Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (18 – 24 august 2014)

divan film festToată săptămâna primim diferite comunicate de presă din lumea filmului românesc, din peisajul cinematografic de la noi. Dacă până acum am încercat să le postăm pe Facebook, timpul tot mai scurt petrecut în fața calculatorului ne-a făcut să ne gândim să le publicăm, pe scurt, pe blogul nostru, poate vor fi câțiva oameni interesați. Să începem cu: Simpozionul dedicat Filmului Balcanic la Divan Film Festival, care este filmul care va deschide Anim’est 2014, cine sunt cei 12 studenti selectati pentru Aristoteles Workshop 2014, care au fost câștigătorii Festivalului Anonimul, când începe Romania International Film Festival (Ro-IFF) și care sunt premierele lunii septembrie 2014 din rețeaua HBO.

Nouă istorici și critici de cinema din șapte țări vor participa la Simpozionul dedicat Filmului Balcanic de la Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară –  26 – 31 august – Port Cultural Cetate

În cadrul celei de-a cincea ediții a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară, care va avea loc în perioada 26 – 31 august în Port Cultural Cetate (jud. Dolj), se va ține un simpozion dedicat filmului balcanic, cu tema “Eroi și antieroi din Balcani”.

Este cel de-al treilea simpozion care se întâmplă la Divan Film Festival, primele două ediții având loc în 2013 și 2012.

Comunicările vor fi susţinute în limba engleză de către nouă universitari, critici şi istorici de cinema din șapte ţări: Bulgaria, Croaţia, Grecia, M.Britanie, Serbia, China şi România. Lucrările simpozionului vor fi conduse de profesor universitar Dina Iordanova de la Universitatea St. Andrews din Scoţia şi de conferențiar.universitar Marian Ţuţui de la Universitatea Hyperion din Bucureşti. Vor participa şi Aleksandăr Ianakiev (director al Institutului de Arte al Academiei Bulgare de Ştiinţe şi profesor la NATFIZ- Sofia), Lydia Papadimitrou (profesor la Universitatea John Moores din Liverpool), Electra Venaki (profesor la Universitatea Aristotel din Atena şi director al Festivalului Internaţional de Film Altcine), Nevena Daković (profesor la Universitatea de Arte din Belgrad), Ana Grgić (doctorand croat al Universităţii St. Andrews din Marea Britanie), Wang Yao (doctorand al Universităţii de Film din Beijng), Abbie Saunders (critic de film din Marea Britanie) şi Dana Duma (critic de film şi profesor la UNATC).

În deschiderea simpozionului va fi lansat volumul bilingv român – englez “Comedia balcanică“, volum care cuprinde lucrările simpozionului de anul trecut. Evident, şi lucrările din acest an vor fi publicate într-un volum bilingv (română şi engleză), cu un studiu introductiv şi biografii succinte ale autorilor.

Amănunte pe pagina de Facebook.

(Comunicat de presă Divan Film Festival)

“The Boxtrolls” deschide cea de-a noua ediţie a Festivalului Anim’est

Cea de-a noua ediție se deschide în forță pe 3 octombrie cu animația The Boxtrolls, cel mai recent proiect de anvergură al renumitului studio american Laika, ce va fi proiectat în premieră în Europa de Sud-Est pentru publicul Anim’est cu sprijinul distribuitorului RoImage. Deschiderea oficială are loc începând cu ora 19.00 la Cinema Studio şi continuă cu încă o proiecţie a filmului, la ora 21.00.

Regizată de Graham Annable și Anthony Stacchi, după scenariul semnat Irena Brignull și bazat pe bestsellerul Here be monsters, de Allan Snow, animația realizată în stop-motion 3D este al treilea proiect de lung-metraj semnat Laika, după super-producția ParaNorman (r. Sam Fell) ce a deschis ediția Anim’est din 2012 în prezența lui Mark Shapiro, Head Of Entertainment Brand Marketing al studioului, și succesul Coraline (r. Henry Selick), proiectat în cadrul retrospectivei dedicate studioului din același an.

The Boxtrolls_1O nouă mostră de horror-adorabil marca Laika, The Boxtrolls îşi plasează acţiunea în Cheesbridge, un oraș scăldat în gloria epocii victoriene, ai cărui locuitori sunt obsedați de bogăție și statut. Legenda spune că sub străzile sale pavate încântătoare locuiesc trolii de cutie, niște monștri care noaptea se furișează afară din canale pentru a fura de la oameni lucrurile pe care le preţuiesc cel mai tare : copiii și brânzeturile puturoase. În realitate însă, trolii de cutie sunt doar niște creaturi ciudate, dar inofensive şi simpatice, care se străduiesc să crească un băiat orfan, pe Eggs. Când un exterminator răutăcios vrea să scape orașul de troli, Eggs trebuie să se aventureze singur în lumea de deasupra, pentru a-şi salva familia.

Abonamentele pentru 5 și 10 proiecții, cât și Festival Passuri pentru cea de-a 9-a ediție Anim’est au fost puse deja în vânzare în număr limitat pe www.eventbook.ro. Biletele pentru proiecţii individuale vor putea fi achiziţionate pe acelaşi site în luna septembrie.

Biletele şi abonamentele vor fi disponibile şi în Cinema Elvira Popescu şi Cinema Studio, pe toată perioada festivalului.

(Comunicat de presă Anim’est)

AW#9_call_partners_webCei 12 studenti selectati pentru Aristoteles Workshop 2014

Cei 12 participanti selectati pentru editia de anul acesta a Aristoteles Workshop, atelierul international de film documentar organizat de Dan Nutu, provin din Romania, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Slovenia si Ungaria si au fost selectati de un comitet al televiziunii ARTE/France.

Ei vor fi grupati in patru echipe mixte a cate trei studenti – un regizor, un operator si un monteur – si vor avea la dispozitie patru saptamani pentru realizarea unui documentar, de la gasirea subiectului, la montaj si post-productie. Echipa castigatoare va primi un premiu in valoare de 2000 de euro, acordat datorita sustinerii Farmexim.

Mai jos, lista celor 12 participanti – care miercurea aceasta vor sosi la Vama, in Bucovina (judetul Suceava) pentru cea de-a noua editie Aristoteles Workshop – si functia pe care o vor avea în echipa:

Cei patru regizori: Dmytro Sobchuk (29 de ani, din Ucraina), Evdokia Moskvina (30 de ani, din Rusia), Nina Blazin (34 de ani, din Slovenia), Alina Manolache (24 de ani, din Romania).  Cei patru operatori/directori de imagine: Barbu Bogdanovici (28 de ani, din Romania), Razvan Chirila (23 de ani, din Romania), Ruben Agadjnean (29 de ani, din Republica Moldova), Erno-Aron Palfi-Horvath (22 de ani, Ungaria/Romania). Cei patru editori de montaj: Ciprian Cimpoi (30 de ani, din Romania), Diana Radulescu (24 de ani, din Romania), Mircea Bobina (25 de ani, din Republica Moldova), Raluca Petre (24 de ani, din Romania).

Expertii si tutorii care ii vor îndruma pe studentii editiei de anul acesta vor fi cineastii John Appel, Jeroen Berkvens, Nino Kirtadzesi Tania Rakhmanova. Evaluarea finala a proiectelor va fi realizata in fata unui juriu format din profesionisti internationali, la sfarsitul workshopului.

Referinte online: Aristoteles Workshop – on Facebook, Aristoteles Workshop – Official website, Aristoteles Workshop – Testimonials

(Comunicat de presă Aristoteles Workshop)

Câștigătorii celei de-a 11-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent Anonimul

A avut loc Gala de Închidere a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, în cadrul căreia au fost premiate cele mai bune filme, conform voturilor exprimate de public pe parcursul celor şase filme de Festival. Astfel, s-au decernat următoarele premii:

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj de animație merge în Germania, la Wedding Cake regia Viola Baier. Premiul a fost acordat de Liviu Jicman, vicepreşedintele Institutului Cultural Român.

Gala de Inchidere ANONIMUL 11

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de ficțiune, oferit de HBO, a revenit filmului Excursie (România), în regia lui Adrian Sitaru şi a fost decernat în prezenţa actorilor Adrian Titieni şi Eric Aradits.

Premiul special Ovidiu Bose Paștină,acordat de Fundaţia Anonimul, a revenit scurtmetrajului de ficţiune Omul, în regia lui Brigitte Drodtloff şi a fost înmânat regizoarei de Irina-Margareta Nistor.

Un premiu special, care în ultimii doi ani a fost acordat regizorilor Andrei Dobrescu și Daniel Sandu, pentru perseverenţa şi curajul de a-și urma visul, a fost câștigat anul acesta de către The Maw Naing, regizorul filmului The Monk, care a realizat primul lungmetraj independent din ultimii 50 de ani în Burma.

Trofeul ANONIMUL 2014 pentru Cel mai bun lungmetraj a fost câştigat de Remote Control (Mongolia–Germania),şi a fost acceptat de regizorul filmului, Byamba Sakhya.

(Comunicat de presă Anonimul)

Premiere HBO, HBO Comedy, Cinemax și Cinemax 2 în luna septembrie 2014

La HBO, câteva filme interesante:

image001

La HBO Comedy, vă recomandăm:

În final, câteva filme interesante de pe Cinemax și Cinemax 2, în luna septembrie:

  • American Hustledifuzări: 27, 30 septembrie – Cinemax;
  • Fahrenheit 451 – difuzări: 17, 18, 29 septembrie – Cinemax;
  • …And Justice For All, cu Al Pacino sau Apollo 13, cu Tom Hanks.

(Comunicat de presă HBO)

arsen-a-ostojicA zecea ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF)

A zecea ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF), evenimentul cinematografic anual dedicat iubitorilor filmelor care nu sunt distribuite în circuitul multiplexurilor, se va desfăşura în acest an în două etape: între 21-31 august în Vama Veche, în locaţiile Amfiteatru-La Pescărie şi Sandalandala, iar în Bucureşti între 21-28 noiembrie. În Vama Veche vor fi vizionate filme de lung metraj din secţiunile competiţionale „CineBlackSea” şi „Femeia în cinema” („Woman in Cinema”), precum şi din secţiunile necompetiţionale „Focus”, „2×3” şi „Panorama”. În Bucureşti vor fi reluate aceste filme şi li se vor adăuga scurtmetraje şi documentare.

Secţiunea „Focus” este dedicată anul acesta Ucrainei, ţară atât de încercată în această perioadă. Din păcate, un tânăr regizor ucrainean, Oleg Sentsov, este în arestul Securităţii din Rusia (FBS). Ro-IFF va prezenta filmul său de debut, GAAMER.

Romania International Film Festival se alătură tuturor celor care şi-au unit vocile şi acţiunile în vederea ajutorării regizorului ucrainean Oleg Sentsov, reţinut de către Securitatea din Rusia (FSB) în mai 2014. Singura vină a lui Oleg a fost că a participat la protestele de la Kiev (Euro Maidan) şi nu a fost de acord cu anexarea Crimeei, acolo unde locuieşte, de către Rusia. Oleg se consideră cetăţean al Ucrainiei. Ro-IFF îi roagă pe toţi cei care doresc să ajute, să facă donaţii (informaţii pe www.ro-iff.ro), astfel încât împreună să putem ajuta familia. Orice sumă contează! Doi copiii îşi aşteaptă tatăl acasă.

Articole similare

E început de săptămână? Hai la film la Centrul Ceh!

Jovi Ene

Concurs: Castiga 3 cărţi “Peripeţiile lui Juha năzdrăvanul”, oferite de Editura Polirom

Jovi Ene

Orange is the New Black Ultimul Sezon – Trailer & Key Art Debut

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult