica de film este inima, respirația filmului. Muzica lui Alexander Bălănescu pentru filmul Muntele Magic se dizolvă în corpul filmului și rămâne să ne bântuie după ce proiecția s-a terminat. Colaborarea cu el este în sine un act de creație de neuitat.“, a declarat Anca Damian.
“A fost emoționat și interesant să compun muzica pentru acest extraordinar film de animație. Imaginile minunate și unicitatea poveștii acestui aventurier au fost sursele mele de inspirație. A fost o mare provocare să combin influențele musicale Est Europene cu cele din Orientul Mijlociu. Am avut privilegiul de a alege muzicieni straluciți cu care am lucrat de multe ori și de a înregistra în atmosfera unui studio creativ foarte drag mie. Filmele de animație reprezintă de cele mai multe ori colaborările artistice care mă împlinesc cel mai mult, pentru că dau valoare și scop creației muzicale. Acest lucru s-a confirmat în cazul filmului de animație Muntele Magic.“ , a declarat compozitorul Alexander Bălănescu.
Muntele Magic a fost distins în urmă cu câteva zile cu Mențiunea Specială a Juriului în cadrul celei de-a 39-a ediție a Festivalului Internațional de Animație de la Ottawa, Canada (16-20 septembrie) și cu Mențiunea Specială a Juriului Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, Cehia (3-11 iulie).
Muntele magic, „o frumoasă și curajoasă abordare, magică chiar” (Cinemablographer, Canada), va avea premiera în cinematografele din țară pe 9 octombrie. Aparte Film, distribuitorul român al filmului vă invită să urmați îndemnul prestigiosului website canadian Cinemablographer: „Lăsați puterea animației din Muntele Magic să vă ducă într-o călătorie unică și încântătoare în jurul lumii.”
Coproducția româno-polonezo-franceză este proiectată zilele acestea în cadrul Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian, Spania (18-26 septembrie) și își va continua traseul festivalier cu Festivalul Internațional de Film de la Helsinki, Finlanda (17-27 septembrie), Haifa IFF, Israel (26 septembrie – 5 octombrie) și Busan IFF, Korea de Sud (1-10 octombrie).
Astra Film Festival, platformă de inițiere și de lansare în film documentar
Astra Film Sibiu, care va avea loc între 5 și 11 octombrie, își extinde în 2015 platforma educațională, în afară de festivalul Astra Film Junior, AFF găzduind și sesiuni deschise, proiecții care prezintă producția de film documentar în rândul studenților din facultăți și ateliere de inițiere din România.
Ajuns la cea de-a VII-a ediție, Astra Film Junior 2015 a pregătit un program personalizat pentru fiecare categorie de vârstă iar oferta extrașcolară include și materiale didactice pentru aprofundarea domeniului de educație cinematografică, facilitând astfel descifrarea limbajului vizual și înțelegerea etapelor în care este produs un film. Scopul este ca tinerii să se familiarizeze cu vizionarea filmelor într-o sală de cinema, să învețe cum se produce un film documentar și să înțeleagă limbajul audiovizual, mediu de comunicare dominant în zilele noastre insuficient explorat în instituțiile de învățământ din România.
Elevii de școală primară vor urmării episoade din serialele: Hai să ne jucăm!, Hai să dansăm!, Iubesc muzica!. Elevilor de gimnaziu le-a fost pregătit un program de sine stătător care cuprinde filmele: Noi suntem băieți, Andrew cu tobe și trompete și Butoiul.
Liceeni vor viziona filmul Speranțe la vânzare – portrete de fete, victime ale traficului de persoane, dar și o selecție a celor mai reușite filme realizate de colegii lor în atelierul de film Sibiul văzut de liceeni care a avut loc între 6 și 12 septembrie 2015. Atelierul organizat de Astra Film și Asociația Vira este o platformă care pregătește viitoarele voci ale comunității, unde tinerii învață cum să exploreze viața oamenilor din jur, orașul sau problemele cu care se confruntă comunitatea din care fac parte prin imagine, cu ajutorul camerei de filmat. Atelierul este un spațiu de întâlnire care contribuie la inițierea lor în această profesie și expune primele lor rezultate în regim de cinema.
Pentru că violența în școli devine un subiect tot mai acut în zilele noastre, Astra Film Junior propune o dezbatere pe această temă pentru profesori și psihologi școlari, plecând de la un caz real, vizionarea documentarului Pekka, în mintea unui atentator despre un caz de violență extremă într-o școală din Finlanda, urmată de discuții.
Trei universități din România ULB Sibiu, UBB Cluj și SNSPA București participă la o sesiune deschisă, Documentar și cercetare care va avea loc joi, 8 octombrie 2015 începând cu ora 13:00. Sesiunea include vizionări de filme și discuții despre implementarea metodei de a iniția studenții în producția de film documentar ca exercițiu practic în cadrul cercetării de teren.
Aristoteles Workshop 10, un atelier de film de succes în Europa de Est și recunoscut pentru formatul lui unic, celebrează 10 ani de existență în cadrul AFF 2015, sub forma unei retrospective. Mai multe filme produse în cadrul atelierului de-a lungul celor 10 ani vor fi proiectate în zilele de 9 și 10 octombrie, iar o parte din tutorii AW – Thierry Garrel, John Appel și Tania Rakhmanova vor face parte din juriul AFF 2015. Sâmbătă, 10 octombrie 2015, elevii, studenții, tinerii pasionați de film, dar și publicul larg vor avea parte de un masterclass susținut de Nino Kirtadze, regizoare de filme documentare (producțiile ei au fost proiectate la Cannes, Sundance, Vision du réel sau Idfa), fostă consilieră a președintelui georgian, jurnalist de război și tutore Aristoteles Workshop.
”Elevii și studenții din ziua de azi preferă tot mai mult conținutul audiovizual în locul textelor, atât prin intermediul televizorului, al calculatorului cât și al telefonului mobil. Curricula școlară și universitară a fost concepută pe vremea când principalul mediu de transmitere a informațiilor era textul scris și nu a fost adaptată, cel puțin în România, la cerința înțelegerii limbajului audiovizual, chiar dacă există o directivă din partea Uniunii Europene prin care se recomandă introducerea Educației Cinematografice și Educației Media în școli. În acest sens, Astra Film Junior oferă un program complex de educație prin film, iar popularitatea festivalului în rândul elevilor participanți la edițiile trecute ne încântă și ne îndeamnă să continuăm”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival.
Participarea se face doar pe bază de rezervare, în limita locurilor disponibile, la numărul de telefon: 0748.487.356. Înscrierile se fac până în data de 2 octombrie 2015, între orele 8 – 16.
Filme românești în selecția HipTrip Travel Film Festival
5 scurtmetraje și două documentare românești au fost incluse în selecția HipTrip Travel Film Festival de anul acesta.
Aflat la a doua ediție, festivalul își continuă misiunea de a inspira și încuraja spectatorii să se transforme din turiști, în călători și chiar în exploratori, oferind filmelor românești un loc aparte în programul festivalului.
Un calup de scurtmetraje cu și despre călătorii va rula sâmbătă, 10 octombrie, la Cinema Eforie, de la ora 17:00. Călătorie la oraș, scurtmetrajul regizat de Corneliu Porumboiu în 2003, cu Ion Sapdaru și Constantin Diță, spune povestea unui învățător de la țară ce pleacă spre oraș în plină sărbătoare. Tot despre o călătorie vorbește și scurtmetrajul lui Millo Simulov, Hello Kitty. De data aceasta, povestea se petrece pe malul mării. La mare vor să ajungă și personajele lui Andrei Răuţu, în Ela, Panda şi Madam. Din selecția HipTrip face parte și Pui, cartofi prăjiţi şi-o Cola, filmul lui Emanuel Pârvu premiat în 2012 la Festivalul Internațional de Film Anonimul cu premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj. Un alt scurtmetraj premiat este și Excursie al lui Adrian Sitaru, povestea unui copil ce fură o cameră video și începe să își filmeze viața de zi cu zi.
„Am ales aceste 5 scurtmetraje pentru că, evident, au ceva în comun cu profilul festivalului nostru. Astfel, toate povestesc despre încercările personajelor de eliberare şi evadare din tot ceea ce le înconjoară şi de care se simt înghiţite. Sperăm să vă placă să le (re)vedeţi şi să fiţi curioşi de ce realizatorii lor au simţit nevoia să scape. Nu asta încercăm să facem toţi, la un moment dat?” – Florin Barbu, critic de film
Cea de-a doua ediţie a HipTrip Travel Film Festival va difuza în premieră „Către Nord, pe urme de Ural şi Kamaz”, regia George Oprea, un documentar despre prima expediţie românească în nordul extrem al Siberiei. O expediție de aproape 30.000 de kilometri, făcută de opt oameni în 55 de zile, la temperaturi de până la -54 de grade Celsius.
“În martie 2012 am mers în estul extrem al Siberiei, traversând integral Drumul Oaselor, și atunci ne-a venit ideea de a traversa Nordul Înghețat al Siberiei. Această expediție a pornit de la un simplu indicator pe care l-am zărit într-un mic sat de crescători de reni, la vreo 200 km nord față de Kolîma, Drumul Oaselor către Magadan, indicator care îndruma către o localitate situată dincolo de Cecrul Polar de Nord. Crezusem că am ajuns la capătul lumii, dar ne-am dat seama că și mai la nord de acest loc sunt localități, oameni, viață. Astfel ne-a atras atenția Tiksi, unul dintre cele mai nordice orașe de pe Pământ. Am călătorit iarna, este singurul anotimp când se poate circula pe terenul altfel ostil și mlăștinos. Se poate merge doar pe suprafața înghețată a râurilor sau a Oceanului Arctic, fiind singurele rute terestre practicate ocazional de șoferii de Kamaz-uri și Ural-uri, care aprovizionează micile așezări de acolo. Am ales Siberia, pentru că este atât de curată și pură, fiind practic neatinsă de om, o „țară” în care m-aș întoarce în orice anotimp”, spune Mihai Ţucă, unul dintre membrii expediției. Proiecţia va fi urmată de o sesiune Q&A cu mermbrii expediţiei.
România va fi reprezentată și de documentarul “Exploratorul”, ce urmăreşte firul vieţii lui Emil Racoviţă, pionier al cercetării vieţii din Antarctica, şi redă povestea expediţiei Belgica (1897-1899) – prima expediţie ştiinţifică în Antarctica, alături de Roald Amundsen, Frederick Cook şi căpitanul Adrien de Gerlache.
Cea de-a doua ediție a HipTrip Travel Film Festival va avea loc în perioada 8-11 octombrie la Cinema Union și Cinema Eforie şi va aduce anul acesta la București 25 de filme din 10 țări precum India, Marea Britanie, SUA, Australia, Spania, Germania, Siberia, Canada, Iran și România.
Maraton „O mie și una de nopți” și câștigătorul Camera d’Or la Les Films de Cannes à Bucarest
Filmele propuse de Franța și Belgia la Oscar 2016, un maraton de 338 de minute inspirat din „O mie și una de nopți” și câștigătorul Camera d’Or la Festivalul de la Cannes sunt câteva dintre surprizele celei de-a șasea ediții a Les Films de Cannes à Bucarest. Zeci de filme în premieră absolută în România, în peste 100 de proiecții, unele programate în prezența cineaștilor, masterclass-uri, mese rotunde, retrospective și alte evenimente speciale îi așteaptă pe spectatori între 23 și 29 octombrie la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco și CinemaPRO.
„Fie te ia prin surprindere totul, fie nimic”, scrie „The Guardian” despre filmul lui Miguel Gomes, o aventură cinematografică de 338 de minute în care poveștile Șeherezadei din „O mie și una de nopți” sunt transplantate în Portugalia de azi. Împărțit în trei părți și proiectat la Cannes în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs, Arabian Nights e amuzant, percutant și suprarealist. Partea a doua, Arabian Nights: Vol. 2 – The Desolate One, va reprezenta Portugalia la Oscarul pentru Cel mai bun film străin. Spectatorii Les Films de Cannes à Bucarest vor avea ocazia să vizioneze filmul în maraton și să-i pună întrebări la final regizorului Miguel Gomes (Tabu), care va avea o intervenție live prin Skype.
Intens și excelent filmat, potrivit „The Hollywood Reporter”, La Tierra y la Sombra / Land and Shade, de César Augusto Acevedo (Columbia), a plecat de la Cannes cu trei premii: trofeul Camera d’Or, acordat celui mai bun debut din întreaga selecție, și Premiile SACD și Révélation France 4 în secțiunea Semaine de la Critique. Un bărbat se întoarce acasă și-și găsește fiul bolnav și ferma în ruină. La 17 ani după ce și-a abandonat familia, acesta va încerca să-și regăsească locul și să o salveze.
Aleasă, în mod surprinzător, să reprezinte Franța la Oscar 2016, coproducția turco-franceză Mustang este unul dintre cele mai apreciate filme din selecția de la Cannes, un „The Virgin Suicides” în versiune orientală. Regizoarea Deniz Gamze Ergüven debutează cu o dramă emoționantă și subtilă, cu bătaie politică, despre cinci surori adolescente ale căror instincte sunt înăbușite de familia lor strictă și de tradiții, într-o societate profund patriarhală. „Am vrut să arăt, din interior, ce înseamnă să fii femeie în Turcia de azi; e un subiect care arde în societatea noastră, unde vocile feminine sunt rar auzite”, a declarat regizoarea, citată de Euronews. Filmul a câștigat Premiul Europa Cinemas Label în Quinzaine des Réalisateurs și Marele Premiu la Sarajevo.
Le tout nouveau testament, în regia lui Jaco Van Dormael (Mr. Nobody), e cel mai „amuzant, delirant și inventiv” film de la Cannes 2015, cum îl descrie presa franceză, și va reprezenta Belgia la Oscar 2016. Premisa sună astfel: „Dumnezeu există. Locuiește la Bruxelles. E odios cu soția și fiica lui. S-a vorbit mult de fiul lui, dar foarte puțin de fiica lui. Fiica lui sunt eu. Mă numesc Ea și am 10 ani. Ca să mă răzbun, le-am trimis tuturor oamenilor din lume, prin sms, data la care vor muri”. Comedia renumitului cineast belgian a fost ovaționată de public la proiecția în Quinzaine des Réalisateurs. În distribuție: Benoît Poelvoorde, Yolande Moreau și Catherine Deneuve.
Comedia socială La vie en grand/ Learn by Heart, de Mathieu Vadepied, a fost filmul de închidere al secțiunii Semaine de la Critique la Cannes și i-a fermecat pe spectatori cu optimismul și umorul său. Este povestea a doi puști din periferia Parisului care încearcă să iasă din lumea cartierului lor. Mathieu Vadepied s-a lăsat inspirat de stilul comediei Les Intouchables – un succes de casă uriaș în Franța, în ultimii ani – pentru care a semnat imaginea.
Toate filmele vor rula în premieră în România la Les Films de Cannes à Bucarest.
La vie en grand, Mustang și Arabian Nights sunt distribuite în România de ViTo Film. Le tout nouveau testament este distribuit de Independența Film.