Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (20 – 26 aprilie 2015)

Trofeul NexT 2015Știrile săptămânii: „Insula e vrăjită de voi” a câștigat Trofeul NexT 2015; Comoara, in regia lui Corneliu Porumboiu, din 29 mai in cinematografe; „Words with Gods”, în închiderea Cinepolitica. Emir Kusturica și Guillermo Arriaga, printre regizorii filmului colectiv; Un nou premiu pentru filmul Cel Ales – Rising Star Award la Vancouver.

„Insula e vrăjită de voi” a câștigat Trofeul NexT 2015

Filmul The Island Is Enchanted with You / Insula e vrăjită de voi, regizat de Alexander Carver și Daniel Schmidt, a câștigat Trofeul NexT, duminică seara, la Cinema Studio, la gala de închidere a celei de-a 9-a ediții a Festivalului Internațional de Film NexT. Gazdele serii au fost Ada Solomon, directoarea Societății Culturale NexT, și Yvonne Irimescu, coordonatoarea NexT. Festivalul s-a încheiat după 5 zile de săli arhipline și proiecții sold out.

Co-producția SUA-Elveţia-Australia a impresionat juriul Competiției internaționale cu „poezia vizuală şi abordarea îndrăzneaţă şi neconvenţională a unei teme atât de controversate cum este colonialismul”. Scurtmetrajul spune povestea medicului Francisco Javiér de Balmis, care călătoreşte la Puerto Rico în 1803, aducând mai mulţi copii orfani ce devin gazde vii pentru vaccinul împotriva variolei. A fost una dintre primele vaccinări în masă din istorie.

Trofeul NexT constă în 2000 de euro oferiţi de Ministerul Culturii şi servicii digitale de laborator (post producţie) în valoare de 2000 de euro, din partea CineLab România.

Regizorul Carlos Conceiçao a câștigat PremiulCristian Nemescupentru Cea mai bună regie cu Goodnight Cinderella / Noapte bună, Cenuşăreasa (Portugalia), „pentru măiestria cu care sunt combinate elementele într-un univers filmic atât de bogat, în această re-povestire a unuia dintre basmele nemuritoare ale lumii”. Premiul valorează 1000 de euro și este oferit de Ministerul Culturii.

Premiul „Andrei Toncu” pentru Cea mai bună coloană sonoră, oferit tot de Ministerul Culturii și valorând 1000 de euro, i-a revenit lui Pedro Alcalde pentru „conceperea unui peisaj sonor absolut original şi surprinzător, care ne provoacă să ne depăşim limitele în percepţia personajelor”, în filmul Ancha es Castilla / Totul e posibil (Spania).

Favoritul publicului din Competiția internațională a fost filmul belgian Jung Forever, de Jean-Sébastien Lopez. Premiul Publicului pentru film străin valorează 500 de euro și este acordat de Societatea Culturală NexT.

Jean-Sébastien Lopez - Jung for ever_foto Ionut DobreNoul film scurt al lui Tudor Cristian Jurgiu, În care eroina se ascunde și apoi are parte de o întâlnire neașteptată, a fost desemnat Cel mai bun scurtmetraj românesc. „Cu o expresie cinematografică reuşită şi originală, Tudor Jurgiu utilizează toate mijloacele filmice – scenariu, regie, lumină, joc actoricesc – pentru a prezenta o poveste de o profundă modernitate”, este motivația juriului. Premiul valorează 500 de euro şi a fost oferit pe scenă de Liviu Jicman, vicepreședintele Institutului Cultural Român.

Tudor Cristian Jurgiu_Cel mai bun film romanesc_foto Adi MarineciMenţiunea specială pentru un film din Competiţia naţională i-a revenit peliculei In the House, regizoarea Ana-Maria Comănescu „reuşeşte, datorită regiei bine stăpânite şi a montajului energic, să creeze un dispozitiv cinematografic excelent”, motivează juriul.

Premiul Publicului pentru film românesc, acordat unui scurtmetraj din Competiția națională și constând în suma de 500 de euro, oferită de Societatea Culturală NexT, a fost câștigat de Golanii, regizat de Bogdan Drumea.

Câştigătorul concursului The Pitch și al unui cec de 5.000 de euro din partea ShortsTV este proiectul Mom, Dad, I Have to Tell you Something…, al lui Paul Mureșan. Același proiect a primit o Mențiune specială în cadrul NexT Short Film Market, pentru calitatea prezentării, constând în 1000 de euro (servicii de post-producție) din partea Abis Studio. O a doua mențiune i-a fost acordată proiectului When Night Meets Dawn, al Andreei Borțun, din partea Icon Production, care va acoperi producția filmului. Proiectul Portrait with Cake, al Ștefaniei Maftei, va primi, la rândul său, 500 de euro din partea Hi Film Productions.

Paul Mureșan și-a adjudecat și Premiul Villa Kult, oferit de Renate Roginas, membră a juriului Competiției Naționale și constând într-o rezidență la Festivalul de la Berlin, ediția 2016, de data aceasta pentru animația Pui de somn. Două alte rezidențe din partea Villa Kult au primit cineaștii Marius Olteanu (Scor alb) și Sorin Poamă (O colegă din Tonitza).

Anul acesta, Flavia Dima va face parte din juriul Emile Cantillon al Festivalului Internaţional de Film Francofon de la Namur. Cronica ei la filmul Aferim! a fost desemnată cea mai bună de juriul concursului Namur.

Juriul NexT 2015_foto Adi MarineciJuriul Competiției Internaționale a fost format din Ewa Puszczynska (Polonia), producătoarea filmului Ida, premiat cu Oscar, Edvinas Puksta (Estonia), selecționerul Festivalului Internațional de Film de la Vilnius, Michał Oleszczyk (Polonia), directorul Festivalului de Film din Gdynia, regizoarea Ana Lungu (Autoportretul unei fete cuminți), criticul de film François Bonenfant (Franța), jurnalista și muziciana Maria Balabaș, regizorul Eduardo Williams (Argentina).

Filmele românești au fost jurizate de Renate Roginas (Germania), managerul Villa Kult din Berlin, Agnès Wildenstein (Franța), co-selecționer DocLisboa, și animatorul Matei Branea, autorul identității vizuale NexT.

Cele patru trofee principale NexT au fost modelate de artistul Titi Ciocan și pictate de Kitra.

ComoaraComoara, in regia lui Corneliu Porumboiu, din 29 mai in cinematografe

Recent selecționat la Festivalul de Film de la Cannes 2015 în secțiunea oficială Un Certain Regard, filmul COMOARA/THE TREASURE va avea premiera în cinematografele din România în data de 29 mai.

Regia și scenariul îi aparțin lui Corneliu Porumboiu.

Costi lucrează la primărie și duce o viață liniștită, cum îi place lui să spună. Seara obișnuiește să-i citească povești fiului său de 6 ani. Preferata lor e Robin Hood.

Într-o seară, un vecin îl roagă să-i împrumute niște bani. E disperat, banca i-a scos apartamentul la vanzare. Costi ezită, l-ar împrumuta pe vecin, dar asta i-ar periclita liniștea, are și el credite la bancă. Îl refuză și se întoarce la fiul său și la Robin Hood. Vecinul revine. Îi spune că în satul bunicilor săi există o legendă: se zice că străbunicul său ar fi îngropat o comoară în curtea casei, înainte de venirea comuniștilor la putere. În cazul în care Costi va plăti pe cineva cu un detector de metale și vor găsi comoara, o vor impărți jumătate – jumătate. Costi nu stă prea mult pe gânduri. De a doua zi caută pe cineva cu un detector de metale…

Rolurile principale sunt interpretate de Cuzin Toma (Aferim, Câinele japonez, Domnișoara Christina), Adrian Purcărescu și actorul amator Corneliu Cozmei, care au fost selecțati după un proces amplu de casting, care s-a desfășurat pe parcursul a 3 luni de zile.

Imaginea filmului este semnată de Directorul de imagine Tudor Mircea, cu care Corneliu a colaborat și la Când se lasă seara peste București sau Metabolism, iar producția este asigurată de Marcela Ursu(42 Km Film), în coproducție cu Les Films de Worso și Rouge International. Proiectul este susținut de CNC România (Centrul Național al Cinematografiei), ARTE, EURIMAGES, CNC Franța (Centre national du cinéma et de l’image animée), cu participarea HBO România, Nestle și UPC România.

Premiera în România va avea loc în data de 29 mai 2015, iar 42 KM FILM este compania de distribuție a filmului în România.

„Words with Gods”, în închiderea Cinepolitica. Emir Kusturica și Guillermo Arriaga, printre regizorii filmului colectiv

Un proiect unic, Words with Gods/ Vorbind cu zeii, un film-antologie care pune în discuție relația directă a individului cu divinitatea – sau absența acesteia – în diferitele religii, va închide Festivalul Internațional de Film Cinepolitica, pe 30 aprilie, la ora 20.00, la Cinema Studio din București. Guillermo Arriaga, Emir Kusturica, Amos Gitai, Hector Babenco, Bahman Gobadi, Mira Nair, Warwick Thornton, Hideo Nakata și Álex de la Iglesia sunt cei nouă regizori care semnează câte un segment din film. Proiectul a fost curatoriat de scriitorul Mario Vargas Llosa, iar responsabil pentru tema muzicală este celebrul Peter Gabriel.

Words with Gods2Filmul a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul de la Veneția, în afara competiției, și este primul dintr-o serie numită Heartbeat of the World. Poveștile trec din Australia și spriritualitatea ei „aborigenă” în Japonia post-tsunami, în moscheile din Kurdistan, agitația din Mumbai sau viața unui călugăr sârb. „Fascinant și eterogen”, îl descrie „The Hollywood Reporter”. Emir Kusturica joacă rolul unui călugăr ortodox în propriul film, Alex de la Iglesia aduce mult umor negru în The Confession, în care un ucigaș plătit e luat drept preot de un taximetrist, iar Guillermo Arriaga încheie filmul cu God’s Blood, drama unui tată ateu care începe să-l viseze pe Dumnezeu.

Emir Kusturica_Words with GodsPe lângă cele șapte filme din competiție, Cinepolitica cuprinde o selecție incitantă de filme documentare de scurtmetraj marca VICE – Potretul unui oligarh rus, Ruleta rusească: invazia Ucrainei, Armata fantomă a Rusiei ­și filme noi pe teme politice în secțiunea Panorama. Politica și religia se întretaie în documentarul Valoarea operativă – turnații / Operatív érték – a besúgottak (Ungaria, 2014), de Ágota Varga, o confesiune impresionantă despre o epocă în care credința era un păcat fundamental, iar ateismul și suspiciunea, literă de lege. Preoții își dezvăluie în fața camerei sentimentele față de cei care îi urmăreau în timpul regimului comunist.

Le Temps des Aveux/ Vremea spovedaniei, regizat de Régis Wargnier, este un film plin de tensiune și emoție despre relația dintre prizonierul nevinovat și temnicerul său de conjunctură. Este inspirat de cartea autobiografică a antropologului francez François Bizot. În Cambodgia, în 1971, Bizot lucrează la restaurarea magnificului templu Angkor. Capturat de sângeroșii khmeri roșii și acuzat că este spion CIA, Bizot are o singură șansă: să-l convingă pe tânărul Douch, șeful închisorii, că este nevinovat.

Cea de-a patra ediție a Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica va avea loc între 26 – 30 aprilie, la Cinema Studio și Elvire Popesco. Evenimentul se va deschide oficial duminică, 26 aprilie, de la 20.00, la Cinema Studio, cu thriller-ul 13 minutes, de Oliver Hirschbiegel.

Cel ales - poster Grand CinemaUn nou premiu pentru filmul Cel Ales – Rising Star Award la Vancouver

CEL ALES”, în regia lui Cristian Comeagă este unul din cele zece filme cărora le-a fost acordată distincția “Rising Star Award” în competiția Canada International Film Festival 2015. Juriul a selectat câștigătorii dintre cele câteva sute de filme înscrise în concurs, reprezentând peste 30 de țări.

După cele 4 premii obținute la Los Angeles Cinema Festival of Hollywood, printre care premiul pentru cel mai bun film narativ și premiul pentru cea mai bună regie, după includerea în selecția festivalului de la Tiburon și participarea la North Hollywood Cinefest, distincția obținută la Vancouver este a patra ocazie în care “CEL ALES” e remarcat pe continentul nord-american.

Dur și tensionat, filmul e presărat cu note comice, dar și cu accente tragice. Povestea are și o marcată conotație politică, acuzând răspicat existența unui grup de interese ocult, mai secret și mai puternic decât temuta Securitate, o “cupola” care, în opinia autorului, a controlat, controlează și va controla vietile tuturor.

Protagonistul filmului este Bogdan Stanoevici, care interpretează un personaj ce evoluează pe parcursul a mai mult de trei decenii, de la absolvirea liceului până în pragul senectuții. Alături de el, în alte roluri principale apar Laura Cosoi, Nicodim Ungureanu și Olimpia Melinte.

Articole similare

A doua ediție a târgului de carte second-hand pentru adulți, Bookisit+

Jovi Ene

Câteva știri din lumea culturală românească (9 – 15 octombrie 2017)

Jovi Ene

Câteva știri din lumea filmului românesc (29 iunie – 5 iulie 2015)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult