Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (12 – 18 septembrie 2016)

afis-timishort-2016_webȘtirile săptămânii: The Man Who Was Thursday, cel mai recent film cu Ana Ularu, va deschide cea de-a 8-a ediție a Timishort; Peste 40 de filme vor fi proiectate în a 5-a ediție a București Docuart Fest; Aristoteles Workshop, ce spun participanții despre filmele lor – cinci echipe, cinci filme, mai multe emoții; Thriller-ul „Câini” are premiera în cinematografele din Franța; Superstaruri ale filmului documentar în selecția oficială Astra Film Festival 2016; Dracula Digital – o nouă competiție în cadrul Dracula Film Festival; UrbanEye Film Festival caută filme despre realitatea architectural-urbană din România-deadline prelungit.

The Man Who Was Thursday, cel mai recent film cu Ana Ularu, va deschide cea de-a 8-a ediție a Timishort

Cea de-a 8-a ediție a celui mai important festival de scurtmetraje din vestul României va avea loc anul acesta în perioada 6-9 octombrie, la Cinema Timiș și la Sala 2 a Teatrului Național din Timișoara.

Timp de 4 zile, timișorenii vor avea ocazia de a vedea cele mai noi și mai apreciate scurtmetraje împărțite în 7 secțiuni, 4 dintre ele fiind competiționale: o competiție internațională, una națională, o competiție dedicată filmelor experimentale (Videorama) și competiția de scurtmetraje dedicată filmelor pentru copii (Timikids). Premiul mare al festivalului este oferit de Institutul Cultural Român și este în valoare de 3500 de euro.

În afara competiției spectatorii vor putea urmări scurtmetraje aduse în România de festivalurile partenere: School Visit: EICTV Cuba, Festival Visit: Short Waves Polonia și Focus on Portugal (scurtmetraje portugheze introduse de Carlos Ramos de la Indie Lisboa).

Ca în fiecare an, Timishort se va deschide cu un lungmetraj în avanpremieră în România. Mult așteptatul thriller The Man Who Was Thursday, o coproducție Ungaria-România, va fi proiectat pentru prima data la Timishort. În rolul principal joacă Ana Ularu, actrița româncă cu cel mai mare succes internațional din ultimii ani. The Man Who Was Thursday este un thriller suprarealist din a cărui distribuție fac parte Francois Arnaud (The Borgias), Jordi Molla (Riddick), Ana Ularu (Serena) și Mark Ivanir (A Late Quartet). În urma unui incident rușinos în parohia sa, părintele Smith este chemat la Roma, pentru reabilitare spirituală. La sosire, Charles, omul care l-a îndrumat pe calea credinței, dezvăluie adevăratul motiv pentru care Smith a fost adus la Roma: să acționeze pe ascuns, pentru a-l descoperi pe misteriosul lider al unui grup anarhic de renegați. Diferența dintre realitate și fantezie se estompează pe măsură ce Smith cobooară tot mai adânc pe panta iraționalului.

Regizorul Balazs Juszt va fi și el prezent la Timișoara și va face parte din juriul Competiției Internaționale de scurtmetraj. Balazs Juszt a crescut într-o familie de artiști. La 17 ani, a tradus „Harper Book of Quotations” în maghiară și a făcut practică la Congresul american, unde a scris discursuri pentru Tom Lantos, pe atunci membru al Parlamentului Statelor Unite; Balazs a scris o autobiografie comică despre experiențele sale în Congres. Asta i-a atras funcția de scenarist principal pentru un serial de comedie, la vârsta de 18 ani. Balasz a absolvit Colegiul „Royal Holloway” al Universității din Londra, obținând apoi un master în arte vizuale la Universitatea din Los Angeles (UCLA), sub îndrumarea actriței Cathy Schulman, câștigătoare a Premiului Oscar. A fost asistent de regizor pentru filmul „Relatives”, regizat de mentorul său, câștigătorul Premiului Oscar István Szabó. Balazs Juszt a regizat numeroase videoclipuri muzicale, reclame, seriale de televiziune și scurtmetraje.

Cea de-a 8-a ediție Timishort este organizată de Asociația Româna a Filmului Independent (ARFI) din Timișoara cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Timișoara și al Centrului Național al Cinematografiei.

docuart-fest-anunt-selectie-2016Peste 40 de filme vor fi proiectate în a 5-a ediție a București Docuart Fest

A fost realizată selecția oficială a festivalului de film documentar românesc, București Docuart Fest 2016, care va avea loc în această toamnă.

În cele 3 secțiuni competiționale (principală, studențească și de documentar TV) au fost selectate 25 de titluri. Acestea vor fi aduse bucureștenilor în perioada 27 septembrie – 2 octombrie la Cinemateca Eforie și Cinema Muzeul Țăranului – Studioul Horia Bernea, în cadrul celei de-a 5-a ediții a festivalului documentarului românesc.

„Știam că se fac multe documentare în România și, totuși, am fost surprinsă de numărul foarte mare de înscrieri. Am avut de unde alege și asta se reflectă și în alegerile finale – toate secțiunile au fost bine reprezentate, calitatea a crescut mai ales la secțiunile studențești și la producțiile de televiziune. Dacă în alți ani, cele mai multe documentare înscrise au fost observaționale, până în punctul în care m-am declarat sătulă, anul acesta am văzut multe rockumentare, documentare hibrid, anchetă și esee inclasabile. Avem confirmări și revelații. În tot cazul, cele 6 zile de proiecție ale festivalului vor certifica vitalitatea acestui gen până de curând pe nedrept neglijat pe aici”, spune Anca Grădinariu, critic de film și membru al comisiei de preselecție.

Selecția oficială a fost întocmită din peste 70 de documentare înscrise în această  primăvară, fiind realizată de un juriu de preselecție format din criticii de film Mihai Fulger, Anca Grădinariu și Florin Barbu, cei care stau alături festivalului încă de la a II-a ediție.

“Mișcarea documentaristă românească devine o industrie în sine. Cele peste 70 de filme înscrise demonstrează vitalitatea și diversitatea subiectelor abordate atât de regizorii debutanți, cât și de cei consacrați. Documentarul a devenit din «ruda săracă a ficțiunii», un gen din ce în ce mai apreciat și mai popular”, spune Daniela Apostol, directorul festivalului.

Pe lângă aceste 25 de filme ce urmează să treacă printr-un nou proces de jurizare, Docuart Fest aduce 20 de proiecții în afara competiției, dezbateri, sesiuni de master class și activități care vor fi anunțate odată cu publicarea programului oficial al evenimentului ce cuprinde șase zile.

București Docuart Fest este organizat de Docuart, fiind co-finanțat de Ministerul Culturii prin programul Accces și de Consiliul Național al Cinematografiei în urma selecției la concursurile de finanțare.

Intrarea în lumea documentarului este liberă.

Lista filmelor selectate de comisia de preselecție poate fi văzută aici: http://festival.docuart.ro

aw2016Aristoteles Workshop, ce spun participanții despre filmele lor – cinci echipe, cinci filme, mai multe emoții

În ultimile două săptămâni ale Aristoteles Workshop, atelierul de film documentar inițiat de Dan Nuțu și Cristina Hoffman, care se desfășoară pe parcursul a aproape cinci săptămâni (23 august – 24 septembrie) în Maramureș, participanții au trecut printr-o perioadă de prospecții în care au călătorit sute de kilometri și au cunoscut zeci de posibile personaje. Ei au plecat din centrul logistic, pensiunea Amethyst, satul Șurdești, și au mers prin mare parte din satele și orașele din împrejurimi, de la Valea Chioarului și până la Săpânța. Tutorii care îi ghidează și le oferă feedback pe întreaga perioadă sunt Nino Kirtadze, regizoare de film documentar de origine georgiană, cu filme proiectate și premiate în competiții prestigioase ca Academia Europeană de Film, Festivalul de Film de la Sundance, Festivalul Internațional de Film de la Cannes sau Toronto, John Appel, regizor de film documentar cu multiple premii și lector la Academia Olandeză de Film şi Televiziune din Amsterdam, și Tania Rakhmanova, regizoare de origine rusă, stabilită în Franța, autoarea a peste 20 de documentare pe teme istorice și politice. Cele patru echipe au devenit cinci, filmările au început, iar subiectele lor sunt dintre cele mai diverse.

Echipa formată din regizorul Alexandru Badea, directorul de imagine Ivan Koroman și editorul Delia Oniga îl urmărește pe Ghiță, care “vrea să părăsească mânăstirea definitiv și tocmai s-a mutat într-o rulotă ca să petreacă ceva timp singur”, spune regizorul.

O crimă din satul Săpânța stă la baza filmului care va fi semnat de Liliana Constantin și Diana Rusu. “Ne învârtim în jurul morții unui cioban, explorând și descoperind astfel universul spiritual al localnicilor. ”, spune regizoarea Liliana Constantin.

Echipa formată din editorul Marina Evelina Crăcană și directorul de imagine Italian Piero di Silverio s-a stabilit în Cavnic, unde urmăresc doi prieteni din copilărie, un antreprenor și un mecanic, care, la șase ani după închiderea minei, încearcă să repună pe picioare două clădiri aflate în chirie. “În timp ce Arpi trăiește într-un prezent incert în garajul care exista acolo înainte de închiderea minei, Cătălin vrea să transforme clădirile în ruină într-o fabrică care să ajute întreaga comunitate.”, spune Marina Evelina Crăcană.

Regizorul finlandez Sakari Suuronen, care lucrează în echipă cu editoarea Ruxandra Pintilie, descrie filmul lor ca fiind despre “mulsul vacii, cositul, construirea unei căpițe de fân și imortalizarea momentului, viața de zi cu zi a satului, și portretul unui țăran care a găsit o cale de a face timpul să stea în loc.

Iar echipa regizorului Dragos Hanciu, cu Ileana Szasz director de imagine și Maria Bălănean editor, s-a stabilit în apropierea orașului Șomcuta Mare, unde există o mare problemă cu porcii mistreți: “Am ajuns în satul Buteasa de unde nu mai există drum, decât înapoi. După ce am mai trecut două dealuri și o livadă de pruni, am ajuns la marginea unui lan de porumb îngrădit cu un gard electric și protejat de un tun care explodează din cinci în cinci minute ca să țină porcii mistreți la distanță. Aici și-a petrecut domnul Ionaș nopțile din ultimele trei luni de zile, păzind mălaiul.”, povestește regizorul.

Cele cinci filme vor fi prezentate în seara de 23 septembrie, în cadrul unei ceremonii de gală la Teatrul Municipal din Baia Mare. Un juriu de profesioniști va acorda premiul pentru cel mai bun documentar Aristoteles Workshop, în valoare de 2000 de euro, oferit de Farmexim, după ce vreme de cinci ani acest premiu a fost oferit de ICR.

Ediția a 11-a a Aristoteles Workshop se desfășoară între 23 august și 24 septembrie în satul Șurdești, Maramureș, cu baza la pensiunea Amethyst. Timp de aproape cinci săptămâni, un grup de 12 participanți trec prin toate etapele realizării unui film documentar scurt, de la idee, la filmare, montaj și prezentarea produsului finit în fața unui juriu de profesioniști.

Program inițiat în parteneriat cu Canalul ARTE/France, anul acesta Aristoteles Workshop se desfășoară cu sprijinul Fundației Baia Mare 2021, oras candidat pentru titlul de Capitală Culturala Europeană 2021 si al Centrului Național al Cinematografiei.

caini_bogdan-mirica-2_photo-credit-iulia-weissThriller-ul „Câini” are premiera în cinematografele din Franța

În paralel cu premiera în cinematografele din România, pe 23 septembrie, thriller-ul Câini, regizat de Bogdan Mirică, se lansează pe marele ecrane din Franța. Filmul va intra oficial în săli pe 28 septembrie, dar va rula în marile orașe începând de săptămâna viitoare, în avanpremieră. Distribuitorul Câini este BAC Films, una dintre cele mai mari companii de vânzări și distribuție de film din Franța. Trailer oficial: http://bit.ly/2blVyZS

În România, filmul va fi lansat pe 23 septembrie în câteva zeci de orașe, programul proiecțiilor urmând a fi anunțat în curând. În București, Câini poate fi văzut într-o avanpremieră specială, la Teatrul de Vară din Herăstrău joi, 22 septembrie, de la 20.30. Regizorul, o parte din echipa filmului și actorii din rolurile principale, Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu, se vor întâlni cu publicul. Biletele pot fi cumpărate în avans de pe www.eventbook.ro.

Presa franceză i-a dedicat deja cronici entuziaste filmului la Festivalul de la Cannes, unde a obținut Premiul FIPRESCI. „Răzbunare și mafia românească într-un film de o violență molipsitoare”, titra Les Inrockuptibles, apreciind că filmul  e „mai apropiat de western-ul american decât de cinema-ul românesc contemporan”. „Într-o Românie izolată, pe care regizorul o face să semene cu Vestul american, debarcă un tânăr moștenitor al câtorva sute de hectare de pământ neroditor, lăsate de bunicul său. Singura soluție: să vândă cât mai repede. (…) Opera unui talent veritabil. Impresionant”, scria și Télérama.

„Cinema-ul românesc strălucește literalmente cu Câini, o revelație care și-a meritat pe deplin aplauzele la Cannes”, apreciază și Publikart. „Câini e o poveste despre granițe. Western camuflat, cu șeriful său neputincios, voluntar doar în ultimă instanță, în maniera unui Gary Cooper din High Noon [1952], filmul trasează noile limite ale necunoscutului, în Est, acolo, la frontiera unei Europe prea puțin iubite”, notează Band-a-Part.fr.

afis-aff-2016Superstaruri ale filmului documentar în selecția oficială Astra Film Festival 2016

Astra Film Festival, ediția cu numărul 23, are loc la Sibiu între 17 și 23 octombrie 2016. Realități incitante din lumea largă surprinse în documentare de top vor anima Sibiul vreme de 7 zile printr-o cură intensă de film documentar care va purta publicul cinefil între cele 6 săli de cinema amenajate în centrul istoric al orașului.

Un număr record de 2.000 de filme au fost înscrise în acest an, iar publicul va avea de ales dintr-o selecție a celor mai bune 100 de documentare produse recent în România și în lume. Filmele din programul AFF 2016 sunt grupate după subiectele pe care le explorează și reunite în programe tematice precum Inside Radical Islam, No Place Like Dis-Place, Citizens of the Online World, Communist Faiths, Aromanians. Se reflectă voci puternice de autor în secțiunile Self-Family-Society, Doc-vlog, Circumscribed Spaces, Stories from Urbania. Povești care îți taie răsuflarea și personaje incredibile apar în filmele din programele Encounters, Refurbished Past și Reality Under Cover. 40 dintre filmele care se regăsesc în programele tematice sunt incluse și în cele 4 secțiuni competiționale ale festivalului: OutStanDox, Romania, Central & Eastern Europe și Student.

Un program special este dedicat celor mai recente filme realizate de superstaruri ale cinemaului de non-ficțiune – Great Master’s Latest: The Pearl Button în regia lui Patricio Guzmán, premiat la Festivalul de Film de la Berlin, Fire At Sea (Marele Premiu la Festivalul de Film de la Berlin în 2016) în regia lui Gianfranco Rosi – primul documentarist distins vreodată cu Marele Premiu la Festivalul de Film de la Veneția, Lo and Behold, Reveries of the Connected World în regia lui Werner Herzog, o voce puternică și distinctă în cinematografia mondială și The Thoughts That Once We Had în regia lui Thom Andersen.

O altă legendă a filmului documentar, Frederick Wiseman, va fi omagiată printr-un program dedicat care va familiariza publicul festivalului cu 3 filme din vasta sa operă care se prezintă ca o radiografie provocatoare și necenzurată a instituților americane și europene în ultimii 50 de ani. De curând, Academia Americană de Film a anunțat că regizorul va primi un OSCAR onorific pentru întreaga activitate.

Cele mai noi tehnologii pe care le explorează filmul documentar în formate precum VR, 360, webdoc sau full dome sunt prezente în programul The Future Is Now. În premieră în Sibiu, publicul de la Astra Film Festival va putea să experimenteze vizionarea de film documentar în afara sălii de cinema cu ajutorul celor mai noi gadget-uri, precum ochelarii pentru realitate virtuală sau proiecții 360 de grade.

Programul ediției din 2016 va fi completat cu conferințe, discuții panel, masterclass-uri, întâlniri ale profesioniștilor din industrie, Astra Film Junior, concerte și Q&A-uri cu regizorii prezenți la Sibiu.

„Selecția de filme a ediției din acest an se remarcă atât prin diversitatea subiectelor, festivalul are numeroase programe tematice, cât și prin înglobarea noilor formate de documentare imersive și new media. De 23 de ani, Astra Film Festival este ca un pașaport cu care spectatorii pot traversa granițe și explora alte lumi”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Sibiu.

Selecția oficială Astra Film Festival 2016 este disponibilă aici.

dracula-digital-visual-1Dracula Digital – o nouă competiție în cadrul Dracula Film Festival

Cea de-a patra ediție a Dracula Film Festival, eveniment dedicat iubitorilor de filme horror și fantasy, revine la Brașov, între 12 și 16 octombrie, cu o competiție digitală care se adresează adolescenţilor cu vârste cuprinse între 16 şi 29 ani din toată ţara, pasionaţi de film și fotografie. Scopul Dracula Digital este acela de a promova educaţia cinematografică în rândul adolescenţilor, de a le oferi tinerilor din toată ţara șansa de a se apropia de lumea filmului şi de a descoperi şi cultiva noi talente în cinemaul din România.

Înscrierile se fac în perioada 13 – 30 septembrie 2016 pe site-ul www.draculadigital.ro, unde participanții pot trimite un film realizat cu telefonul mobil, a cărui durată să nu depășească 3 minute. Votarea filmelor înscrise se face în perioada 1-7 octombrie pe același site, iar reprezentații primelor 5 filme clasate în funcție de numărul de voturi obținute vor fi invitați la Dracula Film Festival unde, cu asistența unor specialiști, vor realiza câte un film horror, SF, supranatural, thriller sau fantastic. Filmul va fi realizat cu telefonul mobil în orașul Brașov, pe o temă aleasă de juriu și va avea 3 minute.

Filmele vor fi proiectate în cadrul festivalului, duminică, 16 octombrie 2016, iar câștigătorul va fi ales prin votul juriului. Premiul acordat este în valoare de 500 Euro.

De asemenea, în perioada 13-14 octombrie, cele 5 echipe selectate vor participa și la 2 workshop-uri din cadrul Dracula Film Festival: Totul despre smartphone și Despre suspans (montaj și scenaristică). Acestea vor fi deschise și publicului larg.

Mai multe detalii despre Dracula Digital găsiți pe http://draculadigital.ro

Dracula Film Festival va avea loc în Brașov, în perioada 12 – 16 octombrie, la Teatrul “Sică Alexandrescu”, Cinemateca Patria și Cinema One.

Deadline prelungit: CALL FOR FILMSUrbanEye Film Festival caută filme despre realitatea architectural-urbană din România

Deadline-ul pentru înscrierea în competiția UrbanEye Film Festival 2016 se prelungește până pe 25 septembrie.

Ajuns la cea de-a treia ediție, UrbanEye invită creatorii independenți și pasionații de film, dar și casele de producție, să înscrie în competiție filme inspirate din realitatea arhitectural-urbană din România. Se caută filme în care orașul, arhitectura sau viața urbană din România sunt personajele, subiectele principale sau decoruri cu rol dramaturgic în construcția narativă.

Filmele nominalizate vor fi proiectate în această toamnă într-o secțiune specială a festivalului internațional, care va avea loc la București în luna noiembrie. În cadrul acesteia, juriul va acorda Premiul UrbanEye, în valoare de 500 de euro, pentru cel mai bun film.

În competiție pot fi înscrise filme din umătoarele categorii: documentare, ficțiune, experimentale, animație, care abordează și interpretează creativ subiecte legate de contextul arhitectural-urbanistic românesc.

La ediția din 2015, premiul UrbanEye a fost câștigat de „Common Grounds”, o producție Belgia/Luxemburg, iar din juriu au făcut parte Cătălin Mitulescu (regizor și scenarist), Mihai Fulger (critic de film), Noémi Soltész (arhitect, curator al Zilelor Filmului de Arhitectură din Budapesta), Sofia Murato (fondatoarea Festivalului de Film de Arhitectură de la Lisabona) și Frederik Bojer Bové (reprezentant al Festivalul de Arhitectură din Copenhaga).

Regulamentul și formularul de înscriere în competiție se găsesc pe platforma FilmFreeWay.

Proiectul UrbanEye a fost inițiat în 2014 ca platformă de discuție prin intermediul filmului, pe tema arhitecturii și a orașului, atât pentru profesioniștii din domeniu, cât și pentru publicul larg. Activitatea principală este organizarea primului festival de film din România care promovează discuția despre mediul construit și viața urbană. UrbanEye încurajează realizarea de filme inspirate din realitatea arhitectural-urbană românească, printr-o secțiune specială în cadrul festivalului.

Festivalul de film UrbanEye este un proiect al asociației ARTA în dialog. A treia ediție a festivalului este un Proiect cultural finanțat în cadrul Programului cultural București – Orașul in-vizibil și  co-finanțat de Ordinul Arhitecților din România din timbrul arhitecturii.

Pentru mai multe detalii: www.UrbanEye.ro
www.Facebook.com/UrbanEyeFilmFestival

Articole similare

Semnal TV filme: weekend 3 – 5 august 2012

Delia Marc

23 de filme selecționate pentru Competiția Festivalului Internațional de Film NexT 2013

Jovi Ene

Copiii, cititori privilegiați în programul Marii Britanii de la Bookfest 2019

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult