Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (9 – 15 noiembrie 2015)

proiectii urbanisticeȘtirile săptămânii: Între proiecţii urbanistice şi sărăcie letargică. Bucureştiul arhitecţilor, sociologilor şi al medicilor, la Editura Vremea; Un nou volum în „Biblioteca Ioan Petru Culianu” la Editura Polirom: Marsilio Ficino (1433-1499) şi problemele platonismului în Renaştere; Noutăți la Editura Publica: Strategia oceanului albastru, Expresul urban, Paul Grigoriu; Alte noutăți Publica: Elon Musk si Richard Thaler; Cartea-eveniment a anului 2015: Du-te şi pune un străjer, de Harper Lee, la Editura Polirom; Editura Meteor Press – două apariții noi la Gaudeamus 2015: ”Beria, tatăl meu. În inima puterii staliniste”, de Sergo Beria și ”Am supraviețuit. Amintirile unei foste deţinute de la Auschwitz”; Asociația Curtea Veche și Dacia, ateliere gratuite pentru copii în cadrul Gaudeamus 2015.

Între proiecţii urbanistice şi sărăcie letargică. Bucureştiul arhitecţilor, sociologilor şi al medicilor

Vă prezentăm cea mai nouă apariţie în colecţia Planeta Bucureşti: Între proiecţii urbanistice şi sărăcie letargică. Bucureştiul arhitecţilor, sociologilor şi al medicilor. Antologie şi prefaţă de Zoltán Rostás

Antologia de faţă strânge articolele şi studiile publicate cu tematică bucureşteană în revistele interbelice conduse sau legate de Dimitrie Gusti: Arhiva pentru Ştiinţa şi Reforma Socială, Sociologie Românească, precum şi revista Asistenţă Socială. Nu toţi autorii fac parte din Şcoala Sociologică de la Bucureşti (ca în cazul volumului Alţi Bucureşti interbelici din această colecţie), dar, cu siguranţă, aparţin reţelei sociale dezvoltate de profesorul de sociologie de la Universitatea din Bucureşti.

Aceste texte merită recitite nu numai pentru importanţa avută în epoca publicării lor, dar şi pentru actualitatea lor. Este realmente tulburător să descoperi că expertiza şi soluţiile propuse de specialişti în urbanistică, sociologie, medicină şi asistenţă socială sunt actuale şi astăzi.

ZOLTÁN ROSTÁS este profesor de sociologie şi de comunicare la Universitatea din Bucureşti. A fost redactor-şef adjunct fondator al revistei studenţeşti de cultură Echinox (1968-1970), redactor la Radioteleviziunea Română (1970-1977), redactor de ştiinţe sociale la revista de cultură din Bucureşti A Hét (1977-1992), şef catedră (1992-1995, 2000-2004) la Catedra de Antropologie Culturală şi Comunicare de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti, decan la Facultatea de Ştiinţe Tehnice şi Sociale a Universităţii Sapientia din Miercurea Ciuc (2004-2007). Paralel, membru al Centrului de Cercetări Regionale şi Antropologice din Miercurea Ciuc. Din 2005 este conducător de doctorat în domeniul istoriei sociale şi al istoriei sociologiei la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii din Bucureşti.

Volumul este disponibil aici: http://edituravremea.ro/intre-proiectii-urbanistice-si-saracie-letargica.-bucurestiul-arhitectilor–sociologilor-si-al-medicilor

Lansarea va avea loc la Gaudemus, pe 22 noiembrie, ora 14.30, la standul editurii.

FicinoUn nou volum în „Biblioteca Ioan Petru Culianu”: Marsilio Ficino (1433-1499) şi problemele platonismului în Renaştere

Susţinută la Universitatea din Bucureşti în 1972, Marsilio Ficino (1433-1499) şi problemele platonismului în Renaştere este lucrarea de licenţă a lui Ioan Petru Culianu şi inaugurează cercetarea sa asupra Renaşterii şi a imaginarului ei.

Volumul a apărut în această săptămînă la Editura Polirom, în colecţia dedicată savantului şi istoricului religiilor – „Biblioteca Ioan Petru Culianu” –, în traducerea lui Dan Petrescu, disponibil pe www.polirom.ro şi în ediţie digitală.

Se înţelege că o teză de licenţă care ţintea aproprierea unei filosofii văzute ca mîntuire şi considera arta ca formă a experienţei interioare nu putea trece neobservată în anii dominanţei unei vulgate marxiste. Stigmatizat ca „mistic” şi interzis de la publicare încă din 1970, cu un volum oprit de cenzură şi probabil dat la topit în 1971, după „tezele din iulie”, Culianu avea să-şi vadă refuzat, prin intervenţia omniprezentului „căpitan Ureche” şi a antenelor sale, şi postul de la catedra de italiană, pentru care avea recomandările profesorilor săi. Plecat în exil pe 4 iulie 1972, Culianu îşi va continua însă, aşa cum îşi dorise, cercetările asupra Renaşterii şi a imaginarului ei, devenind unul dintre autorii care au schimbat, în secolul XX, paradigma studiilor renascentiste, prin cartea sa din 1984 Eros şi magie în Renaştere. 1484.

„Studiind şcoala lui Ficino, am încercat să atingem pe departe două scopuri: – să cunoaştem problematica unei filosofii înţelese casoteria şi îndreptate către om şi către relaţiile lui cu sine însuşi şi cu cosmosul; – să cunoaştem formele conştiinţei imaginative din Renaştere şi rata de schimb dintre filosofie şi artă. Lucrarea de faţă, foarte restrînsă, rămîne nucleul unor preocupări pe care sperăm să le putem dezvolta, prospera fortuna, în viitor. Ne-am oprit, de-a lungul drumului ce duce de la Platon la Meister Eckhart, şi în unele locuri a căror alegere a fost, pînă la un punct, subiectivă. În general, nu am repetat trăsăturile care se regăsesc la toţi gînditorii studiaţi, ci am încercat să distingem ceea ce a fost personal la ei. Dar fondul le este comun: reabilitarea omului nu ca îndreptat spre pieritor, ci spre etern.” (Ioan Petru Culianu)

Ioan Petru Culianu (1950-1991) a fost profesor de istoria religiilor la University of Chicago. Prieten şi discipol al lui Mircea Eliade, este considerat un expert în gnosticism şi magie renascentistă. Cele mai cunoscute lucrări ale sale: Eros şi magie în Renaştere, Călătorii în lumea de dincolo, Dicţionar al religiilor (în colaborare cu Mircea Eliade), Hesperus, Arborele cunoaşterii: mitologia gnostică de la creştinismul timpuriu pînă la nihilismul modern. Dintre volumele apărute la Editura Polirom menţionăm: Gnozele dualiste ale Occidentului (2002, 2013), Pergamentul diafan Ultimele povestiri (2002, 2013), Cult, magie, erezii (2003), Dialoguri întrerupte. Corespondenţă Mircea Eliade Ioan Petru Culianu (2004, 2013), Tozgrec (roman, 2010), Iter in silvis (2 vol., 2012, 2013), Arborele Gnozei (2005, 2015).

strategia-oceanului-albastru-w-chan-kim-renee-mauborgne-editura-publicaStrategia oceanului albastru, Expresul urban, Paul Grigoriu

Strategia oceanului albastru argumentează că o concurență pe viață și pe moarte nu duce decât la un ocean roșu însângerat, în care rivalii se luptă pentru un profit în scădere. Bazat pe o analiză a 150 de mișcări strategice (acoperind peste 100 de ani și 30 de ramuri industriale), autorii demonstrează că succesul durabil vine nu din înfruntarea concurenților, ci din crearea de „oceane albastre” – noi spații de piață nevalorificate, pregătite pentru creștere.
Strategia oceanului albastru prezintă o abordare sistematică prin care concurența devine irelevantă și schițează principiile și instrumentele pe care orice organizație le poate utiliza pentru a crea și a capta propriile oceane albastre.

Această ediție revizuită și adăugită include:

– O nouă prefață a autorilor: „Ajutor! Oceanul meu se înroșește“
– Informații la zi pentru toate cazurile și exemplele din carte
– Două capitole noi și un al treilea capitol extins – aliniere, reînnoire și capcane ale oceanului roșu – care răspund la cele mai presante întrebări puse de cititori în ultimii zece ani.

Strategia oceanului albastru a inregistrat peste 3,5 milioane de exemplare vândute în întreaga lume, a fost tradusă în 43 de limbi, fiind bestseller în topurile revistelor WALL STREET JOURNAL, BUSINESSWEEK ȘI FAST COMPANY.

W. Chan Kim și Renée Mauborgne sunt directori ai Institutului INSEAD pentru Strategia oceanului albastru.

„W. Chan Kim şi Renée Mauborgne demonstrează cum poate fi aplicată Strategia oceanului albastru şi propun tactici bazate pe inovaţie disruptivă, în special în industrii consacrate, cu o tradiţie în spate. Cei care au folosit cu succes această strategie au reuşit să transforme din temelii astfel de industrii şi să răstoarne regulile de bază care ghidau activitatea jucătorilor din piaţă. Recomandăm această carte tuturor strategilor, investitorilor şi antreprenorilor, dar mai ales acelora care se confruntă cu o competiţie acerbă în activitatea lor.” Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România

––

expresul-urban-kjell-nordstrom-per-schlingmann-editura-publicaÎn prezent, orașele – mai degrabă decât țările – sunt entitățile care concurează pentru orice resursă, de la investiții până la talente. Urbanul este din nou pe val. Corporațiile multinaționale sunt afaceri multi-urbane. Orașele se transformă în creuzete sociale eterogene în care toată lumea este invitată, dar unde competiția pentru top este extrem de ascuțită. Talentul, capitalul și ideile se întâlnesc în orașe. Noul și unicul înving.

În Expresul urban, Kjell Nordström și Per Schlingmann oferă instrumentele, perspectivele și ghidurile necesare pentru a naviga în noua realitate emergentă. Cei doi autori arată cum globalizarea, cunoașterea și succesul colosal al orașului din epoca noastră au preschimbat mediul afacerilor și standardele de viață ale oamenilor și demonstrează cum pot fi controlate aceste transformări globale.

DR Kjell Nordstrom este scriitor și economist suedez. A lucrat la Institute of International Business din cadrul Stockholm School of Economics. Este recunoscut ca unul dintre cercetătorii cei mai influenți pe tema corporațiilor multinaționale și a pieții globale. În 1999, a scris Funky Business – Talentul face capitalul să danseze, o carte care s-a bucurat de un imens succes internațional. A fost tradusă în 39 de limbi și a fost vândută într-un milion de exemplare în lumea întreagă.

PER SCHLINGMANN este un reputat consilier și consultant pe probleme de comunicare, politică și afaceri. A fost secretar de stat și strateg principal al Partidului Moderat. În 2014, a fost desemnat de publicațiile industriei de publicitate unul dintre „super-comunicatorii” Suediei.

––

paul-grigoriu-cutele-si-cutrele-memoriei-editura-publica-victoria-booksCutele și cutrele memoriei este cartea lui Paul Grigoriu de memorii din lumea radioului. Dată fiind amprenta pe care autorul și-a lăsat-o asupra radioului românesc, dintr-un anumit punct de vedere este și cartea lui cea mai așteptată. Perioadele vieții sale profesionale sunt descrise în ordinea amintirilor, nu riguros cronologic, însă cu un fir roșu ce ne duce de la primele experiențe până la momentul retragerii.

Scriind despre cele trăite de el, Paul Grigoriu povestește și despre una dintre perioadele cele mai tumultuoase ale istoriei României, iar călătoria literară ne duce prin meandrele abuzurilor politrucilor comuniști, ale puternicilor de după 1989, uneori insistenți în a se implica în conținutul editorial al emisiunilor, dar zugrăvește și o galerie de portrete ale unor oameni de toate felurile, unii remarcabili, alții abjecți, cei mai mulți obișnuiți, cu luminile și umbrele lor.

Nota personală se îmbină cu privirea generală, instituția se dezvăluie prin oameni, nu lipsesc accentele polemice – însă fără implicații revanșarde –, nici amintirile impregnate de o anumită duioșie. Pentru a parafraza o mai veche carte a lui Paul Grigoriu, avem în față o „radio-grafie” unică în peisajul presei și al memorialisticii românești.

elon-musk-tesla-spacex-ashlee-vance-editura-publicaAlte noutăți Publica: Elon Musk si Richard Thaler

Într-o perioadă în care nenumărate companii sunt interesate mai degrabă să câștige bani și mai puțin să-și asume unele riscuri în dezvoltarea unor tehnologii radicale, Musk iese în evidență drept singurul om de afaceri cu suficient dinamism și viziune pentru a ataca – și revoluționa – trei industrii diferite în același timp: industria auto, cea aerospatiala si cea a energiei solare.

În Elon Musk: Tesla, SpaceX și misiunea construirii unui viitor fantastic, Ashlee Vance ne oferă o incursiune fără precendent în viața și cariera celui mai îndrăzneț om de afaceri din Silicon Valley. Autorul a obținut exclusivitatea publicării acestor informații de la Musk, de la familia și prietenii săi. Cartea prezintă în detaliu evoluția lui Musk, de la copilăria dificilă din Africa de Sud până la escaladarea celui mai înalt vârf al lumii afacerilor. Vance a petrecut peste 50 de ore de conversații cu Musk și a intervievat aproape 300 de oameni pentru a putea spune poveștile tumultoase ale companiilor revoluționare ale lui Musk și pentru a-i face un portret complex omului care a transformat și a inovat tehnologia, făcându-și în același timp și numeroși dușmani.

„Cel mai bun lucru pe care l-a reușit Vance în această carte a fost să ne spună, bine și clar, povestea lui Elon Musk.” The New York Times

––

comportament-inadecvat-richard-thaler-editura-publica„ – A, cel mai bun lucru la Thaler, ceea ce-l face cu adevărat special, este că e leneş. Până în ziua de azi, Danny Kahneman insistă că mi-a făcut un mare compliment. Lenea mea, susţine el, înseamnă că nu lucrez decât la lucruri suficient de interesante încât să învingă această tendinţă înnăscută de a scăpa de muncă. Doar Danny putea să-mi transforme lenea într-un lucru pozitiv. Această carte a fost scrisă de un leneş cu acte în regulă. Partea bună este că, după Danny, nu voi scrie decât lucruri interesante, cel puţin pentru mine.” Richard Thaler

Richard H. Thaler a studiat de-a lungul întregii cariere ideea radicală conform căreia agenţii centrali în economie sunt oameni – indivizi previzibili, supuşi greşelii. Comportament inadecvat este relatarea uimitoare şi adesea amuzantă a luptei pe care a dus-o pentru a aduce o disciplină universitară înapoi cu picioarele pe pământ şi pentru a ne schimba modul de gândire despre economie, despre noi înşine şi despre lume.

Îmbinând descoperirile recente ale psihologiei cu o înţelegere practică a stimulentelor şi comportamentelor pieţei, Thaler le arată cititorilor cum să ia decizii mai inteligente într-o lume din ce în ce mai încâlcită. Lămureşte cum analiza economică comportamentală deschide noi abordări pentru orice, de la finanţele domestice la împărţirea birourilor profesorilor într-o nouă clădire, de la concursuri televizate până la selecţia în NFL şi afacerile de tipul Uber.

„Geniul creativ care a inventat domeniul economiei comportamentale este, de asemenea, un povestitor cu har şi un om foarte amuzant. Toate aceste însuşiri ies la iveală în această minunată carte.” DANIEL KAHNEMAN, laureat al Premiului Nobel pentru Economie şi autor al cărţii Gândire rapidă, gândire lentă

Cartea-eveniment a anului 2015: Du-te şi pune un străjer, de Harper Lee

Polirom a publicat ediţia în limba română a celei mai aşteptate şi mai discutate apariții editoriale a anului 2015: Du-te şi pune un străjer (Go Set a Watchman ), romanul recent descoperit al scriitoarei americane Harper Lee, autoarea bestsellerului …Să ucizi o pasăre cîntătoare.

Un adevărat fenomen editorial, romanul Du-te şi pune un străjer a apărut în colecția „Biblioteca Polirom” – în traducerea Ariadnei Ponta, disponibil și în ediție digitală – și va fi lansat la Tîrgul Internaţional de Carte şi Educaţie Gaudeamus, ediţia 22: sîmbătă, 21 noiembrie, ora 16.00, cu Aurora Liiceanu, Bedros Horasangian și Bogdan-Alexandru Stănescu.

Du-te şi pune un străjer este continuarea poveştii din …Să ucizi o pasăre cîntătoare, însă a fost scrisă, de fapt, înaintea cărţii care a consacrat-o pe scriitoarea americană şi a fost descoperită recent, în toamna anului 2014, de către avocata autoarei, Tonja Carter.

Harper LeeEdiţia în limba engleză a romanului a fost publicată în UK şi Commonwealth (cu excepţia Canadei) de către Penguin Random House, iar în SUA, de către Harper Collins, la data de 14 iulie 2015, stabilind cifre de vînzări record şi fiind tradus sau în curs de traducere în peste 30 de limbi.

Despre Go Set a Watchman  au scris cele mai prestigioase publicaţii din lume – Los Angeles TimesPublishers WeeklyWall Street JournalWashington PostTime,San Francisco ChronicleChicago TribuneVanity FairThe GuardianThe IndependentUSA TodayNew York PostPeople etc. – , iar HarperCollins a declarat că a fost cel mai precomandat titlu din istoria editurii.

Romanul a mai apărut (sau este în curs de apariţie) în: Bosnia, Brazilia, Bulgaria, China, Croaţia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, Indonezia, Israel, Italia, Coreea, Montenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Rusia, Serbia, Spania (catalană şi spaniolă – inclusiv în America de Nord, Centrală şi de Sud), Suedia, Taiwan, Turcia, Ucraina etc.

La două decenii după evenimentele din …Să ucizi o pasăre cîntătoare, Jean Louise Finch – mai cunoscută după porecla ei, Scout – se întoarce în Maycomb, Alabama, să-şi viziteze tatăl, pe Atticus, acum atins de bătrîneţe şi de boală. Pe fondul luptei pentru drepturile şi libertăţile civile care zguduie Sudul Statelor Unite, Jean Louise descoperă adevăruri tulburătoare despre familia sa, despre oraşul în care a copilărit şi despre oamenii care îi sînt dragi. Amintirile revin în valuri, iar valorile şi opiniile ei sînt serios zdruncinate. Du-te şi pune un străjer readuce în scenă multe dintre personajele romanului …Să ucizi o pasăre cîntătoare, surprinzînd în chip magistral zbuciumul unei tinere şi al unei lumi care trebuie să depăşească iluziile trecutului.

Du-te şi pune un străjer este, în multe privinţe, o revelaţie, un eveniment literar autentic.” (The Guardian)

„Romanul lui Harper Lee ridică întrebări profunde despre originile rasismului. Tocmai într-un moment în care America are nevoie disperată de o discuţie matură despre problemele rasiale.” (New Statesman)

„Mai radical, mai ambiţios şi mai politic decît …Să ucizi o pasăre cîntătoare. Un roman de un colosal interes literar.” (The Independent)

Du-te şi pune un străjer ajunge la noi la momentul potrivit. Aşa se întîmplă cu toate operele de artă importante. Ajung la noi în clipa în care nu ne dăm seama cîtă nevoie avem de ele.” (Chicago Tribune)

Harper Lee s-a născut în Monroeville, Alabama, în 1926. A studiat Dreptul, apoi s-a stabilit la New York, dedicîndu-se scrisului. În 1959, l-a însoţit pe Truman Capote, prietenul ei din copilărie, în Holcombe, Kansas, ca asistent în munca de cercetare ce a stat la baza romanului Cu sînge rece. În 1960 a publicat …Să ucizi o pasăre cîntătoare, distins cu Premiul Pulitzer în 1961 şi ecranizat în 1962 în regia lui Robert Mulligan, cu Gregory Peck în rolul principal, un film care a obţinut trei premii Oscar (din opt nominalizări), trei Globuri de Aur şi Premiul Gary Cooper la Cannes. Deşi s-a bucurat de un succes uriaş (ediţia în limba engleză s-a vîndut în peste 30 de milioane de exemplare în întreaga lume şi a fost tradusă în peste 40 de limbi), Lee şi-a întrerupt activitatea literară, mutîndu-se înapoi în Monroeville, împreună cu sora ei, Alice. În 2007 preşedintele Statelor Unite i-a decernat Medalia Libertăţii.

Beria_final.cdrEditura Meteor Press – două apariții noi la Gaudeamus 2015: ”Beria, tatăl meu. În inima puterii staliniste”, de Sergo Beria și ”Am supraviețuit. Amintirile unei foste deţinute de la Auschwitz”

”Beria, tatăl meu. În inima puterii staliniste”, de Sergo Beria

Această carte despre Lavrenti Beria – multă vreme mâna dreaptă a lui Stalin, temutul comisar al poporului pentru afaceri interne în perioada 1938-1953 –, al cărei autor este fiul său, conţine cele mai interesante revelaţii despre mentalitatea conducătorilor sovietici. Citind, constatăm că toţi sunt conştienţi de faptul că fac parte dintr-un regim criminal şi săvârşesc fapte mârşave. Unii dintre ei cel puţin ştiu că vor avea de dat socoteală posterităţii. Fiecare aparatcic cu un anumit rang începe să facă dosare compromiţătoare pentru rivali şi posibilii adversari. Aceste dosare se referă la crime săvârşite din ordinul unei autorităţi superioare. Asemenea unui „naş” mafiot, Stalin are grijă să-şi compromită complicii într-o manieră sistematică, iar orice încercare de a scăpa de această îndatorire de a ucide, în mod colectiv sau individual, îi trezeşte suspiciuni şi dorinţa de răzbunare. Regimul sovietic apare ca un regim de şantajişti, un regim extrem de ipocrit în care viciul nu încetează niciodată să aducă omagii virtuţii şi în care josnicia se ascunde sub masca datoriei, laşitatea, sub cea a altruismului, trădarea, sub cea a binefacerii, sadismul, sub cea a eficacităţii, prostia, sub cea a patriotismului.

Povestea lui Sergo Beria este însă şi o mărturie extraordinară despre război, aşa cum l-a trăit fiul unui membru al nomenclaturii, şi despre felul în care acesta vedea relaţiile cu aliaţii occidentali. Se găsesc în ea portrete pitoreşti ale membrilor Biroului Politic de după război şi ale soţiilor acestora, o descriere senzaţională a strategiei pe care Stalin a aplicat-o pentru a ţine sub control propriul univers şi pentru a supune ţara după perioada relativ „liberală” a războiului, precum şi a insistenţei acestuia de a se acorda prioritate proiectului atomic într-o Uniune Sovietică ruinată. Sergo Beria surprinde cu brio exacerbarea luptei pentru succesiune în momentul în care declinul fizic al lui Stalin a devenit evident. În final, putem să urmărim evocatoarea descriere a nebuniei lui Stalin din ultimele sale luni de viaţă, care este pe deplin confirmată de relatările altor martori şi de ceea ce dezvăluie arhivele. Mai mult, povestea lui Sergo trebuie citită în întregime ţinând cont de faptul esenţial că Stalin şi Beria au fost doi georgieni care au condus întinsul imperiu rus şi teritoriile dependente de acesta şi că moartea lui Stalin trebuie să fi dereglat delicatul echilibru care exista.

În cartea de faţă, autorul vorbeşte ca şi cum s-ar afla în faţa unor juraţi imaginari în măsură să judece. Toată viaţa lui, el a căutat să joace rolul martorului apărării – devenind mai întâi un cetăţean sovietic exemplar, care construia rachete militare pentru omul care provocase prăbuşirea tatălui lui, apoi, după perestroika, dând publicităţii propria versiune, uneori foarte subiectivă, a faptelor petrecute şi îndeosebi a acelor lucruri de care tatăl său era acuzat. Acesta este unul dintre motivele pentru care o parte integrantă a acestei cărţi o constituie bine-venitul şi vastul aparat de note editoriale semnate de Françoise Thom, ce confirmă sau contrazic, după caz, mărturia lui Sergo Beria.

Sergo Beria s-a născut în Georgia la 28 noiembrie 1924. Stalin – aflat în relaţii amicale cu mama lui – mergea des în vizită la Beria, la fel şi Svetlana, fiica lui Stalin. Arestat după execuţia tatălui său, a fost eliberat după un an şi jumătate. Fiindu-i interzis să intre în Moscova şi obligat să-şi schimbe numele, el a continuat să lucreze pentru Hruşciov ca inginer expert în rachete, în vreme ce soţia lui – o nepoată a lui Gorki – şi copiii au rămas la Moscova.

Françoise Thom, editorul cărţii, este specialistă în istoria comunismului sovietic şi predă la Sorbona. Cartea se bazează în mare parte pe discuţii avute de ea cu autorul. Notele cărţii, care-i aparţin, alcătuiesc un amplu comentariu al mărturiei lui Sergo Beria, având la bază studiul exhaustiv al unor documente de arhivă existente şi desecretizate.

––

Am supravietuit.cdr”Am supraviețuit. Amintirile unei foste deţinute de la Auschwitz”, prezentate şi adnotate de Jean-Marc Dreyfus

Textul publicat aici este inedit. Sunt amintirile din perioada deportării ale Yvonnei Redgis-Klug. Ea a fost dusă la Birkenau cu convoiul din 30 iunie 1944, dar a supravieţuit. A fost eliberată de la Auschwitz chiar de Armata Roşie.

Aceste pagini sunt excepţionale din mai multe puncte de vedere: mai întâi, pentru că Yvonne Redgis-Klug s-a apucat să le scrie din momentul eliberării sale, pe când se afla încă în Polonia, la Katowice, aşteptându-şi repatrierea în Franţa; apoi, prin acuitatea observaţiei supravieţuitoarei, prin precizia cu care descrie, în grabă, cele trăite de ea. Ele nu se ocupă decât de perioada celui de-al Doilea Război Mondial şi nu dezvăluie nimic despre viaţa pasionantă a acestei femei de excepţie, care a ştiut să se reinventeze de mai multe ori şi pe care o putem considera fără ezitare o luptătoare.

Născută la Paris din tată american şi mamă franţuzoaică, Yvonne Redgis avea aşadar dublă cetăţenie, franceză şi americană. În anii 1930, ţinea unul dintre prestigioasele – şi modernistele – cursuri de dans din Paris. Refugiată, în momentul dezastrului, în casa ei de pe Coasta de Azur, s-a căsătorit în septembrie 1940, după care a intrat în Rezistenţă. Arestată în octombrie 1943, a fost transferată la Drancy, apoi într-unul dintre lagărele pariziene, Austerlitz, unde soseau piesele de mobilier şi obiectele luate din apartamentele evreilor. După mai multe luni petrecute acolo, a fost trimisă înapoi la Drancy şi, de acolo, a fost deportată la Auschwitz-Birkenau. La sosire, n-a fost aleasă pentru camera de gazare, deşi avea deja 46 de ani. A reuşit să supravieţuiască până la eliberare şi a fost repatriată la Paris.

La sfârşitul anului 1945, a emigrat în California, unde a lucrat cu actori de la Hollywood, printre care şi cu câteva staruri ale vremii. S-a retras apoi într-o căsuţă din Montecito, o suburbie a oraşului Santa Barbara, şi a început să dea din nou lecţii de dans. A murit în 1972, fără să reuşească, în ciuda eforturilor depuse, să dea publicităţii textul despre deportarea şi supravieţuirea sa, pe care îl terminase în iulie 1945.

afis_AsociatiaCurteaVeche_DaciaAsociația Curtea Veche și Dacia, ateliere gratuite pentru copii în cadrul Gaudeamus 2015

Cu ocazia Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură 2015, ediţia a XXII-a, ce se va desfășura în perioada 18 – 22 noiembrie în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti, Asociaţia Curtea Veche organizează la standul Dacia o serie de ateliere de lectură interactive pentru copii.

Activitățile dedicate copiilor cu vârste între 7 și 14 ani vor fi susținute de Smaranda Nicolau (actriță și pedagog teatral) și au drept inspirație două titluri cunoscute din literatura franceză ce fac parte din colecția de repovestiri ”Cărțile copilăriei”. Pornind de la tehnici din educația teatrală, copiii vor învăța să-și folosească în mod activ imaginația pentru a descoperi în detaliu lumea poveștilor, pentru a se împrieteni cu personajele din cărți și, cel mai important, pentru a descoperi ceva nou despre ei înșiși prin aventura lecturii.

Organizate cu sprijinul Dacia, acestea vin ca o continuare a Festivalului de lectură pentru copii NARATIV care a avut loc în Librăria Cărtureşti Verona la finalul lunii septembrie şi a cărui misiune este încurajarea lecturii de plăcere în rândul copiilor.

« În acest an sărbătorim 10 ani de parteneriat Dacia și Gaudeamus. De 10 ani, prin prezența noastră la Gaudeamus, încurajăm și susținem literatura de calitate și cea mai bună sursă de idei noi, lectura. Având în vedere că o mare parte din bunele obiceiuri se capătă în copilărie, în acest an punem un accent deosebit pe încurajarea cititului în rândul celor mici. Astfel, împreună cu Asociația Curtea Veche vom organiza la standul Dacia mai multe ateliere de lectură cu ajutorul cărora îi vom introduce pe copii în lumea minunată a cărților lui Alexandre Dumas și Victor Hugo, încercând să le insuflăm plăcerea cititului » declară Anca Oreviceanu, director de comunicare Dacia.

Programul atelierelor de lectură organizate de Asociația Curtea Veche în cadrul Gaudeamus este următorul:

Miercuri, 18 noiembrie

13:00 – 14:00 – atelier de lectură pe baza volumului ”Cei trei muschetari”

Joi, 19 noiembrie

11:00 – 12:00 – atelier de lectură pe baza volumului ”Cei trei muschetari”

14:00 – 15:00 – atelier de lectură pe baza volumului ”Cocoşatul de la Notre Dame”

Volumele apărute la Curtea Veche Publishing în colecția de repovestiri ”Cărțile copilăriei” ce stau la baza activităților vor fi oferite gratuit participanților de către reprezentanții Dacia. Participarea este gratuită în limita a 15 locuri disponibile pentru fiecare atelier și se realizează în baza unei înscrieri prealabile din partea părinților la adresa de e-mail contact@asociatiacurteaveche.ro și a unei confirmări din partea organizatorilor.

Totodată, evenimentul are și o componentă caritabilă prin strângerea de fonduri online pe site-ul www.asociatiacurteaveche.ro și cutii de donații amplasate la standul Curtea Veche Publishing unde vor avea loc evenimente și oferte speciale. Fiecare sumă donată ajută la integrarea copiilor din mediul rural în programul național de lectură “Cărțile copilăriei” prin care Asociația Curtea Veche realizează donații de carte și creează cluburi de lectură în comunități din medii defavorizate. Programul evenimentelor Curtea Veche Publishing la Gaudeamus 2015 este disponibil pe site-ul www.curteaveche.ro/blog.

Asociația Curtea Veche a fost înființată în luna martie a anului 2014 pentru a dezvolta într-un mod independent și susținut activitatea de responsabilitate socială a Curtea Veche Publishing începută prin programul național alternativ de lectură “Cărțile copilăriei” ce își propune creșterea reală a interesului copiilor și tinerilor pentru citit, ridicarea nivelului copiilor de înțelegere a textelor și creșterea consumului de carte din România. Mai multe detalii despre Asociația Curtea Veche și despre proiectele pe care le desfășoară puteți afla de pe site-ul www.asociatiacurteaveche.ro și Facebook.com/AsociaţiaCurteaVeche.

Dacia este cea mai mare companie din România din punct de vedere al cifrei de afaceri, cu o pondere de aproape 3%  în PIB și cel mai mare exportator (aproape 8% din exporturile țării).  Peste 93% din producția Uzinei Vehicule Dacia se exportă în 44 de țări de pe 4 continente.  Totodată, Dacia este unul dintre cei mai mari angajatori din țară, cu peste 14.000 oameni pe platforma industrială de la Mioveni. Dacia este partener tradițional al unor evenimente culturale de prestigiu, precum Târgul de carte Gaudeamus sau Gala premiilor Gopo.

Articole similare

Ieri a început KINOdiseea Open Air, în Parcul Obor din București

Jovi Ene

Câteva știri din lumea culturală românească (16 – 22 februarie 2015)

Jovi Ene

Câteva știri din lumea filmului românesc (1 – 7 septembrie 2014)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult