Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (1 – 7 septembrie 2014)

A007_C012_0522M7Știrile săptămânii: Trofeul Ro-IFF 2013 pleacă în Turcia, au început înscrierile la şcoala de actorie “Fii actor”, sub îndrumarea actriței Dorotheea Petre, s-au anunțat un număr record de filme de animație la Anim’est 2014, Cripta, al doilea lungmetraj regizat de Cornel Gheorghiță, va intra în cinematografe din 12 septembrie, ce se va întâmpla la Dracula Film: Horror and Fantasy Festival Brașov (1-5 octombrie), care sunt noile cursuri, ateliere și seminarii de la Control N, Festivalul Internațional de Cinema de la Sibiu – Astra Film Festival se va desfășura în perioada 6 – 12 octombrie 2014, Noaptea Albă a Filmului Românesc revine în prim-plan în noaptea de vineri, 19 septembrie 2014, vine și Les Films de Cannes à Bucarest.

Trofeul Ro-IFF 2013 pleacă în Turcia!

„Un film surprinzător! Povestea conflictuală a două surori ce nu pot trăi împreună, dar nici separat, dintr-un motiv revelat în mod strălucit, printr-o ingenioasă concluzie a acestei extrem de originale drame, impregnată de umor negru”. Aceasta a fost motivaţia juriului pentru acordarea Trofeului Ro-IFF filmului turcesc IMPECABILII / The Impeccables / Kusursuzlar, în regia lui Ramin Matin.Acţiunea filmului se petrece în Cesme, o staţiune din Turcia. În luna mai, două surori din Istanbul – Lale şi Yasemin –, după cinci ani în care nu prea şi-au vorbit, îşi petrec vacanţa în casa de vară a bunicii lor decedate. Iniţial, totul pare bine, vremea este frumoasă, apa este limpede, iar oraşul este liniştit în afara sezonului. Însă, după un timp, cele două femei trebuie să abordeze relaţia lor agitată şi să se confrunte cu trecutul lor devastator. De ce sunt ele aici? Şi de ce, odată cu trecerea timpului, se întorc una împotriva celeilalte? Odată ce secretele lor devastatoare ies la lumină, ele trebuie să decidă dacă situaţia le va apropia sau le va îndepărta definitiv. Acesta este al doilea film în regia lui Ramin Matin.

Premiul „Cel mai bun regizor din secţiunea CineBlackSea” i-a fost acordat lui Niki Iliev, care a semnat regia filmului LEGENDELE VII / LIVING LEGENDS (Bulgaria), „pentru maniera amuzantă de a înfăţişa cum vieţile unor tineri prieteni au urmat căi diferite şi cum o întâmplare neaşteptată îi aduce din nou împreună, într-un deznodământ cu surprinzătoare, dar şi foarte amuzante consecinţe”.Filmul este povestea unui grup de prieteni ce se reîntâlneşte la 13 ani dupǎ balul de absolvire, motivul fiind o problemǎ a unuia dintre ei. Astfel, ei au ocazia sǎ experimenteze toate lucrurile pe care le-au lǎsat la o parte pânǎ în acest moment. Intriga va lua turnuri neaşteptate, prin evenimente caracterizate de fricǎ, furie, euforie şi fericire. Deşi nu toate visele sunt uşor de realizat, acestea vor ajuta personajele sǎ îşi regǎseascǎ setea de viaţǎ, pe care, aparent, au uitat-o. Trecând prin toate acestea, ei se vor trezi şi vor pune în practicǎ multe dintre lucrurile pe care le-au ignorat ani buni.

În secţiunea „Woman in Cinema” , premiul „Cel mai bun regizor” i-a fost acordat Lailei Marrakchi, cea care a semnat regia filmului HAOS ÎN CASBAH / ROCK THE CASBAH (Maroc-Franţa), „pentru arta stăpânirii mijloacelor filmice în dezvăluirea paradoxurilor cu care se confruntă societatea marocană – dominată covârşitor de bărbaţi – şi pentru strălucita stăpânire a ansamblului personajelor, cu o desăvârşită intuiţie şi cu un binevenit simţ al umorului”. Este vară în Tanger. O familie se reuneşte pentru trei zile în casa lor din oraş, ca urmare a morţii tatălui. Se reunesc pentru a-şi aminti de viaţa acestuia, pentru a rememora amintiri despre el şi pentru a-i deplânge moartea, aşa cum cere tradiţia musulmană. Este vară şi îşi schimbă costumele de baie în „djellebas”, aşa cum cere tradiţia pentru a se aduna pentru priveghi. Emoţiile sunt şi mai mari având în vedere că decedatul a lăsat în urmă doar femei. Odată cu venirea de la New York a Sofiei, fiica cea mică, situaţia se schimbă. Ea e plecată de câţiva ani. Şi-a făcut o viaţă nouă în America, unde este actriţă, dar nu reuşeşte să primească decât roluri de teroristă în seriale de televiziune. Odată cu întoarcerea ei, secretele ies la iveală, iar ordinea menţinută până acum de patriarh (tatăl) se transformă într-un haos.

În mod unanim, juriul a decis să acorde premiul de interpretare, ex-aequo, unor admirabile actriţe: Melanie Doutey (rolul Luce din filmul POST PARTUM, în regia lui Delphine Noels), „pentru abordarea originală a unei probleme universale”, şi Sanya Borisova-Iliev (rolul Krissi din filmul LEGENDELE VII / LIVING LEGENDS), „pentru excepţionala interpretare a rolului unei fiice în căutarea propriei identităţi”.

De asemenea, juriul a adresat felicitări cinematografiei ucrainiene, pentru modul în care a reuşit să se menţină la un înalt standard artistic în momente de maximă dificultate. Juriul a decis acordarea premiului „Opera Prima” Viktoriei Trofimenko pentru promiţătorul său debut FRAŢII. ULTIMA CONFESIUNE / BROTHERS. THE FINAL CONFESSION.

(Comunicat de presă Ro-IFF)

272117_2192593742329_1229293_oAu început înscrierile la şcoala de actorie “Fii actor”, sub îndrumarea actriței Dorotheea Petre

Dorotheea Petre, actrița pentru care juriul de la Cannes a creat special un premiu de interpretare, reia cursurile școlii de actorie “Fii actor” în Bucureşti, în această toamnă. Înscrierile se fac până pe 15 septembrie, la adresa contact@fiiactor.ro.

Creată pentru toţi cei pasionaţi de arta teatrului şi a filmului, dar şi pentru cei care vor să se redescopere, şcoala de actorie „Fii actor” se adresează tuturor celor care vor să-şi dezvolte abilităţile de comunicare. „Cred în actorie pentru că te ajută, înainte de toate, să te descoperi în fiecare zi, să ieşi din zona ta de confort şi să îţi depăşeşti limitele pe care ţi le impui fără să îţi dai seama. Am întâlnit de fiecare dată oameni frumoşi la cursurile mele de actorie şi cred că în fiecare om există laturi nedescoperite şi neexploatate suficient.” – Dorotheea Petre.

Cursanţii pot opta pentru unul dintre cele 2 module, cel de 2 sau cel de 4 luni. Cursurile sunt personalizate şi cuprind exerciţii de dicţie, improvizaţie, impostaţie, deprinderea citirii unui text, lucrul pe scenă sau pregătirea pentru un casting. Cursanţii sunt învăţaţi cum să îşi folosească adevăratele resurse, cum să-şi exploreze şi să-şi exprime emoţiile, cum să scape de inhibiţii şi să-şi optimizeze abilităţile de comunicare în faţa unei audienţe, nu numai pe scenă sau în faţa camerei, ci în orice alt aspect al vieţii lor. Detalii, pe www.fiiactor.ro.

Competiţia Anim’est 2014: titluri de neratat. Un număr record de filme de animaţie înscrise la a noua ediţie a festivalului

Vestea despre o nouă ediție a Festivalului de Film de Animație Anim’est s-a răspândit, anul acesta, cu mai mult entuziasm ca oricând, un număr record de 1.260 de filme fiind înscrise în competiţiile internaţionale. Cele mai frumoase poveşti spuse cu ajutorul celor mai diversificate tehnici şi stiluri de animaţie vin la Bucureşti din peste 60 de țări – din Taiwan până în Columbia, din Norvegia până în Brazilia, harta Anim’est arată cum nu se poate mai bine.

Se anunță o competiție interesantă în toate secțiunile, presărată cu highlighturi ce au făcut deja turul unor festivaluri internaţionale importante, și filme ce îşi vor avea premiera la Anim’est.

Cinci lungmetraje de animaţie vin să îşi completeze, la Bucureşti, palmaresul deja impresionant de premii şi prezenţe la festivaluri de renume. Din Brazilia soseşte O Menino e o Mundo / The boy and the World, o desfătare vizuală câştigătoare a Premiului Cristal la Annecy (cea mai importantă distincţie europeană pentru un film animat), anul acesta, şi propunerea Braziliei la Oscar. În regia lui Alê Abreu, filmul prezintă capcanele lumii moderne prin prisma călătoriei pline de aventuri ale unui băieţel în căutarea tatălui său. Spectaculozitatea vizuală e dată de îmbinarea unei palete largi de tehnici şi stiluri (desen pe hârtie, 2D, live action), menite să ilustreze diverse stadii ale degradării umane.

O Menino e o Mundo - Brazilia

Despre producţia italiană L’Arte della Felicità / The Art of Happiness, debutul în lungmetraj al lui Allesandri Rak, se spune că le poate îmblânzi perspectiva de viaţă pesimiştilor. O poveste captivantă despre conexiunea metafizică dintre doi fraţi, animaţia 2D/3D îşi plasează acţiunea într-un Napoli dezolant, cadru ideal de explorare creativă a subconştientului ce aminteşte, pe alocuri, de bijuteria Waking Life, a lui Richard Linklater. Filmul a fost recompensat la Festivalul de Film de la Veneţia şi la Raindance, şi a fost nominalizat la Annecy pentru cel mai bun lungmetraj de animaţie.

L'Arte della Felicità - Italia

Un alt lungmetraj de debut soseşte la Anim’est anul acesta: Rocks in my pocket, în regia lui Signe Baumane, o provocare vizuală şi nu numai. Co-producţia SUA-Letonia se bazează pe povestea personală a regizoarei şi prezintă lupta a cinci femei din familia acesteia împotriva depresiei, abundând de metafore vizuale, imagini suprarealiste şi simţ al umorului neconvenţional. Filmul a fost premiat la Festivalul ANMATOR din Poznan, Polonia, şi a fost selectat în competiţiile Fantoche, Seattle International Film Festival şi London International Animation Festival.

Rocks in my pockets

O variantă modernă şi „fructată” a clasicei Romeo şi Julieta vine din Estonia: Lisa Limone ja Maroc Orange; Tormakas armulugu / Lisa Limone and Maroc Orange; a Rapid Love Story, produsă de celebrului studio specializat în animaţia cu păpuşi Nukufilm. Selectată la Annecy, Anima Mundi şi Tallinn Black Nights Film Festival, musicalul animat 3D în regia lui Mait Laas tratează într-o manieră critică problema imigranţilor ilegali care încearcă să ajungă din Africa în Europa, prin intermediul poveştii de iubire imposibile dintre băiatul-portocală Maroc, un erou neînfricat care se luptă cu prejudecăţile şi sărăcia, şi fata-lămâie Lisa, care colecţionează scoici cântătoare.

Competiţia de lungmetraj e completată de Manieggs – Revenge of the Hard Egg, o producţie animată ungurească după mulţi ani de zile, şi un proiect independent în regia lui Zoltán Miklósy. Animaţia 3D soseşte la Bucureşti după prezenţa la Annecy, şi aduce în faţa publicului povestea răzbunării a doi deţinuţi după două săptămâni de închisoare pentru o faptă pe care nu au comis-o – un melanj provocator de cinism, sarcasm, umor îndrăzneţ, şi nici un pic de sfială de a ilustra stereotipurile şi nedreptăţile vremurilor pe care le trăim.

În competiţia internaţională de scurtmetraj, 56 de titluri se vor întrece pentru Marele Trofeu Anim’est. Un must-see al acestei secțiuni este cu siguranță Man on the chair (r. Dahee Jeong), câștigătoarea premiului Cristal la Annecy anul acesta. Alte titluri ce nu ar trebui ratate sunt Hipopotamy  / Hippos(r. Piotr Dumala), cu coloana sonoră semnată Alexandru Bălănescu şi premiat la Animafest Cyprus şi Animafest Zagreb, La Testa tra le Nuvole / Absent Minded (r. Roberto Catani), o producţie italiană premiată la Annecy cu Distincţia Juriului, şi The Obvious Child, o animaţie 2D în regia lui Stephen Irwin, ce a făcut deja ocolul lumii cu oprire la Sundance, Anima Mundi, Suttgart IAF, Annecy sau Animafest Zagreb.

O secțiune specială a competiției festivalulului este cea dedicată filmelor studențești, ce adună cele mai nonconformiste și personale povești, proaspăt ieşite din băncile unor școli prestigioase, găzduite de ţări cu tradiţie în animaţie: Gobelins, Supinfocom, FAMU, HFF Postdam, CalArts, Royal college of art, National Film and Television School London, etc.

Decizia cu privire la filmele câştigătoare din competiţiile Anim’est 2014 e în mâini la fel de bune ca oricând. Din Londra soseşte la Bucureşti pentru a fi parte din juriul competiţiilor de lung şi scurt metraj regizorul, scenaristul şi animatorul Robert Morgan. Cunoscut în special pentru The Cat with Hands, The Separation şi Bobby Yeah (nominalizat la BAFTA în 2012), Morgan deţine în palmares o serie de filme de animaţie şi live-action nerecomandate celor slabi de înger, „bântuite” de influenţele lui Francis Bacon, Edgar Allan Poe sau David Lynch, şi premiate la festivaluri de renume: Sundance, Rotterdam, Clermont-Ferrand. Un alt membru al juriului este Amid Amidi, redactor-șef al celui mai citit site de specialitate, CartoonBrew.com, şi autor al unor numeroase cărţi despre arta și istoria animației. Înainte de a fi invitat la București, Amidi s-a plimbat pe la o mulțime de festivaluri celebre, ca lector, curator de programe sau membru al juriului (Ottawa, Anima Mundi, Klik !, Anifilm, Vimeo Festival). Al treilea membru al juriului este Christian Pfohl – producător și fondator al celebrului label francez Lardux Films, ce a produs, timp de mai bine de douăzeci de ani, peste 70 de scurt metraje, zeci de documentare, seriale TV şi videoclipuri. Este cunoscut în special pentru documentarul Les 4 saisons d’Espigoule (1999) şi scurtmetrajele Notes sur les lumières (2001) şi Je m’appelle (2002).

Din juriul ce va decide cele mai bune filme din competiţia studenţească, cea românească şi Balkanimation fac parte Lana Taknosa Nikolic, profesor şi coordonator de studenţi la prestigioasa şcoală Animation Workshop, Yiorgos Tsangaris, director artistic al festivalului Animafest Cyprus şi profesor de arte frumoase la Universitatea din Nicosia, şi Laurentiu Damian, regizor și scenarist român, profesor universitar doctor la Universitatatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București şi de asemenea, preşedinte UCIN (Uniunea Cineaştilor din România).

Cea de-a noua ediţie Anim’est va avea loc în perioada 3-12 octombrie, la cinematografele Studio şi Elvira Popescu şi în Atelierul de Producţie.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n’est, cu sprijinul Uniunea Cineaştilor din România, Centrul Naţional al Cinematografiei.

(Comunicat de presă Anim’est)

Cripta-Poster-1000Cripta, al doilea lungmetraj regizat de Cornel Gheorghiță, va intra în cinematografe din 12 septembrie

Premiera de gală din București va avea loc vineri, 12 septembrie, ora 19.00, la Cinema Studio. Filmul va rula în prezența regizorului Cornel Gheorghiță și a echipei filmului.

În Cripta, Leduc (Serge Riaboukine), om de afaceri francez, pregătește renovarea unui vechi cartier din stațiunea Băile Herculane pentru realizarea unui nou proiect imobiliar. În subsolul unei clădiri descoperă o veche frescă datând probabil de pe vremea romanilor. Aceasta ar putea fi clasată în patrimoniul național, iar lucrările de renovare ar putea fi întârziate, sau chiar abandonate. De unul singur încearcă să se descotorosească de ea, dându-i foc. Rămâne însă blocat în incinta imobilului. Va reuși el să supraviețuiască de unul singur, precum Robinson pe insula lui, găsindu-și calea către libertate?

Cripta este o dramă în regia lui Cornel Gheorghiță, după un scenariu de Jean Samouillan.

Din distribuție fac parte: Serge Riaboukin (Leduc), Camelia Pintilie (Cătălina), Constantin Florescu, Gabriel Spahiu (Popescu) și Sanda Toma.

Imaginea filmului este semnată de Dorian Drăgoi, scenografia îi aparține lui Mihnea Tăutu, iar montajul lui Nathalie Mougenot.

Dracula Film 2014Șase lungmetraje în premieră în Competiția Dracula Film: Horror And Fantasy Festival Brașov

Cea de-a doua ediție a Dracula Film: Horror and Fantasy Festival va avea loc între 1 și 5 octombrie, în Brașov (jud. Brașov), la Teatrul Sică Alexandrescu, Cinemateca Patria și Club Rockstadt.

Dracula Film: Horror and Fantasy Festival este un festival competițional – în cadrul căruia vor fi proiectate filme horror, SF, supranaturale, thriller sau fantasy – și are 3 secțiuni: competiție lungmetraj internațional, competiție scurtmetraj internațional și competiție scurtmetraj românesc.

În competiția de lungmetraj internațional au fost selecționate 6 filme, toate putând fi urmărite în premieră în România. Printre titlurile selecționate se numără The Canal/ Canal (2014) al regizorului irlandez Ivan Kavanagh și Norviyia/ Norway (2014), lungmetrajul regizorului grec Yannis Veslemes. Pentru Canal regizorul irlandez Ivan Kavanagh amestecă thrillerul psiholgic cu filmul polițist și poveștile cu fantome. David, lucrător la o arhivă de filme descoperă accidental că în casa în care locuiește împreună cu familia a avut loc o crimă oribilă. Curiozitatea sa pentru ororile comise cu mai bine de o sută de ani în urmă trezesc însă ceva. Un ceva feroce și deloc dispus să se lase investigat. Iar prima persoană care dispare este tocmai soția lui David, pe care toată lumea începe să îl suspecteze de crimă.

În Norway un vampir pasionat de dans, un norvegian dealer de droguri și o prostituată se intersectează în Atena anului 1984. Comedia neagră semnată de Yannis Veslemes este delicios de cinică și poate trece drept un Jarmush rătăcit prin Elada epocii disco. Filmul va rula în prezența regizorului.

În cadrul Dracula Film: Horror and Fantasy Festival va avea loc o proiecție specială, la 10 ani de la premiera filmului lui Julian Richards, a lungmetrajului The Last Horror Movie, unul dintre reperele cinema-ului independent. Thriller-ul despre un duo de ucigași în serie care-și înregistrează pe VHS crimele și le infiltrează prin centre de închirieri casete video pentru a pescui și victime, și spectatori, este deranjant de eficient. Și nu doar din ororile prezentate ci și din modul subversiv în care aduce în discuție voyeurismul spectatorului și spectacularizarea celor mai oribile violențe. Multiplu premiat prin festivaluri, The Last Horror Movie este un reper și pentru pasionații genului found footage, dar și o vizionare necesară oricărui cinefil.

Galezul Julian Richards este unul dintre regizorii cu cultstatus ai genului horror. Thrillerele sale brutale – Shiver (2011), Summer Scars (2007) și The Last Horror Movie (2004) – sunt filme care abordează mecanica violenței și disfuncțiile societale. Richards este și unul dintre jucătorii importanți de pe piața distribuției internațioanle de film prin compania sa, Jinga Films.

Julian Richards este președintele juriul Dracula Film: Horror and Fantasy Festival.

De asemenea, din juriu mai fac parte și Toni Benages i Gallard – artist grafic și director al Festivalului Cryptshow (Barcelona), selecționer pentru Filmets Badalona Film Festival – și Aurelian Nica, Original Production Manager HBO România (Râmâi cu mine, Anul Dragonului, Vorbitor, The Shukar Collective Project, În derivă, Lumea văzută de Ion B. – care a câștigat un premiu Emmy în 2010 -, Australia).

We Are BackNoi cursuri, ateliere și seminarii la Control N

Din luna octombrie, cursurilor cu tradiție, First Draft – atelier de scenaristică pentru începători (traineri: scenaristele Ana Agopian și Oana Răsuceanu) și Director’s Cut – curs de regie de film pentru amatori (trainer: regizoarea Iulia Rugină)li se alătură alte două noi cursuri aplicate – unul dedicat jurnalismului pe film, First Report și altul fotografiei documentare – Focus. First Report – atelier de jurnalism pe film va fi susținut de jurnalista Florentina Ciuverca, iar Focus – curs de fotografie documentară de fotograful și regizorul de film documentar Vlad Petri.

Noutățile nu se opresc aici. Din 25 octombrie se lansează Seminariile Control N –întâlniri profesioniste și aplicate, al căror scop este să ofere răspunsuri detaliate la întrebări ce țin de viața unui film, în afara procesului propriu-zis de creație. Primul invitat al Seminariilor Control N este Ileana Cecanu – specialist PR pentru industria de film, distribuitor de film, fondator Freealize. Ea va susține Seminarul “Campanii de promovare pentru filme”.

First Draft – atelier de scenaristică pentru începători va avea loc în perioada 7 octombrie – 25 noiembrie 2014. First Draft este un workshop de scenaristică dedicat amatorilor de cinema şi persoanelor ce nu deţin o pregătire aprofundată în domeniul scrierii scenariilor de film. La finalul celor 8 şedinţe trainerii Ana Agopian și Oana Răsuceanu își propun ca participanţii la curs să stăpânească elemente de bază legate de scenaristica de film, să poată analiza un scenariu sau un film, să poată crea la rândul lor un prim scenariu de scurt metraj. Participanţii vor fi îndrumaţi pas cu pas în scrierea unui scenariu – drumul de la idee până la premiză, personaje, structură, redactare.

First Report – atelier de jurnalism pe film este un nou curs Control N care se va desfășura în perioada 16 octombrie – 4 decembrie 2014. Susținut de jurnalista Florentina Ciuverca, First Report este un atelier dedicat tuturor celor care vor să înțeleagă mecanismele din spatele industriei de cinema și să învețe să scrie informat și competent despre ele.Pe parcursul celor 8 ședințe, cursanții vor parcurge genurile jurnalistice, de la știre, relatare, reportaj, analiză, anchetă și interviu la cronica (de festival), și vor afla, în paralel, detalii concrete despre cele mai bune surse de informare pentru jurnaliştii pe film și gestionarea lor, festivaluri, marketing și distribuție de cinema, prelucrarea cifrelor din diverse baze de date, mecanismele din industria hollywoodiană vs. cea europeană; Bollywood și Hollywood; finanțare și facilități fiscale; reportajul pe platourile de filmare – structura echipei unui film; agențiile de casting.

Director’s Cut – curs de regie de film pentru amatori, unul din cursurile deja cunoscute ale asociației,va avea loc în perioada 20 octombrie – 8 decembrie 2014. Cursul se adresează tuturor pasionaților de film, care nu dețin o pregătire prealabilă în domeniu. În cele 8 ședințe de curs, regizoarea Iulia Rugină își propune să analizese alături de participanți toți pașii urmăriți de obicei de un regizor în spunerea unei povești în imagini. În cadrul cursului se vor pune bazele înțelegerii unui film din punctul de vedere al regizorului. Se va trece succint prin istoria filmului, se vor discuta și analiza secvențe din filme de lung metraj, vor fi prezentate noțiuni ce țin de scenariu, concepția regizorală, decupajul regizoral, lucrul cu actorii și implicarea regizorului în toate etapele realizării unui film, fie el de scurt sau de lung metraj.

Focus – curs de fotografie documentară vine ca o noutate în programa de cursuri Control N, desfășurându-se în perioada 22 octombrie – 10 decembrie 2014.

Mai multe detalii despre cursurile și seminariile Control N se găsesc pe www.controln.ro. Înscrierile se fac la info@controln.ro.

Turnul Sfatului - 12,8x19 cmAstra Film Festival 2014 – cinema documentar de top la Sibiu!

Cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Internațional de Cinema de la Sibiu – Astra Film Festival se va desfășura în perioada 6 – 12 octombrie 2014. 1.400 de filme din 90 de țări au fost înscrise în 2014 la Astra Film Festival, din care 120 de filme din 40 țări au fost selecționate în programul oficial.

Astra Film Festival 2014 are patru secțiuni competiționale. Secțiunea Internațional adună cele mai recente filme din toată lumea, cu semnăturile unor autori precum Frederick Wiseman, Michel Gondry sau Corneliu Porumboiu. Filmele din secțiunea Europa Centrală și de Est abordează subiecte care definesc identitatea regiunii și redau realități necunoscute uneori chiar și între țările vecine. În secțiunea Student intră în competiție producții ale tinerilor autori din marile centre universitare din Geneva, Manchester, Londra, Munchen, Budapesta, București sau San Antonio de los Banos (Cuba). Cele mai recente producții românești, realizate în ultimul an, sunt proiectate în premieră în secțiunea România. Alături de secțiunile competiționale, o serie de programe speciale întregesc programul ediției din 2014 a Astra Film Festival.

Programul ediției din 2014 aduce pe marele ecran, la Sibiu, cele mai importante producții de cinema documentar. Faptul că filme din edițiile anterioare, precum The Act of Killing, Leviathan, West of the Tracks, Belovy sau Titicut Follies se regăsesc în topul primelor 30 de documentare în sondajul celor de la British Film Institute demonstrează încă o dată că Astra Film Festival a contribuit la consacrarea cinemaului documentar în România și în lume.

NAFR_1Noaptea Albă a Filmului Românesc la a cincea ediţie

Cea de-a cincea ediție a evenimentului de mare succes, Noaptea Albă a Filmului Românesc, revine în prim-plan în noaptea de vineri, 19 septembrie 2014, în București și Cluj-Napoca.

Cu toate că vara tocmai a trecut, cinefilii vor avea parte de încă o vacanță la mare alături de personajele din #Selfie (r. Cristina Iacob). În loc să se pregătească pentru cel mai important examen din viața lor, trei absolvente de liceu, decid să plece la mare și să uite de școală, iar cei trei tineri pe care îi întâlnesc pe litoral par mai mult decât dispuși să le ajute.

Secțiunea ”Panoramă 2013” aduce cele mai apreciate titluri ale anului trecut, printre care se numără filmul lui Stere Gulea, Sunt o babă comunistă, avându-i ca protagoniști pe Marian Râlea și Luminița Gheorghiu, prezentând viața liniștită a unui cuplu din provincie, ce este tulburată de marea veste a reîntoarcerii acasă a fiicei lor, alături de logodnicul ei canadian, precum şi câștigătoarea a trei Premii Gopo, ecranizarea binecunoscutei nuvele Domnișoara Christina (r. Alexandru Maftei), ce își așteaptă fanii pentru o porție de horror românesc, avându-i în distribuţie pe Maia Morgenstern, Tudor Istodor, Ioana Anastasia Anton, Anastasia Dumitrescu.

Horațiu Mălăele, în calitate de regizor şi actor, vă invită să aflaţi povestea a trei prieteni, care, după o seară petrecută într-o cîrciumă în care imigranţii îşi varsă amarul, plătesc o ţigancă să le ghicească viitorul şi aceasta le prezice data exactă a morţii şi modul în care vor muri. Şi de aici începe distracţia în Funeralii fericite.

Câștigător a două trofee la Gala Premiilor Gopo 2014, printre care cel mai bun film de debut, La limita de jos a cerului (r. Igor Cobileanski) prezintă povestea lui Viorel, un traficant mărunt de droguri care trăieşte într-un orăşel uitat de lume din Republica Moldova, decis să își schimbe viața în bine.

Din categoria documentare, cinefilii se vor bucura de Afacerea Tănase, film regizat de Ionuț Teianu, scenaristul succesului de box-office Despre oameni şi melci, ce prezintă cea mai incredibilă operațiune din Războiul Rece, și de City Tour, în regia lui Andrei-Nicolae Teodorescu, o producţie UNATC, în care se explorează relația dintre Asociația Română Anti-SIDA și oamenii cărora le sunt dedicate proiectele asociației.

Binecunoscutul documentar București, unde ești? (r. Vlad Petri) va prezenta spectatorilor care nu au reuşit să-l vizioneze până acum, desfășurarea protestelor din 2012, printr-o analiză a străzii pornind de la poveştile oamenilor, de la revendicările, dorinţele şi viziunile lor despre democraţie.

În Bucureşti spectatorii sunt așteptați la proiecțiile de film programate la Cinema Studio, Cinema Patria, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO, Muzeul Naţional al Ţăranului Român: Studioul Horia Bernea şi MNTR Open Air, Dianei | 4, J’ai Bistrot, Parcul Tineretului.

Cinefilii din Cluj-Napoca vor putea viziona filme româneşti în Noaptea Albă la Cinema Victoria şi Casa TIFF.

Programul complet al evenimentului va fi disponibil în curând pe site-ul: www.romfilmpromotion.ro şi pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/NoapteaAlba.

„Leviathan” deschide Les Films de Cannes à Bucarest

Distins cu Premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes și descris, fără rezerve, drept „capodoperă” de „The Guardian” și alte mari publicații ale lumii, Leviathan va fi proiectat în premieră pentru spectatorii din România, pe 24 octombrie, într-o seară de gală la București. Unul dintre marii favoriți la Palme d’Or, filmul lui Andrei Zviaghințev este o incursiune în Rusia contemporană, o țară în care oamenii simpli se confruntă cu indiferența, corupția și politica de intimidare a statului.

Leviathan

Un alt film adus în premieră de la Cannes, unde a avut parte de o proiecție specială, este Bridges of Sarajevo, un film colectiv semnat de 13 regizori, inclusiv de Cristi Puiu, Jean-Luc Godard și Sergei Loznitsa. Li se alătură Aida Begić, Isild Le Besco, Leonardo di Constanzo, Pedro Costa, Kamen Kalev, Vincenzo Marra, Ursula Meier, Vladimir Perišić, Marc Recha, Angela Schanelec, într-un film care încearcă să recompună imaginea unui oraș și a unei părți a Europei care încă se vindecă după război. Potrivit „Variety”, scurtmetrajul lui Cristi Puiu, numit Das Spektrum Europas, în care doi soți, jucați de Marian Râlea și Valeria Seciu, înșiră clișee despre diverse națiuni și etnii, este cel mai amuzant din întregul omnibus. Bridges of Sarajevo va fi distribuit în România de Digital Cube.

Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, care a deschis prima ediție și a revenit constant la București, în anii următori. În fiecare an, festivalul aduce filmele câștigătoare ale celor mai importante trofee la Cannes, în premieră.

Detalii despre filme, în curând pe: www.filmedefestival.ro.

Articole similare

Concurs: Câștigă una dintre cele trei cărți ”Comploturile pentru asasinarea lui Hitler”, de Roger Moorhouse! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Înscrierile Less is More – platformă europeană de dezvoltare de scenarii pentru filme cu buget limitat

Jovi Ene

Memoria Trupului – propunerea Anim’est pentru Cartoon D’Or 2012

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult