Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (18 – 24 septembrie 2017)

Știrile săptămânii: Echipa Breaking News pleacă în caravană; Call for Entries BIEFF 2018 pentru film și artă vizuală românească. Deadline prelungit: 1 octombrie; Publicul a petrecut o seară de neuitat cu Marcel Iureș; „Pororoca”, cel mai recent film semnat de Constantin Popescu, selectat în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian; „Un pas în urma serafimilor” va rula în 35 de orașe din țară; Regizorul Tudor Giurgiu va filma „Apropierea” în Spania; Filmul „Octav” va avea proiecții speciale în țară; „Charleston” – Premiera americană la Festivalul de Film de la Chicago; „Soldații. Poveste din Ferentari” și „Marița” în selecția oficială Filmfest Hamburg 2017; “mother!”, cel mai nou film regizat de Darren Aronofsky, deschide Dracula Film Festival; Câștigătorul Palme d’Or 2017 în deschiderea ediției a opta a Les Films de Cannes à Bucarest; Aniversarea, cel de-al 7-lea lungmetraj semnat de Dan Chișu,  vine în cinematografe din 10 noiembrie; „Un pas în urma serafimilor”, lansat în cinematografe. Margareta Pârslaru i-a oferit actorului Ștefan Iancu premiul pentru originalitate interpretativă; „Marița”, de Cristi Iftime, și „Țara Moartă”, de Radu Jude, în selecția Haifa Film Festival 2017.

Echipa Breaking News pleacă în caravană

Filmul Breaking News, în regia Iuliei Rugină, ajunge pe marile ecrane din România din 29 septembrie. Cu o săptămână mai devreme, echipa filmului, regizoarea Iulia Rugină, scenarista Oana Răsuceanu, actorii Andi Vasluianu și Voica Oltean, va pleca într-o caravană prin țară. Filmul va ajunge la Ploiești (24 septembrie), la Caransebeș și Reșița (25 septembrie), la Timișoara și Arad (26 septembrie), la Cluj (28 septembrie), la Iași (29 septembrie), la Botoșani și Suceava (30 septembrie), la Vatra Dornei și Gura Humorului (1 octombrie).

După moartea tragică a cameramanului său, în timpul unei filmări, Alex Mazilu este trimis să facă un reportaj in memoriam despre viața acestuia. Cu trei zile înainte de Crăciun, într-un orășel de pe litoralul Mării Negre, reporterul încearcă să reconstituie viața colegului său, prin ochii celor care i-au supraviețuit. Ce alegi să redai din viața unui om? Cum își vede fiica lăsată în urmă tatăl dispărut? Cât de departe merită să mergi pentru a-ți face meseria? Trailer oficial: https://goo.gl/vnTxCQ

„A fost primul film la care nu am ieșit din sală. De obicei ziceam că mă duc la toaletă și nu mai intram. Nu suportam să mă văd. La Breaking News am stat până la final.”, povestește Andi Vasluianu.

„Povestea nu este atât de mult despre jurnalism cât despre ce se întâmplă într-un om când trăiește un accident de genul ăsta.”, spune actorul, care a apărut în mintea scenaristelor abia la ultimele rescrieri ale acenariului la care au lucrat mai bine de 10 ani. „Sună așa romantic și frumos: cum ai stat 10 ani alături de scenariul ăsta, dar n-a fost tot timpul o iubire între mine și scenariul ăsta, au fost momente în care m-a chinuit destul de tare. Dar odată ce am găsit varianta asta, ultima, lucrurile au luat-o într-o direcție clară.”, povestește Iulia într-un interviu pentru AARC. “Am simțit că povestea s-a maturizat odată cu noi, am crescut împreună.”, mai spune Iulia.

Autoarele scenariului, rescris de-a lungul timpului, sunt Ana Agopian, Oana Răsuceanu și Iulia Rugină, imaginea este semnată de Vivi Drăgan Vasile, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuțiu, iar scenografia, de Andreea Popa. Alături de Andi Vasluianu și Voica Oltean, aceasta din urmă recompensată pentru primul ei rol cu Mențiunea specială a Juriului la Karlovy Vary, joacă Ioana Flora, Oxana Moravec, Floriela Grapini, Maria Rotaru, Constantin Cojocaru.

Filmul este o coproducție Hai-Hui Entertainment, în co-producție cu Libra Film Productions. Producătorii sunt Tudor Giurgiu, Oana Giurgiu și Bogdan Crăciun.

***

Breaking News este distribuit în România de Transilvania Film, din 29 septembrie. El va intra în cinematografe din București, Cluj Napoca, Sibiu, Târgu Mureș, Baia Mare, Bistrița, Arad. Timișoara, Lugoj, Deva, Craiova, Târgu Jiu, Brașov, Pitești, Ploiești. Buzău, Botoșani, Suceava, Gura Humorului, Iași, Piatra Neamț, Onești, Vaslui, Bârlad, Focșani, Adjud, Mărășești, Odobești, Brăila, Slobozia, Constanța.


Call for Entries BIEFF 2018 pentru film și artă vizuală românească. Deadline prelungit: 1 octombrie

Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF caută cele mai îndrăznețe și inovatoare experimente vizuale românești în vederea includerii în programul celei de-a opta ediții.

Creat sub patronajul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică București (UNATC) şi al Universității Naționale de Arte București (UNArte), cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF este un eveniment necomercial cu orientare educaţională, are ca principal centru de interes experimentul și inovația audiovizuală. BIEFF susține creaţiile inovatoare, atât la nivel conceptual și tematic, cât și formal sau stilistic, și artiştii cu viziuni profund personale asupra realităţii contemporane, care în același timp explorează cu îndrăzneală limitele limbajului cinematografic.

BIEFF este de asemenea primul eveniment din România care promovează zona de graniță dintre cinema și artele vizuale, oferind expunere unor artişti vizuali proeminenţi prin poziţia lor, ale căror lucrări sunt îndeobşte prezentate în muzee şi galerii de artă şi doar rareori în săli de cinema.

BIEFF este onorat să aiba ca parteneri câteva dintre cele mai importante festivaluri de film și instituții din sfera cinema-ului de avangardă şi a artelor vizuale: Quinzaine des Réalisateurs – Cannes Film Festival, Berlinale Forum Expanded, Centrul Pompidou, Festivalul Internațional de Film Rotterdam, IDFA – Festivalul Internațional de Film Documentar Amsterdam, Festivalul Internaţional de Scurtmetraj Oberhausen, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, EYE Film Institute Netherlands sau Cinedans – Dance on Screen Festival Amsterdam, fiecare aducând la Bucureşti o selecţie de filme multipremiate din programele lor din ultimii ani.

În funcție de decizia comisiei de selecție, filmele românești selectate vor fi incluse fie în Competiția Internațională, fie în secțiunea Experimente Cinematografice Românești. Selecția în cadrul BIEFF oferă în mod particular posibilitatea ca filmul să fie vizionat de curatori și selecționeri de top din zona cinema-ului de avangardă internațional. Dintre invitații edițiilor precedente BIEFF amintim: Christophe Leparc (Managing Director al Quinzaine des Réalisateurs, Festivalul de Film de la Cannes), Jonathan Pouthier (Cinema Programmer al Centrului Pompidou), Hilke Doering (directoarea Competiției Internaționale a Festivalului de Scurtmetraj de la Oberhausen), Paolo Bertolin (selecționer al Festivalului de Film de la Veneția), Sergio Fant (selecționer al Festivalului de Film de la Locarno), Peter van Hoof (șeful comitetului de selecție pentru scurtmetraj al Festivalului de Film de la Rotterdam), Miguel Valverde (co-director al Festivalului de Film Independent de la Lisabona) etc.

Condiţii de participare :

1. filmul trebuie să fie produs în ultimii 3 ani și să nu depășească 40 de minute;

2. filmul trebuie trimis: fie printr-un link privat de Vimeo + parola pentru vizionare, fie ca link de download (ex.: wetransfer.com), pe adresa programming@bieff.ro, în format .mp4/.mov, în vederea preselecţiei;

3. următoarele materiale trebuie trimise la adresa de mail programming@bieff.ro:

  • fişa filmului (date de contact, synopsis, echipa filmului, distribuţie, detalii tehnice, intenție regizorală, cronici, menţionarea participării la alte festivaluri şi premiile obţinute, dacă este cazul);
  • imagini din film;
  • bio-filmografia regizorului.DEADLINE FINAL: 1 OCTOMBRIE 2017

Publicul a petrecut o seară de neuitat cu Marcel Iureș

Fanii lui Marcel Iureș s-au bucurat, sâmbătă, la Grand Cinema and more din Băneasa Shopping City, de prezența distinsului actor și de poveștile sale de viață și de la Hollywood. Publicul a avut ocazia să cunoască realitățile din spatele scenei hoollywoodiene precum și întâlnirile lui Marcel Iureș cu mari actori și artiști ca Johnny Depp, Steven Spielberg, George Clooney, Nicole Kidman și mulți alții. Moderatorul evenimentului a fost Irina Margareta Nistor care a prezentat filmele în care a jucat Marcel Iureș, dirijând discuțiile spre ceea ce înseamnă să fii un actor de film cu o carieră internațională, atât în România cât și în SUA sau Europa.

Marcel Iureș a povestit prima sa experiență cu SUA când a jucat în filmul „The Peacemaker”: „Nu suportă o comparație cinematografia din România cu cea din SUA. Aici avem puțin peste 600 de cinematografe în țară. Primul meu film în SUA, The Peacemaker, a fost vizionat în peste 12.000 de săli. Este o minune că avem regizori români care fac filme în România cu bugete infime, cum este și cazul filmului Octav, și totuși reușesc să fie nominalizați și să câștige premii la festivaluri internaționale”, subliniază actorul.

Marcel Iureș a descris și întâlnirea cu filmul Octav, care va rula în cinematografe din 6 octombrie 2017, precum și atmosfera din spatele scenei care l-a determinat să mărturisească că „rolul din Octav a fost un cadou care m-a bucurat foarte mult”.

Producătorul filmului Adela Vrînceanu Celebidachi mi-a spus că vine o legendă a filmului pe peliculă, pe numele lui Blasco Giurato. A fost înălțătoare întâlnirea cu el. Totul a decurs firesc. Am început filmările la Câmpulung Muscel o zonă superbă a României, o zonă aparte a Subcarpaților cu munți înalți și frumoși. Vremea a ținut cu noi și a fost ideală pentru ce urma să filmăm. Regizorul Serge spunea că acest lucru a fost pur și simplu un miracol pentru film, că am fost luați în brațe de natură și ni s-a dat ce vroiam”, declară Marcel Iureș.

Actorul a subliniat și atmosfera care a înconjurat acest proiect cinematografic de la început până la final. „Programul, organizarea era perfectă. Și când spun aceste lucruri mă refer la oameni. Oamenii a fost perfect sudați, dar elastici. Banii au fost cheltuiți cu mare, mare grijă, iar dragul de a face Octav a fost imens”, completează actorul.

La evenimentul de sâmbătă a fost prezentă și Alessia Tofan, fetita în vârstă de 10 ani care a primit rolul principal feminin, interpretand-o pe Ana, prima iubire, din copilărie, a personajului principal interpretat de Marcel Iureș.

Pentru cei care au cumpărat biletul premium pentru acest eveniment a fost o ocazie unică să-l cunoască pe Marcel Iureș și să interacționeze cu acesta pe marginea experienței sale artistice acumulate în aproximativ patru decenii de teatru și film. Marcel Iureș a oferit autografe, a discutat cu fanii săi într-o atmosferă familială și caldă, amintind de experiențe mai inedite ale biografiei sale și peripeții de la filmări de prin Hollywood, Los Angeles sau Londra.          

Filmul „Octav”, în care Marcel Iureș are rolul principal, va avea Premiera de Gală pe 4 octombrie 2017, iar biletele sunt puse în vânzare în rețeaua Eventim și pe eventim.ro: http://www.eventim.ro/ro/bilete/premiera-de-gala-a-filmului-octav-bucuresti-sala-palatului-470627/event.html

Filmul va avea lansarea oficială în cinematografe pe data de 6 octombrie 2017.


„Pororoca”, cel mai recent film semnat de Constantin Popescu, selectat în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian

Filmul „Pororoca”, regizat de Constantin Popescu, a fost selectat în competiţia oficială a Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian, care va avea loc în perioada 22 – 30 septembrie, în Spania.

Proiecțiile „Pororoca” la San Sebastian vor avea loc pe 26 și 27 septembrie, în prezența regizorului Constantin Popescu, actorilor Bogdan Dumitrache, Iulia Lumânare și Adela Mărghidan, a producătorului român Liviu Mărghidan, producătorul francez Lissandra Haulica și a directorului de film Ruxandra Flonta.

Pororoca” spune povestea lui  Tudor (Bogdan Dumitrache) și a Cristinei (Iulia Lumânare). Cei doi duc o viaţă de cuplu obişnuită, fără alte griji aparente, altele decât cele inerente, legate de creşterea şi educaţia copiilor: Maria (5 ani) şi Ilie (7 ani). Într-o duminică dimineaţă, Tudor iese cu copii în parcul din apropierea blocului. Într-o clipă de neatenţie a tatălui, Maria dispare. Împreună cu alţi părinţi, Tudor o caută frenetic prin zonă. 30 de minute mai târziu, Tudor anunţă poliţia. Maria este considerată, oficial, dispărută.

Filmul îşi propune să prezinte o situaţie dramatică des întâlnită, dispariţia unui copil. Modul în care ea afectează viaţa unui cuplu, cum îl erodează, cum îl descompune, în ultimă instanţă, în elementele de bază ce alcătuiesc sentimentele care ies la iveală în urma unei astfel de drame – vina, durerea, furia, deznădejdea. Ca şi modul în care cuplul încearcă să facă faţă unei astfel de încercări tulburătoare, în lipsa răspunsurilor de orice fel. Povestea se concentrează, încetul cu încetul, pe transformarea lui Bogdan şi pe modul în care acesta încearcă, obsesiv, să-şi găsească fetiţa sau măcar să afle ce s-a întâmplat cu ea.”, spune regizorul Constantin Popescu.

Constantin Popescu a regizat scurtmetrajul „Porcul” din „Amintiri din epoca de aur” (2009). Primul său lungmetraj, „Portretul luptătorului la tinereţe” (2010), a participat la Berlinale Forum, iar cu al doilea, „Principii de viaţă” (2010), a fost prezent în secţiunea Zabaltegi, dedicată tinerilor regizori, a Festivalului de la San Sebastian.

Ajuns la cea de-a 65-a ediție, prestigiosul Festival de Film de la San Sebastian, Spania, adună anual unele dintre cele mai importante nume ale cinematografiei mondiale. Anul acesta, filmul românesc va concura alături de nume precum Antonio Méndez Esparza (”La vida y nada más”), Jon Garaño şi Aitor Arregi (”Handia”), Manuel Martín Cuenca (”El autor”), Nobuhiro Suwa (”The Lion Sleeps Tonight”), Olivier Nakache şi Eric Toledano (”C’est la vie!”), Barbara Albert (”Licht”), Alexandros Avranas (”Love Me Not”), Matt Porterfield (”Sollers Point”), James Franco (”The disaster artist”), Diego Lerman (”Una especie de familia”), Anahi Berneri (”Alanis”), Ivana Mladenovic (“Soldații”), Urszula Antoniak (”Beyond Words”), Robert Schwentke (”The Captain”), Emmanuel Finkiel (”La Douleur”), Jean Libon şi Yves Hinant (”Ni Juge, Ni Soumise”).

Pororoca” este o producție Scharf Film, Irrévérence Films, coproducător: CNC România, Centre national du cinéma et de l’image animée, Aide aux Cinémas du Monde, Institut Français, cu sprijinul Eurimages.

Scenariul și regia sunt semnate de Constantin Popescu. Din distribuția filmului fac parte: Bogdan Dumitrache, Iulia Lumânare, Adela Mărghidan, Ştefan Răuş, Constantin Dogioiu, Elvira Deatcu, Ioana Flora, Adina Lucaciu, Emanuel Pârvu, Izabela Neamţu, Dragoş Olaru, Angel Popescu, Mircea Gheorghiu. Imaginea este semnată de Liviu Mărghidan, montajul – Corina Stavilă, sound design – Mihai Bogos.

Pororoca” va fi distribuit în cinematografele din România de către Bad Unicorn.


„Un pas în urma serafimilor” va rula în 35 de orașe din țară

„Un pas în urma serafimilor”, lungmetrajul de debut al lui Daniel Sandu, va rula de vineri în cinematografele din 35 de orașe din țară, iar proiecții de gală în prezența echipei sunt programate să aibă loc la Piatra Neamț, Focșani și Sibiu.

Filmul va rula în București (Cinema City AFI Cotroceni, Hollywood Multiplex, Movieplex, Grand Cinema & More Băneasa, Happy Cinema, Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Union, Cinemateca Eforie, Cinema Europa), Alba Iulia (Caponiera din spatele Palatului Apor), Baia Mare (Cinema Dacia), Bârlad (Cityplex Victoria), Bistrița (Cinema Dacia), Botoșani (Cinema Unirea), Brașov (Cinema One), Brăila (Cinema Central), Buzău (Happy Cinema), Caransebeș (Cinema Luna), Cluj-Napoca (Cinema Victoria, Cinema „Florin Piersic”), Constanța (Cityplex Tomis), Craiova (Cinema Patria, Cinema Modern), Deva (Cinema Patria), Focșani (Happy Cinema, Cinema Balada), Galați (Cinema 3D „Prof. Ioan Manole”), Gura Humorului (Centrul Cultural Gura Humorului), Iași (Cinema Victoria), Lugoj (Cinema „Bela Lugosi”), Odobești (Casa de Cultură), Oravița (Cinema 3D – Casa de Cultură), Piatra Neamț (Cinema Dacia), Pitești (Cinema Trivale, Cinema „Sebastian Papaiani”), Râmnicu Sărat (Cinema 3D), Reșița (Cinema Dacia), Sfântu Gheorghe (Cityplex Arta), Sibiu (Teatrul Gong, Cinema Arta), Slobozia (Casa de Cultură), Suceava (Cinema Modern), Târgu Mureș (Cinema Arta), Târgu Jiu (Cinema „Sergiu Nicolaescu”), Timișoara (Cinema City Shopping City, Cinema Timiș), Vaslui (Cityplex), Vulcan (Cinema Luceafărul), Tulcea (Cityplex).

Sâmbătă, 23 septembrie, de la orele 17.00 și 19.00, sunt programate două proiecții de gală la Happy Cinema din Focșani.

Echipa filmului va ajunge duminică, 24 septembrie, de la ora 19.00, la Teatrul Gong din Sibiu.

Filmul spune povestea lui Gabriel, un adolescent care îşi doreşte să devină preot şi urmează cursurile unui seminar teologic ortodox. Iniţial, el încearcă să se adapteze mediului, dar, în cele din urmă, îşi dă seama că sistemul este complet corupt şi abuziv. Nu după multă vreme, împreună cu alţi trei colegi, este etichetat de consiliul şcolii drept elev-problemă. Prinşi în lupta pentru putere între un preot incoruptibil, dar abuziv, şi un profesor laic viclean şi corupt, elevii învaţă că minciuna, furtul, manipularea şi trădarea sunt aptitudini pe care trebuie să şi le însuşească pentru a rezista în seminar.

„Un pas în urma serafimilor” îi are în rolurile principale pe Ştefan Iancu şi Vlad Ivanov, distribuţia fiind completată de Ali Amir, Alfred Wegeman, Ştefan Mihai, Niko Becker, Ilie Dumitrescu Jr., Cristian Bota, Marian Popescu şi Radu Botar.

Scenariul şi regia poartă semnătura lui Daniel Sandu, imaginea aparţine lui George Dăscălescu, montajul a fost realizat de Mircea Olteanu, costumele de Cireşica Cuciuc, scenografia este semnată de Adrian Cristea, iar Marius Leftărache s-a ocupat de sound-design. Producători sunt Ada Solomon şi Ioana Drăghici.

Debutul în lungmetraj al regizorului Daniel Sandu este o producţie Hi Film Productions, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Programul MEDIA – EUROPA CREATIVĂ al Uniunii Europene, Hollywood Multiplex Bucureşti Mall, Dr. Oetker, Vodafone România, MEDA, Praktiker România, Alphega Farmacie.

„Un pas în urma serafimilor” este distribuit în România de microFILM, iar la nivel internaţional de INDIE SALES.


Regizorul Tudor Giurgiu va filma „Apropierea” în Spania

Regizorul Tudor Giurgiu începe, în luna octombrie, filmările pentru cel de-al patrulea lungmetraj din cariera sa, Apropierea (Above Man, the Woman Soars/ Sin Aliento). Bazat pe cunoscutul roman cu același nume al scriitorului Marin Mălaicu-Hondrari, filmul va fi turnat în Spania și România, avându-l în distribuție pe Mihai Smarandache, alături de actori spanioli renumiți: Belén Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo.

Filmările vor începe pe 19 octombrie și vor avea loc în trei orașe din Spania – Cordoba, Sevilla și Candas, iar în România la Sângeorz-Băi.

Filmul spune povestea lui Adrian (Mihai Smarandache), poet care emigrează ilegal în Spania anului 2002 și care se angajează paznic de noapte într-un parc auto condus de Rafael (Luis Bermejo). Viața lui Adrian se schimbă pentru totdeauna în timpul nopții de San Juan (Noaptea de Sânziene), când o întâlnește pe Maria (Belén Cuesta), chitaristă într-o trupă de jazz.

Este un proiect complicat și provocator, un film foarte diferit de ce am făcut până acum. M-a fascinat povestea de viață a scriitorului Marin Mălaicu-Hondrari și am încercat amândoi să redăm deopotrivă contextul anilor 2000, când mulți români au plecat din țară, trăind la limita subzistenței, dar și o poveste de dragoste care recuperează multe teme din proza și poezia autorului: nostalgia față de locurile tinereții, călătoria, capacitatea puternică a unor oameni de închipuire, de visare, de a-și dori lucruri mai mult sau mai puțin tangibile”, declară regizorul Tudor Giurgiu.

Actor de teatru și de film, cu studii absolvite la Iași, Mihai Smarandache a jucat, printre altele, în De ce eu?, filmul precedent al lui Tudor Giurgiu, și a avut un rol principal în serialul Hacker (2003), difuzat de TVR1. Pentru performanțele sale pe scenă, a fost premiat recent la Festivalul de Teatru Independent Undercloud – Cel mai bun actor, cu rolul din Menajeria de sticlă, iar în 2015 a obținut aceeași distincție la Festivalul Comediei Românești – FestCO, pentru interpretarea din De vânzare. Poate fi văzut pe scena Teatrului Odeon din București.

Partenera lui de ecran va fi una dintre cel mai bine cotate actrițe spaniole din noua generație, Belén Cuesta. Cunoscută pentru rolul din Kiki, el amor se hace (r. Paco León, 2016), care i-a adus o nominalizare la Premiile Goya, categoria Revelația anului, Belén Cuesta a jucat în zeci de producții de cinema și TV, dar și în teatru. Anul trecut, a câștigat Premiul Feroz pentru Cea mai bună actriță în rol secundar în serialul Paquita Salas.

Un rol important va avea și Ariadna Gil, una dintre cele mai renumite și iubite actrițe spaniole de teatru și film. Au consacrat-o roluri în filme precum Lola, de Bigas Luna (debutul ei, în 1986), Amo tu cama rica (1991), Belle Époque, de Fernando Trueba (Premiul Goya pentru Ce mai bună actriță, 1993), Lágrimas Negras (1998), Soldados de Salamina (2003) sau Labirintul lui Faun (2006), în regia lui Guillermo del Toro, care i-a adus notorietate pe plan internațional. A jucat alături de Javier Bardem, Penelope Cruz, Viggo Mortensen și alți mari actori.

Partenerul Ariadnei din film va fi actorul Luis Bermejo, care are o carieră de peste 30 de ani în spate și zeci de roluri în film, teatru și televiziune. A fost nominalizat la două premii Goya pentru interpretarea din Una palabra tuya (2009) și Magical Girl (2015), de Carlos Vermut.

Apropierea este al patrulea lungmetraj din cariera lui Tudor Giurgiu. Precedentul său film, De ce eu?, a fost prezentat în premieră mondială la Festivalul de la Berlin, în 2015. Regizorul a obținut în 2012 și Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel mai bun scurtmetraj al anului, cu Superman, Spiderman sau Batman.

Imaginea filmului va fi semnată de Marius Panduru, răsplătit de șase ori cu Premiul Gopo pentru cea mai bună imagine, pentru filme precum Restul e tăcere, Polițist, adjectiv sau Aferim!. Cu Tudor Giurgiu, a colaborat anterior la filmul De ce eu?. Sonia Nolla, cu experiență în zeci de producții de film și TV – cel mai recent proiect este The Sisters Brothers, cu Joaquin Phoenix – semnează scenografia, iar Fernando García, cunoscut pentru multi-premiatul La Isla Minima (2014), A Perfect Day (2015), cu Benicio del Toro, sau Unit 7 (2012), va crea costumele.

Cartea care stă la baza scenariului semnat de Tudor Giurgiu și Marin Mălaicu-Hondrari a fost publicată de Cartea Românească în 2010, iar în Spania a fost tradusă în 2015, cu titlul Cercanías (Ediciones Traspies).

Apropierea este produs de Libra Film Productions, co-produs de Tito Clint Movies (Spania) și Evolution Films (Cehia), cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al programului Creative Europe al Uniunii Europene.

Filmul va avea premiera în cinematografele din România în octombrie 2018.


Filmul „Octav” va avea proiecții speciale în țară

Spectatorii din toată țara vor avea ocazia să cunoască povestea lui Octav, începând cu luna septembrie 2017, când vor fi organizate proiecții speciale în cinematografele și casele de cultură din România.

Astfel, spectatorii români vor avea șansa să cunoască, să empatizeze cu o povestea vie, cu implicații umane profunde, a lui Octav, personajul principal interpretat de actorul Marcel Iureș. „Octav” se bucură de o distribuție de excepție; alături de Marcel Iureș, în film apar și Victor Rebengiuc, Andi Vasluianu, Lia Bugnar, Ioan Andrei Ionescu, Maria Obretin, Ștefan Velniciuc, Mihai Dinvale, Roxana Guttman, Silviu Biriș, Dana Rogoz, Alexandru Mandu, Alex Bogdan, Eric Aradits, Alessia Tofan, etc..

Primele proiecții vor avea loc la Câmpulung Muscel (22 septembrie, Casa de cultură a sindicatelor C. D .Aricescu, ora 19:00), Craiova (23 septembrie, Cinema Patria, ora 19:00), Piatra Neamț (27 septembrie, Cinema Dacia, ora 19:00) și Roman, pe 28 septembrie, la Casa de Cultură, la ora 19:00.

Filmul „Octav”, în regia lui Serge Ioan Celebidachi, spune povestea lui Octav (Marcel Iureș), un bărbat în vârstă, care se reîntoarce la conacul copilăriei sale aflat undeva în zona rurală a României, cu dorința de a-l vinde. Ajuns aici, după o absență de zeci de ani, o fetiță ce-i pare cunoscută îl poartă într-o călătorie minunată în timp, înapoi la anii copilăriei sale pentru a-l ajuta să-și redescopere bucuria de a trăi.

Directorul de imagine al filmului este Blasco Giurato, cel care a semnat imaginea și pentru „Cinema Paradiso”, câștigător al Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. Blasco Giurato are o experiență bogată cu un portofoliu cinematografic de peste 100 de producții.

Coloana sonoră îi aparține renumitului compozitor român, Vladimir Cosma care a semnat muzica a peste 400 de partituri pentru producţii cinematografice şi seriale TV. Vladimir Cosma este unul dintre cei mai cunoscuți compozitori din Franța și este recompensat cu peste 20 de distincții internaționale.

Filmul „Octav” a fost selecționat în cadrul prestigiosului Festival Internațional de Film de la Montreal 2017, la secțiunea Focus on World Cinema, un festival de tradiție pentru cinematografia mondială aflat la cea de-a 41 ediție.

Lung-metrajul, regizat de Serge Ioan Celebidache, este o coproducție România — Marea Britanie, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, iar producător este Adela Vrinceanu Celebidachi. Filmul „Octav”, ce va rula în cinematografele din țară începând cu 6 octombrie 2017, este clasificat cu AG (Audiență Generală).


„Charleston” – Premiera americană la Festivalul de Film de la Chicago

„Charleston”, debutul în lungmetraj al lui Andrei Creţulescu, a fost selecționat în competiţia oficială „New Directors” a Festivalului Internațional de Film de la Chicago. Ajuns la ediția 53, cel mai vechi festival competitiv din Statele Unite va avea loc în perioada 12-26 octombrie 2017.

„Charleston”, singurul film românesc proiectat la această ediție a festivalului, este povestea  dulce-amară a unui triunghi amoros absurd, „format” din doi bărbați și femeia pe care au pierdut-o amândoi. Protagoniștii Șerban Pavlu și Radu Iacoban sunt secondați de un veritabil „best-of” al cinemaului românesc: Ana Ciontea, Victor Rebengiuc, Ana Ularu, Dorian Boguță, Gabriela Popescu, Adrian Titieni, Andreea Vasile, Gavril Pătru, Gheorghe Ifrim, Lucian Ifrim, Sergiu Costache, Alina Berzunțeanu. Scenariul a fost scris de Andrei Creţulescu, imaginea poartă semnătura lui Barbu Bălășoiu, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuţiu, scenografia de Mălina Ionescu, muzica originală a fost compusă de Massimiliano Nardulli iar sound design-ul îi aparține lui Marius Leftărache. Soundtrack-ul filmului conține piese interpretate de Get Well Soon, Dengue Fever, Pretties for You, Harlequin_Jack, Noir Desir și Pipe’s Not Dead!.

Premiera mondială a filmului a avut loc în luna august, în competiția internațională a prestigiosului Locarno Festival. Tot în octombrie, „Charleston” va fi proiectat în Polonia și în Germania, în cadrul festivalurilor de la Varșovia și Braunschweig.

„Charleston” este o producție româno-franceză între ICON Production și Les Films du Tambour, realizată în coproducție cu .Mille et Une. Films și Wag Prod, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, The Group, Publicis Groupe, Region Bretagne, Rennes Metropole, în asociere cu Kinosseur, Wearebasca, Digital Cube și cu participarea HBO Europe. Producătorii filmului sunt Velvet Moraru, Marie Legrand, Rani Massalha și Andrei Crețulescu. Agentul internațional de vânzări al filmului este compania franceză Versatile. „Charleston” va fi distribuit în România și Moldova de Kinosseur.

„Charleston”, despre care Cineuropa.org spune „mai rar un film românesc cu asemenea potențial de succes la public”, va avea premiera națională în primăvara anului viitor.


„Soldații. Poveste din Ferentari” și „Marița” în selecția oficială Filmfest Hamburg 2017

„Soldații. Poveste din Ferentari” și „Marița”, producții Hi Film, fac parte din selecția oficială a celei de-a 25-a ediții a Filmfest Hamburg, care va avea loc în perioada 5 – 14 octombrie 2017.

Debutul în lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic, „Soldații. Poveste din Ferentari”, va fi prezentat în festival pe 8 și 14 octombrie. La prima proiecție vor participa Ivana Mladenovic și producătoarea Ada Solomon.

Lungmetrajul, cu Adrian Schiop și Vasile Pavel Digudai în rolurile principale, este nominalizat pentru Sichtwechsel Film Award, în valoare de 10.000 de euro. Pentru același trofeu concurează filme din țări precum Polonia, Franța, Germania, Argentina și Statele Unite.

Filmul Ivanei Mladenovic a avut premiera mondială la Festivalul de la Toronto și a fost selectat şi în competiţia oficială a Festivalului de la San Sebastián 2017, care va avea loc între 22 şi 30 septembrie.

În cinematografele din România, el va fi lansat pe 2 februarie 2018. „Soldaţii. Poveste din Ferentari” este distribuit la nivel internaţional de Beta Cinema, iar în România de microFILM.

„Marița”, debutul în lungmetraj al lui Cristi Iftime, cu Adrian Titieni și Alexandru Potocean în distribuție, va fi prezentat la Hamburg pe 9 octombrie.

Pelicula, care a fost recompensată anul acesta cu premiul juriului FEDEORA pentru cel mai bun film din competiţia „East of the West” a Festivalului Internaţional de la Karlovy Vary și cu trofeul Anonimul, va rula în prezența regizorului și a producătorului Ada Solomon.

Filmul, care va avea premiera în cinematografele românești pe 1 decembrie, se află în cursa pentru NDR Young Talent Award, în valoare de 5.000 de euro, alături de producții din țări ca Brazilia, Taiwan, Iran, Rusia și Israel.


“mother!”, cel mai nou film regizat de Darren Aronofsky, deschide Dracula Film Festival

Cel mai nou film al regizorului Darren Aronofsky, mother!, a cărui premieră a avut loc recent în cadrul Festivalului de Film de la Veneția, va deschide Dracula Film Festival, fiind proiectat în avanpremieră națională. Cea de-a cincea ediție a festivalului dedicat filmelor horror și fantasy, Dracula Film Festival, va avea loc în perioada 18 – 22 octombrie, la Brașov.

mother!, filmul pe care publicația americană The New Yorker l-a numit “o încântătoare, înspăimântătoare și aproape incredibilă satiră a faimei”, are în rolurile principale doi actori câștigători ai premiului Oscar: Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook) și Javier Bardem (No Country For Old Men). Regia și scenariul sunt semnate de Darren Aronofsky, (nominalizat la Premiul Oscar pentru Black Swan), iar distribuția este completată de Ed Harris și Michelle Pfeiffer.

Filmul, despre care autorul a declarat că este născut din supa primordială a furiei și neputinței, spune povestea unui cuplu, a cărui relație e pusă la grea încercare când în casă le sosesc oaspeți neinvitați, care le vor da peste cap existența liniștită. Un thriller psihologic tulburător despre iubire, devotament și sacrificiu.

mother!, distribuit în România de Ro Image, va avea premiera pe marile ecrane pe 20 octombrie.

Timp de cinci zile, pasionații de filme horror și fantasy, vor putea să vadă în cadrul Dracula Film Festival cele mai noi și apreciate filme de gen, atât în cadrul competițiilor de lungmetraj, scurtmetraj internațional și românesc, cât și în afara lor. Începând cu ediția 2016, Dracula Film Festival a adaugat în program o nouă secțiune, Dracula Digital, dedicată amatorilor care realizează filme cu telefonul mobil.

Dracula Film Festival va avea loc în Brașov, în perioada 18 – 22 octombrie, la Teatrul “Sică Alexandrescu”, Cinemateca Patria, Cinema One și Centrul Cultural Reduta.

Dracula Film Festival este un eveniment anual organizat de Asociația Culturală Fanzin și prezentat de Viasat History. Festivalul este finanțat de Primăria Municipiului Brașov, Consiliul Județean Brașov și Centrul Național al Cinematografiei.


Câștigătorul Palme d’Or 2017 în deschiderea ediției a opta a Les Films de Cannes à Bucarest

Les Films de Cannes à Bucarest, festivalul care aduce din 2010 în România cele mai importante filme arthouse ale anului și pe cei mai reputați cineaști va avea loc anul acesta între 13 și 22 octombrie, în patru locații din Bucuresti – Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului Român și Cinemateca Eforie și în șapte orașe din țară, urmând a avea loc ediții regionale în: Timișoara, Iași, Cluj, Brașov, Sibiu, Arad și Suceava.

Comedia nonconformistă a lui Ruben Östlund, The Square, o capodoperă care a luat pe sus Croazeta anul acesta la Cannes obținând Palme d’Or-ul va fi proiectată în deschiderea festivalului, în premieră absolută în România, în București dar și în toate orașele care vor găzdui ediții regionale.

„Pentru mine este o formă de a sparge barierele dublului-standard. Suntem afectați de spiritul de turmă și devenim speriați când lucrurile scapă de sub control. Trebuie să ni se reamintească permanent: ‘Eu sunt cel care trebuie să ia atitudine!’. Iar asta este este simplu de făcut.” – declară Ruben Östlund anul acesta, imediat după câștigarea Palme d’Or.

Claes Bang îl interpretează pe Christian, curatorul respectat al unui muzeu de artă contemporană căruia-i scapă lucrurile de sub control după buzz-ul făcut de echipa de PR angajată chiar de el pentru promovarea unui spectacol. În sanctuarul The Square are loc o cascadă de întâmplări neprevăzute care transformă filmul într-o comedie cu pulsul ridicat, “un spectacol neobișnuit și scandalos, cu momente de frenezie pură”, după cum îl caracterizează The Guardian.

Filmul a fost cumpărat pentru distribuție în peste 80 de teritorii și reprezintă încununarea artistică a activității unui cineast creativ și tranșant care scuturase deja amorțeala critică a presei de specialitate cu excelentul Force majeure, de asemenea, premiat la Cannes – în 2014.

În țară, Les films de Cannes va fi organizat între 13 și 19 octombrie la Brașov (la Cinema One), între 13 și 15 octombrie la Cluj (cinema Victoria), între 20 – 22 octombrie la Timișoara (Filarmonica Banatul), Arad (Cinema ARTA) și Iași (Ateneul din Iași) și 10 – 12 noiembrie la Suceava (Cinema Modern).

O ediție specială a Les Films de Cannes va avea loc în parteneriat cu festivalul ASTRA Sibiu. Între 16 și 22 octombrie, cele două festivaluri urmează să proiecteze o selecție comună de documentare din cele proiectate anul acesta în premieră la Cannes, concomitent în Sibiu și Bucuresti, sub titulatura de Les Films de Cannes @ Astra Film Sibiu.

Les Films de Cannes à Bucarest a adunat anul trecut peste 25.000 de spectatori în circa 100 de proiecții, urmând să prezinte și anul acesta filmele importante premiate la Cannes în prezența autorilor lor.

Totodată, festivalul va continua să prezinte sub titulatura Les Films pour Cannes à Bucarest cele mai importante filme românești care se pregătesc pentru festivalurile anului viitor și va organiza ediția a doua a Managing Talents, workshop-ul destinat actorilor români care vor să aibă o carieră internațională.

Grupul Renault România se alătură începând cu această ediție, ca partener al festivalului, preluând tradiția de a susține excelența în cinema, RENAULT fiind partener al Festivalului de la Cannes încă din 1983. Renault, “La voiture officielle du festival Les Films de Cannes à Bucarest” va facilita totodată prezența invitaților speciali ai festivalului la edițiile regionale.

În ediții precedente, Les films de Cannes à Bucarest a fost onorat de unii dintre cei mai reputați cineaști ai momentului, laureații cu Palme d’Or Abdellatif Kechiche și Jacques Audiard, regizorii Olivier Assayas, Gaspar Noé, Alain Guiraudie, Elia Suleiman, Amat Escalante, Bertrand Tavernier, Michel Hazanavicius, Sergei Loznitsa, Kornél Mundruczó ori actorii Sandrine Bonnaire, Emmanuelle Bercot, Bérénice Bejo ori Jacquline Bisset.

Les Films de Cannes à Bucarest a fost inițiat în 2010 de realizatorul Cristian Mungiu, cu sprijinul Delegatului General al Festivalului de la Cannes, domnul Thierry Frémaux.

În România, filmul The Square este distribuit de Independența Film și va rula în cinematografele din țară începând cu 20 octombrie.

Programul festivalului va fi făcut public la începutul lunii octombrie pe www.filmedefestival.ro, iar biletele vor fi în curând disponibile pe site-ul Eventbook.ro.


ANIVERSAREA, cel de-al 7-lea lungmetraj semnat de Dan Chișu, vine în cinematografe din 10 noiembrie

Dakino Production anunță premiera în cinematografe a celui de-al 7-lea film de lungmetraj în regia lui Dan Chișu, ANIVERSAREA, ce va avea loc, nu întâmplător pe 10 noiembrie la o zi distanță de data la care se sărbătorește căderea Zidului Berlinului, moment emblematic ce reprezintă sfârșitul regimului comunist în țările din Europa Centrală și de Est.

ANIVERSAREA prezintă firul întâmplărilor ce au loc în casa lui Radu Maligan – fost om de bază al regimului de dinainte de ’89, care urmează să-și serbeze împlinirea celor 94 de ani. Discuțiile celor adunați cu această ocazie, rude și prieteni de familie, generații diferite, ajung să tulbure evenimentul, situația devenind destul de complicată atunci când jumătate dintre oaspeți încearcă să îl convingă pe Radu să se spovedească unui preot, în timp ce restul invitaților consideră că nu poți forța pe cineva să acționeze contra voinței sale.

ANIVERSAREA este ultimul film în care a jucat regretatul Mircea Albulescu, alături de care îi veți recunoaște în distribuție pe: Simona Bondoc, Emilia Dobrin, Răzvan Vasilescu, Lucian Ifrim, Dana Voicu, Emanuel Pârvu, Mădălina Constantin, Frederic Fisbach, Dana Dembinski, Coca Bloos, Constantin Cojocaru, Adrian Păduraru, Papil Panduru, Mircea Andreescu, Rodica Lazăr, Mihai Constantin, George Remeș, Marian Râlea, Gheorghe Ifrim și Dan Hurduc.

Scenariul și regia sunt semnate de Dan Chișu, care se află la cel de-al 7 lea lungmetraj după WebSite Story (2010), Ursul (2011), Şi caii sunt verzi pe pereţi (2012), Déjà Vu (2013), YouTube Bazaar (2013) și Bucureşti NonStop (2015). Producătorul filmului este Dan Chișu, coproducatori fiind Adrian Sitaru (4Proof Film) și Codin Maticiuc (WatchMe Productions) iar imaginea îi aparține lui Liviu Pojoni Jr.

ANIVERSAREA va avea premiera în cinematografe pe 10 noiembrie și este produs și distribuit în România de Dakino Production.

Filmul este realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.


„Un pas în urma serafimilor”, lansat în cinematografe. Margareta Pârslaru i-a oferit actorului Ștefan Iancu premiul pentru originalitate interpretativă

„Un pas în urma serafimilor”, debutul în lungmetraj al lui Daniel Sandu, a avut premiera de gală, joi seară, la Hollywood Multiplex din București, unde Margareta Pâslaru i-a oferit actorului Ștefan Iancu, protagonistul filmului, premiul pentru originalitate interpretativă, în valoare de 1.000 de dolari.

Premiul de Originalitate „Margareta Pâslaru” este acordat anual, începând din 2010. Au fost recompensați cu acest trofeu Andrei Ciobanu (2010), Bernice Chitiul (2011), Alina Manole (2012), Călin Grigoriu (2013), Eva Radu (2014), Dan Iliuță (2015) și Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” (2016).

„În tinerețe ne străduim să ne facem un nume, la maturitate trebuie să folosim «numele» spre binele altora”, este motto-ul artistei care va împlini, în curând, 60 de ani de activitate. „Lucrul pe multiple planuri mi-a fost răsplătit atât de public, cât și de experți. La rândul meu, am  susținut  tineri de viitor, fie la Tinerimea Română, fie prin emisiuni radiofonice, mai întâi la Radio Actualități, apoi la Radio Cultural, continuând la Radio Clasic. Îngrijorarea provocată de mimetismul vizibil pretutindeni m-a determinat, în 2010, să inițiez un premiu anual pentru originalitate interpretativă”, declară Margareta Pâslaru.

Născut pe 26 decembrie 1997, Ștefan Iancu a interpretat roluri în peste zece producții românești și străine, lungmetraje și filme de televiziune.

A făcut parte din distribuția unor filme precum „Kyra Kyralina” (2014), de Dan Pița, „Walking with the enemy” (2013), de Mark Schmidt, și „Amintiri din epoca de aur”(2009), proiect de Cristian Mungiu. A împărțit, la vârsta de cinci ani, platoul de filmare cu Keira Knightley și câțiva ani mai târziu, cu Steven Segal.

Despre cea mai recentă experiență a sa, „Un pas în urma serafimilor”, Ștefan Iancu spune că este una dintre cele mai frumoase de până acum. Mândru de performanța sa, actorul spune: „Totul a început de la Daniel Sandu. M-a impresionat prin profesionalismul de care a dat dovadă. Mi-a oferit un anumit grad de certitudine și am știut că mă pot încrede în el”.

Margareta Pâslaru, cântăreață, actriță de teatru și film și producător de televiziune, a debutat la finalul anilor 1950. Între filmele în care a jucat se numără „Veronica”, „Gloria nu cântă” și „Expresul de Buftea”.

Este prima solistă de muzică ușoară care a primit la Cannes Trofeul M.I.D.E.M., în 1969, după ce în România a câștigat Discul de Aur în 1968. La începutul anilor 1980 s-a mutat în Statele Unite și de atunci participă și organizează campanii umanitare. Palmaresul său cuprinde peste 700 de înregistrări, rezultat al colaborării cu 65 de compozitori, dar și al interpretării unor piese din repertoriul străin.

În 1996, a devenit membru de onoare UNICEF pentru promovarea artei muzicale românești și protecția copilului, iar în 2000, cetățean de onoare al Municipiului București. A primit, în 2013, Ordinul Coroana României în grad de Cavaler, decorația fiind înmânată de principesa Margareta, în numele regelui Mihai I. În 2016, Margareta Pâslaru a fost recompensată cu placheta ”Artist plurivalent”, premiul de excelență pentru întreaga carieră oferit de Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film.

„Un pas în urma serafimilor”, lungmetrajul de debut al lui Daniel Sandu, rulează de vineri în cinematografe din 35 de oraşe din ţară, iar proiecţii de gală în prezenţa echipei sunt programate să aibă loc la Piatra Neamţ, Focşani şi Sibiu.

Filmul spune povestea lui Gabriel, un adolescent care îşi doreşte să devină preot şi urmează cursurile unui seminar teologic ortodox. Iniţial, el încearcă să se adapteze mediului, dar, în cele din urmă, îşi dă seama că sistemul este complet corupt şi abuziv. Nu după multă vreme, împreună cu alţi trei colegi, este etichetat de consiliul şcolii drept elev-problemă. Prinşi în lupta pentru putere între un preot incoruptibil, dar abuziv, şi un profesor laic viclean şi corupt, elevii învaţă că minciuna, furtul, manipularea şi trădarea sunt aptitudini pe care trebuie să şi le însuşească pentru a rezista în seminar.

„Un pas în urma serafimilor” îi are în rolurile principale pe Ştefan Iancu şi Vlad Ivanov, distribuţia fiind completată de Ali Amir, Alfred Wegeman, Ştefan Mihai, Niko Becker, Ilie Dumitrescu Jr., Cristian Bota, Marian Popescu şi Radu Botar.

Scenariul şi regia poartă semnătura lui Daniel Sandu, imaginea aparţine lui George Dăscălescu, montajul a fost realizat de Mircea Olteanu, costumele de Cireşica Cuciuc, scenografia este semnată de Adrian Cristea, iar Marius Leftărache s-a ocupat de sound-design. Producători sunt Ada Solomon şi Ioana Drăghici.

Debutul în lungmetraj al regizorului Daniel Sandu este o producţie Hi Film Productions, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Programul MEDIA – EUROPA CREATIVĂ al Uniunii Europene, Hollywood Multiplex Bucureşti Mall, Dr. Oetker, Vodafone România, MEDA, Praktiker România, Alphega Farmacie.

„Un pas în urma serafimilor” este distribuit în România de microFILM, iar la nivel internaţional de INDIE SALES.


„Marița”, de Cristi Iftime, și „Țara Moartă”, de Radu Jude, în selecția Haifa Film Festival 2017

Producțiile Hi Film „Marița”, lungmetrajul de debut al lui Cristi Iftime, și „Țara Moartă”, eseu-documentar de Radu Jude, fac parte din selecția oficială a celei de-a 33-a ediții a Haifa Film Festival, care va avea loc în perioada 5 – 14 octombrie 2017.

Lungmetrajul „Marița”, cu Adrian Titieni și Alexandru Potocean în rolurile principale, a fost selectat în competiția „East of the West” a festivalului, alături de producții din Polonia, Ucraina, Ungaria, Cehia și Slovacia.

În aceeași perioadă, „Marița” va participa și la Filmfest Hamburg, în cursa pentru NDR Young Talent Award.

Pelicula, care a fost recompensată anul acesta cu premiul juriului FEDEORA pentru cel mai bun film din competiţia „East of the West” a Festivalului Internaţional de la Karlovy Vary și cu trofeul Anonimul, este un road-movie despre familie și va avea premiera în cinematografele românești pe 1 decembrie.

Cu o imagine semnată de Luchian Ciobanu, filmul îi mai are în distribuție pe Lucian Iftime, Victoria Cociaş, Andrei Huţuleac, Bogdan Dumitrache și Ana Ciontea.

Scenariul a fost scris de Anca Buja şi Cristi Iftime, montajul a fost realizat de Dragoş Apetri, iar sunetul a fost semnat de Dan-Ştefan Rucăreanu, Alexandru Dumitru şi Florin Tăbăcaru. Producători sunt Ada Solomon şi Radu Stancu.

„Țara moartă”, cel mai recent proiect lansat de regizorul Radu Jude, a fost ales să participe în selecția „Between Jewish and Israeli Identity”, alături de filme din Statele Unite, Australia, Olanda și Germania.

Documentarul a fost lansat în cinematografele româneşti pe 25 august, după ce a avut premiera internațională în secţiunea „Signs of Life” a Festivalului de Film de la Locarno 2017.

Filmul este un eseu documentar compus din mai mult de 500 de fotografii dintre cele peste 8.500 ale colecţiei Costică Acsinte, texte de Emil Dorian şi fragmente din coloana sonoră a filmelor de propagandă din anii ’30 – ’40.

Montajul documentarului este semnat de Cătălin Cristuţiu, sound design-ul de Dana Bunescu, iar consilierea tehnică a fost asigurată de Marius Panduru. Filmul este realizat cu sprijinul lui Cezar Mario Popescu, cel care a descoperit fotografiile lui Costică Acsinte. Producător este Ada Solomon.

Pelicula va participa în competiţia de documentare a celei de-a 61-a ediţii a BFI London Film Festival, care va avea loc în perioada 4 – 15 octombrie.

Articole similare

Concurs: Câștigă una dintre cele trei cărți ”Dincolo de Marte și Venus”, de Dr. John Gray! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Aparitie la Editura Herald: Magia la chaldeeni

Jovi Ene

Câteva știri din lumea filmului românesc (9 – 15 octombrie 2017)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult