Știrile săptămânii: „La Gomera”, de Corneliu Porumboiu, va avea sâmbătă premiera mondială la Festivalul de Film de la Cannes; Joueurs/Joacă-te cu focul! – un thriller amoros cu miză, din 17 mai în cinema; Cum va arăta Cinematograful de Artă al Timișoarei; Ce păstrăm din actoria de teatru în film? – Masterclass #7 cu Ela Ionescu & Valeriu Andriuță; Documentare revelaţie cu Banatul anilor `90, la Ceau, Cinema!; Trei zile cu filme pentru copii la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina.
„La Gomera”, de Corneliu Porumboiu, va avea sâmbătă premiera mondială la Festivalul de Film de la Cannes
Lungmetrajul „The Whistlers/ La Gomera”, de Corneliu Porumboiu, va avea premiera mondială la Festivalul de Film de la Cannes, sâmbătă, 18 mai, la ora locală 22.00, la Grand Thèâtre Lumiére.
O a doua proiecție este programată să aibă loc în aceeași sală, duminică, 19 mai, de la ora locală 08.30, și va fi urmată de o conferință de presă la care va participa cineastul român și echipa. Filmul va fi prezentat, în aceeași zi, de la ora locală 21.45, în cadrul Les Séances du Lendemain.
Prezența delegației române în cadrul Festivalului de la Cannes este susținută de Centrul Național al Cinematografiei, Dacin Sara și Institutul Cultural Român.
Cel de-al cincilea lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu a fost selectat în competiția festivalului și va concura pentru trofeul Palme d’Or cu filme semnate, între alții, de Jim Jarmusch, Quentin Tarantino, Pedro Almodóvar, Ken Loach, Terrence Malick și Jean-Pierre Dardenne & Luc Dardenne.
Juriul competiţiei este condus de cineastul mexican Alejandro González Inárritu și alcătuit din actriţa Elle Fanning (SUA), regizoarea şi scenarista Alice Rohrwacher (Italia), actriţa şi regizoarea Maimouna N’Diaye (Burkina Faso), regizoarea şi scenarista Kelly Reichardt (SUA), scriitorul şi creatorul de benzi desenate Enki Bilal (Franţa) și cineaștii Yorgos Lanthimos (Grecia), Robin Campillo (Franţa) şi Paweł Pawlikowski (Polonia).
Cea de-a 72-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes a început pe 14 mai și se va încheia pe 25 mai.
„La Gomera” a fost filmat în România, Spania şi Singapore, în 2018, iar din distribuţie fac parte Vlad Ivanov, Catrinel Menghia (Marlon), Rodica Lazăr, Sabin Tambrea, Agustí Villaronga, Cristóbal Pinto şi Antonio Buíl. Este prima producţie semnată de Porumboiu care a fost filmată şi în afara României.
Cristi, un polițist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia, ajunge în insula La Gomera, în Spania, pentru a învăța „El Silbo”, un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat îl va ajuta să-l elibereze pe Zsolt, un traficant aflat în arest București, și singurul din bandă care știe unde sunt ascunși banii.
„La Gomera” este scris și regizat de Corneliu Porumboiu, iar imaginea este semnată de Tudor Mircea. Scenografia este realizată de Simona Pădurețu, designer de costume a fost Dana Păpăruz, iar Arantxa Etcheverria Porumboiu a fost responsabilă cu direcția artistică.
Corneliu Porumboiu revine anul acesta pe Croazetă cu „La Gomera”, după ce în 2015 a câștigat premiul Un Certain Talent al secțiunii „Un Certain Regard” cu lungmetrajul „Comoara”. Pentru pelicula „Polițist, adjectiv”, el a primit în 2009 Marele Premiu al Juriului și Premiul FIPRESCI al secțiunii „Un Certain Regard”. Tot în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, în 2006, lungmetrajul lui de debut, „A fost sau n-a fost?”, a fost recompensat cu trofeul Camera d’Or.
„La Gomera” este o producție 42 KM FILM în coproducție cu Les Films du Worso (Franța), Komplizen Film (Germania). Lungmetrajul a fost realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Eurimages. Coproducători sunt și Arte Grand Accord, Film i Vast și Filmgate Films (Suedia). Producători sunt Marcela Mîndru (Ursu) și Patricia Poienaru. Coproducători sunt Sylvie Pialat, Benoît Quainon, Janine Jackowski, Jonas Dornbach și Maren Ade.
Agentul internațional de vânzări este MK2 Films.
Filmul va fi lansat în cinematografele din România pe 13 septembrie, fiind distribuit de Ro Image.
Secvența oficială 1: https://www.youtube.com/watch?v=_TnA0ERkTM4
Secvența oficială 2: https://www.youtube.com/watch?v=QMRubNnAwog
Secvență oficială 3: https://www.youtube.com/watch?v=mUvaj4JB92c
Joueurs/Joacă-te cu focul! – un thriller amoros cu miză, din 17 mai în cinema
După ce a fost proiectat în cadrul Festivalului Filmului Francez, filmul Joueurs/Joacă-te cu focul!, prezent în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes 2018, intră în cinematografele din România începând cu 17 mai.
Lungmetrajul de debut al tinerei regizoare franceze Marie Monge, Joueurs/Joacă-te cu focul! este un thriller despre pasiune vecină cu dependența. Când Ella (Stacy Martin) îl întâlnește pe Abel (Tahar Rahim), viața ei se schimbă radical. În mrejele acestei iubiri enigmatice, tânăra descoperă Parisul subteran, cosmopolit, al jocurilor de noroc, unde domnesc adrenalina și banii. Începută dintr-un pariu, relația lor se va transforma curând într-o pasiune devoratoare.
Trailer: bit.ly/Joueurs-RO.
„M-au fascinat tot timpul jucătorii de poker, dualitatea și raportarea lor foarte intensă la viață, felul de a pune cărțile pe masă, de a se lăsa în voia norocului. Mi se părea în același timp nebunesc, dar și aventuros, intens. Aceștia sunt oameni cu enorm de multe resurse, sarcasm, inteligență, curiozitate, cu un fel de a fi cameleonic. În același timp vorbim despre oameni complet dezechilibrați și incapabili să ducă o viață normală, nemulțumiți de ei înșiși, dar foarte sensibili și profunzi. Acestea sunt motivele care au stat la baza deciziei mele de a face filmul.” spune regizoarea Marie Monge, care a fost în România zilele trecute la Festivalului Filmului Francez, unde participat la proiecțiile de la Timișoara și București, răspunzând întrebărilor publicului și jurnaliștilor.
Stacy Martin și Tahar Rahim, două tinere staruri ale cinematografiei franceze, sunt interpreții rolurilor principale din Joueurs/Joacă-te cu focul!. Lansată în controversatul Nymphomaniac al lui Lars von Trier, Stacy Martin interpretează cu ușurință roluri în franceză și engleză, jucând, printre altele, în Le Redoutable, de Michel Hazanavicius, sau în Vox Lux, de Brady Corbet.
Tahar Rahim a devenit cunoscut publicului larg prin rolul principal din filmul Un prophète, pentru care a primit un Premiu César în 2010.
În România, filmul va rula în următoarele cinematografe:
București: Băneasa Grand Cinema & More, Cine Grand Titan, Cinemateca Union, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco, Cinema Europa
Bistrița: Centrul Cultural Dacia
Botoșani: Cine Grand Uvertura, Cinema Unirea
Brașov: Cinema One
Cluj: Cinema Victoria, Cinema Florin Piersic
Constanța: Cityplex
Craiova: Cinema Modern
Focșani: Cinema Balada
Gura Humorului: Casa de Cultură
Mărășești: Casa de Cultură
Odobești: Casa de Cultură
Pitești: Cinema Trivale, Cinema Sebastian Papaiani
Sfântu Gheorghe: Cinema Arta by Cityplex
Joueurs/Joacă-te cu focul! este distribuit în România de Transilvania Film.
Cum va arăta Cinematograful de Artă al Timișoarei
În încheierea Festivalului Filmului Francez de la Timișoara, au fost prezentate, într-o ceremonie oficială, primele imagini ale proiectului de arhitectură privind reamenajarea Cinematografului Studio, ce va deveni Cinematograful de Artă al orașului, până în anul 2021.
La eveniment au participat Excelența Sa, Doamna Michèle RAMIS, Ambasadoarea Franței în România, Domnul Nicolae ROBU, Primar al Municipiului Timișoara, Doamna Hélène ROOS, Directoarea Institutului Francez din România, Domnul Cyrille Fierobe, Director Delegat al Institutului Francez Antena Timișoara, Domnul François COSTE, Director General Groupama Asigurari, reprezentanți ai Asociațiilor Pelicula Culturală, Marele Ecran, DocuMentor, Timishort și ai biroului de arhitectură Atelier 21.
Viitorul Cinematograf de artă va cuprinde 2 săli de proiecție de 198 locuri și respectiv 64 de locuri, spațiu de co-work pentru profesioniști în domeniu și pentru coordonarea festivalurilor de film, spațiu expozițional, cafenea, un mic spațiu de vânzare filme, cărți și reviste de cinema și roof-top cu cafenea și ecran în aer liber.
“Noul Cinema Studio va fi mai mult decât însumarea unor săli de cinema reamenajate, care să deservească exclusiv proiecției de filme. Se dorește crearea unui spațiu viu, animat care să strângă o comunitate în jurul lui atât prin programul asigurat în paralel în cele 2 săli de proiecție, prin cursurile tematice, workshopurile, expozițiile, cafeneaua, cine-shopul și evenimentele permanente ce le va găzdui” declară reprezentanții partenerilor implicați în proiect.
Spațiul va funcționa ca un hub cultural de tipul art house, care va deservi și domeniile conexe cinematografiei: producție de film, documentar, animație, jurnalism, multimedia, fotografie, sound design, etc., în jurul cărora se strâng oamenii în vederea creării și dezvoltării unei comunități formate din cinefili, profesioniști din domeniu și publicul larg.
În acest moment ne aflăm în faza de realizare a studiilor de soluție și a expertizelor tehnice necesare proiectării, care împreună cu studiile DALI și PT se vor finaliza în luna noiembrie, urmând ca în primăvara anului viitor să se înceapă lucrările de renovare.
Proiectul de arhitectură este realizat de Atelier 21, va fi plătit de Compania Groupama și ulterior donat Primăriei Municipiului Timișoara, pentru a-l implementa până în anul 2021.
Pentru buna funcționare a viitorului cinematograf au fost cooptați o serie de parteneri independenți activi în domeniul filmului: Institutul Francez din Timișoara, Asociaţiile Pelicula Culturală, Marele Ecran, DocuMentor (Florin Iepan), Asociația Română de promovare a Filmului Independent (Timishort), care își pun la dispoziție experiența în organizarea de evenimente de cinema, programare de filme, marketing și toate cele necesare bunului mers al viitorului cinema. Aceștia au pregătit tema de proiectare pentru reamenajarea Cinematografului Studio și au făcut selecția biroului de arhitectură care se va ocupa de proiect.
Expoziția cu imagini și planuri ale viitorului Cinema Studio poate fi vizionată începând cu data de 15 mai la Centrul de Informare Turistică, de pe strada Alba Iulia, nr. 2.
Filmul de prezentare al conceptului de arhitectură a fost realizat de biroul de arhitectură Atelier 21, împreună cu regizorul Florin Iepan și poate fi vizionat pe pagina de facebook: www.facebook.com/CinemaStudioTimisoara sau canalul de youtube https://youtu.be/XhUxTwUBDQU
Pentru a afla mai multe informații despre evoluția reamenajării Cinematografului Studio ne puteți urmări pe www.facebook.com/CinemaStudioTimisoara
Ce păstrăm din actoria de teatru în film? – Masterclass #7 cu Ela Ionescu & Valeriu Andriuță
Teatrul și filmul sunt două părți importante ce se împletesc în viața unui actor. Cât de mult se influențează reciproc și cum poți face trecerea de la una la cealaltă astfel încât să nu fie compromisă autenticitatea interpretării?
Luni, 27 mai, ora 19:00, la hub-ul cultural independent POINT, gazda masterclass-urilor Student Hub, ne întâlnim cu Ela Ionescu și Valeriu Andriuță să vorbim despre specificul actoriiei de film: cum te ajută școala de teatru în actoria de film, care este relația unui actor cu echipa filmului sau cum contribuie la evoluția profesională reușitele și eșecurile din carieră. Pe lângă punctele de discuție, cei prezenți sunt încurajați să-și exprime curiozitățile în dialog direct cu cei doi invitați.
Ela Ionescu a absolvit UNATC, București – secția Actorie, clasa profesorului Mircea Albulescu (2003). În teatru, s-a făcut remarcată în spectacole precum Arlechino moare?, Pescărușul și Othello. În film, a interpretat rolul principal în lungmetrajul regizat de Igor Cobileanski La limita de jos a cerului (nominalizată la categoria Cea mai bună actriță în rol secundar, Premiile Gopo 2014), cariera sa luând amploare cu rolurile din Câini (r. Bogdan Mirică, 2016), Dimineața care nu se va sfârși (nominalizată la categoria Cea mai bună actriță în rol principal, Premiile Gopo 2018), Alice T. (r. Radu Muntean, 2018), My Life Rehearsed in One Leg (2018), Coborâm la prima (r. Tedy Necula, 2018).
Valeriu Andriuță este regizor, scenarist și actor român, născut în Republica Moldova. A studiat arta actorului la Institutul de Teatru și Film din Tbilisi, Georgia, clasa profesorului Nugzar Lordkipanidze. A lucrat cu regizori apreciați la nivel național și internațional precum Cristian Mungiu, Pavel Lunghin, Marian Crișan, Serghei Loznitsa, Florin Șerban, Igor Cobileanski. Filmografia sa include roluri în filme importante, prezentate în circuitul festivalier: Dragoste 1. Câine (nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol principal, Premiile Gopo 2019), Donbass (nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol principal, Cairo IFF 2018), Beautiful Corruption (2018), A Gentle Creature (2017), Afacerea Est ( 2016), După dealuri (2012).
Participarea la masterclass este liberă și se adresează în principal studenților. Pentru înscriere, completați acest formular. În limita locurilor disponibile, masterclass-ul este deschis și persoanelor pentru care tema cursului este de interes și utilă în practica lor sau cinefililor care vor să descopere lumea din spatele ecranului și să-și îmbogățească cultura cinematografică.
Student Hub este o platformă dedicată studenților de film și arte, demarată de Asociația de Dezvoltare a Filmului Românesc, care își propune să organizeze evenimente de dezvoltare profesională în cadrul cărora studenții au șansa să cunoască profesioniști ai industriei de film și, totodată, să descopere secretele meseriei prin prisma experienței acumulate a acestora. În ultimii doi ani, membrii Student Hub i-au întâlnit pe Bogdan Mirică, Ivana Mladenovic, Adrian Schiop, Mihai Chirilov, Anamaria Antoci, Dana Bunescu și Cătălin Anchidin.
POINT este un hub cultural independent, al cărui program explorează creații artistice performative cu caracter interdisciplinar, artă participativă, emergentă, inițiative educaționale și de cercetare a unor problematici de interes general. Misiunea este de a dezvolta un teren artistic propice tuturor artelor care au forța de a schimba treptat lumea din jurul nostru.
Documentare revelaţie cu Banatul anilor `90, la Ceau, Cinema!
Două documentare germane revelaţie realizate la începutul anilor `90 despre noua viaţă de după comunism dintr-o comună bănăţeană şi despre călătoria unuia dintre localnici în America vor putea fi descoperite la cea de-a şasea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc între 18 şi 21 iulie la Timişoara şi Gottlob.
„Legea lui Ioan” („Joane`s Law”, 1993, 50 min.) şi „Călătorul în timp” („The Time Traveller”, 1995, 45 min.) vor fi prezentate la Timişoara, în premieră în România, în cadrul a două proiecţii speciale în secţiunea de filme bănăţene, cu participarea regizorului Dobrivoie Kerpenisan, invitat la Ceau, Cinema!.
Născut în Banat şi plecat din România în Germania de Vest înainte de 1989, când era copil, Dobrivoie Kerpenisan, absolvent al Universităţii din Essen, este un fotograf, artist vizual şi regizor german independent multipremiat.
Laureat la Festivalul Internaţional de Film de la Oberhausen, „Legea lui Ioan” (1993), realizat pe 16 mm, este un documentar puternic care urmăreşte călătoria regizorului înapoi în satul natal din România, unde se întâlneşte cu rudele sale după o absenţă de peste 20 de ani. Realizat într-un stil vizual impresionant, filmul este portretul răvăşitor al unei lumi proaspăt ieşite din comunism.
Filmat de asemenea pe 16 mm, „Călătorul în timp” (1995) este despre Milos, un bătrân surdomut, analfabet şi singur. Cu 30 de ani în urmă, sora sa Olga a emigrat în America şi nu s-a mai întors. Visul bărbatului este să o vadă din nou. Documentarul urmăreşte prima călătorie în afara satului făcută de Milos, care merge însoţit de regizor tocmai până la New York, în încercarea de a-şi reîntâlni sora. Filmul este portretul tandru şi empatic al unui om special care pleacă spre o lume cu totul nouă, unde descoperă rase şi stiluri de viaţă diferite.
„Sunt foarte bucuros să îmi arăt filmele la Timişoara, în premieră în România, după un turneu festivalier internaţional de mare succes. Oameni de pe mai multe continente au putut vedea prin documentarele mele procesul de tranziţie din anii `90, care a fost simptomatic pentru întregul bloc estic. Comparând viziunile mele iniţiale cu realitatea din prezent, am încă sentimentul că pentru o parte din societatea românească aşteptările unei vieţi mai bune sunt încă vise îndepărtate”, spune regizorul Dobrivoie Kerpenisan.
Cele două documentare fac parte din tradiţionala secţiune „Filme Bănăţene” din cadrul Ceau, Cinema!, care pune în evidenţă filme despre Banat sau realizate de cineaști care au legătură cu această regiune.
Festivalul va organiza de asemenea a doua ediţie a Atelierului Ceau, Cineva!, dedicat tinerilor cineaşti aspiranţi, sub coordonarea actorului Laurenţiu Bănescu.
Cea de-a şasea ediţie a Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 18-21 iulie, la Timişoara şi Gottlob, prima comună din România cu un cinematograf renovat.
Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.
Trei zile cu filme pentru copii la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina
„Caravana filmului românesc – Cartea și filmul” pornește din nou la drum, iar prima oprire, anul acesta, este la Slatina.
Astfel, în perioada 20 – 22 mai a.c, copiii şi tinerii din Slatina, dar şi marele public iubitor de film, sunt invitaţi la Centrul Cultural „Eugen Ionescu”, unde pot să vizioneze filme îndrăgite, care au bucurat copilăria multor generaţii de spectatori ce au crescut şi s-au maturizat păstrând în suflet personaje celebre din filmele româneşti precum Lizuca şi Patrocle, Nică, fiul lui Ștefan al Petrei și al Smărăndiței sau aventurosul pinguin Pin Pin.
„Caravana filmului românesc – Cartea şi filmul” este un proiect educaţional ce se adresează copiilor (preşcolari, şcolari şi liceeni) şi tinerilor de peste 18 ani, şi care urmăreşte să evidenţieze conexiunile dintre arta scrisului şi cea a filmului, punctând aspectele care le apropie, dar şi pe cele care le diferenţiază, prin prezentarea de producţii cinematografice ale căror scenarii au avut ca sursă de inspiraţie romane celebre româneşti, nuvele şi povestiri din programa şcolară sau din bibliografia opţională a elevilor.
Aşadar, spectatorii de toate vârstele sunt invitaţi să vizioneze filme celebre, precum: „Amintiri din copilărie” şi „Tinereţe fără bătrâneţe”, regia: Elisabeta Bostan; „Rămășagul”, regia: Ion Popescu Gopo; „Dumbrava minunată”, regia: Gheorghe Naghi; „Kyra Kyralina”, regia Dan Pița sau „Ciuleandra”, regia Sergiu Nicolaescu și altele.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile
Programul complet al Caravanei filmului românesc – Cartea și filmul este următorul:
Centrul Cultural „Eugen Ionescu”
20 – 22 mai 2019
Luni, 20 mai, ora 09.00: RĂMĂȘAGUL
Regia şi scenariul: Ion Popescu Gopo
Cu: Draga Olteanu-Matei, Angela Similea, Florin Piersic, Ion Lucian
Luni, 20 mai, ora 12.00: DUMRAVA MINUNATĂ
Regia: Gheorghe Naghi
Scenariul: Draga Olteanu Matei
Cu: Ernest Maftei, Diana Muscă, Elena Drăgoi, Florin Cercel, Ileana Stana Ionescu, Draga Olteanu Matei
Luni, 20 mai, ora 16.00: CEI CARE PLĂTESC CU VIAŢA
Scenariul şi regia: Şerban Marinescu
cu: Ştefan Iordache, Adrian Pintea, Marcel Iureş, Maia Morgenstern,
Marţi, 21 mai, ora 09.00: UIMITOARELE AVENTURI ALE MUȘCHETARILOR
Scenariul și regia: Victor Antonescu
Cu (voci): Alexandru Arșinel, Dem Rădulescu, Anda Călugăreanu, Mariana Mihuț
Marţi, 21 mai, ora 12.00: AMINTIRI DIN COPILĂRIE
Scenariul şi regia: Elisabeta Bostan
Cu: Ştefan Ciobotăraşu, Ion Bocancea, Corina Constantinescu, Emanoil Petruţ, Nicolae Veniaş, Mircea Constantinescu, Costache Sava, Eliza Petrăchescu
MARŢI, 21 mai, ora 16.00: KYRA KYRALINA
Regia: Dan Piţa; Scenariul: Ioan Grigorescu;
Cu: Iulia Dumitru, Corneliu Ulici, Iulia Cîrstea, Mircea Rusu, Florin Zamfirescu, András Demeter, Ovidiu Niculescu, Ştefan Iancu,
Miercuri, 22 mai, ora 09.00: CĂLĂTORIILE LUI PIN-PIN
Scenariul şi regia: Luminiţa Cazacu
Cu (voci): Virgil Ogăşanu, Valeria Ogăşanu
Miercuri, 22 mai, ora 12.00: TINEREŢE FĂRĂ BĂTRÂNEŢE
Scenariul şi regia: Elisabeta Bostan
Cu: Emanoil Petruţ, Anna Széles, Mircea Breazu, Carmen Stănescu
Miercuri, 22 mai, ora 16.00: CIULEANDRA
Regia: Sergiu Nicolaescu
Scenariul: Sergiu Nicolaescu, Anuşavan Salamanian, Liviu Rebreanu
Cu: Ştefan Iordache, Gheorghe Cozorici, Ion Riţiu, Ana Nicola
Accesul publicului este liber la toate proiecțiile.
Scopul „Caravanei filmului românesc – Cartea şi filmul / Capodopere ale cinematografiei naţionale”, proiect aflat în al şaselea an de existenţă, este acela de a promova filmul românesc, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravana care promovează exclusiv filmul românesc din toate timpurile.
„Caravana filmului românesc” aduce filmul românesc acasă la oameni, promovându-l într-o manieră accesibilă. Filme de patrimoniu şi succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate oraşele ţării, mari şi mici, în spaţii diverse, de la pieţe centrale, la biblioteci, muzee, sau spaţii neconvenţionale. Aceste evenimente, rememorând marile momente ale istoriei şi prezentului filmului românesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului şi stimulează sentimentul de mândrie locală, prin punerea în valoare a geografiei culturale a oraşelor.