Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (2 – 14 iulie 2018)

Știrile săptămânii: Câmpulung Film Fest ediția a-III-a; Premiere la FFIR 2018: Proiecție specială „Reconstituirea”, competiția de film documentar și școala de vară de jazz coordonată de Mircea Tiberian; Filme europene de succes, în proiecții speciale la Ceau, Cinema!; „Un prinț și jumătate” de Ana Lungu, selecționat în competiția oficială la Festivalul de Film de la Sarajevo 2018; Filmul de Piatra revine cu ediția a 11-a; „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, primul film românesc recompensat cu Globul de Cristal la Karlovy Vary; Película – Latin America Film& Experience; Filmul „O poveste siciliană”, un altfel de Romeo și Julieta, în cinematografele din România, din 6 iulie; „Maria by Callas” – Povestea celei mai faimoase cântărețe de operă din istorie, din 20 iulie în cinematografe; „Povestea unui pierde-vară”, în deschiderea Ceau, Cinema!; Workshop intensiv pentru actori și regizori susținut de John Strasberg; SEECS Short Film Festival – Premii; „Un prinț și jumătate” de Ana Lungu, selecționat în competiția oficială la Festivalul de Film de la Sarajevo 2018; Vise balcanice de ieri și de azi la DIVAN FILM FESTIVAL 2018; Filmul „Alice T.” în regia lui Radu Muntean – premieră mondială în competiția internațională a Festivalului de Film de la Locarno; „Procesul”, de vineri în cinematografe; Un om la locul lui / A Decent Man, în competiția New Directors a Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian; RETROcedările OWR de vară.

Câmpulung Film Fest ediția a-III-a

Ediția a treia a Câmpulung Film Fest, festivalul comparativ de film de la Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava, va avea loc anul acesta în perioada 24-26 august.

Festivalul proiectează într-o manieră comparativă, succesiv și alternativ, filme provenite din două țări, una din cadrul Uniunii Europene, cealaltă din afara ei. Țările invitate în cadrul acestei ediții sunt Ungaria și Israel, care vor fi reprezentate prin scurt metraje de absolvire ale studenților din cadrul Universității de Artă Teatrală și Film din Budapesta și ai Școlii de Film și TV Sam Spiegel din Ierusalim, și două filme de lung metraj. Noutatea acestei ediții constă în faptul că sesiunile comparative vor avea incluse și scurt metraje realizate de către studenții Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale din București, oferind astfel spectatorilor o viziune de ansamblu asupra viitorului artei cinematografice românești în raport cu cea din străinătate.

La aproape douăzeci de ani de la închiderea ultimului cinematograf, festivalul își continuă misiunea de reintegrare în conștiința publică a mai multor spații urbane ieșite de pe harta comunității: sala fostului Cinema Luceafărul, Templul evreiesc, Sinagoga Veche, complexul BTT, vechea pârtie de ski a orașului și intervenție socială prin proiecții în cartierele mărginașe ale orașului.

Ca și în cazul edițiilor precedente, regizori străini vor fi oaspeți ai Câmpulung Film Fest, aceștia creând puntea de legătură între cultura cinematografică a țărilor invitate și cea românească.

Accesul la proiecții va fi gratuit.

Câmpulung Film Fest este un eveniment organizat de Asociația Hasmațuchi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Câmpulung Moldovenesc.

Prima ediție a avut loc în 2016 și a pus față în față Danemarca și India, reprezentate prin Școala Națională Daneză de Film din Copenhaga și Institutul Național de Design din Ahmedabad. Ediția din 2017 a invitat Franța și SUA, reprezentate prin La Femis din Paris și University of Columbia din New York.


Premiere la FFIR 2018: Proiecție specială „Reconstituirea”, competiția de film documentar și școala de vară de jazz coordonată de Mircea Tiberian

Ajuns în acest an la cea de-a 10 ediție, Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov (FFIR) anunță un maraton de evenimente speciale și premiere de neratat pe parcursul celor 10 zile de festival, în perioada 20 – 29 iulie. Tema ediției din acest an a FFIR este „Națiune. Identități”. Numeroasele activități pregătite de organizatori vor fi găzduite de Grădina Cetăţii Râșnov, cinematograful „Amza Pellea”, Biserica Evanghelică Râșnov și, în premieră, Centrul Cultural Reduta și Bastionul Țesătorilor din Brașov.

Printre momentele principale ale festivalului se numără proiecția specială a capodoperei lui Lucian Pintilie – „Reconstituirea”, în prezența actorilor Ileana Popovici, George Mihăiță și Vladimir Găitan, la jumătate de secol de la debutul filmărilor. Alte premiere marcate anul acesta de FFIR constau în competiția oficială de film documentar, cât și o școală de vară de jazz, aceasta din urmă fiind coordonată de renumitul Mircea Tiberian. Printre invitații speciali ai FFIR 2018 se vor număra formația Vița de Vie, care va susține un concert acustic caritabil pentru HOSPICE Casa Speranței, duo-ul acustic Dan Byron & Doru Trăscău, și peste 50 de lectori (ambasadori, profesori, istorici, jurnaliști, experți internaționali ș.a.). În cadrul ediției din acest an a festivalului, vor fi realizate 20 de dezbateri publice în jurul temei principale a acestei ediții a FFIR.

În seara primei duminici a festivalului, Ileana Popovici, George Mihăiță și Vladimir Găitan vor veni în Grădina Cetății Râșnov pentru a vorbi despre filmul care le-a marcat carierele, dar și despre Lucian Pintilie – omul care reprezintă, pentru mulți, superlativul cinema-ului românesc. În urmă cu 50 de ani, peste munte de Râșnov, la Sinaia, cei trei actori, debutanți la acea vreme, împreună cu consacrații George Constantin și Emil Botta, filmau „Reconstituirea”, pelicula votată în repetate anchete drept cel mai bun film românesc al secolui 20. Filmul a avut premiera mondială la Cannes în 1970 și va putea fi vizionat la FFIR în prezența actorilor pe 22 iulie, de la ora 19.30.

Pentru prima dată, Festivalul de Film şi Istorii Râşnov își lansează competiția oficială de film documentar, care va beneficia de un juriu de profesioniști, format din Pierre-Henri Deleau, fondatorul Quinzaine des réalisateurs, criticul de film Irina Margareta Nistor, producătorul Gabriela Albu, producătorul TVR Claudia Nedelcu Duca și istoricul Bogdan Popovici. De asemenea, vor fi decernate premiul liceenilor și premiul publicului.

În competiție se regăsește și filmul regizorilor Andrei Gorgan și Monica Lăzurean Gorgan, „Dacii liberi”, care a avut premiera mondială la TIFF 2018. Documentarul aduce laolaltă vieţuitorii unui sat dacic, un istoric şi un arheolog – membrii unei trupe de reconstituire istorică, un grup de daci mistici, un organizator de proteste, administratorul sitului UNESCO Sarmisegetusa Regia şi participanţi la Congresele de Dacologie. Pe toţi îi uneşte pasiunea comună pentru daci, însă îi desparte viziunea diferită asupra unui episod istoric care devine, de la an la an, tot mai popular în România.

La Cinematograful „Amza Pellea”, 20 de dezbateri publice se vor desfășura sub umbrela „Râșnov Society Debate Forum”. Printre acestea se numără o dezbatere despre unul dintre cele mai controversate gesturi din istoria modernă a României. Pornind de la volumul „Regele, comuniştii şi Coroana. Adevărata istorie a abdicării lui Mihai I”, istoricii Andrei Muraru și Alexandru Muraru, publicistul Ioan Stanomir și politologul Cristian Pîrvulescu vor discuta despre evenimentele din decembrie 1947 și despre semnițicatia acestora la mai mult de 7 decenii distanță.

Despre una dintre dilemele fundamentele ale individului contemporan va fi vorba în dezbaterea „Identitate națională și trans-națională”. Discuția va fi purtată de publicistul și filosoful independent Sorin Cucerai, de antropologul cultural Alec Bălășescu, de medicul cardiolog și investitorul Wargha Enayati și de country-manager-ul Oracle România, Sorin Mîndruțescu. Moderatorul panelului va fi jurnalistul Teodor Tiță, directorul de știri al Radio Europa FM.

Concertele acustice în aer liber din Grădina Cetății Râșnov se vor ține lanț și anul acesta, printre acestea numărându-se Mircea Tiberian, cel mai important și cunoscut pianist român de jazz, cu un concert La Classe operaia va in Paradiso, Vița de Vie într-un concert acustic caritabil pentru HOSPICE Casa Speranței, acustic duo-ul Dan Byron & Doru Trăscău (The Mono Jacks), trupele Unda, Fără Zahăr, Nightlosers, Cuibul, Țapinarii. În plus, anul acesta, FFIR a anunțat încă un cine-concert la Cetate – o proiecţie a filmului mut „Shiraz, A Romance of India” (1928), acompaniat de sound-design live semnat de Foley’Ala, vocea Irinei Margareta Nistor și o introducere din Salman Rushdie.

**Cele două postere ale festivalului invită publicul să privească istoria ca entertainment de calitate, reamintindu-i că aceasta poate fi la fel de palpitantă, surprinzătoare sau spectaculoasă ca orice serial sau film de ficțiune. Campania de promovare este creată de MullenLowe și Golin.

Programul integral al FFIR2018 poate fi accesat pe site-ul oficial http://www.ffir.ro/ro/editia-2018/program/


Filme europene de succes, în proiecții speciale la Ceau, Cinema!

Trei dintre cele mai de succes filme europene recente, printre care și extrem de apreciatul documentar francez „Chipuri, locuri”, nominalizat la Oscar, vor putea fi văzute la cea de-a cincea ediție a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc între 19 și 22 iulie la Timișoara și Gottlob.

Programul integral din acest an este disponibil pe site-ul ceaucinema.ro, precum și pe pagina de Facebook a festivalului, iar abonamentele și biletele în format electronic pot fi achiziționate începând de astăzi pe iabilet.ro. Până la începerea festivalului, abonamentele pot fi cumpărate și de la Librăria Cărtureşti – Mercy din Timişoara.

Legendara cineastă Agnès Varda şi fotograful şi muralistul JR sunt co-regizorii road-movie-ului „Chipuri, locuri” („Visages villages”), considerat de revista Rolling Stone „cel mai seducător documentar al anului 2017” și nominalizat la premiile Oscar 2018. Cei doi călătoresc prin mai multe sate din Franţa, în camioneta lui JR transformată în studio foto, întâlnesc localnici, le descoperă poveştile şi le transformă portretele în imense fotografii murale. Le expun pe case, hambare, faţade de magazine sau trenuri şi scot la iveală umanitatea subiecţilor şi pe cea proprie. Proiecție posibilă cu sprijinul Institutului Francez din Timișoara.

Câștigător al premiului publicului la prestigioasele festivaluri de la Sundance și Rotterdam la începutul acestui an, „Vinovatul” este debutul tânărului regizor danez Gustav Möller. Un centralist la serviciul de urgenţă răspunde la apelul unei femei răpite. Când convorbirea se întrerupe brusc, începe o căutare disperată a victimei şi a agresorului. Folosindu-se doar de telefon, bărbatul se aruncă într-o cursă contracronometru pentru a salva femeia aflată în pericol.

Unul din cele mai de succes filme maghiare ale ultimului an, „Banditul Whisky”, de Nimród Antal, spune povestea lui Viszkis, un faimos jefuitor de bănci din Ungaria, recunoscut pentru faptul că bea whisky înainte de fiecare furt. Attila Ambrus, bărbatul din a cărui viață este inspirat protagonistul filmului, s-a născut în Harghita, iar în 1988 a fugit la Budapesta. Filmul va fi proiectat în ultima seară a festivalului, la Gottlob, prima comună cu cinematograf modernizat din România.

În acest an, în premieră, Ceau, Cinema! are parte de sprijinul cunoscutului post de televiziune TNT România, dedicat filmelor și serialelor. „E o adevărată bucurie pentru TNT să fie alături de evenimente care celebrează oamenii, poveștile emoționante și deopotrivă îndrăznețe, documentare sau ficțiune, pasiunea în stare pură pentru film. Felicitări Ceau, Cinema! pentru mixul perfect de diversitate și prospețime, dar mai ales că sunteți cel mai important festival din Timișoara”, declară Matthias Heinze, vicepreședinte comercial și manager general pentru Europa de Est & Benelux, Turner. 

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.


„Un prinț și jumătate” de Ana Lungu, selecționat în competiția oficială la Festivalul de Film de la Sarajevo 2018

Lungmetrajul Un prinț și jumătate, regizat de Ana Lungu va avea premiera mondială în cadrul Festivalului de Film de la Sarajevo 2018. Filmul a fost selectat în competiția oficială a celei de-a 24-a ediții care se va desfășura între 10-17 august 2018.

Un prinț și jumătate urmărește povestea a trei prieteni ajunși la vârsta adultă care nu reușesc, din diverse motive, să aibă o familie. Ca o soluție împotriva singurătății, Iris, Marius și Istvan aleg, pentru moment, să locuiască împreună într-un apartament închiriat în București. Când Iris se îndrăgostește de un scriitor maghiar din Transilvania, “familia fericită” este în pericol de a se destrăma.

Protagoniștii filmului Un prinț și jumătate sunt actorii: Iris Spiridon, Marius Manole, István Téglás, László Mátray, Emilian Oprea, George Gâdei, Răzvan Krem Alexe. Alături de ei, apar în roluri episodice: regizorul de teatru, Radu Afrim și coregraful Răzvan Mazilu.

Un prinț și jumătate va rula în cinematografele din România începând cu 7 septembrie 2018.

Regizorul Ana Lungu este la cel de al doilea lungmetraj. Primul ei film  Autoportretul unei fete cuminţi a avut premiera la Rotterdam IFF în 2015 și apoi a fost selectat și la alte festivaluri internaționale precum: Sao Paulo IFF, CinEast Luxemburg, Belfort Entrevues, New Films New Directors, Transilvania IFF, București IFF.  A câștigat premiul „Cel mai bun film de ficțiune” la Festivalul de Film Crossing Europa în Linz și Premiul publicului la Festivalul Filmului European la București.   

Scenariul filmului Un prinț și jumătate este scris de Ana Lungu împreună cu Iris Spiridon, imaginea este semnată de Luchian Ciobanu, iar montajul este realizat de Dana Bunescu.

În România, Un prinț și jumătate este distribuit de către IADASARECASA.


Filmul de Piatra revine cu ediția a 11-a!

După ediția aniversară de anul trecut, Filmul de Piatra revine cu ediția numărul #11, între 12 și 15 iulie la Piatra-Neamț. Ca întotdeauna, cel mai prietenos festival de film este organizat de voluntari și îmbină atât o selecție de scurt-metraje fresh ale tinerelor talente din cinematografia românească și moldovenească, cât și evenimente speciale care promit o experiență  – concerte, petreceri, masterclass-uri și, în premieră, un joc de fotbal pe stadionul din Piatra-Neamț. Spotul festivalului a fost realizat de către Paul Mureșan, unul dintre cei mai importanți animatori români ai momentului.

Anual, Filmul de Piatra aduce în prim-plan cele mai noi tendințe și viziuni cinematografice din rândul tinerilor cineaști autohtoni, festivalul acoperind o gamă variată de genuri cinematografice: de la ficțiune și documentar, la film experimental, animație și videoclip. Din totalul de 180 de titluri înscrise (aproape 30 de ore de film), vom vedea la Filmul de Piatra #11 54 de filme și videoclipuri, dintre care 32 în competiție – iar anul acesta, selecția conține cel mai mare număr de filme realizate de către autori din Republic Moldova din istoria sa. Selecționerii filmelor au fost Andrei Dăscălescu (regizor și directorul festivalului), Flavia Dima (critic de film) și, pentru secțiunea de videoclip, Alexandru Anghel (Head of Music, Radio Guerilla) – acestei secțiuni din urmă fiindu-i consacrat un eveniment special, unde publicul va decide cel mai bun videoclip.

Câștigătorii competiției principală vor fi aleși de către un juriul format dintr-o serie de profesioniști din industria filmului, precum Daniel Sandu (regizorul filmului „Un pas în urma serafimilorˮ, premiat cu 8 trofee Gopo, inclusiv Premiul pentru cel mai bun film), Alina David (producător HBO Europe, lucrând pentru Umbre, sezonul II, și Valea Mută) și Mircea Postelnicu (premiul de interpretare masculină, Gala Premiilor UCIN, și o nominalizare la aceeași categorie pentru premiile Gopo pentru rolul lui Toma din „Ana, mon amourˮ).

5 locații vor găzdui evenimentele festivalului, printre care și Teatrul Tineretului, faimosul Cinema Dacia (proaspăt-renovat și dotat cu echipament de ultimă oră), dar și locuri neconvenționale ca Rubik Hub și pe malul lacului Bâtca Doamnei. Mai mult decât atât, filmul de deschidere, Fotbal infinit, în regia lui Corneliu Porumboiu va fi proiectat în aer liber chiar pe Stadionul Ceahlăul – unde, la finalul documentarului, se va juca un meci de fotbal autentic. Pe lângă proiecții, programul mai cuprinde și Q&A-uri și workshopuri cu invitații festivalului, concerte (Jazz Evening: Ana Dubyk, Teodora Spinu & Lucas Contreras, Andra Botez Band), o proiecție specială pentru copii a filmului „Străjeriiˮ, secțiunile Midnight Shorts și Horror Shorts (în colaborare cu Dracula Film Festival) și petreceri care vor vor transforma festivalul într-un eveniment complex, de neratat.  

Urmează ediția a 11-a, și parcă mi-e greu să cred că am ajuns aici. Și nu oricum, ci bifând câteva superlative și premiere. Festivalul s-a poziționat, în lumea filmului și în peisajul festivalier, pe o nișă necesară și inexistentă: competiția națională, dedicată în special tinerilor autori aflați la început de drum, fie ei studenți, proaspăt absolvenți sau chiar amatori. În jur de 100 de tineri cineaști vin anual la Piatra Neamț, participă la numeroasele activități organizate pe lângă proiecții, învață de la concurență și în workshop-uri, cunosc viitori colaboratori și, pe scurt, pot prinde aripi în carieră. Totodată, ei se bucură de festival și de oraș, postează fotografii, duc vestea mai departe; evenimentele din cadrul festivalului sunt atât de variate încât strâng public din toate categoriile – de la proiecții și ateliere pentru copii la concertele și petrecerile legendare,” declară Andrei Dăscălescu, directorul festivalului.

Pentru evenimentul de deschidere de pe Stadionul Ceahlăul, intrarea este liberă. Biletele pentru filmele prezentate la Teatrul Tineretului și Midnight Shorts vor costa 5 lei, cele proiectate „La Caiaceˮ 20 de lei, iar prețul unui abonament pentru întreg festivalul este de 40 de lei. De asemenea, intrarea la evenimentele Tatratea Silent Dance (Amateur’s Night și DJ’s Night) costă 15, respectiv 20 de lei.

Pentru mai multe detalii, vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook Filmul de Piatra, pe evenimentul principal și website-ul nostru oficial. Spotul festivalului poate fi urmărit aici, alături de aftermovie-ul ediției trecute.


„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, primul film românesc recompensat cu Globul de Cristal la Karlovy Vary

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, regizat de Radu Jude, a fost recompensat, sâmbătă seară, cu Marele premiu – Globul de Cristal la gala celei de-a 53-a ediții a Festivalului de Film de la Karlovy Vary.

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” este primul lungmetraj românesc care a primit marele trofeu al prestigiosului eveniment din Cehia.

Filmul a fost premiat sâmbătă și cu distincția Europa Cinemas Label, creată în 2003 pentru a îmbunătăți distribuția și promovarea filmelor europene în cinematografe.

Marele premiu al festivalului, în valoare de 25.000 de dolari, a fost acordat pentru prima dată în 1948, când a revenit lungmetrajului „The Last Stage” (Polonia), de Wanda Jakubowska. Între cei recompensați de-a lungul timpului cu acest trofeu se numără Jiří Menzel, pentru „Capricious Summer”, Ken Loach, pentru „Kes”, și Jean-Pierre Jeunet, pentru „Amélie”.

Juriul internațional al ediției de anul acesta a fost format din regizorul britanic Mark Cousins, actrița croată Zrinka Cvitešić, producătoarea italiană Marta Donzelli, criticul ceh de film Zdeněk Holý și regizoarea olandeză Nanouk Leopold.

În competiția oficială din care a făcut parte cel de-al șaselea lungmetraj al lui Radu Jude au fost selectate în total 12 filme, producții din țări precum Turcia, Slovenia, Canada și Spania.

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” spune povestea realizării unei reconstituiri istorice pentru un spectacol de stradă.

Lungmetrajul a avut premiera mondială la Karlovy Vary pe 2 iulie. Presa de specialitate l-a numit „un semnal de alarmă inteligent” privind populismul, „un interogatoriu provocator, sarcastic şi crucial între trecut şi prezent” și „o comedie-dramă îndrăzneaţă”.

Filmul îi are în distribuţie pe Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia şi Bogdan Cotleţ.

Imaginea este semnată de Marius Panduru (RSC), montajul – de Cătălin Cristuţiu, sunetul – de Jean Umanski, mixajul – de Cristinel Şirli, designul de sunet – de Dana Bunescu, decorurile şi costumele – de Iuliana Vîlsan.

Producător este Ada Solomon, coproducători – Jiří Konečný, Serge Lalou, Claire Dornoy, Rossitsa Valkanova, Jonas Dornbach, Janine Jackowski şi Maren Ade. Producător asociat: Holger Stern.

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” este o producţie Hi Film, în coproducţie cu Endorfilm (Cehia), Les Films D’Ici (Franţa), Klas Film (Bulgaria), Komplizen Film (Germania), ZDF/Arte, TVR, susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei, Czech Film Fund, L’Aide aux Cinémas du Monde, Centre National du Cinéma et de L’Image Animée – Institut Français, Bulgarian National Film Center şi Eurimages, cu sprijinul financiar al Dr. Oetker, Covalact, Farmacia DONA, AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești, EXIMTUR – Compania de călătorii, MediaCom. Vânzări internaționale Beta Cinema.

Filmul va fi distribuit de microFILM, în cinematografele din România, din 28 septembrie 2018. 


Película – Latin America Film& Experience

A treia ediție a festivalului Película – Latin America Film& Experience va avea loc între 12 și 16 septembrie 2018, la București.

Publicul va putea descoperi culturile altor țări, diferențele și similaritățile dintre România și zona Americii Latine. Festivalul se concentrează pe cultura latino-americană și combină armonios proiecțiile de filme cu demonstrațiile de dans, mâncarea și muzica, expozițiile de fotografie cu poveștile celor îndrăgostiți de această lume plină de pasiune și umanitate, pentru ca spectatorii să aibă parte de o experiență extraordinară.

Festivalul Película este organizat de FREEALIZE și Asociația Culturală ARTICHITANA și este susținut onorific de ambasadele celor 8 țări din America Latină prezente la București: Argentina, Brazilia, Chile, Cuba, Mexic, Peru, Venezuela, Uruguay. Lor li se alatură Ambasada Franței, Institutul Francez și Institutul Cervantes.

Îi invităm alături de noi pe toți cei care doresc să descopere America Latină, dar și pe cei care au vizitat-o deja sau sunt născuți acolo. Timp de 5 zile încercăm să oferim publicului o experiență multisenzorială, o călătorie vie și complexă. Este al treilea an când festivalul este realizat aproape integral din surse propria. În acest moment principalele ingrediente sunt pasiunea și o echipă de interni și voluntari minunați. ” – Ileana Cecanu, orgnizatorul festivalului.

Ediția de anul acesta aduce pentru prima data în fața spectatorilor o secțiune competițională dedicată filmelor provenite din America Latină. Înscrierile au fost realizate prin intermediul platformei Filmfreeway și s-au încheiat la finalul lunii iunie. Titlurile ce vor face parte din competiție vor fi anunțate în luna august.

PERU este țara în focus anul acesta  la Película. Ambasada Peru în România este invitatul de onoare al acestei ediții și consideră acest eveniment o ocazie perfectă pentru a pune în lumină artiștii tineri și foarte talentați, cultura tării, dar și pentru a suda relația dintre România și Peru.

„Republica Peru, ca moștenitoare a uneia dintre cele mai vechi civilizații din lume, oferă o largă și uimitoare gamă de atracții culturale. Ambasada Republicii Peru încearcă să împărtășească aceste bogății unicat cu publicul din România, prin diferitele activități culturale.

Cu ocazia participării Republicii Peru în calitate de invitat de onoare a ediției a treia „Pelicula”, suntem încântați să anunțăm că doi regizori peruani ale căror filme vor fi proiectate anul acesta la festival: Javier Corcuera și Enrica Perez, vor fi alături de noi pe parcursul evenimentului.  Spectatorii vor putea, de asemenea, „să experimenteze” Peru prin muzică, expoziții de fotografii, o degustare de mâncare a bucătăriei sale renumite în întreaga lume și multe alte surprize ce vă așteaptă să le descoperiți.” –  au declarat reprezentanții Ambasadei Republicii Peru la București.

Festivalul Película este unul interactiv, astfel că printr-o participare activă, audiența va avea parte de o experiență completă, colorată și memorabilă.

¡Hasta pronto!


Filmul „O poveste siciliană”, un altfel de Romeo și Julietaîn cinematografele din România, din 6 iulie

Filmul „O poveste siciliană” în regia italienilor Antonio Piazza și Fabio Grassadonia intră în cinematografele din România pe 6 iulie. Proiectat în premieră mondială în deschiderea secțiunii Semaine de la Critique, la festivalul de la Cannes, în 2017, filmul reia povestea lui Romeo și a Julietei, plasând-o în realitatea crudă a mafiei siciliene.

Regizorii Antonio Piazza și Fabio Grassadonia sunt cunoscuţi pentru filmul Salvo, care a avut premiera la Festivalul de film de la Cannes în 2013, unde au câştigat premiul pentru Cel mai bun film și Premiul Révélation France 4 în Semaine de la Critique. Cei doi au regizat în 2010, Rita, unul dintre cele mai premiate scurtmetraje italiene din ultimii ani, cu peste  40 de premii și selecții în circa o sută de festivaluri. 

Noul lor film, O poveste siciliană (Sicilian Ghost Story), a deschis secțiunea Semaine de la Critique în 2017, la Cannes, și a fost distins cu Nastro d’Argento pentru imagine și decor. Recent filmul a câștigat premiul David di Donatello pentru Cel mai bun scenariu adaptat, după ce în faza de scenariu, în 2016, proiectul a câștigat Sundance Institute Global Filmmaking Award.

De această dată cei doi abordează un subiect cunoscut și mediatizat în Italia anilor ’90, dispariția lui Giuseppe Di Matteo, de 12 ani. Filmul are la bază proza scurtă a autorului Marco Mancassola, „Un cavaliere bianco” și prezintă o realitate crudă care capătă valențe de fabulă, cu ramificații profunde, „Cosa Nostra prin ochii Fraţilor Grimm” după cum apreciază Variety.

Regizorul Antonio Piazza a vizitat România anul trecut, fiind prezent la festivalul Les films de Cannes à Bucarest, atât în capitală, cât și la edițiile regionale din Arad și Brașov, unde filmul a avut proiecții în premieră în România.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Les Films de Cannes à Bucarest, Antonio Piazza declara: „Am avut povestea asta in minte foarte mult timp. Când ne-am apucat de scris și de regizat filme ne-am gândit la ea, dar ne-am temut că poate e prea dureros, iar o abordare realistă ar fi fost o repetare a ororii din anii 90. Singura modalitate în care puteam realiza acest film, era adăugându-i o dimensiune fantastică, care să îi aducă lui Giuseppe dragostea de care nu a avut parte.”

Sinopsis: Într-un sat sicilian aflat la marginea unei păduri, un băiat de 13 ani, Giuseppe, dispare. Luna, una dintre colegele lui de clasă, refuză să creadă că a dispărut băiatul de care este îndrăgostită și încearcă să rupă legea tăcerii. Pentru a-l găsi, cu riscul propriei vieți, pătrunde în lumea obscură în care prietenul ei este închis și către care lacul oferă o misterioasă cale de acces.

Trailer oficial: https://voodoofilms.ro/o-poveste-siciliana/

Filmul „O poveste siciliană” este distribuit în România de Voodoo Films și va rula în următoarele cinematografe: București (Hollywood Multiplex, Băneasa Grand Cinema, cinema Elvire Popesco, cinema Muzeul Țăranului, cinemateca Union).

Constanța și Sfântu Gheorghe (cinema Cityplex), Târgu Mureș (cinema Arta), Suceava (cinema Modern).

Din 27 iulie filmul va rula în București (cinema Europa), în Botoșani (cinema Unirea), Baia Mare (cinema Dacia), Pitești (cinema Sebastian Papaiani), Braila (cinema Central) și Craiova (cinema Modern).

În curând la Iași (Ateneul Tătărași) și Alexandria (cinema 3D Alexandria).


Maria by Callas” – Povestea celei mai faimoase cântărețe de operă din istorie, din 20 iulie în cinematografe

Noul documentar „Maria By Callas” aduce pe marile ecrane povestea vieții faimosei cântărețe de operă la patru decenii de la moartea sa. Fiind vorba despre debutul său ca regizor, Tom Volf s-a folosit de interviuri, fotografii și scrisori care i-au aparținut lui Callas pentru a-i reconstitui povestea de viață. Documentarul a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Roma, ajungând și la cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania. „Maria by Callas” va ajunge în cinematografele din România începând cu 20 iulie, fiind distribuit de Transilvania Film. Trailer: https://bit.ly/2N36Imy

În timp ce numeroase cărți au fost scrise despre viața tumultoasă a lui Callas, Volf se concentrează în mare măsură pe o poveste care prezintă aspectele pozitive ale vieții ei, pe care crede că ea însăși ar fi aprobat-o. Ne vom delecta cu o suită de filmări și fotografii inedite, înregistrări live private și scrisori care ne-o înfățișează pe Callas așa cum nu am mai văzut-o până acum.

Regizorul Tom Volf a călătorit oriunde a considerat că este nevoie pentru a descoperi arhivele pierdute despre viața și munca lui Callas. S-a întâlnit și a intervievat numeroși prieteni foarte apropiați ai sopranei, care i-au pus la dispoziție colecții intregi și i-au dezvăluit o serie de fotografii necunoscute anterior, multe dintre acestea au venit inițial din albumele proprii ale Mariei Callas.

Tom Volf a declarat pentru The Hollywood Reporter despre film că: “Nu o portretizează ca o doamnă superficială și zâmbitoare. Cred că filmul o prezintă așa cum era ea. Poate că oferă o imagine mai puțin scandaloasă si mai puțin influențată de bârfă decât ceea ce și-ar fi putut imagina oamenii despre Callas, dar aceasta a fost ideea filmului de la început, să aducem pe marile ecrane un portret exact așa cum ar reieși din propiile sale povești. Deci, în această situație este subiectiv ceea ce tu, ca public, poți judeca, dar poți judeca numai din punctul ei de vedere.”

După premiera din cadrul Festivalului de Film de la Roma, filmul Maria by Callas” a câștigat premiul pentru Cel mai bun Documentar despre Muzică și Dans la Festivalul de Film ‘Master of Art’. Filmul a fost proiectat și în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, ediția a 17-a.


„Povestea unui pierde-vară”, în deschiderea Ceau, Cinema!

Filmul „Povestea unui pierde-vară”, regizat de Paul Negoescu și cu Alexandru Papadopol în rolul principal, va fi proiectat în premieră la Timișoara în deschiderea Festivalului Ceau, Cinema! Spectatorii vor putea de asemenea să vadă și trei dintre cele mai așteptate documentare românești noi, „Procesul”, „Dacii liberi” și „Licu, o poveste românească”, precum şi „Pororoca”, de Constantin Popescu.

Comparat cu filmele lui Woody Allen, „Povestea unui pierde-vară” (2018) are ca protagonist un profesor de matematică de 42 de ani la Politehnică în București, nevoit să își schimbe stilul de viață și să se maturizeze după ce relația deschisă cu partenera sa începe să se complice. Este al treilea lungmetraj al tânărului regizor Paul Negoescu, după „O lună în Thailanda” și „Două lozuri”, comedia independentă de succes care a deschis Ceau, Cinema! în 2016. „Povestea unui pierde-vară” va avea parte de o proiecție specială, la Grădina de Vară „Capitol”, în prima seară a festivalului, în prezența lui Paul Negoescu și a directorului de imagine Ana Drăghici.

De o proiecție în aer liber la Grădina de Vară „Capitol” va beneficia și extrem de apreciatul documentar „Procesul” (2017), realizat de Claudiu Mitcu și Ileana Bîrsan. Film-anchetă plin de suspans, „Procesul” discută cazul lui Mihai Moldoveanu, fost ofițer al armatei române, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susține că nu a comis-o. Claudiu Mitcu și Ileana Bîrsan, care este și unul dintre cei trei membri ai juriului competiției din acest an, vor fi prezenți la eveniment pentru a discuta cu publicul.

Foarte așteptată va fi și proiecția documentarului „Dacii liberi” (2018), de Monica Lăzurean-Gorgan și Andrei Gorgan. Protagoniștii filmului sunt locuitorii unui sat dacic, un grup cu convingeri mistice, un istoric și un arheolog, membrii unei trupe de reconstituire istorică, administratorul sitului UNESCO Sarmizegetuza Regia şi participanţii la congresele de dacologie. Pe toţi îi uneşte pasiunea comună pentru daci, dar îi despart perspectivele diferite asupra unui episod istoric care devine tot mai popular în România.

Recompensat în 2017 cu marele premiu la prestigiosul festival DOK Leipzig, „Licu, o poveste românească”, de Ana Dumitrescu, vorbeşte despre România ultimului secol văzută de un om pierdut în istorie. Personajul principal, Liviu Canţer, zis Licu, un bărbat de 92 de ani din Sibiu, a supravieţuit unor evenimente istorice majore, iar acum a rămas singur cu amintirile sale.

Cunoscutul regizor Constantin Popescu îşi va prezenta de asemenea la Timişoara cel mai nou film, „Pororoca” (2017), despre drama unui cuplu a cărui fetiţă dispare în parc. Lungmetrajul a avut premiera mondială în competiţia Festivalului de la San Sebastian, unde actorul Bogdan Dumitrache a fost premiat pentru interpretarea sa, iar recent a fost desemnat cel mai bun film al secţiunii Zilele Filmului Românesc de la TIFF. 

Cea de-a cincea ediție a Ceau, Cinema! va avea loc între 19 și 22 iulie la Timișoara și Gottlob.

Abonamentele pot fi achiziţionate de la Librăria Cărtureşti – Mercy din Timişoara.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.


Workshop intensiv pentru actori și regizori susținut de John Strasberg

În perioada 3-7 septembrie 2018, Rostogol Productions organizează la București, la Un Teatru (str. Sfinții Apostoli 44), un workshop intensiv susținut de celebrul actor și regizor John Strasberg.

Cariera internațională a lui John Strasberg ca actor, regizor, producător, dramaturg, scriitor și profesor este ilustrată la  perfecție si perpetuată de tradiția artistică a renumitei sale familii, care a stat la baza dezvoltării unui numar impresionant de actori de la Hollywood printre care: Al Pacino, Dustin Hoffman, Marlon Brando, Robert de Niro, Jack Nicholson.

Metoda lui, Procesul Creativ Organic, este absolut revoluționară și este fondată pe un sistem de cunoștinte acumulate de la maeștrii ai teatrului internațional.

Fondator al teatrului Accidental Repertory Theater Art din New York, Strasberg este un maestru activ al metodei sale de interpretare, prin care ajută actori consacrați și debutanți, precum și regizori, să descopere spontaneitatea și să poată transmite adevărul pe scena.

Cea mai importantă calitate a Procesului Creativ Organic este că, atunci cînd îl stăpânești, totul devine plăcut în muca actorului, acesta se poate focusa, e implicat, și toate astea fără manipulare.

         Procesul Creativ Organic îi va învăța pe actori că pentru a avea success, sunt deplin responsabili să încerce absolut orice, că dragostea și determinarea sunt legile esențiale ale creativității și că ai doi cei mai buni prieteni: pe ei înșiși și modul în care joacă.

Detalii înscriere:

  • Perioada inscriere: 2 iulie – 26 august
  • Vor avea loc 5 zile consecutive de curs intensiv ( 5h/zi)
  • Locuri: 26
  • Taxa inscriere:150 lei, inclusa in costul cursului (nerambursabila)
  • Cost curs:400 euro (echivalent in lei la cursul zilei);
  • Plata integrala curs se va face pana pe 30 Augustreducere 10% pentru plata integrala pana pe 10 August.
  • Cursul poate fi platit in 2 rate.
  • Plata taxei de inscriere si a cursului se vor face in lei in contul RO26INGB0000999907807100; e important cand faceti plata sa mentionati „Curs Strasberg si numele cursantului”.
  • Organizator: Rostogol Productions
  • Înscrierile se fac pe: https://workshop.rostogol.com/

SEECS Short Film Festival – Premii

Pe data de 30 iunie, la finalul celor trei zile de competiție, au fost desemnați câștigătorii.

Cel mai bun film:
A LONG STORY SHORT (UNATC Romania), un film de: Andrei Olănescu

Cel mai bun film de ficțiune și

Cel mai bun regizor:
A SMALL DETAIL (ADU Croatia), regizor: Mladen Stanic

Cel mai bun film documentar:
Ex-aequo
ACUM IN DELTA SE LASA SEARA (UNATC România), regizor: Andrei Tache-Codreanu
ADEM REKA (AFMM Albania), regizor: Ardian Arezza

Cel mai bun film de animație:
NU MOR CAII CAND VOR CAINII (UNATC România), un film de: Cristian Radu

Cea mai bună imagine:
BROKEN (UNATC Romania), imaginea: Zoran Simulov

Cel mai bun montaj:
DON’T DELVE (NATFA Bulgaria), montaj: Volen Penev

Cel mai bun scenariu:
HUNGER (FDU Serbia), scenariști: Tamara Todorovic, Filip Grujic

Cea mai bună actriță:
Nika Dolusic, în filmul 13+ (ADU Croația)

Cel mai bun actor:
Haled Kanhush, în filmul TRIALS (NATFA Bulgaria)

Mențiune special pentru decor:
BLACK BOX (HCTSS Greece)

La festivitatea de premiere au fost prezenți reprezentanți ai universităților participante la festival, invitați din străinătate, regizori, actori și studenți.

Juriul a fost alcătuit din:

Roxana Stroe România (Regizor de film, Roxana Stroe este absolventă UNATC, Facultatea de Film și câștigătoare a numeroase premii naționale și internaționale la unele dintre cele mai prestigioase festivaluri de film. În 2017, filmul său „Noapte în Tokoriki” a câștigat Marele Premiu la cea de-a 3-a ediție a SEECS Short Film Fest la Istanbul.)

Bulent Kucukerdogan – Turcia (Profesor de film la Universitatea din Gaziantep (Turcia), Bulent Kucukerdogan a fost timp de 4 ani președintele SEECS (South-Eastern Europe Cinema Schools) și este fondatorul SEECS Short Film Fest. A organizat ca director de festival primele 3 ediții de la Istanbul.)

Alexey Hristov – Bulgaria (Are o bogată experiență de jurnalist și promotor cultural. A fost cercetător-invitat la Universitatea Georgetown, având ca obiect de studiu organizațiile non-profit și societatea civilă. Este directorul de programe al Fundației Americane din Bulgaria și fondatorul festivalului de film Early Bird. A fost membru în numeroase jurii.)

SEECS Short Film Festival (Festivalul Internațional de Film al Școlilor din Sud-Estul Europei) a  prezentat în perioada 28 – 30 iunie, filme studențești în proiecții publice gratuite la UNATC „I.L. Caragiale”, în sala Atelier.

SEECS Short Film Festival este o inițiativă a SEECS – Asociația Școlilor de Film din Sud-Estul Europei/ South-Eastern Europe Cinema Schools.

Aflat la cea de-a 4-a ediție (primele trei ediții au avut loc la Istanbul), festivalul este o platformă educațional-culturală și reprezintă un eveniment prin care cele mai recente producții studențești sunt aduse pe marele ecran. Prin prezența festivalului la București, începând din acest an, organizatorii au dorit să inaugureze un demers care să aibă continuitate. Festivalul se adresează atât cunoscătorilor (critici de film, profesioniști ai cinematografiei și artelor), cât și publicului larg interesat de filme de calitate pe marele ecran.

Universități participante:

  • UNATC “L.Caragiale București, (Facultatea de Film – organizator), România
  • NATFA Sofia, Bulgaria
  • IKU Istanbul, Turcia
  • HCTTS Atena, Grecia
  • AFMM Tirana, Albania
  • FDU Belgrad, Serbia
  • ADU Zagreb, Croația

„Un prinț și jumătate” de Ana Lungu, selecționat în competiția oficială la Festivalul de Film de la Sarajevo 2018

Lungmetrajul Un prinț și jumătate, regizat de Ana Lungu va avea premiera mondială în cadrul Festivalului de Film de la Sarajevo 2018. Filmul a fost selectat în competiția oficială a celei de-a 24-a ediții care se va desfășura între 10-17 august 2018.

Un prinț și jumătate urmărește povestea a trei prieteni ajunși la vârsta adultă care nu reușesc, din diverse motive, să aibă o familie. Ca o soluție împotriva singurătății, Iris, Marius și Istvan aleg, pentru moment, să locuiască împreună într-un apartament închiriat în București. Când Iris se îndrăgostește de un scriitor maghiar din Transilvania, “familia fericită” este în pericol de a se destrăma.

Protagoniștii filmului Un prinț și jumătate sunt actorii: Iris Spiridon, Marius Manole, István Téglás, László Mátray, Emilian Oprea, George Gâdei, Răzvan Krem Alexe. Alături de ei, apar în roluri episodice: regizorul de teatru, Radu Afrim și coregraful Răzvan Mazilu.

Un prinț și jumătate va rula în cinematografele din România începând cu 7 septembrie 2018.

Regizorul Ana Lungu este la cel de al doilea lungmetraj. Primul ei film  Autoportretul unei fete cuminţi a avut premiera la Rotterdam IFF în 2015 și apoi a fost selectat și la alte festivaluri internaționale precum: Sao Paulo IFF, CinEast Luxemburg, Belfort Entrevues, New Films New Directors, Transilvania IFF, București IFF.  A câștigat premiul „Cel mai bun film de ficțiune” la Festivalul de Film Crossing Europa în Linz și Premiul publicului la Festivalul Filmului European la București.   

Scenariul filmului Un prinț și jumătate este scris de Ana Lungu împreună cu Iris Spiridon, imaginea este semnată de Luchian Ciobanu, iar montajul este realizat de Dana Bunescu.

În România, Un prinț și jumătate este distribuit de către IADASARECASA.

***

Un prinț și jumătate este o producție cinematografică realizată de Mandragora, producător Anca Puiu, cu sprijinul Departamentului de Film al Universității HfG Karlsruhe din Germania, Direcției Județene pentru Sport și Tineret Covasna, Fundației Arte Vizuale, Chainsaw Europe și Cinelab.


Vise balcanice de ieri și de azi la DIVAN FILM FESTIVAL 2018

Dedicat cinematografiei și bucătăriei balcanice, Divan Film Festival revine cu cea de-a 9-a ediție între 24 – 26 august în Craiova și 27 august – 2 septembrie pe malul Dunării, în Port Cultural Cetate.

Renumit pentru atmosfera relaxată și spațiile neconvenționale în care se desfășoară, Divan Film Festival aduce iubitorilor de manifestări culturale filme, concerte, teatru și demonstrații culinare, reunite sub tema ediției 2018 Balkan Dreams.

Gazdele festivalului sunt Mircea și Masha Dinescu, cunoscuți pentru revitalizarea fostului port agricol Cetate, transformat în port cultural. Port Cultural Cetate găzduiește anual diverse rezidențe artistice sau evenimente din cadrul unor festivaluri.

În programul acestei ediții a Divan Film Festival vor fi incluse aproximativ 50 de titluri, ficțiune și documentare de lungmetraj alese de Cătălin Olaru, director artistic, sau scurtmetraje selectate de Massimiliano Nardulli, programmer.

“Iubiți sau huliți, Balcanii au avut mereu, în imaginarul colectiv, o personalitate distinctă. Din punct de vedere cinematografic, Balcanii sunt un spațiu în care se râde, se plânge, se dansează, se moare sau se trăiește la același nivel: excesiv, cu pedala apăsată la capăt.

În spatele fiecărui exces se află câte un vis. Această cea de-a noua ediție li se dedică lor, acelor visuri care ne definesc și fac ca Balcanii să fie ceea ce sunt”, spune Cătălin Olaru, directorul artistic Divan Film Festival.

Pe lângă filme, Divan Film Festival se distinge prin demonstrațiile de artă culinară susținute de Mircea Dinescu și invitații săi. Anual, în Port Cultural Cetate vin bucătari din țări balcanice și propun meniuri speciale, inspirate de selecția de filme. Au trecut pe la Divan Film Festival bucătari din Bulgaria, Albania, Serbia și Turcia, dar și reprezentați ai bucătăriilor comunităților etnice din România.

Balkanistan Workshop, atelierul care a ajuns la cea de-a treia ediție și care încurajează colaborarea între tinerii cineaști din Balcani, va avea loc și anul acesta în cadrul Divan Film Festival. După alegerea scenariului câștigător, participanții vor colabora pentru dezvoltarea proiectului. Acesta va fi filmat în Port Cultural Cetate și prezentat în cadrul ediției următoare. Mai multe detalii despre Balkanistan Workshop aici: https://goo.gl/MY5Dfg

În timpul desfășurării festivalului, camparea este gratuită în Port Cultural Cetate, iar înscrierile se pot face printr-un mesaj transmis pe pagina de Facebook a Divan Film Festival.

Divan Film Festival este un proiect cultural co-organizat de Fundația pentru Poezie “Mircea Dinescu” și Casa de Cultură “Traian Demetrescu”, Craiova, susținut de Centrul Național al Cinematografiei , în parteneriat cu Institutul Cultural Român.


Filmul „Alice T.” în regia lui Radu Muntean – premieră mondială în competiția internațională a Festivalului de Film de la Locarno

„Alice T.”, cel mai nou lungmetraj regizat de Radu Muntean („Hîrtia va fi albastră”, „Marți, după Crăciun”) va avea premiera mondială pe 4 august, în cadrul competiției internaționale a Festivalului de la Locarno, concurând pentru Leopardul de Aur, premiul de top acordat de juriul festivalului elvețian, care și-a publicat astăzi selecția. Cu un scenariu semnat de Alexandru Baciu, Radu Muntean și Răzvan Rădulescu, filmul o are în prim plan pe Alice Tarpan (Andra Guţi), de aproape 17 ani, urmărind relația acesteia cu mama sa adoptivă, Bogdana (Mihaela Sîrbu), pe fondul unei adolescențe complicate.

„Alice T.” este cel de-al șaselea lungmetraj semnat de Radu Muntean. Filmul este o co-producție România-Franța-Suedia, fiind produs de Multi Media Est (MME) casa cu care regizorul a realizat toate filmele sale anterioare. Alături de Andra Guţi și Mihaela Sîrbu, din distribuție fac parte și Cristine Hămbăşanu, Ela Ionescu, Bogdan Dumitrache, Teo Corban, Alina Berzunţeanu, Şerban Pavlu și Maria Popistaşu. Vânzările internaționale sunt gestionate de Films Boutique. Filmul are deja distribuitor în Franța, Bac Films, iar Voodoo Films îl va distribui în România.  

Radu Muntean se află la a doua selecție la Festivalul de la Locarno, după ce a participat în competiția oficială din 2010 cu „Hîrtia va fi albastră”. Cea dea 71-a ediție a Festivalului va avea loc între 1 și 11 august 2018. Festivalul a fost înființat în 1946 și este unul dintre festivalurile de film cu cea mai veche tradiție, fiind recunoscut ca o platformă de prestigiu pentru filmele de artă. Lista regizorilor care au debutat pe scena internațională la Locarno IFF include nume ca Milos Forman, Mike Leigh, Béla Tarr, Aleksandr Sokurov, Atom Egoyan, Jim Jarmusch, Spike Lee, Abbas Kiarostami, Gus Van Sant sau Fatih Akin. Festivalul a cunoscut o dezvoltare remarcabilă sub conducerea directotului artistic Carlo Chatrian, care a primit recent propunerea de a-și continua activitatea preluând conducerea artistică a Festivalului de Film de la Berlin.

Sinopsis: Alice Tarpan are, la cei aproape 17 ani ai săi, o adolescență complicată. Nu e vorba doar de problemele de la școală, sau că nu e sigură cu cine a rămas gravidă, dar mai ales de faptul că mama ei adoptivă a aflat de toate astea. 

Radu Muntean (1971, București) a absolvit Academia Română de Teatru și Film – Regie de Film în 1994. A debutat în lungmetraj cu filmul „Furia” (2002), distins cu premul Uniunii Cineaștilor din România pentru cel mai bun film de debut. În 2006, „Hîrtia va fi albastră” a avut premiera mondială în cadrul competiției internaționale de la Locarno, fiind proiectat ulterior în peste 60 de festivaluri internaționale și distins cu numeroase premii la festivaluri ca Sarajevo, EURASIA, Namur sau Cottbus. Au urmat „Boogie” (2008) care a avut premiera la Festivalul de la Cannes, în cadrul secțiunii Directors’ Fortnight, „Marți, după Crăciun” (2010) și „Un etaj mai jos” (2015) ambele prezentate în secțiunea „Un Certain Regard” a Festivalului de Film de la Cannes.  

Alice T., 2018, 105 min., România-Franța-Suedia. Regia: Radu Muntean. Scenariul: Alexandru Baciu, Radu Muntean, Răzvan Rădulescu. Producător executiv: Dragoș Vîlcu. Imaginea: Tudor Lucaciu RSC. Scenografia: Anca Lazăr. Montaj: Andu Radu. Sunet: Electric Brother. Inginer de sunet: André Rigaut. Colorist: Mats Holmgren C.S.I. Mix sound: Fredrik Dalenfjäll. Costume: Eliza Frone. Asistent regie: Constantin Bazga. Script supervisor: Elena Văncică. Production manager: Dragoș Potop. Producători: Dragoș Vîlcu, Oana Iancu. Co-producători: François d’Artemare, Tomas Eskilsson, Jon Mankell, Katarina Krave. Cu: Andra Guti, Mihaela Sîrbu, Cristine Hămbăşanu, Ela Ionescu, Bogdan Dumitrache, Teo Corban, Alina Berzunţeanu, Şerban Pavlu, Maria Popistaşu. Produs de Multi Media Est, Les Film de l’apres-Midi, Chimney, Film i Väst. Distribuit în România de Voodoo Films.


„Procesul”, de vineri în cinematografe

„Procesul”, documentarul semnat de Claudiu Mitcu și Ileana Bîrsan, va rula de vineri în cinematografele din România.

Distribuit de Wearebasca, filmul va putea fi văzut în București (Hollywood Multiplex, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Union, Cinemateca Eforie, Cinema Europa), Baia Mare (Cinema Dacia), Botoșani (Cinema Unirea), Craiova (Cinema Modern), Gura Humorului (Centrul Cultural Gura Humorului – Casa de Cultură), Iași (Cinema Ateneu), Pitești (Cinema “Sebastian Papaiani), Slobozia (Casa de cultură), Târgu Mureș (Cinema Arta).

Proiecții speciale sunt programate la Iași și Botoșani. Vineri, 13 iulie, de la ora 18:00, la Cinema Ateneu, Ileana Bîrsan, Mihai Moldoveanu și avocata Alina Cojocaru vor răspunde întrebărilor publicului.

Co-scenarista Ileana Bîrsan participă sâmbătă, 14 iulie, ora 20:00 la premiera de la Cinema Unirea din Botoșani.

“Procesul” va rula în premieră la Timișoara în cadrul „Ceau, Cinema!” – vineri, 20 iulie, de la ora 22:00, la Grădina de Vară “Capitol” în prezența echipei (Ileana Bîrsan, Mihai Moldoveanu și avocata Alina Cojocaru).

Din 20 iulie, documentarul va putea fi urmărit și la Bârlad (Cityplex Victoria) și Constanța (Cityplex), iar pe 27 iulie la Brașov (Cinemateca Patria).

Luni, 23 iulie, Ileana Bîrsan va fi prezentă la Cinema Arta din Arad pentru o discuție cu publicul.

Nominalizat la Gala Premiilor Gopo din acest an, la categoria „Cel mai bun documentar”, filmul urmărește cazul lui Mihai Moldoveanu, fost ofițer al armatei române, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susține că nu a comis-o. După un lung șir de încercări de a-și demonstra nevinovăția, în iunie 2012 Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât că – în cauza Moldoveanu împotriva României – a avut loc o încălcare a dreptului la un proces echitabil.  Acuzatul nu a avut avocat, nu a fost audiat și nu s-au administrat în mod direct probe.

Documentarul îl urmărește pe Mihai Moldoveanu după eliberarea provizorie și se concentrează pe rejudecarea dosarului și consecințele noii sentințe, oferindu-i spectatorului rolul de jurat într-un caz complicat și controversat.

Cu un scenariu scris de Ileana Bîrsan și Claudiu Mitcu, „Procesul” a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania și a fost inclus în competiția națională de documentare la Astra Film Festival Sibiu.

Imaginea poartă semnătura lui Andrei Butică, montajul Cătălin Cristuțiu, sound-designer Ioan Filip, mixajul a fost realizat de Dan-Ștefan Rucăreanu, iar muzica a fost compusă de Camil Dumitrescu. Producătorii sunt Claudiu Mitcu, Robert Fița și Ioachim Stroe.

„Procesul” este o producție Wearebasca realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.


Un om la locul lui / A Decent Man, în competiția New Directors a Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian

Un om la locul lui / A Decent Man”, lungmetrajul de debut al regizorului Hadrian Marcu, a fost selectat în competiţia New Directors a Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian. Filmul îi are în distribuție pe Bogdan Dumitrache, Ada Galeș, Mădalina Constantin și Adrian Titieni. Scenariul, scris de Hadrian Marcu, este bazat pe romanul românesc „Firesc” de Petru Cimpoeșu.

Filmul spune povestea lui Petru (Bogdan Dumitrache), inginer de foraj într-o companie multinațională. Petru se pregătește să se căsătorească cu iubita sa Laura (Ada Galeș), alături de care așteaptă un copil. Viața sa aparent liniștită este complet bulversată atunci când Sonia (Mădălina Constantin), o colegă cu care Petru are o relație, suferă un accident grav de muncă.

Petru nu reușește să se împace cu gândul că noua sa viață abia începe, în timp ce a Soniei pare a se fi sfârșit. Având în vedere că situația este în mod obiectiv iremediabilă, Petru își asumă riscul de a căuta un echilibru imposibil între cele două femei.

Filmul își propune realizarea unui portret, încercăm să vorbim într-o anumită măsură despre limitele cunoașterii de sine iar ceea ce nu se vede și ceea ce nu se spune ar trebui să trimită cu gândul la limitele înțelegerii fiecăruia dintre noi cu privire la un anumit eveniment, la un moment dat.”, spune regizorul Hadrian Marcu.

Hadrian Marcu a lucrat ca regizor secund pentru lungmetrajul Hârtia va fi albastră, în regia lui Radu Muntean. Din filmografia sa mai fac parte scurtmetrajele 27, Domnul David, Unchiul Victor și Joi, acesta din urmă fiind selecționat în competițiile oficiale la Namur, Thessaloniki, Hamburg.

Ajuns la cea de-a 66-a ediție, prestigiosul Festival de Film de la San Sebastian, Spania, adună anual unele dintre cele mai importante nume ale cinematografiei mondiale. Anul acesta, filmul românesc va concura alături de filme din Argentina, Danemarca, Spania, Japonia, Kosovo, Mexic, Rusia, Elveția și Vietnam.

Un om la locul lui / A Decent Man” este produs de 4 Proof Film, în co-producție cu Oblique Media Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Dafora, Mindshare Media, Romaqua Group, Star Foods, OMD, în colaborare cu Societatea Română de Televiziune.

Scenariul și regia sunt semnate de Hadrian Marcu. Din distribuția filmului fac parte: Bogdan Dumitrache, Ada Galeș, Mădălina Constantin și Adrian Titieni. Imaginea este semnată de Adrian Silișteanu, montajul – Alexandru Radu, sunet – Sebastian Zsemlye, scenografie – Bogdan Ionescu, costume – Alexandra Alma Ungureanu, casting – Florentina Bratfanof, producător executiv – Titi Rădoaie, coproducător – Adela Vrînceanu Celebidachi, producători – Anamaria Antoci, Adrian Silișteanu.

Un om la locul lui / A Decent Man” va avea premiera în România pe 19 octombrie 2018 și va fi distribuit în cinematografe de Domestic Film.


RETROcedările OWR de vară

În lunile iulie și august, One World Romania a pregătit o nouă serie de „RETROcedări OWR”. În cadrul acestui program reluăm o parte dintre documentarele incluse în selecția celei de-a 11-a ediții a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului. Evenimentele au loc la ARCUB – Sala Bolților și biletele sunt puse în vânzare pe platforma partenerilor noștri de la Eventim.

Marți, 17 iulie, de la ora 20:00 proiectăm documentarul „Atelier de conversație”. Ce se întâmplă atunci când oameni de naționalități diferite, cu limbi materne diferite, din clase sociale diferite, care, în condițiile normale oferite de viața cotidiană nu s-ar fi întâlnit niciodată, se descoperă față în față, așezați pe scaune și obligați să converseze vreme de o oră? Studenți, medici, muncitori, antreprenori, emigranți sau refugiați descinși din toate colțurile globului și scufundați în măruntaiele metropolei pariziene, se întâlnesc săptămânal la Centrul Pompidou, ca personaje cu istorii și opinii diferite, pentru lecții gratuite de conversație în limba franceză. Rezultatul acestor întâlniri e un film profund umanist care ne invită să reflectăm asupra a ceea ce ne apropie sau ne separă în colțurile noastre diferite de lume și asupra sfâșierii lăsate în sufletele noastre de separarea de ceea ce am numit cândva „acasă”.

Marți, 31 iulie, începând cu ora 20:00 vă invităm la proiecția filmului „Sexpertul vă răspunde”. Doctorul Mahinder Watsa scrie o rubrică despre sex într-un popular cotidian din Mumbai. Erou radical pentru unii, pericol național pentru alții, nonagenarul ginecolog indian le-a văzut pe toate din anii ‘70 încoace, într-o țară extrem de conservatoare dar aflată în schimbare rapidă—și și-a păstrat umorul, optimismul și modestia. Pentru cei care încă mai cred că India este țara Kama Sutrei sau că educația sexuală este imorală, acest documentar plin de umor, inteligență emoțională și înțelegere a vechii și noii Indii din interior este de neratat—și riscă să răsfrângă puțină lumină asupra dezbaterilor despre educația sexuală în școli din țara noastră.

Marți, 14 august, de la ora 20:00 este programată proiecția documentarului „Mama Colonel” – un film despre autoritatea feminină confruntată cu traumele rezultate în urma abuzului și a violenței sexuale. Regizorul Dieudo Hamadi își construiește filmul mergând pe urmele unei femei cu grad de colonel detașată ca șefă a unei unități de poliție într-o zona din Congo marcată de consecințele unui război civil. Filmul lui sobru și energic atinge cu delicatețe ororile unei lumi devastate de abuzuri trecute și actuale, dar rămâne concentrat asupra figurii luminoase a acestei femei care știe că de eficacitatea ei depind viețile și șansele de recuperare ale celor traumatizați. Uneori, a fi simultan „colonel” și „mamă” înseamnă să aduci laolaltă mai mulți răniți cu speranța că se vor vindeca unii pe alții.

Asociația One World Romania își propune ca prin toate proiectele sale să aducă publicului din România cât mai multe filme documentare de calitate, care să deschidă tot atâtea ferestre spre lume și să ne aducă împreună, în jurul unor cauze și idei comune. Pentru a reuși în acest demers am fost întotdeauna susținuți de prieteni. 

Acum, oricine se poate alătura familiei One World Romania, prin donații ce ne vor ajuta să creștem în continuare. Toate fondurile strânse în acest fel vor fi folosite pentru derularea proiectelor asociației, fie că este vorba de festival, de distribuția alternativă prin KineDok, de Civil Society Pitch, de programul educațional sau de Sahia Vintage.

Pe site-ul asociației găsiți cele două pachete de donații, denumite de noi „Cinefil” (în valoare de 35 euro) și „Suporter” (în valoare de 100 euro). Ambele pachete includ mai multe beneficii, printre care și invitații la toate proiecțiile din programul „RETROcedările OWR” și abonamente la următoarea ediție a festivalului. Aflați detaliile complete de aici.

Articole similare

Semnal TV filme: weekend 21 – 23 octombrie 2011

Delia Marc

Andrei Oisteanu si Filip Florian participa la Tirgul International de Carte de la Ierusalim

Jovi Ene

Câteva știri din lumea filmului românesc (13 – 19 martie 2017)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult