Știrile săptămânii: Sesiune aniversară Norman Manea la Biblioteca Academiei Române; Lansarea cărții de povești Căluțul din margaretă, Editura Cutiuța cu povești; Cel mai șocant thriller de anul acesta apare la Editura Litera, sub semnătura autoarei L.S. Hilton: Maestra; Precomandă acum un exemplar din al doilea tiraj și primești volumul „Anul Regal. Jurnalul Jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României” la un preț special; Medalia Fields Cédric Villani, în România; Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Ofiţer pentru Norman Manea; Cu ocazia Zilei Naționale a Norvegiei,
Editura Litera declară 17 mai: Ziua Literaturii Norvegiene.
Sesiune aniversară Norman Manea la Biblioteca Academiei Române
Luni, 23 mai, începînd cu ora 9.00, în Sala „Ion Heliade Rădulescu” a Bibliotecii Academiei Române (Calea Victoriei 125, București), va avea loc o sesiune aniversară dedicată lui Norman Manea, unul dintre cei mai importanți scriitori români contemporani, cu ocazia împlinirii vîrstei de 80 de ani.
La evenimentul aniversar „NORMAN MANEA – O VIAȚĂ” vor participa personalități marcante ale lumii culturale și academice atît din țară, cît și de peste hotare: Gabriela Adameșteanu, Paul Bailey, Dana Berdilă, Ana Blandiana, Margarita Boyers, Robert Boyers, Augustin Buzura, Nicolas Cavaillès, Magda Cârneci, Paul Cernat, Livius Ciocârlie, Paul Cornea, Ioan Cristescu, Caius Dobrescu, Mircea Dumitru, Florin Filip, Luca Formenton, Mariana Gorczyca, Ioana Gruia, Olivier Guez, Bedros Horasangian, Annabelle Hirsch, Emil Hurezeanu, Emil lonescu, Nora Iuga, Victor Ivanovic, Elvira Lindo, Vittorio Lingiardi, Silviu Lupescu, Alberto Manguel, Alexandru Marinescu, Mircea Martin, Mercedes Monmany, Rosa María Moro de Andrés, Ana Nicolau, Antonio Muñoz Molina, Maria Nadotti, Ingemar Nillson, Florence Noiville, Andrei Pleșu, Bogdan Popescu, Stephanie Tärnqvist, Joan Tarrida, Stelian Tănase, He Lea Wakeman, Monica Zgustova.
Gazdele evenimentului vor fi Carmen Mușat și Claudiu Turcuș.
Norman Manea, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi scriitori români, profesor de literatură europeană şi writer in residence la Bard College, New York, împlineşte anul acesta 80 de ani – o vîrstă venerabilă şi un parcurs existenţial și literar semnificativ, marcat de tumultuoasa istorie a secolului XX.
A părăsit România acum treizeci de ani, fără să plece însă din limba română, în care a continuat să scrie în tot acest timp. Atent observator al naturii umane, preocupat să surprindă conexiunile profunde dintre etic şi estetic, precum şi atitudinea intelectualului în situaţii extreme, Norman Manea este un autor recunoscut și prețuit pretutindeni. Dovadă stau nenumăratele traduceri ale cărţilor lui, precum şi ecourile pe care acestea le-au stîrnit în Franţa şi în Italia, în Germania şi în Statele Unite ale Americii, în Suedia, în Spania, Polonia, Cehia şi chiar în China.
Deţinător al unor prestigioase premii internaţionale – dintre care Premiul MacArthur (1992), Nonino (2002), Médicis Étranger (2006), Nelly Sachs (2011), celebrul scriitor, distins de Guvernul francez cu titlul de „Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres” (în 2011) și laureat al Premiului Național de Literatură (România 2012), nu și-uitat niciodată locul de baștină.
Despre cărţile sale au scris de-a lungul anilor mari nume ale culturii de pe mai multe continente, iar opera sa a făcut obiectul unor studii concludente, apărute la edituri de prestigiu din întreaga lume.
Un eveniment:
Observator cultural
Editura Polirom
Muzeul Național al Literaturii Române
Facultatea de Litere, Universitatea București
Institutul Cultural Român
Biblioteca Academiei Române
Secția de Filologie și Literatură a Academiei Române
Institutul Cervantes din București
Cu sprijinul:
Mușat&Asociații
Lansarea cărții de povești Căluțul din margaretă, Editura Cutiuța cu povești
Editura Cutiuța cu povești lansează volumul Căluțul din margaretă, autoare Andreea Călinescu, ilustrații Alexia Udriște, într-un loc de… poveste!
Vă invităm sâmbătă, 21 mai, ora 11:00, la Grădina Botanică din București, să ne bucurăm împreună pentru apariția unei cărți de povești care îi învață pe copii importanța prieteniei, perseverenței și colaborării.
Veniți alături de noi să ascultăm pasaje din carte în lectura autoarei, apoi să ne plimbăm cu ghid prin Grădina Botanică și să intrăm la minunatele sere de flori.
Vă așteptăm cu limonadă, fursecuri făcute în casă și multe exemplare din Căluțul din margaretă, care abia așteaptă să fie citite cu poftă!
Sărbătorim luna florilor și vă oferim intrare gratuită la Grădina Botanică pentru un copil și un adult și intrare gratuită la sere pentru copii.
Locuri limitate! Confirmați acum prezența la eveniment cu un e-mail la hadad@cutiuta-cu-povesti.ro până la 18 mai 2016. Activități destinate copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani, în intervalul orar 11:00-13:00.
Editura Cutiuţa cu poveşti, care editează cărți realizate 100% în România, promovează lecturi prin care copiii să se descopere pe sine şi să cunoască lumea înconjurătoare într-un mod distractiv, interactiv şi aplicabil în viaţa fiecăruia dintre ei. Adiacent, oferim servicii de personalizare a cărților publicate.
Cel mai șocant thriller de anul acesta apare la Editura Litera, sub semnătura autoarei L.S. Hilton: Maestra
ÎNCOTRO SĂ TE ÎNDREPŢI ATUNCI CÂND AI MERS PREA DEPARTE?
În timpul zilei, Judith Rashleigh lucrează la o casă de licitaţii din Londra. Noaptea, este animatoare într-unul dintre barurile rău famate ale capitalei. Disperată să realizeze ceva în viaţă, Judith știe că trebuie să intre în joc. A învăţat să se îmbrace, să vorbească și să se comporte pentru a fi pe placul bărbaţilor. A învăţat să fie o fată cuminte. Dar, după ce descoperă un secret întunecat din lumea artei, Judith este concediată, iar visurile ei pentru o viaţă mai bună sunt spulberate. Așa că apelează la un prieten pe care îl neglijase multă vreme. Un prieten care o ajutase să treacă de necazurile din trecut cu fruntea sus și spatele drept. Un prieten pe care o fată bună ca ea nu ar trebui să îl aibă: furia.
Un thriller psihologic în tradiţia Talentatului domn Ripley și o protagonistă care amintește de Lisbeth Salander.
Lisa Hilton este autoare de cărți istorice, ficțiune istorică, articole în reviste precum Vogue și The Sunday Telegraph, iar sub numele L.S.Hilton a scris cel mai incitant thriller – “Maestra”, carte vândută în 38 de țări.
„Un thriller psihologic plasat pe Riviera franceză, o combinație între un volum de Patricia Highsmith și Fata dispărută. Nu-i de mirare că urmează să fie ecranizat cât de curând.” Harpers Bazaar, „Cele mai bune 10 cărți de citit în 2016”
„O carte pe care nu o mai poți lăsa din mână, comparată deja cu Fata din tren și cu Fata cu un dragon tatuat.” Glamour, „11 cărți scrise de femei de citit în 2016”
„Plină de intrigi, scandaluri și mister – pe scurt, o carte despre care vorbește toată lumea.”
Heat, „Cărți de urmărit în 2016”
„Perfectă pentru fanii celor Cincizeci de umbre ale lui Grey.”
Grazia, “Cele mai bune cărți noi”
„Fascinantă… una dintre cele mai impresionante voci feminine din literatura recentă.” Amy Pascal, Columbia Pictures
Romanul “Maestra” face parte din colecția Buzz BOOKS – cărțile despre care toată lumea vorbește! O colecție cosmopolită, locul de întâlnire a celor mai noi opere de ficțiune contemporană – romane aflate în topurile internaționale, premiate, ecranizate sau în curs de ecranizare, traduse în zeci de limbi – cărți provocatoare,pe care abia aștepți să le citești.
În colecţia Buzz BOOKS au mai apărut: Celeste Ng, Tot ce nu ţi-am spus; Jonathan Dee, Privilegiaţii; și vor apărea: Emma Healey, Elizabeth a dispărut; Fiona Barton, Văduva; Patricia Highsmith, Carol.
Precomandă acum un exemplar din al doilea tiraj și primești volumul „Anul Regal. Jurnalul Jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României” la un preț special
După epuizarea primului tiraj din volumul „Anul Regal. Jurnalul Jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României”, Adenium vă oferă șansa de a precomanda această carte de colecție la un preț special.
Volumul este prefațat de ASR Principele Radu al României, coordonat de Daniel Șandru și Alexandru Muraru și a fost lansat în prezența Altețelor Lor Regale Principele Radu, Principesa Elena și Principesa Maria, precum și a ES dlui Alexander Philips Nixon. Vă invităm și la evenimentul de lansare din cadrul Târgului de Carte Bookfest, care se va desfășura la București, în perioada 1-5 iunie 2016.
„Anul Regal. Jurnalul Jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României” conține texte ce abordează aspecte privind istoria Casei Regale din România, precum și rolul pe care aceasta l-a avut de-a lungul timpului în viața socială și politică românească. Din punct de vedere publicistic, cartea deschide Anul Regal, când se împlinește un secol și jumătate de la fondarea Casei Regale și a statului român modern, anul care marchează întemeierea Dinastiei Regale și instituirea primei Constituții moderne a statului român.
„Această carte deschide din punct de vedere publicistic Anul Regal, când se împlinește un secol și jumătate de la fondarea Casei Regale și a statului român modern, anul care marchează întemeierea Dinastiei Regale și instituirea primei Constituții moderne a statului român. Este primul volum dedicat Regalității în 2016, prima lucrare despre semnificațiile Jubileului celor 150 de ani pe care Familia Regală și România îi serbează cu onoare și demnitate, în orizontul unor generații pentru care destinul european al țării și al Casei Regale este un dat care a învins războaie, crize și crime politice, trădări, două conflagrații mondiale, două totalitarisme, o dictatură de o jumătate de secol, o tranziție dureroasă și numeroase dezamăgiri și deziluzii. În lumina istoriei și a atâtor avalanșe politice și tragedii naționale, acest Jubileu este o imensă victorie a Coroanei și a întregii Românii”. (Daniel Șandru, Alexandru Muraru).
După epuizarea primului tiraj, Adenium vă oferă posibilitatea de a precomanda acest volum la un preț special. Pentru a putea comanda de pe site-ul Adenium (www.adenium.ro) va trebui să vă creați un cont și apoi să puneți în coșul virtual cărțile care vă interesează. Alegeți modalitatea de livrare (prin curier sau prin Poșta Română) și finalizați comanda. Imediat după ce va sosi din tipografie, primiți volumul la un preț redus.
Medalia Fields Cédric Villani, în România
Agenţia universitară a Francofoniei, Editura Trei şi Editura Humanitas vă invită marţi, 17 mai 2016, la 18h30, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, la dubla lansare de carte a lui Cédric Villani, Medalia Fields 2010, în prezenţa autorului.
Două cărţi de excepţie ale marelui matematician Cédric Villani vor fi prezentate publicului. Prima carte pune la loc de cinste ştiinţa şi invenţiile care au bulversat cursul istoriei moderne; a doua ne antrenează într-o călătorie de la geneza până la reuşita unei descoperiri stiinţifice. Prima prezintă destinele a doi fizicieni, a unui matematician şi a unui militar care, deşi păreau să rămână undeva în spatele intrigii, au jucat un rol crucial în evoluţia umanităţii; a doua descrie fascinanta incursiune în inima creaţiei ştiinţifice, cu urcuşurile şi coborâşurile, cu bucuria trăită a succesului, dar şi cu greutăţile impasului care până la urmă nu fac decât să relanseze aventura.
« Visători picaţi din lună: patru genii care au schimbat istoria » este fructul creaţiei unui matematician, Cédric Villani, şi a unui ilustrator, Edmond Boudoin. Impreună, au reuşit să redea într-un document poetic şi pasionant patru destine extraordinare care, dintr-o dată, de la o zi la alta, conduşi de o inspiraţie de geniu, şi-au pus veştimentele de visător eroic sau de erou visător.
Un volum cu ilustraţii de o mare valoare pedagogică care reuşeşte să facă accesibilă ştiinţa şi să prezinte altfel al doilea razboi mondial : « Aceste persoane, în situaţie de responsabilitate, dar având şi o anumită distanţă faţă de evenimente, contribuie prin punctul lor de vedere, fiecare în felul său, la definirea contururilor unei perioade istorice de cea mai mare complexitate » (Cédric Villani). Primul este fizician, Werner Heisenberg, cel care a descoperit « principiul incertitudinii »; al doilea este matematician, Alan Turing, care a jucat un rol major în decriptarea codurilor maşinii Enigma, punând astfel bazele informaticii; al treilea este fizician, Léo Szilard, între primii care au înţeles utilitatea militară a energiei nucleare; ultimul, Hugh Dowding a condus bătălia din Anglia. Datorită lui forţele aeriene britanice nu au fost distruse de către Luftwaffe.
« Teorema vie » este o carte « stranie » (Liviu Ornea), « inclasabilă » (Cédric Villani). Este totodată povestea unei demonstraţii, dar şi o incursiune în cotidianul unui matematician; cititorul îl însoţeşte şi trăieşte toate sentimentele autorului. Laureat al celei mai înalte distincţii mondiale în matematică, Medalia Fields, numită popular şi « Premiul Nobel al Matematicii », Cédric Villani reuşeşte să-l facă pe cititor actor în aventura sa. Cartea dezvăluie omul de ştiinţă, dar şi omul din spatele stiinţei. Matematica se face cunoscută marelui public prin intermediul acestei cărţi, scrisă totodată şi pentru « a da viată unei discipline, unei lumi care în esenţă este ignorată de marele public” (Cédric Villani).
Ambasador al ştiinţelor, popular prin alura sa originală, conferinţele şi cărţile sale, Cedric Villani, Magdalena Mărculescu, Vlad Zografi şi Liviu Ornea vă dau întâlnire marţi, 17 mai 2016, la 18h30, la Librăria Humanitas Cişmigiu. Acesul la eveniment se face pe baza unei rezervări la numărul de telefon 0721973948 sau la adresa de e-mail anda.visan@humanitas.ro în limita celor 100 de locuri disponibile, pâna în data de 17 mai, ora 17h00.
Cédric Villani s-a născut în 1973 la Brice-la-Gaillarde şi şi-a făcut studiile la Toulon şi la Paris. Intre 2000-2010, a fost cadru didactic şi cercetător la École Normale Supérieure din Lyon şi a ocupat mai multe posturi de profesor invitat în Statele Unite. În prezent este profesor la Universitatea din Lyon, laureat al Medaliei Fields în 2010, directorul Institutului Henri Poincaré şi de curând ales printre cei șapte consilieri ai grupului la nivel înalt aflat la conducerea Consiliului științific instaurat de Comisia Europeană.
Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Ofiţer pentru Norman Manea
Scriitorul Norman Manea a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Ofiţer, în semn de înaltă apreciere pentru promovarea activă a culturii şi a valorilor româneşti, pentru înalta ţinută morală de care a dat dovadă de-a lungul întregii sale cariere.
Norman Manea, unul dintre cei mai importanți scriitori români, profesor de literatură europeană şi „writer in residence” la Bard College. De la debutul în 1966 şi pînă în 1986, cînd a plecat din ţară, a publicat 10 volume (5 romane, 3 volume de proză scurtă, 2 volume de eseuri). A fost distins cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1979) şi Premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat de către Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste). După 1986, Norman Manea a fost tradus în peste 20 de limbi, cărţile sale fiind elogios recenzate. Volumele publicate în SUA au figurat în selecţia celor mai importante apariţii editoriale din The New York Times. Scriitorului i s-au decernat în 1992 Bursa Guggenheim şi Premiul MacArthur („Nobelul american”).
În 1993, Biblioteca Naţională din New York l-a sărbătorit cu prilejul acordării distincţiei „Literary Lion” al bibliotecii. În 2002, i s-a decernat Premiul internaţional de literatură Nonino pentru „Opera omnia”, iar în 2006 Premiul Médicis Étranger pentru Întoarcerea huliganului. Tot în 2006, a fost distins cu Meritul Cultural în grad de comandor de către preşedintele României, a fost ales membru al Academiei de Arte din Berlin şi în juriul internaţional al Premiului Nonino. În 2010, guvernul francez i-a acordat titlul şi medalia de „Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres”. În 2011, Norman Manea a primit prestigiosul premiu literar Nelly Sachs şi a fost invitat să devină membru de onoare al Royal Society of Literature.
La Editura Polirom, de acelaşi autor au apărut: Întoarcerea huliganului (ed. I, 2003; ed. a II-a, 2006, 2008, 2011), Plicuri şi portrete (ed. I, 2004; ed. a II-a, 2014), Fericirea obligatorie (ed. a II-a, 2005, 2011, 2015), Despre Clovni: Dictatorul şi Artistul (ed. I, 2005; ed. a II-a, 2013), Anii de ucenicie ai lui August Prostul (ed. a II-a, 2005; ed. a III-a, 2010), Plicul negru (ed. a V-a, 2007, 2010), Sertarele exilului. Dialog cu Leon Volovici (2008), Înaintea despărţirii. Convorbire cu Saul Bellow (2008), Vorbind pietrei (2008), Atrium (ed. a II-a, 2008), Variante la un autoportret (2008), Vizuina (ed. I, 2009; ed. a II-a, 2010), Curierul de Est. Dialog cu Edward Kanterian (2010), Cuvinte din exil (împreună cu Hannes Stein, 2011), Captivi (ed. a II-a, 2011), Cartea fiului (ed. a II-a, 2012), Zilele şi jocul (ed. a II-a, 2012), Laptele negru (ed. a II-a, 2014), Pe contur (ed. a II-a, 2014), Octombrie, ora opt (2015), Ceaiul lui Proust și alte povestiri (2016). În 2012, Uniunea Scriitorilor din România i-a decernat Premiul Naţional pentru Literatură. În 2013, Uniunea Scriitorilor l-a nominalizat pentru Premiul Nobel, iar în 2014, PEN-ul românesc a reiterat propunerea.
Luni, 23 mai, începînd cu ora 9.00, în Sala „Ion Heliade Rădulescu” a Bibliotecii Academiei Române (Calea Victoriei 125, București),va avea loc o sesiune aniversară dedicată lui Norman Manea, cu ocazia împlinirii vîrstei de 80 de ani. Mai multe detalii, aici.
Cu ocazia Zilei Naționale a Norvegiei, Editura Litera declară 17 mai: Ziua Literaturii Norvegiene!
Vă invităm să vă delectați cu unele dintre cărțile sale devenite succese internaționale, în Grădina de Citit de la Biblioteca Metropolitană București (Piața Amzei, Romană), începând cu ora 13. Vom citi în aer liber din primele două volume din seria autobiografică Lupta mea, traduse deja în limba română de către Editura Litera: Moartea unui tată și Un bărbat îndrăgostit, al treilea volum – Insula copilăriei– fiind în curs de apariție.
Karl Ove Knausgård este recunoscut drept o celebritate literară aparte, iar Ziua Națională a Norvegiei este un motiv în plus să sărbătorim acest fenomen literar al secolului XXI. Editura Litera va amenaja o biblioteca mobilă cu volumele Lupta mea traduse în limba română, iar fiecare cititor va putea să împrumute cărțile pentru a lectura în zona special amenajată. Volumele pot fi împrumutate pe o perioadă de două săptămâni, pentru ca toți cititorii să își continue lectura și după evenimentul organizat de către Editura Litera. Cărțile se vor regăsi apoi în câteva biblioteci din provincie pentru ca tot mai mulți iubitori de lectură să îl poată cunoaște pe cel mai aclamat scriitor nordic!
Tot în cadrul evenimentului are loc și cea de-a 19-a ediție a Clubului de carte Litera, moderat de bloggerul literar Laura Câlțea – “Blogul unei cititoare de cursă lungă”, în care vom dezbate volumul al doilea din seria autobiografică Lupta mea: Un bărbat îndrăgostit.
Așteptăm cititorii și cu alte surprize: activități de colorat și concursuri tematice! Până pe 18 mai inclusiv se desfășoară concursul “Selfie cu Knausgård” pe Instagram! O fotografie cât mai interesantă cu coperta unuia dintre volumele celui mai în vogă scriitor nordic va fi motivul pentru a premia trei cititori cu câte un pachet de cinci cărți minunate din Colecția Clasici Contemporani Litera. Mai multe detalii despre concurs și actualizări ale evenimentului găsiți în pagina dedicată Ziua Literaturii Norvegiene!
“Lupta mea” este o serie de 6 volume ce a produs o impresie puternică în întreaga lume, plasându-l pe Knausgård printre marile nume ale literaturii nordice și nu numai. Revista Time l-a numit „Proust al Norvegiei”. Titlul autobiografiei, identic cu cel al manifestului lui Adolf Hitler, cât și stilul narativ frust și detaliile lipsite de menajamente față de sine și de cei apropiați, au creat numeroase controverse și garantează o lectură pasionantă.
Parteneri Biblioteca Metropolitană București și Ambasada Norvegiei