Știrile săptămânii: „The Golden Glove” – thrillerul șoc al lui Fatih Akin despre un criminal în serie, din 21 iunie în cinema; Vaslui, Buzău, Bacău – gazdele Caravanei Zilele Filmului Românesc vara aceasta; Lungmetrajul SAF, „coproducție Turcia – Germania – România, din 5 iulie în cinematografe; UrbanEye Film Festival caută filme despre oraș, arhitectură și viața urbană – înscrierile se pot face până pe 1 iulie 2019; Mari filme de gen ale Noului Cinema German, la Festivalul Ceau, Cinema!; Proiectul Borcanul cu Ficțiune – o platforma de creatie pentru scenarii de film; Apel de proiecte FILM + pentru tinerii cineaști.
„The Golden Glove” – thrillerul șoc al lui Fatih Akin despre un criminal în serie, din 21 iunie în cinema
„The Golden Glove”/„Mănușa de Aur”, cel mai nou film semnat de Fatih Akin, un thriller șocant despre Fritz «Fiete» Honka, criminalul în serie care ultragiat Hamburgul în anii ‘70, ajunge pe marile ecrane din România din 21 iunie, distribuit de Independența Film.
Inspirat de un caz real și având la bază bestsellerul scris de Heinz Strunk, „The Golden Glove” spune povestea lui Fritz «Fiete» Honka (Jonas Dassler), un ucigaș în serie care ataca femeile din districtul felinarelor roșii din Hamburg, atrăgându-le în apartamentul său din mansardă.
Teribil de incomod, nerecomadat sensibililor și interzis minorilor, „The Golden Glove” a șocat audiența încă de la premiera din cadrul Festivalului de Film de la Berlin prin abordarea deosebit de brutală a vieții mizere și crimelor teribile înfăptuite de Fritz «Fiete» Honka.
Trailerul filmului poate fi vizionat aici: http://bit.ly/TheGoldenGloveTrailer
La prima vedere, Fritz „Fiete” Honka este un ratat demn de milă. Bărbatul cu fața distrusă își petrece nopțile la „Mănușa de Aur”, barul din cartier, în timp ce urmărește femei singure. Niciunul dintre obișnuiții barului nu suspectează că aparent inofensivul Fiete este, de fapt, un monstru. Filmul lui Fatih Akin spune povestea reală a lui Fritz Honka, un bărbat care a ucis și dezmebrat cel puțin patru femei, și a barului său preferat, unde cântecele germane siropoase fac bețivii să lăcrimeze, iar alcoolismul este un reflex împotriva suferinței și a nostalgiei.
Bulversant și tulburător, filmul regizorului german de origine turcă Fatih Akin îl are în rolul principal pe tânărul și atrăgătorul actor Jonas Dassler, în vârstă de doar 23 de ani. De nerecunoscut sub machiajul special, care a adus și un premiu acestei pelicule, Jonas Dassler se metamorfozează într-un psihopat alcoolic, sadic și declasat, care a terorizat Hamburgul în anii ‘70.
Despre scenaristul și regizorul Fatih Akin
Debutul internațional al lui Fatih Akin s-a produs odată cu filmul „Head-On”, câștigător al Ursului de Aur. A documentat diversitatea scenei muzicale din Istanbul în „Crossing the Bridge – The Sound of Istanbul”, iar filmul său din 2007, „The Edge of Heaven”, a câștigat premiul pentru Cel mai bun scenariu la Festivalul de la Cannes. În 2017, Fatih Akin a obținut cel mai mare succes al său de până acum, cu filmul „In the Fade”, cu Diane Kruger. Printre alte premii, producția a primit Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin și Premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul de Film de la Cannes. Cel mai nou film al său, „The Golden Glove”/„Mănușa de Aur”, a avut premiera anul acesta, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, iar din 21 iunie va rula pe marile ecrane din România.
Vaslui, Buzău, Bacău – gazdele Caravanei Zilele Filmului Românesc vara aceasta
– Caravana la Vaslui (14, 15, 17 iunie și 21 – 23 iunie), Caravana la Buzău (13 – 27 iunie și 4 – 18 iulie), Caravana la Bacău (28 – 30 iunie) –
Începutul verii ajunge la inimile iubitorilor de film românesc din Vaslui și Buzău. În paralel, caravana va ajunge la Bacău, Iași și București. O selecție a celor mai noi filme românești, premiate sau participante la festivaluri prestigioase, precum și câteva filme regizate de Cristian Mungiu, completează programul Caravanei Zilele Filmului Românesc în aceste orașe.
La Vaslui, caravana poposește în zilele de 14, 15 și 17 iunie în prima parte, și de pe 21 pe 23 iunie ulterior, iar filmele vor rula la Teatrul de Vară, atunci cand vremea va fi favorabilă. În caz contrar, proiecțiile vor fi reprogramate. Intrarea la proiecții este LIBERĂ.
Proiectul Caravana Zilele Filmului Românesc este organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Vaslui, de Voodoo Films și Asociația Cinemascop, și finanțat de Centrul Național al Cinematografiei.
Occident este filmul din 2002 al regizorului Cristian Mungiu, care îl distribuie pe Alexandru Papadopol într-o comedie despre un cuplu care nu se descurcă cu banii în Romania și se mută în Occident. Occident este despre ce ni se întâmplă, o privire ironic-amară asupra situațiilor uneori hazlii, alteori ridicole și de cele mai multe ori fără soluție în care ne aruncă viața în România de azi. În aceeași măsura, filmul e și o poveste despre întâmplare, despre coincidențe, despre surprize și despre timp.
Distanța dintre mine și mine (r. Mona Nicoară, Dana Bunescu) este un film ce o are în centru pe Nina Cassian, poetă avangardistă, compozitoare și graficiană, a cărei viață a fost o luptă între estetică și etică. Prin cruntele realități ale fascismului, comunismului și exilului în capitalism, cea mai fascinantă femeie din literatura română și-a păstrat libertatea interioară și credința copilărească într-un basm utopic. Filmul a fost distins cu Premiul publicului la Les Films de Cannes a Bucarest în 2018.
Lemonade (r. Ioana Uricaru) spune povestea Marei, o mama singură în vârstă de 30 de ani aflată în Statele Unite pentru o slujbă temporară ca asistent medical și care se căsătoreşte cu americanul Daniel. Când începe demersurile pentru a obţine permisul de şedere, Mara îşi dă seama că America reală nu seamănă cu cea din visurile ei. Având premiera mondială la Berlinale, Lemonade a fost nominalizat la Film Independent Spirit Awards 2019, premiat pentru regie la Sarajevo și selecționat la Tribeca.
Regizat de Nae Caranfil, 6,9 pe scara Richter este o comedie gata să cutremure Vasluiul. Un tânăr actor de teatru are un rol complicat într-un spectacol de „musical”, o nevastă geloasă până la depresie și obsesia marelui cutremur devastator, anunțat ca iminent de toți „experții”. Însă „adevăratul” cutremur pentru el se dovedește a fi re-apariția intempestivă a propriului său tată, după decenii de absență. Manipulator și amoral, tatăl se instalează în universul fiului, confiscându-l cu totul și bulversându-i existența.
Amintiri din Epoca de Aur este un film colectiv, scris și produs de regizorul român Cristian Mungiu, ce cuprinde 6 scurtmetraje, grupate în două părți care au fost lansate succesiv. Comedia prezintă legendele urbane care circulau în perioada dictaturii comuniste din România. Cele două părți ale filmului vor fi proiectate la Vaslui.
Occident, regia Cristian Mungiu (2002) – vineri, 14 iunie, de la ora 21:00;
Lemonade, regia Ioana Uricaru (2018) – sâmbătă, 15 iunie, de la ora 21:00
Distanța dintre mine și mine, regia Dana Bunescu și Mona Nicoară (2019) – duminică 17 iunie, de la ora 21:00
6.9 pe scara Richter, regia Nae Caranfil (2017) – vineri 21 iunie, de la ora 21:00
Amintiri din Epoca de Aur, Tovarăși frumoasa este viața!, regia: Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu, Cristian Mungiu – sâmbăta 22 iunie, de la ora 21:00
Amintiri din Epoca de Aur, Dragoste în timpul liber, regia: Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu, Cristian Mungiu (2009) – duminică 23 iunie, de la ora 21:00
Caravana prelungește programul filmelor românești în vară la Buzău, în perioada 13-27 iunie și 4-18 iulie, în Amfiteatrul Parcul Tineretului. Intrarea este liberă.
Alice T. (r. Radu Muntean) – Joi, 13 iunie, ora 21:30;
Lemonade (r. Ioana Uricaru) – Vineri, 14 iunie, ora 21:30;
Îmi este indiferent dacă vom intra în istorie ca barbari (r. Radu Jude) – Joi, 20 iunie, ora 21:30;
Singură la nunta mea (r. Marta Bergman)- Vineri, 21 iunie, ora 21:30;
După Dealuri (r. Cristian Mungiu) – Joi, 27 iunie, ora 21:30;
Occident (r. Cristian Mungiu) – Joi, 4 iulie, ora 21:30;
Amintiri Din Epoca De Aur 1 (r. Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu, Cristian Mungiu) – Joi, 11 iulie, ora 21:30;
Amintiri Din Epoca De Aur 2 (r. Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu, Cristian Mungiu) – Joi, 18 iulie, ora 21:30;
Singură la nunta mea a avut premiera mondială la Festival de Cannes 2018 și este povestea Pamelei, o tânără femeie spontană și amuzantă. Speră să se căsătorească pentru a-și schimba destinul, dar și pe al fiicei ei. O poveste despre curajul și determinarea de a-ți depăși condiția.
Îmi este indiferent dacă vom intra în istorie ca barbari spune povestea complexă a realizării unei reconstituiri istorice pentru un spectacol de stradă. Este marele câștigător din 2018 al Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary și propunerea de anul acesta la Oscar a României. Selecționat la Toronto, Mar del Plata şi Rotterdam.
La Buzău vor rula și două dintre filmele regizorului Cristian Mungiu. După Dealuri a avut premiera la Cannes unde a câștigăt premiul pentru Cel mai bun scenariu în 2012 și a fost propunerea României la Oscar pentru Cel mai bun film străin în 2013, ajungând pe lista scurtă. Alina se întoarce din Germania pentru a o recâștiga pe Voichița, singura persoană pe care o iubește și de care a fost iubită. Dar Voichița l-a găsit pe Dumnezeu – și Dumnezeu este cel mai dificil iubit pe care cineva poate fi gelos.
Caravana Zilele Filmului Românesc la Bacău are loc în perioada 28 – 30 iunie. Filmele vor fi anunțate în curând și pe site-ul http://filmedefestival.ro/zfr/. Intrarea este liberă.
Caravana Zilele Filmului Românesc rulează la Grădina cu Filme în București povestea lui Alice T. (r. Radu Muntean), iar pe 16 iunie în cadrul Serile Filmului Românesc la Iași, filmul Bacalaureat (r. Cristian Mungiu) va fi proiectat la Teatrul Național (Sala Teatru).
Detalii pe http://filmedefestival.ro/zfr/
Caravana Zilele Filmului Românesc aduce în fiecare an proiecții de filme autohtone în orașele rămase fără săli de cinema sau în orașele în care filmele românești nu sunt promovate suficient. Itinerariul caravanei este disponibil pe site.
La Buzău proiectul Caravana Zilele Filmului Românesc este organizat în parteneriat cu Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău, de Voodoo Films și Asociația Cinemascop, și finanțat de Centrul Național al Cinematografiei.
Lungmetrajul SAF, „coproducție Turcia – Germania – România, din 5 iulie în cinematografe
Filmul „SAF”, al doilea lungmetraj al regizorului Ali Vatansever, coproducție Turcia – Germania- România, va rula în cinematografele din țara noastră din 5 iulie 2019.
Lungmetrajul a avut premiera la Festivalul de Film de la Toronto 2018, secțiunea Discovery, iar anul acesta Vatansever a fost desemnat cel mai bun regizor la Festivalul Internațional de la Ankara, unde Saadet Isil Aksoy a fost recompensată cu trofeul pentru cea mai bună actriță. Regizorul a primit și mențiunea „New Voices” acordată de juriul Festivalului Palm Springs.
„SAF” a mai fost selectat în competițiile Angers European First Film Festival și Istanbul International Film Festival.
Acțiunea se petrece în districtul Fikirtepe din Istanbul. Transformarea urbană face una cu pământul comunitățile sărace, iar refugiații sirieni se adăpostesc în clădiri abandonate. Kamil și soția lui, Remziye, riscă să își piardă casa. Rămas de mult timp fără un loc de muncă, Kamil este nevoit să accepte, în secret, să lucreze pe un șantier. Pe lângă faptul că astfel îi ia locul de muncă unui refugiat sirian, angajatorul lui este compania care distruge zona în care locuiește. Oprimarea și anxietatea – atât în cartier, unde se teme să nu fie descoperit, cât și la lucru, unde a acceptat salariul mic pe care îl primesc refugiații – îl schimbă treptat. Când Kamil dispare din senin, soția lui trebuie să se confrunte cu consecințele faptelor lui, care nu par să corespundă cu omul pe care îl cunoștea. Dar Remziye refuză să cedeze.
Distribuția este alcătuită din Saadet Isil Aksoy, Erol Afsin, Onur Buldu, Ummu Putgul, Kida Khodr Ramadan și Mihaela Trofimov.
Scris și regizat de Ali Vatansever, imaginea filmului este semnată de Tudor Vladimir Panduru, montajul a fost realizat de Evren Lus, muzica a fost compusă de Erdem Helvacioglu, iar de sunet s-a ocupat Alexandru Dumitru. Producători sunt Selin Vatansever Tezcan și Oya Ozden, iar coproducători, Harry Flöter, Jörg Siepmann și Anamaria Antoci.
Ali Vatansever s-a născut la Istanbul, în 1981. După ce a studiat Proiectare industrială și Film și televiziune la Istanbul, și-a obținut diploma de master în Producție de film de la Institutul de Tehnologie Rochester din New York. În 2003, și-a început cariera cinematografică regizând scurtmetraje. Regizează pentru Terminal Film, casă de producție al cărei cofondator este. Lungmetrajul său de debut, „One Way or Another/ El Yazısı” (2012), a fost proiectat în cadrul mai multor festivaluri internaționale și distribuit în cinematografe din întreaga Turcie. Pe lângă cinematografie, Ali Vatansever predă cursuri de film la Universitatea Koç și are o strânsă colaborare cu ONG-uri dedicate democrației și guvernării locale.
Filmul „SAF” este produs de Terminal Film (Turcia), 2Pilots Film Production (Germania) și 4 Proof Film (România). Producția s-a bucurat de sprijinul Ministerului Culturii în Turcia, Film und Medien Stiftung NRW, Eurimages și Zenith Media. A fost dezvoltat în cooperare cu Sources 2, Meetings on the Bridge, FilmTEEP, !f Sundance Lab, Global Media Makers și Connecting Cottbus Co-Production Market.
În România, lungmetrajul este distribuit de Domestic Film.
UrbanEye Film Festival caută filme despre oraș, arhitectură și viața urbană – înscrierile se pot face până pe 1 iulie 2019
Festivalul de Film UrbanEye are loc în 2019 între 6-10 noiembrie, reunind cele mai actuale pelicule și evenimente conexe despre viața urbană, design, arhitectură și mediul în care trăim.
Pentru ediția a șasea a festivalului, pasionații de film, casele de producție sau realizatorii independenți își pot înscrie până pe 1 iulie filmele care au drept tematică viața urbană sau arhitectura. Pot fi înscrise filme de ficțiune, documentare, animații sau filme experimentale, în care oraşul, arhitectura sau viaţa urbană sunt personajele, subiectele principale sau decoruri cu rol dramaturgic în construcția narativă. O selecție a filmelor înscrise vor fi vizionate în cadrul festivalului.
UrbanEye este un festival dedicat celor interesați de înțelegerea mediul în care trăiesc. Filmele, atent selecționate, chestionează aspecte legate de viața urbană și oferă publicului posibilitatea să descopere sau să aprofundeze noi idei și abordări ale acesteia. Înscrierile se pot realiza completând formularul de pe site-ul UrbanEye, secțiunea Call for films.
De-a lungul celor cinci ediții UrbanEye de până acum, programul festivalului a oferit publicului filme despre locuire, patrimoniu, sustenabilitate, design, dezvoltare urbană și multe altele.
Pentru mai multe detalii, vizitați urbaneye.ro și pagina de Facebook UrbanEye Film Festival.
Festivalul de Film UrbanEye este un proiect al asociației ARTA în dialog, proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional și de Ordinul Arhitecților din România din timbrul arhitecturii.
Mari filme de gen ale Noului Cinema German, la Festivalul Ceau, Cinema!
Trei mari filme de gen realizate de regizorii emblematici ai Noului Cinema German din anii `60-`80 – Wim Wenders, Werner Herzog și Rainer Werner Fassbinder – vor putea fi văzute la Timișoara la cea de-a șasea ediție a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc între 18 și 21 iulie.
Realizată cu sprijinul Centrului Cultural German din Timişoara și a Institutului Goethe din București, retrospectiva a fost concepută pornind de la tema ediției din acest an – filmul noir – și arată modul în care importanţi autori europeni de cinema au inovat în convențiile filmului de gen.
Inclus în Competiţia Festivalului de la Cannes, „Prietenul american” („Der amerikanische Freund”, 1977) este unul dintre cele mai cunoscute şi apreciate filme realizate de Wim Wenders. Cu o distribuție care îi are cap de afiș pe Dennis Hopper și Bruno Ganz, „Prietenul american” este un thriller existențial despre un expatriat american din Europa care îl convinge pe un producător de rame de tablouri din Germania, suferind de o boală posibil fatală, să comită o crimă.
Câștigător al unui Urs de Argint la Festivalul de la Berlin, „Nosferatu, fantoma nopţii” („Nosferatu: Phantom der Nacht”, 1979) este unul dintre filmele-cult ale lui Werner Herzog, de la a cărui lansare se împlinesc 40 de ani. Un horror despre Contele Dracula, care se mută din Transilvania în orașul german Wismar, răspândind ciuma neagră. Numai o femeie cu inima pură poate pune capăt acestei domnii a terorii. Filmul îi are în distribuție pe Klaus Kinski, Isabelle Adjani și Bruno Ganz.
Prin programarea celor două filme, Ceau, Cinema! îi aduce totodată un omagiu legendarului actor elvețian de limbă germană Bruno Ganz, plecat dintre noi la începutul anului, la vârsta de 77 de ani.
Al treilea titlu al restrospectivei este „Nostalgia Veronikăi Voss” („Die Sehnsucht der Veronika Voss”, 1982), film pentru care Rainer Werner Fassbinder a obținut Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin, cu câteva luni înainte de moarte, la vârsta de doar 37 de ani. O fostă actriță vedetă a celebrelor studiouri de film UFA, cu un trecut controversat, stârnește suspiciunea unui jurnalist sportiv. Cu acțiunea plasată în 1955 și realizat în alb-negru, „Nostalgia Veronikăi Voss” omagiază tradiția filmelor noir.
A şasea ediţie Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 18-21 iulie, la Timişoara şi Gottlob, prima localitate rurală din România cu un cinematograf renovat.
Abonamentele, care oferă acces la toate proiecţiile din festival, pot fi deja achiziţionate online, pe site-ul iaBilet.ro.
Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.
Proiectul Borcanul cu Ficțiune – o platforma de creatie pentru scenarii de film
Într-un colț de lume, pe prispa unei case vechi, poți găsi o mulțime de personaje cu traiste pline de amintiri și peripeții. Povești ale căror fir s-a rătăcit între adevăr și imaginație, în timpul unui apus de fericire sau a unui răsărit de mister. Momente de haz sau de supărare, cât să umple o viață de om.
Un borcan plin cu povești care vor să iasă la suprafață, povești pe care le poți scrie chiar tu. Anul acesta Vestra vine cu nouă provocare pentru tinerii creativi pasionați de cinematografie. Borcanul cu Ficțiune este o platformă de crație pentru scenarii de film dedicata tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani care vor să își dezvolte abilitățile de scriere sub îndrumarea unui expert.
Alături de Ion Sapdaru, Florin Lăzărescu și Adrian Păduraru poți descoperi lumea minunată a cinematografiei într-o locație de vis. Înscrie-te cu o lucrare proprie (proză, povestire, scenariu) pe borcanul-cu-fictiune.ro până în data de 20 iunie și dacă lucrarea ta este selectată de juriu poți ajunge în tabăra Induction de la Cai de Vis. Acolo, vei avea ocazia să îți aprofundezi cunoștințele scriind un scenariu propus (din poveștile locurilor) cu ajutorul lui Ion Sapdaru. Dacă scenariul tău se regăsește printre cele mai bune, atunci vei avea ocazia să participi la cea de-a doua etapă a proiectului Masterclass, unde vei avea oportunitatea să întâlnești personalități din industrie care te vor ajuta să îți perfecționezi scenariul.
La final de proiect dacă scenariul tău se declară câștigător, Vestra îl va transforma într-un film de scurt metraj cu care vei putea participa la festivalurile naționale și internaționale.
Dacă te regăsești printre cei care știu să transforme o experiență într-o oază de cuvinte turnată pe hârtie, atunci hai să îți găsești povestea!
Mai multe detalii pe site-ul: borcanul-cu-fictiune.ro
Apel de proiecte FILM + pentru tinerii cineaști
Film +, programul alternativ de susținere a producțiilor cinematografice independente cu buget redus, lansează apelul de proiecte pentru cea de-a 4-a ediție. Programul Film + se adresează tinerilor realizatori de film din România, Serbia, Bulgaria și Republica Moldova cu un proiect de scurtmetraj sau lungmetraj în derulare, care au nevoie de consultanță și sprijin, indiferent de stadiul în care se află proiectul.
Film +, laboratorul de lucru, consultanță și sprijin, invită tinerii realizatori de film de scurtmetraj și lungmetraj din România și din regiune să aplice la cea de-a patra ediție a programului. Aceștia își pot înscrie proiectele prin completarea formularelor online de pe http://film-plus.ro/despre-film-plus/cum-aplic/, indiferent de genul acestora (ficțiune, animație, documentar, experimental) și stadiul în care se află la momentul aplicației (dezvoltare de scenariu, producție, post-producție).
Film + pune la dispoziția aplicanților resurse fizice, precum și expertiza îndrumătorilor și a partenerilor pentru susținerea proiectelor selectate, după cum urmează:
- Film + Dezvoltare – proiectele selectate pentru acest modul vor beneficia de îndrumare și consultanță pentru dezvoltarea scenariului și pregătire pentru etapa de producție. Proiectele care necesită sprijin pentru această etapă pot fi înscrise până la data de 12 iulie 2019.
- Film + Producție – pentru proiectele ce au nevoie de sprijin și consultanță pentru filmare și producție (regie, imagine, sunet, în funcție de nevoile specifice ale proiectului), precum și acces la resurse fizice precum echipamente locații de filmare, completarea echipei și altele, data limită de înscriere este 1 august 2019.
- Film + Work -in-Progress – realizatorii de film selectați în această etapă vor primi sprijin pentru finalizarea proiectelor, beneficiind de consultanță specifică etapei de post-producție artistică sau tehnică, în funcție de nevoile fiecărui proiect (montaj, post-procesare, imagine, sunet, efecte speciale, grafică etc), precum și acces la resurse fizice (studio de sunet, de procesare imagine, grafică etc). Data limită pentru înscrierea proiectelor pentru această etapă este 23 august 2019.
Programul FILM+ a fost inițiat în anul 2016 de o echipă de tineri cineaști, formată din regizorul Paul Negoescu, producătoarea Anamaria Antoci, directorul de imagine Ana Drăghici și Alex Trăilă, consultant în cinematografie și audiovizual, cu scopul de a reuni resurse și expertiză în cadrul unei platforme de colaborare ce vine în sprijinul realizatorilor de film.
„FILM+ a apărut ca să suplinească veriga lipsă dintre școala de film, fie ea instituționalizată sau autodidactă, și industria de film din România. Apoi am observat că această verigă lipsește nu doar României ci și țărilor din jur așa c-am decis să ne extindem și-n Moldova, Bulgaria și Serbia.”, declară regizorul Paul Negoescu.
Prin edițiile anterioare, Film + a susținut dezvoltarea a peste 30 de scurtmetraje și a oferit tinerilor realizatori de film ocazia de a participa, în cadrul secțiunii Film + Pop-Up, la workshop-uri și masterclass-uri susținute de cineaști consacrați precum Corneliu Porumboiu și Radu Jude.
Programul este inițiat de Asociația Graphis 122 și implementat alături parteneri și specialiști implicați în programul de mentorat.
Cea de-a patra ediție este co-finanțată de către programul Europa Creativă – MEDIA al Comisiei Europene, Administrația Fondului Cultural Național* și Centrul Național al Cinematografiei