Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (21 – 27 august 2017)

Știrile săptămânii: Comedia Două lozuri va fi proiectată în uzinele Camexip, la a 4-a ediție Arkadia ShortFest; Provocările unui „Breaking News” – filmul; Arkadia ShortFest 2017: selecția oficială a scurt-metrajelor din competiție; S-au pus in vanzare biletele pentru Premiera de Gala a filmului romanesc „Octav”; „Compulsion” a câștigat trofeul „Lună Plină” 2017; Filme-concert David Gilmour – Live At Pompeii si Black Sabbath The End of The End, în rețeaua Happy Cinema.

Comedia Două lozuri va fi proiectată în uzinele Camexip, la a 4-a ediție Arkadia ShortFest

Populara comedie Două lozuri, în regia lui Paul Negoescu, va fi proiectată pentru prima dată în Băicoi, în cadrul celei de-a 4-a ediții a Festivalului Internațional Arkadia ShortFest. Filmul, care continuă tradiția festivalului de a organiza pentru publicul prahovean o proiecție specială a unui lung-metraj românesc, va putea fi vizionat în spațiul cinematografic neconvențional al Uzinei Camexip sâmbătă, 2 septembrie, la ora 22:00. Acesta va fi precedat de proiecția scurt-metrajului Forevers, în regia lui Raya Al Souliman, produs de Paul Negoescu.

Două lozuri a avut premiera mondială anul trecut în cadrul celei de-a 15-a ediții TIFF, în peisajul spectaculos de la Arkhai Sculpture Park (Vlaha), unde a fost primit cu mare entuziasm de aproximativ 1000 de spectatori. Premiera internațională a avut-o în cadrul Festivalului de Film de la Zürich, cu câteva zile înainte de lansarea oficială din cinematografele din țară, unde a câştigat Menţiunea Specială a Juriului.

În primul weekend de la lansare aproape 30.000 de oameni au văzut comedia la cinema, filmul bătând astfel recordul de spectatori și încasări pentru un film românesc și anticipând popularitatea de care se va bucura printre cinefili, popularitate care i-a adus anul acesta Premiul Publicului la Gala Premiilor Gopo.

Prahovenii vor putea vedea și ei pe 2 septembrie povestea lui Dinel, Sile și Pompiliu, trei bărbați dintr-un mic orășel de provincie, care câștigă marele premiu la loto, însă după puțin timp nu mai găsesc biletul. Cei trei pornesc într-o călătorie să-l recupereze, ceea ce declanșează o întreagă serie de aventuri.

Filmele al căror fir narativ mizează pe ideea de road-trip sunt pe toate drumurile, iar ceea ce este vital pentru ca o astfel de rețetă să funcționeze este fie ca ceea ce se întâmplă cu personajele să fie foarte interesant, fie ca acestea să fie suficient de carismatice cât să țină interesul publicului treaz. În ambele aspecte, Două lozuri nu doar că funcționează, dar excelează. (…) Și deși povestea este cea a unei comedii, nu înseamnă că nu există un substrat mai profund care explorează aspecte precum corupția, sărăcia, șansa și fericirea.”, scriau cei de la Hollywood Reporter imediat după premiera mondială.

Două lozuri este cel de-al doilea lungmetraj al regizorului Paul Negoescu și primul semnat de directoarea de imagine Ana Drăghici. Este o producție independentă a școlii de actorie coordonate de Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol și Dorian Boguță, actorii din rolurile principale, după un scenariu inspirat de nuvela „Două loturi” (I.L. Caragiale). Pelicula a avut un buget de numai 30.000 de euro, aproximativ de 20 de ori mai puțin decât bugetul mediu al unui film românesc.

Arkadia ShortFest are în programul de anul acesta o selecție de scurt-metraje din întreaga lume – Brazilia, Iran, Portugalia, Spania, Polonia, SUA, Australia, Turcia, Bangladesh, România etc. Mai multe detalii despre selecția oficială și filmele din competiție se regăsesc pe site-ul festivalului.

Deschiderea oficială a celei de-a patra ediții va avea loc vineri, 1 septembrie de la ora 20:00, odată cu inaugurarea ExpoShortfest. La deschidere va participa și primarul orașului Băicoi, Marius Constantin. Proiecțiile primelor calupuri de scurt-metraj vor începe la ora 20:30. Intrarea la film este liberă, în limita locurilor disponibile.


Provocările unui „Breaking News” – filmul

Filmul Breaking News, în regia Iuliei Rugină, ajunge pe marile ecrane din România din 29 septembrie, la zece ani distanță de la prima variantă a poveștii cu și despre jurnaliști, scrisă imediat după absolvirea studiilor regizoarei. Breaking News a avut parte de numeroase provocări atât în faza de proiect, în căutare de finanțare, cât și în timpul filmărilor, care au avut loc în Bucureşti şi pe litoral, la Mangalia, Eforie Sud și Saturn, în iarna lui 2015.

După moartea tragică a cameramanului său, în timpul unei filmări, Alex Mazilu este trimis să facă un reportaj in memoriam despre viața acestuia. Cu trei zile înainte de Crăciun, într-un orășel de pe litoralul Mării Negre, reporterul încearcă să reconstituie viața colegului său, prin ochii celor care i-au supraviețuit. Ce alegi să redai din viața unui om? Cum își vede fiica lăsată în urmă tatăl dispărut? Cât de departe merită să mergi pentru a-ți face meseria? Trailer oficial: https://goo.gl/vnTxCQ

„O provocare mare a fost vremea şi timpul redus de filmare. Noi aveam multe filmări de zi, or iarna zilele sunt mai scurte, deci am avut, practic, mult mai puţin timp. A fost foarte frig, iar zăpada din primele zile de la mare ne-a răsturnat tot programul de filmare”, povestește Iulia Rugină. Toate scenele de exterior din oraș au fost filmate în Mangalia, interiorul unei case a fost refăcut de la zero special pentru film, iar fabrica de la începutul Breaking News e un CET din cartierul Titan, București. Redacția Adevărul a fost platoul de filmare pentru scenele de muncă ale reporterului jucat de Andi Vasluianu.

Cea mai dificilă scenă, din punct de vedere al producției, a fost cea care deschide filmul, o explozie într-o fabrică, cu multă figurație, fum și mișcări complicate de aparat, în timpul căreia totul trebuia sincronizat perfect. „Nu am folosit niciun fel de efecte speciale, totul e foarte old school, tavanul e o construcție de decor complexă. Era un tavan fals fixat pe un schelet de aluminiu şi coborât cu scripeţi, ca să putem evita ruperea lui, lovirea actorilor și ridicarea lui de fiecare dată pentru o nouă dublă. Nu era coborât decât dacă totul mergea perfect până acolo, lucru destul de complicat având în vedere toate celelalte variabile”, descrie Iulia Rugină, aflată la a treia experiență de regie de lungmetraj,  după Love Building (2013) și continuarea Alt Love Building (2014).

O altă secvență complicată a fost una care presupunea foarte multă intensitate din partea celor doi protagoniști, Andi Vasluianu și adolescenta Voica Oltean, o discuție aprinsă la un foc, pe fundalul unui apus care durează mult mai puțin decât și-ar dori orice regizor. „Secvența e rescrisă cu totul la filmare. Ne pregătiserăm pentru altceva care nu a funcţionat. Am rescris tot şi am schimbat povestea cu o noapte înainte de filmare”, explică regizoarea.

Autoarele scenariului, rescris de-a lungul timpului, sunt Ana Agopian, Oana Răsuceanu și Iulia Rugină, imaginea este semnată de Vivi Drăgan Vasile, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuțiu, iar scenografia, de Andreea Popa. Alături de Andi Vasluianu și Voica Oltean, aceasta din urmă recompensată pentru primul ei rol cu Mențiunea specială a Juriului la Karlovy Vary, joacă Ioana Flora, Oxana Moravec, Floriela Grapini, Maria Rotaru, Constantin Cojocaru.

Filmul este o coproducție Hai-Hui Entertainment, în co-producție cu Libra Film Productions. Producătorii sunt Tudor Giurgiu, Oana Giurgiu și Bogdan Crăciun.


Arkadia ShortFest 2017: selecția oficială a scurt-metrajelor din competiție

Între 1 și 3 septembrie va avea loc competiția de film de scurt-metraj organizată de Festivalul de Film Arkadia ShortFest, aflat la a 4-a ediție. Cineaștii din 29 de țări și-au înscris filmele până la jumătatea lunii iulie, iar o parte a acestora vor fi proiectate în spațiul neconvențional al uzinelor Camexip. Cele două secțiuni dedicate ale festivalului includ anul acesta 25 de filme din 15 țări diferite printre care Brazilia, Iran, Portugalia, Spania, Polonia și România.

Publicul se va putea delecta în primele 2 zile de festival cu 4 calupuri de film ale celor două secțiuni propuse de festival: competițională (scurt-metraj studențesc de ficțiune) și necompetițională (scurt-metraj profesionist de ficțiune, documentar sau animație).

Selecția oficială a filmelor care vor rula în spațiul autentic al uzinei Camexip este următoarea:

Secțiunea Competițională:

  • Adaptation (Polonia, r.: Bartosz Kruhlik, 24 minute);
  • Timelapse (Spania, r.: Aleix Castro Marín, 10 minute);
  • The End of the Good Old Days (Turcia, r.: Mehmet Basak, 20 minute);
  • Pipa, sexul și Omleta (România, r.: Ana-Maria Comănescu, 22 minute);
  • Kukurer Proti (Bangladesh, r.: Ariful Islam, 11 minute);
  • Fragments of the Dismembered King (Spania, r.: Alejandro Minarro, 20 minute);
  • Daughter of the Lake (SUA, r.: Ozlem Altingoz, 15 minute);

Secțiunea necompetițională:

  • Lost Face (Australia/Canada, r.: Sean Meehan, 14 minute);
  • Pontos de Vista (Brazilia, r.: Fabio Yamaji, 15 minute);
  • Lune de miel dans l’ouest (Franța, r Laurent Ardoint & Stéphane Duprat, 15 minute);
  • Just This Once (Iran, r.: Mohammad H Shahmohammadi, 10 minute);
  • Cubs (Islanda, r.: Nanna Kristín Magnúsdóttir, 19 minute);
  • Growth (Olanda, r.: Sil Van Der Woerd, 9 minute);
  • Menina (Portugalia, r.: Simão Cayatte, 15 minute);
  • Sechestrați fără voie (România, r.: Tudor Botezatu, 9 minute);
  • Scris/nescris (România, r.: Andrei Silișteanu, 20 minute);
  • Tuns, ras și frizat (România, r.: Bogdan Mureșanu, 12 minute);
  • Offstage (România, r.: Andrei Huțuleac, 25 minute);
  • Downunder (Spania, r.: Fernando González Gómez, 19 minute);
  • Titan (Spania, r.: Álvaro González, 12 minute);
  • Los Angeles 1991 (SUA, r.: Bruno Zacarias, 10 minute).

Din cadrul secțiunii necompetiționale vor face parte și 4 filme de animație:

  • Sand (Belgia, r.: Soetkin Verstegen, 9 minute);
  • (Argentina, r.: Pablo Polledri, 9 minute);
  • Running Lights (Lituania, r.: Gediminas Šiaulys, 11 minute);
  • Drawn (România, r.: Andrada Iacobeț, 8 minute).

Pentru că Arkadia pune în centru experiența artistică și impactul acesteia în evoluția umană, câștigătorul competiției va fi și în cel de-al patrulea an ales de către public. Acesta va pleca acasă cu un trofeu special creat pentru el de artista Emanuela Voinescu și cu un premiu în bani, în valoare de 500 euro în servicii de post-producție, oferite de Colorgrade. La ediția din 2016 a publicul a desemnat câștigătoare producția autohtonă „O noapte în Tokoriki”, în regia Roxanei Stroe.


S-au pus in vanzare biletele pentru Premiera de Gala a filmului romanesc „Octav”

Filmul romanesc „Octav”, cu Marcel Iures in rolul principal, va avea Premiera de Gala pe data de 4 octombrie, la Sala Palatului, din Bucuresti, incepand cu ora 19:00.

La eveniment va participa intreaga echipa, alaturi de regizorul Serge Ioan Celebidachi, producatorul Adela Vrinceanu-Celebidachi, directorul de imagine Blasco Giurato si actorii din film: Marcel Iures, Victor Rebengiuc, Andi Vasluianu, Lia Bugnar, Ioan Andrei Ionescu, Maria Obretin, Stefan Velniciuc, Mihai Dinvale, Roxana Guttman, Silviu Biris, Dana Rogoz, Alexandru Mandu, Alex Bogdan, Eric Aradits, Alessia Tofan, etc..

Publicul prezent va fi intampinat, inca de la intrare, cu o inedita expozitie de fotografie, realizata in premiera pentru Romania, in care vor descoperi imagini din arhivele personale ale actorilor. O ocazie extraordinara pentru iubitorii de film de a-i observa pe protagonistii din „Octav” in diferite ipostaze inca din primii ani de viata, pana in prezent.

Biletele la Premiera de Gala sunt puse in vanzare in reteaua Eventim si pe eventim.ro: http://www.eventim.ro/ro/bilete/premiera-de-gala-a-filmului-octav-bucuresti-sala-palatului-470627/event.html

Pretul unui bilet este de 60 lei (categoria I); 40 lei (categoria II); 30 lei (categoria III).

Filmul „Octav” este clasificat cu AG (Audienta Generala).

Lung-metrajul, regizat de Serge Ioan Celebidache, este o coproductie Romania — Marea Britanie, realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, iar producator este Adela Vrinceanu Celebidachi.

Lansarea oficiala in cinematografe a filmului va avea loc pe 6 octombrie 2017.


„Compulsion” a câștigat trofeul „Lună Plină” 2017

Ediția cu numărul șase a Festivalului de Film Horror & Fantastic Lună Plină a luat sfârșit duminică, 13 august. Timp de patru zile, Biertanul a fost vizitat de mii de cinefili pasionați de filme de gen.  Câștigătoarele trofeelor acestei ediții – în urma votului spectatorilor, care au înfipt țăruși de lemn în inima titlului favorit – au fost lungmetrajul Constrângere/ Compulsion, regizat de Gonzalez Angel, un inconfortabil debut spaniol despre o tânără care realizează că iubitul ei nu este deloc ceea ce pare, și scurtmetrajul Holy F__k, regizat de Chris Chalklen, una dintre cele mai atipice și comice exorcizări văzute pe marele ecran.­­

„Pentru ediția de anul ăsta am aceleași așteptări și speranțe ca pentru toate cele care au trecut: să se simtă lumea bine, să se bucure de filme și de activități, să simtă că a meritat să se rupă de cotidian două-trei zile, pentru o vizită la Biertan”, spunea Oana Giurgiu, directorul festivalului, la începutul acestei ediții. Vorbele ei s-au adeverit, la ediția din acest an, mii de oameni au venit din toată țara, dar și din străinătate, și s-au bucurat de filme, activități și momente de relaxare. În zilele de weekend sălile s-au umplut până la refuz iar numărul spectatorilor pe tot festivalul a crescut cu 60% față de anul trecut. De asemenea, interesul localnicilor pentru eveniment a crescut și el, anul acesta fiind prezenți cu 20% mai mulți săteni față de anul trecut.

Alături de filmele din competiție, proiecțiile speciale au avut și ele mare succes. Grădina Melies a fost plină pentru cine-concertul CelloFun, Femeia în Lună, iar Irina Margareta Nistor, aflată pentru prima oară la festival, a fost vocea naratorului. Filmul românesc The Wanderers, parțial filmat la Biertan și proiectat tot în Grădina Melies, în prezența echipei, a câștigat mulți fani, publicul declarându-se încântat de povestea cu vampiri din Transilvania în care Armand Assante a interpretat rolul principal.

Activitățile din afara programului de vizionări au fost și ele la mare căutare. Ambele escape rooms, The Dungeon și Inferno, au fost ocupate de dimineață până seara de curioși pasionați de puzzle-uri. O echipă a unei televiziuni de știri a intrat vineri noaptea în Inferno-ul amenajat de Escape My Room, cu intenția de a filma zece minute de atmosferă, și a ieșit de acolo abia o oră mai târziu, complet captivată de joc, doar după ce a reușit să dezlege misterul.

Copiii prezenți la festival au declarat că abia așteaptă să facă 18 ani să poată intra la filme, iar până atunci au confecționat, cot la cot cu adulții, măști de groază, monștri, lampioane din pânză de păianjen și multe alte obiecte la Atelierele Fantastice. De asemenea, toate bicicletele puse la dispoziție de Transybike au fost luate la plimbare într-un tur al satelor săsești din împrejurimi.

42 de oameni au participat la Ghost Hunt, împărțiți în 12 echipe. „Am doi concurenți, sunt soț și soție, dar fac parte din echipe diferite și de două zile nu-și mai vorbesc, ca să nu scape indicii”, povestea Andrei Aroneț, cel care de cinci ani de zile gândește secretul Proiecționistului Posedat și ascunde indicii prin Biertan.

Anul acesta selecția filmelor a fost semnată de criticul de film Cătălin Mesaru, care a ales dintr-un total de 1500 de filme înscrise un total de 10 lungmetraje și 19 scurtmetraje.

„O ediție de succes se simte din prima zi, din energia oamenilor, din reacțiile lor când ies de la filme sau când participă la activități. E formula magică a unui festival mic: lucrul făcut cu drag e primit cu drag”, spune Oana Giurgiu.


Filme-concert David Gilmour – Live At Pompeii si Black Sabbath The End of The End

Pe 13 și 16 septembrie nu rata înregistrarea concertului David Gilmour – Live At Pompeii la Happy Cinema București, Focșani și Buzău.

La 45 de ani după ce David Gilmour a filmat ‘Live At Pompeii’ în legendarul Amfiteatru Roman, s-a întors pentru două show-uri spectaculoase, parte din turneul său de promovare a albumului ‘Rattle That Lock’. Spectacolele au fost primele concerte rock pentru public din Amfiteatrul Roman și pentru doar două nopți, cei 2.600 de participanți au stat exact acolo unde gladiatorii ar fi luptat în secolul I d.Hr.

‘David Gilmour Live At Pompeii’ este un spectacol audio-vizual  cu lasere, efecte pirotehnice și un ecran circular imens pe care filmele special create vin să completeze melodiile selecționate. Mai presus de toate însă este muzica strălucitoare și uimitoare a unei trupe cu adevarat talentată. Spectacolul include melodii din întreaga carieră a lui David, dar și multe piese clasice din repertoriul Pink Floyd, printre care și One Of These Days, singura melodie care a fost interpretată și la show-ul trupei din 1971.

Cele două concerte cuprind și o interpretare specială a ‘Great Gig in the Sky’ de pe abumul ‘The Dark Side of the Moon’, pe care David rareori o interpretează ca artist solo. ‘David Gilmour Live At Pompeii’ prezintă momentele de glorie din ambele concerte, regia fiind semnată de Gavin Elder.

‘David Gilmour Live At Pompei’ prezintă un muzician în apogeul jocului sau artistic, care împreuna cu formația sa de clasa mondială, creeaza un material incredibil într-un decor unic și cu o ocazie foarte speciala.

Lista de melodii include hit-uri de pe albumele solo recente: Rattle That Lock și On An Island, precum și alte solo-uri si piese Pink Floyd clasice, inclusiv Wish You Were Here și Comfortably Numb.

Biletele costă 35 de lei și pot fi achiziționate de la cinematograf sau online prin cinemagia.ro

 Pe 28 septembrie ora 20:00, nu rata filmul-concert Black Sabbath The End of The End în rețeua Happy Cinema: București, Focșani și Buzău.

 The End of The End este cronica turneului final al trupei care a făurit sunetul genului Metal – Black Sabbath. Pe 4 februarie 2017, formația a venit pe scena din Birmingham, orașul unde a început totul, pentru a susține concertul cu numarul 81 și ultimul din turneul The End – coborând cortina peste o carieră care s-a desfășurat de-a lungul a aproape o jumatate de secol.

Spectacolul a fost sold out și a marcat punctul culminant al unui turneu care a adunat peste un milion de fani în arenele din lumea întreagă. Înca de la început, din 1968, au creat un sunet care avea să formeze baza Heavy Metal-ului și care avea să influenteze trupe din întreaga lume – o influență care este inca simțită până în prezent.

The End of The End este povestea finalului, un concert încărcat de emoții. Fanii sunt aduși în inima acțiunii, cu trupa pe scenă, pe măsură ce aceasta performează hit-uri, de la Iron Man la Paranoid la War Pigs printre altele. Sabbath a profitat de de acestă ocazie și a petrecut timp in studio, oferind o interpretare unică câtorva din melodiile lor preferate.

Acest film ofera fanilor o viziune intimă asupra relațiilor dintre membrii trupei și despre tachinarile dintre ei, cu amintiri individuale și de grup de la Ozzy Osbourne, Tony Iommi și Geezer Butler.

Trupa are fani din mai multe generații iar aceasta este o ocazie pentru aceștia să se întâlnească și să îi vadă pe baieții din Birmingham făcând ceea ce fac ei cel mai bine, la aproape 50 de ani de la înființarea trupei. Acesta este ultimul cuvânt de la cea mai mare trupă de Heavy Metal din toate timpurile.

Biletele costă 35 de lei și pot fi achiziționate de la cinematograf sau online prin Cinemagia

Articole similare

Semnal TV filme: weekend 11 – 13 mai 2012

Delia Marc

Noutăți săptămânale Netflix: Sex Education, Griselda

Jovi Ene

Semnal TV filme: weekend 11 – 13 noiembrie 2011

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult