Știrile săptămânii: “Afterimage”, ultimul film al lui Andrzej Wajda, în deschiderea Cinepolitica 2017; Vizitatorul – un nou thriller romanesc din 20 aprilie in cinematografe; „Prima noapte”, marele câștigător al competiției naționale la Dresda Filmfest; S-au deschis înscrierile pentru cea de-a 4-a ediție Arkadia ShortFest; Averea lui Pable Escobar – subiectul unei noi serii pe Discovery Channel; Filme de Cannes și Oscar, proiecții speciale la Iași; Woody Allen în deschiderea Audience Award Film Festival-„Café Society” în premieră în România pe 21 aprilie la Cinema Muzeul Țăranului; “Fire at Sea”, singurul documentar care a câștigat vreodată Ursul de Aur la Berlin, din 14 aprilie pe marile ecrane din țară; Evenimente speciale la TIFF 2017: Buster Keaton, animații din anii ’50, concerte în biserici și indie britanic; Ultima zi, un thriller comic în regia lui Gabriel Achim, în cinema din 12 mai.
“Afterimage”, ultimul film al lui Andrzej Wajda, în deschiderea Cinepolitica 2017
Imaginea de Apoi / Afterimage, ultima capodoperă a unuia dintre cei mai mari maeștri din istoria cinematografiei, Andrzej Wajda, va deschide cea de-a șasea ediție a Cinepolitica, festival care va avea loc în perioada 20 – 23 aprilie, în București, la Cinema Elvira Popescu și Institutul Balassi.
Subiectul ales pentru acest ultim film, înainte de trecerea autorului în neființă, întregește cum nu se poate mai potrivit opera marelui regizor european. Povestea biografică a celui mai important artist plastic polonez al secolului XX, Władysław Strzemiński, prilejuiește o paralelă subtilă cu propriul său destin. Wajda recreează lumea plină de zbucium și opreliști a unui artist de avangardă sufocat de socialism-realismul stalinist, în era puterii depline a acestuia. Filmul are multe ecouri și trimiteri către spiritul contemporan al societății poloneze și al lumii postcomuniste în general. Refuzul de a capitula în fața unei ideologii impuse și tribulațiile existenței unui artist aflat cu mult înaintea timpurilor sale construiesc o narațiune plină de emoție şi înțelesuri adânci. O ultimă mare poveste despre demnitate, integritate și nesupunere. O operă ce intră direct în posteritate.
La drum cu tata, debutul Mirunei Lăzărescu în lungmetraj, completează programul Cinepolitica. Un road movie a cărui acțiune se petrece pe fundalul invaziei sovietice în Cehoslovacia, când doi frați româno-germani trebuie să își ducă tatăl bolnav de la Arad spre Dresda, cel mai apropiat loc unde acesta poate beneficia de operația care l-ar putea salva. Contextul politic destul de instabil le deturnează însă planul. Pe drum întâlnesc tancurile sovietice care se îndreaptă spre Cehoslovacia și sunt forțați să ajungă într-o tabără temporară din RDG. Cu granița germano-cehoslovacă închisă, singura modalitate de a fi repatriați este să primească viză de tranzit prin Republica Federală Germană.
Tot din estul Europei vine și documentarul Trump vs. Clinton, o producție românească în regia lui Trevor Poots, prezent și în competiția Cinepolitica cu un alt documentar despre Regele Mihai I al României, Războiul Regelui. Trump vs. Clinton se concentrează asupra chestiunilor esenţiale pentru SUA cu un impact major asupra centrului şi estului Europei. Printre acestea se numără Putin și securitatea în domeniul apărării, NATO, refugiaţi, post-Brexit şi supravieţuirea UE sau un război cibernetic între UE şi Rusia. Personalitățile care apar în film au fost și sunt elemente importante în jocurile de putere: ambasadorul James Woolsey – șeful CIA pe timpul mandatului lui Bill Clinton, Dr. Richard Haass – președintele Institutului pentru Relații Externe, Fred Drasner – fostul editor al NY Daily News, guvernatorul Terry McAuliffe – un apropiat al soților Clinton.
Festivalul Internațional de Film Cinepolitica va avea loc în perioada 20 – 23 aprilie, la Cinema Elvire Popesco și Institutul Balassi din București.
Ne găsiți pe: www.cinepolitica.ro
Facebook: https://www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival/
Vizitatorul – un nou thriller romanesc din 20 aprilie in cinematografe
Realdreh Productions în asociație cu AJJA Film prezintă, începând de joi, 20 aprilie, o nouă producție românească intitulată: VIZITATORUL. Filmul reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului Jamil Hendi și este un thriller cu accente supranaturale, filmat integral în România.
VIZITATORUL este un thriller în care un cuplu tânăr, Luca și Otilia, tineri aflați la începutul vieții, se mută în marele oraș ajutați de Vlad, prietenul lor din copilărie. Ei se mută cu chirie într-o clădire veche în care mai locuiește doar un bătrânel, Felix. Apartamentul are o istorie sumbră, fosta chiriașă, Irina a dispărut în urmă cu șase luni în condiții misterioase. Într-o noapte Otilia dispare, asemeni fostei chiriașe. Din acest moment începe un joc nebun în care Luca trebuie să afle ce s-a întâmplat cu soția lui și să facă față acuzațiilor celorlalți, în special acuzelor lui Vlad, care nutrește sentimente pentru Otilia.
“E ușor să spui film independent, în ziua de azi. Dar, pentru echipa noastră, a fost cu adevărat „independent”: o echipă mică, doar 15 zile de filmare (13 cumulate și două zile de completări, filmări în cele mai friguroase nopți ale anului), locații reale dar cu un istoric la fel de interesant precum „rolul” jucat de ele în film (avem și o istorie cu o casetă video, folosită în film ca și recuzită, gasită în locație întâmplător, care, ulterior, s-a dovedit a fi o înmormântare reală). Și o grămadă de istorisiri care fac ca totul să prindă viață, suflet, și să facă din Vizitatorul o alternativă în cinematografe a filmului românesc, o alternativă independentă, curajoasă. Sunt multe de spus despre cum a fost realizat filmul dar cel mai bine vă las pe voi să îl urmăriți în cinematografe” a declarat Jamil Hendi, regizorul filmului VIZITATORUL.
Jamil Hendi este un tânăr regizor român născut pe 1 decembrie 1984 la Iași și va fi prezent la premierele de gala ale filmului în București și Piatra Neamț împreună cu actorii și echipa filmului. Mai multe dintre producțiile sale de scurtmetraj și mediumetraj (Sinucide-mă, Ultimul Strigăt al Balaurului, Midas și Povestea Fantomei) au bifat selecții la festivaluri de film din țară și străinătate precum: Anonimul IIFF, DaKINO, Portobello, Mumbai, Cannes Short Film Corner, Roma MedFilm, Clermont Ferrand etc.
VIZITATORUL a avut premiera în anul 2016 în cadrul secțiunii Shadows a TIFF după care a urmat să mai valideze și alte selecții oficiale la festivaluri celebre precum: Shanghai International Film Festival (iunie 2016), Cairo International Film Festival (noiembrie 2016), Jagran Film Festival (octombrie 2016), Portobello Film Festival (septembrie 2016). Filmul a reușit să obțină și un premiu de interpretare prin Ionut Grama – “Cel Mai Bun Actor Străin În Rol Principal” la Fright Night Film Festival – Louisville, SUA – noiembrie 2016”. În total filmul a reușit să viziteze patru continente și opt festivaluri de film.
De joi 20 aprilie, publicul bucureștean și din țară poate descoperi în programul cinematografelor, cel mai nou film românesc: VIZITATORUL. În țară, filmul urmează să ruleze în 18 orașe: București, Iași, Constanța, Timișoara, Craiova, Deva, Botoșani, Piatra Neamț, Lugoj, Brăila, Baia Mare, Pitești, Târgu Mureș, Ploiești, Reșița, Oravița, Vulcan și Caransebeș.
Rolurile principale sunt interpretate de Ionuț Grama și Oana Irina Duțu. În alte roluri îi veți putea descoperi pe: Andrei Ciopec, Andreea Boșneag, Oleg Apostol, Ion Haiduc, Carmen Cinteză, Andrei Vasilescu, Mia Crișan, Anastasia Dima, Andra Iulia Stoicescu, Oana Gabriela Drăghici, Cristian Toma, Bogdan Oproescu, Răzvan Răduță, Bogdan Fanariu și Emil Grădinescu, în calitate de invitat special.
De asemenea, filmul beneficiază și de o coloană sonoră menită să accentueze suspansul, compusă special de către compozitorul Alexandru Ovidiu Stoica. Filmul este o producție Realdreh Productions în asociație cu AJJA Film și este distribuit de AJJA Film.
„Prima noapte”, marele câștigător al competiției naționale la Dresda Filmfest
Filmul Prima noapte/ First Night, scris și regizat de Andrei Tănase, a câștigat marele premiu al Competiției naționale la cea de-a 29-a ediție a Festivalului Internațional de Scurtmetraj de la Dresda – Filmfest, unul dintre cele mai importante festivaluri europene dedicate filmului scurt. Co-producția româno-germană a obținut trofeul în valoare de 20.000 de euro, oferit de Ministry for Science and the Fine Arts Promotion al landului Saxonia.
„Un moment special din viața unui tânăr. Unul pe care ni l-am fi imaginat cu totul altfel. Iar el, neajutorat, reacționează exagerat. Regizorul dezvăluie cu multă sensibilitate fragilitatea identității masculine în procesul maturizării și aruncă din când în când un ochi la un mediu social anume. Un film care surprinde autentic un moment. Un film care rămâne cu tine”, argumentează juriul Filmfest Dresden.
Intriga filmului este scurtă, însă complicațiile ei – multiple. Ziua de naștere a lui Alex se apropie, iar tatăl său, Călin, i-a pregătit o surpriză foarte specială: prima noapte de dragoste cu o fată. În distribuție: Alfredo Minea și Cristiana Luca, alături de Mimi Brănescu și Elvira Deatcu.
Anul trecut, Prima noapte a concurat și pentru trofeul acordat celui mai bun scurtmetraj în secțiunea Orizzonti a Festivalului de la Veneția. Prima noapte este un scurtmetraj independent, realizat fără sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Filmul este co-produs de Deutsche Exotik Filmproduktion GmbH, Libra Film Productions, Commitet și ARTE/ SWR Germania. În aceeași formulă de co-producție, Andrei Tănase a mai regizat Claudiu și crapii (2014) și Vacanța la țară (2015). Imaginea filmului este semnată de Barbu Bălășoiu (Sieranevada).
Andrei Tănase (născut în 1982) a studiat filmul la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti. A regizat scurtmetraje selecționate și premiate în festivaluri: Vacanța la țară (2015), distins cu Premiul Luna la NexT Film Festival și selecționat la TIFF, Festivalul Internațional al Filmului Francofon de la Namur, Timishort, Filmfest Dresden, Claudiu și crapii (2013), proiectat la Cottbus, TIFF, Namur sau Molodist (Kiev), Kings of the Castle (co-regizat cu Vlad Ilicevici, scurtmetraj documentar, 2010), Mc Russia (scurtmetraj documentar, 2008), Love Forever (2006), Myriapod (2004).
S-au deschis înscrierile pentru cea de-a 4-a ediție Arkadia ShortFest
Cineaștii își pot înscrie filmele la cea de-a 4-a ediție a Festivalului Internațional de Film Arkadia ShortFest. Festivalul se va desfășura anul acesta în perioada 1 – 3 septembrie, în deja binecunoscutul spațiu neconvențional al Uzinelor Camexip (Băicoi, Prahova).
Ediția din 2017 a festivalului va aduce iubitorilor de cultură, 3 zile de proiecții de film, workshop-uri și expoziții de artă.
Formatul festivalului păstrează cele două secțiuni cu deschidere internațională – una competițională (scurtmetraj studențesc de ficțiune) și una necompetițională (scurtmetraj profesionist de ficțiune, documentar sau animație).
Regulamentul și formularul online pot fi găsite aici: http://www.arkadiashortfest.ro/ro/inscriere/
Termenul limită pentru trimiterea filmelor este 1 iulie 2017. Toate filmele propuse pentru înscriere trebuie să fie produse după 1 ianuarie 2014, cu o durată maximă de 30 de minute. Filmele trimise spre selecție la edițiile precedente nu sunt eligibile. Filmele selectate vor fi anunțate prin e-mail către înscriși și pe pagina festivalului, începȃnd cu data de 20 iulie.
La ediția din 2016 a Arkadia ShortFest au fost proiectate 39 de scurtmetraje internaționale, din care 13 au intrat în competiție. Publicul a desemnat câștigătoare producția autohtonă „O noapte în Tokoriki”, în regia Roxanei Stroe. Filmul, multipremiat în festivaluri din întreaga lume, și-a adjudecat astfel și trofeul Arkadia, reprezentat de o lucrare special creată pentru eveniment de către artista Ema Voinescu.
Detalii: www.arkadiashortfest.ro.
Averea lui Pable Escobar – subiectul unei noi serii pe Discovery Channel
Pablo Escobar, cel mai cunoscut lord al drogurilor din Columbia, şi-a început ascensiunea ca un simplu traficant de cocaină, dar în final a ajuns şeful Cartelului Medellin – un nume puternic, cu o valoare de mai multe miliarde de dolari pe piaţa narcoticelor. Escobar a cheltuit bani grei pe obiecte de lux şi proprietăţi, în toată lumea, însă legendele urbane i-au făcut pe mulţi să creadă că o mare parte din fabuloasa lui avere nu a fost găsită încă si zace ascunsă pe undeva, prin Columbia şi America Centrală. Cu sprijinul guvernului columbian, Discovery porneşte pe urmele acestei presupuse comori îngropate într-o nouă serie, intitulată Escobar’s millions ce va fi difuzată în cursul acestui an. În România, programul va fi difuzat în a doua jumătate a acestui an.
Doug şi Ben, foşti ofiţeri CIA, îşi asumă misiunea de a rezolva misterul. Cei doi îşi vor folosi cunoştinţele și tehnologii peformante precum GPR (radar pentru scanare subterană) ca să pornească pe urmele profiturilor adunate ilicit de Escobar din vânzarea de droguri. Nu s-au mai derulat niciodată căutări la o asemenea scară şi în asemenea detaliu. Dacă există cu adevărat o comoară care aşteaptă să fie descoperită, ei sunt cei care vor reuşi să o scoată la lumină şi să rezolve o dată pentru totdeauna acest mister uriaş.
Filme de Cannes și Oscar, proiecții speciale la Iași
Două dintre cele mai apreciate filme lansate în ultimul an, În lumina lunii/ Moonlight, câștigătorul Oscarului pentru Cel mai bun film, și (M)ucenicul/ The Student, premiat la Cannes 2016, vor avea proiecții speciale la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Iași pe 21, 22 și 23 aprilie, de la 17.30 și 20.00. Biletele costă 15 lei și pot fi cumpărate de la casieria Casei de Cultură „Mihai Ursachi”.
În lumina lunii/ Moonlight, care va rula în fiecare dintre cele trei zile de la ora 17.30, a câștigat anul acesta premiul Oscar pentru Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun actor într-un rol secundar. Având deja peste 150 de premii în toată lumea, filmul regizat de Barry Jenkins abordează un subiect delicat – parcursul unui tânăr american de culoare, din copilărie și până la maturitate, în timp ce se străduiește să-și găsească sensul în lume. „De la primul și până la ultimul cadru, În lumina lunii este unul dintre cele mai frumoase filme pe care le poți vedea”, scrie The New York Times.
Trailer Moonlight: bit.ly/Moonlight-Trailer
De la ora 20.00, în cele trei zile, ieșenii pot vedea (M)ucenicul/ The Student, un film provocator despre fundamentalismul religios și unul dintre puținele plasate în lumea ortodoxiei, în regia lui Kirill Serebrennikov.
Inspirat de fenomenul global al fanatismului religios în rândul tinerilor, dar și de evenimentele din țara sa, unde Biserica Ortodoxă, sub regimul lui Vladimir Putin, a căpătat un rol esențial în politică, educație și societate, regizorul Kirill Serebrennikov a preluat piesa germană Martyr, de Marius von Mayenburg, și a adaptat-o pentru Rusia. Contextul este similar cu cel din România, unde Biserica Ortodoxă se implică în toate aspectele importante ale vieții politice și sociale.
Ce pot face părinții, profesorii și societatea, în general, când un tânăr devine radical, indiferent de religie?, este una dintre întrebările importante pe care le lansează filmul.
Cuprins de o criză mistică, Veniamin (Petr Skvortsov) își confruntă mama, colegii și profesorii cu Biblia în mână. Au voie fetele să ia lecții de înot la școală în bikini? Chiar e nevoie de educație sexuală în clasă? Ar trebui studiată teoria evoluției la ora de științe? Adulții sunt copleșiți de certitudinile pe care tânărul le strigă invocând Scriptura. Nimeni, în afară de Elena (Victoria Isakova), profesoara lui de biologie, nu-l va provoca pe propriul teren.
(M)ucenicul a primit cronici entuziaste la Cannes, unde a rulat în competiția Un Certain Regard și a obținut Premiul François Chalais, acordat filmelor care promovează valorile jurnalismului.
Trailer (M)ucenicul: http://bit.ly/2lSqm9b
Filmele (M)ucenicul și Moonlight sunt distribuite în România de Transilvania Film.
Woody Allen în deschiderea Audience Award Film Festival – „Café Society” în premieră în România pe 21 aprilie la Cinema Muzeul Țăranului
„Café Society”, cel mai recent film al lui Woody Allen care a inaugurat Festivalul de la Cannes din 2016, va fi proiectat în premieră absolută în România în deschiderea celei de-a doua ediții a festivalului Audience Award Film Festival, vineri, 21 aprilie, de la ora 18.00, la Cinema Muzeul Țăranului. Între 21 și 23 aprilie, Audience Award Film Festival aduce la București o selecție de filme premiate de public la marile festivaluri ale lumii care conferă asemenea distincții: Sundance, Toronto, Berlin, Veneția și alte titluri cu mare impact la public. Programul complet al festivalului poate fi consultat pe www.filmedefestival.ro
Plasată în 1930, povestea de dragoste dulce-amară scrisă de Woody Allen urmăreşte drumul parcurs de Bobby Dorfman, originar din Bronx, până la Hollywood, unde se îndrăgosteşte, şi înapoi în New York, unde este aruncat în lumea vibrantă a vieţii de noapte din înalta societate. Filmul îi are în rolurile principale pe Jesse Eisenberg, cunoscut pentru rolul lui Mark Zuckerberg în filmul „The Social Network”, 2010, care i-a adus și o nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun actor, și Kristen Stewart, celebra protagonistă din saga „Twilight” sau „Personal Shopper” al lui Olivier Assayas, film care i-a adus cineastului francez Premiul pentru regie la Cannes în 2016. Cu „Café Society”, Woody Allen evocă lumea anilor ’30 pentru a spune o poveste foarte romantică despre visele care nu mor niciodată.
„Café Society” va fi urmat de proiecția specială sing-along a celui mai premiat film de la Oscarurile de anul acesta și câștigătorul Premiul Publicului la cea mai recentă ediție a Festivalului de la Toronto: „La La Land” în regia lui Damien Chazelle. Cea mai bună coloană sonoră sau cea mai bună melodie – piesa „City of Stars”- premiate la Oscar 2017, vor putea fi cântate de public la proiecția filmului de pe 21 aprilie de la ora 20:00.
Prima zi din festival se va încheia cu un concert special Ada Milea, Bobo Burlăcianu, Vladimir Ivanov și Alex Neagu, la Clubul Țăranului, de la ora 22:00, un concert cu personaje, o joacă a textelor cu melodii și instrumente posibile, o glumă serioasă la care râsul e trist și tristețea poate fi veselă.
Biletele la filme pot fi achiziționate la Cinema Muzeul Țăranului, pe Eventbook.ro și în rețeaua Eventbook. Prețul unui bilet este de 10 RON.
Concerte:
21 aprilie, ora 22:00 – Ada Milea, Bobo Burlăcianu, Vladimir Ivanov și Alex Neagu
Promoție Early Bird doar între 7 – 17 aprilie:
Cumperi un bilet la orice film din Audience Award Film Festival și ai acces la un bilet cu preț special – 20 RON – la Ada Milea, Bobo Burlăcianu, Vladimir Ivanov și Alex Neagu! Promoția este valabilă doar pe eventbook.ro, la standul eventbook din cadrul Târgului de Florii de la MȚR (7-9 aprilie) și la sediul Eventbook. După perioada promoției, prețul unui bilet la acest concert este de 40 RON.
22 aprilie, ora 21:30 – Shannon Ceili Band. Invitații Ștefan Orheanu și trupa Irish Way
Preț bilet: 20 RON. Biletele pot fi achiziționate pe Eventbook.ro și în rețeaua Eventbook.
23 aprilie: Karaoke Party. Intrare liberă în limita locurilor disponibile.
Audience Award Film Festival este organizat de Voodoo Films și Asociația Cinemascop și este realizat cu sprijinul Catena, IQOS și al Institutului Cultural Român. Parteneri: Cinema Muzeul Țăranului, Muzeul Țăranului Român, Clubul Țăranului, Swedish Film Institute, Freeman Entertainment, RoImage, Independența Film, Asociația Irish Way, Shannon Ceili Band.
“Fire at Sea”, singurul documentar care a câștigat vreodată Ursul de Aur la Berlin, din 14 aprilie pe marile ecrane din țară
“Fire at Sea” (“Foc pe Mare”), nominalizat la Premiile Oscar 2017 pentru “Cel mai bun documentar”, marele câștigător anul trecut la Festivalul de Film de la Berlin, va rula în cinematografele românești de vineri, 14 aprilie.
Coproducţie Italia – Franţa, “Fire at Sea”, distribuit în România de Clorofilm, surprinde drama migranților din Africa ce ajung pe insula Lampedusa, aflată în sudul Italiei – primul loc în drumul lor spre Europa.
Pentru a realiza documentarul, regizorul Gianfranco Rosi a petrecut un an pe insulă. Născut în Eritreea, stat pe care l-a părăsit la 13 ani pentru a emigra în Italia, Gianfranco Rosi este singurul regizor de film documentar premiat cu principalele trofee din cadrul celor mai prestigioase festivale de film din Europa (Cannes, Berlin, Veneția). Cu “Fire at Sea”, Gianfranco Rosi adaugă în palmares prima Nominalizare la Oscar (2017) din cariera sa cinematografică.
“Fire at Sea” este, în viziunea actriței Meryl Streep, un film de neratat pentru că reușește să capteze o realitate deloc plăcută (situația refugiaților care au părăsit Africa pentru a-și găsi refugiul în Europa) într-un mod extrem de imaginativ, ceea ce face din acest documentar atipic o adevărată artă.
“‘Fire at Sea’ este un exemplu de jurnalism ilustru, alimentat de indignare și modelat de o curiozitate plină de avânt” scrie Joe Morgenstern, pentru Wall Street Journal.
Distins cu premiul pentru “Cel mai bun documentar european” la European Film Awards (2016), recompensat cu “Premiul juriului ecumenic” la Festivalul de Film de la Berlin (în cadrul ediției care i-a adus deja-menționatul Urs de Aur), “Fire at Sea” este și “documentarul anului” potrivit London Critics Circle Film Awards.
Prestigioasa publicație britanică de profil, Sight and Sound, laudă modul în care “sensibilitatea artistică” și “curajul alimentat un profund simț moral” se întrepătrund armonios în film și percepe “Fire at Sea” ca un film “esențial”, capabil să-i confere regizorului, în timp, dreptul de a sta în rând cu cei mai mari cineaști ai timpurilor noastre, în timp ce criticul de film A.O.Scott scrie pentru The New York Times următoarele despre “Fire at Sea”: “Nu e documentarul despre criza emigranților la care te-ai aștepta. E mai bun.”
Documentarul urmărește povestea lui Samuele, care are 12 ani și trăiește pe o insulă în mijlocul mării Mediterane. Îi plac jocurile pe pământ, deși totul în jurul lui vorbește despre mare – o mare pe care bărbați, femei și copii încearcă să o traverseze pentru a ajunge pe insula sa. Pentru că nu este o insulă ca oricare alta. Este insula numită Lampedusa, aflată la 200 de km de coasta sudică a Italiei, devenită în timp frontiera simbolică a Europei, fiind traversată în ultimii 20 de ani de milioane de migranți în căutarea libertății.
Documentarul “Fire at Sea” va rula în cinematografele din următoarele orașe: Baia Mare, Bârlad, Botoșani, București, Cluj-Napoca, Craiova, Constanța, Deva, Iași, Sf. Gheorghe, Pitești, Timișoara și Vaslui. Programul detaliat îl vei găsi pe pagina de facebook a distribuitorului (Clorofilm).
Evenimente speciale la TIFF 2017: Buster Keaton, animații din anii ’50, concerte în biserici și indie britanic
Britanicii de la Public Service Broadcasting și show-ul lor spectaculos cu imagini de arhivă, cine-concerte pe filme de Buster Keaton și animații din anii 30-50, concerte în spații inedite – Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) vine, între 2 și 11 iunie 2017, cu o selecție puternică de muzică, pe lângă cea de filme. Biletele pot fi cumpărate în avans, în perioada următoare, pe www.biletmaster.ro și direct de pe aplicația TIFF 2017, disponibilă în App Store și Google Store.
Cu o zi înainte de deschiderea TIFF, pe 1 iunie, de la 12.00 (pentru copii) și 19.00, la Casa de Cultură a Studenților, un eveniment special o va readuce la Cluj, la doi ani după Tabu, pe Christine Ott, cu cine-concertul Lotte, mon amour. Sedusă de farmecul unic al capodoperelor animate ale lui Lotte Reiniger (1899 – 1981), unul dintre pionerii animației cu siluete, Christine Ott a compus muzică originală care să redea magia acestor povești. Artista franceză, care a cântat alături de Radiohead, Yann Tiersen sau Noir Désir, va fi acompaniată de Anne-Irène Kempf la alto și percuție. Bilete, aici.
„N-o să mai ai nevoie de nici o altă trupă, niciodată”, scrie Esquire despre duo-ul multi-instrumental britanic Public Service Broadcasting, care vine la TIFF cu un concert de neratat. Un mix fascinant de indie, electro și infuzii de pop cu mostre audio din arhivele publice și materiale de propagandă, muzica celor de la PSB va fi însoțită de un show vizual spectaculos. Pe fundal vor rula imagini din arhivele SUA și ale URSS din perioada 1957 – 1972, din timpul cursei pentru cucerirea spațiului. Conceptul a fost lansat odată cu albumul The Space Race (2015), primit excelent de marile publicații și care i-a adus trupei concerte pe toate continentele. Concertul va avea loc sâmbătă, 3 iunie, de la 19.00, la Casa de Cultură a Studenților. Bilete, aici.
Una dintre capodoperele lui Buster Keaton, filmul mut The General (1926), va fi însoțit la TIFF de muzica originală a trio-ul francez Diallèle. Format în 2008 de Romain Bercé și frații Sylvain și Mathieu Lemaire (chitară, saxofon, baterie), trio-ul propune o energie rock pentru un western antrenant, în care cascadoriile spectaculoase ale lui Buster Keaton te țin cu sufletul la gură. The General/ Le Mécano du général a fost inclus în topul celor mai bune 50 de filme din toate timpurile de revista Sight & Sound. Cine-concertul este programat luni, 5 iunie, de la ora 20.00, la Casa de Cultură a Studenților. Bilete, aici.
Evenimente aparte la TIFF vor serile de concerte în biserici din Cluj. Pe 6 iunie, Jozef van Wissem, muzician și compozitor olandez stabilit în New York, colaborator frecvent al lui Jim Jarmusch, va cânta melodiile compuse pentru coloana sonoră a filmului Only Lovers Left Alive, care i-au adus Cannes Soundtrack Award 2016. Van Wissem este „deopotrivă un compozitor avangardist și un muzician baroc la lăută, prin urmare deloc străin de contradicții”, scrie The New York Times. A susținut peste 800 de concerte solo la lăută în întreaga lume, a înregistrat sau cântat live cu Jarmusch, Tilda Swinton sau Zola Jesus, iar muzica sa hipnotică și poetică l-au propulsat printre cei mai valoroși muzicieni contemporani. Bilete, aici.
Pe 8 iunie, Charlie Cunningham, una dintre vocile în ascensiune ale folk-ului britanic, va încânta publicul TIFF cu melodii de pe noul album, Lines. Muzica sa este un mix de sensibilități folk cu pop și accente flamenco, împrumutate din cultura spaniolă după doi ani petrecuți la Sevilia. După trei single-uri de succes, care i-au adus titlul de „Bloggers Choice for 2014” al Radio 1 (BBC), și-a lansat anul acesta primul album, Lines, pe care publicația Clash l-a decretat „un debut sclipitor”. „O bijuterie a folk-ului britanic”, apreciază Rolling Stone. Bilete, aici.
Detaliile despre locațiile celor două concerte vor fi anunțate în curând pe www.tiff.ro.
Biletele pot fi cumpărate în avans, în perioada următoare, pe www.biletmaster.ro și direct de pe aplicația TIFF 2017, disponibilă în App Store și Google Store.
Ultima zi, un thriller comic în regia lui Gabriel Achim, în cinema din 12 mai
„Ia gândește-te… Se răzbună Iepurașul pe Iisus Hristos de Paște?” (Primarul)
Ultima zi, cel mai recent lungmetraj al regizorului Gabriel Achim, va fi lansat în cinematografele românești în 12 mai, distribuit de Independența Film. După ce a fost prezentat în avanpremieră internațională la TIFF 2016, unde a primit Premiul pentru Cel mai bun lungmetraj românesc, Ultima zi va închide anul acesta Festivalul Filmului European, în 11 mai.
„Ultima zi este un thriller comic despre credință și infidelitate, iertare și pedeapsă“, spune regizorul și producătorul Gabriel Achim. Adrian, un bărbat dintr-un oraş de provincie, s-a hotărât să se călugărească. Primarul, poliţistul şi liderul Asociaţiei Tinerilor Creştini din oraş îşi conduc prietenul pe drumul spre mănăstire. Primarul, regizor amator, se oferă să filmeze călătoria, dar are şi nişte planuri secrete pentru Adrian.
Din distribuție fac parte Doru Ana, Mimi Brănescu, Adrian Văncică, Adrian Ciglenean, Constantin Cojocaru, Rodica Lazăr, Andi Vasluianu, Gabriel Sandu, Alina Berzunțeanu, Coca Bloos, câinii Cory și Nesa. Regizorul Gabriel Achim și fiul său, Cosma, joacă, de asemenea, în film.
„E contradictoriu cum oamenii au disponibilitatea de a afla o mulțime de informații despre lume, dar nu mai interesează pe nimeni să-si cerceteze propria așezare sufletească“, spune Gabriel Achim. „Să se întrebe de ce face ceea ce face, care este motorul profund al acțiunilor sale. Care este sensul lumii, de unde venim, încotro ne îndreptăm“.
„Noi nu mai sîntem în Evul Mediu, acum un om care vrea să se informeze are National Geographic, Animal Planet, Discovery și atâtea și atâtea canale TV“, ne avertizează Primarul din film. „Acum o mie de ani…“, încearcă să ne pună în temă Adrian, protagonistul filmului, care dorește să se călugărească, dar nu dintr-o anumită chemare, ci pentru a fugi de probleme nerezolvate, din lașitate.
Nu-și poate duce ideea până la capăt, că e întrerupt de același Primar. “Lasă, lasă! Noi nu mai sîntem acum o mie de ani, noi sîntem acum.“ Curiozitatea e cu totul și cu totul în altă parte. “Băi fraiere, tu știi cum se fac banii?“, întreabă un șofer de microbuz, ticsit pînă la refuz cu călători. “Se fac grămadă, să simți cum transpiri cînd îi numeri, pricepi?“
„Lumea e mai spectaculoasă și ești mai aproape de sensul ei abia atunci când începi să-ți pui întrebări“, spune Gabriel Achim despre Ultima zi. „Chiar și atunci când ai luat simpla decizie de a nu-ți mai pierde timpul uitîndu-te la televizor s-ar putea să fie un progres uriaș“.
Scenariul lungmetrajului este semnat de Gabriel Achim și Cosmin Manolache, iar imaginea, de George Chiper-Lillemark. Editor de imagine este Ștefan Ioan Tatu, iar Florian Titus Ardelean și Alexis Marzin au creat designul și montajul coloanei sonore. Mixajul sunetului a fost realizat de Cristinel Șirli la Creative Sound Paris. Scenografia îi aparține lui Signe Chiper-Lillemark, iar costumele, Luminiței Mihai. Producător este Gabriel Achim, Dan Burlac este producător delegat, iar Cristinel Șirli, co-producător.
Ultima zi este o co-producție româno-franceză (2016), producător Green Film, co-producător C-story Productions (Franța), realizată cu participarea HBO România, cu sprijinul Unicredit Bank, Romaqua Group, Graphis 122, Luna Film, Libra Film, Papillon Film, Axel Films, Alma Film, O-Video, Safe Frame, 4K Broadcast Solutions, Cinesyl Romania, Videolink, Dakino, Sergiana Grup, La Copac, Romaqua Group, Cinesound Europe/ Aesir Studio. Lungmetrajul este distribuit cu ajutorul Centrului Național al Cinematografiei.
Gabriel Achim. Scurtă biografie
Gabriel Achim a absolvit secţia Regie-Film a UNATC în 2008 şi Academia de Studii Economice la începutul anilor ’90. Înainte de a fi regizor şi producător, a lucrat peste 10 ani ca director şi consultant în managementul resurselor umane pentru companii internaţionale.
Lungmetrajul său de debut, Visul lui Adalbert (2011), a fost selecționat în Competițiile oficiale ale unor festivaluri internațioanle de renume, cum sunt cele de la Salonic, Reykjavik, Tallinn – Mențiune specială, TIFF, Nashville, Bradford, IndieLisboa etc. Scurtmetrajul Bric Brac (2009) a fost prezent la Berlinale, Los Angeles (2009), Karlovy Vary, Barcelona, Trieste, Mons, Tampere, pentru a menționa câteva dintre ele.