Știrile săptămânii: Scriitorul Adrian Mihălțianu – finalist pentru Premiul Fundației Global Challenges; Lansare de carte : romanul Șarpele din Essex, de Sarah Perry; Cel mai recent roman al lui Julian Barnes apare la Nemira – Singura poveste; Dan Alexe își întîlnește cititorii din România. Lansarea romanului Pantere parfumate; Cartea verii 2018 – Bărbatul care n-a mai sunat, de Rosie Walsh, Editura Nemira; Intuiția, de Bernadette Jiwa + 2 reeditări, la Editura Publica; Ioan T. Morar despre Șapte ani în Provence la Arad, Timișoara, București și Iași; Matei Vișniec despre Ultimele zile ale Occidentului; „Am mâncat. O fi păcat” – cel mai recent volum de dr. Mihaela Bilic poate fi acum rezervat cu autograf, la Curtea Veche Publishing; Sapolsky: De ce nu fac zebrele ulcer?, Editura Publica.
Scriitorul Adrian Mihălțianu – finalist pentru Premiul Fundației Global Challenges
Scriitorul Adrian Mihălțianu se numără printre cei 14 finaliști din toată lumea la concursul de proiecte globale „A New Shape”, organizat de fundația Global Challenges, înființată de un miliardar de origine maghiară din Suedia: László Szombatfalvy Premiul este de 5 milioane de dolari, iar proiectul lui Adrian Mihălțianu a fost selectat din 2700 de proiecte primite din 122 de țări.
„E vorba de o Ligă a Orașelor Sustenabile. Dar și celelalte proiecte intrate în finala care se va disputa la Stockholm la sfârșit de mai sunt foarte interesante, unele cu adevărat inovatoare, demne de secolul XXI. Toate încearcă să rezolve, cumva, problemele ridicate de schimbarea rapidă a climei, poluare, violență, războaie civile, imigrare și așa mai departe, propunând soluții cât mai cuprinzătoare. Eu mă voi îndrepta spre Stockholm între 25-30 mai, acolo de unde sper să mă întorc măcar cu o parte a premiului de 5 milioane de dolari pus la bătaie.”
Puteți citi toate proiectele finaliste aici și un interviu cu scriitorul despre proiectul lui pe pressone.ro.
Romanul Epoca inocenței (prima parte din seria Terra XXI) a apărut la editura Nemira în colecția Nautilus anul trecut, iar volumul al doilea, Apusul, apare în toamna acestui an. Terra XXI o privire spre viitorul imediat al omenirii și al tehnologiei. Europa e răvășită de naționalism, Statele Unite se cufundă într-un neofascism high-tech, iar China devine tot mai autoritară. În lupta lor pentru putere sunt prinse destine, speranțe, vieți. Omenirea pornește spre Marte și priveste chiar mai departe, atrasă de semnalele venite dinspre stele. Dar nimic nu e ceea ce pare. Oamenii se transformă treptat în cyborgi, orasele, în stupuri. Planeta, într-o fierbinte tablă de șah a unei imense conspirații.
Adrian Mihălțianu s-a născut în Bucureşti pe 9 mai 1975 şi a copilărit în ultimii ani ai comunismului, hrănindu-se cu literatură SF şi filme cu supereroi. Deşi e licenţiat în Drept Diplomatic, alege să urmeze o carieră în mai multe multinaţionale de IT până în 2006, când iniţiază pe cont propriu două proiecte editoriale online: un site de jurnale de călătorie, Xplorio, şi un altul cu teste de maşini. Publică articole pe teme de business şi tehnologie şi editoriale în presă. Devine redactor-şef al revistei ProMotor în 2012, iar apoi gestionează un proiect internaţional, Drivemag.com, împreună cu o echipă alcătuită numai din români. Pasionat de istorie şi fascinat de literatura de anticipaţie, îşi scrie primul volum de literatură SF în 2010 şi îl publică în 2011, în limbă engleză, pe Amazon, romanul constituind baza pentru „Cartea inocenţei”, prima parte a unei saga ce se va întinde pe mai multe secole.
Lansare de carte : romanul Șarpele din Essex, de Sarah Perry, Editura Nemira
Șarpele din Essex, de Sarah Perry, apărut în colecția Babel, este un roman despre pasiune, prietenie și forța hipnotică a ideilor, bestseller și câștigător a numeroase premii (cartea anului la Waterstones în 2016 și cartea anului la British Book Awards în 2017).
Romanul se lansează luni, 21 mai, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Vorbesc despre carte Ioana Bâldea Constantinescu, Florin Chirculescu și Victor Ioan Frunză.
Invitat special: Nigel Bellingham, directorul British Council România.
Moderatorul evenimentului este Dana Ionescu, redactor-șef Nemira.
Evenimentul aici.
După moartea soţului ei, Cora Seaborne începe o viaţă nouă în Colchester, un sătuc englez, în care se zvoneşte că miticul Şarpe din Essex, care odinioară stătea în ţinutul mlăştinos, s-ar fi întors în parohia Aldwinter. Amatoare de ştiinţe ale naturii, Cora este convinsă că ceea ce localnicii iau drept o creatură magică poate fi un exemplar dintr-o specie nedescoperită. William Ransome, vicarul parohiei locale, pe de altă parte, consideră că zvonurile sunt doar rodul lipsei de credinţă adevărată. O legătură strânsă se creează între Cora şi Will în ciuda diferenţelor dintre ei, pe măsură ce amândoi încearcă să desluşească misterul Şarpelui din Essex.
Cel mai recent roman al lui Julian Barnes apare la Nemira – Singura poveste
Cel mai recent roman al scriitorului britanic Julian Barnes, premiat cu Man Booker Prize, apare în colecția Babel a editurii Nemira – Singura poveste, în traducerea lui Radu Paraschivescu.
Cartea va fi disponibilă la standul editurii Nemira de la Salonul de carte Bookfest (30 mai-3 iunie).
„Cei mai mulţi dintre noi au de spus o singură poveste. Asta nu înseamnă că ni se întâmplă un singur lucru în viaţă – se petrec nenumărate întâmplări, pe care le transformăm în nenumărate poveşti. Însă una singură contează cu adevărat, pe una singură merită până la urmă s-o spui. Ceea ce urmează e povestea mea.“ Julian Barnes
O vară din anii ’60, undeva la sud de Londra. Când se întoarce de la facultate, Paul îi face pe plac mamei și se duce la tenis. Acolo e Susan: caldă, încrezătoare, ironică, soție și mamă a doi copii. Evident, iubirea lor este unică și irepetabilă. Peste zeci de ani, el privește înapoi la povestea lor și la eșecul ei, știind că memoria ne joacă feste și ne surprinde.
„Un roman profund emoționant și o analiză a suferinței din iubire (…). Revizitând fluxul și refluxul unei pasiuni, Julian Barnes pune în lumină legătura dintre un om bătrân și propriul lui sine.“ Publishers Weekly
„O poveste a devastării emoționale totale.” The New Statesman
„O rafiantă perspectivă asupra Iubirii.” The Guardian
Nu aveam nicio definiţie nouă a iubirii. N-am stat să examinez cu adevărat ce era şi ce-ar putea atrage după sine. M-am supus pur şi simplu primei iubiri în toate privinţele ei, de la atinsul cu pleoapa pe obraz la absolutism. Nu conta nimic altceva. Bineînţeles că exista şi „restul vieţii”, atât prezentă (cursurile de la facultate), cât şi viitoare (loc de muncă, salariu, poziţie socială, ieşire la pensie, viaţă de pensionar, moarte). Aţi putea spune că mi-am suspendat partea asta a vieţii. Dar nu-i aşa: ea era viaţa mea, iar restul, nu. Toate celelalte puteau şi trebuiau sacrificate, cu sau fără premeditare, când şi după cum găseam de cuviinţă. Deşi „sacrificiu” implică pierdere. Or, n-am avut niciodată sentimentul pierderii.
Dan Alexe își întîlnește cititorii din România. Lansarea romanului Pantere parfumate
În perioada 16 mai-3 iunie 2018, Dan Alexe va avea mai multe întîlniri cu cititorii, cu prilejul lansării romanului Pantere parfumate, apărut de curînd în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom, şi în format digital. Mai jos, programul complet de evenimente.
SIBIU
Miercuri, 16 mai, ora 19:00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” (Str. Nicolae Bălcescu nr. 16)
Va vorbi, alături de autor: Ştefan Baghiu
BRAŞOV
Vineri, 18 mai, ora 18:00, la Librăria Humanitas (Piaţa Sfatului nr. 16), în cadrul CenaKLUB Tiuk! (nr. 104)
Va vorbi, alături de autor: Petronela Rotar
Moderator: Mihail Vakulovski
BUCUREŞTI
Marţi, 22 mai, ora 19:00, la Cărtureşti Verona (Str. Arthur Verona 13-15)
Dan Alexe în dialog cu Carmen Lidia Vidu, în cadrul proiectului „Cercul”
TIMIŞOARA
Joi, 24 mai, ora 18.30, la Librăria La Două Bufnițe (Pța Unirii 11)
Vor vorbi, alături de autor: Mircea Mihăieș, Marcel Tolcea, Alexandru Oravițan
CLUJ
Vineri, 25 mai, ora 18:00, la Librăria Humanitas (Str. Universităţii nr. 4)
Dan Alexe în dialog cu Claudiu Turcuş
Moderator: Daniel Prindii
IAŞI
Miercuri, 30 mai, ora 20.30, la Beer Zone (Str. Alexandru Lăpușneanu nr. 16)
Vor vorbi, alături de autor: Georgeta Condur, Alexandru Călinescu, Florin Cîntic
Va modera: Radu Cucuteanu
BUCUREŞTI
Duminică, 3 iunie, ora 13:00, în cadrul Salonului de Carte Bookfest 2018, la standul Editurii Polirom (pavilionul B2, Complexul Romexpo)
Vor vorbi, alături de autor: Bedros Horasangian, Sorin Antohi
Un cuplu de îndrăgostiţi români traversează Rusia lui Putin, de la Moscova spre Marea Caspică, în jos pe Volga, apoi prin Daghestan, Cecenia şi Georgia, pînă la Marea Neagră, pe urmele lui Alexandre Dumas. El, naratorul, se străduieşte să facă un film documentar care să reconstituie puţin cunoscuta călătorie a lui Dumas prin Rusia şi Caucaz; Eva, artistă conceptuală bucureşteană, îşi tîrîie după el sexualitatea neînfrînată, curioasă de orice experienţe. Pantere parfumate este un road-novel baroc prin Rusia şi Caucaz, pe un fundal geopolitic mustind a sex, moarte şi sumedenie de detalii culturale, istorice şi etnografice. Romanul ne duce în Kalmîkia mongolilor budişti, ne face să simţim duhoarea de petrol a Mării Caspice şi ne aruncă fără menajamente în atrocele război al guvernului pro-moscovit din Groznîi împotriva islamiştilor ceceni de la munte. Delicata ţesătură a cuplului nu rezistă însă rigorilor călătoriei, degradării relaţiei afective şi nici fluviilor de alcool pe care cei doi trebuie să le ingurgiteze împreună cu protectorii lor din mafia cecenă.
Dan Alexe este scriitor, cineast, lingvist şi călător. A publicat teatru (Lumea ca spoială şi împovărare, împreună cu Luca Piţu, Opera Magna, 2012), povestiri (Miros de roşcată amară, Humanitas, 2014; În punctul lui rebbe G., Polirom, 2016), eseuri culturale (Dacopatia şi alte rătăciri româneşti, Humanitas, 2015). Filmele lui documentare au obţinut cîteva dintre cele mai importante distincţii internaţionale. A realizat Ghazavat (1992, primul documentar despre Cecenia), Howling for God (1997, Iubiţii Domnului, despre viaţa în confreriile mistice sufi) şi Cabală la Kabul (2007, despre Afganistanul de azi văzut prin duşmănia dintre ultimii doi evrei din Kabul). Howling for God a primit premiul FIPRESCI la festivalul IDFA din Amsterdam (1998). Cabală la Kabul a obţinut, printre altele, premiul Nanook al Festivalului de Film Etnografic din Paris (2007) şi marele premiu al festivalului Astra din Sibiu (2008). Dincolo de caracterul ludic şi baroc al prozelor şi filmelor sale documentare, preocuparea majoră a lui Dan Alexe rămîne în permanenţă limbajul însuşi, Logosul, Vorba.
Cartea verii 2018 – Bărbatul care n-a mai sunat, de Rosie Walsh
Cartea verii 2018 vine de la editura Nemira și colecția Damen Tango – romanul Bărbatul care n-a mai sunat, de Rosie Walsh, este o poveste de dragoste sfâșietoare, umbrită de un secret întunecat: oricine a așteptat vreodată în zadar să sune telefonul și la capătul liniei să fie persoana iubită va citi cartea cu sufletul la gură.
Cartea se lansează în această vară în Marea Britanie, în Statele Unite ale Americii și în alte peste 20 de țări.
Citește un fragment aici.
Imaginează-ți că întâlnești un bărbat, că petreceți împreună șase zile de neuitat și că te îndrăgostești nebunește de el. Sentimentul este reciproc, o simți cu toată ființa ta. Așa că, atunci când pleacă într-o călătorie și promite să te sune de la aeroport, nu ai niciun motiv să crezi că n-o va face. Dar el nu mai sună.
Săptămânile trec, toți prietenii te îndeamnă să-l uiți, dar tu știi că trebuie să i se fi întâmplat ceva, trebuie să existe un motiv pentru tăcerea lui. Și dacă descoperi că există într-adevăr un motiv, că ai avut tot timpul dreptate? Dar că motivul este singurul lucru pe care nu vi l-ați împărtășit unul altuia? Adevărul.
„Un roman ca un puzzle. Sfâșietor și înduioșător în acelaşi timp.“ Jill Santopolo
Rosie Walsh locuiește în Bristol. Sub pseudonimul Lucy Robinson a scris articole pentru revista Marie Claire, despre dragoste și ritualul întâlnirilor. Cu același pseudonim a publicat mai multe romane în Marea Britanie. Bărbatul care nu a mai sunat este prima carte publicată cu numele real, iar drepturile pentru traducere au fost cumpărate în 31 de țări deja. A cântat la vioară într-o orchestră, a făcut yoga, a lucrat la un centru de voluntariat împotirva analfabetismului și e pasionată de gătit, teatru și plimbări pe coastă.
Intuiția, de Bernadette Jiwa + 2 reeditări
1. Carte nouă: „Intuiția”, de Bernadette Jiwa
Ce au în comun Starbucks, Instagram, GoPro, Facebook și Lululemon? Modul în care au pornit toate: nu în urma unor sesiuni intense de brainstorming, cât în urma unei intuiții legate de o nevoie care nu era deservită.
În Intuiția, Bernadette Jiwa îți arată cum să controlezi puterea intuiției proprii, oferindu‑ți instrumentele necesare pentru a avea un simț de observație mai dezvoltat și pentru a învăța cum să recunoști oportunitățile pe care alții le ratează, pentru a ajunge să creezi ceva ce lumea așteaptă de la tine.
Bernadette Jiwa este una dintre cele mai cunoscute personalități din domeniul consultanței privind rolul poveștilor în afaceri, al inovației și al marketingului. Blogul ei, The Story of Telling, este votat constant în topul celor mai bune bloguri din lume, fiind chiar unul dintre puținele bloguri pe care Seth Godin declară că le citește.
Plină de povești de succes, exerciții de introspecție și sugestii de luat notițe, Intuiția este un ghid indispensabil care te va ajuta să îți dezvolți potențialul unic și să îți descoperi ideile câștigătoare.
2. Reeditare cu ocazia venirii lui Seth Godin în România
Seth Godin nu mai are nevoie de nicio prezentare. Cu ocazia sosirii lui în România în cadrul conferinței BrandMinds, am reeditat cartea Ești de neînlocuit?, acum cu o nouă copertă.
Linchpin. Ești de neînlocuit? este despre acei oameni frumoși și inventivi din companii care conduc (indiferent de funcția pe care o au), stabilesc legături între oameni, fac ca lucrurile să se întâmple și ordonează haosul. La fel ca și mica piesă care împiedică roata să se desprindă de axul său, ei nu sunt faimoși, dar sunt indispensabili. În lumea de astăzi orice antreprenor sau manager visează să aibă în echipă acești oameni.
Alte cărți semnate de Seth Godin, precum și alți vorbitori (din ediții trecute și viitoare) în cadrul conferințelor BrandMinds, pot fi găsite acum pe site-ul nostru în categoria Autori la BrandMinds.
3. Reeditare „Concentrat”, acum „Deep Work”
Am reeditat recent și cartea Concentrat, de Cal Newport. Am decis ca pentru această nouă ediție să păstrăm titlul original → Deep Work.
În loc să susțină că perturbările sunt nocive, Cal Newport celebrează forța opusului acestora. Demonstrează că, în aproape orice profesie, cultivarea unei etici a muncii profunde va produce beneficii majore și prezintă cititorilor patru reguli prin care pot deprinde abilitatea de a se concentra intens, transformăndu-și astfel mintea și obiceiurile.
Ioan T. Morar despre Șapte ani în Provence la Arad, Timișoara, București și Iași
În perioada 16-25 mai 2018, Ioan T. MORAR va avea mai multe întîlniti cu cititorii, cu prilejul lansării volumului Șapte ani în Provence, apărut la Editura Polirom. Mai jos, programul de evenimente:
ARAD
Miercuri, 16 mai, ora 17.00, Librăria Corina (Str. Mihai Eminescu)
Invitat, alături de autor: Mircea MIHĂIEȘ
TIMIȘOARA
Joi, 17 mai, ora 18.30, Librăria La Două Bufnițe (Pța Unirii nr. 11)
Invitat, alături de autor: Mircea MIHĂIEȘ
BUCUREȘTI
Joi, 24 mai, ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cișmigiu
(Bdul Regina Elisabeta nr. 38)
Vor vorbi, alături de autor:
Andi MOISESCU
Cristian PĂTRĂȘCONIU
Va modera: George ONOFREI
IAȘI
Vineri, 25 mai, ora 18.00, Cărturești Palas Mall (Str. Palas 7A)
Invitați, alături de autor:
Alexandru CĂLINESCU
Nicu GAVRILUȚĂ
Doris MIRONESCU
„În ciuda titlului, Şapte ani în Provence nu este doar o «carte de călătorii». Noul volum al lui Ioan T. Morar povesteşte, înainte de orice, o experienţă de viaţă: cum e să alegi să trăieşti departe de ţară, asumîndu-ţi, la propriu, o nouă existenţă. Scriitorul ne invită să-i fim alături în căutările, neliniştile, bucuriile, speranţele, uimirile, perplexităţile, descoperirile sale. Aventurile acestui «om vechi într-o lume nouă» sînt cuceritoare naraţiuni îmbibate în exotic, ce se constituie în veritabile confruntări de mentalităţi, culturi, sensibilităţi şi tradiţii. Pagină după pagină, o Provenţă miraculoasă, mitică şi ultramodernă în acelaşi timp, te subjugă, asemenea unui miraj încărcat de promisiuni. Aventura alături de Ioan T. Morar este şi un ghid preţios prin oraşele, cetăţile, podgoriile, mănăstirile provensale, potenţată de contactul cu grupuri şi societăţi inaccesibile (ca să nu spunem secrete). Iar lectura – irezistibilă şi fascinantă – devine încă de la prima pagină o extensie a visului şi a dorinţei de a călca pe urmele autorului care te-a pus în contact cu atîtea frumuseţi şi mistere.” (Mircea Mihăieş)
„Aici, în Provence, dai peste fire care spun poveşti şi te duc la alte fire, la alte poveşti, la alţi oameni, la alte obiecte şi locuri, sub acelaşi cer de un albastru ireal care a atras atîţia pictori. Dacă îţi pui imaginaţia la treabă, poţi să-ţi închipui că această dimineaţă la un castel din Provence e o tapiserie colorată în care se împletesc fire venind din Roma, pete de culoare povestind despre Picasso, măslini aliniaţi pe coline, mistreţi atacînd viile, încăperi luxoase pentru viitorii miri, chiar imagini de pe Valea Oltului, nuanţe de prietenie adevărată şi sentimentul că, din cînd în cînd, ni se dă şansa de a vedea, în lumina unei clipe, imaginea Paradisului proiectată pe pămînt. Din cînd în cînd doar, şi din loc în loc. O tapiserie pe care v-o ofer cu drag.” (Ioan T. Morar)
Ioan T. Morar (n. 13 aprilie 1956, Şeitin, judeţul Arad) a absolvit în 1981, ca şef de promoţie, Facultatea de Filologie a Universităţii din Timişoara, secţia română-franceză. În perioada 1981-1986 a fost profesor la Liceul „Textila” din Lugoj. Din 1987 devine redactor al revistelor Viaţa studenţească şi Amfiteatru. După 1989 lucrează la Cuvîntul şi Alianţa Civică. În 1990-1991 este redactor-şef la „Varietăţi”, TVR, de unde pleacă prin demisie. Membru fondator al Academiei Caţavencu. În perioada 2004-2009 este şi senior editor la Cotidianul. A realizat emisiuni de televiziune, activînd, pînă în 1996, în grupul „Divertis”. Între 2010 şi 2012 este consul general la Marsilia. Membru al Uniunii Scriitorilor din România. Volume de versuri: Vară indiană (1984; Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor), Fumul şi spada (1989), Şovăiala (2000; Premiul pentru Poezie al Uniunii Scriitorilor), Neruşinarea (2003) şi Paloarea (2010). Poeziile sale sînt traduse în mai multe limbi, în antologii şi reviste culturale. La Editura Polirom a mai publicat Lindenfeld (2005, 2006, 2013; Premiul Naţional de Proză al Ziarului de Iaşi), Cartea de la capătul lumii (2007, 2015), Negru şi Roşu (2013; roman nominalizat la Premiul „Cartea anului 2013” acordat de revista România literară; tradus în spaniolă de Joaquín Garrigós Bueno – Ediciones Xorki, 2016) şi Sărbătoarea Corturilor (2016; roman nominalizat la Premiul „Cartea anului 2016” acordat de revista România literară; Premiul pentru Proză acordat de Uniunea Scriitorilor). Ioan T. Morar s-a stabilit în localitatea provensală La Ciotat.
Matei Vișniec despre Ultimele zile ale Occidentului
În perioada 14-17 mai 2018, Matei VIȘNIEC va avea mai multe întîlniri cu cititorii din România, cu prilejul lansării volumului Ultimele zile ale Occidentului, apărut în colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom, și în ediție digitală.
Mai jos, programul de evenimente.
BUCUREȘTI
Matei VIȘNIEC în dialog cu Ion Bogdan LEFTER
pornind de la volumul Ultimele zile ale Occidentului
Luni, 14 mai, ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cișmigiu
(Bdul Regina Elisabeta nr. 38)
RĂDĂUȚI
Întîlnire cu Matei VIȘNIEC și cărțile sale
Lansarea volumului Ultimele zile ale Occidentului
Miercuri, 16 mai, ora 11.00, Casa de Cultură din Rădăuți
(Str. Bogdan Vodă nr.12)
SUCEAVA
Întîlnire cu Matei VIȘNIEC și cărțile sale
Lansarea volumului Ultimele zile ale Occidentului
Joi, 17 mai, ora 17.00, Teatrul „Matei Vișniec” din Suceava
(Str. Dragoș Vodă nr. 1)
„Oare ce i se întîmplă Occidentului? A intrat el în faza finală a declinului? Moare civilizaţia occidentală? Va fi Europa Occidentală islamizată, africanizată, ocupată de milioane de migranţi veniţi din Africa şi din Asia? Asistăm la dispariţia omului alb? Se va produce o gigantică operaţiune de înlocuire în Europa a populaţiei albe, de tradiţie creştină, cu o altă populaţie, africană şi arabo-musulmană, purtătoare de tradiţie islamică? Sîntem, pe continentul european, martorii unei catastrofe comparabile cu prăbuşirea Imperiului Roman? Se produc sub ochii noştri extincţia valorilor occidentale, amuţirea vocii morale a Occidentului şi ieşirea sa din istorie? A decis oare Occidentul să se sinucidă în prezent, din punct de vedere cultural, după ce în secolul trecut a încercat de două ori să se sinucidă fizic (declanşînd Primul şi cel de-al Doilea Război Mondial)? Zeci de întrebări de acest gen inundă zilnic presa şi reţelele de socializare. Ca jurnalist, mă confrunt cu ele zilnic la Radio France Internationale, unde lucrez de trei decenii. Ca scriitor însă, mi-am propus să le abordez oarecum altfel, prin prisma unor fabule filozofice şi a unor povestiri cu aer dilematic, dar şi prin cîteva confesiuni.” (Matei Vişniec)
Poet, dramaturg, romancier, jurnalist, Matei Vişniec s-a născut pe 29 ianuarie 1956 la Rădăuţi, în nordul României. A debutat cu poezie în 1972 în revista Luceafărul. Mai tîrziu, stabilit la Bucureşti, unde a făcut studii de filozofie şi istorie, s-a numărat printre fondatorii Cenaclului de Luni, condus de criticul Nicolae Manolescu. Cîştigător al Concursului Editurii Albatros în 1980, debutează cu volumul de versuri La noapte va ninge. A publicat cinci volume de poezie, şase romane şi peste 50 de piese de teatru. Din 1987 trăieşte în Franţa, iar din 1990 este jurnalist la Radio France Internationale. După căderea comunismului, în 1989, şi-a desfăşurat activitatea între Franţa şi România, între două culturi şi două limbi, între Vest şi Est. Piesele sale sunt traduse şi jucate în peste 30 de ţări. A fost distins cu numeroase premii, începînd cu Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor, în 1984, pentru volumul Înţeleptul la ora de ceai. A obţinut, printre altele, Premiul Academiei Române în 1998 şi Premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru cel mai jucat dramaturg român contemporan în 2016. În Franţa, i-a fost decernat de mai multe ori Premiul Presei la Festivalul Internaţional de Teatru de la Avignon. În 2009, Societatea Autorilor şi Compozitorilor Dramatici (SACD) îi acordă Premiul European, iar în 2016, romanul Negustorul de începuturi de roman primeşte Premiul Jean Monnet pentru literatură europeană.
„Am mâncat. O fi păcat” – cel mai recent volum de dr. Mihaela Bilic poate fi acum rezervat cu autograf
Cel mai apreciat medic nutriționist din România, Mihaela Bilic, lansează o nou carte despre rolul hranei în viața noastră. „Am mâncat. O fi păcat?” va apărea curând la Curtea Veche Publishing și poate fi rezervată cu autograf în perioada 9-25 mai pe curteaveche.ro: http://bit.ly/2IqLteW
„Eu ce să mai mânânc? Ce am voie, ce trebuie?” Răspunsurile le aceste întrebări și multe altele le veți găsi în noul volum semnat de dr. Mihaela Bilic. O colecţie de sfaturi privind nutriţia, menită să aducă o perspectivă complexă asupra rolului hranei în viața noastră. O pledoarie pentru moderaţie, pentru o atitudine echilibrată, dar şi pentru o relaţie pozitivă cu mâncarea. Toată lumea vorbeşte despre mâncare, oricine are o idee, o părere. Avalanşa de informaţii te dezorientează şi nu mai ştii ce să crezi. Dar în „Am mâncat. O fi păcat” vei afla că răspunsul e în tine şi ţine de bun simţ, instinct, nevoi şi plăcere. Poți învăța să mănânci folosindu-ţi simţurile şi lasăndu-ți corpul să-ţi spună ce are nevoie.
Iar dacă vrei niște răspunsuri categorice la întrebarea care ne stă tuturor pe limbă când ni se pare că exagerăm cu alimentele, iată câteva dintre răspunsurile pe care le vei afla din carte:
NU, dacă ne-a fost foame cu adevărat și ne-am oprit când ne-am săturat.
NU, dacă am ținut cont de nevoile corpului, am savurat fiecare înghițitură și ne-am satisfăcut toate simțurile.
NU, dacă ne-a plăcut și ne e bine, fără urmă de vinovăție și părere de rău.
NU, dacă ne-a alinat sufletul și ne-a scăpat, poate doar pentru moment, de plictiseală, tristețe, nemulțumire…
Absolventă a Facultății de Medicină de la București, dr. Mihaela Bilic este de mai bine de 20 de ani medicul nutriționist care vrea să aducă din nou bucuria și plăcerea pe mesele românilor. Autoare a unor cărți de succes, vândute în mii de exemplare, promotoare a multor campanii de educație nutrițională, Mihaela Bilic și-a propus să le redea oamenilor încrederea în mâncare, arătând că sănătatea are gust! Prin intermediul numeroaselor emisiuni TV la care a fost invitată, precum și în cadrul conferințelor și seminarelor pentru publicul larg, sfaturile și recomandările ei au ajuns în multe case și au ajutat mulți români. Ca medic primar în specialitatea diabet și boli de nutriție, cu un masterat de psihonutriție la Paris, Mihaela Bilic ne îndeamnă să facem din mâncare un prieten și din alimentația sănătoasă și echilibrată un stil de viață!
„Am mâncat. O fi păcat” de dr. Mihaela Bilic poate fi rezervată în avans cu autograful autoarei pe curteaveche.ro: http://bit.ly/2IqLteW
Sapolsky: De ce nu fac zebrele ulcer?
Cei mai mulți dintre noi rămânem treji în timpul nopții nu din cauză că ne frământă răspunsul la întrebarea dacă avem lepră sau malarie. În schimb, bolile de care ne temem în prezent sunt boli provocate de acumularea lentă a unor vătămări. Când suntem afectați de stres, corpul nostru declanșează aceleași reacții fiziologice întâlnite și la animale, dar noi nu rezolvăm conflictul în aceeași modalitate—luptând sau rupând-o la fugă. Cu timpul însă, această reacție ne îmbolnăvește literalmente.
Ne bucurăm să publicăm pentru prima dată în limba română De ce nu fac zebrele ulcer? cartea de mare succes a renumitului profesor de biologie și neurologie de la Stanford, Robert Sapolsky. Ajunsă la cea de-a treia ediție, această lucrare de referință prezintă pe înțelesul tuturor modul în care societatea ne influențează nivelul de stres.
Combinând rezultatele cercetărilor cu o doză sănătoasă de umor agreabil și cu sfaturi practice, longseller-ul lui Sapolsky explică modul în care stresul prelungit provoacă diverse probleme de sănătate, cât de interconectate sunt mintea & corpul nostru și ne oferă o îndrumare esențială în ceea ce privește controlul reacțiilor noastre la stres.
Această carte face parte din Co-lecția de știință — o colecție dedicată celor mai interesante și importante idei științifice actuale, descoperiri și inovații din lumea de azi. Co-lecția de știință e susținută de Erste Asset Management.
Robert Sapolsky este profesor de biologie și neurologie la Stanford University și deținătorul distincției MacArthur Foundation Genius Grant. Este autorul mai multor lucrări de nonficțiune, printre care A Primate’s Memoir, The Trouble With Testosterone și Behave (ediția în limba română e în pregătire pentru publicare la finalul anului de față).