Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (6 – 12 iulie 2015)

de-la-zero-la-unu_1Știrile săptămânii: Co-fondatorul PayPal despre cum sa construiesti un start-up, la Editura Publica; Romanul Călătoarea deschide traducerea seriei Outlander, de Diana Gabaldon, la editura Nemira; O satira a sexului si a consumerismului: Beautiful You, de Chuck Palahniuk, la Editura Polirom; Există teatru și pe timp de vară-Teatrul În Culise declară deschisă stagiunea de vară; Seria Marile Texte ale Crestinismului – titluri noi in traducerea lui Cristian Badilita, la Editura Vremea; Nemira prezinta: 111 Bacovia mixat de Marius Chivu si performat de Silent Strike; #GIRLBOSS. Mai mult decat o carte | de Sophia Amoruso-Ed. Publica; Editura Litera transformă și în acest an parcurile din București în biblioteci în aer liber; „Lumea lui Gheorghe Craciun in cuvinte si imagini” la Libraria Pavesiana; „O forma de tinerete. 1956-⁠1962. Anii ⁠contrarevoluţionari”, de Radu Surdulescu, la Editura Vremea.

Co-fondatorul PayPal despre cum sa construiesti un start-up

Fiecare moment în afaceri are loc o singură dată. Următorul Bill Gates nu va dezvolta un sistem de operare. Următorii Larry Page și Sergey Brin nu vor face un motor de căutare. Iar următorul Mark Zuckerberg nu va crea o rețea de socializare. Dacă îi copiezi, înseamnă că nu ai învățat nimic de la ei.

Desigur, este mai ușor să copiezi un model decât să faci ceva nou. Când facem ceea ce știm deja, ducem lumea de la unu la n, completând-o cu ceva deja cunoscut. Dar, de fiecare dată când creăm ceva nou, facem pasul de la zero la unu. Actul creației este singular, la fel ca momentul creației, iar rezultatul este ceva proaspăt și ciudat.

Cartea De la zero la unu este despre cum să pui bazele unor companii care creează lucruri noi. Este despre întrebările pe care trebuie să le pui și la care să răspunzi pentru a reuși în afacerea construirii de lucruri noi. Pentru că asta trebuie să facă un startup: să pună la îndoială ideile primite de-a gata și să regândească afacerea de la zero.

Peter Thiel este antreprenor și investitor. A fondat PayPal în 1998, a deținut funcția de director executiv și a listat-o la bursă în 2002, definind o nouă eră a comerțului online sigur și rapid. În 2004 a făcut prima investiție externă în Facebook, fiind și acum unul dintre manageri. A oferit finanțare inițială pentru LinkedIn, Yelp și zeci de alte startupuri în tehnologie. Este partener în Founders Fund, o firmă de investiții din Silicon Valley care a finanțat companii precum SpaceX sau Airbnb.

Puteți comanda De la zero la unu de Blake Masters si Peter Thiel cu o reducere de 5%, la prețul de 39 lei, aici.

diana-gabaldon-calatoarea-l-1024px_1Romanul Călătoarea deschide traducerea seriei Outlander, de Diana Gabaldon, la editura Nemira

Editura Nemira începe publicarea traducerii în limba română a seriei Outlander, de Diana Gabaldon, cu romanul Călătoarea – prima parte a poveştii fascinante care stă la baza unui serial american de mare succes în toată lumea.

După mărturisirea scriitoarei aflate la debut, care era departe de a bănui succesul ce va urma, cartea a rezultat, după o documentare „de modă veche”, din interesul pentru călătoria în timp şi pentru universul scoţian. Romanul a cucerit imediat publicul şi au urmat încă şapte proze în aceeaşi serie, toate bestselleruri New York Times: Dragonfly in Amber, Voyager, Drums of Autumn, The Fiery Cross, A Breath of Snow and Ashes, An Echo in the Bone, Written in My Own Heart’s Blood.

Seria a fost publicata în 26 de ţări si a inspirat, începând cu anul 2014, serialul de televiziune produs de Starz. Fiecare episod din primul sezon a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori.

Anul 1945. Claire Randall, fostă soră medicală, se întoarce din război şi pleacă cu soţul într-o a doua lună de miere. Dar o stâncă magică descoperită într-un loc misterios o transformă într-o călătoare în timp, care se trezeşte brusc într-o Scoţie măcinată de luptă, în Anul Domnului… 1743. Azvârlită într-un alt secol de forţe pe care nu le înţelege, protagonista trebuie să înfrunte conspiraţii şi primejdii care îi ameninţă viaţa… şi îi pun la încercare inima. Destinul i-l scoate în cale pe tânărul războinic James Frazer şi Claire trebuie să aleagă între fidelitate şi dorinţă, între doi bărbaţi, între două vieţi.

„O carte captivantă şi emoţionantă… care evocă impresionant ţinutul şi legendele Scoţiei.” Publishers Weekly

„Gabaldon nu doar că stăpâneşte arta detaliului, ci are şi talentul de a crea personaje memorabile sau a scrie incredibile scene de sex.” Locus

„O carte foarte palpitantă…. aventuri extraordinare, romantism, sex… o lectură perfect pentru cei care vor să evadeze.” San Francisco Chronicle

DIANA GABALDON s-a născut pe 11 ianuarie 1952 în Arizona, unde locuieşte şi astăzi, împreună cu familia. A studiat zoologia la Northern Arizona University şi biologia marină la University of California, San Diego, şi are un doctorat în ecologie. A fost profesor universitar inainte de a se dedica în întregime literaturii. În anul 1991 a debutat cu romanul Călătoarea (recompensat, printre altele, cu Romance Writers of America’s RITA Award), primul volum din seria Outlander, concepută iniţial ca trilogie.  Printre celelalte scrieri ale autoarei se numara seria Lord John, precum si povestiri aparut in antologii si volume colective.

beautiful youO satira a sexului si a consumerismului: Beautiful You, de Chuck Palahniuk

Beautiful You, cel mai recent roman al lui Chuck Palahniuk, a apărut de curînd în colecția „Biblioteca Polirom”, în traducerea Mihaelei Negrilă. Chuck Palahniuk este autorul unui clasic al literaturii underground, Fight Club, roman ecranizat de regizorul David Fincher în 1999, cu Edward Norton, Brad Pitt şi Helena Bonham Carter în rolurile principale.

Penny Harrigan este provinciala venită în marele oraş împinsă de visurile sale încă şi mai mari: e stagiară şi, în general, fată bună la toate într-o firmă de avocatură din New York. Între drumurile după cafelele şefilor, visează să treacă examenul de intrare în barou. Viaţa ei se schimbă însă cînd îl întîlneşte pe miliardarul Linus Maxwell, fost iubit al unora dintre cele mai frumoase femei din lume, care acum e fericit să-şi petreacă tot timpul ducînd-o pe ea pe cele mai înalte culmi ale plăcerii. Ceva nu e însă în regulă: Max ia tot timpul notiţe în pat, căci, după cum urmează să afle Penny, ea este cobaiul pentru construirea unei linii de jucării sexuale pentru femei. Acestea sînt atît de puternice şi de eficiente, încît milioane de femei se calcă în picioare la cozile din magazine, apoi se închid în cameră cu noii lor prieteni cu baterie şi refuză să mai iasă. Totul e parte dintr-un plan sinistru al lui Maxwell, pe care numai Penny îl mai poate opri. Dar cum anume o va face?

„Tot ce se petrece în Beautiful You, ultimul roman al lui Chuck Palahniuk, are legătură cu sexul, ale cărui reprezentări depăşesc orice limită, cam tot ce ar fi trebuit să fie 50 Shades of Grey, dar n-a fost… Totul e desacralizat, ars pe rug, de la cultura pop la celebrităţile contemporane.” (USA Today)

„Chuck Palahniuk ne propune prin romanul său un discurs satiric, o Lysistrată reinterpretată, o poveste despre care cititorii vor vorbi mult timp.” (San Francisco Chronicle)  

Beautiful You este o satiră a sexului şi a consumerismului… Fantezia lui Palahniuk se află în momentul ei de aur în acest roman burlesc.” (Publishers Weekly)

Roman apărut şi în ediţie digitală.

Charles Michael „Chuck” Palahniuk s-a născut în 1962 şi a copilărit în Burbank, Washington. A studiat jurnalismul la Universitatea din Oregon şi după absolvire, în 1986, s-a stabilit în Portland, unde a schimbat diverse slujbe înainte de a se dedica în întregime scrisului. Deşi primele cărţi i-au fost refuzate de editori, care le considerau prea riscante din cauza atmosferei lor sumbre, după publicarea romanului Fight Club (1996) cariera literară a scriitorului şi-a schimbat definitiv cursul. Considerat unul dintre cele mai originale şi mai provocatoare romane din ultimul deceniu al secolului XX, Fight Club a fost ecranizat de regizorul David Fincher în 1999. Filmul său – cu Edward Norton, Brad Pitt şi Helena Bonham Carter în rolurile principale – s-a bucurat de un succes fulminant, fiind distins cu numeroase premii. În 1999 au apărut romanele Supravieţuitor şi Monştri invizibili, urmate în 2001 de Sufocare, a cărui ecranizare a obţinut premiul special al juriului la Festivalul de Film Sundance.

La Editura Polirom au fost publicate pînă în prezent: Fight Club (2004, 2012), Jurnal (2006, 2014), Bîntuiţii (2007, 2014), Cîntec de leagăn (2007), Monştri invizibili (2008), Sufocare (2009), Rant (2009), Supravieţuitor (2009), Pygmy (2011), Snuff (2012), Blestemaţi (2012), Apocalipsa (2013).

Colecția „Biblioteca Polirom” numără pînă în prezent peste 1000 de titluri și este coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu.

1483988_673990549289000_1123696439_oExistă teatru și pe timp de vară-Teatrul În Culise declară deschisă stagiunea de vară

Teatrul În Culise nu își ia vacanță! Începând cu 6 iulie, iubitorii de teatru sunt invitați să descopere atmosfera de poveste din incinta clubului La Scena – Calea Călărașilor nr. 55, pentru a se delecta cu cele mai bune producții În Culise.

De câțiva ani, Teatrul În Culise încalcă o regulă generală a teatrelor și nu își ia vacanță pe timpul verii, ci continuă să le ofere bucureștenilor posibilitatea de a se bucura de spectacole de teatru. Alegând un loc încărcat de poezia vieții de artist, stagiunea de vară În Culise se va desfășura în atmosfera relaxantă din ”La Scena”, o casă cu terasă în care veți regăsi farmecul localurilor din Bucureștii de-altădată. Foarte aproape de Piața Unirii, La Scena se situează la intersecția Calea Călărașilor cu strada Mântuleasa.

Fiind un fel de concediu pentru creier, în programul lejer din această vară sunt incluse titluri care promit să-ți facă serile frumoase prin umor de calitate și subiecte de actualitate, transformând fiecare ieșire în oraș într-o experiență memorabilă prin spectacolele: Imaginează-ți că ești Dumnezeu, Scrisori către Rita: The Show, Clinica Sinucigașilor, Proștii sub clar de lună, Cum se duce totul dracu’, Ghengbeng, Să nu mă uiți sau Diamante și Narcotice. În plus, stagiunea de vară În Culise oferă spectatorilor și seri de stand up comedy susținute de Mincu, Maria, Florin, Banciu și invitații lor sau seri cu intrare liberă, la spectacolele cursurilor de actorie Teen Media Academy: Povești despre tine, Audiția, Just about love sau Supermarket love.

Există teatru și pe timp de vară pentru că În Culise declară deschisă stagiunea de vară din La Scena (Calea Călărași nr. 55). Rezervarile se fac la 0735 026 762, iar programul poate fi gasit pe www.inculise.ro.

Evanghelia dupa IoanSeria Marile Texte ale Crestinismului – titluri noi in traducerea lui Cristian Badilita

Va prezentam cele mai recente aparitii in colectia FID – Fapte, Idei, Documente a Editurii Vremea, seria Marile Texte ale Crestinismului, carti esentiale pentru orice iubitor de cultură, carti de capatai pentru orice crestin:

Evanghelia dupa Ioan
Introduceri, traducere, comentariu si note patristice de Cristian Badilita
Editie bilingva
Editia a II-a

Prin anvergura si profesionalism, traducerea comentata a Noului Testament propusa de Cristian Badilita, specialist al crestinismului timpuriu, este o realizare unica in peisajul teologic si cultural romanesc. S-a urmat cu fidelitate editia stabilita de Nestle-Aland, adusa la zi de cei mai reputati savanti internationali. Traducerea imbina criteriul fidelitatii cu eleganta stilistica. Textul original poate fi consultat „in oglinda”. Amplul comentariu discuta variantele de manuscrise, oferind, de asemenea, toate informatiile necesare de ordin filologic, istoric si teologic. El nu inhiba, ci lamureste; nu sperie ci stimuleaza. O sectiune speciala este dedicata comentariilor Parintilor Bisericii, punti de legatura intre autorii textelor Noului Testament, pe de o parte, si exegeza, liturghie, spiritualitate, pe de alta parte.

„Evanghelia dupa Ioan a fost numita, inca din Antichitate, «evanghelia spirituala».
Ea propune o «hristologie inalta» si reprezinta una din cartile cele mai iubite in lumea ortodoxa.”

Cristian Badilita

PatericulPatericul sau Apoftegmele Parintilor din pustiu
Traducere, introducere, prezentari si postfata de Cristian Badilita
Editia a V-a revăzută si adaugita

Patericul, o lucrare fundamentala oferita cititorilor intr-o versiune riguroasa, stiintific stabilita, cu studii si introduceri biografice.

„O carte este importanta in masura in care ne pregateste pentru moarte; Patericul este in acelasi timp un manual de dezvatare a lucrurilor nesemnificative, a fleacurilor, a dogmatismului uscat, care inchircesc sufletul si fac aerul din jurul nostru irespirabil. Dar mai presus de toate, Patericul este un minunat insotitor al sufletului catre moarte. Curajul, bunatatea, delicatetea, iubirea si smerenia personajelor din Pateric fac din ele mai mult decit niste simple modele ascetice, mai mult decit niste campioni maniaci ai postului si rugaciunii. Cu ei, de fapt, o imensa armata de cavaleri desavirsiti reinvie pentru o clipa, din faldurile blonde ale pustiului, pentru a ne reaminti ca Dumnezeu ne-a facut, pe toti, la origine, oameni cu «aripi de foc», dupa chipul si asemanarea Sa.”

Cristian Badilita

Volumele pot fi comandate pe site-ul editurii:
http://edituravremea.ro/evanghelia-dupa-ioan
http://edituravremea.ro/patericul-sau-apoftegmele-parintilor-din-pustiu

Nemira prezinta: 111 Bacovia mixat de Marius Chivu si performat de Silent Strike

Miercuri, 15 iulie, de la ora 19.00, vi-l prezentăm pe George Bacovia aşa cum nu vi l-aţi imaginat vreodată: mixat de Marius Chivu în antologia 111 cele mai frumoase poezii, apărută la editura Nemira şi performat de Silent Strike pe ritmuri electro.

Totul se petrece în cel mai trendy spaţiu nou din centrul Bucureştiului: M60, pe strada Mendeleev, nr. 2.

„Poezia şi omul Bacovia sunt, paradoxal, prea puţin necunoscuţi. Cu toţii am citit  Plumb şi Lacustră în şcoală (unde ni s-a mai spus că era bolnav), am învăţat că poezia lui e simbolistă, am aflat ce-i aia nihilo-melancolie, poate chiar ştim că versul îi aparţine, dar cei mai mulţi dintre noi nu l-am citit cu adevărat, iar despre viaţa lui nu cunoaştem mare lucru. Antologia de faţă este începutul unei frumoase prietenii cu Bacovia.” Marius Chivu

afis111
MARIUS CHIVU este prozator, cronicar literar şi traducător. A debutat cu volumul de poezie Vîntureasa de plastic. A publicat: volumul de povestiri Sfîrşit de sezon (2014), cartea de interviuri Ce-a vrut să spună autorul (2013), jurnalul de călătorie Trei săptămâni în Himalaya ( 2012), a iniţiat şi coordonat antologia Best of. Proza scurtă a anilor 2000 ( 2013) şi volumul colectiv Primul meu porno (2011). Din 2005 este redactor-editor la Dilema veche, unde ţine cronica literară, şi editorialist al revistei ELLE.

SILENT STRIKE este un compozitor de muzică electronică, născut în oraşul Bacău în 1982. Invitat la nenumărate festivaluri din ţară şi din străinătate, a cântat totodată în deschiderea unor nume mari precum Faithless, Amon Tobin, Bonobo, Jazzanova sau Dj Food. Până acum a lansat 5 LP-uri şi 6 EP-uri. Albumul său de debut, Silent Strike, îi are ca invitaţi pe Ada Milea, Maria Radu, Vlaicu Golcea, Electric Brother. Cel mai nou E.P. intitulat Quasar s-a lansat în luna mai şi conţine colaborări cu Lucian Ban, Makunouchi Bento şi Muse Quartet.

Girlboss#GIRLBOSS. Mai mult decat o carte | de Sophia Amoruso

O #GIRLBOSS este stăpână pe propria viață. Obține ce vrea pentru că muncește pentru asta. Este o luptătoare. Prețuiește onestitatea mai mult decât perfecțiunea. Pune întrebări. Își ia viața în serios, dar nu se ia pe sine însăși prea în serios.

Cartea #GIRLBOSS dovedește că succesul este strâns legat de încrederea în instinctele noastre, fiind plină de îndemnuri brute pentru trezirea la realitate, de observații oneste și pătrunzătoare despre atitudinea noastră față de muncă, bani, educație, creativitate, stil și presiuni sociale.

Sophia Amoruso, fondatoarea Nasty Gal, nu e un CEO tipic. Adolescenta anarhistă a început prin a vinde haine vintage pe eBay, pentru a supraviețui. Opt ani mai târziu, a fondat din investiții proprii Nasty Gal, o companie care vinde online haine cu amănuntul și care valorează acum mai mult de 100 de milioane de dolari și are mai bine de 350 de angajați.

„Nu renunța­ niciodată la apetitul tău de a urmări noi idei, noi experiențe și noi aventuri. Judecăâ€te după cea mai bună formă a ta și vei realiza mai mult decât țiâ€ai putut imagina vreodată. Viața nu stă în loc pentru nimeni, așadar, continuă să te miști. Și, odată ce ai descoperit succesul, nu te opri.” – Sophia Amoruso

Puteți comanda #GIRLBOSS de Sophia Amoruso cu o reducere de 5%, la prețul de 37,05 lei, aici.

ParculDeCarte2015_banner-720x960pxEditura Litera transformă și în acest an parcurile din București în biblioteci în aer liber

Începând din 13 iulie, până la finalul lunii august, Editura Litera transformă, ca și anul trecut, parcurile și locurile publice din București în biblioteci în aer liber.

După ce în 2014 cărțile Litera au fost citite de sute de oameni care au avut drum în parcurile Cișmigiu, Tineretului și Piața Sfântul Anton din Centrul Vechi, proiectul a luat amploare, astfel încât cititori din alte orașe ale țării ne-au invitat să deschidem biblioteci în parcurile din orașul lor: Brașov, Făgăraș, Constanța.

Anul acesta Litera oferă tuturor împătimiților de lectură posibilitatea de a citi și de a răsfoi peste 100 de titluri din oferta editorială prin intermediul bibliotecilor din Parcul Circului de Stat, Parcul Tineretului, Piața Ovidiu din Constanța. În același timp, ne alăturăm proiectelor culturale din Piața Revoluției (Kulturama) și Parcul Cișmigiu (Copacul cu cărți), unde cititorii pot, de asemenea, să răsfoiască volumele Litera și Litera Mică.

În fiecare parc vor fi amenajate biblioteci de unde cititorii pot împrumuta, pe parcursul unei zile, orice carte își doresc. Ne dorim să încurajăm lectura de vacanță, relaxantă, în aer liber, la umbră. Volumele pe care le veți regăsi în biblioteci fac parte din colecțiile consacrate ale Editurii Litera: Bestseller, Premium, Clasici moderni, Thriller, Nobel, seria de autor Alice Munro, câștigătoarea premiului Nobel pentru Literatură în anul 2013, Sănătate și nutriție, Disney, Biblioteca pentru toți copiii.

Mai multe detalii despre biblioteci (program, regulament) puteți găsi aici: http://www.litera.ro/blog/transformam-parcurile-din-bucuresti-in-biblioteci-in-aer-liber/

Editura Litera te invită la biblioteca în aer liber!

Afis Gheorghe Craciun-H848„Lumea lui Gheorghe Craciun in cuvinte si imagini” la Libraria Pavesiana

Luni, 13 iulie, ora 18.00, la Librăria Pavesiana din București (Strada Boteanu nr. 5), va avea loc o dezbatere pornind de la literatura și grafica unuia dintre cei mai importanți scriitori români contemporani: Gheorghe Crăciun.

Evenimentul este prilejuit de lansarea Serie de autor Gheorghe Crăciun, unul dintre cele mai prestigioase proiecte editorial Cartea Românească – serie care a debutat cu volumele Acte originale/Copii legalizate și Mecanica fluidului – , dar si de vernisarea expoziției de grafică „15 desene originale ale scriitorului Gheorghe Crăciun”, expoziție ce va putea fi vizitată pînă la data de 1 septembrie 2015.

Participă: Gabriela Adameșteanu, Carmen Mușat, Mara Chirițescu, Oana Crăciun

Seria de autor dedicată scriitorului Gheorghe Crăciun apare sub îngrijirea criticului literar Carmen Muşat şi a fiicei autorului, Oana Crăciun. Aceasta reunește atît lucrări de proză, eseistică, publicistică, teorie și critică literară deja consacrate, cît și volume inedite, rămase în manuscris în arhiva sa.

Acte originale/Copii legalizate (variaţiuni la o temă în contralumină), publicat în 1982, la Editura Cartea Românească, poate fi considerat o uvertură pentru întreaga operă a lui Gheorghe Crăciun, un volum în care autorul polemizează cu o întreagă tradiţie realistă, de care se delimitează programatic.” (Carmen Muşat)

Mecanica fluidului, cu structura ei mixtă, în care se topesc experimentul, jurnalul, povestirea scurtă, fotografia şi desenul în peniţă este una dintre cele mai fidele oglinzi ale creatorului său, o carte-obiect, în care imaginea şi textul „se-ngînă şi-şi răspund”, construind acea lume visată de Crăciun, „în care fotografia să dea mîna textului, înlocuindu-l acolo unde acesta este neputincios să exprime sensul dorit, ducînd povestirea sau descrierea mai departe”. (Carmen Muşat)

Acestora li se vor adăuga romanele Compunere cu paralele inegaleFrumoasa fără corp și Pupa russa, o ediție revizuită a volumelor de publicistică Cu garda deschisă și Reducerea la scară, cărțile de eseuri deja publicate În căutarea referinței și Teatru de operațiuni, precum și alte lucrări inedite (Lentila sfericăOperații pe cărți deschiseMono-stereo).

Vor fi incluse în seria de autor lucrările sale de teorie și critică literară Aisbergul poeziei moderne, „una dintre cele mai solide şi înnoitoare cărți scrise la noi în ultimele decenii”, în opinia criticului și teoreticianului literar Mircea Martin și Doi într-o carte (fără a-l mai socoti pe autorul ei). Fragmente cu Radu Petrescu şi Mircea Nedelciu. Seria va fi completată de Trupul știe mai mult. Fals jurnal la Pupa russa (1993-2000), de volume de poezie şi proză inedite, precum și de corespondența și interviurile lui Gheorghe Crăciun.

Fiecare volum conţine o prefaţă semnată de Carmen Muşat, o notă biobibliografică extinsă, un dosar critic pentru opera antumă şi documente inedite din Arhiva Crăciun.

GHEORGHE CRĂCIUN (1950-2007), prozator, eseist, publicist, teoretician și critic literar este unul dintre cei mai importanți scriitori români contemporani.

A publicat romane – Acte originale/Copii legalizate (1982), Compunere cu paralele inegale (1988), apărut și în limba franceză,Composition aux parallèles inégales (2001), Frumoasa fără corp (1993, 2007), Mecanica fluidului (2003), Pupa russa (2004) –, volume de eseuri, publicistică, de teorie şi critică literară, precum şi Falsul jurnal la Pupa russaTrupul știe mai mult (1993-2000)(2006). Este prezent în numeroase antologii de proză, precum Desant ’83 (1983), Competiţia continuă. Generaţia ’80 în texte teoretice (1994, 1999), Generaţia ’80 în proza scurtă (1994), The Phantom Church and Other Stories from Romania (1996), Romanian Fiction of the ’80s and ’90s (1999), Literatura română postbelică între impostură și adevăr (2000), Tizenegy. Kortárs román prózaíró (2005), Top 22. Teil II. The Only Way Is Up… (2005), Les Belles Étrangères. Douze écrivains roumain (2005), Plural [26:2 2005]. Eromania (2005).

A primit, între altele, Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România (1983), Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (1995, 2003), premiul ASPRO pentru cea mai bună carte de critică a anului (1997, 2002).

De acelaşi autor la Polirom: Femei albastre (2013).

O forma de tinerete„O forma de tinerete. 1956-⁠1962. Anii ⁠contrarevoluţionari”, de Radu Surdulescu

Vă prezentăm cea mai recentă apariţie în colecţia FID – Fapte, Idei, Documente a Editurii Vremea, o lucrare surprinzând mişcarea studenţească din 1956 şi anii de recluziune şi domiciliu obligatoriu care au urmat pentru autorul acestor memorii şi pentru colegii săi:

Radu Surdulescu
O formă de tinereţe. 1956-⁠1962.
Anii ⁠contrarevoluţionari

Lunile octombrie şi noiembrie 1956 au însemnat momente de răscruce pentru români şi pentru est-europeni în general, zguduiţi cu toţii de izbucnirea anti-comunistă a populaţiei din Ungaria, începută cu o demonstraţie a studenţilor din Budapesta.  S-a născut şi la noi, mai ales în rândul tinerilor, un val uriaş de simpatie faţă de revoluţionarii maghiari: adversităţile trecutului fuseseră date uitării, căci în acei ani aveam un duşman comun − pe sovietici şi comunismul lor imperialist. Pentru mulţi români atmosfera de solidaritate a acelor momente este probabil greu de înţeles astăzi, când politicile extremiste au creat din nou o stare de tensiune între cele două naţiuni.

Ascultam înfriguraţi la radio ştirile despre evenimentele din ţara vecină – pe unde scurte, în toate limbile… În Piaţa N. Bălcescu (astăzi „Universităţii”), o mare mulţime de oameni le smulgea din mână vânzătorilor de ziare Informaţia Bucureştiului, cu ultimele ştiri de la Budapesta. La cei 18 ani ai mei trăiam cu încordare emoţia enormă a unui uragan istoric, a solidarităţii populare, stăpânit de speranţa că lucrurile nu se pot opri aici, că până la urmă dictaturile întunecate din ţările noastre se vor prăbuşi. Am sperat într-o minune încă două zile, m-am dus la manifestaţia studenţească ce nu s-a mai putut desfăşura, am scris împreună cu trei colegi manifeste care nu s-au mai putut răspândi, iar pe 6 noiembrie a urmat duşul rece al arestării, cizma aplicată brutal pe grumaz de haidamacii lui Alexandru Drăghici, ministrul Securităţii.

Radu Surdulescu

Radu Surdulescu este profesor dr. consultant la Universitatea din Bucureşti, Departamentul de Engleză. A publicat, în volum sau reviste de specialitate, numeroase lucrări în domeniile studiilor literare şi culturale, manuale, recenzii, traduceri literare din şi în limba engleză.

Volumul poate fi comandat pe site-ul editurii:
http://edituravremea.ro/o-forma-de-tinerete.-1956–-1962.-anii–-contrarevolu–ionari

Articole similare

Câteva știri din lumea filmului românesc (17 – 23 august 2015)

Jovi Ene

Comedia romantică „Bună! Ce faci?”, din 4 martie în cinematografe

Jovi Ene

Câteva știri din lumea filmului românesc (18 – 24 martie 2019)

Carmen Florea

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult