Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (31 august – 6 septembrie 2015)

afis artESTȘtirile săptămânii: Concursuri de fotografie, scenarii de teatru și film pe tema violenței și discriminării, la Luna artEST; Admitere UNATC ”I.L.Caragiale” anul universitar 2015-2016; Press Pass. Interviuri și însemnări de jurnal de la Festivalul Internațional „George Enescu“ de Marius Constantinescu; MERIDIAN TAXI și Litera deschid portierele Bibliotecii mobile; Intalnire cu scriitorul chinez Su Tong si dezbatere despre literatura chineza contemporana; Câștigătorii Concursului de Debut „Adenium Start”, ediția a III-a, 2015; Încep înscrierile în proiectul european DIGIPUB – practică plătită pentru studenți în domeniul editorial și consiliere în carieră.

Concursuri de fotografie, scenarii de teatru și film pe tema violenței și discriminării, la Luna artEST

Pasionații de fotografie, teatru și film își pot înscrie, în luna septembrie, proiectele la concursurile inițiate de Fundația artEST, tema aleasă pentru competiții fiind lupta împotriva violenței și a discriminării.

Fundația artEST, al cărei președinte este actrița și regizoarea Iarina Demian, lansează, în luna noiembrie, proiectul “Artiștii împotriva violenței și discriminării”. Evenimentul se va desfășura pe întreaga perioadă a lunii noiembrie și își propune să atragă atenția asupra celor mai întâlnite forme de discriminare și violență prezente în societatea românească actuală.

Una dintre componentele importante ale evenimentului este reprezentată de concursurile de fotografie, scenariu de teatru contemporan și de scurtmetraj, care au ca temă principală violența și discriminarea în societate.

Înscrierile pentru cele trei concursuri încep pe data de 1 septembrie, materialele putând fi trimise pe adresa de e-mail concurs@artest.ro.

Astfel, pentru concursul de fotografie, al cărui juriu va fi format din Alex Gâlmeanu, Andrei Pungovschi și Stelian Pavalache, premiul cel mare va consta în suma de 300 de euro, urmând ca cele mai bune fotografii să fie expuse în luna noiembrie la sala ArCuB din Capitală.

În ceea ce privește concursul pentru piesele de teatru, al cărui juriu va fi format din regizorul Alexandru Darie, actrița Dorina Chiriac și criticul de teatru Gabriela Hurezan, acesta se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, Fundația artEST dorindu-și susținerea tinerelor talente. Astfel, participanții vor trebui să trimită piese de teatru într-un singur act până la data de 25 septembrie.

Cele mai bune piese de teatru vor fi publicate într-un volum produs de fundația artEST, în timp ce piesa câștigătoare va face obiectul unui spectacol lectură pe scena ArCuB, cu participarea unor actori profesioniști. Spectacolul va fi produs tot de Fundatia artEST.

Pe de altă parte, concursul de scenariu pentru scurtmetraj, care va fi jurizat de regizoarea Iulia Rugină și de scenaristele Oana Răsuceanu și Ana Agopian, se adresează persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani. Câştigătorul concursului pentru cel mai bun scenariu va primi un premiu în valoare de 500 de euro.

Detalii despre regulamentul concursurilor și data limită până la care pot fi trimise proiectele sunt disponibile pe adresa www.artest.ro .

Admitere UNATC ”I.L.Caragiale” anul universitar 2015-2016

Începând cu data de 1 septembrie 2015, UNATC ”I.L.Caragiale” îi așteaptă pe toți cei pasionați de studii în domeniile Teatru și Cinematografie să se înscrie la concursul de admitere, pentru anul universitar 2015-2016. Oferta universității noastre acoperă o mare diversitate de specializări aferente celor două domenii fundamentale Teatru și Film, acestea fiind structurate pe toate cele trei niveluri de studiu – licență, masterat, doctorat. Așadar, oricine dorește să își dezvolte sau aprofundeze calitățile creative și talentul, va găsi la UNATC ”I.L.Caragiale” cea mai potrivită ecuație a reușitei artistice.

Cu o tradiție de peste 60 de ani, UNATC ”I.L.Caragiale” reprezintă un centru al excelenței și creativității în Teatru și Film întemeiat pe o serie de principii la care ținem foarte mult: sensibilitatea și căldura umană specifică învățământului vocațional, grijă pentru dezvoltarea individuală a fiecărui student, profesori cu renume în plan național și internațional, acces la cunoaștere și resurse educaționale, săli de spectacole și laboratoare de film echipate la standarde și nu în ultimul rând deschidere spre societate și comunitate. Suntem mândri de reușitele studenților noștri și întotdeauna entuziasmați să întâmpinăm cu brațele deschise noua generație.

Specializări Facultatea de Film

– Ciclul I licență: Regie de film și televiziune, Imagine de film și televiziune, Multimedia: Sunet-Montaj, Comunicare audiovizuala;

– Ciclul II master: Arta regiei de film, Arta imaginii de film, Arta montajului de film, Arta sunetului de film, Scenaristică de film, Filmologie, Producție de film, Film de animație.

Specializări Facultatea de Teatru

– Ciclul I licență: Actorie, Păpuși-marionete, Coregrafie, Regie teatru, Scenografie, Teatrologie;

– Ciclul II master: Arta actorului, Pedagogie teatrală, Păpuși-marionete, Teatrul de animație, Arta Coregrafică, Arta regizorului de teatru, Scriere dramatică, Scenografie, Design de lumină și sunet în artele spectacolului, Teatrologie, Management și marketing cultural.

Domenii studii de Doctorat: Teatru şi artele spectacolului şi Cinematografie şi media

CALENDAR ADMITERE 2015-2016

Ciclul l Licență – Facultatea de Film

                        Înscrieri: 1-3 septembrie 2015

Susținerea probelor: 7-18 septembrie 2015

Ciclul l Licență – Facultatea de Teatru

                        Înscrieri: 2-4 septembrie 2015

Vizionarea filmelor: 5-6 septembrie 2015

Susținerea probelor: 7-19 septembrie 2015

Ciclul II Master – Facultatea de Film

                        Înscrieri: 15-16 septembrie 2015

Susținerea probelor: 17-19 septembrie 2015

Ciclul II Master – Facultatea de Teatru

                        Înscrieri: 10-11 septembrie 2015

Susținerea probelor: 13-17 septembrie 2015

         Ciclul III Doctorat

Înscrieri: 15-17 septembrie 2015

Susținerea probelor: 21-22 septembrie 2015

Din dorința de a simplifica procedura de înscriere, în acest an, toți candidații pot completa formularele necesare on-line, pe site-ul nostru oficial: www.unatc.ro. De asemenea, înscrierile se pot face și după procedura clasică, la secretariatele celor două facultăți. Pentru a consulta programul secretariatelor, vă rugăm să accesați site-ul.

Pentru mai multe informații:

Secretariat Facultatea de Film

Zenovia Țoneș

Telefon : 021 2528193

Secretar Decanat Film Mihaela Petre

Telefon : 0721277782

e-mail:decanat.film@gmail.com

Secretariat Facultatea de Teatru

Maria Codalbu

Telefon : 021 2528108

e-mail:secretariat.teatru@unatc.ro

Press Pass. Interviuri și însemnări de jurnal de la Festivalul Internațional „George Enescu“ de Marius Constantinescu

Editura Humanitas vă invită luni, 7 septembrie, ora 18.00, la Libraria Humanitas Kretzulescu, la lansarea volumului Press Pass. Interviuri și însemnări de jurnal de la Festivalul Internațional „George Enescu“ (edițiile 2011 și 2013) de Marius Constantinescu. La eveniment vor participa, alături de Marius Constantinescu, criticul literar Dan C. Mihăilescu,  Oana Drăgulinescu, manager cultural, Mihai Constantinescu, directorul Artexim, organizatorul Festivalului „George Enescu“ şi  Lidia Bodea, director general Editura Humanitas.

Interviuri, portrete şi pagini de jurnal cu Antonio Pappano, Violeta Urmana, Daniele Gatti, Hélène Grimaud, Jordi Savall, Maxim Vengerov, Lawrence Foster, Vadim Repin, Katia şi Marielle Labèque, Pinchas Zukerman şi mulţi alţii.

Constantinescu„Am dat mii de interviuri în ultimii ani. Nu cred că mi-a mai adresat cineva întrebări atât de fine, de interesante, de bine ţintite.“ (Hélène GRIMAUD)

„Îmi place Bucureştiul în septembrie. Nu pentru că ader la nostalgiile impuse de subţierea verii şi perspectiva frunzelor îngălbenite, ci pentru că, o dată la doi ani, Capitala freamătă armonic, merge la culcare târziu şi se trezeşte fredonând pasaje de simfonie, de cantată sau de concert. Bucureştiul devine un oraş frumos, cu oameni aşijderea, în timpul Festivalului Internaţional «George Enescu».“ (Marius CONSTANTINESCU)

„Interviurile lui Marius Constantinescu sunt dialoguri în care el se retrage în umbră şi îl lasă pe interlocutor să strălucească, îndrumându-l discret, cu întrebări potrivite, spre subiectele în care acesta are ceva semnificativ de povestit, de afirmat. În deschiderea fiecărui interviu, Marius se dovedeşte un portretist atent şi sincer. Dă detalii savuroase, dar şi semnificative. Are preferinţe şi jumătăţi de antipatii simpatice, e emoţionat uneori de copleşitoarea carieră a interlocutorului, e aproape întotdeauna impregnat de zeci de înregistrări şi spectacole live ale celui cu care vorbeşte, e un om normal care admiră sincer, dar e şi un fel de copil mare căruia Moş Crăciun i-a adus în faţă oamenii la care visase mereu, adică ceea ce îşi dorea cel mai mult să primească.“ (Răzvan PENESCU)

Carti Biblioteca mobilaMERIDIAN TAXI și Litera deschid portierele Bibliotecii mobile

Începând din 3 septembrie 2015, Biblioteca mobilă MERIDIAN TAXI și Litera pornește la drum prin București. Călătorii urbani vor avea surpriza de a găsi în mașinile de taxi MERIDIAN cărți ale editurii Litera, pe care le pot răsfoi pe durata cursei efectuate.

Prea multă fericire de Alice Munro, Doamna cu cățelul de A.P. Cehov, Babbit de Sinclair Lewis, America de Frantz Kafka și Maestrul și Margareta de Mihail Bulgakov sunt o parte dintre titlurile ce vor face călătoria cu mașinile de taxi și mai plăcută. Cărțile vor fi disponibile în zeci de mașini de taxi MERIDIAN și vor fi înlocuite lunar cu alte titluri noi.

Scopul campaniei este acela de a încuraja lectura, transformând orice moment și loc într-o ocazie pentru a citi.

“Ne aflăm deja la a treia campanie realizată alături de editura Litera, dorind de fiecare dată să încurajăm lectura și să le oferim clienților noștri un dar prețios: momente de relaxare în compania celor mai apreciate cărți din literatura universală. Biblioteca mobilă este un concept inovativ, prin care călătorii au ocazia de a citi câteva pagini până la destinație. Sperăm ca inițiativa noastră să fie bine primită de clienții MERIDIAN TAXI.” – Lucian Marin, director executiv MERIDIAN TAXI

Intalnire cu scriitorul chinez Su Tong si dezbatere despre literatura chineza contemporana

Editura Humanitas Fiction şi Institutul Confucius din cadrul Universităţii din Bucureşti vă aşteaptă miercuri, 9 septembrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38), pentru o seară dedicată literaturii chineze.  Evenimentul va debuta cu lansarea, în prezenţa autorului, a romanului Lumea de orez de Su Tong, unul dintre cei mai renumiţi scriitori chinezi contemponani, recompensat cu numeroase premii naţionale, precum şi cu Asian Literary Prize în 2009 şi nominalizat, în 2011, la Man Booker International Prize.

news-Su-Tong
Seara va continua cu o dezbatere despre literatura chineză contemporană la care vor participa, alături de Su Tong, cinci importanţi scriitori chinezi, Cao Youyun, Hu Xuewen, Ge Shuiping, Xie Youshun şi Wu Pianpian,  Florentina Vişan, profesor universitar şi seful catedrei de Limbi şi Literaturi Orientale din cadrul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti, Luminiţa Bălan, profesor universitar şi director al Institutului Confucius din cadrul Universităţii din Bucureşti, asist. dr. Mugur Zlotea, catedra de Limbi şi Literaturi Orientale din cadrul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction.

Lumea de orez de Su Tong, roman recent apărut în colecţia „Raftul Denisei“ la Editura Humanitas Ficton, a fost ecranizat în 2004. Brutal, direct, uluitor prin felul în care creează şi distruge o lume, Lumea de orez,  un triumf al avangardei anilor 1980, îşi şochează şi deopotrivă îşi fascinează cititorii.

O poveste cutremurătoare, dar în acelaşi timp fremătând de viaţă, imaginată şi scrisă cu extremă onestitate.“ (Time Out)

„Balzac şi Zola şi-ar fi recunoscut în Su Tong spiritul geamăn, care ilustrează cu aceeaşi strălucire dezastrele pe care oamenii şi le provoacă unii altora şi mai cu seamă lor înşişi.“ (Kirkus Reviews)

adenium start IIICâștigătorii Concursului de Debut „Adenium Start”, ediția a III-a, 2015

Editura Adenium a lansat, la începutul anului, cea de-a III-a ediție a Concursului de Debut „Adenium Start”, pentru următoarele genuri literare: poezie, proză, literatură pentru copii. Sloganul concursului, „Rupeți rândurile!”, i-a provocat pe autori să-și afirme originalitatea.

Conform regulamentului, disponibil pe site-ul www.start.adenium.ro, editura a selectat cele mai bune manuscrise pentru secțiunile din concurs. Juriul format din Daniel Șandru (președinte), Bogdan Crețu, Radu Vancu, Emil Brumaru și Daniel Cristea-Enache a ales manuscrisele câștigătoare pentru fiecare secțiune.

Câștigătorii Concursului de Debut „Adenium Start”, ediția a III-a, 2015 sunt:

Secțiunea Poezie: Andreea Voicu (Moreni, jud. Dâmbovița), cu manuscrisul având moto-ul „Ce fluieră cămilele pe malul mării”

Secțiunea Proză: Cristina Frîncu (București), cu manuscrisul având moto-ul „Am o mulțime de idei. Din nefericire, majoritatea sunt stupide”

Secțiunea Literatură pentru Copii: Alina Vlad (pseudonim literar Elia David), cu manuscrisul având moto-ul „Țara Părinților cu inimi de Aur”

Scopul Concursului de Debut „Adenium Start” este să descopere și să promoveze autori valoroși, care încă nu au publicat în volum, oferindu-le posibilitatea să debuteze și sprijinul integral în procesul de promovare: publicitate, serviciu de presă, lansări publice.

DigipubÎncep înscrierile în proiectul european DIGIPUB – practică plătită pentru studenți în  domeniul editorial și consiliere în carieră

Studenții și masteranzii interesați de o carieră în domeniul editorial se pot înscrie, începând cu 1 septembrie, în proiectul cu fonduri europene DIGIPUB. Proiectul oferă un program integrat de stagii de practică plătite în cele mai importante edituri din România și de orientare și consiliere în carieră, având ca scop facilitarea tranziției de la studiile universitare la viața activă pentru 160 de studenți și masteranzi ai instituțiilor de învățământ superior din regiunea București-Ilfov.

“Competențe digitale pentru piața editorială în era publicațiilor electronice” – DIGIPUB, ID 156046, este un proiect implementat de Asociația Editorilor din România alături de Universitatea din București și Diastasi Training and Consulting Services.

Proiectul, implementat între iulie și decembrie 2015, beneficiază de cofinanțare din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 2 „Corelarea învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii”, Domeniul major de intervenție 2.1 „Tranziția de la școală la viața activă”.

Informații complete despre proiect și înscriere pot fi găsite pe site-ul www.digipub.ro.

Stagiile de practică plătite se vor desfășura în perioada octombrie-noiembrie 2015 în unele dintre cele mai mari edituri din România. Fiecare participant care finalizează stagiul de practică va primi o subvenție în valoare de 10 lei/oră, iar cei mai implicați și motivați 25 dintre studenți vor avea ocazia de a desfășura o vizită de studiu în Grecia la finalul stagiului de practică.

Proiectul reprezintă o oportunitate pentru studenți de a-și dezvolta aptitudinile de muncă prin însușirea de noțiuni și competențe practice din mediul editorial, cum ar fi: procesul general de lucru, principii și etape ale editării unei cărți (redactare, corectură, tehnoredactare, etc.), drepturi de autor, marketing și PR.

De asemenea, pentru studenții implicați în proiect vor fi organizate 8 sesiuni de consiliere profesională de grup și 160 de sesiuni de consiliere individuală.

Articole similare

Lansări de excepție la Editura Vremea la Bookfest 2017

Jovi Ene

Editura Litera la Gaudeamus 2015

Jovi Ene

Programul complet al evenimentelor Adenium la Gaudeamus

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult