Știrile săptămânii: Editura Cartea Copiilor lanseaza “Dincolo de mare” de Taro Gomi; Vladimir Sorokin, cel mai controversat scriitor rus contemporan, a împlinit pe 7 august 62 de ani; Concurs de manuscrise: Împreună scriem povestea Ploieștiului!; Balena Albastră, un roman cu accente thriller, de Sebastian Lăzăroiu, la Editura Polirom.
Editura Cartea Copiilor lansează “Dincolo de mare”, prima carte tradusă în limba română a celebrului japonez Tarō Gomi
Editura Cartea Copiilor prezintă “Dincolo de mare”, una dintre cele mai cunoscute cărţi scrise şi ilustrate de Tarō Gomi. Gomi este un autor japonez cu o carieră impresionantă: a publicat peste 400 de cărți ilustrate, dintre care 50 de titluri au fost traduse în toată lumea.
“Dincolo de mare” aminteşte de inocenţa copilăriei, atunci când orizontul nu este deloc o limită, ci o provocare a imaginației. Un copil stă pe ţărm şi se întreabă ce poate fi dincolo de mare. Poate câmpii şi oraşe, poate parcuri de distracţii sau chiar animale fantastice. Unele întrebări sunt atât de simple și suntem atât de siguri că știm răspunsul încât par fără rost. Dar un copil nu ține cont, din fericire, de acest lucru şi se lasă fermecat de magia necunoscutului.
Acum în vârstă de 71 de ani, Tarō Gomi este foarte cunoscut în Japonia și datorită cântecelor și poeziilor pentru copii pe care le-a compus pentru diverse filme și spectacole de televiziune. Ca mulți mari artiști, Tarō Gomi reușește să ofere foarte mult folosindu-se de foarte puțin. Se inspiră de multe ori din lucrurile obișnuite pe care copiii le întâlnesc în lumea lor. Ilustrațiile sale se bazează mult pe sugestie, pe provocarea imaginației și depășirea clișeelor, iar textele, uneori adevărate poeme, mizează pe simplitate și emoție. Gomi a fost răsplătit în 1989 cu premiul pentru ilustrație la târgul de carte pentru copii de la Bologna.
“Dincolo de mare” este prima carte a lui Tarō Gomi tradusă în limba română. Cartea a fost publicată pentru prima dată în Japonia, în anul 1979. Prin această apariţie, editura Cartea Copiilor continuă seria de literatură japoneză pentru copii începută cu „O casă nouă pentru familia Șoricel“ de Kazuo Iwamura.
Cartea “Dincolo de mare” este recomandată copiilor între 2 şi 7 ani și este disponibilă pe site-ul editurii (www.carteacopiilor.ro) la prețul de 29 lei. La toate comenzile online realizate pe site, indiferent de valoare sau de cantitate, Cartea Copiilor oferă de fiecare dată o carte cadou. În această perioadă, cartea cadou este antologia „Poezii din copilărie”.
Vladimir Sorokin, cel mai controversat scriitor rus contemporan, a împlinit pe 7 august 62 de ani
Vladimir Sorokin, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori ruşi ai prezentului, a împlinit pe 7 august 62 de ani. Cele mai importante romane ale sale, Ziua opricinicului, Gheaţa, Kremlinul de zahăr şi Viscolul, au fost publicate la Curtea Veche Publishing.
Explorator al absurdului cotidian, Vladimir Sorokin şi-a luat în cele din urmă în serios nu doar rolul de scriitor, ci şi pe acela de cetăţean activ, aflat într-o permanentă căutare a unei revoluţii veritabile. Universul fantastic al cărţilor sale este bazat pe o necruţătoare satiră politică, opera sa fiind atât o dovadă a geniului său literar, cât şi un permanent act de curaj.
Artist plastic, autor de piese de teatru şi de scenarii de film, Sorokin s-a format ca scriitor în mijlocul artiştilor şi scriitorilor moscoviţi underground ai anilor ’80 şi, dincolo de scrierile sale, a ilustrat peste cincizeci de cărţi. Din 1977, anul în care a început să scrie proză, operele sale au circulat în samizdat până la căderea URSS-ului, fapt care nu l-a împiedicat însă să devină cunoscut în Occident încă înaintea prăbuşirii regimului sovietic.
Ziua opricinicului (volum apărut în 2008, într-o traducere de Mihail şi Alexandru Vakulovski), un roman precis, rece, calculat, descrie o Rusie proiectată în viitor, dar cu trimiteri caustice inconfundabile la realităţile Rusiei actuale. Monarhia a preluat frâiele puterii şi a declarat oficial că principiile sale călăuzitoare sunt autodeterminarea, ortodoxia şi tradiţia. Paşapoartele au fost deja de multă vreme arse în Piaţa Roşie şi toţi diplomaţii străini au fost expulzaţi. Ţara este încercuită de „Marele Zid“ rusesc şi izolată de restul lumi… O satiră politică acerbă, o antiutopie ce a dezlănţuit dezbateri şi polemici aprinse în cercurile literare şi politice din Rusia, dar şi în presa occidentală.
Gheaţa (volum apărut în 2006, în traducerea Denisei Fejes), primul său roman, este, aşa cum ne spune chiar Vladimir Sorokin, „o reacţie la dezamăgirea creatã de intelectualismul modern. Civilizaţia se năruie, oamenii se simt pierduţi şi — începând cu hrana şi sfârşind cu iubirea — devin biete produse ale tehnologiei. Ajungi sã duci dorul primitivismului, al necontaminãrii iniţiale. Romanul meu vorbeşte despre o sectã care întruneşte multe trãsãturi ale unei organizaţii totalitare, dar numai formal. Gheaţa nu vorbeşte despre totalitarism, ci despre cãutarea paradisului pierdut al sufletului.“
Kremlinul de zahăr (volum apărut în 2009, în traducerea Antoanetei Olteanu) este o distopie din care nu lipsesc nici satira, nici parodicul şi nici disponibilitatea nestăpânită a autorului pentru experiment stilistic şi creativitate la nivelul limbajului. Sorokin nu lucrează cu jumătăţi de măsură, obscenul şi grotescul fac, de asemenea, parte din arsenalul său, şarjând şi scuturând realităţile tulburi ale prezentului — fie ele camuflate sub straturi multiple de virtuoase procedee literare. În Kremlinul de zahăr, violenţa este fapt divers, cultura pare să se stingă de bunăvoie, iar elita şi, deopotrivă, poporul se bucură de libera circulaţie şi de răspândirea cocainei.
În Viscolul (volum apărut în 2012, în traducerea Antoanetei Olteanu), un medic de provincie îşi propune să ajungă cu orice preţ la datorie, în Dolgoe, unde o boală misterioasă transformă oamenii în zombi. Însoţit de cărăuşul Kozma, medicul trece printr-o adevărată aventură, cu puternice ecouri din Tolstoi, Gogol şi Kafka, marcată de popasuri şi de personajele dintre cele mai stranii — un morar înalt cât palma şi soţia sa voluptoasă, producătorii kazahi de narcotice, cadavrul uriaşului îngheţat şi omul său gigantic de zăpadă, cu un falus enorm. Această călătorie aparent banală este transformată astfel într-un traseu fantastic, infernal, în care nu doar viscolul dobândeşte proporţii gigantice, ci şi natura umană, care îi cade pradă.
Cele patru romane ale lui Vladimir Sorokin, care pot fi găsite pe site-ul Curtea Veche Publishing, s-au bucurat de un mare succes internaţional, fiind publicate de edituri de prestigiu şi traduse în peste zece limbi, de la franceză şi engleză, până la japoneză şi coreeană.
Concurs de manuscrise: Împreună scriem povestea Ploieștiului!
Încurajați de buna primire a primei cărți de amintiri și povești din Ploiești, Cât de frumos poate fi un oraș urât, dorim să continuăm proiectul de recuperare a memoriei orașului, astfel că vă invităm să vă alăturați celui de-al doilea volum al colecției Memento, publicat de AEDU.
Povești trăite sau auzite, ale Ploieștiului de ieri sau din trecutul mai îndepărtat, dorim ca pe cele mai frumoase să le împărtășim locuitorilor orașului lui Moș Ploaie, dar și celor curioși să afle cum arătau străzile sau clădirile de altădată și cum era viața ploieștenilor, ghidată de strigătelor negustorilor, de sirenele rafinăriilor, de orarele trenurilor sau de proiecțiile cinematografelor și orarul cofetăriilor.
Pentru mai multe detalii despre concurs, vă invităm să parcurgeți regulamentul concursului de manuscrise: http://dezvoltareurbana.org/regulamentul-concursului-de-manuscrise-impreuna-scriem-povestea-ploiestiului/
Manuscrisele se pot trimite la adresa contact@dezvoltareurbana.org până la data de 30 septembrie 2017.
Proiect al Asociației pentru Educație și Dezvoltare Urbană.
***
Asociația pentru Educație și Dezvoltare Urbană este o organizație nonguvernamentală înființată în 2013 a cărei activitate vizează comunitățile urbane, prin desfășurarea de proiecte educaționale și prin recuperarea, revalorificarea și consolidarea patrimoniului cultural urban.
Balena Albastră, un roman cu accente thriller, de Sebastian Lăzăroiu, la Polirom
Balena Albastră, roman semnat de Sebastian Lăzăroiu, a apărut recent la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Proză”. Carte disponibilă în librăriile din ţară şi pe www.polirom.ro, în curînd şi în variantă ebook.
În Balena Albastră răsturnările de situație abundă, iar adevărul are numeroase fețe, totul pe fondul unui joc de-a șoarecele și pisica în care nu se știe cine urmărește pe cine.
Aleksei Sokolov, agent rus, este trimis sub acoperire în înghețatul Oimiakon, la capătul Rusiei, pentru a-i lua urma lui Znaiușki, ideologul din spatele celebrului joc fatal Balena Albastră. Departe de familie, într-un loc izolat, în care temperatura nu depășește minus cincizeci de grade, Aleksei trebuie să se integreze în peisaj, să se amestece cu localnicii și să încerce să identifice persoane de interes care să-l conducă la cel mai căutat răufăcător al momentului. Drumul spre țintă este însă lung, cu așteptări apăsătoare, cu obstacole neprevăzute, cu alianțe neașteptate și dușmani ascunși, dar totodată un bun prilej de autodescoperire și reflecție.
Sebastian Lăzăroiu, născut la 20 martie 1970, în Comănești, Bacău. Este de profesie sociolog, autor de studii naționale și internaționale de sociologie și antropologie, publicate în reviste și cărți de specialitate în română, engleză, italiană, franceză; publicist pe teme de analiză politică în diverse periodice din România.