Știrile săptămânii: Bogdan Suceavă despre Avalon. Secretele emigranţilor fericiţi la București, Cluj, Iași și Paris; Laura Laurențiu și Curtea Veche Publishing pregătesc o carte de reţete ce va uni familia la masă – „Duminica la prânz”; O istorie mare a tuturor lucrurilor: Povestea originilor, Editura Publica; Începe a IV-a ediție NARATIV – Festivalul de lectură pentru copii unde cititul e o plăcere; Editura Arthur în 10 ani: peste 600 de cărți, peste 200 de autori străini, 20 de autori români, 63 de ilustratori, 18 colecții; Noutăți Editura Vellant; Ivan Stankov în dialog cu Mircea Cărtărescu și Lidia Bodea despre volumul de povestiri ‘Amintiri despre apă. Re minor”; 5 ani teleleu & Zilele Superscrieri; Lansare de carte: „Dimitrie Cantemir – Teoretician si compozitor de muzică turcă” de Eugenia Popescu-Judetz, Curtea Veche Publishing; Noaptea dintre lumi sau fantastica aventură a unei adolescente călăuzite de o ființă misterioasă, Editura Nemira; Sărbătoarea Ştiinţei 2018 – Stop ideilor preconcepute.
Bogdan Suceavă despre Avalon. Secretele emigranţilor fericiţi la București, Cluj, Iași și Paris
În perioada 11-17 noiembrie 2018, Bogdan Suceavă va susține un turneu de promovare dedicat celui mai recent roman al său, Avalon. Secretele emigranţilor fericiţi, apărut în colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom, și în format digital.
Astfel, autorul își va întîlni cititorii din București, Cluj, Iași și Paris, conform programului de evenimente de mai jos.
Bogdan Suceavă despre Avalon. Secretele emigranților fericiți
BUCUREȘTI
- Duminică, 11 noiembrie, ora 17.00, Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Elisabeta nr. 38)
Invitați: Ioana Rădulescu, Bianca Rusu, Mădălina Șerban (eleve ale Colegiului Național „Gheorghe Șincai” din București), Florin Iaru
- Sîmbătă, 17 noiembrie, ora 16.00, în cadrul Tîrgului Internațional de Carte Gaudeamus, ediția 2018
Lansare de carte & ședință de autografe
Va vorbi, alături de autor: Paul Cernat
Va modera: Adrian Botez
CLUJ
- Luni, 12 noiembrie, ora 12:00: Întîlnire cu elevii Colegiului „Emil Racoviță”, Cluj-Napoca
Moderează: Monica Columban, Maria Rițiu
- ora 18.00: Book Corner Librarium (Bdul Eroilor nr. 15)
Invitați: Maria Chiorean, Mihnea Bâlici (studenți la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca), Doru Pop
Moderator: Valentin Derevlean
IAȘI
- Marți, 13 noiembrie, ora 17.00, Librăria „Orest Tafrali” (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, corp A, parter)
Invitați: Ioana Hrib, Catinca Zamfir (eleve ale Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Iași)
Moderator: Bogdan Crețu
- Miercuri, 14 noiembrie, ora 14:30, la Clubul de lectură „Alecart”, Amfiteatrul Centrului de Limbi Moderne și Integrare Culturală, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Iași
Vor vorbi, alături de autor: Viviana Gheorghian, Andrada Strugaru, Raisa Manolescu
Moderează: prof. Nicoleta Munteanu
PARIS
• Luni 19 noiembrie, ora 18:00, Sala de conferinţe a ICR Paris (1 rue de l’Exposition, 75007 Paris)
Conferință pe tema Un mystère médiéval: le concept de curvitas de Nicole Oresme
Prezentare: Doina Marian
Moderare: Iulia Badea-Gueritée
- Marți 20 noiembrie, ora 10:30, INALCO (Sala 4.04): Întîlnire cu studenții de la INALCO (Institut National des Langues et Civilisations Orientales), alături de Cécile Folschweiller, Irina Gridan, Ina Delaunay-Ciodaru
În august 1996, un tînăr matematician român aşteaptă pe aeroportul din Otopeni să înceapă lunga călătorie spre o nouă viaţă. A fost admis la doctorat la Michigan State University, unde urmează să lucreze cu unul dintre cei mai buni geometri din lume, după care se va întoarce în România şi va încerca să profite de avantajul experienţei sale. Acesta e planul, dar, cum se întîmplă de multe ori, viaţa lui îşi va schimba cursul pe nesimţite. Urmează examene ce par imposibile, zile şi nopţi de studiu, prea multă cafea, adaptarea la o altfel de societate, interacţiunea cu românii şi străinii din campus, dar şi un punct de cotitură privind viitorul, odată cu naşterea primului copil în America. Cum dorul de casă este eclipsat de dorinţa de a-i oferi celui mic o viaţă bună, tînărul se îndreaptă spre cel mai dificil examen dintre toate: candidaturile la sute de universităţi din SUA şi Canada, care necesită nervi de oţel şi credinţa neclintită că în cele din urmă îţi vei găsi postul potrivit şi un nou loc căruia să-i spui acasă. Romanul Avalon. Secretele emigranţilor fericiţi, cu o puternică tentă autobiografică, este un ghid de supravieţuire în mediul universitar american, o carte care ne învaţă că, dacă ai o bază academică solidă, un munte de pasiune pentru ceea ce faci şi un strop de optimism, poţi realiza orice ţi-ai propus.
Bogdan Suceavă s-a născut pe 27 septembrie 1969 la Curtea de Argeş. Studii în matematică la Universitatea din Bucureşti şi la Michigan State University. În prezent, profesor în Departamentul de Matematică de la California State University, Fullerton, SUA. Autor al volumelor de proză: Teama de amurg (1990); Sub semnul Orionului (1992); Imperiul generalilor tîrzii şi alte istorii (2002, 2003); Bunicul s-a întors la franceză, istorii (2003, 2008); Venea din timpul diez (2004, 2010, 2014); Miruna, o poveste (2007, 2008, 2017); Distanţe, demoni, aventuri (2007); Vincent nemuritorul (2008); Noaptea cînd cineva a murit pentru tine (2010); Memorii din biblioteca ideală (2013); Scrisori de la Polul Est (2015); Republica (2016); Istoria lacunelor. Despre manuscrise pierdute (2017). Distincţii literare: Premiul I Nemira, în 1993, pentru nuvela Imperiul generalilor tîrzii; Premiul CopyRo, în 2002, pentru volumul Imperiul generalilor tîrzii şi alte istorii; Premiul pentru Proză al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti pentru Miruna, o poveste; Premiul I al Reţelei literare pentru Noaptea cînd cineva a murit pentru tine.
Laura Laurențiu și Curtea Veche Publishing pregătesc o carte de reţete ce va uni familia la masă – „Duminica la prânz”
Laura Laurențiu, cunoscută pentru blogul culinar retetecalamama.ro, devenit lauralaurentiu.ro, pregătește un volum de rețete ce se diferențiază nu doar prin tehnicile moderne și ușor de aplicat în orice bucătărie ci și prin coagularea rețetelor în simple dar creative meniuri de prânz pentru întreaga familie. „Duminica la prânz”, în curs de apariție la Curtea Veche Publishing, este o pledoarie pentru masa împreună măcar o dată pe săptămână, conţine 68 de reţete creative, cu specific variat, așezate în 320 de pagini delicioase. Cartea este disponibilă pentru precomandă cu autograful autoarei până pe 15 noiembrie, exclusiv pe curteaveche.ro.
Alături de multe alte surprize, Curtea Veche Publishing a pregătit o întâlnire cu autoarea în cadrul Târgului Internațional de Carte Gaudeamus, pe 17 noiembrie, începând cu ora 16:30.
Mâncarea, dincolo de rolul de a fi un combustibil al vieții, reprezintă și artă. Arta de a aduce împreună oamenii dragi și de a-i așeza la aceeași masă, nerăbdători să povestească și arta de a combina aromele în așa fel încât putem comunica prin gust și preparat, aducând experiențe noi pofticioșilor. Această carte își propune să încetinească ritmul alert al vieții cititorilor și a-i face să se așeze comod, pentru a asculta secretul – acela de a investi timp într-un prânz ce va aduce la masă toată familia. Cu toții merităm să simțim bucuria mesei liniștite în familie și să ne bucurăm de aceasta ca și cum ar fi o sărbătoare. Programul aglomerat, orele petrecute în fața calculatorului, traficul și mâncarea înfulecată în grabă te fac să uiți de adevărata valoare și de rolul social pe care mâncarea îl poate avea, aducând familia și în general oamenii împreună.
„Duminica la prânz” este o carte inspirată de locurile, oamenii și bucuriile culinare pe care Laura Laurențiu le-a experimentat în câteva zeci de ani de bucătărit. Cu pură pasiune pentru tot ceea ce înseamnă gastronomie, cu dragoste și atașament pentru rădăcinile ei, bine ancorate în bucătăria bănățeană, autoarea noastră a continuat prin înlăturarea tuturor tiparelor și barierelor legate de gătit, condimentând preparatele din bucătăria tradițională cu un strop de savoare internațională. În prezent, vocea Laurei Laurențiu poate fi auzită pe lauralaurentiu.ro, care este unul dintre cele mai citite bloguri culinare din online-ul românesc și în jurul căruia s-au dezvoltat comunități foarte mari și active în social media.
„Duminica la prânz” de Laura Laurențiu este disponibilă pentru precomandă cu autograful autoarei până pe 15 noiembrie exclusiv pe curteaveche.ro la prețul de 65 de lei.
O istorie mare a tuturor lucrurilor: Povestea originilor
Majoritatea istoricilor studiază cele mai mici frânturi de timp, concentrându-și atenția pe momente specifice, indivizi și documente anume. Dar cum ar fi să înțelegi întreaga istorie, de la începuturi și până în ziua de azi – ba chiar până departe în viitor, peste milioane de ani? Cum s-ar schimba, în acest context, percepția noastră despre Univers, despre Pământ și despre însăși existența noastră?
David Christian, profesor emerit de istorie și creatorul cursului online Big History (despre care Bill Gates spune că e cursul lui favorit din toate timpurile) răspunde captivant la întrebările de mai sus în această fascinantă lectură: Povestea originilor.
Concentrându-și atenția pe evenimentele definitorii și pe întrebările fundamentale, Christian aduce la vedere firele ascunse care leagă totul laolaltă – de la Big Bang la primele stele, sistemul nostru solar, viața pe Pământ, dinozauri, Homo Sapiens, agricultură, glaciațiuni, imperii, combustibili fosili, o aselenizare și globalizarea de masă. Și despre ce se va întâmpla mai departe.
„David Christian a găsit o modalitate spectaculoasă de a folosi istoria ca să facă ordine în tot bagajul nostru de cunoștințe despre lume, ceea ce înseamnă o minunată realizare!”
—Carlo Rovelli
David Christian este profesor emerit de istorie la Universitatea Macquarie din Australia și directorul Institului de Istorie Mare al aceleiași universități. A creat împreună cu Bill Gates proiectul Big History. A susținut discursuri notabile la reuniuni și conferințe din toată lumea, printre care Forumul Economic Mondial de la Davos, iar discursul său TED a fost vizionată de peste opt milioane de ori. Este autorul a numeroase cărți și articole.
Începe a IV-a ediție NARATIV – Festivalul de lectură pentru copii unde cititul e o plăcere!
Îți place să citești? Vrei să afli în câte feluri se poate citi o poveste? Știai că te poți bucura de lectură și altfel? Vino la Festivalul NARATIV să vezi cum poveștile prind viață.
În ultimul weekend din noiembrie, adică pe 24 și 25 noiembrie 2018, la Colegiul Național „Cantemir Vodă”, cei mici și cei mari își dau din nou întâlnire la cea de-a patra ediție a Festivalului de lectură pentru copii NARATIV, unde vor redescoperi plăcerea cititului alături de Asociația Curtea Veche. Proiectul este realizat cu sprijinul Kaufland România.
Programul este disponibil pe site-ul www.narativ.ro, unde s-a dat deja startul înscrierilor la peste 50 de ateliere interactive gratuite care vor trezi pasiunea pentru citit în orice puști. La eveniment sunt așteptați copii cu vârste între 3 și 14 ani, care vor să descopere magia cititului alături de Nara și Tiv, ghizii aventuroși ai Festivalului.
Ce vor face cei mici la NARATIV? Activitățile pregătite pentru ei îi vor încuraja să se exprime liber, să deseneze, să compună muzică, să facă teatru și recenzii video, să învețe și să folosească tehnici de dezbatere, să facă experimente și chiar să inventeze propriile povești.
Părinții și profesorii sunt așteptați la conferințe susținute de specialiști în psihologia copilului și în educație non-formală, unde pot învăța mai multe despre cum îi pot sprijini pe cei mici în dezvoltarea obiceiului pentru lectură.
Atelierele pregătite anul acesta sunt realizate în jurul unora din cele mai frumoase și cunoscute titluri ale literaturii universale, precum: Debate – Mituri Romane, Povești pe muzică – Călătoriile lui Gulliver, Jurnalistul de poveste – Robinson Crusoe, BodyPercussion – Visul unei nopți de vară, Bookopoly board game – Romeo și Julieta, Povești vizuale – Frida, Actorie – Odiseea, Atelier Experiențial – Marie Curie și multe altele.
A patra ediție a festivalului NARATIV aduce în premieră și activități de storytelling în limbi străine, în parteneriat cu institutele culturale din București și un eveniment special cu participarea campioanei olimpice la scrimă, Ana Maria Brânză, care le va vorbi copiilor despre importanța educației prin sport și lectură.
Asociația Curtea Veche a fost înființată în luna martie a anului 2014 pentru a dezvolta într-un mod independent și susținut activitatea de responsabilitate socială începută de Curtea Veche Publishing prin programul național de lectură “Cărțile copilăriei” care își propune creșterea reală a interesului copiilor și tinerilor pentru citit, ridicarea nivelului copiilor de înțelegere a textelor și creșterea consumului de carte din România.
Mai multe informații despre Asociația Curtea Veche puteți afla de pe site-ul www.asociatiacurteaveche.ro și Facebook.com/AsociatiaCurteaVeche.
Editura Arthur în 10 ani: peste 600 de cărți, peste 200 de autori străini, 20 de autori români, 63 de ilustratori, 18 colecții
Luna noiembrie marchează împlinirea a zece ani de când Editura Arthur a început să le aducă tinerilor cititori români cele mai bune cărți din literatura lumii. Din 2008, sigla Arthur a apărut pe copertele a peste șase sute de cărți: cărți amuzante, cărți despre aventuri, despre momente importante ale istoriei, despre lumi imaginare și despre lumea din noi. Dacă primii autori publicați au fost dintre cei clasici – Mark Twain, Lewis Carroll, Michael Ende, Roald Dahl, Selma Lagerlöf, Astrid Lindgren, A.A. Milne, Tove Jansson, Maurice Sendak, Dr. Seuss, treptat, au fost traduși și cei mai cunoscuți autori din zilele noastre, precum: J.K. Rowling, Neil Gaiman, Jeff Kinney, Cornelia Funke, Rick Riordan, Michelle Cuevas, Katherine Applegate și mulți, mulți alții.
Trofeul Arthur, colecția Cărțile mele, concursul și tabăra de creație pentru copii “Locuiește în poveste!” și revista “Ordinul Povestitorilor” sunt proiectele speciale prin care Editura Arthur susține noile generații de scriitori și ilustratori români.
Din 2012, autorii debutanți sau deja consacrați se înscriu la concursul anual de manuscrise, sunt premiați cu Trofeul Arthur și publicați. Florin Bican a fost câștigătorul Marelui Premiu la prima ediție a concursului cu volumul Reciclopedia de povești cu rimă și fără tâlc. Au urmat Adina Popescu cu O istorie recentă a Țării Vampirilor. Cartea Pricoliciului (2013), Irina Dobrescu cu Povestea unui lup jucător de poker (2014), Gabriel H. Decuble cu Cei trei măgăruși și cartea fermecată (2015), Raluca Poenaru cu Pericol (2016).
Sunt și autori care au scris pentru prima oară chiar pentru acest concurs sau poate acest concurs a fost prima ocazie de a-și face cunoscute textele pe care le păstrau în sertar: Lavinia Braniște (Rostogol merge acasă), Laura Grünberg (Să creştem mici), Alis Popa (Aventurile piratului Ket), Ana Rotea (Dosarul Popcorn), Cornel Vlaiconi (Domnul Papuzek), Corina Dascălu (Alfred, un monstru mult prea simplu).
În taberele de creație pentru copii – “Locuiește în poveste!” – organizate anual, câștigătorii concursului participă la atelierele coordonate de scriitorii și artiștii care au adus valoare proiectului: Florin Bican, Ioana Nicolaie, Adina Popescu, Laura Grünberg, Simona Popescu, Ana Rotea, Alex Moldovan, Horia Corcheș, Irina Dobrescu, Mircea Pop. Lucrările rezultate au fost publicate în antologiile: Ce poți face cu două cuvinte, Care-i faza cu cititul? Cui i-e frică de computer? Uite cine vorbește, Cel mai mult și mai mult.
Un rol important în portofoliul Arthur îl au seriile internaționale care se află în topurile celor mai vândute cărți pentru copii. Câteva exemple:
- Seria Harry Potter, de J.K. Rowling, într-o nouă traducere din engleză de Florin Bican, Tatiana Dragomir, Radu Paraschivescu și Alex Moldovan. Volumul care încheie seria, Harry Potter și Talismanele Morții, apare la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus 2018.
- Seria Cronicile din Narnia, de C.S. Lewis. Cele 7 volume au fost traduse din engleză de Irina Oprea și Radu Paraschivescu.
- Jurnalul unui puști, de Jeff Kinney, cartea care a convins milioane de copii că cititul este o bucurie. Din 2010 până în prezent, au fost traduse 13 volume. Cel mai recent, Dezghețul, se află printre noutățile de la târgul Gaudeamus 2018.
- Percy Jackson şi Olimpienii, de Rick Riordan, este seria prin intermediul căreia noile generații de cititori s-au îndrăgostit de mitologia greacă.
3 motive pentru care cititorii fideli sunt așteptați pe site-ul editurii Arthur în luna noiembrie, dedicată aniversării de 10 ani
- Toate cărțile editurii au o reducere exclusivă de 30% pe site, până la 30 noiembrie.
- Top 100 cele mai iubite cărți Arthur – cititorii sunt invitați să-și voteze cartea preferată într-o pagină specială pe site-ul Arthur.
- Mai mulți autori și ilustratori români își împărtășesc gândurile despre Arthur pe blogul editurii. Scriitorul Florin Bican dă tonul cu Zece versuri pentru Arthur.
Noutăți Editura Vellant
În colecția VERSANT, apare cea mai importantă și recentă contribuție despre studiul somnului: „Despre somn. De ce este vital să dormim și să visăm”, de Matthew Walker, traducere de Emilia Vasiliu, ilustrație copertă de Ana Bănică.
Semnat de Matthew Walker – profesor de neuroștiințe și psihologie la UC Berkeley, volumul „Despre somn” explorează cele mai recente descoperiri și abordări științifice legate de somn și importanța sa vitală. Explică ce efecte provoacă lipsa de somn asupra corpului și minții noastre și oferă câteva sfaturi pentru un somn de calitate.
„Cartea care probabil mi-a salvat viața” (Mark O’Connell în The Guardian), „o lectură obligatorie” (Adam Gazzaley, professor de neurologie și psihiatrie, University of Chicago), Despre somn este cel puțin o lectură necesară atât pentru cei care suferă de tulburări de somn, cât și pentru cei care doresc să înțeleagă rolul vital pe care acesta îl are în starea de sănătate optimă.
Somnul a devenit obsesia mea. Răspunsul pe care mi‑l oferise, la fel ca toate răspunsurile bune, m‑a făcut să îmi pun întrebări mai fascinante, printre care: oare tulburările de somn ale pacienților mei chiar contribuiau la bolile de care sufereau și poate chiar erau cauza unora dintre simptomele lor îngrozitoare, cum ar fi pierderea memoriei, agresivitatea, halucinațiile, închipuirile? Am citit tot ce am putut. Am hotărât să încerc să descifrez codul somnului. … credeam că urma să descopăr răspunsul în mai puțin de doi ani. Aceasta era în urmă cu douăzeci de ani. (Matthew Walker, Despre somn, pag. 19)
Somnul repară armura sistemului nostru imunitar, ajutând în lupta împotriva elementelor maligne, prevenind infecțiile și ținând la distanță tot felul de boli. Somnul reface starea metabolică a corpului prin ajustarea în detaliu a echilibrului dintre insulină și glucoza din sânge. Somnul adecvat se leagă strâns de forma în care se află sistemul nostru cardiovascular, scăzând tensiunea arterială și în același timp menținându-ne inimile în condiții optime.
„Despre somn. De ce este vital să dormim și să visăm”, de Matthew Walker este al zecelea titlu din colecția VERSANT – brandul de carte care promite non-fiction revelator și incitant.
Coordonat de Florin Iaru, numărul șapte al Revistei iocan vine cu subiecte din cele mai variate. O poveste despre supraviețuirea de după război o să vă prindă în junglele Thailandei, aproape de instrucțiile armatei de gherilă, dar la doar cîteva pagini distanță veți afla cum e întrerupt un preludiu în dormitorul în care se află un sicriu. Iar după ce veți citi povestea fantastică a unui cartier din București, veți urmări pățania unui prim-ministru fugărit de protestatarii #rezist.
Iocan, revista de proză scurtă, a pornit din capul unor scriitori. Au complotat la alcătuirea ei Cristian Teodorescu, Marius Chivu și Florin Iaru.
Revista iocan numărul șapte apare cu sprijinul AFCN.
Epley, de Botton, Machado, pe raftul VELLANT
În această toamnă, urcăm raftul Versant cu două titluri noi de non-ficțiune: „În mintea celorlalți” de Nicholas Epley și „Consolările filosofiei” de Alain de Botton, și întețim endorfinele literare cu un volum de povestiri multipreamiat și nominalizat „Corpul ei și alte desfătări” de Carmen Maria Machado, apărut în colecția Endorfiction.
NOUTĂȚI ÎN COLECȚIA
ÎN MINTEA CELORLALȚI
De ce înțelegem greșit ceea ce gândesc, cred, simt și își doresc ceilalți
de Nicholas Epley
Traducător: Emilia Vasiliu
Copertă: Andrei Gamarț
O minunată explorare a misterelor minții umane. Câștigător al Premiului Book Prize for the Promotion of Social and Personality Science (Society for Personality and Social Psychology) 2015
#psihologie #științecognitive #emoții
CONSOLĂRILE FILOSOFIEI
de Alain de Botton
Traducător: Radu Șorop
Copertă: Claudia Pascu
O carte de o erudiţie accesibilă, în egală măsură folositoare şi plăcută. „Minunat de originală și excentrică.”- Newsday
#filosofie #umanism #dezvoltarepersonală
Tot în colecțiile de non-ficțiune, vor apărea toamna aceasta:
- Viktor Frankl, În căutarea sensului vieții, colecția Versant
- Jonathan Gottschall, Animalul povestitor, colecția Versant
- Grayson Perry, Descendența bărbatului
- How to think like an entrepreneur – School of life
NOUTĂȚI ÎN COLECȚIA
CORPUL EI ȘI ALTE DESFĂTĂRI
de Carmen Maria Machado
Traducător: Vali Florescu
Copertă: Andrei Gamarț
Câștigător al National Book Critics Circle Award, John Leonard Prize 2018
Nominalizat la International Dylan Thomas Prize 2018
Într-un amestec perfect unic de horror erotic cu basm și cultură pop cu mit, Machado reușește să spună o altă poveste a feminității, una nefamiliară, poate șocantă, dar una pe care trebuie să o știm. Un roman fresh în colecția de literatură străină „Endorfiction”. A se citi în așternuturi de satin.
În curs de apariție:
FERICIRE
de Aminatta Forna
Traducător: Vali Buruiană
Copertă: KADNA
„O meditație pe marile teme, de o originalitate explozivă. Iubire și moarte. Om și natură. Cruzime și compasiune.” O carte despre vulpi urbane, Londra multietajată, supraviețuire și marginalitate. Doi protagoniști dezrădăcinați, care glisează între centru și periferii, între iubire salvatoare și singurătate care protejează. Un stil incisiv, provocator, hiperenergic. A se citi într-o oază urbană.
Ivan Stankov în dialog cu Mircea Cărtărescu și Lidia Bodea despre volumul de povestiri ‘Amintiri despre apă. Re minor”
Vă așteptăm la Librăria Humanitas de la Cișmigiu miercuri, 14 noiembrie, ora 19, la lansarea volumului de povestiri Amintiri despre apă. Re minor de Ivan Stankov, apărut la Editura Humanitas, în traducerea Marianei Mangiulea Jatop.
La eveniment vor participa, alături de autor, Mircea Cărtărescu și Lidia Bodea, directorul Editurii Humanitas.
Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook.
„Citiți-l pe Ivan Stankov! Nu vreau să mă bucur doar eu de descoperirea acestei cărți de o rară, evanescentă și nostalgică frumusețe, care ne aduce-n minte nouă, cititorilor români, când povestirile mitice, spiritualizate, ale lui Ștefan Bănulescu, când lumea prodigioasă a prozelor lui Dan Coman.
Satul de pe malul drept al Dunării, de unde încep și unde sfârșesc cele douăsprezece povestiri, e un Macondo bulgar străbătut de un fior bogomilic. Poveștile mai multor generații de pescari, marinari, muncitori aflați mereu pe drumuri, femei și copii rămași acasă, emigranți în Argentina și Italia se încrucișează în sclipirea constantă și fascinantă a apelor. Glasurile celor vii și-ale celor morți se-amestecă indiscernabil cu marele glas al Dunării, care nu străbate doar pământurile, ci trece literalmente prin trupul fiecărui personaj, despărțind malul său drept de cel stâng. Mi-e greu să-mi aduc aminte de altă scriere în care apa să aibă un glas la fel de copleșitor: sicriele plutesc în gropi pline de apă și refuză să se scufunde, ploile și grindina sunt apocaliptice ca-n scenele de diluviu dantești, oamenii mor mereu în apă și prin apă, iar când Dunărea seacă până la fund ies în procesiuni și se amestecă iar printre cei vii. Vizionarismul cărții se umflă misterios din cel mai arid material: pietrele de râu sunt calde și cresc, femeile miros a pâine caldă, florile de mină evocă orașe îndepărtate. Detaliile sunt apropiate de ochii cititorului ca sub o lupă deformantă. Formulările, din loc în loc, au o grație memorabilă.
Scrisă cu sobrietatea din Dubliners, cartea lui Ivan Stankov dă impresia de soliditate narativă, în ciuda poeziei vădite pretutindeni. În totului tot, Amintiri despre apă e pentru mine una dintre cele mai plăcute surprize din ultima vreme.“ – Mircea Cărtărescu
IVAN STANKOV s-a născut la 30 noiembrie 1956 în satul Gomotarți, regiunea Vidin. Din 1985 a îmbrățișat cariera universitară și actualmente este profesor la Universitatea din Veliko-Târnovo, unde ține cursuri de literatură bulgară. Pe lângă activitatea didactică, participă activ la viața literară din țara vecină, inclusiv cu articole și luări de poziție în presa de specialitate. În peisajul criticii literare bulgare, Ivan Stankov este o voce inovatoare și cu autoritate, cele șapte volume ale sale consacrate unor scriitori bulgari și unor aspecte din evoluția literaturii bulgare a secolelor XIX și XX fiind extrem de apreciate. Din anul 2014, odată cu apariția primului său roman, Amintiri despre apă. Re minor, putem vorbi și despre scriitorul Ivan Stankov. Al doilea volum, intitulat Străzi și vapoare. Sol minor, a fost publicat în 2017 – ambele romane fiind distinse cu prestigioase premii literare naționale. Ele constituie primele două părți ale unei trilogii sau ale unei „simfonii“. Prima carte, în re minor, este despre moartea unui sat, a doua, în sol minor, vorbește despre pieirea unui oraș, iar a treia, în sol major, despre sfârșitul unei țări. După cum susține autorul, „cele trei acorduri stau la baza blues-ului, muzica tristă și romantică din care au luat naștere majoritatea stilurilor muzicale contemporane“.
5 ani teleleu & Zilele Superscrieri
Pe 15 noiembrie împlinim 5 ani de viață teleleu. În 2013, când ne-am mutat într-o autorulotă, nu știam că în următorii cinci ani vom documenta sărăcia, eșecurile unui sistem de educație haotic și cultura violenței în România, că vom vizita o treime din penitenciarele de la noi din țară, că ne vom împrieteni cu secui, căldărari, oameni fără adăpost, oengiști, ardeleni, moldoveni și olteni, că vom face două filme documentare, Ultimul căldărar și Rezidentele, că vom publica o carte, Acasă, pe drum. 4 ani teleleu, și că nu ne vom mai putea întoarce niciodată la viața pe care o duceam înainte.
Dar iată că așa au decurs lucrurile și am decis să ne trăim următorii 15-20 de ani tot pe drum, spunând povești despre oamenii pe care-i vom întâlni în călătoriile noastre, atâta timp cât vom fi sănătoși și vom avea puterea asta. În curând ne mutăm într-o autorulotă nouă, mai mare și mai confortabilă, care va fi următoarea noastră redacție, casă și mașină.
Iarna asta o să începem următorul nostru proiect, Plecat, care va fi despre românii plecați în străinătate. Timp de un an, o să călătorim prin țările din Europa în care trăiesc cei mai mulți români și o să documentăm unde locuiesc și ce muncesc aceștia, care sunt motivele care i-au făcut să plece din țară, ce a însemnat pentru familiile lor această schimbare și cum s-au integrat în noua lor țară și în noua lor viață. Vrem să-i ascultăm, pentru că s-a speculat prea mult despre cine sunt acești români, de ce au plecat, ce au lăsat în urmă și ce au găsit acolo. Vrem să cunoaștem români din toate păturile sociale, de la IT-iști, soprane și medici până la cei care lucrează în construcții sau îngrijesc bătrâni și copii. O să facem o serie de portrete cu ei, dar o să surprindem și scene din viața lor de zi cu zi: cum sunt comunitățile de români din Spania, Germania sau Suedia? Ce mănâncă? Unde locuiesc? Cum își petrec timpul liber? Ce fel de relații sunt între ei? Sunt respectați? Sunt discriminați? Ce i-a făcut să plece? Ce i-ar convinge să se întoarcă?
O să facem o carte și un film despre românii plecați în străinătate – pentru carte, am semnat deja contractul cu Editura Humanitas.
Pe 18 noiembrie venim la București la Zilele Superscrieri și participăm la Cercul de Donatori, unde sperăm că vom strânge fonduri pentru proiectul nostru. La Cercul de Donatori participă mai multe platforme de jurnalism independent și planul e să se strângă 100 de oameni în sala Teatrului Apollo111 dispuși să doneze orice sumă (prin donație unică sau recurentă) pentru jurnaliștii care vor să schimbe lumea în bine – donația minimă recomandată e 50 de lei.
Dacă vreți să participați și să ne sprijiniți pe noi sau pe colegii noștri jurnaliști, Cercul de Donatori Superscrieri are loc duminică, 18 noiembrie, între 16:00 și 18:00, la Apollo111 Teatrul, în cadrul Zilelor Superscrieri. Înscrierile se fac aici: https://www.eventbrite.com/e/cercul-de-donatori-superscrieri-zilele-superscrieri-2018-registration-52305163151
De asemenea, tot la Zilele Superscrieri, eu și Cosmin vom ține un atelier despre Jurnalism&Comunitate: sâmbătă, 17 noiembrie, de la ora 17:00 la Apollo111 Teatrul. De ce să te implici atunci când citești despre o problemă care te emoționează? Cum poți colabora cu jurnalistul care a documentat-o? Și, mai ales, care sunt lucrurile pe care le poți face concret pentru comunitatea despre care citești?
Sunt doar 20-25 de locuri la atelierul nostru, iar înscrierile se fac aici: https://goo.gl/forms/ptSOcmzcJuckZscO2
O descriere a evenimentului pe Facebook: https://www.facebook.com/events/740037669722044/
Lansare de carte: „Dimitrie Cantemir – Teoretician si compozitor de muzică turcă” de Eugenia Popescu-Judetz
Curtea Veche Publishing și TotalSoft vă propun să descoperiți și să aprofundați una dintre cele mai interesante laturi ale lui Dimitrie Cantemir: cea de compozitor de muzică turcă. Marți, 13 noiembrie, de la ora 18:30, în librăria Cărturești Verona, va avea loc lansarea cărții scrise de Eugenia Popescu-Judetz, „Dimitrie Cantemir – Teoretician și compozitor de muzică turcă”. Cartea va fi prezentată de jurnalistul Marius Constantinescu, lectorul universitar Stelian Ionașcu și președintele Grupului Logo (TotalSoft) Tugrul Tekbulut.
Când ne gândim la muzica sfârșitului secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea, ne vin în minte nume precum Bach, Haendel sau Vivaldi. Puțini știu însa că în aceeași perioadă, Orientul cunoștea, la rândul sau, un avânt al artei muzicii. Printre compozitorii de la curtea otomană se afla și tânărul Dimitrie Cantemir, trimis la Istanbul de tatăl său, domnul Moldovei, Constantin Cantemir. Dar viitorul cărturar nu s-a mulțumit doar să compună, ci a scris un tratat despre muzică și a creat un sistem de notare, care a reprezentat o inovație deosebit de importantă în epocă. Curtea Veche Publishing și TotalSoft aduc în prim-plan cartea Eugeniei Popescu-Judetz, „Dimitrie Cantemir – Teoretician și compozitor de muzică turcă”, care își propune să analizeze contextul în care a creat Dimitrie Cantemir. Cartea are două părți. Prima parte deslușește contextul istoric și socio-cultural în care a fost conceput tratatul despre muzică al lui Cantemir, prilej cu care suntem familiarizați cu personalitatea complexă a viitorului domn al Moldovei, într-o incursiune plină de culoare în metropola cosmopolită, un loc al opulenței, al rivalităților și intrigilor politice. Iar a doua parte este o analiză riguroasă a tratatului, care aruncă o nouă lumină asupra însemnatei contribuții a lui Cantemir în teoria muzicii. „Un prinț între două lumi“ și orașul care se întinde pe doua continente: Dimitrie Cantemir și Istanbulul. Care este povestea care îl leagă pe voievod de capitala Imperiului Otoman? La această întrebare și la multe altele cu privire la Cantemir ne răspunde Eugenia Popescu-Judetz în această a doua monografie a sa închinată cărturarului moldovean. Eugenia Popescu-Judetz a fost etnomuzicolog și istoric al artei specializat în artele interpretative și scrierile despre muzica din perioada otomană. Profesor adjunct și consultant la Universitatea Duquesne din Pittsburgh, Pennsylvania, a predat cursuri de muzică populară și arte interpretative din Europa de Est și Turcia.
Cartea „Dimitrie Cantemir – Teoretician și compozitor de muzică turcă” este disponibilă pe site-ul www.curteaveche.ro și în librăriile din întreaga țară la prețul de 35 de lei.
Noaptea dintre lumi sau fantastica aventură a unei adolescente călăuzite de o ființă misterioasă
Noaptea dintre lumi, de Irina Georgescu, este cel mai nou roman din colecția n’autor de literatură română de la editura Nemira și spune fantastica poveste a unei adolescente cu părul alb, sufocată de o dragoste imposibilă, într-o lume ostilă, a cărei singură salvare pare să vină de la o ființă misterioasă.
Cartea se lansează la București pe 21 noiembrie.
La prima vedere, Ana este clasica adolescentă care se îndrăgostește de profesorul ei de engleză. Afecțiunea lui o face să evadeze temporar din lumea în care este captivă – dificilii ani ’80, un tată dispărut, o mamă disperată, o bunică supusă anchetelor Miliției, vecini intruzivi, hărțuiri repetate. Scandalul de la liceu e iminent, iar Ana, cu straniul ei păr alb, este victima unei agresiuni care îi schimbă dramatic viața. Intră într-un labirint de întâmplări alături de creatura numită Lumen, care îi luminează pașii în noapte.
„Bine ai venit în universul Anei! Hai să locuiești în lumea ei preț de câteva ore, zile, săptămâni – tu alegi. O vei îndrăgi pe adolescenta cu părul alb încă din prima clipă, vei rezona la povestea ei atipică de dragoste, vei empatiza cu ea în momentele de cumpănă, te vei revolta când ceilalți îi vor îngreuna drumul, vei zbura și tu pe Lumen în Noaptea dintre lumi. Scriitura Irinei Georgescu Groza și povestea care prinde viață între paginile cărții nu-ți lasă alternativă, te țin captiv până la sfârșit. O captivitate splendidă, îți promit.“ Eli Bădică, coordonatoarea colecției n’autor
Irina Georgescu Groza s-a născut în 1973 la Onești. A debutat în anul 2016 cu volumul de povestiri Dincolo de ferestre (Casa de Pariuri Literare). A publicat proză scurtă în Revista de Povestiri (2015–2016), în revista Argos, numărul 12 (2016), în revista iocan, numărul 1 (2016) și numărul 7 (2018), în revista Apostrof (2016) și în antologia Argos, numărul 3 (2017). În prezent, trăiește în București, cu soțul și cei doi copii.
Sărbătoarea Ştiinţei 2018 – Stop ideilor preconcepute
Cu toată informaţia în exces din jurul nostru, putem avea uneori senzaţia că ştim aproape totul; dar unde se ascunde adevărul în tot acest flux neîntrerupt? Monede virtuale care subminează sistemele financiare tradiţionale şi puterea statelor, oameni în slujba unor roboţi perfizi, felurite teorii ale conspiraţiei – între 12 şi 16 noiembrie, Institulul Francez din Bucureşti deschide larg porţile cunoaşterii ştiinţifice, pentru a distinge mai bine între ceea ce este adevărat şi ceea ce este fals, cu ocazia Sărbătorii internaţionale a Ştiinţei 2018.
Organizată în premieră în 1992, la iniţiativa Ministerului francez al Învăţământului superior, al Cercetării şi al Inovaţiei, Sărbătoarea Ştiinţei urmăreşte să determine publicul larg, tânăr şi mai puţin tânăr, să privească spre viitorul apropiat cu creativitate şi curiozitate. Evenimentul propune felurite instrumente de cunoaştere pentru a înţelege mai bine mediul în care trăim, facilitează accesul la informaţia ştiinţifică şi ajută publicul să conştientizeze importanţa cercetării şi a rezultatelor sale. Anul acesta, în România, Sărbătoarea Ştiinţei aduce împreună cercetătorii şi publicul în jurul a mai multe subiecte de actualitate sensibile, de discutat pe faţă, fără idei preconcepute.
Program
Luni 12 noiembrie, 19.30, Sala Elvire Popesco a Institutului Francez din Bucureşti – Criptomonede, când tehnologia serveşte economia (I). Proiecţia filmului The Big Short/Brokerii apocalipsei urmată de un dialog cu publicul, cu participarea lui Joëlle Toledano, profesor emerit de Economie la Universitatea Paris Dauphine, președinta grupului de lucru Miza blockchain, şi a lui Constantin Rudniţchi, jurnalist economic la RFI România. Discuţie în limbile franceză şi română cu traducere simultană în ambele limbi.
Marţi 13 noiembrie, 18.30, Atrium-ul Institutului Francez din Bucureşti – Criptomonede, când tehnologia serveşte economia (II). Masă rotundă Criptomonede, mize şi perspective cu participarea lui Joëlle Toledano, profesor emerit de Economie la Universitatea Paris Dauphine și președinta grupului de lucru Miza blockchain; Vlad Nistor, CEO şi fondator al companiei CoinFlux; Grégoire Vigroux, vice-preşedinte pentru Europa, Marketing şi Corporate Communications la TELUS International; Mirel Bran, jurnalist la RFI România şi corespondent al ziarului Le Monde. Masă rotundă în limbile franceză şi română cu traducere simultană în ambele limbi.
„Utilizate de mafia şi de reţelele de crimă, mult prea volatile, iluzii periculoase, refugiul escrocilor, aberaţii ale unor geek/ciudaţi libertarieni ”. Calificativele asociate criptomonedelor nu sunt prea măgulitoare, dar aceste instrumente de plată sunt în primplanul actualităţii şi mai ales cel mai faimos dintre ele, Bitcoin, lansat acum 10 ani.
Criptomonedele sunt lichidităţi electronice autoreglabile care nu au vreo valoare intrinsecă. Interesul major pe care îl suscita acest nou tip de devize rezidă în autonomia pe care o au faţă de puterile statale şi, pe de altă parte, în faptul că favorizează schimburile peer to peer, adică fără intervenţie exterioară, graţie tehnologiei blockchain. Este vorba de un uriaş registru de conturi electronic, în reţea, securizat şi aproape anonim. Dar dacă Bitcoin şi celelalte criptomonede permit schimburile directe, ce rol ar mai putea juca băncile, statele şi toate celelalte autorităţi care reglementează economia? Putem concepe un viitor financiar fără intermediari?
Film – The Big Short/Brokerii apocalipsei de Adam McKay (2015), cu Brad Pitt, Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Karen Gillan, Marisa Tomei
Wall Street. 2005. În momentul în care observă ceea ce marile bănci, media și guvernul refuză să vadă, și anume, iminența colapsului economiei globale, patru outsideri au o idee de geniu: să parieze împotriva băncilor. Investițiile lor extrem de îndrăznețe îi vor conduce în culisele întunecate ale sistemului bancar, unde vor fi nevoiți să se îndoiască de oricine și de orice.
Informaţii în timp real pe – https://www.facebook.com/events/880490489008494/
Parteneri – Green Tech Festival (festival de film de ficţiune şi documentar cu tematică de mediu, socială şi economică) şi RFI România.
Miercuri 14 noiembrie, 18.30, Atrium-ul Institutului Francez din Bucureşti – Ce fel de etică în domeniul roboticii şi al inteligenţei artificiale? (I) Conferinţă Omul sub supravegherea robotului de Nathalie Nevejans, conferenţiar universitar doctor în drept privat la Facultatea de drept de la Douai, membră a Centrului de cercetare în drept, etică şi proceduri şi membră a COMET, Comitetul de etică al CNRS (Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică din Franţa). Conferinţă în în limba franceză cu traducere simultană în română.
Afacerea Edward Snowden, cel care a dezvăluit lumii întregi că fiecare dintre noi eram spionaţi de NSA, este exemplul citat frecvent ori de câte ori se vorbeşte de supravegherea oamenilor. În afara acestui tip de spionaj, cu conotaţii politice, organizat de stat, nu există oare şi o formă de supraveghere inedită, discretă şi cu scop eminamente economic, care priveşte viaţa noastră de zi cu zi? Dezvoltarea exponenţială a roboţilor pentru asistenţă, plini de senzori şi de camere, nu va conduce, oare, la supravegherea îndeaproape a omului de către maşină, ba chiar la un control exercitat de aceasta din urmă?
Joi 15 noiembrie, 18h00, Colegiul juridic franco-român al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti – Ce fel de etică în domeniul roboticii şi al inteligenţei artificiale? (II) Conferinţă Impactul juridic şi etic al dezvoltării inteligenţei artificiale de Nathalie Nevejans, conferenţiar universitar doctor în drept privat la Facultatea de drept de la Douai, membră a Centrului de cercetare în drept, etică şi proceduri şi membră a COMET, Comitetul de etică al CNRS (Centrul Naţional de Cercatare Ştiinţifică din Franţa). Conferinţă în limba franceză.
În ultimul timp, progresele roboticii şi ale inteligenţei artificiale sunt impresionante, ceea ce are un impact semnificativ asupra vieţii noastre în termeni economici, sociali, juridici şi etici. În domeniul civil, inteligenţa artificială şi robotica autonomă au atras atenţia legislatorului european, după cum atestă Rezoluţia europeană cu privire la regulile dreptului civil în domeniul roboticii din 16 februarie 2017. Cu toate acestea, situaţia actuală a inteligenţei artificiale şi a roboţilor civili autonomi ridică numeroase probleme juridice şi etice care necesită o abordare atentă. Un program de inteligenţă artificială sau un robot autonom ar putea dobândi personalitate juridică? Cum se poate determina responsabilitatea în cazul unor pagube produse de un robot sau de IA? Cum se aplică diferitele chestiuni etice în societatea civilă în contextul în care apelăm la roboţi autonomi sau la IA?
Informaţii în timp real pe – https://www.facebook.com/events/352466412188656/
Partener – Colegiul juridic franco-român al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti
Între 12 şi 16 noiembrie, Mediateca Institutului Francez din Bucureşti – Escape game Panică la bibliotecă
Naivitatea va fi dușmanul vostru cel mai de temut… „Ați fost aleși să-i prindeți pe membrii unui grupări extrem de periculoase: Obscuranții. E vorba despre niște indivizi vicleni care împrăștie tot felul de informații științifice false. În seara aceasta plănuiesc o lovitură de proporții care va provoca panică la nivel mondial… Veți ști oare să-i opriți la timp?”
Cu ocazia Sărbătorii Științei 2018, Mediateca Institutului Francez din București va găzdui un Escape Game la care sunt așteptați mici si mari de toate vârstele. Toți cei curioși sunt invitați să se implice direct în această experiență originală, o anchetă de proporții, mix irezistibil de știință și anchetă polițistă.
Misiunea voastră? Să vă ascuțiți simțul de observație, să lucrați în echipă și să vă dublați puterea de analiză pentru a face față unei avalanșe de idei preconcepute. Atenție însă, timpul trece repede… Va trebui să acționați rapid pentru a face față acestei provocări! Suspans și adrenalină garantate!
Durată: 1h de joc efectiv (alocați jocului 1h30 în total).
Număr de participanți : 5 jucători pentru fiecare echipă,
Vârstă – +12 ani. Participanții trebuie să aibă un bun nivel de franceză.
Zile și ore:
Luni 12 noiembrie : 10.00-11.30 / 12.00-13.30 / 14.00-15.30
Marți 13 noiembrie : 16.30-18.00
Miercuri 14 noiembrie : 16.30-18.00
Joi 15 noiembrie : 17.30-19.00
Vineri 16 noiembrie : 16.30-18.00
Înscriere obligatorie la – mediatheque.bucarest@institutfrancais.ro
Mediateca Institutului Francez din București
Bd. Dacia, 77 020051 Bucarest
Tel. +40 374 125 235
Tarife – Participare gratuită pentru abonații Mediatecii IFB ; 35 lei pentru persoanele care nu sunt abonate la Mediateca IFB
Informaţii în timp real pe – https://www.facebook.com/events/1912913525471854/
Un proiect realizat în cadrul Sărbătorii Științei 2018 de către Science Animation et Délires d’Encre, și susținut de Ministerul francez al Învățământului superior, al Cercetării și Inovației, Amcsti, Fill și Sofia.