Știrile săptămânii: BOX, cel mai recent lungmetraj semnat de Florin Șerban, în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Toronto și în programul BFI London Film Festival; Cinci filme provocatoare în secțiunea „Exploratorii” la HipTrip Travel Film Festival; Reacții la Toronto: „Un etaj mai jos”, una dintre „comorile ascunse” ale festivalului; 10 ani de Aristoteles Workshop, atelierul de film documentar inițiat de Dan Nuțu; „Un etaj mai jos” – din 18 septembrie, în cinematografe din 15 orașe; Adevăruri despre Europa Centrală și de Est, la Astra Film Sibiu; Șase scurtmetraje internaționale se bat pentru trofeul Little Dracula la Dracula Film Festival 2015; Premianții Un Certain Regard se văd în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest.
BOX în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Toronto și în programul BFI London Film Festival
Filmul BOX, în regia lui Florin Șerban este selectat în competitiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Toronto și în programul BFI London Film Festival, în cadrul selecției Films in Love.
Prima proiecție publică a filmului la Toronto va avea loc în data de 13 septembrie, iar la BFI London Film Festival, pe 16 octombrie.
Variety afirmă despre BOX: „Jumătate dramă socială, jumătate comedie romantică aspră, cel de-al doilea film al lui Florin Șerban este o curiozitate provocatoare “
În rolurile principale sunt Rafael Florea și Hilda Peter (Katalin Varga), scenariul și regia îi aparțin lui Florin Șerban (Eu când vreau să fluier, fluier), iar producător este Fantascope Films. Marius Panduru (Aferim!, Eu când vreau sa fluier, fluier, A fost sau n-a fost) este directorul de imagine al filmului.
Match Factory este agentul internațional al filmului, iar de distribuția în România se ocupă Earlybird.
Filmul va avea premiera în cinematografele din România pe 30 octombrie 2015.
Sinopsis
Vară, stradă încinsă, amiază. Tocuri pe caldarâm. Fusta ce se arcuiește pe coapse și joacă în ritmul pașilor. O adiere de vânt, părul, un surâs discret de femeie ce se știe privită și admirată.
Pași lungi, gambele cu mușchi întinși, tricoul lipit de umerii rotunzi și puternici. Pielea măslinie. O geantă sport purtată de-a curmezișul și privirea lipită de pielea femeii ce merge la câtiva pași în fața lui.
RAFAEL (19) o urmărește pe CRISTINA (34).
BOX este o poveste de dragoste spusă altfel decât în filmele americane.
În ciuda diferenței de vârstă dintre cei doi, Rafael (Rafael Florea) și Cristina(Hilda Peter) au în comun aceeași nevoie disperată de afirmare. De-a lungul filmului, fiecare învață în felul său lecția maturizării și a compromisului.
Realizat de Florin Șerban, regizorul succesului Eu când vreau să fluier, fluier, BOX este o provocare atât emoțională, cât și intelectuală.
Rafael Florea a abandonat școala la vârsta de 13 ani și a urmat cursuri de box. Câțiva ani mai târziu, a fost nevoit să renunțe la box și să își găsească o slujbă pentru a-și întreține familia. Avea 16 ani și jumătate când s-a înscris la cursurile Școlii de Actorie înființate de Florin Șerban. Dupa un an de cursuri și încă un an de casting, probe și repetiții, a fost selectat să joace rolul principal din acest film.
Toți actorii care apar în povestea lui Rafael sunt actori neprofesioniști și provin din lumea boxului: campioni naționali, balcanici, europeni sau mondiali. Unul din antrenorii lui Rafael în film este Marian Simion, fost campion european și mondial, în prezent antrenorul lotului național de box.
Rafael este el însuși un tânăr boxer fără nicio experiență ca actor înaintea acestui rol.
Hilda Peter (Cristina) s-a născut la Sfântu Gheorghe, în inima comunității maghiare din România.
Ca tânără actriță aflată într-o permanentă căutare de sine, a plecat din orașul natal și s-a angajat la Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca (România). Cinci ani mai târziu, aceasta a apărut pe scena Teatrului Orkeny din Budapesta, iar mai apoi s-a stabilit în Londra.
Debutul său în cinematografie a fost marcat de rolul principal în filmul Katalin Varga, care a fost distins cu Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin (2009).
Toți actorii prezenți în povestea Cristinei sunt actori profesionisti – Hilda Péter, Sorin Leoveanu, Maria Fekete sau regizori – Cătălin Mitulescu.
Filmul BOX a fost distins de curand cu premiul FIPRESCI, în cadrul Festivalului International de Film de la Karlovy Vary.
Pagina de facebook a filmului: https://www.facebook.com/Boxfilm2015
Cinci filme provocatoare în secțiunea „Exploratorii” la HipTrip Travel Film Festival
Aflat la a doua ediție, HipTrip Travel Film Festival își continuă misiunea de a inspira și încuraja spectatorii să se transforme din turiști, în călători și chiar în exploratori, fie că vorbim de orașele îndepărtate ale lumii sau de o incursiune pe un tărâm mai puțin prietenos precum zonele polare sau deșertul. Secțiunea „Exploratorii” reunește filme cu și despre oamenii care lasă în urmă marile capitale ale lumii și se aventurează pe căi mai puțin umblate – fie pentru că doresc să se regăsească, fie pentru că pur și simplu vor să descopere localnicii și obiceiurile acestora.
Anul acesta, între 8 și 11 octombrie, secțiunea „Exploratorii” din cadrul HipTrip Travel Film Festival aduce la București cinci filme provocatoare.
„Tracks/Calea Deșertului” este un film australian bazat pe romanul autobiografic al lui Robyn Davidson, care, în 1977 a început o călătorie de 2.700 de kilometri, de una singură şi pe jos, prin pustiul australian.
La prima ediţie a HipTrip Travel Film Festival, Leon McCarron a fost gazda proiecţiei „Into the Empty Quarter” şi ne-a povestit în detaliu ce presupune o astfel de călătorie. Următoarea lui expediţie a vizat râul Karun, cel mai mare râu din Iran, pe care l-a străbătut alături de Tom Allen. Rezultatul călătoriei este documentarul „Karun”, ce va fi prezentat de către Tom Allen, realizator şi protagonist.
„Between Snow and Stars” vine din Marea Britanie și este un documentar ce redă vieţile musherilor şi alpiniştilor din Finlanda şi Everest, în încercarea de a ne inspira să explorăm locuri neconvenţionale. Proiecţia este urmată de sesiune Q&A cu realizatorii documentarului: Tom Vaillant şi Charles H. Joslain, care ne vor povesti unele dintre cele mai nebuneşti aventuri – de la alunecarea printre blocurile de gheaţă, până la momentele când i-a surprins avalanşa – dar şi motivele pentru care iubesc foarte mult ceea ce fac.
La capitolul ficțiune, vom urmări “Wild”, povestea unei călătorii foarte lungi, pe o distanţă de 1.500 kilometri, între Statele Unite și graniţa cu Mexicul. Adaptare a memoriilor semnate de Cheryl Strayed, filmul o aduce în prim plan pe Reese Witherspoon şi a ei încercare de a-şi pune viaţa în ordine pe parcursul acestei călătorii.
România va fi reprezentată de documentarul “Exploratorul”, ce urmăreşte firul vieţii lui Emil Racoviţă, pionier al cercetării vieţii din Antarctica, din adâncurile Mediteranei şi din peşteri, întemeietor al biospeologiei şi al primului Institut de speologie din lume, de la Cluj. Proiecţia va fi urmată de sesiune Q&A cu realizatorii documentarului.
Invitați străini la București
La finalul proiecțiilor „Karun” și „Between Snow and Stars” publicul spectator va putea interacționa cu protagoniștii acestora.
Tom Allen, unul dintre exploratorii din pelicula „Karun”, a fost activ în lumea aventurii de la vârsta de 23 de ani, când a pornit într-o călătorie prin lume pe bicicletă, o călătorie ce a durat aproape patru ani. Filmul său premiat despre această călătorie, Janapar, a fost lansat în anul 2012 și a fost proiectat la prima ediţie a HipTrip Travel Film Festival. Regizor și scenarist de filme de aventură, el a lucrat de atunci în Scandinavia Arctică, în Statele Unite ale Americii, în Mongolia Exterioară, în Iran și cel mai recent în Patagonia. El iubește toate lucrurile noi și aventuroase și este autorul blogului http://tomsbiketrip.com.
Tom Vaillant este un tânăr francez de 23 ani care spune despre el că este „dependent de futurism” și este tot timpul curios să descopere acele locuri de lume în care nu mulți reușesc să pună piciorul. Când vine vorba de călătorii, are o imaginație ieșită din comun în alegerea destinației și este clar un excentric – destinațiile alese pentru „Between Snow and Stars” sunt o dovadă vie a acestui lucru! Lui Tom Vaillant i se va alătura și Charles H. Joslain, cel de-al doilea regizor al peliculei menționate.
Cei trei vor participa și la o întâlnire în afara cinematografului cu publicul spectator și cu potențiali aventurieri, în cadrul workshop-ului „Aventura Vivolis: Explorează!”.
Vivolis – inspirat de călătorii, sponsorul secțiunii „Exploratorii”
HipTrip Travel Film Festival îți provoacă spectatorii să-și depășească limitele atunci când vine vorba de călătorii și să aleagă ca următoare destinație una pe care să o exploreze în adevăratul sens al cuvântului, nu numai să o viziteze. Din acest motiv, secțiunea „Exploratorii” este sponsorizată, și în acest an, de Vivolis, un brand născut din pasiunea pentru călătorii. În 2013, Vivolis și-a început călătoria cu lansarea singurei platforme full mobile din România destinată rezervărilor online de servicii turistice (bilete de avion, cazare oriunde în lume și pachete super city break) și prin lansarea conceptului de călătorie Aventura Vivolis, concept care propune călătorilor să-şi îndrepte atenţia spre zone mai puțin turistice ale unor țări europene, dar și să aleagă activități inedite în locurile pe care le explorează. În 2015, aventura a continuat cu deschiderea Vivolis Flavors, un restaurant care îți aduce aromele călătoriilor tale trecute sau viitoare într-un meniu pregătit cu atenție, din ingrediente de cea mai bună calitate și condimente din toate colțurile lumii, pentru o experiență culinară de excepție.
Cea de-a doua ediție a HipTrip Travel Film Festival va avea loc anul acesta în perioada 8-11 octombrie la Cinema Union și Cinema Eforie şi va aduce anul acesta la București 25 de filme din 10 țări precum India, Marea Britanie, SUA, Australia, Spania, Germania, Siberia, Canada, Iran și România.
Reacții la Toronto: „Un etaj mai jos”, una dintre „comorile ascunse” ale festivalului
Cu o săptămână înainte de a ajunge pe ecranele cinematografelor din România, filmul Un etaj mai jos a avut premiera nord-americană la cel mai mare festival din America de Nord, Toronto Film Festival, în prezența regizorului Radu Muntean. Sâmbătă, pe 12 septembrie, pelicula a fost proiectată în Bell Lightbox Center, în secțiunea Contemporary World Cinema, o a doua proiecție fiind programată pe 14 septembrie. Un etaj mai jos ajunge de vineri, 18 septembrie, în cinematografele din România.
„Filmul a avut prima vizionare sâmbătă, cu sala plină, la Bell Lightbox Center, cel mai modern și dichisit multiplex arthouse pe care l-am văzut. Înțeleg de la distribuitorul canadian că tot aici va rula filmul, când va fi lansat în cinematografe. Cronicile au fost foarte bune până acum, iar după vizionare aproape toată sala a rămas la discuție. Oamenii sunt extrem de dezinhibați pe-aici, întreabă tot ce le trece prin cap”, povestește Radu Muntean, aflat pentru prima dată la Toronto.
În primele cronici din festival, filmul a fost comparat, ca subiect și mod de a construi tensiunea, cu Rear Window, al lui Alfred Hitchcock. „Noul Cinema Românesc devine hitchcockian în comentariul lui Muntean la filmul Rear Window”, notează NowToronto. „Muntean își stăpânește remarcabil scenele, lăsându-le să curgă până la capăt, scene foarte bine regizate care spun totul despre lucrurile nespuse”, remarcă Waytooindie.com.
„E un film despre voyeuri și secrete, care pare filmat de cineva la fel de vinovat de posibila crimă care a avut loc. E un thriller modern, făcut cu un minim de mijloace și cu tehnici de povestire clasice, iar combinația asta lucrează perfect în favoarea filmului”, scrie Toronto Film Scene. „Este una dintre comorile ascunse ale ediției de anul acesta”, conchide cronicarul. Cine-vue.com îl compară cu renumitul Caché (2005), al lui Michael Haneke, pentru felul în care abordează tema vinovăției, a remușcării.
Filmul spune povestea lui Pătrașcu, care, după ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, trebuie să înfrunte doi „vecini” foarte apropiaţi: unul este ucigaşul, celălalt este propria sa conştiinţă. Protagoniştii filmului sunt actorii Teodor Corban, Iulian Postelnicu şi Oxana Moravec.
În prima săptămână de lansare, Un etaj mai jos poate fi văzut în București, Cluj, Constanța, Brașov, Pitești, Ploiești, Oradea, Brăila, Târgu Mureș, Botoșani, Slobozia, Bârlad, Odobești, Focșani, Aiud. Proiecții speciale, în prezența echipei, vor avea loc în weekend-ul de lansare la București, Timișoara și Iași.
Un etaj mai jos a avut premiera mondială la Cannes, în selecția oficială Un Certain Regard. În octombrie, va fi proiectat la cel mai important eveniment de gen din Marea Britanie, BFI London Film Festival.
Radu Muntean se află la al cincilea lungmetraj din carieră și la a patra colaborare cu Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu în calitate de co-scenariști, dar şi cu Tudor Lucaciu (director de imagine) şi cu Dragoş Vîlcu (producător Multi Media Est). Trei dintre filmele sale au fost selecționate la Festivalul de la Cannes. În 2008, a fost invitat în Quinzaine de Réalisateurs cu filmul Boogie, iar în 2010 şi 2015 a revenit la Cannes în selecţia oficială, secţiunea Un Certain Regard, cu Marţi, după Crăciun, respectiv Un etaj mai jos.
Un etaj mai jos este distribuit în România de Transilvania Film.
10 ani de Aristoteles Workshop, atelierul de film documentar inițiat de Dan Nuțu
Atelierul de film documentar Aristoteles Workshop (AW) aniversează anul acesta 10 ani de activitate. AW a fost fondat în 2005 de actorul Dan Nuțu și de actualul director al Institutului Cultural Român (ICR) de la Berlin, Cristina Hoffman. Ediția aniversară va avea loc în cadrul ASTRA Film Festival, în zilele de 9 și 10 octombrie, la Sibiu.
Invitații AW 2015 sunt cei peste 130 de „absolvenți”, cărora li se vor alătura invitații de onoare:
John Appel – regizor, director de imagine, lector universitar invitat la Academia Olandeză de Film şi Televiziune
Simon Brook – regizor, producător, membru al Academiei Britanice de Film şi Televiziune
Thierry Garrel – director al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE/Franța timp de 15 ani
Nino Kirtadze – regizoare de filme documentare, fostă consilieră a preşedintelui georgian şi jurnalist de război
André de Margerie – director Relații Internaționale ARTE France
Tania Rakhmanova – regizoare de filme documentare pe teme isorice sau politice, nominalizată la Premiile Emmy, Federația Rusă
Sibiu a fost și va rămâne un loc drag organizatorilor, întrucât acolo s-au pus bazele acestui program de training acum 10 ani, prima ediție a atelierului desfășurându-se la Cisnădioara.
În cadrul celor două zile dedicate Aristoteles Workshop la Astra Film Festival va rula o selecție de filme realizate în cadrul edițiilor precedente, urmate de sesiuni de Q & A cu membrii echipelor filmelor, precum și de discuții libere cu tutorii și experții prezenți.
Filmele AW cuprinse în programul Astra Film Festival sunt:
Don’t get me wrong (R. Adina Pintilie, 2006),
Bar de zi and Other Stories (R. Corina Radu, 2006),
The Flying Shepherd (R. Cătălin Mușat, 2007),
Quest (R. Ionuț Pițurescu, 2009),
Japanese Quince Tree (R. Mara Trifu, 2011),
The Bed is Broken (R. Raluca Gorgos, 2012),
The Doge’s Palace (R. Julia Groszek, 2012),
Brick in The Wall (R. Gregorz Brzozowski, 2013),
Rebel, rebel (R. Mihai Bauman, Alex Belc, 2009),
Intersection (R. Dmytro Suholytkyj Sobchuk, 2014),
Mohamed Tomescu (R. Olesya Bortnyak, 2013) și
End of summer (R. Alina Manolache, 2014), acesta din urmă fiind selectat și în competiția oficială a festivalului Astra de anul acesta.
Aristoteles Workshop (AW) dorește să le mulțumească tuturor celor care le-au fost alături în toți acești ani: Canalele ARTE/France și TVR, Programul Media Desk Europe, Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Institutul Cultural Român (ICR), iStyle, AVIS și Farmexim.
„Un etaj mai jos” – din 18 septembrie, în cinematografe din 15 orașe
După ce a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes, filmul Un etaj mai jos, în regia lui Radu Muntean, ajunge din 18 septembrie în cinematografele din România. În prima săptămână de lansare, poate fi văzut în peste 25 de cinematografe din circa 15 orașe. Este cel de-al cincilea lungmetraj din cariera lui Radu Muntean, unul dintre cei mai premiați regizori români din noua generație.
În prima săptămână, filmul poate fi vizionat în București la Cinema Studio, Cinema Union, Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Hollywood Multiplex, Grand Digiplex Băneasa, Cinema City Cotroceni, Cinema City Sun Plaza, Cinema City Mega Mall, Movieplex Plaza România.
În țară, Un etaj mai jos va rula în prima săptămână la Cluj (Cinema City Iulius Mall, Victoria), Constanța (Cityplex, Cinema City CityPark), Brașov (Cityplex) Pitești (Trivale), Ploiești (Cinema City – Shopping City Ploiești), Oradea (Cortina Digiplex), Brăila (Cinema City), Târgu Mureș (Cinema Arta), Slobozia (Galax), Bârlad (Cityplex), Odobești, Focșani, Aiud.
Proiecții speciale, în prezența echipei, vor avea loc la București (vineri, 18 septembrie, Cinema Studio și Elvire Popesco, în cadrul Nopții Albe a Filmului Românesc), Timișoara (sâmbătă, 19 septembrie, orele 17.30 și 20.00, Filarmonica Banatul – Sala Capitol) și Iași (duminică, 20 septembrie, ora 19.00, Casa de Cultură a Studenților).
Pe 12 septembrie, Un etaj mai jos a avut premiera nord-americană la cel mai mare festival din America de Nord, Toronto Film Festival, în prezența lui Radu Muntean. Urmează, în prima săptămână din octombrie, cel mai important eveniment de gen din Marea Britanie, BFI London Film Festival. În primele cronici la Toronto, filmul a fost comparat, ca subiect și mod de a construi tensiunea, cu Rear Window, filmul lui Alfred Hitchcock. „Muntean își stăpânește remarcabil scenele, lăsându-le să curgă până la capăt, scene foarte bine regizate care spun totul despre lucrurile nespuse”, remarcă Waytooindie.com.
Filmul spune povestea lui Pătrașcu, care, după ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, trebuie să înfrunte doi „vecini” foarte apropiaţi: unul este ucigaşul, celălalt este propria sa conştiinţă. Protagoniştii filmului sunt actorii Teodor Corban, Iulian Postelnicu şi Oxana Moravec.
După proiecția de la Cannes, în selecția oficială Un Certain Regard, filmul a avut zeci de cronici entuziaste în marile publicații ale lumii. „Excelent”, „plin de suspans”, „captivant”, „inteligent”, „extrem de subtil” – sunt câteva dintre complimentele adresate filmului în publicații precum „Variety”, „The Hollywood Reporter”, „Screen Daily” sau „The Guardian”.
Radu Muntean se află la al cincilea lungmetraj din carieră și la a patra colaborare cu Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu în calitate de co-scenariști, dar şi cu Tudor Lucaciu (director de imagine) şi cu Dragoş Vîlcu (producător Multi Media Est). Trei dintre filmele sale au fost selecționate la Festivalul de la Cannes. În 2008, a fost invitat în Quinzaine de Réalisateurs cu filmul Boogie, iar în 2010 şi 2015 a revenit la Cannes în selecţia oficială, secţiunea Un Certain Regard, cu Marţi, după Crăciun, respectiv Un etaj mai jos.
Un etaj mai jos este distribuit în România de Transilvania Film.
Adevăruri despre Europa Centrală și de Est, la Astra Film Sibiu
Între 5 și 11 octombrie 2015, la Astra Film Festival, Europa Centrală și de Est se oglindește în 10 documentare de marcă cu semnături de autor care aduc în atenția publicului subiecte de actualitate sau file secrete din istoria tumultoasă a acestei regiuni: primar dictator într-o localitate din Ungaria, lupta împotriva mafiei imobiliare din Kiev, viața copiilor romi în România și Bulgaria, închisoare politică pe insula Naked din Croația, în căutarea familiei ideale – un experiment social în Cehia, activism ortodox în Rusia.
”Să trăiești în România sau în Europa Centrală și de Est este o profesie în sine. Acest teritoriu nu se definește doar printr-o zonă geografică în partea estică a continentului, ci și printr-o hartă mentală, o sumă a trăirilor și a abilităților de supraviețuire. Este un spațiu în care societățile sunt zbuciumate de un trecut cu dezvoltare instituțională precară, cu granițe, sisteme sociale schimbătoare în funcție de interesele marilor puteri, țări zguduite de războaie mondiale și de sistemul comunist. Poveștile filmelor din această secțiune sunt înrădăcinate în contextul țării respective, rar cunoscute în țările vecine și totuși ar putea fi interschimbabile.”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator AFF.
Cum îți poți pierde ajutorul social, iar în lipsa acestuia chiar copiii, într-o localitate din Ungaria? Filmul Dictatura Érpatak(regia: Benny Brunner) îl portretizează pe primarul localității Érpatak, simpatizant de extremă dreaptă care are un stil cel puțin controversat de a-și conduce comunitatea aplicând extrem de sever conceptul de muncă în folosul comunității și pedepsindu-i aspru pe toți cei care i se opun.
Există o rețetă pentru familia ideală? Documentarul Împreună pentru totdeauna (regia: Eva Tomanova) prezintă un experiment social din zilele noastre: Petr și Simona, părinți a 9 copii, au ales o viață în afara societății și trăiesc liber în natură undeva în Cehia, în condiții primare. Cât de bine este pentru acești copii să crească într-un astfel de climat?
Casa mea (regia: Jiri Stejskal) surprinde lupta unei femei care deține o mică fermă în centrul Kievului cu marii investitori care au în plan urbanizarea zonei și construirea de noi cartiere cu blocuri. Toto și surorile lui (regia: Alexander Nanău) urmărește viața a 3 frați care trăiesc într-o mahala din București fără să pară a avea șanse de scăpare de sub amenințarea drogurilor, a sărăciei și a unei mame închisă pentru trafic cu heroină. Lungul drum spre casă (regia: Boriana Puncheva) îl are în prim plan pe Ilya, un băiat născut în Bulgaria într-o familie de romi, abandonat de mama lui și dat spre adopție unei familii din Franța, care după 20 de ani se întoarce acasă pentru a-și căuta mama biologică și cei 7 frați.
Închisoarea (regia: Tiha Gudac) devoalează secretele unui fost deținut care a trăit o experiență cumplită timp de 4 ani de zile într-o închisoare politică de pe insula Naked din fosta Iugoslavia. Cu toate că a fost obligat să-și trăiască drama în tăcere, autoarea documentarului, nepoata lui, reușește să pătrundă în trecutul său întunecat. Tot din filele istoriei sumbre ale Europei de Est se inspiră și filmul Absent (regia: Matthew Mishory) care spune povestea familiei regizorului, al cărui tată s-a născut în Basarabia la începutul anilor ’40 când făcea parte din România și redă viețile oamenilor care locuiesc acum în acele locuri deosebit de sărace împovărate de ororile Holocaustului.
Voia Domnului (regia: Beata Bubenec) este numele unei mișcări generate de Dimitry Enteo, un apărător înfocat al valorilor ortodoxe care se opune cu vehemență grupărilor artistice precum Voina sau Pussy Riot ale căror statement-uri artistice au generat o adevărată criză în Rusia.
Zhenya se pregătește de nuntă, însă ea nu se îndreaptă spre oficiul stării civile, ci spre închisoare. Lenya, viitorul ei soț, este unul dintre sutele de protestari arestatați în urma marșului anti-Putin din Piața Bolotnaya din 6 mai 2012. Dragă unchiule Vladimir (regia: Maria Pavlova) redă povestea de dragoste a unui bărbat care crede în șansa schimbării și a unei femei care vrea ca soțul ei să îi fie alături, acasă. Până la adânci bătrâneți este un portret tragicomic al regizoarei, Tatjana Bozic, care își vizitează foștii iubiți prin toată Europa pentru a înțelege paternul relațiilor ei amoroase din ultimii 20 de ani. Filmul tematizează diferențele culturale dintre ea, foști iubiți din Croația, Rusia, Germania sau Anglia, dar și actualul ei soț originar din Olanda.
Șase scurtmetraje internaționale se bat pentru trofeul Little Dracula la Dracula Film Festival 2015
Orori, demență și zombie în cele șase scurtmetraje străine selectate pentru cea de-a treia ediția a Dracula Film Festival, care va avea loc în perioada 7 – 11 octombrie la Brașov.
În Yayos (R: Roberto San Sebastian, Spania) un nepot își suspectează bunicul veșnic tânăr de lucruri necurate, Thorn (R: Soichi Umezawa, Japonia) este o demență de zile mari, cum numai japonezii pot orchestra, iar Inner World (R. Vivian Papageorgiou, Grecia) este un film despre obscenitatea capitulării în fața presiunilor celorlalți. Zugar Zombie (R: Alexander Quezada, Brazilia), un film cu trestie de zahăr și zombie este, de fapt, este o metaforă despre cum merg lucrurile în America Latină, în Ghost Train (R. Lee Cronin, Irlanda) doi frați își fac confesiuni despre dispariția dubioasă a a unui prieten, iar Maria (R: Guilherme Daniel, Portugalia) este o adolecentă cu nevoi speciale, sângeroase.
Juriul competiției de scurtmetraj internațional este alcătuit din: Marta Anaïs García Hermosilla, artist plastic și selecționer al festivalului Cryptshow (Spania), monteur-ul Eugen Kelemen și criticul de film Sebastian Ceolca.
Din competiția de scurtmetraj românesc fac parte cinci filme – În ataș, Omulan!, Închirirez mansardă, rog seriozitate, Black Friday și Vacanță la țară – care vor fi jurizate de către criticul de film Andrei Șendrea, Ana Nicolau, director general al editurii Nemira, și bloggerul Ovidiu Eftimie.
În așteptarea noului sezon al serialului creat de Davind Lynch, preconizat pentru 2017, sâmbătă, 10 noiembrie, la Cinemateca Patria din Brașov va avea loc Ziua Twin Peaks. În cadrul acestui maraton, începând cu ora 17.00, vor fi difuzate patru dintre cele mai reprezentative episoade: Twin Peaks: Northwest Passage, Twin Peaks: Lonely Soul, Twin Peaks: Arbitrary Law și Beyond Life and Death.
Cea de-a treia ediție a Dracula Film Festival va avea loc între 7 și 11 octombrie, în Brașov, la Teatrul Sică Alexandrescu, Cinena One, Cinemateca Patria și Sala Patria.
Dracula Film Festival este un festival competițional – în cadrul căruia vor fi proiectate filme horror, SF, supranaturale, thriller sau fantasy – și are 3 secțiuni: competiție lungmetraj internațional, competiție scurtmetraj internațional și competiție scurtmetraj românesc (DFF este singurul festival din România de acest gen care are o competiție de scurtmetraj).
Premianții Un Certain Regard se văd în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest
O poveste de dragoste cu un soț fantomă, iubiri interzise, mentalități distructive, căutători de comori și drame de conștiință – cinci dintre filmele premiate la Festivalul de la Cannes, în secțiunea Un Certain Regard, vor fi proiectate la cea de-a șasea ediție a Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 23 și 29 octombrie la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco și CinemaPRO. Trei dintre filmele distinse cu trofeele Un Certain Regard vor rula în premieră în România: The High Sun/ Zvizdan (Premiul Juriului), Journey to the Shore (Premiul de regie) și Masaan (Premiul Tânără Speranță).
Propunerea Croației la Oscar 2016, The High Sun va fi proiectat la București în prezența regizorului Dalibor Matanić, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați cineaști croați. Primul film croat selecționat la Cannes după câștigarea independenței țării, în 1991, The High Sun a câștigat Premiul Juriului Un Certain Regard, prezidat de Isabella Rosellini. The High Sun urmărește trei povești de dragoste interetnice, în contextul conflictului sârbo-croat. Sunt plasate în același loc idilic, însă în trei perioade diferite, 1991, 2001, 2011, pentru a puncta cât de dezastruoase sunt consecințele anumitor mentalități. Imaginile superbe din film îți taie răsuflarea, nota „Variety” la Cannes. Dalibor Matanić este scenarist și regizor, autor a nouă lungmetraje premiate, printre care The Cashier Wants to Go to the Seaside (2000), debutul său, un succes de casă și de critică, și Fine Dead Girls (2002). A regizat și scurtmetraje, piese de teatru, reclame și este membru al Academiei Europene de Film.
Despre mentalități distructive vorbește și Masaan, în regia lui Neeraj Ghaywan, câștigătorul Premiului Tânără Speranță Un Certain Regard, ex aequo cu Nahid, de Ida Panahandeh. Pasionantul Masaan anunță un nume promițător, aflat la debut, consideră „India Express”, lăudând abilitatea tânărului regizor de a încrucișa destinele unor oameni influențați de sistemul de caste din India și de a sublinia felul în care generația Facebook încearcă să se desprindă de el. În memorabilul Masaan – în traducere, crematoriu – soarta personajelor gravitează în jurul Gangelui și al locului sfânt unde se ard cadavrele hindușilor, într-un oraș corupt și decăzut.
Premiul pentru regie Un Certain Regard i-a revenit cineastului japonez Kiyoshi Kurosawa, care suprapune cu naturalețe lumea celor morți peste lumea celor vii în Journey to the Shore/ Kishibe no tabi. Într-o zi, soțul mort în urmă cu trei ani revine acasă și-și invită soția într-o călătorie prin satele pe care le-a văzut înainte de a se îneca. Un film delicat și emoționant semnat de una dintre vocile puternice ale cinema-ului japonez de azi. Kiyoshi Kurosawa a regizat peste 15 filme și câștigat numeroase premii în marile festivaluri, inclusiv Marele Premiu Un Certain Regard, cu Tokyo Sonata (2008).
La Oscarul pentru Cel mai bun străin va concura, de data aceasta din partea Islandei, și multi-premiatul Rams/ Hrutar, regizat de Grímur Hákonarson, „o poveste excepțională despre o încăpățânare ieșită din comun”, cum titrează TwitchFilm. Emoționanta dramă a doi frați care locuiesc unul lângă altul, dar pe care-i despart 40 ani de tăcere, și-a început cariera cu Marele Premiu Un Certain Regard la Cannes. Când o boală incurabilă e în pericol să lovească tot ce au ei mai de preț – turmele de oi – cei doi sunt nevoiți să-și unească forțele.
Spectatorii vor avea ocazia să (re)vadă la Les Films de Cannes à Bucarest și Comoara, filmul lui Corneliu Porumboiu distins cu premiul Un Certain Talent, acordat întregii distribuții, în aceeași secțiune. Aventura amuzantă a unor căutători de comori este inspirată de o poveste reală, ale cărei detalii vor fi dezvăluite în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest, în cadrul unui eveniment special ce va fi anunțat în curând.
De neratat, din selecția Un Certain Regard, este filmul lui Radu Muntean, Un etaj mai jos, elogiat de presa internațională. Filmul spune povestea unui bărbat care, după ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, trebuie să înfrunte doi „vecini” foarte apropiaţi: unul este ucigaşul, celălalt este propria sa conştiinţă. Muntean și Corneliu Porumboiu se vor întâlni cu spectatorii la proiecțiile filmelor lor.
Între 23 și 29 octombrie, Les Films de Cannes à Bucarest va aduce zeci de filme în premieră absolută în România, în peste 100 de proiecții, unele programate în prezența cineaștilor, masterclass-uri, mese rotunde, retrospective și alte evenimente speciale. Dheepan, în regia lui Jacques Audiard, distins cu Palme d’Or și elogiat de presa internațională, va fi proiectat în premieră în România în festival. Filmul este distribuit de Independența Film.