Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (13 – 19 august 2018)

Știrile săptămânii: „Lemonade”, în regia Ioanei Uricaru, primul film românesc turnat în America de Nord, din 26 octombrie în cinematografe; Andra Guți câștigă premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul de Film de la Locarno pentru rolul din „Alice T.“ regizat de Radu Muntean; Prima editie ARCS Summer Camp in Seattle; „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, la Festivalul Internațional de Film de la Toronto; Filme cu mesaj politic, invitați speciali și evenimente muzicale la Divan Film Festival; Centenarul Filmului Românesc a adus la Vaslui patru filme de excepție; Caravana filmului românesc ajunge, şi anul acesta, la Zilele Oraşului Ştei; PELÍCULA – Latin American Experience – ediția a treia; Treizeci de scurtmetraje internaționale și românești, în competițiile BIDFF 2018.

„Lemonade”, în regia Ioanei Uricaru, primul film românesc turnat în America de Nord, din 26 octombrie în cinematografe

Luni, 13 august, „Lemonade”, debutul Ioanei Uricaru în lungmetraj, a fost prezentat în competiția Festivalului de Film de la Sarajevo. Regizorul Ioana Uricaru și actrițele Mălina Manovici („Bacalaureat”, r. Cristian Mungiu) și Ruxandra Maniu participă la proiecția de gală. În România, „Lemonade” va putea fi văzut în cinematografe începând cu 26 octombrie 2018, fiind distribuit de Voodoo Films.

Ioana Uricaru despre participarea la Sarajevo: „Lemonade și-a găsit coproducatorii germani la Sarajevo, la Cinelink, și acum se reîntoarce să-și întâlnească publicul. E o poveste a emigrației est-europene în America, înfățișând emoții pe care știu că publicul festivalului le întelege și le împărtășește în toate nuanțele lor. Pentru mine, această premieră est-europeană e poate cea mai așteptată dintre toate, iar când veți vedea filmul, veți descoperi că atunci când am filmat am avut un gând foarte precis tocmai despre Sarajevo.”

Festivalul de Film de la Sarajevo este al treilea festival de anvergură pentru „Lemonade“, după premiera mondială la Festivalul de la Berlin în secțiunea Panorama și participarea la prestigiosul Tribeca Film Festival, în aprilie. De curând, lungmetrajul semnat de Ioana Uricaru a fost recompensat cu Premiul Linxul de Aur pentru cel mai bun film la FEST New Directors / New Films Festival de la Espinho (Portugalia).

„Lemonade“ se află la cea de-a 20-a selecție în festivaluri internaționale. În premieră regională la Sarajevo, filmul concurează alături de alte nouă tituluri pentru trofeul “Inima orașului Sarajevo.” Ajuns la cea de-a 24-a ediție, Festivalul prezintă anual o selecție a celor mai importante filme din sud-estul Europei și anul acesta se va desfășura între 10 și 17 august.

Turnat preponderent în America de Nord, Lemonade e inspirat de un articol de presă şi spune povestea câtorva zile tensionate din viaţa Marei, o asistentă medicală care se vede nevoită să-și confrunte propria proiecţie despre visul american cu realitatea de pe teren. După premiera de la Berlin, thriler-ul a atras distribuitori din toată lumea, fiind achiziționat spre distribuție în China, Grecia, Iugoslavia, Israel, Franța, Canada și Germania.

Ioana Uricaru a absolvit cursurile Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti şi deține un doctorat in studii critice, la Universitatea din South California, Los Angeles. Din 20015, locuiește în Statele Unite unde are o carieră didactică universitară. Înaintea debutului în lungmetraj cu „Lemonade”, a co-regizat filmul colectiv episodic Amintiri din Epoca de Aur şi a realizat filme de scurt metraj. 

LEMONADE, 2018, 88 min., România-Canada-Germania-Suedia. Regia: Ioana Uricaru. Scenariul: Ioana Uricaru, Tatiana Ionascu. Producător Executiv: Tudor Reu. Scenografia: Sylvain Lemaitre. Montaj: Mircea Olteanu. Muzică : Olivier Alary. Costume: Jenn Pocobene și Dana Paparuz. Asistent regie: Michel Marrec. Script supervisor: Silvia Popescu. Production manager: Patricia Bergeron. Producător: Cristian Mungiu. Co-producători: Yanick Létourneau, Eike Goreczka, Christoph Kukula, Sean Wheelan, Tomas Eskilsson. Cu: Mălina Manovici, Dylan Scott Smith, Steve Bacic, Milan Hurduc, Ruxandra Maniu. Produs de Mobra Film, Peripheria, 42film, FilmGate, Film i Väst. Distribuit în România de Voodoo Films.


Andra Guți câștigă premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul de Film de la Locarno pentru rolul din „Alice T. regizat de Radu Muntean

Sâmbătă, 11 august, Andra Guți, a primit Premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul de Film de la Locarno, pentru rolul său din „Alice T.“, în regia lui Radu Muntean. În cel de-al șaselea lung-metraj al regizorului, Andra Guți o interpretează pe Alice Tarpan, o tânără de 16 ani,  cu o adolescență complicată.  Premiul prestigiosului festival a fost acordat, la ediții anterioare, unor actrițe ca Isabelle Huppert, Brie Larson sau Robin Wright.

„Mă bucur mult pentru Andra. S-a aruncat cu capul înainte în filmul nostru și acum are o primă confirmare că munca și sacrificiul ei se văd pe ecran. Eu, în orice caz, i-am dat de mult premiul ăsta. A fost o plăcere să lucrăm împreună“,  ne spune Radu Muntean. La rândul său, Andra Guți mărturisește că participarea sa la filmul „Alice T.“ „a fost cu siguranță cea mai intensă perioadă a vieții mele“.

Andra Guți s-a născut la Valladolid, Spania, în 1999, și a absolvit Liceul de Arte „Dinu Lipatti” în 2018. „Alice T.“ este primul ei rol principal, rol pentru care a participat la un casting cu peste 800 de tinere actriţe. Filmările au avut loc imediat după ce Guți a împlinit 18 ani. Cea de-a 71-a ediție a Festivalului a avut loc intre 1 și 11 august 2018. Înființat în 1946, este unul dintre festivalurile de film cu cea mai veche tradiție, fiind recunoscut ca o platformă de prestigiu pentru filmele de artă. 

„Alice T.” va putea fi văzut în cinematografele din România începând cu 9 noiembrie 2018, fiind distribuit de Voodoo Films.

Alice T., 2018, 105 min., România-Franța-Suedia. Regia: Radu Muntean. Scenariul: Alexandru Baciu, Radu Muntean, Răzvan Rădulescu. Producător executiv: Dragoș Vîlcu. Imaginea: Tudor Lucaciu RSC. Scenografia: Anca Lazăr. Montaj: Andu Radu. Sunet: Electric Brother. Inginer de

sunet: André Rigaut. Colorist: Mats Holmgren C.S.I. Mix sound: Fredrik Dalenfjäll. Costume: Eliza Frone. Asistent regie: Constantin Bazga. Script supervisor: Elena Văncică. Production manager: Dragoș Potop. Producători: Dragoș Vîlcu, Oana Iancu. Co-producători: François d’Artemare, Tomas Eskilsson, Jon Mankell, Katarina Krave. Cu: Andra Guti, Mihaela Sîrbu, Cristine Hămbăşanu, Ela Ionescu, Bogdan Dumitrache, Teo Corban, Alina Berzunţeanu, Şerban Pavlu, Maria Popistaşu. Produs de Multi Media Est, Les Film de l’apres-Midi, Chimney, Film i Väst. Distribuit în România de Voodoo Films.


Prima editie ARCS SUMMER CAMP in Seattle

Prima ediție a taberei de vară ARCS SUMMER CAMP s-a finalizat duminică, 5 august, în Seattle, Washington cu o proiecție publică a filmelor rezultate în cadrul proiectului.

Proiectul a fost organizat de American Romanian Cultural Society din Seattle în parteneriat cu Asociația Culturală Control N. Tabăra a reunit un numar de 22 de copii de origine română, din jurul orașului Seattle, cu vârste cuprinse între 8 și 16 ani. Tabara a fost găzduită de University of Washington.

Timp de 10 zile, îndrumați de cei doi instructori – actrița Ioana Flora și regizoarea Iulia Rugină – participanții au primit informații despre geografia, istoria, tradițiile și civilizația României, cu scopul de a-i reconecta, printr-un tip de educație non-formală, cu identitatea țării de origine. Informațiile despre România au fost completate de elemente introductive din arta actoriei, scenaristicii, regiei și producției de film. 

Cele mai importante produse ale taberei au fost cele 4 filme de scurt-metraj realizate de copiii împărțiți în echipe de câte 5. Filmele au fost scrise, produse, regizate și filmate în totalitate de ei.

Întreaga tabără a fost filmată, rezultând un documentar de 30 de minute, prezentat publicului format din comunitatea romaneasca din Seattle, alături de cele 4 scurt metraje, în data de 5 august. Evenimentul a avut loc la Centrul Românesc al Bisericii Sfinții Trei Ierarhi din Mountlake Terrace.

În lipsa sprijinului financiar din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, proiectul a fost susținut parțial din taxa plătită de către participanți, cu aportul considerabil al organizației non-profit American Romanian Cultural Society, în parteneriat cu University of Washington.

Fotografiile și materialele video realizate în cadrul atelierului pot fi vizionate aici – https://www.facebook.com/pg/controlN

Un clip de prezentare a primei ediții a proiectului poate fi vizionat aici – https://youtu.be/7XFY8J5QvM0


„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, la Festivalul Internațional de Film de la Toronto

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, regizat de Radu Jude, a fost selectat în secțiunea Contemporary World Cinema a Festivalului Internațional de Film de la Toronto, care va avea loc în perioada 6 – 16 septembrie 2018.

La cea de-a 43-a ediţie a festivalului vor fi acordate, în baza votului publicului, marele premiu pentru lungmetraj şi, între altele, trofeul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI).

Recent, lungmetrajul lui Radu Jude a fost premiat cu trofeul Golden Mimosa pentru cel mai bun scenariu, la Herceg Novi Film Festival – Montenegro Film Festival. Motivația juriului a fost: „Un cineast unic, care este suficient de curajos să ne țină prinși și să ne educe cu un scenariu care are o formă neortodoxă din punct de vedere didactic, dar care e suprinzător de accesibilă, rareori folosită în cinema. Puterea lui intelectuală și perspectiva istorică sunt o combinație perfectă pentru semnificația subiectului dificil și dureros din trecut care rezonează la nivel universal astăzi”.

Lungmetrajul, recompensat cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary 2018, este propunerea României pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină” a premiilor Oscar 2019.

Cel de-al șaselea lungmetraj al lui Radu Jude spune povestea realizării unei reconstituiri istorice, a masacrului de la Odessa din Al Doilea Război Mondial, pentru un spectacol de stradă.

Din distribuție fac parte Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia şi Bogdan Cotleţ.

Imaginea este semnată de Marius Panduru (RSC), montajul – de Cătălin Cristuţiu, sunetul – de Jean Umanski, mixajul – de Cristinel Şirli, designul de sunet – de Dana Bunescu, decorurile şi costumele – de Iuliana Vîlsan.

Producător este Ada Solomon, iar coproducători sunt Jiří Konečný, Serge Lalou, Claire Dornoy, Rossitsa Valkanova, Jonas Dornbach, Janine Jackowski şi Maren Ade. Producător asociat este Holger Stern.

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” este o producţie Hi Film, în coproducţie cu Endorfilm (Cehia), Les Films D’Ici (Franţa), Klas Film (Bulgaria), Komplizen Film (Germania), ZDF/Arte, TVR, susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei, Czech Film Fund, L’Aide aux Cinémas du Monde, Centre National du Cinéma et de L’Image Animée – Institut Français, Bulgarian National Film Center şi Eurimages, cu sprijinul financiar al Dr. Oetker, Covalact, Farmacia DONA, AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești, EXIMTUR – Compania de călătorii, MediaCom. Vânzări internaționale Beta Cinema.

Filmul va fi distribuit de microFILM, în cinematografele din România, din 28 septembrie 2018.


Filme cu mesaj politic, invitați speciali și evenimente muzicale la Divan Film Festival

Ediția 2018 a Divan Film Festival aduce în perioada 24 – 26 august în Craiova și 27 august – 1 septembrie în Port Cultural Cetate producții cinematografice în premieră, invitați de marcă și evenimente muzicale de neratat. Din selecția festivalului fac parte 14 filme de lungmetraj și 17 scurtmetraje, reunite sub tema acestei ediții: “Balcanii visează”. Formațiile Aida și Noi, sZempöl Offchestra și Mambo Siria asigură coloana sonoră a festivalului.

Filmul care va deschide cea de-a 9-a ediție a festivalului de film și artă culinară vine de la regizorul turc de origine kurdă Kazim Öz. “Zer” (Germania, Turcia, SUA, 2017), un film cât se poate de curajos în contextul politic actual din Turcia, este un road movie plin de emoție, care reconstituie călătoria unui tânăr new-yorkez prin Kurdistan, în căutarea trecutului bunicii sale și a propriului său sine. Prin intermediul poveștii lui Zarife, bunica lui Jan, filmul atinge subiectul masacrului kurzilor din Dersim, din 1938, și ștergerea acestui eveniment din istoria oficială a Turciei. Filmul va rula în prezența regizorului Kazim Öz.

Tot din Turcia vine și debutul curajos și provocator în regie al actorului Onur Saylak, “Mai mult” / “More” (2017), o adaptare a unui roman semnat de Hakan Günday care abordează criza emigranților ce traversează Marea Egee din perspectiva unui tânăr de 14 ani pe nume Gaza. Acesta, alături de tatăl său abuziv, face parte dintr-o rețea de trafic de refugiați către Europa, furnizându-le adăpost temporar și hrană până când aceștia traversează marea. Tânărul Gaza visează să fugă de această viață, dar e atras într-o lume guvernată de imoralitate și suferință.

“Minerul” / “The Miner” (regia Hanna Antonina Wojcik Slak, 2017), propunerea Sloveniei la premiile Oscar 2018, este un film care are la bază povestea reală a unuia dintre mulții emigranți bosniaci care lucrează ca mineri în Slovenia. Acesta descoperă într-o mină abandonată dovezile unei execuții în masă și hotărăște să lupte pentru ca victimele să aibă parte de o înmormântare oficială, chiar dacă asta îl costă jobul în plină criză economică.

Criza economică este un subiect important și în documentarul croat Cafeneaua de lângă combinat / The Steel Mill Café (regia Goran Devic, 2017), care ne arată efectele dezastruoase ale căderii comunismului asupra industriei locale. Falimentul unuia dintre cele mai mari combinate din Europa de Est atrage după sine și falimentul cafenelei din zonă, dar și exodul est-europenilor către Vest.

În fiecare an, muzica este prezentă la Divan Film Festival la loc de cinste, alături de film, vin şi gastronomie.  Aida și Noi, sZempöl Offchestra și Mambo Siria sunt trupele care ne vor invita la dans în stil balcanic.

Aida din Sarajevo, Mihai din Berlin, Dan și Bogdan din București și Ati din Santiago de Chile sunt membrii proiectului care aduce lumi și culturi diferite pe aceeași scenă.  Aida și Noi cântă la Divan FF, într-un show eclectic cu Glam Disco, Psychedelia, Gypsy, Funk, Drum’n’bass, Balkan, Urban Folk, Rockabilly și Tango.

Cunoscători înverșunați ai zonei balcanice, sZempöl Offchestra, trupa ce vine din Transilvania, combină teatrul, muzica și poveștile într-un performance irezistibil, cu vioară, trompetă, tobe, bass, instrumente electronice și vizualuri live. Rezultatul: un eveniment muzical hipnotizant, care va avea loc vineri, 24 august, la Teatrul de Vară din Parcul Romanescu, Craiova.

Mambo Siria ne aduce, ca-n fiecare an, ritmuri vibrante din zonei Olteniei. Taraful descoperit chiar de amfitrionul festivalului, Mircea Dinescu, la Dârvari (Mehedinți), excelează prin originalitate, joacă, ritmuri alerte și texte savuroase.

Divan Film Festival va avea loc în perioada 24 – 26 august în Craiova, la Inspire Cinema și Teatrul de Vară din Parcul Romanescu, și 27 august – 1 septembrie în Port Cultural Cetate. Intrarea la evenimentele Divan FF este liberă.

Mai multe detalii despre Divan Film Festival sunt disponibile pe site: http://divanfilmfestival.ro/

Divan Film Festival este un proiect cultural co-organizat de Fundația pentru Poezie “Mircea Dinescu” și Casa de Cultură “Traian Demetrescu”, Craiova, susținut de Centrul Național al Cinematografiei, Consiliul Județean Dolj și Primăria Craiova, în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Uniunea Cineaștilor din România.


Centenarul Filmului Românesc a adus la Vaslui patru filme de excepție

Centenarul Filmului Românesc (CFR) a ajuns la Vaslui (12-15 august) cu patru filme de excepție din cinematografia autohtonă. California dreamin’ (Nesfârșit), A fost sau n-a fost?, Felix și Otilia și O vară de neuitat au adunat la Casa de Cultură a Sindicatelor „Constantin Tănase” din Vaslui în jur de 300 de spectatori.

Caravana Centenarului Filmului Românesc din cadrul Zilelor Culturale ale Municipiului Vaslui a început cu documentarul AGERPRES Marea Unire – România, la 100 de ani, continuând cu Episodul 30: Felix și Otilia (regia: Iulian Mihu), realizat după celebrul roman „Enigma Otiliei”, în urmă cu 46 de ani. Filmul este considerat de consultantul oficial al proiectului drept „una dintre cele mai frumoase ecranizări după un roman”. Irina-Margareta Nistor a adăugat că i s-a părut și mai poetic faptul că regizorul Iulian Mihu a reușit să schimbe numele în Felix și Otilia.

Episodul 31: California Dreamin’ (nesfârșit)

„Filmul pe care îl vedeți, Cristian Nemescu apucase să îl filmeze, dar nu apucase să îl monteze. De aceea se numește nesfârșit. Fiecare cadru este atât de frumos gândit de regizor, care printre altele, a dat naștere, după dispariția lui extrem de tristă, unui festival de scurtmetraje – NexT”, a precizat Irina-Margareta Nistor înainte de proiecție.

Episodul 32: A fost sau n-a fost?

Corneliu Porumboiu a fost invitatul special al celei de-a treia seri de film românesc, la Vaslui, în orașul natal, fapt pentru care regizorul a declarat: „Mă bucur că se întâmplă acest festival aici, la Vaslui. Din păcate, în România s-a pierdut obișnuința asta de a merge la cinema și sper ca voi să continuați cu  această inițiativă”.

Regizorul Corneliu Porumboiu a primit distincția din partea Centenarului Filmului Românesc, pentru contribuția adusă cinematografiei românești.

Primarul Municipiului Vaslui, prezent la eveniment, a promis că în viitor va avea pe lista de priorități redeschiderea unui cinematograf de stat în localitate, la provocarea lansată de Ambasadorul cinematografic, Irina-Margareta Nistor.  

La începutul filmului, la discuția de dinaintea vizionării, Irina-Margareta Nistor a mărturisit: „Trebuie să recunosc că sunt extrem de emoționată, ceea ce nu mi se întâmplă foarte des, dar pentru că A fost sau n-a fost? este unul dintre filmele mele preferate și faptul că revăd filmul, pe ecran mare, aici, mi se pare un privilegiu extraordinar, numai bun pentru acest centenar pe care îl sărbătorim anul acesta”.

Episodul 33: O vară de neuitat

Am încheiat Caravana Centenarului Filmului Românesc, la Vaslui, cu filmul O vară de neuitat (regia: Lucian Pintilie). „Ca și filmul cu care am deschis caravana aici, O vară de neuitat este tot o adaptare după un roman și după o povestire care au făcut multă vâlvă la timpul lor”, a spus Irina-Margareta Nistor.

Expoziția AGERPRES „România: Evoluție”, cu fotografii ce surprind istoria României, a însoțit caravana, fiind expusă în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor „Constantin Tănase” în perioada 12-15 august. Expoziția a fost vizitată, pe parcursul celor patru zile, de peste 500 de persoane.  


Caravana filmului românesc ajunge, şi anul acesta, la Zilele Oraşului Ştei

Ne-aţi aşteptat un an, dar nu veţi regreta! Căci venim la Ştei, ca să vă aducem zâmbetul pe faţă, cu ocazia Zilelor Oraşului. Şi aducem trei filme de mare succes la public! Nu-i uitaţi pe copii acasă, căci mai ales la ei ne-am gândit.

Vreme de trei zile, în perioada 21 – 23 august, Casa de Cultură “Miron Pompiliu” va fi invadată de personajele pline de haz, din selecţia cinematografică pe care am alcătuit-o, pentru a vă descreţi frunţile şi pentru a vă aduce aminte de copilărie.

Copiii, care sunt bucuria noastră cotidiană, se vor bucura, alături de părinţi şi bunici, de seara de deschidere a caravanei: pe 21 august, la ora 19, îi aşteaptă pe toţi Maria Mirabela. Mii de copii s-au bucurat de-a lungul timpului de povestea fantastică a celor două fetiţe, încredinţată de premiatul de la Cannes, regizorul Ion Popescu-Gopo, actorilor, dar şi personajelor animate. Acestea prind viaţă prin vocile unor mari actori români: Gilda Manolescu (Maria), Medeea Marinescu (Mirabela), Ion Popescu Gopo (Moş Timp), Anda Călugăreanu (Oachi), Alexandrina Halic (Omide), Dem Rădulescu (Regele Omizilor).

Dacă au ratat cumva prima seară, copiii şi familiile lor pot recupera pierderea, în a doua seară de proiecţii ale Capodoperelor cinematografiei naţionale. Fiindcă îi aşteaptă Nică a Petrei şi aventurile lui din Amintiri din copilărie. Peste cinci milioane şi jumătate de spectatori au văzut filmul semnat de o maestră a genului, regizoarea Elisabeta Bostan, căci această adaptare cinematografică a capodoperei lui Ion Creangă este  plină de savoarea vieţii la ţară, aşa cum au cunoscut-o copiii, pe vremea când nu existau tabletele.

Încheiem “descinderea” noastră cinematografică, aducând-o în scenă (vorba vine, că-i doar pe ecran!) pe Draga Olteanu Matei,  imbatabila interpretă a nemuritoarei Cucoana Chiriţa. Actriţa şi-a dorit atât de mult rolul, încât a scris şi scenariul, fiindcă ştia bine că poate da viaţă acestei moşierese inculte, dar cu pretenţii, descrise necruţător de Vasile Alecsandri, în nu mai puţin de patru piese.  Vă mai amintiţi de “furculision”? Cucoanei Chiriţa îi aparţine celebrul franţuzism autohton! Veţi râde cu hohote, auzind şi restul expresiilor acestei amazoane de Bârzoieni.

Şi, desigur, vă amintiţi că anul trecut nu a trebuit să cumpăraţi bilete. Aceasta e regula noastră: vă aşteptăm cu braţele deschise şi cu intrarea liberă!

Să râdem împreună!

Program Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale

Ştei, Casa de cultură “Miron Pompiliu”, 21  – 23 august 2018

Marţi, 21 august, ora 19.00: MARIA MIRABELA

Scenariul şi regia: Ion Popescu Gopo

Cu: Gilda Manolescu, Medeea Marinescu şi (voci): Anda Călugăreanu, Mihai Constantinescu, Alexandrina Halic, Dem Rădulescu

Miercuri, 22 august, 19.00: AMINTIRI DIN COPILĂRIE

Scenariul şi regia: Elisabeta Bostan  

Cu: Ştefan Ciobotăraşu, Ion Bocancea, Corina Constantinescu, Emanoil Petruţ, Nicolae Veniaş, Mircea Constantinescu, Costache Sava, Eliza Petrăchescu

Joi, 23 august, ora 19.00: CUCOANA CHIRIŢA

Regia: Mircea Drăgan

Scenariul: Draga Olteanu Matei

Cu: Draga Olteanu Matei, Jean Constantin, Dem Radulescu, Iurie Darie, Cezara Dafinescu, Rodica Popescu Bitănescu

Caravana filmului românesc – Cartea şi filmul / Capodopere ale cinematografiei naţionale” este un proiect aflat în al şaselea an de existenţă. El aduce filmul românesc acasă la oameni, promovându-l într-o manieră accesibilă. Filme de patrimoniu şi succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate oraşele ţării, mari şi mici, în spaţii diverse, de la pieţe centrale, la biblioteci, muzee, sau spaţii neconvenţionale. Aceste evenimente, rememorând marile momente ale istoriei şi prezentului filmului românesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului şi stimulează sentimentul de mândrie locală, prin punerea în valoare a geografiei culturale a oraşelor.

Asociaţia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), în parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) şi Digifilm Design, a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul.

În cei cinci ani de existenţă, Caravana filmului românesc a ajuns în 30 de oraşe, având un număr aproximav de 115.000 de spectatori şi consemnând 2.500 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele sunt fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi  imagine.

Proiect realizat cu sprijinul CNC – Centrul Naţional al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineaştilor din România, ANF – Arhiva Naţională de Filme; DACIN SARA – Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual şi co-finanţat de A.F.C.N. Administraţia Fondului Cultural Naţional (Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.).

Parteneri media: All About Romanian Cinema  – AaRC, Cinefan, RoEvents, iFestival.ro, Amos News, Prompt Media, Ultima oră, Timp românesc, Comunicate de afaceri, Urban Things, România pozitivă, Agenţia de Carte, Gratuitor, E-cultura info, Roportal,

În parteneriat cu: Primăria şi Consiliul Local Ştei

Website: www.caravanafilm.ro


PELÍCULA – Latin American Experience – ediția a treia

Ne face placere să facem publice titlurile celor șase filme din prima competiție a festivalului nostru și, de asemenea, componența juriului care va alege anul acesta în timpul festivalului Cel mai bun film din această selecție.

A treia ediție a festivalului Película – Latin America Experience va avea loc între 12 și 16 septembrie 2018, la București.

Ediția de anul acesta aduce pentru prima data în fața spectatorilor o secțiune competițională dedicată filmelor provenite din America Latină. Înscrierile au fost realizate prin intermediul platformei Filmfreeway, s-au încheiat la finalul lunii iunie și au fost urmate de un proces de selecție realizat de organizatori.

Titlurile ce vor face parte din competiție sunt:

  • LOS ADIOSES (Mexic, R: Natalia Beristáin)
  • LAS OLAS (Uruguay, R: Adrián Biniez)
  • RETABLO (Peru, R: Alvaro Delgado Aparicio)
  • TIEMPO SIN PULSO (Mexic, R: Bárbara Ochoa)
  • FLOR DEL SOL (Republica Dominicană, R: Dilia Pacheco Méndez)
  • LOS VAGOS (Argentina, R: Gustavo Biazzi)

Juriul care va alege anul acesta Cel mai bun film din competiție, este alcătuit din (în ordine alfabetică):

  • ENRICA PÉREZ (Regizor, scenarist – Peru),
  • EVA MORSCH KIHN (Coordonatoarea Platformei profesionale Cinélatino, Rencontres de Toulouse – Franța)
  • IGOR COBILEANSKI (Regizor, scenarist – Moldova)
  • MASSIMILIANO NARDULLI(Selecționer, Script adviser – Italia)
  • MIRUNA BERESCU (Directorul Festivalului Internațional de Film Independent Anonimul, Producător – România)

Toți cei 5 membri ai juriului vor fi prezenți pe toată perioada de desfășurare a festivalului.

PERU este țara în focus anul acesta  la Película 3. Ambasada Peru în România este invitatul de onoare al acestei ediții, ocazie perfectă pentru a pune în lumină artiștii tineri și foarte talentați, cultura tării, dar și pentru a suda relația dintre România și Peru.

Publicul va putea descoperi culturile altor țări, diferențele și similaritățile dintre România și zona Americii Latine. Festivalul se concentrează pe cultura latino-americană și combină armonios proiecțiile de filme cu demonstrațiile de dans, mâncarea și muzica, expozițiile cu poveștile celor îndrăgostiți de această lume plină de pasiune și umanitate, pentru ca spectatorii să aibă parte de o experiență extraordinară.

Festivalul Película este organizat de FREEALIZE și Asociația Culturală ARTICHITANA și este susținut onorific de ambasadele celor 8 țări din America Latină prezente la București: Argentina, Brazilia, Chile, Cuba, Mexic, Peru, Venezuela, Uruguay. Lor li se alatură Ambasada Franței, Institutul Francez și Institutul Cervantes.

Festivalul Película este unul interactiv, astfel că printr-o participare activă, audiența va avea parte de o experiență completă, colorată și memorabilă.

¡Hasta pronto!


Treizeci de scurtmetraje internaționale și românești, în competițiile BIDFF 2018

Treizeci de scurtmetraje internaționale și românești au fost selectate în competițiile Bucharest International Dance Film Festival 2018 din peste 300 de producții înscrise.

Competiția internațională de scurtmetraje a fost împărțită în două secțiuni – „[re]tracing Values” și „[re]tracing Time” -, iar fiecare dintre acestea cuprinde zece filme.

Pelicule din Finlanda („Through the Supermarket in Five Easy Pieces”), Austria („Competing for Sunlight: Ash”), Coreea de Sud („BOOKANIMA: Dance”), Rusia („ctrlC/ctrlV”), Canada („Traverse”), Franța („Insan”), Marea Britanie ( „Business is Brutal” și „washed up babies”), Germania („Guenni”) și Olanda („A Flood Remains”) explorează, palpitant și energic, valorile lumii contemporane.

Șase dintre regizorii și coregrafii acestor filme vor participa la o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Zece filme din Franța („Out of body”), Danemarca („Laws of Motion”), Africa de Sud („Room”), Marea Britanie („Night Dancing”), Brazilia („Vanitas”), Olanda („Are you multifocal”), Finlanda („Time Subjectives in Objective Time”), Spania („Babelian Circles”), Cehia („Adieu”) și Austria („Competing for Sunlight: Oak”) au fost selectate în competiția internațională „[re]tracing Time”. Ele creează o poartă către o altă realitate, măsoară spațiul cu gesturi  și surprind o lume irațională, uneori periculoasă.

Cât privește competiția națională, numărul de aplicații s-a triplat față de anul 2016, când a fost introdusă în festival. Competiția românească demonstrează că granițele dintre genurile artistice și generații sunt fluide.

Au fost selectate: „Dépaysement”, „How long?”, „Suite for the Office [Sleepwalking]”, „NonStop TM”, „Unchained”, „Next Revolution, Please!”, „States Uprooted”, „jam da koakaz”, „(Slow) Breath” și „Never Ending”.

După proiecția acestei selecții, vor avea loc sesiuni de întrebări și răspunsuri cu echipele filmelor.

Competiția națională va avea loc pe 7 septembrie, de la ora 21.00, la Deschis Gastrobar, iar cea internațională, pe 8 septembrie, de la ora 18.30, la Cinema „Elvire Popesco”.

Juriul va fi format din Helena Jonsdottir (Islanda, coregrafă și regizoare de film), Gabor Pinter (Ungaria, selecționer și director de festival) și Adrien Ouaki (Franța, regizor și coregraf, câștigătorul BIDFF 2017).

Jurații vor acorda trofeul pentru cel mai bun film din competiția internațională, în valoare de 1.000 de euro, premiul pentru inovație, în valoare de 500 de euro și premiul pentru cel mai mai bun film românesc, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Român. Acestora le va fi adăugat premiul publicului, în valoare de 300 de euro.

Cea de-a patra ediţie a Bucharest International Dance Film Festival va avea loc în perioada 6 – 9 septembrie, în şase spaţii din Capitală – Cinema „Elvire Popesco” (Institutul Francez din România), Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, LINOTIP-Centru Independent Coregrafic, DESCHIS Atelier, DESCHIS Gastrobar şi Qreator.

Tema ediţiei de anul acesta a singurului festival de gen din România o reprezintă „[re]tracing” – urmele pe care timpul le-a lăsat în vieţile oamenilor şi ale comunităţilor din care fac parte.

Bucharest International Dance Film Festival este un proiect al Asociației Tangaj Dance, realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Institutului Cultural Român, Consulatului Onorific al Republicii Islanda la București, British Council și Institutului Balassi, 4 Proof Film.

Informații suplimentare: http://www.bidff.ro/

FB: https://www.facebook.com/bucharestinternationaldancefilmfestival/

Articole similare

Editura Vellant la Bookfest 2019

Jovi Ene

Lansare carte: „Femei care aleargă cu lupii. Poveşti şi mituri ale arhetipului femeii sălbatice”

Jovi Ene

Întâlnire cu Cătălin Dorian Florescu – lectură publică, dialog cu cititorii și prezentarea noului său roman, „Turnul focului“

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult