Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (4 – 10 decembrie 2017)

Știrile săptămânii:  Serile Nautilus SF: scriitorul Hannu Rajaniemi în dialog cu Ana Nicolau via skype; Noutate Editura Herald: Abilitati de relationare in cuplu, Matthew McKay, Patrick Fanning si Kim Paleg; Porecla – un nou roman al scriitoarei de origine indiană Jhumpa Lahiri apare în colecția Babel; Premieră în regia lui Tilman Hecker: Mașina se oprește (Mașina Apocalipsei); Curtea Veche Publishing lansează „Destinul Prințesei de Nor”, debutul în tipar al Cătălinei Miciu: Vernisaj Expoziția „Viaţa Romilor. Lungo Drom” – 13 decembrie, 18:30, Instituto Cervantes din Bucureşti; Noutate editoriala: Anii tineretii mele (Autobiografia) de Winston Churchill.

Serile Nautilus SF: scriitorul Hannu Rajaniemi în dialog cu Ana Nicolau via skype

Invitatul lunii decembrie la Serile Nautilus dedicate scriitorilor de SF&F este Hannu Rajaniemi.
Luni, 11 decembrie, de la ora 19.30, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, scriitorul de origine finlandeză va purta un dialog cu Ana Nicolau prin skype.

Scriitorul și editorul vor vorbi despre temele de space opera clasic îmbinate cu explorarea avangardistă a post-umanului, a fizicii cuantince și a ciberneticii, și despre fermecătorul și misteriosul Jean le Flambeur, protagonistul seriei.
Născut pe 9 martie 1978, la Ylivieska, în Finlanda, Hannu Rajaniemi a studiat matematica la universitatea din Oulu şi apoi la Cambridge, obţinând un doctorat în fizică matematică la Universitatea din Edinburgh. În septembrie 2010 Editura Gollancz din Marea Britanie i-a publicat volumul de debut, Hoţul cuantic, din seria Jean le Flambeur, care, un an mai târziu a fost nominalizat la Premiul Locus pentru cel mai bun roman de debut. Au urmat Prințul fractal și Îngerul cauzalității, ambele traduse în colecția Nautilus.

„Hannu Rajaniemi imaginează un viitor atât de provocator încât îţi taie respiraţia şi te intimidează prin cuprinderea lui, iar Hoţul cuantic e şi deconectant, şi palpitant. Iată că, pe urmele lui Ray Bradbury, Kim Stanley Robinson şi Ian McDonald, un scriitor aflat la debut vine cu ceva nou şi îndrăzneţ despre închipuita planetă Marte.” (The Guardian).


Valoarea volumului Abilitati de relationare in cuplu este data de faptul ca pune accent pe actiune si pe schimbari comportamentale, mai degraba decat pe teorie. Puteti alege sa cititi capitolele cele mai relevante pentru relatia dumneavoastra si sa va imbunatatiti acele abilitati de comunicare si relationare de care considerati ca aveti cel mai mult nevoie.

Cartea de fata reprezinta un instrument excelent si bine-venit pentru imbunatatirea relatiei de cuplu: printre altele, veti invata sa va identificati tiparele de gandire disfunctionale, veti afla cum sa gestionati furia personala si pe cea a partenerului, cum sa negociati corect si eficient, cum sa interveniti in sistemul cuplului din care faceti parte si sa neutralizati mecanismele de aparare care va impiedica sa desfașurati o comunicare clara.

Alegeti sa luati masuri constructive, sa abordati rational si practic conflictele si zonele sensibile ale relatiei dumneavoastra de cuplu! Prin numeroase exercitii si exemple, cei trei autori ai cartii de fata ofera numeroase solutii pentru a dezvolta o relatie pozitiva si deschisa cu persoana iubita.

*

„Multe dintre capitolele acestei carti sunt potrivite pentru a face schimbari unilaterale in relatia ta. Iti voi arata, pas cu pas, cum sa iti modifici tiparele de interactiune. Iar prin natura sistemului relatiei de cuplu, cand te schimbi, și partenerul tau/partenera ta va trebui sa se schimbe. Cand realizezi o noua actiune, va exista o reactie, in mod inevitabil. Chiar și cel mai mic efort din partea ta poate declanșa o reactie in lant.” (Matthew McKay, Patrick Fanning si Kim Paleg)

Matthew McKay este profesor la Institutul Wright din Berkeley, California. Este autorul si coautorul a peste 25 de carti. A primit diploma de doctor in psihologie clinica de la California School of Professional Psychology. In practica sa privata, s-a specializat in tratamentul comportamental al anxietatii, furiei si depresiei.

Patrick Fanning este scriitor profesionist in domeniul sanatatii mintale si fondatorul unui grup de sprijin pentru barbati, in nordul Californiei. Este coautorul a 8 carti de dezvoltare personala.

Kim Paleg este psiholog clinician specializat in terapie familiala si de cuplu. Este coautoare a numeroase carti de dezvoltare personala pe tema relatiilor.


Porecla – un nou roman al scriitoarei de origine indiană Jhumpa Lahiri apare în colecția Babel

Editura Nemira lansează un nou roman semnat de scriitoarea de origine indiană Jhumpa Lahiri – Porecla, în colecția Babel.

Lăsând în urmă Calcutta, cuplul Ganguli pornește spre America, unde începe o altă viață. Numele, sensurile și identitățile se schimbă și, odată cu ele, destinele pornesc spre noi orizonturi. Din detalii de mare finețe se țese saga unei familii care, departe de casă, caută să ajungă acasă. Pătrunzând în cele mai ascunse ținuturi sufletești, descoperind teritorii gingașe, Porecla spune mai multe povești, dezvăluie mai multe generații, traume și căutări, într-o lume dominată de fragilitate.

Explorând conflictele între civilizații și generații, angoasele omului contemporan, rupt între identitățile din care este alcătuit, precum și efectele globalizării, proza semnată de Jhumpa Lahiri se axează pe viața în exil, pe traumă, inadaptare și alienare, cercetând cu finețe viețile frânte ale unor personaje aflate în căutarea fericirii, care nu este niciodată acasă.

„Jhumpa Lahiri are un talent – magic, șiret, cumulativ – pentru care majoritatea scriitorilor ar ucide. Uitați-vă cu lupa la oricare propoziție, și nu veți vedea nimic ieșit din comun. Dar faceți un pas înapoi, priviți întregul și o să rămâneți fără cuvinte.“  The Guardian

Jhumpa Lahiri s-a născut la Londra în 1967, numele său real fiind Nilanjana Sudeshna. Crescută în America printre cărți, de un tată bibliotecar și de o mamă care a dorit să-și educe copiii în spiritul identității lor indiene, și-a descoperit încă de mică moștenirea culturală bengaleză.  Interpreter of Maladies, volumul de proză scurtă cu care a debutat, atrăgând imediat atenția lumii literare, a câștigat Premiul PEN/ Hemingway Award (Best Fiction Debut of the Year). Un an mai târziu, tinerei scriitoare i-a revenit Premiul Pulitzer pentru ficțiune și premiul pentru debut al revistei The New Yorker pentru aceeași carte. În 2003, a publica romanul The Namesake, ecranizat în 2006. A urmat în 2008 volumul de povestiri Unaccustomed Earth, recompensat cu Frank O’Connor International Short Story Award. Distanța dintre noi (The Lowland, 2012) este cea mai recentă carte a sa, din 2012 și nominalizată la Premiul Man Booker și la National Book Award for Fiction. În același an, scriitoarea a devenit membră a American Academy of Arts and Letters.  Scriitoarea a ținut cursuri de creative writing la Boston University și Princeton University.


Premieră în regia lui Tilman Hecker: Mașina se oprește (Mașina Apocalipsei)

Teatrul Național Iași în colaborare cu FaPt – Fabrica de Artă și Producție Teatrală și Centrul Cultural German Iași anunță premiera spectacolului:

 Mașina se oprește (Mașina Apocalipsei).

Premiera va avea loc pe 10 și 12 decembrie, de la ora 19:00, la Teatru³.

Un eveniment teatral  unic pe scena Teatrului³, construit pe metoda devised theatre (creație colectivă), care implică o revitalizare a modului de producție și a practicilor artistice din teatrul contemporan.

Distribuția: Andreea Boboc, Georgeta Burdujan, Adi Carauleanu, Petru Ciubotaru, Haruna Condurache, Petronela Grigorescu, Andrei Sava, Catinca Tudose, Gelu Zaharia, Oana Severin (vioară), Ramona Cojocaru (pian)

regie/scenariu/stage design: Tilman Hecker

asistent regie/producător delegat/dramaturgy adviser: Biatrice Cozmolici

costume: Rodica Arghir

muzică și aranjament muzical: Ramona Cojocaru, Oana Severin

light design: Bogdan Pălie, Iulian Ipate, Tilman Hecker

sound design: Adrian Păduraru

traducere scenariu: Radu Cucuteanu, Maria Teodora Medeleanu, Alexandra Bandac

Tilman Hecker, regizorul spectacolului:

Mașina se oprește (Mașina Apocalipsei) este un spectacol lectură despre experiența noastră contemporană. Influența majoră a tehnologiei asupra vieților noastre, asupra celor mai profane acțiuni zilnice, remodelează modul nostru de a gândi și de a acționa, ca indivizi și ca societate. Deși pare că acest lucru se întâmplă încet și gradat de fapt se petrece într-o pace extrem de accelerată. Știri, mesaje, imagini, emoții – de la prietenii noștri apropiați  până la restul lumii, de la banal la important, ajung la noi nefiltrate cu viteza luminii.

Ne  conectăm, interacționăm, accesăm informații în mod instant, fără a fi nevoie să așteptăm măcar o secundă. Dar, în același timp, pierdem conexiuni care nu pot fi transmise electronic. Cu cât stabilim mai multe legături în plan virtual  cu atât mai mult ne îndepărtăm de lumea de lângă noi, sau, cum spunea D.H. Lawrence, pierdem legătura cu cosmosul.

Scenariul Mașina se oprește (Mașina Apocalipsei) se bazează pe trei lucrări diferite scrise de trei autori diferiți. În romanul science fiction Mașina se oprește (1908), E.M. Foster descrie o lume în care umanitatea se retrage în subteran, toți trăind singuri în încăperi interconectate. Foster a inventat Skype –ul ca science fiction, cu 95 de ani înainte ca acesta să apară pe piață în anul 2003. Apocalipsa lui D.H. Lawrence este o interpretare critică a revelației Sfântului Ioan, ultima carte a Bibliei. Lucrarea în care totul, chiar și cosmosul, este distrus, este o viziune asupra lumii unde cei aleși trăiesc într-un oraș construit din cristal, în care soarele și luna nu strălucesc deoarece nu este necesar. Lawrence dorește să ne reamintească că încă mai suntem parte din cosmos și depinde de noi cât de mult avansează tehnologia și cât de independenți dorim să ne simțim. Homo Deus (2016) de Yuval Noah Harari aruncă o privire spre viitor, când Homo Sapiens se transformă din ce în ce mai mult într-un Homo Deus, într-un cyborg cu abilități supraomenești. După aparatele auditive, stimulatoarele cardiace, chirurgia plastică urmează să se intervină în genetica plantelor, a animalelor și, în cele din urmă, în cea a sugarilor.

 Spectacolul este realizat în cadrul proiectului UnderAct – Program de rezidențe și mobilitate artistică al cărui scop este de a oferi artiștilor ieșeni oportunități de explorare a procesului de creație, prin facilitarea schimbului de experiență între artiști din spațiul cultural național și internațional.


Curtea Veche Publishing lansează „Destinul Prințesei de Nor”debutul în tipar al Cătălinei Miciu

Curtea Veche Publishing vă invită miercuri, 13 decembrie 2017, începând cu ora 19:00, la Cafeneaua Verona (subsolul Librăriei Cărturești Verona, Str. Arthur Verona nr. 13-15), pentru evenimentul de lansare a volumului pentru copii „Destinul Prințesei de Nor”, debutul în tipar al Cătălinei Miciu, cu ilustrații de Cristina Barsony.

Nora este prințesă în Regatul Norilor, un ținut „de un alb lăptos și pufos ca vata pe băț“. Acolo nu e frig niciodată și anul are doar trei anotimpuri. Părinții Norei nu mai sunt, așa că ea este crescută de ursul Caramel, care cu pricepere și fermitate administrează domeniile prințesei și are grijă de fericirea ei. Se apropie aniversarea zilei de naștere a Norei, iar Caramel își amintește de o veche profeție – exact la această dată un eveniment va duce la împlinirea destinului micii prințese. Problema e că nimeni nu știe despre ce eveniment e vorba, iar ursul îl trimite pe poștașul regatului – bărzoiul Procolitsa – să afle indicii și să caute un cadou deosebit pentru ziua Norei. După îndelungi căutări, Procolitsa se întoarce și, în afară de cadoul cu totul special, mai aduce ceva. De fapt… pe cineva.

Alături de autoare și ilustratoare va vorbi criticul literar Marius Chivu. Iar actriţa Ada Galeş îi va încânta pe invitați cu un fragment din carte. Lansarea va fi moderată de Miruna Meiroşu, PR Manager Curtea Veche Publishing.

Cătălina Miciu este o millennial, născută în București și crescută în Otopeni. A studiat comunicare la Universitatea din București și a debutat în 2004, pe liternet.ro, cu cronici de carte, teatru și o poveste pentru copii. A continuat să colaboreze ocazional cu mai multe publicații culturale. Îi puteți citi cronicile de teatru pe scena9.ro și pe cele de carte pe blog.carturesti.ro.

Cristina Barsony s-a născut și locuiește în Cluj-Napoca. Este artist plastic, specializată la Londra în ilustrația de carte. A realizat ilustrații pentru „Povestea hipopotamului de plus” (Editura Galaxia Copiilor, 2013), „Vivi și copacul roditor (Editura VIA, 2014), „Povești cu nasturi” (Editura VIA, 2015) și „Țepoșii din mare” (Editura VIA, 2017).

Cartea „Destinul Prințesei de Nor” va fi disponibilă începând cu data de 13 decembrie în librării și pe site-ul Curtea Veche Publishing.


VERNISAJ EXPOZIŢIE „Viaţa Romilor. Lungo Drom” – 13 decembrie, 18:30, Instituto Cervantes din Bucureşti

Ambasada Spaniei şi Instituto Cervantes din Bucureşti, în parteneriat cu Centrul Naţional de Cultură a RomilorRomano Kher vă invită la inaugurarea expoziţiei „Viaţa romilor. Lungo Drom”, care va avea loc miercuri, 13 decembrie, orele 18:30, la Instituto Cervantes din Bucureşti (Bd. Regina Elisabeta, 38).

Evenimentul va include şi un recital de poezie în limbile spaniolă, română şi romani, în acompaniament de chitară şi ţambal, susţinut de artişti de etnie romă, moment oferit de Centrul Naţional de Cultură a RomilorRomano Kher.

Locurile sunt limitate. Rezervări la telefon: 021 318.11.03.

Expoziţia este împărţită în două mari capitole: „Viaţa trăită” – trecutul, începând cu migraţia iniţială din India şi până la finele anilor ’70 în Spania, şi „Viaţa viitoare” – o radiografie a prezentului şi a ceea ce se aşteaptă de la relaţia dintre romi şi restul populaţiei în anii ce vor veni. „Vidas Gitanas” (Viaţa romilor) spune povestea poporului rom spaniol, dincolo de prejudecăţi şi clişee, prezentând moştenirea lăsată de acesta şi profundele sale influenţe asupra culturii spaniole. Expoziţia aduce în prim-plan viaţa de zi cu zi a romilor, atât de puţin cunoscută: felul în care trăiesc, meseriile practicate, îngemănarea trecutului cu prezentul, modul în care au trecut peste greutăţi până în zilele noastre şi provocările cu care se confruntă.

Romii reprezintă cea mai importantă populaţie minoritară din Europa, dar şi una dintre cele mai puţin cunoscute de societăţile majoritare. În ciuda istoriei grele pe care au parcurs-o timp de secole, aceştia au rămas aproape necunoscuţi, la aceasta contribuind şi faptul că au fost respinşi de societăţile în care au trăit. Toate acestea au dus la o ignorare a realităţii romilor şi, implicit, la o îndepărtare de această comunitate prezentă pe continentul nostru de peste 500 de ani. Expoziţia îşi propune să faciliteze această cunoaştere a istoriei romilor spanioli şi a contribuţiei lor la patrimoniul cultural al Spaniei.

Organizatori: Ambasada Spaniei şi Instituto Cervantes din Bucureşti, Acción Cultural Española (AC/E), Fundación Instituto de Cultura Gitana

Partener: Centrul Naţional de Cultură a RomilorRomano Kher

Program de vizitare: 13 decembrie 2017 – 17 februarie 2018 (cu excepţia perioadei cuprinse în intervalul 22.12.2017 – 03.01.2018şi zilei de sâmbătă 10.01.2018)

Luni-Vineri, 09.00 – 19.00

Sâmbătă, 09.00 – 15.00

Duminică – închis

Intrarea este liberă.


Noutate editoriala: Anii tineretii mele (Autobiografia) de Winston Churchill

Cititorii care cunosc contributia lui Winston Churchill la politica mondiala, in special in ultima parte a vietii sale, vor fi incantati sa regaseasca in acest volum autobiografic parcursul timpuriu si anii formatori ai unuia dintre cei mai influenti politicieni europeni ai secolului XX.

Parcurgand acest text pasionant, intelegem cu usurinta de ce Winston Churchill a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Literatura in 1953. Ironia sa fina, fluenta limbajului, talentul descriptiv si acuratetea cu care ilustreaza scene de razboi sau situatii politice sunt de neegalat. In Anii tineretii mele, veti avea placerea de a va familiariza cu Anglia epocii victoriene, veti cunoaste contextul social si politic al Imperiului Britanic de dinaintea devastatoarelor Razboaie Mondiale si veti fi martori indirecti la evenimente care si-au lasat amprenta asupra autorului, influentandu-i cursul vietii si gandirea.

„Cu cat veti stii sa priviti mai adanc in trecut, cu atat veti vedea mai departe, in viitor.” – Winston Churchill

S-a nascut pe 30 noiembrie 1974 intr-o familie de nobili. A fost un politician britanic, prim-ministru cu doua mandate (1940-1945, 1951-1955), considerat unul dintre cei mai mari lideri de razboi ai secolului XX. A fost in prim-planul politicii britanice timp de cincizeci de ani, detinand mai multe functii politice si ministeriale. Ca tanar ofiter in armata, a participat la al Doilea Razboi al Burilor si a fost corespondent de razboi. In calitate de prim-ministru, refuzul sau constant de a accepta infrangerea sau compromisul pentru pace a ajutat Anglia in prima parte a celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand Marea Britanie era singura tara ce s-a opus politicilor agresive ale lui Hitler.

Articole similare

Irlanda, istorie şi cultură

Codrut

Concurs: Câștigă cartea ”Alaska. Singur în sălbăticie”, de Dave Metz, oferită de Editura Polirom! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Alteța Sa Regală Principele Radu și Primarul General al Municipiului București Nicușor Dan transmit mesaje importante în timpul Galei de Închidere a BIFF

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult