Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (17 – 23 august 2015)

logo-meceff-2015-6Știrile săptămânii: Ediția a V-a a MECEFF „7+1” se desfășoară între 1 – 5 septembrie la Mediaș și este urmată de MECEFF “7+1” la București, între 24 și 27 septembrie; Poveste de dragoste, cel mai nou film al Cristinei Iacob (Selfie), selectat la Montréal, ”Festival des Films du Monde”; Vanatorii de Oameni – din 4 septembrie la cinema; „Un etaj mai jos”, selecționat la cel mai mare festival din America de Nord; Proiectul de film „Cinema, Mon Amour”, premiat la Sarajevo.

Ediția a V-a a MECEFF „7+1”, se desfășoară între 1 – 5 septembrie la Mediaș și este urmată de MECEFF “7+1” la București, între 24 și 27 septembrie

Cea de-a cincea ediţie Mediaş Central European Film Festival (MECEFF) “7+1”, unicul festival competitiv și tematic consacrat cinematografiilor ţărilor central europene, va avea loc în perioada 01 – 05 septembrie la Mediaș, județul Sibiu, și între 24 – 27 septembrie în București, la Muzeul Municipiului București.

După patru ediții (2011, 2012, 2013, 2014) de un succes incontestabil, în opinia celor peste 60.000 de spectatori și 600 de invitați (regizori, actori, scenariști, critici de film, distribuitori, jurnaliști, personalități culturale, oficialități, s.a.), ediția a V-a, 2015 își propune deopotrivă să confirme și să continue în același spirit: 48 de filme de lungmetraj, scurtmetraj și documentar din cele șapte țări central europene (cifra “7” în logo), din țara invitată special, Franța (cifra “1”), dar și filme tematice valoroase din patrimoniul cinematografic universal.

Competiția MECEFF „7+1” reușește să prezinte spectatorilor români și sa dea un plus de valoare celor mai noi filme, câștigătoare ale premiilor naționale în șase tări central europene cu o mare tradiție cinematografică: Austria, Cehia, Polonia, Slovacia, Slovenia, și Ungaria, cărora li se alatură Romania – noul film românesc situându-se mai mult decat justificat în acest context special de vecinătate geografică și culturală.

Austria va intra în competiție cu „Valea întunericului” / „Das Finstere Tal”, un western european al regizorului Andreas Prochaska, bazat pe romanul lui Thomas Willmann, ce muta clasicul cowboy pe crestele inzăpezite ale Austriei secolului XIX. Filmul câştigat până în momentul de faţă peste 25 de premii la unele dintre cele mai importante festivaluri nationale și internationale.

Cehia va fi reprezentată în acest an de „O viaţă mai bună” / „Cesta Ven”, în regia lui Petr Václav. Protagoniştii filmului sunt actorii Klaudia Dudová și David Ištok sub numele de Zaneta și David. „O viaţă mai bună” este marele câştigător al premiului „Czech Lions 2015”.

Reprezentantul Poloniei în competiţia MECEFF „7+1” este filmul „Dumnezeii” / „Bogowie” regizat de Łukasz Palkowski. „Dumnezeii” prezintă aspectele vieţii unui om remarcabil în istoria medicinei poloneze – a chirurgului Zbigniew Religa, care a realizat, cu succes, primul transplant de inimă în Polonia anilor 1980.

România, ţara gazdă, va intra în concurs cu un film de valoare al anului 2014, „Quod erat demonstrandum” („Q.E.D.”), regizat de Andrei Gruzsniczki după un scenariu propriu. Drama prezentată în ecranizarea lui Andrei Gruzsniczki pune în prim plan decizia unui tânăr matematician român de a publica o lucrare într-o revistă a unei universităţi din S.U.A., fără să informeze prealabil autorităţile comuniste și urmăreşte pe întreg parcusul să redea o imagine cât mai clară a ceea ce înseamnă raportul dintre decizie și consecinţă.

Regizorul Ladislav Kabos va reprezenta Slovacia prin filmul „Toţi copiii mei” / „Všetky moje deti”. O poveste despre curaj, puterea umanităţii şi a dragostei, în care un preot paroh ii ajuta pe „toti copiii sai”: fosti condamnati, fara adapost, dependenti de droguri, conducandu-se dupa motto-ul: „Nu-i iubi pe oameni dupa meritele lor, ci dupa nevoile lor!”. „Toţi copiii mei” a fost nominalizat în cadrul Jihlava International Documentary Film Festival, la categoria „Cel mai bun film documentar”.

Din Slovenia vine filmul regizat de Rok Biček:Duşmanul de clasă” / „Razredni sovražnik”, o dramă care suprinde relațiile tensionate dintre elevi și noul profesor de limba germană, ce are o metodă de predare rece și intelectuală. Conflictul izbucneste când una dintre eleve se sinucide și toată lumea spune că la baza acestei drame ar sta profesorul.

Oraşul câinilor”/ „Fehér isten”, câştigătorul marelui premiu al secţiunii Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes 2014 este propunerea Ungariei pentru competitia MECEFF „7+1”, 2015. Scenariul filmului este inspirat dintr-o știre apărută în presa maghiară și care este încercarea eșuată a extremei dreapta de a vota o lege prin care stăpânii de câini ar fi impozitați diferit în funcție de pedigree-ul patrupezilor. Filmul a fost regizat de renumitul Kornél Mundruczó.

Pe lângă secțiunea competitivă, programul axat pe țara invitată a aceastei ediții, Franța, s. a., componenta tematica a MECEFF “7+1”, 2015 cuprinde mai mult de 25 de capodopere cinematografice din patrimoniul universal dedicate comemorării centenarului Primului Război Mondial și o serie de manifestări culturale conexe: patru colocvii susținute de specialiști de talie europeană: Lucian Boia, Alexande Sumpf, Adrian Majuru, Bianca Pirvulescu; trei  expoziții de fotografie și afișe pe tema Marelui Război: “Francezi și romani în Marele Razboi”, “(Ne)linistea dinaintea furtunii”, “Marele Razboi în imagini”; un concept multimedia original: READ & SCREEN; etc.

Datorita succesului inregistrat de cele patru ediții anterioare MECEFF “7+1”, incepand cu ediția jubiliara, a V-a, organizatorii au decis realizarea unui follow-up al festivalului desfasurat la Mediaș.

Astfel, în perioada 24 – 27 septembrie, la Muzeul Municipiului București, se va desfasura MECEFF “7+1” la București, manifestare în cadrul careia vor fi aduse spre vizionare 7 dintre filmele tematice prezentate la Mediaș, precum și Marele Premiu MECEFF “7+1”, 2015.

De asemenea, doua dintre expozitiile festivalului: “Francezi și romani în Marele Razboi”, oferita de Institutul Cultural Francez și “(Ne)linistea dinaintea furtunii”, realizata cu sprijinul Forumului Cultural Austriac, vor fi organizate atat la Mediaș, în perioada 01 – 05 septembrie, cat și la Muzeul Municipiului București, intre 24 și 27 septembrie.

MECEFF “7+1” – Mediaş Central European Film Festival “7+1”este organizat de Ecran Cinema Management, Primăria Municipiului Mediaş prin Direcţia Pentru Cultură, Ministerul Culturii, CNC, ICR, A.D.I. Regiunea Tarnavelor

Poveste de dragoste, cel mai nou film al Cristinei Iacob (Selfie), selectat la Montréal, ”Festival des Films du Monde”

Poveste de dragoste (titlul internaţional: Love Is a Story), cel mai nou lungmetraj al regizorului Cristina Iacob (#selfie), cu Dragoș Bucur și Raluca Aprodu în rolurile principale, a fost selectat la prestigiosul festival de film de la Montréal, ”Festival des Films du Monde”, în Canada.

Unul dintre cele mai vechi festivaluri de film din lume, Festivalul de la Montreal, fondat în 1977, a ajuns anul acesta la ediția cu numărul 39 și va avea loc în perioada 27 august – 7 septembrie. Prin selecţia de filme din peste 70 de ţări, festivalul este unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din America de Nord. Spre deosebire de Festivalul Internaţional de Film de la Toronto, omologul său din partea vorbitoare de engleză a Canadei, Festivalul de la Montreal, Quebec, prezintă diferite tipuri de filme din toată lumea şi foarte puţine sau deloc din cele produse la Hollywood.

Povste de dragoste_1Lungmetrajul Poveste de dragoste este un film despre iubirea dintre doi tineri artiști din zilele noastre.

În preajma sărbătorilor de iarnă, într-un oraș vechi și fermecător din Transilvania, Sebastian și Aprilia încep o frumoasă poveste de dragoste. Doar că nu e atât de simplu cum pare.

Aflată în aria de influență a trei bărbați cu personalități puternice, Aprilia este nevoită să găsească echilibrul între viața de adult și alegerile unei inimi de copilă. E vremea Crăciunului și viata îi rezervă acestei tinere frumoase și talentate doar cadourile pe care este suficient de puternică să le primească.

Dragostea învinge întotdeauna, sau nu?

Alături de Dragoş Bucur și de Raluca Aprodu, în film joacă Ducu Darie, Mimi Brănescu, Mirela Oprişor, Vlad Zamfirescu, Ionuț Bora, Gabriela Popescu.

Poveste de dragoste este un film diferit de #Selfie, cu o poveste universală despre iubire și despre încercările prin care trebuie să treacă un cuplu. Selecția la Montreal, ca și cea de la Mons, este o reală bucurie pentru întreaga echipă a filmului, alături de care a fost o plăcere să lucrez. Acest film este pentru public, așa că  juriul în fața căruia avem cele mai mari emoții este format din spectatorii din România, care vor putea vedea filmul în cinematografe la finalul acestui an”, a declarat regizoarea Cristina Iacob.

Poveste de dragoste a rulat în premieră internațională în cadrul Festivalului filmului de dragoste de la Mons, unde a fost selectat în competiția internațională.

La Montreal, filmul va rula pe 31 august, de la ora 12,30 și pe 1 septembrie, de la ora 21,30.

Scenariul filmului este semnat de Cristina Iacob și Dan Chiriac. Poveste de dragoste a avut parte de o echipă de excepție. Imaginea îi aparține lui Viorel Sergovici, scenografia este semnată de Călin Papură, iar costumele de Doina Levintza. Montajul a fost realizat de Ovidiu Văcaru și Cătălin Cristuțiu, iar muzica originală aparține HaHaHa Production. Sunet, Dragoș Stanomir, iar mixajul, Cristinel Șirli (Creative Sound). Poveste de dragoste este produs de MediaPro Entertainment și Zazu Film.

În România, lungmetrajul va fi lansat la finalul anului 2015, distribuit de Zazu Film.

Vanatorii de oameni - PosterVanatorii de Oameni – din 4 septembrie la cinema

În data de 4 septembrie 2015 va avea loc în cinematografele din România premiera filmului Vânătorii de Oameni, în regia lui  Mikkel Nørgaar (Camera Groazei).

Filmul este distribuit de Independența Film.

O producție Danemarca-Suedia-Georgia, filmul reprezintă o adaptare după cartea de succes a scriitorului danez Jussi Adler Olsen, The Absent One. Camera Groazei, primul titlu din seria Department Q, este o adaptare după romanul The Keeper of Lost Causes, aparținând aceluiași autor.

Regizorul danez Mikkel Nørgaar a declarat despre film: „Este o poveste de dragoste. Dar nu o poveste de dragoste din care ați vrea să faceți parte. Este o poveste de dragoste din tinerețe, care s-a terminat rău. Când pasiunea se transformă în posesivitate, te trezești făcând lucruri inadmisibile care depășesc orice limită. Și cănd îți dai seama cât de departe s-a ajuns, e prea târziu.

Sinopsis

In 1994 doi gemeni au fost găsiți omorâți într-un mod brutal într-un hambar.

Mai multe indicii duc către un grup alcătuit din elevi dintr-o categorie socială bine poziționată, de la un colegiu din apropierea locului crimei, dar cazul a fost considerat rezolvat pentru că la vremea respectivă o persoana și-a declarat vinovăția și a fost condamnată pentru crimă.

Peste 20 de ani, cazul ajunge la detectivul Carl Mørck (Nikolaj Lie Kaas), iar acesta realizează că ceva nu este în regulă. Împreună cu partenerul său, Assad (Fares Fares), Carl începe să reinvestigheze cazul, pornind de la un telefon disperat din trecut, primit de la o tânără.

În foarte scurt timp, căutarea acestei tinere (Kimie) devine centrul anchetei. Ea a dispărut în aceeași perioadă în care s-au petrecut crimele.

Însă nu doar Carl și Assad încearcă să o găsească pe Kimie.

Este vorba despre putere și despre abuzul de putere. Despre ce e capabil să facă cineva atunci când crede că este de neoprit. Este vorba despre lupta unui bărbat de a îndrepta în prezent o greșeală din trecut. Despre încercarea lui de a salva un suflet, cu prețul de a-și risca propria viață.“, a adăugat Mikkel Nørgaar

„Un etaj mai jos”, selecționat la cel mai mare festival din America de Nord

După premiera mondială la Festivalul de la Cannes, cel mai nou film semnat de Radu Muntean, Un etaj mai jos, își continuă traseul în marile festivaluri ale lumii. Pelicula a fost selecționată la Festivalul Internațional de Film de la Toronto (10 – 20 septembrie), cel mai mare eveniment de gen din America de Nord, ajuns la a 40-a ediție. Un etaj mai jos va avea premiera nord-americană în secțiunea Contemporary World Cinema, dedicată celor mai bune producții arthouse recente din întreaga lume.

„În acest thriller cu ardere lentă, excelent executat, al regizorului român Radu Muntean, un bărbat care a fost martor la preludiul unei crime decide să tacă și să-și vadă de viață – până într-o zi, când posibilul ucigaș bate la ușă și începe să se insinueze în viața lui, a soției și a fiului său”, notează selectorii Festivalului de la Toronto.

Un etaj mai jos_foto2Un etaj mai jos va rula în cinematografele din România începând cu 18 septembrie și va putea fi văzut în sălile din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Alba Iulia, Braşov, Brăila, Botoşani, Călăraşi, Constanța, Craiova, Oneşti, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Târgu Mureş, Timişoara şi Tulcea.

Filmul spune povestea lui Pătrașcu, care, după ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, trebuie să înfrunte doi „vecini” foarte apropiaţi: unul este ucigaşul, celălalt este propria sa conştiinţă. Protagoniştii filmului sunt actorii Teodor Corban, Iulian Postelnicu şi Oxana Moravec.

Radu Muntean se află la al cincilea lungmetraj din carieră și la a patra colaborare cu Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu în calitate de co-scenariști, dar şi cu Tudor Lucaciu (director de imagine) şi cu Dragoş Vîlcu (producător Multi Media Est). Trei dintre filmele sale au fost selecționate la Festivalul de la Cannes. În 2008, a fost invitat în Quinzaine de Réalisateurs cu filmul Boogie, iar în 2010 şi 2015 a revenit la Cannes în selecţia oficială, secţiunea Un Certain Regard, cu Marţi, după Crăciun, respectiv Un etaj mai jos.

La Cannes, Un etaj mai jos a fost primit entuziast de mai toate marile publicaţii de cinema ale lumii – de la „Variety”, „Screen Internaţional”, „The Hollywood Reporter” și „Positif” la „Le Monde” sau „Le Figaro”. Grație cronicilor din presa internațională, filmul a fost achiziționat de distribuitori din teritorii precum Canada, America Centrală, Argentina, Italia, Ungaria, Grecia, Turcia, Elveția, Cehia și Slovacia, vânzările la nivel internațional fiind gestionate de Films Boutique.

În România, Un etaj mai jos este distribuit de către Transilvania Film.

Proiectul de film „Cinema, Mon Amour”, premiat la Sarajevo

Proiectul de documentar Cinema, Mon Amour, regizat de Alexandru Belc, a câștigat două premii la Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo (14 – 22 august), în cadrul workshop-ului destinat proiectelor aflate în post-producție Docu Rough Cut Boutique. Cat & Docs Award și Croatian Radio Television HRT Award, ambele în valoare de 2000 de euro, au fost anunțate joi seara, în prezența realizatorilor. Din delegația filmului la Sarajevo au făcut parte regizorul Alexandru Belc, monteurul Ioachim Stroe și producătorul Tudor Giurgiu.

Cinema Mon AmourOrganizat împreună cu Balkan Documentary Center, workshop-ul Docu Rough Cut Boutique oferă mentorat pe cinci proiecte selecționate în faza de lucru, timp de un an, și facilitează întâlniri cu experți și oameni-cheie care pot contribui la finalizarea acestora. În perioada festivalului, timp de patru zile, realizatorii filmelor lucrează intensiv la documentarele lor cu profesioniști în domeniu.

Aflat încă în lucru, proiectul Cinema, Mon Amour a fost demarat acum trei ani, la ideea producătorului Tudor Giurgiu, ca parte a campaniei „Salvați Marele Ecran!” (www.salvatimareleecran.ro).

Cinema, Mon Amour urmărește povestea lui Victor Purice, salariat România Film, managerul Cinema Dacia Panoramic din Piatra Neamț, locul în care muncește de aproape 43 de ani. Victor și oamenii lui de bază, Cornelia și Lorena, sunt singurii angajați rămași în cinematograf după criza care a lovit majoritatea sălilor din rețeaua de stat din țară. Filmul analizează, totodată, motivele din spatele degradării sălilor de cinema, oferind o imagine actuală a cinematografelor funcționale sau abandonate, la nivelul întregii țări.

Filmul se află în faza finală de post-producție și a fost înscris la marile festivaluri de documentar ale toamnei, premiera fiind programată pentru anul 2016. Alexandru Belc a mai regizat documentarele 8 Martie (2012) și Rebel, Rebel (2009, co-autor Mihai Bauman), acesta din urmă selecționat la Visions du Réel Documentary Festival, Nyon, Elveția.

Cinema, Mon Amour este o producție Libra Films, în coproducție cu HBO România și Pink Productions (Cehia).

Articole similare

Noutăți săptămânale Netflix: 6 Underground, The Witcher, Dracula

Jovi Ene

Mircea Dinescu și aniversarea „PEN România – 95 de ani”, în deschiderea FIPB 2017

Jovi Ene

Concurs: Câștigă 5 cărți ”Lenin. O viaţă de revoluţionar”, de Christopher Read, oferite de Editura Meteor Press! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult