Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (1 – 7 mai 2017)

Știrile săptămânii: Festivalul NexT schimbă anotimpul; Documentarul „Varză, cartofi și alți demoni” se lansează în cinematografe; Ana, mon amour vine la tine în oraș; Alain Delon – Premiul pentru întreaga carieră la TIFF 2017; Caravana „Zilele Filmului Românesc” continuă la Brașov și Iași; Cele mai trăsnite comedii romantice, în secțiunea Alt.Rom.Com la TIFF; „Caravana filmului românesc” revine la Zalău; Vara s-a sfârșit, de ieri, în 10 orașe din țară; Susține Ceau, Cinema! 2017 prin platforma de crowdfunding crestemidei.ro.

Festivalul NexT schimbă anotimpul

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT vine cu o noutate absolută: NexT schimbă anotimpul, anul acesta festivalul având loc între 22 și 26 iunie.
Noua perioadă de desfășurare aduce cu ea și schimbări în formatul și imaginea festivalului. Pe lângă programele cu care spectatorii s-au obișnuit deja (Competiția Națională și cea Internațională, Arthouse, NexT Is Feminist, LGBT, NexT Generation, NexT Kids), anul acesta lineup-ul festivalului cuprinde multe surprize care vor fi anunțate în perioada următoare; printre ele se află proiecțiile în aer liber ce se vor desfășura în mai multe spații din București și care se adresează unor categorii de public variate.

“Timp de zece ani, selecția NexT a funcționat ca showcase pentru o nouă generație de cineaști, voci distincte și inovatoare în peisajul cinematografic internațional, ale căror scurtmetraje erau prime promisiuni ale evoluției lor viitoare, dintre care Deniz Gamze Ergüven, László Nemes (ambii nominalizați la Premiile Oscar în 2016 la categoria ‘Cel mai bun film străin’) sau Julia Ducournau (Premiul FIPRESCI în cadrul secțiunii Semaine de la critique a Festivalului Internațional de Film de la Cannes în 2016) sunt doar cele mai sonore.

Ajuns la cea de-a 11-a ediție, NexT își continuă misiunea de a promova formatul de scurtmetraj și de a aduce în fața publicului românesc filmele unor cineaști promițători, selecția festivalului reunind și anul acesta filme cât se poate de diferite, atât tematic, cât și stilistic, mergând de la musicaluri și comedii, la filme-eseu și experimente formale inedite. Dar dincolo de angajamentul său față de tinerii cineaști, odată cu intrarea într-un nou deceniu de existență, NexT dorește să își reafirme și să își întărească angajamentul față de publicul său.

Într-un moment în care lumea pare să fie din ce în ce mai divizată, în care diferențele de gen, de clasă, de rasă, de naționalitate sau etnie, de apartenență religioasă sau politică sunt din ce în ce mai speculate și instrumentalizate în discursuri instigatoare la ură, NexT își propune să facă din cinema un catalizator, un punct de pornire într-o discuție despre ideea de comunitate înțeleasă în sens extins și despre importanța celebrării și îmbrățisării diferențelor dintre noi” declară Oana Ghera, unul dintre selecționerii festivalului.

Ediția de anul acesta se va desfășura între 22 și 26 iunie la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvira Popescu și, așa cum publicul NexT s-a obișnuit deja, alte câteva spații alternative. Selecția de anul acesta a fost realizată de Massimiliano Nardulli și Oana Ghera din cele peste 2.000 de scurtmetraje vizionate și reunește o varietate de stiluri și subiecte, încercând să redea publicului spectator o imagine cât mai relevantă a producției de film de scurtmetraj din acest moment.

Festivalul Internațional de Film NexT a fost înființat în 2006 în memoria regizorului Cristian Nemescu şi sound designerului și compozitorului Andrei Toncu și este organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul: Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaștilor din România, Institutului Cultural Român.

Documentarul „Varză, cartofi și alți demoni” se lansează în cinematografe

Recent premiat în cadrul Galei UCIN – Uniunii Cineaștilor din România de pe 24 aprilie cu Premiul pentru Cel mai bun Documentar de lung și scurt metraj, Varză, cartofi și alți demoni își așteaptă spectatorii din 6 mai și în cinematografele din București.  Premiera va avea loc la Cinema Eforie (str. Eforie, nr. 2), de la ora 20:00, în prezența echipei.

În luna mai vor mai urma 4 proiecții la Cinema Eforie, pe 10, 16, 26 și 31 mai, respectiv încă 3 la Cinema Muzeul Țăranului (str. Monetăriei, nr. 3 – în incinta Muzeului Național al Țăranului Român) pe 13, 25 și 31 mai.

Varză, cartofi și alți demoni a avut premiera internațională la finalul anului trecut, în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar și de Animație de la Leipzig – DOK Leipzig, unde a primit numeroase critici pozitive. Anul acesta a mai fost selectat în în cadrul Festivalului de Film documentar One World România (secțiunea România în Mișcare), la Docu Days UA (Ucraina) și Milenium Inernational Documentary Film Festival (Belgia).

Filmul relatează din interior strădania satului de a ieşi dintr-un cerc vicios din care nimeni nu câștigă: 1 sat, 1.000 de tractoare, 100.000 de tone de varză. Profit? Zero. Mai mult, la finalul zilei sătenii au de a ales între a vinde pe aproape nimic sau a-și îngropa recolta.

Regizorul Șerban Georgescu a documentat personal subiectul timp de un an în care a lucrat pământul cot la cot cu sătenii. Întreaga lui experiență, precum și potențialele soluții identificate chiar în cadrul comunității sunt relatate în 60 de minute de satiră autentică. Pot depăși sătenii lipsa de încredere în orice decizie „colectivă” sau în orice lider?

Ana, mon amour vine la tine în oraș

Filmul Ana, mon amour, regizat de Călin Peter Netzer şi premiat anul acesta la Berlinale cu Ursul de Argint pentru realizări artistice şi tehnice deosebite (montaj), va fi proiectat în perioada următoare într-o serie de orașe din țară în care nu există un cinematograf sau, pe care, nu le-a atins până acum în timpul exploatării în cinematografe. Astfel în perioada 9-30 mai filmul va putea fi văzut la Satu Mare (9 mai), Carei (10 mai), Baia Mare (10 mai), Sighetu Marmației (11 mai), Cernavodă (19 mai), Arad (26 mai) și Petroșani, lista rămânând deschisă, alte orașe urmând să fie anunțate în perioada următoare.

O incursiune atipică ce surprinde cele mai tensionate şi delicate momente din evoluţia unui cuplu, Ana, mon amour explorează dinamica celor mai importante relaţii din viaţa unui om, analizând povestea de dragoste dintre doi tineri.

Toma şi Ana se cunosc în facultate, se apropie rapid şi încep o relaţie de iubire care devine în scurt timp o luptă contra tuturor. Din cauza unor probleme din copilărie, Ana are frecvent atacuri de panică, iar Toma îşi asumă rolul de protector necondiţionat. Deşi pare să deţină controlul asupra relaţiei, ani mai târziu el se trezeşte gravitând în jurul unei femei pe care nu o poate înţelege, forţându-se până la limită în încercarea de a o salva.

Potrivit regizorului, filmul nu surpinde erodarea relaţiei lui Toma cu Ana, ci, mai degrabă, imposibilitatea de a construi în mod corespunzător o relaţie, Ana, mon amour este o poveste despre încercarea unui om de a afla cum ceea ce nu a văzut, ceea ce nu a spus, chiar şi ceea ce nu a gândit i-au format viaţa.”

Rolurile principale sunt interpretate de către Mircea Postelnicu şi Diana Cavallioti. Alături de ei spectatorii îi vor putea recunoaște în film pe Adrian Titieni, Vlad Ivanov Carmen Tănase, Vasile Muraru, Tania Popa şi Igor Caras Romanov.

Scenariul este semnat de Călin Peter Netzer, Cezar Paul Bădescu şi Iulia Lumânare, şi a fost inspirat de romanul „Luminiţa, mon amour“ scris de Cezar Paul Bădescu. Directorul de imagine este Andrei Butică, montajul şi sound design-ul îi aparţin Danei Bunescu, decorurile sunt realizate de Mihaela Popescu, costumele de Augustina Stanciu, sunetul înregistrat de Andre Rigaut, iar machiajul a fost realizat de Christina Paul. Producătorii filmului sunt Călin Peter Netzer şi Oana Iancu.

Ana, mon amour este cel de-al patrulea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer după Maria (2003), premiat la Locarno, Medalia de onoare (2009), care a câştigat premiul Silver Alexander la Thessaloniki şi Poziţia copilului (2013), filmul românesc care în perioada lansării sale cinematografice a deţinut recordul pentru cel mai mare succes de box office al ultimilor 15 ani și pentru care a câștigat Ursul de Aur și Premiul FIPRESCI la Berlin, în 2013.

Alain Delon – Premiul pentru întreaga carieră la TIFF 2017

Rebelul filmului francez, simbol al cinematografiei europene și unul dintre cei mai iubiți actori ai lumii, legendarul Alain Delon vine pentru prima dată în România, ca invitat special al celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie). Figură emblematică a marelui ecran, starul francez a cucerit inimile publicului în epoca de aur a cinematografiei europene, fiind considerat unul dintre cei mai frumoși bărbați ai tuturor timpurilor.

Pentru contribuția sa artistică excepțională, TIFF îi va acorda în acest an marelui actor Alain Delon Premiul pentru întreaga carieră. În onoarea sa, pe data de 9 iunie, Piața Unirii va găzdui o proiecție specială a filmului Afacerea Pigot/ Pour la peau d’un flic (1981), thriller-ul regizat de Alain Delon, avându-l pe îndrăgitul actor francez și în rol principal. Biletele pot fi cumpărate deja de pe www.biletmaster.ro și aplicația TIFF 2017.

„Mă bucur că şi în acest an îi vom putea oferi publicului nostru drag o întâlnire excepţională cu o legendă a cinema-ului mondial. Alain Delon este un actor iubit, admirat de multe generaţii şi cred că participarea lui la această ediţie a festivalului va fi un moment de vârf, care va rămâne în inimile tuturor”, declară Tudor Giurgiu, președintele festivalului.

Cu o carieră impresionantă și peste 100 de interpretări memorabile, actorul, producătorul, scenaristul și regizorul Alain Delon (81 de ani) aniversează anul acesta 60 de ani de la debutul său în cinematografie. Șase decenii în care a strălucit pe marile ecrane în pelicule care au făcut istorie. Rocco și frații săi (1960), În plin soare (1960), Eclipsa (1962), Ghepardul (1963), Laleaua neagră (1964), Samuraiul (1967), Borsalino (1970), Notre histoire (1984) sau Pe cuvânt de polițist (1985) sunt doar câteva dintre filmele pentru care Alain Delon este considerat cel mai important actor francez al secolului XX.

S-a născut la data de 8 noiembrie 1935 și nimic din copilăria tulbure sau din adolescența plină de peripeții a artistului nu oferea indicii despre succesul răsunător pe care avea să-l cunoască în jurul vârstei de 23 de ani. Frumusețea magnetică și farmecul personal au făcut ca actorul să fie curtat încă de la începuturi de industria hollywoodiană, însă, deși i s-a oferit șansa de a fi distribuit într-unul dintre filmele lui David O. Selznick, Delon decide să-și înceapă cariera în Franța, unde se lansează în 1957 în Quand la femme s’en mêle (r.  Yves Allégret). În 1958, în Christine, joacă pentru prima dată alături de Romy Schneider, fermecătoarea actriță ce avea să-i devină, ulterior, logodnică.

După rolul din Ghepardul (r. Luchino Visconti), în 1964, Alain Delon a fost nominalizat pentru prima dată la Globul de Aur. În 1977 a ajuns pe lista favoriților la Premiile César pentru rolul principal din Mr. Klein (r. Joseph Losey), iar interpretarea din Notre Histoire (r. Bertrand Blier) i-a adus în 1985 premiul pentru cel mai bun actor. Festivalul de la Berlin i-a acordat Ursul de Aur onorific în 1995, iar în 2005 a fost numit Ofițer al Legiunii de Onoare de către preşedintele Jacques Chirac, pentru contribuţia sa la arta cinematografică.

Rebelul enigmatic al cinematografiei franceze a colaborat, de-a lungul carierei sale, cu nume precum Luchino Visconti, Jean-Luc Godard, Jean-Pierre Melville, Michelangelo Antonioni şi Louis Malle, iar meritele i-au fost recunoscute, în nenumărate rânduri, de marile festivaluri. Dintre toți cineaștii iluștri alături de care a lucrat, Delon în consideră însă pe Jean-Pierre Melville cel mai bun regizor al tuturor timpurilor. Cercul roșu/ Le cercle rouge  (1970), în care actorul interpretează rolul unui criminal proaspăt eliberat din închisoare, gata să comită o nouă infracțiune, se va bucura de o proiecție specială la TIFF, în cadrul Retrospectivei Jean-Pierre Melville.

Alain Delon a devenit un simbol al masculinității și a inspirat, de-a lungul timpului, nu numai industria de fashion & beauty, ci și cultura pop. Are propria linie de accesorii și parfumuri de lux și apare pe coperta albumului The Queen is Dead al celor de la The Smiths. Beautiful Killer, piesa Madonnei de pe albumul MDNA, e un tribut adus actorului.

Caravana „Zilele Filmului Românesc” continuă la Brașov și Iași

În luna mai, caravana „Zilele Filmului Românesc” continuă să prezinte în orașele din țară unele dintre cele mai recente titluri de film românesc în cadrul ediției aniversare care marchează 10 ani de la premiul Palme d’Or acordat lungmetrajului „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”. Filmul regizat de Cristian Mungiu va fi proiectat în deschiderea caravanei de la Brașov (Cinemateca Patria, 5-7 mai) și a celei de la Iași (10-14 mai) organizată în cadrul festivalului Serile filmului românesc. Cristian Mungiu și actorii Anamaria Marinca, Laura Vasiliu și Vlad Ivanov sunt invitații speciali ai proiecției de Gală a filmului, în deschiderea ediției a 8-a a festivalului Serile filmului românesc de la Iași (10 mai, ora 19.00, Ateneul din Iași) parte din Retropsectiva dedicată regizorului.

În cadrul ediției caravanei de la Iași, publicul va avea de asemnenea ocazia de a se întâlni cu regizorul  Nae Caranfil și actorii Miruna Bilei, Teodor Corban, Maria Obretin care vor fi prezenți la proiecția comediei „6,9 pe scara Richter” de joi, 11 mai, ora 20:00, de la Casa de Cultură a Studenților, și cu actorul Tudor Aaron Istodor care va participa la proiecția celui mai recent film semnat de Adrian Sitaru, drama „Fixeur”, pe 14 mai, de la ora 18.00, la Casa de Cultură a Studenților.

Programul caravanei „Zilele Filmului Românesc” la Brașov și Iași

Brașov: 5-7 mai, Cinemateca Patria

Vineri, 5 mai

20:00 – „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile ” regia Cristian Mungiu

Sâmbătă, 6 mai

17:00 – „Anișoara”, regia Ana Felicia Scutelnicu

19:00 – „Inimi cicatrizate”, regia Radu Jude

Duminică, 7 mai

17:00 – „Ilegitim”, regia Adrian Sitaru

19:00 – „Afacerea Est” regia Igor Cobilianski

Iași: 10-14 mai, în cadrul festivalului Serile Filmului Românesc, ediția a 8-a

Miercuri, 10 mai

19:00 – Ateneul din Iași : „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, regia Cristian Mungiu

Invitați: Cristian Mungiu, Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov

Secțiuni : Retrospectiva Cristian Mungiu/Caravana Zilele Filmului Românesc

Joi, 11 mai
20:00Casa de Cultură a Studenților: „6,9 pe scara Richter”, regia Nae Caranfil
Invitați: Nae Caranfil, Miruna Bilei, Teodor Corban, Maria Obretin

Sâmbătă, 13 mai
13:00 Ateneul din Iași: „Box”, regia Forin Șerban

16:00Casa de Cultură a Studenților: „Sieranevada”, regia Cristi Puiu

17:00Cafeneaua Piața Unirii: „ Anișoara”, regia Ana Felicia Scutelnicu

20:00Casa de Cultură a Studenților: „Inimi cicatrizate”, regia Radu Jude

21.30Grădina Palas: „Afacerea Est”, regia Igor Cobileanski

Duminică, 14 mai
18:00 – Casa de Cultură a Studenților: „Fixeur”, regia Adrian Sitaru
Invitat: Tudor Istodor

Caravana va ajunge și în alte orașe din țară în lunile mai și iunie. Programul actualizat poate fi urmărit pe siteul www.filmedefestival.ro/zfr

Cele mai trăsnite comedii romantice, în secțiunea Alt.Rom.Com la TIFF

E anul comediei romantice alternative la Festivalul Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie). Pasionante, efervescente și, nu în ultimul rând, imprevizibile, cele 10 filme din secțiunea tematică Alt.Rom.Com propun o abordare diferită, originală a genului. Titlurile alese de directorul artistic TIFF, Mihai Chirilov, vor concura pentru Premiul FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film). Teaser Alt.Rom.Com: https://goo.gl/SpqqTM

,,Comedia romantică e un gen privilegiat de marile multiplexuri, nu și de festivaluri. Atunci când vine vorba de comedii romantice ne-hollywoodiene, lucrurile sunt și mai complicate, pentru că majoritatea festivalurilor nu se înghesuie să le programeze, preferând filmele grele, serioase, în dauna divertismentului frivol, cu lipici la public. Secțiunea Alt.Rom.Com își propune să le dea o șansă acestor, să le zicem, comedii romantice alternative care fie vin din zona indie americană sau de pe alte meleaguri, respectând cu religiozitate formula, dar fiind ignorate de multiplex, fie deviază de la rețeta genului și introduc un twist în povestea de dragoste. Altfel spus, râdem, glumim, dar oare eroii rămân împreună la final?’’, punctează Mihai Chirilov.

Satirizând așteptările fiecăruia dintre noi atunci când vine vorba despre iubire, Tu și numai tu/It Had To Be You (r. Sasha Gordon) vorbește despre alegerile dificile pe care femeile sunt nevoite să le facă în zilele noastre – cu atât mai destabilizante atunci când cel mai bun prieten te cere în căsătorie. Tot în fața unei decizii complicate se află și Natasha, personajul principal din Zoologie/Zoology (r. Ivan I. Tverdovsky), atunci când se îndrăgostește de un bărbat mult mai tânăr. Coada care-i crește peste noapte îi schimbă viața într-un sens pozitiv, dar ea va trebui să aleagă între realitate și iluzie.

„Am restaurantul, rochia şi apartamentul. Dumnezeu să facă bine să-mi aducă un mire”, spune Mishal, care decide să lase totul în voia divinității atunci când mirele o părăsește cu o lună înainte de nuntă, în Căsătorie cu obstacole/ Through the Wall (r. Rama Burshtein). Rolul i-a adus lui Noa Koler premiul pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei de Film Israeliene.

Pierduți în Paris/ Paris Pieds Nus (r. Fiona Gordon și Dominique Abel) e povestea haotică și burlescă a Fionei, care se rătăcește în Orașul Luminilor căutându-și mătușa și își găsește sufletul pereche: un bărbat fără adăpost. Selectat la Festivalul de la Veneția, 4 zile în Franța/ Jours de France (r. Jérôme Reybaud), urmărește jocul absurd de-a șoarecele și pisica pe aplicația Grindr a doi iubiți care încearcă, fiecare în felul lui, să redescopere calea către celălalt.

Mult suspans și în povestea lui Nikos, care decide să-și sechestreze fosta iubită, convins că aceasta este singura cale prin care va putea obține nu doar explicații pentru recenta despărțire, ci și șansa unui nou început. Dezîndrăgostire/ Afterlove i-a adus regizorului Stergios Paschos o selecție la Locarno.

Florile de ieri/ The Bloom of Yesterday (r. Chris Kraus) este câștigătorul Marelui Premiu la Festivalul Internațional de Film de la Tokyo. Vechile secrete de familie ies la iveală în această comedie romantică incredibil de temerară, dată fiind fantoma Holocaustului. Efectul acvatic/ The Together Project (r. Sólveig Anspach), premiat la Cannes și câștigătorul unui César, spune povestea lui Samir, care ia cursuri de înot doar pentru a o cuceri pe Agathe, instructorul de care se îndrăgostește atât de nebunește încât o urmărește până în Islanda.

Când o reîntâlnește pe fosta colegă de școală care l-a sărutat pentru prima oară, dar care acum se întreține din prostituție, viața unui vânzător de înghețată pare să ia o nouă turnură. Pe culmile iubirii/ Amor Cuesta Arriba (r. Nelson Núñez) este o dovadă a faptului că iubirea nu respectă rețete. La fel de imprevizibilă este povestea liceanului timid din Slash (r. Clay Liford), care scrie pagini incendiare de literatură erotică hardcore. Talentul lui trezește interesul unei colege de clasă nonconformiste, dar și pe cel al publisher-ul unui site de gen, iar această nouă etapă din viața lui pare să-i tulbure periculos viziunea asupra dragostei.

Teaser Alt.Rom.Com: https://goo.gl/SpqqTM

„Caravana filmului românesc” revine la Zalău

Primăria Municipiului Zalău, împreună cu Asociaţia CineCultura, invită copiii, tinerii şi publicul cinefil de toate vârstele la proiecţiile de film clasic românesc ce vor avea loc în perioada 9-11 mai a.c., la Sala de spectacole din Clădirea Transilvania, Casa Municipală de Cultură şi în Amfiteatrul din Parcul Central Municipal.  

Proiecţiile se desfășoară în cadrul proiectului cultural-educaţional Caravana filmului românesc. Prin secţiunea Cartea şi filmul, Caravana filmului românesc îşi continuă demersul cultural şi educaţional, adresându-se copiilor şi elevilor din învăţământul preuniversitar, care vor avea ocazia de a se întâlni, cu importante creaţii cinematografice, unele dintre ele bazate pe texte valoroase din literatura română. De altfel, una dintre misiunile pe care Caravana și le asumă este aceea de a contribui la apropierea tuturor copiilor şi tinerilor de arta atât de frumoasă a filmului şi, în mod special, de cea a filmului românesc.

Aşadar, micuţii spectatori sunt invitaţi să vizioneze, alături de părinţi, bunici şi profesori, filme celebre, precum: „Dumbrava minunată”, regia Gheorghe Naghi, „Un bulgăre de humă”, regia: Nicolae Mărgineanu, dar şi filmele realizate de „doamna filmului pentru copii”, Elisabeta Bostan: „Amintiri din copilărie”, „Mama”, „Zâmbet de soare” şi „Un saltimbanc la Polul Nord”.

Pentru cei mari, la Amfiteatrul Parcului Municipal sunt programate, cu începere de la ora 20.30, trei filme: „Ticăloşii” şi „Doar cu buletinul la Paris”, ambele în regia lui Şerban Marinescu şi Divorţ din dragoste, regia: Andrei Blaier. Protagoniştii acestor pelicule sunt unii dintre cei mai apreciaţi actori români, a căror revedere pe micul ecran constituie de fiecare dată o plăcere: Mircea Diaconu, Horaţiu Mălăele, Emilia Popescu, Ştefan Iordache, Gheorghe Dinică şi mulţi, mulţi alţii.

Caravana filmului românesc” este un proiect iniţiat şi derulat de Asociaţia CineCultura în parteneriat cu MDV Audio Studio, 2017 fiind al cincilea an consecutiv în care își continuă seria evenimentelor cultural-educative.

Accesul publicului este gratuit, în limita locurilor disponibile.

***

Programul complet al proiecţiilor din cadrul „Caravanei filmului românesc” în municipiul Zalău este următorul:

AMFITEATRUL din PARCUL CENTRAL MUNICIPAL

Marţi, 9 mai, ora 20.30: TICĂLOŞII

Regia şi scenariul: Șerban Marinescu;

după romanul lui Dinu Săraru „Ciocoii noi cu bodyguard”;

Cu: Gheorghe Dinică, Mircea Diaconu, Ștefan Iordache, Horațiu Mălăele

Miercuri, 10 mai, ora 20.30: DOAR CU BULETINUL LA PARIS

Regia: Şerban Marinescu; Scenariul: Şerban Marinescu, Denis Dinulescu;

Cu: Mircea Diaconu, Dorel Vişan, Răzvan Vasilescu, Adrian Titieni

Joi, 11 mai, ora 20.30: DIVORŢ DIN DRAGOSTE

Regia: Andrei Blaier; Scenariul: Titus Popovici, Mircea Cornişteanu;

Cu: Horaţiu Mălăele, Emilia Popescu, Dorina Lazăr, Gheorghe Dinică

SALA DE SPECTACOLE DIN CLĂDIREA TRANSILVANIA

Marţi, 9 mai, ora 09.00:  DUMBRAVA MINUNATĂ

Regia: Gheorghe Naghi; Scenariul: Draga Olteanu Matei;

Cu: Draga Olteanu Matei, Florina Cercel, Olga Delia Mateescu, Ernest Maftei, Diana Muscă

Marţi, 9 mai, ora 11.00: SECRETUL ARMEI… SECRETE

Regia şi scenariul: Alexandru Tatos;

Cu: Mircea Diaconu, Horaţiu Mălăele, Manuela Hărăbor, Mitică Popescu

Marţi, 9 mai, ora 17.00: PROMISIUNI

Regia: Elisabeta Bostan; Scenariul: Vasilica Istrate;

Cu: Mircea Diaconu, Maria Ploae, Ion Caramitru, Medeea Marinescu

Miercuri, 10 mai, ora 09.00: AMINTIRI DIN COPILĂRIE

Regia şi scenariul: Elisabeta Bostan;

Cu: Ştefan Ciobotăraşu, Ion Bocancea, Corina Constantinescu, Emanoil Petruţ

Miercuri, 10 mai, ora 11.00: UN SALTIMBANC LA POLUL NORD

Regia: Elisabeta Bostan; Scenariul: Vasilica Istrate,

după romanul “Fram, ursul polar” de Cezar Petrescu;

Cu: Octavian Cotescu, Carmen Galin, Aurel Iosefini, Adrian Vâlcu

Miercuri, 10 mai, ora 17.00: ZÂMBET DE SOARE

Regia: Elisabeta Bostan; Scenariul: Vasilica Istrate;

Cu: Carmen Galin, Mircea Diaconu, Bianca Brad, Tudor Petruţ

Joi, 11 mai, ora 09.00: MAMA

Regia: Elisabeta Bostan; Scenariul: Vasilica Istrate;

Cu: Liudmila Gurchenko, Florian Pitiş,  Mihail Boiarsky, George Mihăiţă

Joi, 11 mai, ora 11.00: UN BULGĂRE DE HUMĂ

Regia: Nicolae Mărgineanu; Scenariul: Mircea Radu Iacoban;

Cu: Dorel Vișan, Adrian Pintea,  Marcel Iureș, Carmen Tănase, Maria Ploae

CASA MUNICIPALĂ DE CULTURĂ

Joi, 11 mai, ora 17.00: FRUCTE DE PĂDURE

Regia: Alexandru Tatos;

Scenariul: Dumitru Radu Popescu;

Cu: Manuela Boboc, Ion Fiscuteanu, Mariana Mihuţ, Ion Besoiu

***

Asociaţia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), în parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) şi Digifilm Design, a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul.

În cei trei ani de existenţă, Caravana filmului românesc a fost în oraşele: Ploieşti, Constanţa, Oneşti, Mangalia, Fălticeni, Alba Iulia, Gura Humorului, Cluj-Napoca, Zalău, Reşiţa, Corabia, Târgu-Jiu, Slatina, Mediaş, Turda, Giurgiu, Câmpina, Călăraşi şi Bucureşti, ajungând la un număr total de aproximativ 90.000 de spectatori şi consemnând 2.300 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele sunt fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi  imagine.

Vara s-a sfârșit, de ieri, în 10 orașe din țară

Cel de-al treilea lungmetraj în regia lui Radu Potcoavă – Vara s-a sfârșit, a ajuns de ieri în cinematografele din București, Arad, Bârlad, Brașov, Cluj Napoca, Constanța, Sibiu, Slobozia, Târgu Mureș și Timișoara urmând ca din 12 mai să poată fi văzut și la Baia Mare, Botoșani, Brăila, Craiova, Iași și Pitești.

Așadar filmul va putea fi văzut în premiera la: Cinema City Afi Palace, Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Eforie, Happy Cinema, Hollywood Multiplex, Grand Cinema & More Băneasa, Union în București; la Cinema Arta din Arad într-o proiecție specială în prezența regizorului pe 5 mai; la Cityplex-Victoria Bârlad; la Cinema One Brașov (unde este programată și o proiecție specială în prezența lui Radu Potcoavă, pe 8 mai); în Cluj la Cinema Victoria; la Cinema City City Park și Cityplex în Constanța, în cadrul ESTE Film Festival la Teatrul Gong Sibiu duminică, 7 mai; la Slobozia; în Târgu Mureș la Cinema Arta 3D și la Cinema City Shopping City în Timișoara.

„Un film cutremurător cu și despre copii, o poveste ce merită experimentată la cinema și, mai ales, discutată după.“ – Virginia Rogin

Acțiunea filmului produs și distribuit de ICON Production se desfășoară pe fondul eclipsei totale de Soare ce a avut loc în anul 1999 și surprinde începutul prieteniei dintre Mircea și Alex, doi puști ce-și petrec vacanța de vară la Cernavodă, pe malul Dunării. Pe măsură ce legătura dintre cei doi devine din ce în ce mai strânsă, Mircea (Nicholas Bohor) acceptă să-l ajute pe Alex (Dan Hurduc) să-și șantajeze tatăl absent înscenându-și răpirea, fără să-și dea seama de consecințele pe care jocul lor le-ar putea avea.

Vara s-a sfârșit este un film despre copilărie. Despre cum era în anii ’90, când nu aveam nici smartphone-uri, nici tablete și nici Facebook. Când să fii online însemna să ieși în curtea școlii, maidanul din spatele blocului era cel mai tare afterschool, iar blugii largi și șapca cu Chicago Bulls erau cel mai tare status (și un statement, în același timp). Am făcut acest film cu gândul la prietenii mei din copilărie și la copilăria mea, implicit. Sunt sigur că fiecare dintre noi am avut în preajmă câte un Alex pe care să îl admirăm sau o Ioana de care să fim îndrăgostiți în secret și, mai ales, poate unii dintre noi am fost chiar Mircea, copilul cuminte și tăcut. Îmi doresc ca Vara s-a sfârșit să ne aducă aminte de ei și de noi, fie chiar și pentru un moment” declara Radu Potcoavă.

Rolurile principale sunt interpretate de copii Nicholas Bohor și Dan Hurduc. Din distribuție fac parte actorii: Ofelia Popii, Șerban Pavlu, Valentin Popescu, Virginia Rogin, Dorian Boguță, Crina Tofan, Mihai Albu și Cristina Mihăilescu. Scenariul este semnat de Cristina Bîlea, imaginea este realizată de Oleg Mutu și montajul de Cătălin Cristuțiu, Mălina Ionescu este cea care semnează scenografia, iar Svetlana Mihăilescu costumele. Muzica originală este compusă de Cristian Călin, integrată în coloana sonoră realizată de Alex Dragomir.

Filmul a avut premiera mondială în 2016 la Festivalul Internațional de Film de la Montréal unde a fost selecționat în competiția oficială.

„Este un film care m-a ajutat să înțeleg ce vreau să fac cu adevărat în viață.” – Nicholas Bohor

Vara s-a sfârșit este produs și distribuit în România de Icon Production și are premiera națională pe 5 mai, fiind realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Cinema City.

Susține Ceau, Cinema! 2017 prin platforma de crowdfunding crestemidei.ro

„Acest festival ar trebui să devină un brand al orașului”. Este declarația juriului Ceau, Cinema! 2016, format din actorii Alina Ilea și Alexandru Papadopol și regizorul Răzvan Georgescu. Pentru a deveni un brand, festivalul are nevoie să crească. Și să fie tot mai bun. Partenerii indispensabili în această dezvoltare sunt, bineînțeles, spectatorii. Ceau, Cinema! propune un nou pariu: lansează un apel de strângere de fonduri. Scopul este de a aduce în fața publicului, la Timișoara, mai mulți invitați de prestigiu din frumoasa lume a filmului.

Ceau, Cinema! s-a născut din dorința de a reîmprieteni timișorenii cu filmul lor. Să regăsească plăcerea de a vedea un film la grădină, împreună cu prietenii. Și să se convingă că filmele europene sunt zemoase, proaspete și te țin cu sufletul la gură. Exact ca lubenița.

Încă de la prima ediție i-am întâmpinat pe spectatori cu lubeniță în loc de popcorn. Și i-am chemat pentru filmul de încheiere la Gottlob. Satul e renumit acum nu doar pentru pepenii dulci, ci și pentru primul cinematograf recondiționat în mediul rural, la 50 de km. de Timisoara.

Reacția publicului la ediția-pilot ne-a încurajat să continuăm. De atunci festivalul a crescut cu fiecare ediție. De la 35 la 50 de filme. De la 15 la 25 de invitați din lumea filmului. De la 3 la 10 spații de proiecție. E și meritul spectatorilor. Peste 5000 în cele trei ediții.

Acum ne întoarcem din nou la public pentru a cere ajutor. Din cauza limitărilor de buget, în anii trecuți nu am reușit să aducem atât de mulți invitați pe cât ne-am fi dorit. Este motivul pentru care lansăm această campanie de crowdfunding. Dacă vom reuși să strângem cei 2000 de euro necesari, îi vom folosi pentru a aduce cu 4 invitați mai mult la ediția a patra.

Succesul acestei campanii ar îmbogăți experiența spectatorilor. Să te întâlnești față în față cu eroii coborâți de pe ecran, face farmecul unui festival de film. Am pregătit recompense faine pentru cei care contribuie. Asta pe lângă recompensa de a pune umărul la un festival, care în fond e al comunității.

Ceau, Cinema! e o sărbătoare a cinemaului european în miez de vară și miez de lubeniță. Cu filme de autor, dar și de public: ficțiune, documentare, animații și scurtmetraje. E un festival în pantaloni scurți, cu o atmosferă lejeră și prietenoasă.

O mână de oameni, două asociații și peste 20 de voluntari au crescut un festival independent. Poate ca e încă mic, de buzunar, dar ăsta e farmecul lui: spectatori, invitați, voluntari visează, timp de patru zile, un vis colectiv de vară.

Ajută-ne să  creștem Ceau, Cinema!. Natural, organic, așa cum am făcut-o din prima zi. Ne-am bazat de la început pe singurii noștri aliați de nădejde: oamenii din lumea filmului care ne susțin și oamenii care vin la filme. Un festival e mai frumos cu mulți invitați, dar nu poate exista fără spectatori.

Festivalul Ceau, Cinema! se poate sprijini prin platforma de crowdfunding crestemidei.ro/CeauCinema2017. Acolo puteţi introduce suma cu care doriţi să susţineţi proiectul, urmând să fiţi redirecţionat către pagina de procesare a plăţii. Recompensele vor ajunge la cei care ne susţin într-un interval de 25-40 de zile de la încheierea campaniei.

Dacă suma stabilită iniţial nu a fost atinsă, fondurile sunt redistribuite de către donator către alte proiecte active sau sunt returnate la solicitarea acestuia. Clipul de prezentare și mai multe informaţii puteţi găsi pe http://crestemidei.ro/page/FAQ.

Articole similare

Câteva știri din lumea filmului românesc (16 – 22 februarie 2015)

Jovi Ene

Săptămâna aceasta, pe Cinepub.ro: „Lumea e a mea”

Jovi Ene

Retrospectiva Bookfest 2013: 15 ani de Curtea Veche Publishing

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult