Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (4 – 10 martie 2019)

Știrile săptămânii: Povestea femeii care i-a furat inima lui Pablo Picasso, la Editura Nemira; Biografia lui Elon Musk adaptată pentru tinerii cititori, la Editura Publica; PS Mihai Frățilă, Gabriel Liiceanu, Wilhelm Tauwinkl și Bogdan Tătaru-Cazaban despre Eros și agape. Prefaceri ale iubirii creștine de Anders Nygren, Editura Humanitas; Noutate Editura Herald: Simbolismul corpului uman de Annick de Souzenelle; 10 ani de Yorick – revista de teatru și colecția de cărți dedicate artelor spectacolului; Alin Fumurescu lansează la Cluj și la București ediția în limba română a volumului Compromisul. O istorie politică și filozofică.

Povestea femeii care i-a furat inima lui Pablo Picasso

Romanul Madam Picasso, de Anne Girard, este povestea nespusă a fermecătoarei femei care i-a furat inima celui mai mare artist al secolului al XX-lea. Cartea apare la editura Nemira, în colecția Damen Tango. 

Când se mută la Paris, Eva Gouel e plină de speranțe și vise. Deși fără experienţă, reușește să se angajeze costumieră la faimosul Moulin Rouge, unde îl reîntâlnește pe Pablo Picasso, un artist în ascensiune.

Genial și excentric, Pablo este fermecat irevocabil de Eva și ceea ce începe ca o aventură complicată devine prima mare poveste de dragoste din viața lui.

Romanul ne prezintă o eroină uimitoare și ne poartă din salonul lui Gertrude Stein și din îndrăzneţul Moulin Rouge în atelierul și în inima unuia dintre cei mai enigmatici artiști ai secolului XX.

Anne Girard (pe numele său real Diane Haeger) a studiat istoria, literatura și psihologia. A publicat cincisprezece romane, printre care The Queen’s Mistake și The Secret Bride, multe dintre ele construite în jurul unei personalităţi istorice. După Courtesan (1993), romanul său de debut, a făcut numeroase călătorii de cercetare. A fost și în Provence, unde l-a cunoscut pe unul dintre ultimii prieteni în viaţă ai lui Pablo Picasso. Cărţile sale se bucură de un real succes la publicul larg și au fost tipărite în mai multe ţări.


Biografia lui Elon Musk adaptată pentru tinerii cititori

Dacă ți-a făcut plăcere să lecturezi biografia lui Elon Musk, acum poți să inspiri copiii din viața ta și să le oferi povestea acestui antreprenor inovator, într-o ediție adaptată tinerilor cititori. Vârsta minimă recomandată: 10 ani.

În istorie sunt puțini oameni care ar putea să egaleze entuziasmul și viziunea lui Elon Musk, antreprenorul din spatele companiilor SpaceXTeslaSolarCity și PayPal. Curajul, ideile și determinarea lui Elon l-au ajutat să revoluționeze trei industrii în același timp: industria spațială, industria automobilistică și industria energetică.

Ashlee Vance ne prezintă informații pentru care a primit exclusivitate din partea lui Musk, a familiei și prietenilor săi. Povestea începe în Africa de Sud, cu copilăria lui Musk, și continuă în Statele Unite ale Americii, cu invențiile sale impresionante și cu companiile care au schimbat lumea. Această biografie dinamică oferă o privire detaliată și plină de dinamism a poveștii sale remarcabile.

Povestea lui Elon Musk face parte din seria Publica Youngster — care cuprinde cărți de nonficțiune pentru copii și adolescenți. Cartea este publicată în parteneriat cu Școala de Valori și cu sprijinul PwC România.

„Te încurajez să citești povestea acestui antreprenor genial, pentru a descoperi și tu care sunt talentele și ideile tale mărețe și cum poți să le pui la treabă.” — Silvia Bogdan, Președinte Școala de Valori

„Antreprenoriatul și inovația sunt cele două ingrediente magice care pot îmbunătăți și transforma radical țara noastră și, tocmai de aceea, ar trebui să ne inspirăm din modelele celor care întruchipează aceste trăsături.” — Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România

Ashlee Vance este jurnalist și scrie pentru revista Bloomberg Businessweek. În trecut a colaborat și cu publicațiile The New York Times și The Economist. Vance s-a născut în Africa de Sud, a copilărit în Texas și a studiat la Universitatea Pomona din California. Are peste un deceniu de experiență jurnalistică, scriind în special despre industria tehnologică din San Francisco.


PS Mihai Frățilă, Gabriel Liiceanu, Wilhelm Tauwinkl și Bogdan Tătaru-Cazaban despre Eros și agape. Prefaceri ale iubirii creștine de Anders Nygren

Vă invităm marți, 12 martie, ora 19, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la prezentarea cărții Eros și agape. Prefaceri ale iubirii creștine de Ander Nygren, o lucrare fundamentală cu largi ecouri și influențe în filozofia religiei și teologia secolului XX, apărută la Humanitas, în traducerea lui Wilhelm Tauwinkl.

La eveniment vor vorbi Preasfinţia Sa Mihai Frăţilă, Episcop al Episcopiei Greco-Catolice „Sfântul Vasile cel Mare” de Bucureşti, Gabriel Liiceanu, Wilhelm Tauwinkl și Bogdan Tătaru-Cazaban.

Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook*.

Anders Nygren (1890–1978), figură marcantă a teologiei scandinave din secolul XX, profesor la Lund și episcop luteran, e apreciat până astăzi în Europa drept unul dintre gânditorii care au cercetat cel mai temeinic, mai sistematic și mai exhaustiv motivul teologic al iubirii. Despre geneza lucrării sale fundamentală, Eros și agape. Prefaceri ale iubirii creștine (Stockholm, vol. I–II, 1930/1936), cu largi ecouri și influențe în filozofia religiei și teologia secolului XX, Nygren spune: „Îmi amintesc perfect când anume am auzit prima oară cuvântul «agape» și ce impresie mi‑a lăsat. Tata vorbea cu o cunoștință, iar eu stăteam și ascultam curios. O frază a lui mi‑a atras atenția: «…Însă agape creștină înseamnă cu totul altceva». Douăzeci de ani mai târziu, gândurile mele s-au rânduit în jurul acestor cuvinte sădite în mine ca niște semințe.“

„Marele merit al lui Nygren este, după părerea mea, faptul că ne-a dat un nou instrument de gândire: e atât de convenabil și de edificator să putem vorbi (și deci gândi) despre cele două elemente ale iubirii sub forma eros și agape.“ – C.S. Lewis


Noutate editoriala: Simbolismul corpului uman de Annick de Souzenelle

Simbolismul corpului uman este o lucrare clasica in cercurile esoterismului francez. Doamna Annick de Souzenelle, un terapeut crestin ortodox care a studiat matematica si teologia si a fost profund influentata de psihologia lui C.G. Jung, se consacra spiritualitatii crestine, in tainele careia descopera insusi sensul existentei umane. Pentru doamna de Souzenelle mythos-ul crestin este o cale vie spre realizarea potentialului uman, dar o cale al carui limbaj a fost uitat. Aceasta carte reprezinta un studiu fascinant si elaborat, care incearca se readuca la viata mitul, aplicand simbolismul limbii ebraice la intelegerea Bibliei si, in mod special, a referintelor foarte numeroase la corpul uman care apar in textul sacru. Deloc intamplator, autoarea are revelatia semnificatiei Arborelui Sefirotic – Arborele Vietii din filosofia cabalistica –, ca model arhetipal al corpului uman, descriind de fapt o autentica cale spirituala spre unirea cu divinul. Este o carte cu profunde implicatii, bogata in paralele mitologice si interpretari in spirit cabalistic ale textului biblic.

„Miturile sunt aici, patrimoniul nostru sacru e imens, dar nu stim sa-l descifram, nu i-am trait niciodata cu adevarat limbajul sau, mai exact, i-am coborat limbajul la nivelul trairii noastre banale, in loc sa ne lasam purtati de el pe planurile noi de constiinta unde ne invita. Procedand astfel, considerandu-l infantil, l-am eliminat din lucrarile noastre stiintifice. Si ne aflam in punctul unde, stiinta impunandu-ni-se ca singurul cadru de referinta legitim si securizant, am eliminat limbajul mitului din insasi inima vietii noastre.”

„Corpul vorbeste, traieste; el transmite cerinta de crestere a nucleului fiintei cuprins in fiecare dintre celulele sale menite a-i elibera energia. Finalitatea sa este «corpul divin», modelul sau, care i s-a aratat lui Moise si a carui imagine acesta din urma ne-a transmis-o sub forma Arborelui Sefirotic.”

„Caci purtam in noi aceasta «obarsie unica si necunoscuta ». Necunoscuta, pentru ca tine de fiinta noastra profunda, de zonele adanci unde nu ajungem decat prin nasteri interioare, prin zamislirile sinelui de catre sine, care vor face obiectul studiului ce urmeaza; corpul nostru le este program si unealta, dar si obarsie care razbate uneori in cuvantul profetului, in cantul poetului sau in limbajul voalat al inconstientului.” Annick de Souzenelle

Scriitoarea Annick de Souzenelle (n. 1922) a studiat initial matematica, apoi stiintele medicale, profesand un timp indelungat ca asistenta medicala anestezista. Ulterior a devenit psihoterapeut. S-a dedicat in timp studiului teologiei si s-a convertit de la catolicism la ortodoxie, ramanand deschisa si fata de alte cai spirituale de realizare a sinelui.

Este autoarea a numeroase lucrari de spiritualitate, dintre care amintim: L’Égypte intérieure ou les dix plaies de l’ame (1991), La Lettre, chemin de vie: Le symbolisme des lettres hébraïques (1993), Le Féminin de l’Ętre. Pour en finir avec la côte d’Adam (2000), OEdipe intérieur (2008), Le Livre des guérisons. Les Évangiles en eaux profondes (2017).


10 ani de Yorick – revista de teatru și colecția de cărți dedicate artelor spectacolului

Anul 2019 este an aniversar pentru revista și colecția Yorick, patronate de Editura Nemira. Se împlinesc 10 ani de când singura revistă online de teatru din România a fost înființată, având până în prezent 440 de numere publicate, alături de colecția de carte de artele spectacolului, care însumează până în acest moment peste 70 de titluri publicate.

În cei zece ani de existență, atât revista, cât și colecția au fost partenere ale celor mai importante evenimente din lumea teatrului, de la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu la Festivalul Național de Teatru, Gala Premiilor UNITER etc., urmărind săptămânal cele mai relevante apariții din domeniu. Din colectivul revistei fac parte critici de teatru și jurnaliști cunoscuți: Monica Andronescu, Alina Epîngeac, Dana Ionescu, Elena Coman, Mircea Morariu, Maria Zărnescu.

Colecția de carte Yorick cuprinde scrieri fundamentale, atât din domeniul teatrului, cât și al filmului, publicate pentru prima dată în România, printre ele numărându-se: Șapte tratate secrete de teatru No, de Zeami, Sculptând în timp, de Andrei Tarkovski, Munca actorului cu sine însuși în varianta necenzurata și integrală, Scrieri despre teatru, de Giorgio Strehler, Punct și de la capăt, de Peter Brook, alături de Păcatul originar al lui Anthony Quinn sau Viața mea, de Charlie Chaplin.

„Critica de teatru este, înainte de toate, o formă de creaţie. O formă de creaţie care poate şi trebuie să-și seducă cititorul, pentru că aici avem un teren greu de recuperat: publicul larg. Şi tocmai pentru că are mijloacele teoretice de a seduce, deci de a impune un spectacol, o direcţie etc., criticul ar trebui să aibă şi responsabilitatea lor. E o datorie faţă de natura efemeră a spectacolului de teatru, care poate depune mărturie despre sine doar o vreme, atâta timp cât există pe scenă. Aceasta este linia pe care a mers revista Yorick în acești zece ani de existență, de când Valentin Nicolau a crezut în necesitatea ei și i-a sprijinit apariția, și acesta este traseul pe care-și propune să-l urmeze și de-acum înainte.” (Monica Andronescu, redactor-șef)

Sărbătorim tot anul alături de cititorii revistei și colecției pe canalele noastre yorick.ro, pagina de Facebook Yorick.ro, blogul editurii Nemira și pagina de Facebook a editurii Nemira și îi invităm să cunoască redacția revistei și autorii din colecție printr-o serie scurte portrete-video, să participe la concursuri având ca premii invitații la teatru, film și dans. Deschidem un nou canal de comunicare și pentru comunitatea de pe Instagram: Yorick.ro, unde vom posta cele mai noi apariții din colecție, dar și scena teatrală și artistică actuală văzută prin ochii redacției.


Alin Fumurescu lansează la Cluj și la București ediția în limba română a volumului Compromisul. O istorie politică și filozofică

La invitația Editurii Humanitas, politologul Alin Fumurescu se va afla în România în perioada 12–14 martie pentru lansarea la Cluj și la București a ediției în limba română a volumului Compromisul. O istorie politică și filozofică, „una dintre cele mai interesante cărți de teorie politică scrise în ultimii ani“ (Choice).

Alin Fumurescu a absolvit Facultatea de Filozofie a Universității Babeș-Bolyai şi are două masterate în științe politice, la Institut Européen des Hautes Études Internationales (Nisa) și la Univesity of Missouri. Şi-a susţinut teza de doctorat, „Compromise and Representation: A Split History of Early Modernity“, la Indiana University (Bloomington). În prezent este assistant professor la University of Houston. Prima ediţie a cărţii Compromisul. O istorie politică și filozofică a apărut la Cambridge University Press, în 2013.

Cine a spus prima dată că politica este arta compromisului? Alin Fumurescu pornește de la această întrebare pentru a scrie prima istorie conceptuală a noțiunii. Îmbinând analiza istorică cu o cercetare amănunțită despre utilizarea termenului în textele canonice ale filozofiei politice, din Antichitate și Evul Mediu până în secolul al XVIII-lea, volumul investighează de ce ideea de a face un compromis este conotată pozitiv sau negativ în două mari culturi: cea britanică, respectiv cea franceză. O mai bună înțelegere a noțiunii de compromis și a sensului ei în istorie ne ajută să vedem mai bine ce înseamnă cu adevărat reprezentarea politică și care ar trebui să fie relația dintre oameni și spațiul politicii. Amplu documentată și scrisă cu multă limpezime, cartea lui Alin Fumurescu este o resursă valoroasă atât pentru filozoful politic sau pentru istoricul ideilor, cât şi pentru nespecialistul dornic să se înarmeze intelectual pentru spațiul atât de divers şi tensionat al lumii de azi.

Programul lansărilor și sesiunilor de autografe

Marți, 12 martie, ora 18, la Librăria Humanitas din Cluj 
Vor vorbi: Alin Fumurescu, Aurel Codoban și Alexander Baumgarten

Joi, 14 martie, ora 19, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, București
Vor vorbi: Alin Fumurescu, Cătălin Avramescu, Sever Voinescu și Doru Căstăian, traducătorul volumului; accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook*.

Articole similare

Concurs: Câştigă 3 carti „Hotel Universal”, de Simona Sora, oferite de Editura Polirom

Jovi Ene

Nou la Editura Herald: ‘Misticism si logica’ de Bertrand Russell

Jovi Ene

Câteva știri din lumea filmului românesc (1 – 7 aprilie 2019)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult