Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (3 – 9 septembrie 2018)

Știrile săptămânii: Cine sunt laureații celei de-a unsprezecea ediții UNDERCLOUD; Romanul Interior Zero de Lavinia Branişte a fost adaptat scenei; O noua editie: CORANUL – Editia a V-a – Editie revizuita si adaugita; Nou în Co-lecția de știință: Înțelepciunea lupilor de Ellie Radinger; Admiterea la UNATC – programe de studii Master; Editura Nemira publică una dintre cele mai citite scriitoare din Turcia de azi – Ayșe Kulin; Povești europene. Concurs de scriere – „O poveste europeană: câștigătorii Premiului Uniunii Europene pentru Literatură scriu despre Europa”; Cele mai citite cărți Nemira din vara 2018!; Premiere, concerte, artiști contemporani și experiențe gastronomice inedite, din 6 septembrie, în noua stagiune Godot Cafe-Teatru; Noutate Editura Herald: Eseu despre prejudecati de Paul Henri Dietrich, Baron d` Holbach.

Cine sunt laureații celei de-a unsprezecea ediții UNDERCLOUD

Stabat Mater, spectacol de dans contemporan, o producție Linotip, și În doi, performance regizat de Alexandru Nagy, sunt marii câștigători ai Festivalului Internațional de Teatru Independent UNDERCLOUD 2018, care a reunit peste 41 de evenimente artistice în perioada 22-31 august la ARCUB-Gabroveni, în București.

Secțiunea Concurs a numărat 17 spectacole realizate de unii dintre mai tineri și mai talentați artiști independenți români. Juriul festivalului a fost format din patru personalități ale teatrului românesc: actrița Rodica Mandache, regizorul și actorul Emanuel Pârvu, scenografa Iuliana Vîlsan și criticul de teatru Octavian Saiu.

„Stabat Mater” a fost desemnat Cel mai bun spectacol, în timp ce „În doi” a obținut trei premii din cele zece categorii ale secțiunii Concurs. Celelalte două spectacole nominalizate la această categorie au fost „Produse Domestice” (regia Ioana Păun) și „În umbra marelui plan” (Catinca Drăgănescu).

Spectacolul care a obținut cele mai multe premii este „În doi”, un performance regizat de Alexandru Nagy (producție a Teatrului Independenților Profesioniști), după un text de Matei Vișniec.

„În doi” a câștigat premiile pentru: Cea mai bună regie Alexandru Nagy, Cea mai bună actriță Alina Chinie și Cel mai bun actor Dani Ionescu. Alături de el, actorii Andi Vasluianu și Lari Giorgescu au fost nominalizați pentru rolurile din spectacolele „Când timpul stă pe loc”, respectiv „Eine Kleine Nachtmusik” (producție Unteatru).

La categoria Cea mai buna actriță, juriul a desemnat-o ex aequo pe Mihaela Sîrbu pentru producția „Când timpul stă pe loc” a Teatrului de Artă. Alături de cele două câstigătoare, actrița Isabela Neamțu a fost nominalizată pentru rolul din spectacolul „Grounded” (producție Doctor’s Studio).

Premiul pentru Cea mai bună scenografie a fost câștigat de spectacolul „Complet Alb” (Iași), un performance de Octavian Jighirgiu în care spectatorii sunt legați la ochi pentru a experimenta timp de câteva zeci de minute cum este să fii nevăzător.

„MaRo” (producție Teatrul Yorick Târgu-Mureș), în regia lui Andi Gherghe, a primit Premiul Juriului pentru un spectacol care arată cu umor bizareriile relaţiilor româno-maghiare. 

Paul Cimpoieru a fost distins cu Premiul pentru Concept, Regie și Interpretare pentru spectacolul „Homo Love”, un performance one-man-show de teatru non-verbal, producție Teatrul Luni de la Green-Hours.

„Produse domestice”, în regia Ioanei Păun, a primit Premiul UNDERCLOUD. Spectacolul este bazat pe o poveste reală și pe investigația sistemului de plasare a forței de muncă în România.

The Excellence Award UNDERCLOUD 2018 a avut anul acesta două distincții: premiul Spirit Independent de Orice în anii ‘80 i-a fost oferit lui Dinu Săraru, fost director al Teatrului Mic și al Teatrului Foarte Mic (1977-1990) și fost director Teatrului Național din București (2001-2004); cel de-al doilea premiu i-a fost acordat lui Tang Shu-wing, renumitul regizor din Hong Kong, recunoscut ca „alchimistul teatrului minimalist”. Shu-wing a susținut în cadrul UNDERCLOUD și un workshop în care a prezentat artiștilor profesioniști tehnici fizice (respirație, fortifiere), dar și de improvizație.

Premiul UNDER ANY CLOUD, care se acordă pentru susținerea teatrului liber, independent, a fost oferit actriței Maia Morgenstern, pe care ați văzut-o anul acesta la UNDERCLOUD în spectacolele „Care dintre noi” și „Cu ce vă servesc?”.

Distincțiile au fost oferite de Dior, Radio Guerrilla, Ibis, President, Editura Trei, Alouette, Synergy Duo Plus și Mirela Trăistaru, iar Gala de premiere a fost urmată de o petrecere, ce a strâns laolaltă artiști, organizatori, parteneri și prieteni.

Ediția de anul acesta marchează o evoluție a festivalului de la zona de teatru la cea de artă independentă. În acest an au fost introduse oficial cele două secțiuni noi (de dans și performance), au fost selectate spectacole din afara Bucureștiului și a avut loc primul concert de muzică live din istoria festivalului, susținut de trupa The Mono Jacks.

În cadrul UNDERCLOUD 2018 au avut loc peste 40 de spectacole artistice care au inclus spectacole de teatru, spectacole-lectură, dans, performance, muzică live, workshop-uri, dialoguri, lansări de carte și expoziții de fotografie. Evenimentele selectate au fost atât din țară, cât și din Anglia, Hong Kong, Franța, Israel, Polonia și Portugalia.

Despre UNDERCLOUD

UNDERCLOUD a fost creat în 2008 și este primul festival de teatru independent din România, care continuă să se întâmple an de an la finalul verii, în București. Din 2014 se desfășoară sub egida programului „Europe for Festivals. Festivals for Europe”, un important certificat internațional atribuit de Comisia Europeană şi Asociaţia Festivalurilor din Europa.


Romanul Interior Zero de Lavinia Branişte a fost adaptat scenei

Marţi, 11 septembrie, ora 19.00, la Centrul de Teatru Educațional Replika (str. Lânăriei 93, București), va avea loc punerea în scenă a spectacolului Interior 0, care are la bază romanul Interior Zero, Lavinia Branişte, apărut în două ediţii la Editura Polirom.

Un spectacol de: Gabi Albu, Alex Bălă, Lavinia BraniștePaul DuncaNicoleta LefterMihaela Michailov,  Katia Pascariu.

Proiectul a fost iniţiat de către Asociația ADO în parteneriat cu Centrul de Teatru Educațional Replika, cofinanțat de AFCN. Intrarea la spectacol este liberă, pe bază de rezervare la numerele de telefon: 0732.101 860 / 0787.714 551 sau la adresa de email: centrulreplika@gmail.com.

Interior 0. Spectacolul

Interior 0 e despre noi. Despre cele și cei cu suflete varză, în căutarea unor puncte de stabilitate. Despre cele și cei care bîjbâie după chirii mai ieftine în orașe înghițite de mafii imobiliare. Despre cele și cei care lucrează în corporații, cu senzația apăsătoare că altcineva le trăiește viața. Despre cele și cei care trăiesc mult în capul lor, pentru că doar acolo pare să fie puțin mai suportabil. Despre cele și cei care se confruntă cu precaritatea și exploatarea. Despre cele și cei care speră că binele temporar din viețile lor va arăta într-o zi mai bine. Despre cele care ajung să creadă că dacă nu sunt programate să devină mame, nu sunt programate pentru nimic. Despre toate interioarele 0 din jurul nostru.

 Interior Zero. Cartea

„Lavinia Branişte a reuşit să scrie o carte uluitor de proaspătă, în limbajul imediat recognoscibil al rătăcirilor de acum, o carte în care realităţile interioare şi exterioare se arată nefalsificate, revoltătoare, în care trucurile şi eschivele nu se admit. Este şi o carte a adevărurilor despre femeile tinere, singure şi captive în mecanismul aşteptărilor şi al nevoii de validare, un roman despre micile cedări şi despre micile trădări de fiecare zi, despre forme de acomodare şi (iluzorii) strategii de evadare din teritoriul neîndurător al unei urbanităţi alienante, normative. Este o carte unică, autentică şi curajoasă, una atît de necesară. După acest roman care, la fel ca prozele care l-au precedat, constata cu luciditate o stare de toxicitate sistemică, Lavinia Branişte are toate datele să ia în calcul o proză mai puţin defensivă, în care eroina îşi ia, în sfîrşit, revanşa!” (Alina Purcaru)

Lavinia Branişte s-a născut în 1983, la Brăila. A studiat limbi străine la Cluj-Napoca şi Bucureşti. A debutat în 2006 cu volumul de poezii Poveşti cu mine, după care au urmat două volume de proză scurtă, Cinci minute pe zi (2011) şi Escapada (2014). A scris şi cîteva cărţi pentru copii: Rostogol merge acasă (2016), Jungla lui Toco (2016), Rostogol păzeşte pepenii (2017) şi Melcuşorul (2018). Interior zero, primul ei roman, a fost tradus în limba germană la Editura Mikrotext. În prezent locuieşte în Bucureşti, unde lucrează ca traducătoare.


O noua editie: CORANUL – Editia a V-a – Editie revizuita si adaugita

Toate marile religii ale lumii se bazeaza pe carti fondatoare, care sunt texte de revelatie in sensul larg al cuvantului. Caracteristic Islamului este faptul ca a scos in evidenta originalitatea absoluta a unui Dumnezeu care nu se manifesta numai prin minunile lumii create, ci si printr-un cuvant – Coranul – adresat omului, care-i devine astfel apropiat.

Pentru musulmani, Coranul nu este numai cartea sacra emanata direct de la divinitate – definita in mod curent ca o suma de principii in care se crede, o sinteza de precepte etice, o norma de viata spirituala, un codice civil care raspunde problemelor vietii cotidiene –, ci o realitate pregnanta, cu o semnificatie profunda si misterioasa, „o inimitabila simfonie ale carei sunete ii misca pe oameni pana la lacrimi sau ii duce pe culmile extazului”, cum spunea unul din traducatorii Coranului in engleza. In acest spirit, Coranul este considerat a fi insusi Cuvantul lui Dumnezeu.

Profetul Muhammad a fost ales sa spuna in cea mai pura limba araba – asa cum este considerata araba coranica – ce voia Dumnezeu si sa repete ceea ce Dumnezeu revelase partial profetilor anteriori.

Coranul nu a fost scris in timpul vietii profetului Muhammad, ci doar memorat de insotitorii sai, iar uneori versete razlete au fost notate pe foi de palmier, omoplati de camila, bucati de ceramica. Elaborarea formei scrise a inceput dupa moartea profetului, urmand un drum lung si extrem de sinuos pana s-a ajuns la un Coran canonizat.

Traducerea in limba romana a Coranului a fost realizata de prof. George Grigore, conferentiar lin cadrul sectiei de Limba Araba a Universitatii Bucuresti, si a necesitat o munca desfasurata pe parcursul a zece ani.


Nou în Co-lecția de știință: Înțelepciunea lupilor de Ellie Radinger

Folosim prejudecățile pentru a economisi energia necesară prelucrării informațiilor. Cu cât cineva reușește să categorisească lucrurile din jur, cu atât îi rămâne mai multă capacitate pentru alte activități. Odată asumată, prejudecata este greu de schimbat. Iar poziția omului față de lup este influențată cel mai adesea încă din copilărie. Povestirile despre fetița cu scufița roșie pe care lupul o mănâncă sau despre cei trei purceluși pe care îi atacă ne-au marcat imaginea despre „lupul cel mare și rău”. Astfel că percepția negativă face dificilă găsirea unui compromis între interesul oamenilor și protejarea speciilor.

Niciun animal nu seamănă atât de mult cu omul în privința comportamentului social ca lupul. Elli Radinger, specialista germană numărul unu în lupi, a văzut de mai multe ori lupi răniți la vânătoare sau în luptă. Familia de lupi se îngrijea mereu de aceștia. Dacă plecau la vânătoare, unul rămânea cu cel rănit. Când se întorceau, îi aduceau hrană. Animalele bolnave și bătrâne erau îngrijite până când se simţeau mai bine. Această însușire de a-i îngriji pe ceilalți face ca oamenii și lupii să fie atât de asemănători. Să cari după tine hrană de colo-colo şi să te îngrijeşti de ceilalţi membri ai familiei inclusiv când sunt bolnavi sunt lucruri pe care le vezi doar la oameni şi la lupi.

Înțelepciunea lupilor ne oferă o privire uimitoare asupra inteligenţei unei specii adesea greşit înţelese. Ne dezvăluie sfaturi de bună purtare și ne spune poveşti captivante, ilustrative pentru valori ca spiritul de familie, încrederea, răbdarea, abilităţile de conducere, grija, atitudinea în faţa nenorocirilor sau a morţii.

Peter Wohlleben„Una dintre cele mai înţelepte şi mai sensibile cărţi despre natură – în viaţa viitoare mi-ar plăcea să fiu lup!”

Elli H. Radinger s-a născut în 1951 și, în urmă cu 30 de ani, a renunțat la profesia de avocat pentru a se dedica în întregime scrisului şi marii ei pasiuni, lupii. Astăzi este cea mai cunoscută specialistă în lupi din Germania şi îşi face cunoscută ştiinţa prin cărţi, seminare şi prezentări. De un sfert de veac îşi petrece o mare parte a anului în America, în Parcul Naţional Yellowstone din Wyoming, pentru a observa lupii sălbatici.


Admiterea la UNATC – programe de studii Master

În perioada 10 – 11 septembrie, la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, au loc înscrierile pentru ciclul II Master, Facultatea de Film și Facultatea de Teatru.

  • Pentru anul universitar 2018 – 2019, UNATC anunță deschiderea a unui nou program de studiu cu predare în limba engleză, în cadrul Facultății de Film:

ART OF GAME DESIGN (domeniul de studiu: Cinematografie și Media, ciclul II Master).  Durata studiilor este de 2 ani.

Înscrieiri: 10 și 11 septembrie, la secretariatul Facultății de Film, între orele 9.30 – 14.00. Se pot înscrie  în concurs licențiați ai facultăților de profil sau din domeniile: Design, Arte plastice, Animație, Muzică, Arhitectură, Informatică, Inginerie.

Candidații vor prezenta un Curriculum Vitae (în 3 exemplare); un portofoliu cu lucrări/ proiecte relevante în domeniul Game Design (pot fi și reprezentații live, instalații, filme, software sau orice altă lucrare cu conținut relevant); o scurtă descriere, în scris, a unei lucrări/proiect din portofoliu și a proceselor creative specifice acesteia (în 3 exemplare).  În lipsa portofoliului, candidații pot depune un eseu de 1.500-2.000 cuvinte prin care motivează interesul pentru studii în domeniul Game Design (3 exemplare).

Susținerea probelor:

Proba 1 – oral. Interviu pe baza CV-ului depus de candidat. Prezentarea portofoliului și explicarea mijloacelor tehnice și estetice folosite/susținerea eseului de motivare.

Proba 2 – practic. Prezentarea abilităților de lucru în medii software specifice, la alegerea candidatului.

Datele pentru susținerea probelor vor fi anunțate la înscriere.

La Facultatea de Film, se organizează examen de admitere și pentru următoarele programe de studii din domeniul Cinematografie și  Media:

  • Arta imaginii de film
  • Arta montajului de film
  • Arta regiei de film
  • Arta sunetului de film
  • Film de animație
  • Filmologie
  • Producție de film
  • Scenaristică

Curricula cuprinde și programe de studiu cu predare în limba engleză, înființate în 2017.

  • Documentary Film
  • New Media Design
  • Interactive Technologies for Performing and Media Arts (în colaborare cu CINETic)
  • La Facultatea de Teatru, se organizează examen de admitere pentru următoarele programe de studii din domeniul Teatru și artele spectacolului:
  • Arta actorului
  • Arta regizorului de teatru
  • Arta scenografului
  • Arta coregrafică
  • Design lumină și sunet în artele spectacolului
  • Coregrafie și performanță în dans
  • Pedagogie teatrală
  • Scriere dramatică
  • Teatrologie – Management și marketing cultural
  • Teatru de animație
  • Tehnologii digitale în spectacolul contemporan
  • Art-terapie prin teatru și artele spectacolului

Susținerea examenului de admitere pentru ambele facultăți va avea loc în perioada 13 – 18 septembrie.

Detaliile despre toate  programele de studiu, metodologia de admitere și calendarul admiterii se găsesc pe  www.unatc.ro/admitere sau la sediul universității din str. Matei Voievod nr. 75-77, București.


Editura Nemira publică una dintre cele mai citite scriitoare din Turcia de azi – Ayșe Kulin

Romanul Ultimul tren spre Istanbul, de Ayşe Kulin, apare la editura Nemira, în colecția Damen Tango. Tradusă în 23 de limbi, recompensată cu Premiul Roma în Italia și Premiul pentru Cel mai bun roman acordat de comunitatea evreiască din Consiliul European, cartea este o combinație fermecătoare de roman de dragoste, roman istoric și roman de război. 

Selva, fiica unui conducător otoman, pleacă la Paris să înceapă o nouă viață cu Rafael, soțul ei, fiul arătos al unui medic evreu. Numai că Franța e invadată de naziști. În timp, cei doi îndrăgostiți aflați în exil descoperă că nimic – nici războiul, nici politica și nici măcar religia – nu poate desface legăturile de familie. Împreună străbat un continent măcinat de conflicte, suspiciuni și violențe. În căutarea libertății, riscă tot. De la Ankara la Paris, Cairo și Berlin, Ultimul tren spre Istanbul este o cuceritoare poveste de dragoste și o lecție despre cum să-ți urmezi propriul drum.

„Ayşe Kulin a scris un roman strălucit folosind metodele romanului istoric. Povestea ei, cuprinzând mai multe fire narative, bogată în personaje, arată o mare abilitate. Te ține cu sufletul la gură până la sfârșit și merită o ecranizare. Se recomandă călduros!“ Historical Novel Review

Ayşe Kulin este una dintre cele mai citite autoare din Turcia de azi. Volumele ei s-au vândut în milioane de exemplare datorită artei sale de a scrie povești captivante despre complexitatea vieții umane. Printre romanele sale, care au fost traduse în multe țări, se numără Trandafirul de la Sarajevo, Dragostea în exil, sau Fără țară. Autoarea, care locuiește la Istanbul împreună cu familia, are o bună experiență și în domeniul cinematografiei, semnând numeroase scenarii de film și emisiuni de televiziune.


Povești europene. Concurs de scriere – „O poveste europeană: câștigătorii Premiului Uniunii Europene pentru Literatură scriu despre Europa”

  • 10 ani de Premiul Uniunii Europene pentru Literatură se sărbătoresc printr-un concurs de proză scurtă inedit, în care au intrat, din partea României, Claudiu M. Florian și Ioana Pârvulescu.
  • 36 de autori din 26 de țări ale Uniunii Europene au acceptat să intre în competiție și să scrie o proză scurtă despre Europa, iar textele pot fi citite pe site-ul aniversar.
  • Votul publicului: deschid până în 21 octombrie 2018, cetățenii UE pot vota autorul preferat, intrând automat, în tragerea la sorți pentru participarea la ceremonia de decernare a Premiului, care va avea loc în luna noiembrie la Viena.
  • Ioana Pârvulescu și Claudiu M. Florian, în competiție pentru votul publicului
  • De asemenea, va avea loc un premiu special al Parlamentului European, acordat de Membri ai Parlamentului European, precum și o mențiune specială pentru patrimoniul cultural.
  • Întrucât anul 2018 este anul Anului European al Patrimoniului Cultural, un premiu special va fi acordat celei mai bune ficțiuni scurte în care patrimoniul european joacă un rol semnificativ.

Concursul de scriere ”Povești europene” este un concurs unic de proză scurtă care sărbătorește Europa, literatura și, mai presus de toate, 10 ani de la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură, care a fost deschis exclusiv tuturor celor 106 câștigători ai Premiului, de până acum.

36 de autori câștigători din întreaga Europă – dintr-un total de 26 de țări diferite – au acceptat această provocare și au scris povesti fascinante din Europa, cu o perspectivă unică. Aceste proze scurte, atât în ​​versiunile originale cât și în traducerile în limba engleză, sunt compilate în publicația „European Stories”, care este disponibilă online aici: http://anniversary.euprizeliterature.eu/.

Vă încurajăm să descoperiți aceste povesti fascinante scrise de scriitori talentați din întreaga Europă și sunteți invitați să votați autorul preferat până la 21 octombrie 2018 aici: http://anniversary.euprizeliterature.eu/.

Votul publicului este deschis până în 21 octombrie 2018 pentru cetățenii UE care pot vota autorul preferat. Cei care votează intră automat la tragerea la sorți pentru participarea la ceremonia de decernare a Premiului, care va avea loc anul acesta, în luna noiembrie, la Viena.

În plus față de votul publicului, acest concurs va fi jurizat de un juriu profesionist alcătuit din specialiști remarcabili din domeniul literaturii, inclusiv critici literari, jurnaliști, autori, care va juriza textele din competiție în următoarele luni și va alege un câștigător în noiembrie 2018. Membrii juriului sunt Maria-João Costa (Portugalia), Nina George (Germania), Juancho Pons (Spania), Cathy Rentzenbrink (Regatul Unit), Liana Sakelliou (Grecia) și Marnix Verplancke (Belgia).

Din partea României, în competiție pentru votul publicului au intrat Ioana Pârvulescu, care a primit Premiul Uniunii Europene pentru Literatură în 2013 pentru cartea Viața începe vineri, apărută la editura Humanitas și Claudiu M. Florian, care a primit în 2016 Premiul Uniunii Europene pentru Literatură pentru cartea Vârstele jocului. Strada Cetății, apărută la editura Polirom, iar aceștia pot fi votați aici:  http://anniversary.euprizeliterature.eu/.

Vă așteptăm în librăriile din țară să descoperiți semnele de carte special realizate pentru aniversarea de 10 ani a Premiului Uniunii Europene pentru literatură, pe care veți găsi toate informațiile despre competiție. Semnele de carte și mai multe informații despre votul publicului și competiție se găsesc: La Două Bufnițe (Timișoara), Librăria Habitus (Sibiu), Librăria Independentă Boosktory (Cluj-Napoca), Librăriile Humanitas, Librăriile Cărturești, Muzeul Național al Literaturii Române (Iași), FILIT – Festivalul internațional de literatură și traducere Iași (3 – 5 octombrie 2018). Parteneri: Asociația Editorilor din România, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, Centrul Cultural German Timișoara, Editura Polirom.


Cele mai citite cărți Nemira din vara 2018!

Vara lui 2018 a venit și a plecat, cu zilele ei lungi și însorite, perfecte pentru plăcerea lecturii. Iată care au fost cele mai citite cinci cărți Nemira din ultimele luni:

  1. Bărbatul care n-a mai sunat, de Rosie Walsh, colecția Damen Tango: de departe cartea verii 2018 este o poveste de dragoste care începe cu șase zile de neuitat pentru Sarah și Eddie, apoi se transformă într-o căutare tensionată a secretului întunecat care-i ține departe unul de altul.
  2. Șarpele din Essex, de Sarah Perry, colecția Babel: un roman care pare o combinație fericită între scrisul lui Charles Dickens și Bram Stoker, o poveste de dragoste între doi oameni complet diferiți și un mister care le bântuie viețile.
  3.  Fete de la țară (trilogie), de Edna O’Brien, colecția Babel: carte interzisă la apariție în Irlanda pentru că sfida tabuurile sociale legate de sexualitate și povestea unei prietenii extraordinare într-o vreme în care femeile se confruntau cu numeroase prejudecăți.
  4.  Fiica negustorului de mătase, de Dinah Jefferies, colecția Damen Tango: un roman cu peisaje și atmosferă exotice, din Indochina anilor 1950, despre o tânără care moștenește un magazin de mătase, află secrete de familie periculoase, dar găsește și dragostea alături de doi bărbați între care va trebui să aleagă.
  5. IT, de Stephen King, colecția Suspans: o odisee a terorii de la maestrul absolut al thrillerului și horror-ului, dar și o poveste despre copilărie, prietenie, iubire și multele forme prin care ne înfruntăm spaimele.

Premiere, concerte, artiști contemporani și experiențe gastronomice inedite, din 6 septembrie, în noua stagiune Godot Cafe-Teatru

Un bibliotecar înconjoară planeta căutând un personaj mitologic în spectacolul care deschide noua stagiune Godot Cafe-Teatru. Joi, pe 6 septembrie, de la ora 20:00, iubitorii de teatru sunt invitați să urmărească Sub pragul de sus – o extraordinară prezentare a unor dovezi impresionante, în interpretarea memorabilă a unuia dintre cei mai îndrăgiți actori din România, Răzvan Vasilescu.

Programul primelor reprezentații din noua stagiune este deja disponibil pe www.godotcafeteatru.ro, iar biletele pot fi achiziționate direct de pe site sau prin intermediul partenerilor de la MyStage.

Premiere

După o scurtă vacanță – prima din ultimii 7 ani, cel mai activ spațiu independent din București revine pe scena culturală autohtonă cu o serie de noi evenimente dedicate publicului de toate vârstele. Printre spectacolele proaspăt intrate în portofoliul Godot se numără comedia Cai putere, de Daniel Sandu (Un pas în urma serafimilor), în regia lui Matei Lucaci-Grunberg. Spectacolul spune povestea unui grup de prieteni care urcă în fiecare toamnă o motocicletă Mobra de la parter la etajul 10, pentru a o proteja pe perioada iernii. Evenimentul festiv se transformă într-o degringoladă totală care vorbește despre fragilitatea prieteniilor. Premiera va avea loc duminică, pe 9 septembrie, de la ora 21:15.

Concerte

Seara de vineri, 7 septembrie, va fi marcată de un regal muzical marca Maria Răducanu. De la ora 22:00, artista a cărei voce a impresionat o lume întreagă va concerta pe scena Godot, interpretând piese din repertoriul sau bogat, în care doina românească se îmbină armonios cu fado, Rembetiko, blues și improvizații, creând o muzică profund emoționantă. Evenimentul va da startul unei serii de concerte programate în fiecare seară de vineri. Pe 14 septembrie, iubitorii de muzică live sunt invitați la SĂFTIȚA balkanik project by Marius Mihalache. De la ora 22:00, ritmurile vechi vor descrie într-o orchestrație modernă o lume a dorinţelor, a patimilor, a iubirii şi a trădării.

Ce e nou în spațiul de pe Blănari 14?

Chiar și publicul obișnuit cu atmosfera de la Godot va avea parte de surprize în noua stagiune. Aranjarea în sala de spectacol, sonorizarea și light design-ul s-au bucurat de câteva îmbunătățiri de-a lungul verii. Încă de la sosire, spectatorii vor putea admira în vitrina teatrului obiecte de artă din expoziția The Golden Flat – Ultimul carnaval, semnată de Alexandru Potecă.  Acesta este doar începutul unei serii de colaborări cu artiști autohtoni valoroși, care vor fi invitați în noua stagiune să își expună operele în incinta teatrului.

Experiențe gastronomice inedite

Noul meniu este semnat de Chef Maurizio Landi, care s-a alăturat recent echipei Godot Cafe-Teatru. Atmosfera caldă a locului și diversitatea de evenimente programate pentru începutul acestei stagiuni l-au inspirat în crearea unor experiențe gastronomice care-i vor impresiona chiar și pe cel mai pretențioși dintre spectatori. Originar din Napoli, de-a lungul carierei sale, Chef Maurizio a acumulat aproape 4 decenii de experiență în bucătăriile unor restaurante de top din Franța, Italia, Marea Brtianie și România.

Au mai rămas doar câteva bilete disponibile prntru primele evenimente programate în noua stagiune și câteva zile până când iubitorii de teatru își vor revedea artiștii preferați pe scena Godot.


Noutate editoriala: Eseu despre prejudecati de Paul Henri Dietrich, Baron d` Holbach

Paul Henri Thiry, baron d’Holbach (1723-1789), savant, filozof materialist, enciclopedist de origine germana, dar de limba franceza, a fost cunoscut mai ales ca fiind primul ateu autodeclarat din Europa. Dispunand de o mare avere, a facut din locuinta sa din Paris un loc in care-si dadeau intalnire o seama de scriitori valorosi ai epocii: Georges-Louis Leclerc Buffon, Denis Diderot, Claude-Adrien Helvetius si altii. A promovat operele si gandirea unor filosofi englezi precum Thomas Hobbes, Anthony Collins, John Toland, Thomas Gordon. Insusi baronul scria lucrari filosofice, unele dintre ele fiind mult mai indraznete decat ale tuturor celorlalti. In orice caz, cele mai multe dintre cartile sale nu au fost semnate, aparand anonim. Foarte putine dintre operele sale au scapat de condamnarile Parlamentului din Paris si de punerea lor sub obroc de catre Roma.

Eseul despre prejudecati este publicat in 1770 sub pseudonimul Dumarsais si, cum era de asteptat, a declansat un scandal public. Critica lui d’Holbach se indrepta, pe de o parte, impotriva tendintelor tiranice ale monarhiei franceze, iar pe de alta parte impotriva superstitiei, fanatismului si a ignorantei in general. Filosoful indrazneste sa propuna o morala eliberata de religie, realizand ceea ce este considerat primul sistem de metafizica materialista din istoria gandirii europene

Faptele ne demonstreaza ca nu exista in lume vreo constitutie strict ordonata, bine alcatuita, ci tot felul de forme de guvernare dezorganizate, intrucat legile sunt alcatuite in asa fel incat abuzurile conducatorilor fac sa nu existe o egalitate in drepturi cu supusii. Legea, care reprezinta suma vointelor societatii, ar trebui sa aiba drept scop a-l indruma pe om spre indatoririle sale, adica spre stima celorlalti, in definitiv spre interesul general al societatii. Dar, pentru a atinge acest scop invariabil, sunt necesare trei conditii: libertatea fara exceptii, garantarea proprietatii si sigurantei fiecaruia, o guvernare puternica si prietena a luminilor.

Paul Henri Thiry, Baron d’Holbach

Scriitor si filosof francez de origine germana, Paul Heinrich Dietrich von Holbach, zis Paul Henry Thiry, Baron d’Holbach, s-a nascut la Heidelsheim (marele ducat de Baden, Palatinatul Renaniei), pe 8 decembrie 1723. Acest mare erudit a fost mai intai una dintre personalitatile inaltei societati franceze; originar fiind din Palatinat, sosit in capitala Frantei inca din copilarie si dispunand de o mare avere, a facut din locuinta sa un loc in care-si dadeau intalnire o seama de scriitori valorosi ai epocii: Jean le Rond d’Alembert, Georges-Louis Leclerc Buffon, Frédéric Melchior Grimm, Denis Diderot, Claude-Adrien Helvétius, Guillaume-Thomas Raynal, Ferdinando Galiani. Salonul, dar in special mesele pe care le oferea baronul erau extrem de apreciate, iar supeurile erau atat de fastuoase, incat spiritualul abate Galiani i-a acordat lui d’Holbach supranumele de „Primul somelier al filosofiei”.

Mare senior luminat, spirit indraznet si vesel, inima generoasa si de o discretie perfecta, Baronul d’Holbach era o personalitate accentuata a societatii pariziene. „Clubul holbachic”, dupa cum il denumea cu dispret Jean-Jacques Rousseau, isi promova protejatii la Curte, facea si desfacea reputatia unor curteni. Dusmanii baronului ii reprosau acestuia ca avea un spirit putin cam grosier, iar prietenii sai il laudau ca pe un savant enciclopedist.

Articole similare

PROGRAM / Noaptea Literaturii Europene la București, ediția a V-a

Jovi Ene

Șase seri de filme de artă în aer liber între 9 și 14 iulie, la Caravana Metropolis din Tulcea

Jovi Ene

Noutăți săptămânale Netflix: Emily in Paris, Bridgerton

Jovi Ene

1 comment

cleopatra 10 septembrie 2018 at 12:07

Sa vedem la urmatorul targ de carti ce vom gasii!

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult