Știrile săptămânii: Turistul interior – Un ghid turistic pentru a descoperi cele mai fascinante meleaguri ale personalitatii tale, la Editura Herald; Irezistibil: dependența de tehnologie și afacerile din spatele ei, la Editura Publica; Romeo Castellucci, Pascal Bruckner, Frederic Beigbeder MASH și Institutul Grotowski vor veni la aniversarea Undercloud; Teatru si muzica romaneasca neconventionala la Paris – „Je suis Personne!”; Au început înscrierile pentru ART MY WORDS; Nou în colecţia „Biblioteca Polirom”: Încetează cu minciunile tale, un roman-confesiune semnat de Phillipe Besson.
Turistul interior – Un ghid turistic pentru a descoperi cele mai fascinante meleaguri ale personalitatii tale, de Allan Percy
In prezent avem posibilitati aproape nelimitate de a calatori in orice colt al lumii; paradoxal insa, poate cel mai neexplorat teritoriu este interiorul nostru. Turistul interior ne pune la dispozitie hartile necesare pentru a initia aceasta calatorie pasionanta, cu destinatie necunoscuta. In cartea de fata veti gasi principalele metode de experimentare a unor stari de constiinta aparte si a unor schimbari de perspectiva care va vor permite sa transcendeti simturile si sa ajungeti in cele mai ascunse colturi ale mintii. De la autohipnoza si autosugestie pana la calatoriile samanice, visele lucide si mantre, Allan Percy trece in revista tehnicile care, de-a lungul istoriei, i-au ajutat pe cei mai indrazneti exploratori sa faca incursiuni in misterioasa lume launtrica.
Allan Percy este expert in coaching si in tehnici de indrumare personala. Actualmente lucreaza in calitate de consultant editorial in domeniul formarii si dezvoltarii umane. Calatoreste in toata lumea in cautarea unor noi surse de inspiratie pentru cartile sale. Traduse in numeroase limbi, volumele sale sunt un elogiu lucid adus libertatii noastre de a fi in lumea contemporana: Conexiunea cu fericirea (2007), Nietzsche pentru stresati (2009), Oscar Wilde pentru blazati (2011), Kafka pentru deprimati (2012), Scafandrul optimistului (2013).
Irezistibil: dependența de tehnologie și afacerile din spatele ei
De două ori mai mult decât vrem să credem. Ne verificăm mailurile mult prea des. Instagram, Facebook, Twitter au un flux nesfârșit. Netflix trece automat la următorul episod. Tinder își încurajează utilizatorii să tot dea din degete pentru a descoperi alternative mai bune. Bine ați venit în era dependenței comportamentale!
Când sunt mii de indivizi de cealaltă parte a ecranelor a căror singură preocupare profesională e să ne distrugă autocontrolul, primul pas e să conștientizăm dependența de tehnologie sau internet și problemele aferente: stres, depresie, insomnie.
Adam Alter explică în Irezistibil cum se crează în ziua de azi o experiență care împinge la dependență, cum putem utiliza tehnologia în beneficiul nostru, și ne oferă soluții prin care să combatem efectele nocive ale unei dependențe tehnologice asupra bunăstării noastre și a copiilor noștri. Recomandată în special părinților și profesorilor, marketerilor interesați de psihologia umană, oricui îi pasă de wellbeingși tehnologie, precum și celor care doresc să fie mai productivi.
Irezistibil de Adam Alter a apărut cu susținerea UniCredit Bank: „Irezistibil analizează obiceiurile care provoacă dependenţa şi modul în care apar, persoanele care le concep, trucurile psihologice care le fac atât de atractive şi modalitatea prin care se pot diminua efectele lor nocive. Te invităm la lectura acestei cărţi, ca să reuşești să conştientizezi, să controlezi şi să elimini orice dependenţă care poate apărea şi, astfel, să-ți faci viața mai plăcută.”
Despre autor:
Adam Alter este profesor asociat al catedrei de Marketing și Psihologie de la Universitatea din New York. A fost inclus în clasamentul Poets and Quants al „celor mai buni 40 de profesori din lume care predau în școli de afaceri și au mai puțin de 40 de ani”. Este autorul cărții Roz tranchilizant şi scrie pentru New York Times, New Yorker, Wired, Washington Post și The Atlantic.
Romeo Castellucci, Pascal Bruckner, Frederic Beigbeder MASH și Institutul Grotowski vor veni la aniversarea Undercloud
Între 22 și 31 august 2017, teatrul independent va fi în sărbătoare. ARCUB – Gabroveni, cu sprijinul Primăriei Municipiului București, va găzdui ediția aniversară a Festivalului Internațional de Teatru Independent UNDERCLOUD, eveniment în cadrul căruia vor fi prezentate publicului bucureștean spectacole românești, invitate sau în competiție, dar și spectacole din străinătate.
Se împlinesc 4 ani de când UNDERCLOUD a devenit internațional. A zecea ediție va fi marcată de prezența la București a unora dintre cele mai renumite companii de teatru contemporan din Italia, Franța, Polonia și Israel.
Producțiile străine ce au răspuns invitației UNDERCLOUD sunt spectacole-eveniment pentru teatrul din România datorită notorietății și unicității artiștilor autori, dar și a companiilor producătoare.
Romeo Castellucci, unul dintre cei mai inovatori și îndrăzneți regizori contemporani, care nu se teme să spargă barierele limbajului și esteticii teatrale, va prezenta la UNDERCLOUD, Iulius Caesar. Fragmente. Una dintre cele mai de avangardă creații ale zilelor noastre, spectacolul pune accentul pe ideea materialității cuvîntului, pe disecarea metodelor retoricii convenționale și demascarea lor ca false și neputincioase în a transmite cu adevărat un mesaj. Iulius Caesar este o montare actuală, o recitire a lui Shakespeare în care se vorbește, tăios dar în același timp voalat, despre pericolul dictaturilor/dictatorilor din prezent și despre cea mai perfidă capcană în care putem cădea – cea a tăcerii în fața pericolului.
Premiat pentru întreaga activitate la Bienala de la Veneția în 2013, Romeo Castellucci (56 de ani) este un creator complet care, inspirat de inconștientul uman, într-un limbaj vizual provocator, poate produce disconfort spectatorului. Producția sa de suflet, Iulius Caesar. Fragmente, este un must-see al ediției UNDERCLOUD cu numărul zece.
Renumitul Institut Grotowski din Polonia va fi prezent la București cu producția Ultima bandă a lui Krapp, după textul lui Samuel Beckett, regizată de Jarosław Fret și interpretată de Alessandro Curti.
Regizor și actor, Jarosław Fret este fondatorul Teatrului ZAR, colaborator al Institutului Grotowski și profesor la National Academy of Theatre Arts din Cracovia.
În montarea sa, artistul propune o răsturnare-experiment a textului lui Beckett: un tânăr actor își înregistrează vocea pentru a folosi banda în acel moment din viitor când va fi pregătit să interpreteze personajul lui Krapp.
Celebrii scriitori francezi Pascal Bruckner și Frederic Beigbeder sunt printre invitații de onoare ai ediției aniversare UNDERCLOUD.
Două evenimente speciale îl vor avea în prim plan pe filosoful, eseistul și romancierul Pascal Bruckner: Crăciunul președintelui ce a avut lectura în premieră mondială anul trecut în festival, se va juca pentru prima dată în ediția actuală. Încântat de succesul avut în 2016 cu prima sa piesă de teatru, autorul a ales să își lanseze cel de-al doilea text dramatic, din nou în premieră mondială, la UNDERCLOUD. Este vorba despre lectura piesei Cu ce vă servesc?, ce va fi regizată de Chris Simion-Mercurian.
Iubitorii scrierilor lui Frederic Beigbeder au două motive de a participa la UNDERCLOUD. Spectacolul-lectură după romanul său Oona & Salinger, regizat și dramatizat de Chris Simion-Mercurian, va avea premiera în festival. Autorul imaginează o poveste de dragoste sortită eşecului între romancierul emblematic al Americii, J.D. Salinger şi Oona, fiica unui dramaturg nu mai puţin celebru, Eugene O’Neill.
De asemenea, în 25 august, publicul este invitat la reprezentația cu numărul 700 a spectacolului Dragostea durează 3 ani, după romanul omonim al lui Beigbeder, în regia lui Chris Simion-Mercurian.
În premieră la București, Mashol Salem Dance House (MASH), cea mai importantă companie de teatru-dans din Israel, va prezenta trei dintre producțiile sale: Gravitas, HA-E 4-2 și Ani-Ma.
MASH promovează artiști independenți din Israel, găzduiește producții locale și internaționale și a devenit, de-a lungul anilor, un centru artistic dedicat publicului, mai ales pentru că este situat într-o zonă sensibilă, în cartierul Musrara, între Orașul Vechi (Old City) și partea vestică a Ierusalimului.
Performerii din Gravitas, coordonați de Ofir Yudilevitch, se joacă cu gravitatea devenind masă pură și încercând să se supună voinței ei oarbe.
HA-E 4-2 (The Island), creat de celebrul coregraf israelian Ido Tadmor, este un performance despre prietenia dintre doi soldați, într-o zonă de război. ‘Ha-E’ este insula normalității, unde nu există războaie și unde un simplu zâmbet sau o simplă strângere de mână încă există și nu au fost uitate.
Ani-Ma este primul spectacol solo al tinerei artiste isreliene Roni Chadash. A participat la festivaluri internaționale de dans contemporan și a câștigat numeroase premii, unul dintre cele mai importante fiind Best performer Award, la Masdanza Festival din Spania, în 2016.
Ediția aniversară reunește, pe lângă spectacolele din străinătate, producții românești invitate, dar și 17 reprezentații în competiție.
Au fost puse în vânzare primele bilete UNDERCLOUD, pentru spectacolele din secțiunea Concurs.
Ele pot fi achiziționate direct de la Casa de bilele ARCUB, între orele 14.00-20.00 și online prin
https://www.mystage.ro/#/undercloud-15 și https://eventbook.ro/program/undercloud.
Spectatorii beneficiază de campania 1+1 VIAȚA FĂRĂ CASH, susținută de Raiffeisen Bank: la 1 bilet cumpărat cu un card Raiffeisen Bank de la Casa de Bilete ARCUB -Gabroveni (str. Lipscani 84-90), al doilea bilet este oferit cadou. Această promoție nu este valabilă și pentru biletele cumpărate online.
Prețul unui bilet este de 35 lei.
Programul complet al festivalului UNDERCLOUD 2017 va fi disponibil în curând.
Teatru si muzica romaneasca neconventionala la Paris – „Je suis Personne!”
Turneul ARTfel, cu sprijinul Institutului Cultural Român, vă prezintă la Teatrul Apollo din Paris, pe 14 septembrie 2017 de la ora 20, spectacolul „Je suis Personne” (EU nu contez!).
Povestea unui tânăr care salvează destine, vieți și întreaga omenire, dar cu toate astea nu contează pentru nimeni, niciodată este dramatizată prin intermediul teatrului, muzicii clasice, muzicii populare și videoproiecției. Astfel, o poveste reală prin care trece majoritatea oamenilor se transformă într-un spectacol de artă neconvențională.
În stagiunea 2016-2017, „Je suis Personne” a fost primit cu mii de aplauze, zâmbete şi lacrimi pe cele mai mari scene ale României:
- Teatrul Național București , Salile Studio și Atelier
- Teatrul Național Iași, Sala mare
- Teatrul Elisabeta din București
- Teatrul Municipal din Bacău
- Teatrul „George Ciprian” din Buzău
- Teatrul dramatic „Fani Tardini” din Galați
- Grădina Televiziunii Române (12 august 2017)
Spectacolul, care are la bază o piesa scrisă de Florin Coman, își propune trei obiective îndrăznețe:
- promovarea teatrului neconvențional de cea mai bună calitate cu implicarea unora dintre cei mai buni actori români,
- revenirea la decență în limbaj, mimică și gestică
- îmbinarea dramatismului specific teatrului cu lirismul muzicii clasice şi muzicii populare live.
În distribuție:
Marian Râlea, câștigătorul premiului UNITER 2016 pentru cel mai bun actor, va juca rolul principal „Iuda”. Distribuția este completată de actori cu roluri importante pe scene ca TNB, Odeon, Teatrul Masca, etc., actori consacrați precum Anamaria Pîslaru, Sorin Dinculescu şi Relu Poalelungi şi actori tineri ca Beatrice Rubică, Altan Safta Zecheria, Antonio Tadeusz Mincă şi Georgiana Vrațiu.
Spectacolul vine cu o surpriză: coloana sonoră live (Narcisa Băleanu, nai – muzică populară) cu implicarea extraordinară a unui reprezentant marcant al Filarmonicii „George Enescu” din Bucuresti: Adrian Petrescu, în calitate de regizor muzical.
Biletele se găsesc la casa de bilete a teatrului Apollo sau online pe site-ul teatrului: http://www.apollotheatre.fr/spectacles/84
Pentru mai multe detalii vizitați pagina de facebook: ARTfel acf, https://web.facebook.com/Clubul.ARTfel/
Au început înscrierile pentru ART MY WORDS
15 tineri artiști din capitală vor avea ocazia să colaboreze cu 5 autori de top în realizarea unor lucrări video inedite
DU-NE lansează o nouă oportunitate pentru comunitatea tinerilor artiști vizuali din București. Odată cu 1 august încep înscrierile pentru ART MY WORDS, un proiect artistic colaborativ interdisciplinar în care tinerii creativi selectați vor explora valențele vizuale ale cuvântului scris, re-cartografiind universul literar a 5 autori de talie internațională într-un nou univers imagistic.
Astfel, în august și septembrie, artiștii vor colabora cu figuri importante ale lumii literare contemporane (Jonathan Franzen – SUA, Zeruya Shalev – IL, Matei Vișniec – RO, Malgorzata Rejmer – PL, Robert Prosser – AT), dezvoltând, în urma unui proces interactiv, o serie de lucrări de artă video care ilustreaza fragmente din operele autorilor implicați în proiect.
Sunt încurajate tehnicile mixte și explorarea de forme noi de expresie artistică, proiectul urmărind o abordare prietenă cu experimentul, care reconfigurează limbajul clasic al imaginii dinamice în diferite stilistici.
Pentru multe detalii despre desfășurarea proiectului, modul de lucru, bugetul și condițiile oferite artiștilor interesați click pe evenimentul de mai jos:
https://www.facebook.com/events/1538033806262465
ÎNSCRIERI
CV + portofoliu + orice alte atașamente pe care le consideri relevante pentru aplicație la dune.hello@gmail.com până pe 19 august, ora 23:00.
Aplicațiile vor fi analizate de un juriu specializat, cei 15 artiști selectați urmând să fie contactați prin e-mail până la data de 22 august.
EXPO @ CĂRTUREȘTI
Expoziția care leagă cele 5 lucrări video concepute în cadrul proiectului va fi deschisă publicului la începutul lunii octombrie în incinta Cărturețti Carusel (Lipscani 55), urmând să fie itinerată ulterior și în alte 3 locații Cărturești din capitală.
ART MY WORDS este un proiect organizat de ASOCIAȚIA CULTURALĂ DU-NE, finanțat de ARCUB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București și Primăria Capitalei, în cadrul programului “București – Oraș participativ”, susținut de Forumul Cultural Austriac, Institutul Polonez București, Editura Polirom, Cărturești, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematrografică „I.L. Caragiale” prin centrul CINETic, Universitatea Națională de Arte București.
Nou în colecţia „Biblioteca Polirom”: Încetează cu minciunile tale, un roman-confesiune semnat de Phillipe Besson
Încetează cu minciunile tale, roman-confesiune de o francheţe pe alocuri frapantă, împrumută drept titlu o expresie pe care mama scriitorului i-o repeta acestuia în copilărie, în momentele de exasperare. După multă vreme, zărind în holul unui hotel o siluetă care i se pare vag familiară şi îi răscoleşte amintiri neliniştitoare, scriitorul matur hotărăşte să mărturisească în sfîrşit adevărul. Astfel iese la iveală povestea secretă de dragoste pe care a avut-o la 17 ani, în perioada bacalaureatului, cu un coleg de liceu din Barbezieux. O relaţie pe cît de scurtă, pe atît de intensă şi, tocmai de aceea, cu neputinţă de uitat, în care cei doi adolescenţi, Philippe şi Thomas, s-au aruncat cu toată impetuozitatea şi inocenţa vîrstei.
Încetează cu minciunile tale, de Philippe Besson, a apărut în această săptămînă în colecţia „Biblioteca Polirom”, în traducerea lui Laurenţiu Malomfălean, disponibil în librării şi pe www.polirom.ro. Carte recomandată de RFI România.
„În copilărie, mama îmi repeta întruna: «Încetează cu minciunile tale». Se pare că mă pricepeam atît de bine să scornesc poveşti, încît nu mai ştia să desluşească adevărul de neadevăr. Mai tîrziu mi-am făcut o meserie din asta, am devenit romancier. Şi iată că astăzi, în sfîrşit, îi dau ascultare mamei: spun adevărul. Pentru prima dată. În cartea asta.” (Philippe Besson)
„Încetează cu minciunile tale e o compoziţie pe cît de puternică, pe-atît de tulburătoare, un roman delicat, o cronică a anilor 1980 – cînd libertatea exista, SIDA, încă nu –, o poveste despre perioada maturizării, cu experienţele şi tatonările ei.” (Madame Figaro)
Scriitor, dramaturg şi scenarist, critic literar şi autor de emisiuni de televiziune, Philippe Besson (n. 1967) este unul dintre autorii cei mai importanţi ai generaţiei sale. Primul său roman, En l’absence des hommes, publicat în 2001, a cunoscut un mare succes de public şi de critică, primind Premiul Emmanuel-Roblès. În acelaşi an îi apare romanul Son frère, ecranizat în 2003 de Patrice Chéreau, film care va fi distins cu Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin. Următorul, L’Arrière-saison (2002), va fi recompensat cu Marele Premiu RTL-Lire în 2003, an în care îi apare un al patrulea roman, Un garçon d’Italie, nominalizat la premiile Goncourt şi Médicis. Din acest moment se va dedica scrisului, publicînd încă 13 titluri, printre care se numără şi Les Passants de Lisbonne (Rătăcitori prin Lisabona, Polirom, 2016).