Știrile săptămânii: Touch Me Not în competiție la Berlin; Pororoca, în competiția Voices a Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam; Weekend cu filme de Oscar la Cinema Elvire Popesco, între 19-21 ianuarie; „Gloria” unei fapte bune (și decăderea ei), din 26 ianuarie în cinematografe; S-a lansat trailer-ul noului serial AMC „The Terror”; Pororoca, de vineri în 26 de cinematografe din România; Programul Cinematecii Române: 20-28 ianuarie; Milițianul, Dacia 1300, portretul lui Ceaușescu și alte citate ale epocii comuniste, în trailerul oficial al poveștii celui mai mare spărgător de bănci român fugit în Ungaria, „Banditul Whisky”.
Touch Me Not în competiție la Berlin
Touch Me Not, filmul de debut al regizoarei Adina Pintilie, a fost selecționat pentru cea de-a 68-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, marcând astfel o premieră: este prima regizoare de film din România care participă în competiția oficială a festivalului.
Dieter Kosslick, directorul festivalului, scrie în scrisoarea oficială de invitație:
Mai întâi de toate, permiteți-mi să vă mulțumesc pentru că ne-ați oferit marea oportunitate de a vedea TOUCH ME NOT pentru festivalul nostru. Cu toții am fost profund impresionați, de aceea vă rog să acceptați felicitările mele.
Filmul este o explorare personală care pune sub semnul întrebării ideile preconcepute pe care le avem despre intimitate, ca aspect fundamental al existenței umane.
A câștigat, printre altele, Premiul ARTE France la Cinemart în cadrul Festivalului Internațional de Film Rotterdam, Premiul principal de producție la Torino Filmlab și premiul Cinelink Work-in-Progress în cadrul Festivalului Internațional de Film Sarajevo și a fost selectat în Atelier Cinefondation din Cannes și la piața de finanțare Venice Gap Financing Market din cadrul Festivalului de la Veneția.
Lungmetrajul este prima parte a unui viitor proiect de artă multi-platform, susținut printre altele de Centrul Pompidou din Paris, de Muzeul Național de Artă Contemporană din București, Muzeul de Artă Modernă din Varșovia și Centrul de Artă Spinnerei Leipzig.
Explorând, dincolo de tabuuri, rolul esențial pe care intimitatea îl joacă în dezvoltarea umană, TOUCH ME NOT își propune să deschidă noi perspective, să educe, să promoveze toleranța și libertatea de expresie, să creeze un spațiu de (auto-)reflectare, provocând privitorul să își reevalueze propriile idei cu privire la intimitate.
Filmat pe o perioadă de 10 săptămâni, între anii 2015 și 2017, cu o distribuție mixtă de actori profesioniști și persoane reale, Touch Me Not reunește oameni din întreaga Europă: Laura Benson(Anglia/Franța), Tomas Lemarquis (Islanda/Franța), Christian Bayerlein (Germania), Grit Uhlemann(Germania), Hanna Hofmann (Germania), Seani Love (Anglia/Australia), Irmena Chichikova (Bulgaria) și Dirk Lange(Germania).
Laura Benson este o actriță franceză de origine britanică și profesoară de actorie la celebrul studio parizian Atelier international de théâtre Blanche Salant. Joacă în „The Lover” de Jacques Doillon în 1987 și în anul urmator, în „Dangerous Liaisons” de Stephen Frears. Apoi este aleasa de Alain Resnais în „I Want to Go Home” (1990), Robert Altman („Ready-to-wear”, 1994) și Patrick Timsit („The American”, 2004).
Tómas Lemarquis actor de origine islandezo-franceza, a studiat teatru la Cours Florent în Paris (unde a fost coleg de clasa cu actrița Audrey Tautou), și la Reykjavík School of Fine Arts din Islanda. Este, probabil, cel mai bine cunoscut pentru apariția sa în 2003 în filmul islandez „Nói Albínói”. Recent, el a apărut în filme precum “Blade Runner 2049”, „Snowpiercer” și „X-Men: Apocalypse”.
Premiera de gală a filmului va avea loc la Berlin pe 22 februarie 2018 la orele 22 și vor exista transmisiuni live de pe covorul roșu, unde delegația română se va deplasa cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Berlin.
BIO-FILMOGRAFIE REGIZOR:
Cel mai recent scurtmetraj al său, JURNAL #2, o coproductie Olanda-Romania, a câștigat Premiul ZONTA pentru cel mai bun film semnat de o regizoare in cadrul Festivalului Internațional de Scurtmetraj de la Oberhausen 2013, în vreme ce scurtmetrajul său anterior BALASTIERA #186 a fost selecţionat la categoria Scurt-metraje de Autor în cadrul Festivalul De Film de la Locarno 2008.
Pororoca, în competiția Voices a Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam
Pororoca, filmul care i-a adus trofeul pentru Cel mai bun actor lui Bogdan Dumitrache la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian, va fi prezentat în competiția Voices a Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam, care va avea loc în perioada 24 ianuarie – 4 februarie.
Pororoca va fi lansat în cinematografele din România pe 19 ianuarie și este cel mai recent film semnat de Constantin Popescu (cunoscut pentru filme precum “Portretul luptătorului la tinerețe”, “Principii de viață” sau scurtmetrajul „Porcul” din „Amintiri din epoca de aur”).
În secțiunea Voices a Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam concurează 25 de filme din întreaga lume, filme ale unor regizori care ”au o voce unică și care prezintă condiția umană dintr-un punct de vedere unic”. Pororoca spune povestea lui Tudor (Bogdan Dumitrache) și a Cristinei (Iulia Lumânare). Cei doi duc o viaţă de cuplu obişnuită, fără alte griji aparente, altele decât cele inerente, legate de creşterea şi educaţia copiilor: Maria (5 ani) şi Ilie (7 ani). Într-o duminică dimineaţă, Tudor iese cu copiii în parcul din apropierea blocului. Într-o clipă de neatenţie a tatălui, Maria dispare. Împreună cu alţi părinţi, Tudor o caută frenetic prin zonă. 30 de minute mai târziu, Tudor anunţă poliţia. Maria este considerată, oficial, dispărută.
Trailer: https://youtu.be/W7Zc2vbmZQE
FB Page: www.facebook.com/Pororoca.filmul
“M-am întrebat întotdeauna cum ar putea un personaj – care nu este nici criminal, nici vreun justițiar, ci doar un simplu om – reacționa într-o situație similară (cu cea prin care trece personajul din poveste) și m-am străduit să transpun cinematografic această ipoteză. Am vrut să explorez natura și trăirile umane, dar și granițele suferinței și ale autocontrolului. Povestea mea este doar una dintre posibilități. Dar cât de probabilă este o astfel de posibilitate? Ar fi interesant de găsit răspunsul la această întrebare. Și sper că Pororoca oferă răspunsul potrivit, limitându-ne, bineînțeles, la subiectul de față și felul în care acesta este tratat”, spune regizorul Constantin Popescu.
Pororoca este denumirea unui fenomen care se petrece pe Amazon, când apele Oceanului Atlantic se năpustesc în sus pe fluviu și râurile adiacente, formând valuri care pot atinge înălțimi de 4 m. Numele său provine din limba indigenă Tupi, tradus „răget puternic” sau „care poate distruge totul cu o furie intensă”.
”Tudor Ionescu, personajul nostru – este într-un moment al vieții lui în care viața s-a întors împotriva lui și totul curge nefiresc.”, spune Bogdan Dumitrache, care pentru acest rol a lucrat cu un psiholog și a trebuit să slăbească 10 kilograme în 5 săptămâni.
„Pororoca” este o producție Scharf Film, Irrévérence Films, susținut de CNC România, Centre national du cinéma et de l’image animée, Aide aux Cinémas du Monde, Institut Français, cu sprijinul Eurimages.
Scenariul și regia sunt semnate de Constantin Popescu. Din distribuția filmului fac parte: Bogdan Dumitrache, Iulia Lumânare, Adela Mărghidan, Ştefan Răuş, Constantin Dogioiu, Elvira Deatcu, Ioana Flora, Adina Lucaciu, Emanuel Pârvu, Izabela Neamţu, Dragoş Olaru, Angel Popescu, Mircea Gheorghiu. Imaginea este semnată de Liviu Mărghidan, montajul – Corina Stavilă, sound design – Mihai Bogos.
„Pororoca” va fi distribuit în cinematografele din România de către Bad Unicorn, începând cu data de 19 ianuarie.
Weekend cu filme de Oscar la Cinema Elvire Popesco, între 19-21 ianuarie
Cele mai titrate filme europene ale anului 2017, propuse sau aflate în cursa pentru Oscarul la categoria “Cel mai bun film într-o limbă străină”, vor putea fi urmărite în cadrul Oscar Weekend. Evenimentul, care are loc în weekend-ul 19-21 ianuarie, la Cinema Elvire Popesco, se află anul acesta la a patra ediție. Cinefilii vor avea ocazia să vizioneze producții cinematografice precum 120 BPM/bătăi pe minut (Robin Campillo, Franța), Marele Premiu la Cannes 2017, Loveless (Andrei Zvyagintsev, Rusia), recompensat la Cannes cu Premiul Juriului, On Body and Soul (Ildiko Enyedi, Ungaria), marele câștigător al Festivalului Internațional de Film de la Berlin, din 2017, Happy End (Michael Haneke, Austria) și Fixeur (Adrian Sitaru, România).
Oscar Wekend are loc înaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 90-a ediție a premiilor Oscar (23 ianuarie). Gala decernării trofeelor va avea loc pe 4 martie.
„Loveless”, este cel mai recent film al regizorului rus Andrei Zvyagintsev (Leviathan, Elena), distins la Cannes cu Premiul Juriului 2017. Pelicula sugerează falimentul moral al societăţii ruse a momentului, prin povestea unei familii în descompunere. Borys și Zhenya divorțează. Certându-se constant, și pe cale să vândă apartamentul, se pregătes separat, de noile lor vieți: Boris, cu prietena sa mai tânără și însărcinată, iar Zhenya cu amantul bogat care-și dorește mult să se căsătorească. Niciunul dintre ei nu pare interesat de copilul lor de 12 ani, Alyosha. Până când acesta dispare. Acțiunea filmului „120 BPM/bătăi pe minut”, regizat de francezul Robin Campillo, Marele Premiu la Cannes 2017, are loc în Franța, la începtul anilor ’90. Pentru că SIDA face nenumărate victime de mai bine de 10 ani, activiștii de la Act Up-Paris își intensifică acțiunile în lupta contra indiferenței generale. Viața lui Nathan, care s-a alăturat grupului de curând, este bulversată de întâlnirea cu Sean, un militant radical. Producția franceză va intra în cinematografele din România începând cu 26 ianuarie 2018.
„Fixeur” în regia lui Adrian Sitaru a avut premiera în 2016, la Festivalul de la Toronto, a fost premiat la Les Arcs European Film Festival pentru cel mai bun actor (Tudor Aaron Istodor) şi cu o menţiune specială a juriului și a fost prezentat în festivaluri internaționale renumite ca Ghent, Cairo, D’A – Festivalul Filmului de Autor din Barcelona, goEast de la Wiesbaden sau Torino. Filmul povestea lui Radu, un tânăr jurnalist care dorește să lucreze în presa internațională. Repatrierea din Franța a unei prostituate minore îi oferă tânărului ocazia de a-și arăta abilitățile de reporter, motiv pentru care pleacă în Transilvania, împreună cu o echipă de la o televiziune franceză, condusă de un jurnalist celebru. La fața locului, sarcina lui Radu se dovedește a fi mult mai complicată decât părea inițial.
„On Body and Saul”, marele câștigător al Festivalului Internațional de Film de la Berlin din 2017, este o poveste de dragoste atipică, între doi introvertiți singuratici, Endre, directorul economic al unui abator, și Maria, noul inspector al calităţii trimis de autorităţi, care descoperă întâmplător un lucru cu totul neobișnuit: au vise recurente identice, în fiecare noapte. Cu o acțiune care se desfășoară pe fundalul crizei migrației în Europa, „Happy End” spune povestea unei familii burgheze din Calais în stilul sumbru și realist al regizorului. Portul francez Calais este unul dintre locurile fierbinți ale migrației din Europa. Numeroși refugiați disperați, care trăiesc în tabere de corturi pe care autoritățile încearcă tot timpul să le dezafecteze, intenționează să treacă în Marea Britanie traversând Canalul Mânecii. Regizorul Michael Haneke a câștigat un premiu Oscar, în 2013, cu filmul „Amour”, o poveste despre dragoste la finalul vieții unui cuplu.
Program Oscar Weekend 2018
Sâmbătă, 20 ianuarie
14:30 – Fixeur, de Adrian Sitaru (1h 38 min) – România
16:30 – Loveless, de Andrei Zvyagintsev (1h 7 min) – Rusia
19:00 – 120 BPM/bătăi pe minut, de Robin Campillo (2h 24 min) – Franța
Duminică, 21 ianuarie
14:00 – On Body and Soul, de Ildiko Enyedi (1h 56 min) – Ungaria
16:30 – 120 BPM/bătăi pe minut, de Robin Campillo (2h 24 min) – Franța
19:30 – Happy End, de Michael Haneke (1h 47min) – Austria
Oscar Weekend este organizat de Voodoo Films si Asociatia Cinemascop in parteneriat cu Ambasada Franței, Institutul Francez din București, Independența Film, Bad Unicorn, Domestic Film
Biletele și sunt disponibile pe Eventbook.ro și la casieria cinematografului Elvire Popesco.
Pentru proiecțiile filmului 120 BPM/bătăi pe minut din 20 și 21 ianuarie, elevii de liceu care au peste 15 ani au acces la bilete cu valoare de 5 lei. Reducerea se aplică pe baza prezentării legitimației/carnetului de elev.
„Gloria” unei fapte bune (și decăderea ei), din 26 ianuarie în cinematografe
A fost întotdeauna dificil să fii o persoană onestă, morală într-o lume coruptă și, așa cum demonstrează „Gloria” este și din ce în ce mai ridicol. Această nouă realizare a cinematografiei bulgare, regizată de Kristina Grozeva și Petar Valchanov pe baza unui scenariu scris alături de Decho Taralezhkov, este filmul câștigător al Mențiunii speciale a Juriului în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, 2017. „Gloria” va ajunge în cinematografele din România începând cu 26 ianuarie, fiind distribuit de Transilvania Film. Trailer: https://goo.gl/c2a1GR
Când Tsanko Petrov (Stefan Denolyubov), un muncitor la căile ferate, găseşte milioane de leva pe şine, ia decizia să predea întreaga sumă poliţiei. Statul îl recompensează cu un ceas de mână, doar că acesta se strică numaidecât. În acelaşi timp, Julia Staikova (Margita Gosheva), şefa departamentului de PR din Ministerul Transporturilor, îi pierde vechiul ceas. Astfel începe lupta disperată a lui Petrov de a-şi recupera ceasul, dar şi demnitatea.
“Gloria” este o traducere exacta pentru marca ceasului rusesc Slava, deși titlul este menit să rezoneze dincolo de ceasul iubit. Importanța titlului este un element cheie în film, deoarece ceasurile multiple – biologice și temporale – sunt inevitabil prezente din momentul deschiderii, când o voce anunță timpul ținând cont și de secunde. Lucrând într-o gară, Tsanko Petrov (Stefan Denolyubov) se asigură că ceasul său este exact, dar și ascultă cu o jumătate de ureche la televizor un raport despre corupția guvernului. Aceste două teme, a timpului și a corupției, stau la baza filmului “Gloria” și radiază spre o concluzie obscură.
“Din punct de vedere vizual, “Gloria” găsește un fel de realism omniprezent care ar putea să reamintească anumitor spectatori că Bulgaria și România împart ocazional mai mult decât o graniță geografică. Valchanov, prin montajul filmului, știe cum să obțină efectul maxim prin alinierea secvențelor într-un mod deosebit, iar finalul plin de suspans, însoțit de o melodie de jazz deliberat de incongruentă, este o lecție în trepidarea subevaluată în afara camerei.” declară Jay Weissberg în cronica sa de pe Variety.
După premiera din cadrul Festivalului de Film de la Locarno, filmul „Gloria” a câștigat imediat o mare parte din public pentru modul inedit prin care expune tema corupției, o temă des discutată în ultimul timp, în majoritatea societăților. Prezența filmului în cadrul competiției festivalului de la Locarno, 2016, a fost recompensată cu Premiul “Don Quijote” (mențiune specială). Această distincție a fost completată cu numeroase alte premii, printre care și Mențiunea specială a Juriului în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, 2017.
„Gloria” va fi distribuit în cinematografele din România din 26 ianuarie, de Transilvania Film.
S-a lansat trailer-ul noului serial AMC „The Terror”
Postul AMC a lansat trailer-ul serialului original producție proprie „The Terror” (creat de producătorii executivi Ridley Scott, David Kajganich și Soo Hugh și inspirat de romanul omonim al lui Dan Simmons, din 2007). Noua poveste este un thriller plin de suspans care va fi lansat la noi cu un episod de două ore, pe 29 martie 2018, de la ora 22:00. Premiera este programată la trei zile după cea americană.
Trailer-ul poate fi văzut aici: https://www.youtube.com/watch?v=LylRivcOYfs.
Inspirat de o poveste adevărată, „The Terror” se centrează pe o periculoasă expediție a Marinei Navale britanice într-un teritoriu încă neexplorat. Echipajul vrea să descopere Pasajul de nord-vest, calea de acces din Oceanul Arctic spre Pacific, de-a lungul coastei nordice a Americii de Nord. Pe o vreme chinuitoare, având la dispoziție resurse limitate, din ce în ce mai puțină speranță și temându-se de necunoscut, echipajul este împins până la limite. „The Terror” ilustrează ce se poate întâmpla cu un grup de bărbați înghețați, izolați și blocați la capătul Pământului, care sunt disperați să supraviețuiască și care nu se luptă doar cu elementele naturii, ci și între ei.
Distribuția serialului de 10 episoade îi include pe: Jared Harris (The Crown, Mad Men: Nebunii de pe Madison Avenue), în rolul Căpitanului Francis Crozier; Tobias Menzies (Străina), în rolul Căpitanului James Fitzjames; Ciarán Hinds (Urzeala tronurilor), în rolul lui Sir John Franklin; Paul Ready (Cuffs), în rolul Dr. Henry Goodsir; Adam Nagaitis (Sufragete), în rolul lui Cornelius Hickey; Nive Nielsen (Lumea nouă), care o joacă pe Lady Silence; Ian Hart (În căutarea Tărâmului de Nicăieri), în rolul lui Thomas Blanky; Trystan Gravelle (Mr. Selfridge), în rolul lui Henry Collins.
Filmat în Budapesta, serialul „The Terror” este produs de Scott Free, Emjag Productions și Entertainment 36, în colaborare cu AMC Studios. Pe lângă Kajganich și Hugh, lista producătorilor executivi îi mai include pe Ridley Scott, David W. Zucker, Alexandra Milchan, Scott Lambert și Guymon Casady.
Pororoca, de vineri în 26 de cinematografe din România
Pororoca, filmul care i-a adus trofeul pentru Cel mai bun actor lui Bogdan Dumitrache la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian, va fi lansat în cinematografele din România pe 19 ianuarie. Pororoca va rula în 19 orașe din România, pe 26 de ecrane, astfel:
BUCUREȘTI: Cinema City Romania AFI Palace Cotroceni, Grand Entertainment din Băneasa Shopping City, Cinema Elvire Popesco, Cinema Union, Cinema Țăranului Român, Movieplex Cinema, Happy Cinema București, Cinema Europa; CLUJ NAPOCA: Cinema Victoria, Cinema Florin Piersic; TIMIȘOARA: Cinema City Romania (Shopping City, Timișoara); CONSTANȚA: Cinema Cityplex Constanța; BRAȘOV: Cinema One Brașov; TÂRGU MUREȘ: Cinema Arta; IAȘI: Ateneul din Iași; GALAȚI: Cinema City; SUCEAVA: Cinema City; BOTOȘANI: Cinema Unirea; BÂRLAD: Cinema Cityplex Victoria; CRAIOVA: Cinema Patria; PITEȘTI: Cinema Trivale. PIATRA NEAMȚ: Cinema Dacia; TÂRGU JIU: Cinema Sergiu Nicolaescu; SFÂNTU GHEORGHE: Cinema Arta by Cityplex; LUGOJ: Cinema Bela Lugosi; GURA HUMORULUI: Centrul Cultural Gura Humorului; ODORHEIU SECUIESC: Cinematograful Studio.
Pororoca va fi prezentat săptămâna următoare în competiția Voices a Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam, care va avea loc în perioada 24 ianuarie – 4 februarie.
Cel mai recent film semnat de Constantin Popescu (cunoscut pentru filme precum “Portretul luptătorului la tinerețe”, “Principii de viață” sau scurtmetrajul „Porcul” din „Amintiri din epoca de aur”) spune povestea lui Tudor (Bogdan Dumitrache) și a Cristinei (Iulia Lumânare). Cei doi duc o viaţă de cuplu obişnuită, fără alte griji aparente, altele decât cele inerente, legate de creşterea şi educaţia copiilor: Maria (5 ani) şi Ilie (7 ani). Într-o duminică dimineaţă, Tudor iese cu copiii în parcul din apropierea blocului. Într-o clipă de neatenţie a tatălui, Maria dispare. Împreună cu alţi părinţi, Tudor o caută frenetic prin zonă. 30 de minute mai târziu, Tudor anunţă poliţia. Maria este considerată, oficial, dispărută.
Trailer: https://youtu.be/W7Zc2vbmZQE
FB Page: www.facebook.com/Pororoca.filmul
“Filmul îşi propune să prezinte o situaţie dramatică des întâlnită, dispariţia unui copil. Modul în care ea afectează viaţa unui cuplu, cum îl erodează, cum îl descompune, în ultimă instanţă, în elementele de bază ce alcătuiesc sentimentele care ies la iveală în urma unei astfel de drame – vina, durerea, furia, deznădejdea. Ca şi modul în care cuplul încearcă să facă faţă unei astfel de încercări tulburătoare, în lipsa răspunsurilor de orice fel. Povestea se concentrează, încetul cu încetul, pe transformarea lui Bogdan şi pe modul în care acesta încearcă, obsesiv, să-şi găsească fetiţa sau măcar să afle ce s-a întâmplat cu ea.”, mai spune regizorul Constantin Popescu.
Reacții internationale:
Presa internațională a primit cu entuziasm lansarea filmului Pororoca, iar cronicile la superlativ au plasat filmul românesc printre favoritele finalului de 2017, încă de la prima proiecție. Prestigioasa publicație Variety spune despre Pororoca că este un film cu o ”forță emoțională puternică” care îl propulsează pe regizorul Constantin Popescu în rândul marilor regizori români. Screen Daily face o paralelă între personajul Tudor, jucat de Bogdan Dumitrache și Keane al lui Lodge Kerrigan -, un ”portret minunat al unei minți necruțate de durere”. Canalul TCM a numit “Pororoca” drept un film “colosal”. Revista de cinema eam Magazine spune despre film că este “o demonstrație de mizanscenă, ce subliniază talentul unui cineast care distruge spiritul rigid obișnuit al cinemaului practicat de conaționalii săi și ce atinge un pisc inedit al excelenței în cinemaul recent european”, în timp ce EcoDiario vorbește despre modul în care regizorul reușește, prin Pororoca, „să își scufunde publicul într-o silențioasă putere a vinei„. Despre vină, neputință și nebunie vorbește și El Diario Vasca, care spune despre Constantin Popescu că “demontează prin Proroca o poveste în care durerea și disperarea prefațează năruirea emoțională a protagoniștilor”. Cei de la Inperdibles spun despre “Pororoca” că este “o dovadă a excelentului cinema românesc, povestea unei obsesii duse la extrem, cu o regie excelentă ce poartă semnătura lui Constantin Popescu”.
Intenție artistică:
”Am vrut să explorez natura și trăirile umane, dar și granițele suferinței și ale autocontrolului. Povestea mea este doar una dintre posibilități. Dar cât de probabilă este o astfel de posibilitate? Ar fi interesant de găsit răspunsul la această întrebare. Și sper că Pororoca oferă răspunsul potrivit, limitându-ne, bineînțeles, la subiectul de față și felul în care acesta este tratat”, spune regizorul Constantin Popescu.
Pororoca este denumirea unui fenomen care se petrece pe Amazon, când apele Oceanului Atlantic se năpustesc în sus pe fluviu și râurile adiacente, formând valuri care pot atinge înălțimi de 4 m. Numele său provine din limba indigenă Tupi, tradus „răget puternic” sau „care poate distruge totul cu o furie intensă”.
„Pororoca” este o producție Scharf Film, Irrévérence Films, susținut de CNC România, Centre national du cinéma et de l’image animée, Aide aux Cinémas du Monde, Institut Français, cu sprijinul Eurimages.
Scenariul și regia sunt semnate de Constantin Popescu. Din distribuția filmului fac parte: Bogdan Dumitrache, Iulia Lumânare, Adela Mărghidan, Ştefan Răuş, Constantin Dogioiu, Elvira Deatcu, Ioana Flora, Adina Lucaciu, Emanuel Pârvu, Izabela Neamţu, Dragoş Olaru, Angel Popescu, Mircea Gheorghiu. Imaginea este semnată de Liviu Mărghidan, montajul – Corina Stavilă, sound design – Mihai Bogos.
„Pororoca” va fi distribuit în cinematografele din România de către Bad Unicorn, începând cu data de 19 ianuarie.
Programul Cinematecii Române: 20-28 ianuarie
A venit în sfârșit iarna, după o lungă, lungă așteptare. Dar zăpadă nu prea e, vacanțele s-au cam terminat, așa că mersul la cinema pare una din cele mai bune variante, în condițiile date.
Aniversări românești
Virgil Calotescu, 90 de ani de la naștere (16 ianuarie)
Miercuri, 24 ianuarie, Cinemateca Eforie, ora 17.00
Cinematografia românească astăzi
Dacă nu ați apucat să vedeți cele mai noi producții românești, vă așteptăm!
- Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor: sâmbătă, 20 ianuarie, Cinemateca Eforie, ora 12.00
- Călugărițele Vrăjitoare: vineri, 26 ianuarie, Cinemateca Eforie, ora 19.00
Premieră: POROROCA
România-Franța / 2017 / 150’ / color / s.eng. / Thriller psihologic
R: Constantin Popescu
Cu: Bogdan Dumitrache, Iulia Lumânare, Constantin Dogioiu
POROROCA spune povestea lui Tudor (Bogdan Dumitrache) și a Cristinei (Iulia Lumânare). Cei doi duc o viaţă de cuplu obişnuită, fără alte griji aparente, altele decât cele inerente, legate de creşterea şi educaţia copiilor: Maria (5 ani) şi Ilie (7 ani).
Într-o duminică dimineaţă, Tudor iese cu copiii în parcul din apropierea blocului. Într-o clipă de neatenţie a tatălui, Maria dispare. Împreună cu alţi părinţi, Tudor o caută frenetic prin zonă. 30 de minute mai târziu, Tudor anunţă poliţia. Maria este considerată, oficial, dispărută.
Premiul pentru Cel mai bun actor și nominalizare pentru Cel mai bun film – San Sebastián 2017
Proiecții:
- sâmbătă, 20 ianuarie, ora 16:00 – Cinemateca Union
- duminică, 21 ianuarie, ora 16:00 – Cinemateca Union
- marți, 23 ianuarie, ora 18:30 – Cinemateca Union
- miercuri, 24 ianuarie, ora 16:00 – Cinemateca Union
Festivalul Filmului Pakistanez
Pe 19-21 ianuarie are loc și prima ediție a Pakistan Film Festival, cu ocazia celebrării a 70 de ani de independență.
Proiecțiile vor fi la Cinemateca Eforie, iar intrarea este liberă!
Program
A doua zi (Sâmbătă, 20 ianuarie 2018)
16.00 – 19.00: Ho Mann Jahaan (Film)
19.15 – 20.30: Ek Thi Marium (Film)
20.40 – 21.10: Karakoram Pakistan HeliSki (Documentar)
A treia zi (Duminică, 21 ianuarie 2018)
12.45 – 13.45 Rediscovering Pakistan – The Untold Tale” – A Motorcycle Journey (Documentar)
14.00 – 14.30: Burka Avenger – Traffic Rules (Animație)
14.45 – 16.45: Chalay Thay Saath (Film)
17.00 – 17.50: Mabel Aur Main (Scurtmetraj)
Istoria filmului universal în capodopere
Dedicaţi misiunii noastre de promovare a culturii cinematografice, am iniţiat, în mai 2016, un curs de istorie a filmului universal, prezentată prin intermediul capodoperelor celei de-a şaptea artă.
Marți, 23 ianuarie, Cinemateca Eforie, ora 19.00
R: Charles Laughton
Cu: Robert Mitchum, Lillian Gish, Shelley Winters
Tarif unic: 3 lei.
România / 2017 / 119’ / color / s.eng. / Comedie dramatică,
adaptare liberă după romanul omonim al lui Adrian Șchiop
R: Ivana Mladenovic
Cu: Adrian Şchiop, Vasile Pavel-Digudai
Joi, 25 ianuarie, Cinemateca Union, ora 19.00
Proiecție urmată de o discuție cu criticii de film Georgiana Madin și Andrei Luca; eveniment organizat de Asociația Cinefocus, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme – Cinemateca Română.
Milițianul, Dacia 1300, portretul lui Ceaușescu și alte citate ale epocii comuniste, în trailerul oficial al poveștii celui mai mare spărgător de bănci român fugit în Ungaria, „Banditul Whisky”
Pe 16 ianuarie 2018, au fost lansate oficial în România trailerul și afișul filmului „Banditul Whisky”/”The Whiskey Bandit”. Milițianul, mașina Dacia 1300, portretul lui Ceaușescu, lozinci, plus un comandant militar din armata Republicii Socialiste România apar în trailerul filmului, creionând epoca comunistă.
Trailerul oficial al filmului: https://youtu.be/C5d3tLtdVv8
Povestea se bazează pe cazul real al banditului Attila Ambrus, născut la Miercurea Ciuc, cu o copilărie grea în România comunistă, care a fugit apoi din țară, în Ungaria, unde a jefuit 27 de bănci și oficii poștale, strângând peste o jumătate de milion de dolari în șase ani. Cu mustață, geacă de piele, glugă și ochelari de firmă, supranumele de „Banditul Whisky” îi vine de la aroma de Whisky pe care o lasă în urmă, deoarece bea de fiecare dată înaintea unui jaf – fie și numai pentru a se calma.
Filmul, cu ratingul „Nerecomandat copiilor sub 15 ani”, va fi distribuit de Taylor Projects în rețeaua Cinema City din București și din țară, din 26 ianuarie. Attila Ambrus va fi prezent la mai multe proiecții speciale ale filmului, în câteva orașe din țară, pentru a vorbi cu publicul.
Publicația Cineuropa a scris despre producția Banditul Whisky că „este un film polițist/de acțiune desăvârșit, cu un ritm rapid și fluid, filmat într-o manieră elegantă, cu un erou carismatic, cu detalii de epocă și cu o perspectivă ușor satirică asupra tranziției din Ungaria post-comunistă”.
Attila Ambrus este jucat de către debutantul Bence Szalay; iubita acestuia, Kata, e jucată de Piroska Moga (cunoscută pentru rolul din Strangled, regia Arpad Sopsits) iar detectivul care anchetează cazul este jucat de Zoltan Schneider, cunoscut publicului român pentru rolul din producția premiată cu Ursul de Aur în 2017 „On Body and Soul”.
Regizorul născut în Los Angeles de origine maghiară Nimród Antal a devenit în 2003 un star, odată cu filmul său Kontroll, continuând cu mai multe producții de Hollywood, printre care și Predators (2010). Banditul Whisky este primul său film maghiar după 14 ani. Banditul Whisky a avut proiecții speciale la Festivalul de Film de la Varșovia și la Chicago International Film Festival.
Biografie
Attila Ambrus a crescut în Transilvania în anii 1980 și a evadat, ilegal, în Ungaria, călătorind sub un tren de marfă. A devenit portar pentru echipa de hochei din Budapesta. Încercând să obțină un permis de muncă, merge la un oficial corupt care îl ajută trăgând niște sfori, dar în cele din urmă ajunge să jefuiască bănci evitând cu orice preț vărsarea de sânge. „Banditul gentleman” a fost comparat adesea în Ungaria cu Sándor Rózsa, Robin Hood-ul local, iar în România cu haiduci precum Iancu Jianu, Baba Novac sau Andrii Popa. Celebritatea sa a depășit granițele când a evadat din închisoare. Întreaga țară ținea cu el: în sfârșit cineva care a reușit să facă de râs autoritățile.
Box office
Filmul s-a lansat pe 23 noiembrie 2017 în Ungaria, unde a fost un hit de box office, aducând în primul weekend peste 65.000 de spectatori în cinematografe și surclasând blockbuster-ul american Justice League, lansat cu o săptămână înainte. Până pe 15 ianuarie 2018, aproximativ 300.000 de spectatori au văzut filmul în Ungaria. Costurile de producție ale „The Whiskey Bandit” s-au ridicat la 4 milioane de dolari.
Declarația lui Attila Ambrus
Attila Ambrus, astăzi un om liber, mic întreprinzător, a declarat:
„La începutul anilor 1990 aveam o situație al naibii de ușoară, căci în Ungaria nimic nu funcționa. Practic alarmele și camerele de observație erau prăfuite, nu mergeau. Fără doar și poate, mi-am adus și eu contribuția, cu vârf și îndesat, la perfecționarea siguranței în domeniul poliției, al băncilor și al închisorilor. Fără îndoială, am contribuit și eu la faptul că Ungaria este astăzi o țară mult mai sigură din punctul de vedere al oamenilor cu eventuale intenții criminale”.
Trailerul oficial al filmului
Pagina Facebook a filmului