Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (18 – 24 decembrie 2017)

Știrile săptămânii: Primele zece filme confirmate la TIFF 2018; Filmul „Banditul Whiskey”, în regia lui Nimród Antal (Predators), va avea premiera în România pe 26 ianuarie 2018; „Țara moartă”, cel mai de succes documentar românesc al anului 2017; Ce vedem la TV de Sărbători: Documentare despre locuri exotice, animații emoționante, concerte și cabaret, la TV5MONDE; Cel de-al doilea sezon al serialului „Împărăția fiarelor” va avea premiera pe 1 ianuarie la TNT; One World Romania 11. Get Real!; Corina Șuteu, distinsă de Franța cu Ordinul de Ofițer al Artelor și Literelor.

Primele zece filme confirmate la TIFF 2018

Cinefilii pot începe deja să lucreze la lista cu filme musai-de-văzut la TIFF 2018. Ediția cu numărul 17 a Festivalului Internațional de Film Transilvania va avea loc între 25 mai și 3 iunie, la Cluj. Primele zece titluri confirmate vin de la festivalurile de film de la Veneția și San Sebastian.

Foxtrot, câștigător al Leului de Argint la Veneția, este semnat de Samuel Maoz, regizorul filmului Lebanon (Leul de Aur la Veneția 2009) și membru al juriului TIFF în 2010. În Foxtrot, Maoz combină drama pe muchie de cuțit și comedia neagră cu accente absurde într-o fabulă despre destin, prin prisma unei familii isreliene care își pierde copilul în conflict. În rolul principal reîntâlnim un actor „perfect capabil să sugereze furtuni de sentimente doar din ochi” (AV Club) – Lior Ashkernazi, văzut la TIFF în Big Bad Wolves și The Wanderers.

Prezent de două ori în competiție oficială a festivalului cu Either Way și Paris of the North, Hafsteinn Gunnar Sigurdssonrevine la TIFF cu Under the Tree, proiectat în secțiunea Orizzonti la Veneția și premiat la festivalurile de la Zurich și Hamptons. Under the Tree este o tragicomedie construită în jurul unui copac mare și frumos din curtea unei familii, care face umbră fix pe locul de bronzat al vecinilor. Războiul e declarat, iar conflictul escaladeaza dincolo de orice limite.

Love and Bullets / Ammore et malavita este un muzical original despre Mafia semnat de frații Maretti, prezentat în competiția oficială de la Veneția. Plasat în periculosul Napoli și populat de bande rivale, filmul povestește despre înscenarea morții unui șef mafiot și incredibila întâmplare ca singurul martor incriminator să fie iubirea demult pierdută, dar deloc uitată, a ucigașului trimis să facă curățenie.

Muzică avem și în Nico, 1988, scris și regizat de Susanna Nicchiarelli, dar filmul biografic despre Christa Päffgen, una dintre muzele lui Andy Warhol și solistă în formația Velvet Underground, este mai mult de atât. Câștigător al premiului secțiunii Orizzonti de la Veneția, filmul se focusează pe ultimul  turneu al artistei și “funcționează nu doar ca portretul unei personalități complexe, dar arată și costurile îndrăznelii de a fi nonconformist” (Screendaily). „Preoteasa întunericului” este interpretată magistral de actrița daneză Trine Dyrholm, iar alături de ea o regăsim și pe Anamaria Marinca.

Tot din secțiunea Orizzonti vine la TIFF 2018 documentarul-șoc Caniba,  câștigătorul premiului special al juriului. Regizat de antropologii Lucien Castaing-Taylor și Verena Paravel (Leviathan), Caniba explorează cu un curaj extraordinar viața canibalului japonez Issei Sagawa și este „o experiență inconfortabilă, dar fascinantă” (The Hollywood Reporter).

Distinsă cu Premiul Publicului la festivalurile de la Veneția și Ierusalim, comedia neagră a lui Savi Gabizon, Longing, e povestea unei nunți improbabile și a unui unui bărbat care învață să devină tată, după ce află de moartea fiului pe care nu a știut că îl are.

În Candelaria, câștigătorul juriului secțiunii Venice Days, regizorul Jhonny Hendrix Hinestroza pune o cameră de filmat în mâinile unui cuplu de septuagenari care trăiesc de pe azi pe mâine, în Cuba, pe timp de criză economică. Cei doi regăsesc pasiunea privindu-se prin ochiul nou al obiectivului, dar jocul devine problematic atunci când filmulețele lor ajung pe mâna unor dealeri.

De la Festivalului Internațional de la San Sebastian vine Life and Nothing More, câștigător al premiului FIPRESCI, a cărui imagine o semnează Barbu Bălășoiu (Sieranevada, Charleston). Este cel de-al doilea film al regizorului António Méndez Esparza (Aqui y allá) care a decis să lucreze doar cu actori neprofesioniști pentru a face radiografia unei comunități sărace din nordul Floridei, văzută prin ochii lui Andrew, un tânăr de 17 ani, aflat la primele sale audieri după ce a fost prins spărgând mașini.

„Un film fantastic, alegoric și profund poetic” (El Mundo), Giant / Handia, regizat de Jon Garano și Jose Mari Goenaga, a fost premiat la San Sebastian cu Premiul Juriului pentru povestea plasată în secolul XIX a celui mai înalt om din lume și faima care dezbină chiar și cele mai unite familii.

Tot despre fragilitatea familiei vorbește și filmul regizat de argentinianul Diego Lerman, A Sort of Family, câștigătorul marelui premiu la Chicago și al premiului pentru cel mai bun scenariu la San Sebastian, cu Bárbara Lennie (Magical Girl) în rol principal.

Noi titluri și secțiuni vor fi anunțate în următoarele săptămâni. Campania de înscrieri e în plină desfășurare, toate detaliile legate de regulamentul competiției oficiale TIFF.17 pot fi citite aici. (http://tiff.ro/regulament-inscriere-filme-TIFF-2018) Termenul limită este 1 februarie 2018.


Filmul „Banditul Whiskey”, în regia lui Nimród Antal (Predators), va avea premiera în România pe 26 ianuarie 2018

„Banditul Whiskey”/”The Whisky Robber”, povestea adevărată a banditului plecat din România care a jefuit 27 de bănci în Ungaria, strângând peste o jumătate de milion de dolari, va intra pe marile noastre ecrane pe 26 ianuarie 2018.

Attila Ambrus/Banditul Whiskey devenea un erou popular la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990 tocmai pentru că reușea să facă de râs autoritățile comuniste. Filmul va fi distribuit de Taylor Projects în rețeaua Cinema City din București și din țară.

The Whisky Robber este scris și regizat de Nimród Antal (Predators, Metallica Through the Never), care a muncit timp de trei ani la scenariu, consultându-l în permanență pe realul „Whiskey Man”, Attila Ambrus, acum un om liber, mic întreprinzător.

Născut în România, unde are o copilărie grea, fiind orfan de mamă și abandonat de tată, emigrează în Ungaria. Attila Ambrus devine un Robin Hood, un veritabil erou popular: era spărgător de bănci, cu numeroase jafuri armate la activ, păcălind în permanență autoritățile, dar nu făcea niciodată vărsare de sânge. În plus, prins – la un moment dat – pentru interogatoriu, are o evadare spectaculoasă şi fără precedent din sediul Poliţiei. Înainte de fiecare jaf bea câte un pahar de Whiskey, pentru a-și face curaj, de unde și supranumele său.

Filmul s-a lansat pe 22 noiembrie 2017 în Ungaria, unde a fost un hit de box office, aducând în primul weekend peste 65.000 de spectatori în cinematografe și surclasând blockbusterul american Justice League. Luni, 18 decembrie 2017, aproximativ 250.000 de spectatori au văzut filmul în Ungaria, un record absolut. Costurile de producție ale  „The Whisky Robber” s-au ridicat la 4 milioane de dolari.

Sinopsis oficial Banditul Whiskey

Attila Ambrus a fost un spărgător de bănci legendar, în Ungaria anilor 1990.

Provenit din Ardeal, Ambrus a crescut în România comunistă, guvernată de Nicolae Ceaușescu, iar lipsa de perspective din această țară l-a determinat să fugă peste graniță în căutarea unui viitor mai bun. Experiențele definitorii ale vieții sale timpurii au fost marcate de câteva traume, precum o căsnicie distrusă, lipsa iubirii, dezamăgiri, singurătatea continuă și excluderea socială. Devenit adult, multe dintre aceste probleme au continuat – numai că totul se desfășoară acum în Ungaria.

Ambrus s-a confruntat în curând cu faptul că nu contezi decât dacă ai bani. Iar el nu avea.

El voia mai mult; el a vrut să fie special și să se distingă, în cadrul comunității sale. Avea o inimă mare; încă din copilărie, dorința sa cea mai ardentă a fost de a da, iar acest sentiment a rămas neschimbat în Ungaria. Însă, pentru a satisface această dorință, avea nevoie de bani – mulți bani.

Filmul urmărește progresul unui lup singuratic, folosind arhetipurile clasice de Western- ale celui fără de lege și ale omului legii.

Banditul Whiskey nu a vrut niciodată să fie un erou – deși mass-media l-a transformat într-unul. Celebritatea sa a depășit granițele când a evadat din închisoare. Întreaga țară ținea cu el: în sfârșit cineva care a reușit să facă de râs autoritățile comuniste.


„Țara moartă”, cel mai de succes documentar românesc al anului 2017

Producția „Țara moartă”, pentru care Radu Jude a fost recent premiat pentru regie la festivalul de film La Orquídea (Cuenca), este cel mai vizionat documentar al anului 2017.

Filmul a fost vizionat de peste 5.100 de spectatori, de când a fost lansat în cinematografele româneşti, pe 25 august, după ce a avut premiera internațională în secţiunea „Signs of Life” a Festivalului de Film de la Locarno 2017.

„Țara moartă” este un eseu documentar compus din mai mult de 500 de fotografii dintre cele peste 8.500 ale colecţiei Costică Acsinte, texte de Emil Dorian şi fragmente din coloana sonoră a filmelor de propagandă din anii ’30 – ’40.

Montajul documentarului este semnat de Cătălin Cristuţiu, sound design-ul de Dana Bunescu, iar consilierea tehnică a fost asigurată de Marius Panduru. Filmul este realizat cu sprijinul lui Cezar Mario Popescu, cel care a descoperit fotografiile lui Costică Acsinte.

Pelicula a participat, în luna octombrie, în competiţia de documentare a celei de-a 61-a ediţii a BFI London Film Festival și în selecția „Between Jewish and Israeli Identity” a Haifa Film Festival. În plus, „Țara moartă” a fost parte din selecția oficială a Vienna Internațional Film Festival și a International Documentary Film Festival Amsterdam.

Lungmetrajul s-a bucurat de cronici favorabile, fiind considerat o operă „perfect suspendată între realism și poezie”, iar Radu Jude, noul „copil de aur al cinematografiei românești”.

„«Țara moartă» este o idee atrăgătoare, executată cu un talent artistic curajos care oscilează între experimental și tehnici documentare tradiționale”, a scris The Hollywood Reporter.

„Ţara moartă” este o producţie Hi Film şi Fast Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Orange România. Producător este Ada Solomon.


Affiche

Ce vedem la TV de Sărbători: Documentare despre locuri exotice, animații emoționante, concerte și cabaret, la TV5MONDE

În decembrie, călătoriți alături de eroii neobișnuiți ai celor două emoționante filme de animație programate de TV5MONDE pentru final de an, L’Illusionniste și Tout en haut du monde, premiate în festivaluri de cinema, cu povești ce se întâmplă de la Sankt Petersburg, la Paris. Bucurați-vă, de asemenea, de concertul special Mika Love Paris și de spectacolul excepțional de cabaret Le plus grand cabaret sur son 31, pregătit pentru fiecare Revelion de echipa lui Patrick Sebastian. Urmăriți temele inedite abordate de noul magazin cultural și de divertisment Stupéfiant !, evadați în locuri exotice și aflați secrete ale istoriei prin intermediul clasicelor documentare TV5MONDE: Des Racines & Des Ailes, Échappées belles, Faut pas rêver, Secrets d’histoire, sau al celor special programate pentru Sărbători, precum Le Dernier gaulois.

Mai jos, o selecție a programelor pregătite de TV5MONDE pentru Crăciun și Anul Nou.

L’ILLUSIONNISTE

Joi, 21 decembrie, de la 22:00

Luni, 25 decembrie, de la 00:25

Vineri, 29 decembrie, de la 19:40

Paris, anii ’50. Succesul muzicii rock bulversează universul music-hall-ului și trimite muzica pariziană în plan secund. Un iluzionist pleacă în Scoția pentru a-și încerca șansa, unde își cucerește publicul și o întâlnește pe Alice, o tânără entuziastă care îi va schimba viața pentru totdeauna.

Regizor: Sylvain Chomet (Marea Britanie/Franța, 2007)

Premii: Premiul César pentru Cel mai bun film de animație (2011); Premiul pentru cel mai bun film de animație la European Film Awards (2010); nominalizat la Premiile Oscar și la Globurile de Aur.

TOUT EN HAUT DU MONDE

Joi, 28 decembrie, de la 22:00

Marți, 2 ianuarie 2018, 02:20

Vineri, 5 ianuarie 2018, 19:30

1882, Sankt-Petersburg. Sacha, o tânără aristocrată rusă, a fost fascinată dintotdeauna de viața aventuroasă a bunicului său, Oloukine. Explorator renumit, el nu s-a întors din ultima sa expediție, din urmă cu doi ani. Tânăra hotărăște să plece către Marele Nord, pe traseul bunicului său…

Regia: Rémi Chayé (Franța/Danemarca, 2014)

Festivaluri: Premiul publicului, Annecy, 2015, nominalizat la FIFF Angoulême, 2015, Premiile Lumières, 2017, Annie Awards, Los Angeles, 2017

Tout en haut du monde este un film inspirat de jurnalul de călătorie al lui Ernest Shackleton, un celebru explorator polar, care a supraviețuit 22 de luni prins în gheață, în mijlocul Oceanului Antarctic, în condiții extreme.

STUPÉFIANT !

Noul magazin cultural.

O privire proaspătă și originală asupra artei, gastronomiei, modei, istoriei și tradiției.

ART & GASTRONOMIE

Sâmbătă, 23 decembrie, de la 22:00

Apropiați-vă de maeștri bucătari cu stele Michelin și descoperiți cele mai minunate momente ale artei și gastronomiei.

LE LOUVRE INÉDIT

Marți, 26 decembrie, de la 22:00

O privire asupra simbolului absolut al culturii franceze, dar și cel mai mare muzeu de artă al lumii: Luvrul.

SAINT LAURENT CONFIDENTIEL

Sîmbătă, 6 ianuarie 2018, de la 00:00 (noaptea de 5 spre 6 ianuarie)

Intrați în universul unuia dintre cei mai mari designeri ai tuturor timpurilor.

LA FOLIE GAUGUIN

Marți, 2 ianuarie, de la 22:00

Descoperiți arta lui Paul Gauguin și excepționala expoziție de la Grand Palais din Paris, alături de un interviu exclusiv cu Vincent Cassel, care joacă rolul lui Gaugin în biopicul lansat anul acesta.

LE DERNIER GAULOIS

Joi, 21 decembrie, 19:40

Uitată, mistificată, Galia nu este cea pe care ne-o imaginăm. Considerată o societate sălbatică, ea a născut multe legende, precum cea a originilor Franței. Datorită descoperirilor arheologice, acest documentar-ficțiune care asociază animația cu secvențe documentare ne propune să descoperim adevărata față a acestei civilizații puțin cunoscute.

Regia: Samuel Tilman (Franţa/Belgia, 2015)
Naraţiunea: Clovis Cornillac

CONCERT MIKA LOVE PARIS

Sâmbătă, 31 decembrie, de la 00:15 (noaptea de 30 spre 31 decembrie)

Artistul anglo-libanez Mika iubește Parisul, iar Franța îl iubește, la rândul său. Prin urmare, Mika va susține un concert extraordinar în cinstea celui mai romantic oraș, scena spectacolului fiind special pregătită pentru această ocazie.

Distins prin stilul său unic de a se îmbrăca, Mika l-a inspirat pe designerul Christian Louboutin în crearea pantofilor săi pentru bărbați.

LE PLUS GRAND CABARET SUR SON 31

Duminică, 31 decembrie, de la 22:00    

Patrick Sebastian ne pregătește un spectacol de varietăți de mare amploare, pentru a întâmpina Anul Nou cu muzică, strălucire, mult umor și invitați speciali minunați. Tradiționala ediție specială de Revelion, de văzut neaparat.

În data de 28 decembrie 2017, Le Plus Grand Cabaret du Monde va săbători 200 de episoade de la debutul său din decembrie 1998.

Pentru grila intergrală de programe de limbă franceză, cu subtitrare în limba română, difuzate de TV5MONDE în decembrie, intrați pe site-ul TV5MONDE România și pe pagina de facebook TV5MONDE România.


Cel de-al doilea sezon al serialului „Împărăția fiarelor” va avea premiera pe 1 ianuarie la TNT

Cel de-al doilea sezon al serialului „Împărăția fiarelor/ Animal Kingdom”, care cuprinde 13 episoade a câte o oră, va avea premiera pe 1 ianuarie, de la ora 22.00, la postul de televiziune TNT.

„Împărăția fiarelor” urmărește povestea unei familii din California de Sud. După ce îi moare mama din cauza unei supradoze de droguri, tânărul Joshua Cody este forțat să se mute în casa bunicii, alături de cei trei unchi ai lui – Andrew, Craig și Darren. Întrucât cei trei sunt amestecați într-o mulțime de ilegalități, introvertitul Joshua se trezește inclus fără voie în lumea interlopă. Curând, el va fi prins între clanul Cody și poliție și va trebui să decidă dacă rămâne loial familiei sau dacă va coopera cu poliția.

Din distribuție fac parte celebra actriță Ellen Barkin, nominalizată de două ori la Globurile de Aur, premiată cu Emmy și cunoscută din filme ca „Sea of Love”, „This Boy’s Life” și „Oceans 13”, Scott Speedman („The Strangers”, „The Vow”), Shawn Hatosy („Southland”, „Reckless”), Ben Robson („Vikings”, „Dracula: The Dark Prince”), Jake Weary („Pretty Little Liars”, „It Follows”) și Finn Cole („Peaky Blinders”, „An Inspector Calls”).

Serialul, lansat în 2016, are la bază filmul Australian „Animal Kingdom”, scris de David Michôd.

El a fost dezvoltat pentru televiziune de Jonathan Lisco, de asemenea, producător executiv împreună cu John Wells („Southland”, „ER- Spitalul de Urgență”, „The West Wing”, „Shameless”), Christopher Chulack („ER”, „Shameless”, „Southland”), Etan Frankel („Shameless”, „Southland”), David Michôd și Liz Watts („Animal Kingdom”).

Serialul „Împărăția fiarelor” va fi difuzat la TNT, în fiecare luni, de la ora 22.00.


One World Romania 11. Get Real!

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania va avea loc în primăvara anului viitor – de această dată pe parcursul a 10 zile, în perioada 16 – 25 martie. 2018 este anul multor aniversări istorice – aniversăm 100 de ani de la Marea Unire a României și 170 de ani de la Revoluția din 1848.

One World Romania 11 prezintă în 2018 lumea și realitatea din jurul nostru dintr-o perspectivă istorică – în primul rând, privim asupra trecutului ca să înțelegem mai bine cum ne este influențat prezentul. Totodată, ne dorim să analizăm prezentul, să învățăm din reușitele sau eșecurile istorice, astfel încât, încet-încet, să punem bazele unui viitor mai bun.

Prin imaginea festivalului One World Romania 2018 am încercat să transpunem trecutul – reprezentat idilic –  în realitatea urbană a României secolului 21. Afișul recreează tabloul realizat de C. D. Rosenthal în 1849 – „România rupându-și cătușele pe Câmpia Libertății”. Acum mai bine de 150 de ani, pictorul își imagina o Românie pură, luminoasă și liberă. La 28 de ani de la Revoluția din 1989, noi ne-am gândit la o Românie pe care mulți o neagă sau o ignoră. O țară a extremelor, a cartierelor luxoase așezate lângă terenuri virane inundate de gunoaie, a lipsurilor elementare la nici 10 km de centrul orașelor, a oamenilor fără acces la educație și servicii de sănătate. Așa e realitatea, chiar dacă ea poate fi ușor cosmetizată, ca totul să pară un pic mai luminos. Imaginea ediției One World Romania 11 o are în centru pe actrița și regizoarea Alina Șerban, și este realizată de Alexandru Solomon și fotografiată de Valeriu Cătălineanu. Grafica este semnată de Crina Ioana Atanasiu și Adriana Jipa.

Documentarele și programele One World Romania își propun să arate realitatea de pretutindeni și să stârnească discuții care să crească implicarea societății civile în modelarea viitorului nostru. Echipa de selecție alege pentru voi cele mai interesante documentare din toată lumea, de care vă veți bucura în martie la București. Programul este coordonat de Andrei Rus, care se alătură echipei One World Romania, în calitate de co-director al festivalului.

Primele abonamente pentru cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania sunt deja disponibile pe site-ul partenerilor noștri de la Eventbook. În perioada 21-31 decembrie 2017, vor fi puse în vânzare 30 de abonamente „Early Bird Festival Pass” la prețul redus de 70 de lei. Abonamentul „Early Bird” include o sacoșă cu cadouri OWR (DVD din colecție, catalog, insigne, stickere) pe care o veți primi la prima vizită la One World Romania 2018. Te asigurăm că merită să îți faci acest cadou de Crăciun!


Corina Șuteu, distinsă de Franța cu Ordinul de Ofițer al Artelor și Literelor

Ambasadoarea Franței în România, Michele Ramis, în discursul de acordare a Ordinului de Ofițer al Artelor și Literelor din partea Ministerului Culturii Francez, a subliniat meritele extraordinare ale Corinei Șuteu în domeniul culturii și al cooperării cu Franța în cadrul unei ceremonii oficiale care a avut loc pe 20 decembrie 2017 la Ambasada Franței din București.

„Ceea ce marcăm în această seară prin distincția care vă este acordată este expresia unei adevărate recunoașteri a ansamblului parcursului dumneavoastră, atât de apropiat Franței, dintotdeauna. Dorim să subliniem mai ales rolul determinant pe care l-ați avut în schimburile artistice și intelectuale dintre Franța și Romînia. V-ați folosit, pentru aceasta, de o foarte detaliată și fină cunoaștere a politicilor culturale franceze, cărora le-ați dat o interpretare remarcabilă în politicile culturale din România. Prin aceasta, ca și prin alte acțiuni întreprinse în domeniile creative, sunteți un model demn de urmat”, a spus doamna Michele Ramis în discursul de motivare a titlului conferit Corinei Șuteu.

Ambasadoarea Franței a mai amintit eforturile fostei Ministre a Culturii de racordare a Legii Cinematografiei la standardele internaționale, înscrierea dosarului Roșia Montană la UNESCO și demersurile pentru protejarea patrimoniului cultural românesc.

În luarea sa de cuvânt, Corina Șuteu a mulțumit pentru marea onoare venită din partea Franței, unde a învățat pentru prima oară ce înseamnă democrația și a devenit cu adevărat un cetățean european. „Artele ocupă, din păcate, un loc tot mai marginal în politicile guvernamentale, în ciuda aportului lor crucial la bunăstarea spirituală a indivizilor de orice origine socială sau etnică”, a afirmat ea. Corina Șuteu a deplâns contextul politic, social și cultural al României din ziua de azi, dar a încheiat pe un ton deschis, citând un proverb din romanul „En attendant le vote des betes sauvages” al scriitorului francez de origine africană Ahmadou Kouruma: „N’importe combien la nuit est longue, le jour finit par arriver” („Oricât de lungă ar fi noaptea, până la urmă ziua își face apariția”.)

Printre cei prezenți la ceremonie pentru a o felicita pe Corina Șuteu s-au aflat Ambasadorul SUA Hans Klemm, Ambasadoarea Israelului Tamar Samash, directoarea Institutului Francez din București Irina Petrescu, precum și personalități din diverse domenii ale culturii precum Marie-France Ionesco (fiica lui Eugène Ionesco), Andrei Pleșu, Catrinel Pleșu, Tania Radu, Ada Solomon, Gabriela Adameșteanu, Lidia Bodea, Aura Corbeanu, Corneliu Porumboiu, Ana Maria Sandu, Svetlana Cârstean, Laurențiu Damian, Alexandru Avram,  Călin Husar, Mihai Chirilov, Matei Branea, Elvira Lupșa, Oana Radu, Anca Drăgoi, Edmond Niculușcă, Anghel Damian, Cristian Neagoe.

Corina Șuteu este consultant cultural internațional, fostă Ministră a Culturii în Romania (2016) și fostă directoare a Institutului Cultural Român din New York (2006-2012). Cariera Corinei Șuteu a început în Romania, ca directoare a UNITER și Theatrum Mundi, apoi a continuat în Franța (timp de unsprezece ani) și Statele Unite ale Americii (timp de șapte ani) unde a dezvoltat o amplă carieră ca formatoare, inițiatoare și directoare de instituții și programe culturale, expert european și consultant în management și politici culturale.

A condus Masteratul European în Managementul Culturii al Școlii de Comerț din Dijon pentru nouă ani, începând cu 1995, a fondat asociația și programul ECUMEST, dedicat profesionalizării în management cultural a regiunii balcanice și central europene, a fost președinta Forumului Rețelelor Culturale Europene al Consiliului Europei, co-fondator al programului Policies for Culture (Fundația Europeană pentru Cultură, Amsterdam), directoarea Institutului Cultural Român din New York și președinta filialelor EUNIC SUA. A fondat și este președinta Asociației FilmETC și a Making Waves, festivalul filmului românesc de la New York, găzduit de instituții de prestigiu precum Lincoln Center, BAM, Tribeca Cinemas, Jacob Burns Film Center, pe care îl conduce de doisprezece ani. În 2014-2015 a fost expert senior pentru strategia culturală a orașului București, fondator al festivalului de film documentar fARAD (Arad) și, în 2015, coordonator general al Pavilionului României la Bienala de Artă de la Veneția cu expoziția „Adrian Ghenie :: Darwin’s Room”. A predat timp de cincisprezece ani la universități din Europa în calitate de profesor invitat și a publicat în presa internațională de specialitate peste 80 de articole și rapoarte despre sistemul și politicile culturale europene. A co-editat volumul „Arts, Politics and Change” (Boekmanstichting Amsterdam) și este autoarea „Another Brick in the Wall”, studiu comparativ despre educație în managementul cultural european.

În prezent, Corina Șuteu este consultant cultural internațional și dezvoltă, alături de colaboratorii săi apropiați, programele asociației FilmETC și ale spațiului cultural Insula42. Este membră în boardul Asociației OvidiuRo și în cel al Fundației Principesa Margareta.

Articole similare

Invitație la teatru: „Si caii se impusca, nu-i asa?” – ianuarie 2017

Jovi Ene

Concurs: Câștigă una dintre cele trei cărți ”Starea Zero. În căutare de miracole prin Ho’oponopono”, de Joe Vitale! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Câteva știri din lumea filmului românesc (14 – 20 martie 2016)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult