Știrile săptămânii: Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel, de Ion Dichiseanu, la Polirom; Svetlana Aleksievici, laureata Premiului Nobel pentru Literatură 2015, în portofoliul Editurii Litera; Autori Polirom şi Cartea Românească, laureaţi ai Premiilor Observator cultural 2016; UNATC „I.L.Caragiale” București, Facultatea de Teatru, Master Pedagogie Teatrală organizează primul atelier demonstrativ „Teatrul în educație”; Editura Crux Publishing și trupa de teatru Obligó, participanți de marcă în semifinala show-ului „Românii au talent”, vă oferă un spectacol eveniment; În curând, la Adenium, în colecția Headline: Marșul asupra Europei. Noile dimensiuni ale migrației, coordonator Sorin Bocancea; Cartea șoaptelor, de Varujan Vosganian, nominalizat la Premiul Ambasadorul Noii Europe, Polonia; Program spectacole stagiunea UNATC luna aprilie; Eveniment editorial: ”Un cititor in padurea de oglinda”, de Alberto Manguel, apare la Nemira; International Prize for Arabic Fiction : Tulpina de bambus, Saud al-Sanousi; Sorin Gherguț, Tara Skurtu și Ioan Es. Pop, la cea de-a cincea ediție „Citesc poezie”; ADENIUM la Târgul Internațional de Carte pentru Copii de la Bologna.
Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel, de Ion Dichiseanu, la Polirom
La jumătatea anilor ’60, Ion Dichiseanu o cunoaşte la Festivalul de Film de la Beirut pe Sara Montiel, actriţă şi cîntăreaţă celebră în acea vreme, şi se îndrăgosteşte de ea la prima vedere. După puţin timp, cînd Sara ajunge la Bucureşti pentru a susţine o serie de concerte, vrea să-l întîlnească.
Aşa începe povestea lor de iubire, descrisă în volumul Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel, apărut în această săptămînă la Polirom, și în ediție digitală, cu o prefață semnată de Laurențiu Damian.
Ea rămîne o perioadă în România şi îl însoţeşte peste tot, în restaurantele şi cluburile din Bucureşti, la teatru sau la filmări, dar şi în excursii prin ţară. Cînd primeşte propunerea de a juca într-un nou film, Sara pleacă în Spania şi cere ca rolul principal masculin să-i fie dat lui Dichiseanu. Cum însă discuţiile actorului cu autorităţile române se prelungesc, cei doi nu se mai văd timp de opt ani…
Ion Dichiseanu: Trăiam ceva ca un miraj. Topiţi unul după altul, nu vedeam şi nu auzeam nimic, eram doar noi doi. Ca doi adolescenţi… Nu am putut uita nici o clipă această dragoste nebunească şi, aşa cum s-a şi dovedit, imposibilă.
„Confesiunea maestrului pendulează între amintiri de la filmări, unde a cunoscut celebrităţi ale vremii, şi această mare întîlnire care i-a schimbat viaţa. Dacă ne gîndim bine, nu i-a schimbat atît viaţa, cît sufletul. Impresionantă în relaţia celor doi – dar mai ales în felul în care a trăit Ion Dichiseanu această relaţie – este nevoia lui de a o privi pe Sara nu ca pe un star, ci pur şi simplu ca pe un om care, un timp, i-a fost alături. Iată de ce povestea lor nu poate fi comparată nici cu nopţile nebune de amor petrecute de celebra cîntăreaţă cu Ernest Hemingway, nici cu relaţia cu «rebelul fără cauză» James Dean, nici cu povestea ei cu Severo Ochoa, omul de ştiinţă spaniol de reputaţie internaţională, deţinătorul Premiului Nobel, sau cu actorul italian Giancarlo del Duca-Viola. Cartea lui Ion Dichiseanu este de fapt o scrisoare de dragoste. Nu un e-mail. Nu un SMS. E scrisă de mînă, pusă într-un plic cu timbru şi expediată în tolba poştaşului.” (Laurenţiu Damian)
Ion Dichiseanu (n. 1933) este un cunoscut actor de teatru şi cinema. A făcut roluri memorabile pe scena Teatrului Nottara şi a jucat în filme celebre, printre care Titanic vals, Toate pînzele sus, Pentru patrie, Revanşa, Clipa (Premiul ACIN, 1979), Burebista, Misterele Bucureştilor, Supravieţuitorul. A mai publicat volumul de versuri Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză (1995).
Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel va fi lansat duminică, 10 aprilie, ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Regina Elisabeta nr. 38), cu participarea autorului și a prefațatorului volumului.
Svetlana Aleksievici, laureata Premiului Nobel pentru Literatură 2015, în portofoliul Editurii Litera
Colecția Clasici Contemporani Litera se îmbogățește cu un titlu de excepție – “Războiul nu are chip de femeie” (U voinî ne jenskoe lițo, 1985), de Svetlana Aleksievici.
Roman vândut în peste 2 milioane de exemplare în întreaga lume, volumul cuprinde mărturiile femeilor sovietice care au luptat în al Doilea Război Mondial.
Svetlana Aleksievici şi-a dedicat şapte ani din viaţă colectării mărturiilor unor femei care, multe dintre ele, la momentul acela erau abia ieşite din copilărie. După primele sentimente de euforie, asistăm la o schimbare radicală de ton, pe măsură ce ajungem la încercarea fatală a luptei, însoţită de partea sa de întrebări şi de suferinţă. Abandonând tăcerea în care şi-au găsit refugiul, aceste femei îndrăznesc, în sfârşit, să prezinte războiul aşa cum l-au trăit.
Al Doilea Război Mondial nu va ajunge niciodată să-şi dezvăluie întreaga grozăvie. În spatele faptelor de arme, al atrocităţilor şi al crimelor monstruoase comise împotriva civililor se ascunde o altă realitate. Aceea a miilor de femei sovietice trimise pe front împotriva inamicului nazist.
În colecția Clasici Contemporani urmează să apară, de aceeași autoare:
“Ultimii martori” (Poslednie svideteli, 1985), amintiri ale adulților care în vremea celui de-al Doilea Război Mondial erau copii; “Soldații de zinc” (Ținkovîe malciki, 1989), despre experiențele soldaților sovietici în războiul din Afghanistan.
Autori Polirom şi Cartea Românească, laureaţi ai Premiilor Observator cultural 2016
Luni, 28 martie 2016, la Teatrul Odeon, s-a desfăşurat cea de-a X-a ediţie a Premiilor Observator cultural. În cadrul Galei, s-au decernat opt premii pentru şase categorii şi Premiul „Gheorghe Crăciun” pentru Opera Omnia.
Ca noutate absolută, s-a acordat premiul Observator Lyceum, de un juriu alcătuit din elevii a şapte licee de elită din Bucureşti.
Gabriel Andreescu, Ionelia Cristea, Ana Dragu, Angela Marinescu, Octavian Soviany şi Daniel Vighi se află printre laureaţii celei de-a X-a ediţii a Premiilor Observator cultural.
Premiul pentru Eseistică/ Publicistică i-a revenit profesorului Gabriel Andreescu pentru volumul Existenţa prin cultură. Represiune, colaboraţionism şi rezistenţa intelectuală sub regimul comunist, apărut la Editura Polirom, în colecţia „Plural M”.
Premiul pentru Debut a fost obţinut de Ionelia Cristea pentru volumul de poezii Noapte de gardă, apărut la Editura Cartea Românească.
Premiul pentru Memorialistică i-a revenit poetei şi jurnalistei Ana Dragu pentru volumul Mîini cuminţi. Copilul meu autist, apărut la Editura Polirom în colecţia „Ego-grafii”.
Premiul „Gheorghe Crăciun” pentru Opera Omnia i s-a acordat în acest an poetei Angela Marinescu.
Scriitorul Octavian Soviany a obţinut Premiul Observator Lyceum pentru romanul Moartea lui Siegfried, publicat la Editura Cartea Românească.
Premiul pentru Proză i-a revenit lui Daniel Vighi pentru romanul Trilogia Corso, apărut la Editura Cartea Românească.
Din juriul celei de-a X-a ediţii a Galei Premiilor Observator cultural au făcut parte: Carmen Muşat (preşedinta juriului), Bianca Burţa-Cernat, Adina Diniţoiu, Cezar Gheorghe, Adrian Lăcătuş, Iulia Popovici şi Claudiu Turcuş.
Laureaţii Premiilor Observator cultural:
- Debut: Cristian Fulaş, Fîşii de ruşine (proză), Editura Gestalt Books
- Critică literară/ Istorie literară/ Teorie literară: Mircea Martin, Radicalitate şi nunaţă, Editura Tracus Arte
- Poezie: Ştefan Manasia, Cerul senin, Editura Charmides
- Proză: Mircea Cărtărescu, Solenoid, Editura Humanitas
În cadrul Galei, a fost omagiat traducătorul Dinu Flămând, căruia i s-a oferit un trofeu realizat de Elena Lot Vlad şi o Diplomă de Excelenţă.
UNATC „I.L.Caragiale” București, Facultatea de Teatru, Master Pedagogie Teatrală organizează primul atelier demonstrativ „Teatrul în educație”
Sâmbătă și duminică, 9-10 aprilie 2016, programul masteral de Pedagogie Teatrală de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” București organizează primul atelier demonstrativ „Teatrul în educație”, la Sala Atelier din incinta UNATC. Evenimentul promovează una dintre activitățile distincte ale masteratului: pregătirea de formatori în domeniul artei teatrului, cu specială privire asupra artei actorului. Pedagogul de artă teatrală este necesar în condițiile în care Arta Actorului, transpusă în educația și viața fiecărui individ, poate dezvolta aptitudini elementare pentru evoluția personalității umane, încă de la vârste fragede.
„Arta Actorului presupune activarea și potențarea unor aptitudini specifice, cum ar fi: observarea, atenția, coordonarea și altele. Proces util oricui, dar mai ales copiilor: învață să fie mai atenți la ceea ce îi înconjoară, se orientează mai bine, devin mai relaxați în interacțiunea cu ceilalți, pe scurt, mai pregătiți pentru viață. Este nevoie de oameni formați în această direcție, care să știe să lucreze cu tinerii, și să conducă acest proces. Inițiativa organizării acestui atelier este binevenită în contextul social actual, ceea ce poate constitui premisa transformării ei în tradiție”, Conf. univ. dr. Nicolae Mandea, Rector UNATC.
Sâmbătă și duminică, între orele 10-12.30, se vor desfășura ateliere de aproximativ 30 de minute, structurate pe diferite grupe de vârstă, de la preșcolari la adolescenți. Coordonatorii fiecărei sesiuni sunt masteranzii de la Pedagogie Teatrală, conduși de lector univ. dr. Bogdana Darie-Crețu. Ei vor prezenta exerciții concepute sub formă de joc, care urmăresc dezvoltarea unor aptitudini specifice folosite în arta actorului, necesare în dezvoltarea copilului. De la ora 12.30, grupe de tineri vor prezenta momente artistice lucrate sub îndrumarea studenților. În fiecare zi, activitățile se încheie la ora 14, cu un moment surpriză, coordonat de masteranzi.
Cadrele didactice și personalul care activează în domeniul preuniversitar, interesate de colaborare pentru introducerea mijloacelor teatrale în mediul educațional, sunt așteptate la atelierul demonstrativ „Teatrul în educație” organizat de Masterul de Pedagogie Teatrală de la UNATC, în zilele de 9 și 10 aprilie 2016, între orele 10-14, la Sala Atelier din incinta UNATC.
***
Masteratul de Pedagogie Teatrală formează specialiști în domeniul artelor spectacolului, capabili să transfere în procesul educațional practici și proceduri specifice actului artistic. Conceptul central este artistul-pedagog, un artist pregătit să susțină ateliere de formare și să realizeze spectacole pedagogice cu rol formativ, destinate în special tinerilor (pre-adolescenți și adolescenți). Puteți accesa linkul programului de Master: http://unatc.ro/teatru/arta-teatru.php#
Adresa U.N.A.T.C. „I.L. Caragiale”: Strada Matei Voievod, nr. 75-77, sector 2, Bucureşti.
Editura Crux Publishing și trupa de teatru Obligó, participanți de marcă în semifinala show-ului „Românii au talent”, vă oferă un spectacol eveniment!
Povești la scenă deschisă!
Ce ar fi fost teatrul fără poveștile oamenilor, pline de tâlc, urzite la ceas de taină, debordând de veselie sau tristețe, înfățișând scene glorioase de luptă sau momente de o sensibilitate sfâșietoare? Intim legate, literatura fantastică și teatrul își dau mâna duminică, 3 aprilie, începând cu ora 15.00, la Târgul de carte Final Frontier (Connect Hub, Bvd. Dacia nr. 99, București) cu ocazia unui eveniment special.
Atelierele de confecționat povești fantastice, organizate de editura Crux Publishing împreună cu scriitorul Dan Rădoiu au ajuns la a șaptea ediție. Și pentru că vrem să îi oferim publicului nostru ocazia de a se bucura alături de noi, la Final Frontier venim nu numai cu cărți noi, autori de seamă, colecții importante pentru literatura fantastică universală ci și… o trupă de teatru de improvizație.
Ce vom face?
Citim povești fantastice, inventăm istorii science-fiction, interpretăm roluri de super-eroi și improvizăm scenarii care mai de care mai năstrușnice. Dar trebuie să veniți și să vedeți, căci altul e farmecul participării la un adevărat spectacol de teatru!
Cu cine ne vom distra?
Din partea editurii Crux Publishing îl vom avea pe maestrul scriitor Dan Rădoiu (autorul volumelor Povestiri de la marginea realității, Case cu dinți și Inorogul, bicicleta și radioul cu galenă), fără de care nu se poate organiza nici un Atelier de confecționat povești fantastice.
Trupa Obligó nu are nevoie de prea multe prezentări: înființată în 2009, a susținut peste 800 de spectacole pe scene naționale, cumulând un total de peste 50.000 de spectatori. Spectacolele lor de teatru de improvizație au fost apreciate în cadrul unor evenimente culturale marcante, precum festivalurile Watumi sau I.D. Fest, și au fost aplaudate din tot sufletul pe parcursul sezonului cu numărul 5 al celebrului show „Românii au talent”.
Spectacolul-eveniment Povești la scenă deschisă îi va aduce pe actorii
- Dan Murzea (prezentare)
- Bogdan Untilă și Alexandru Rizescu (interpretare)
- Teodor Ghiță (invitat special)
Editura Crux Publishing, scriitorul Dan Rădoiu și trupa de teatru Obligó vă invită duminică, în cadrul târgului de carte Final Frontier la un show de improvizat literatură science fiction și fantasy cu totul deosebit. Intrarea este liberă. Evenimentul va avea loc începând cu ora 15.00 în incinta Connect Hub din București!
Pentru mai multe informații, accesați site-urile www.cruxed.ro și obligo.wordpress.com
În curând, la Adenium, în colecția Headline: Marșul asupra Europei. Noile dimensiuni ale migrației, coordonator Sorin Bocancea
Cartea este disponibilă pentru precomenzi, cu o reducere de 15%, pe site-ul Adenium
Despre carte:
Volumul Marșul asupra Europei. Noile dimensiuni ale migrației, coordonat de Sorin Bocancea, reunește opiniile diverse și argumentate ale unor redutabili specialiști în științe sociale și politice și ale unor cunoscuți jurnaliști pe tema crizei europene declanșate de cel mai mare fenomen imigraționist al secolului, precum și a marilor erori pe care liderii politici le-au făcut în gestionarea acesteia. Indiferent de opțiunea lor ideologică, cititorii vor găsi în acest volum cel puțin o intervenție în care își vor recunoaște convingerile, iar celelalte opinii îi vor face să-și pună întrebări. Cele patru părți ale volumului abordează următoarele subiecte: statutul nou‑veniților (refugiați sau imigranți ilegali?), cauzele și implicațiile politice ale crizei imigranților, criza valorilor europene și ideea de război sau plan antieuropean.
Contribuțiile la acest volum sunt semnate de Sorin Antohi, Sorin Bocancea, Georgeta Condur, Marius Văcărelu, Raymond Clarinard, Doru Tompea, Iulian Chifu, Teodor Meleșcanu, Paul Dragoș Aligică, Cristina Hermeziu, Iulia Badea‑Guéritée, Sorin Ioniță, Dan Pavel, Sabin Drăgulin, Bogdan Călinescu, Gian Paolo Accardo, Ioan Stanomir, Petre M. Iancu, Dan Ionescu, Sergiu Mișcoiu, Antonio Momoc, Arthur Suciu, Constantin Sturzu, Radu Carp, Alexandru Lăzescu, Cristi Danileț, Melania Cincea și Cristian Unteanu.
Cartea va apărea în colecția Headline a editurii Adenium, colecție care propune cărți aflate mereu în actualitate.
Despre coordonator:
Sorin Bocancea (n. 1970) este profesor doctor și decan al Facultății de Științe Politice și Administrative a Universității „Petre Andrei” din Iași. Este directorul revistei Polis și președinte al Institutului de Studiere a Ideologiilor (ISI). Dintre lucrările publicate, amintim: Cetatea lui Platon (2010) și Noi și postcomunismul (2012). A coordonat volumele Constituția României. Opinii esențiale pentru legea fundamentală (2013), De la presa studențească în comunism la presa postcomunistă (2014), Revoluția română. Militari, misiuni și diversiuni (2015). A coordonat, împreună cu Daniel Șandru, volumele Mass‑media și democrația în România postcomunistă (ediția I, 2011; ediția a II‑a revăzută și adăugită, 2013), Totalitarismul. De la origini la consecințe (2011), Zece exerciții de inginerie constituțională (2013). A realizat împreună cu Mircea Mureșan lucrarea Așa ne‑am petrecut Revoluția (2014), iar împreună cu Doru Tompea, volumul Două decenii de comunism în Iașul universitar (2015). La Editura Adenium a coordonat volumul Je suis Charlie? Regândirea libertății în Europa multiculturală (2015).
Precomandă acum volumul Marșul asupra Europei. Noile dimensiuni ale migrației la un preț special, redus cu 15%.
Cartea șoaptelor, de Varujan Vosganian, nominalizat la Premiul Ambasadorul Noii Europe, Polonia
Romanul Cartea șoaptelor (Polirom, 2009; ediția a II-a, 2012), de Varujan Vosganian, se află pe lista scurtă a titlurilor nominalizate la Premiul „Ambasadorul Noii Europe”, ediția 2016, oferit de Centrul European pentru Solidaritate din Gdańsk și Colegiul Europei de Est „Jan Nowak-Jeziorański” din Wrocław.
Oferit anual, premiul se acordă celei mai bune cărți publicate în limba poloneză în anul 2015, carte care înfățișează evoluția istorică și realitățile contemporane ale Europei.
Dintre titlurile publicate în anul 2015 în limba poloneză, au fost selectate 75 de titluri pentru lista lungă, pentru ca doar cinci dintre acestea să intre pe lista scurtă, pentru selecția finală.
Festivitatea de decernare a premiului va avea la Gdańsk, în data de 24 mai 2016.
Cartea şoaptelor a apărut în limbile: olandeză (Pegasus), germană (Paul Zsolnay, Büchergilde – ediţie bibliofilă), spaniolă (Pre-Textos), italiană (Keller Editore), armeană (Editura Uniunii Scriitorilor din Armenia, Antares), bulgară (Avangard Print), franceză (Editions de Syrtes), ebraică (Hakibbutz Hameuchad), cehă (Havran), suedeză (2244), portugheză (ediţie digitală), maghiară (Orpheusz), polonă (Książkowe Klimaty) şi persană (Ketabe Miamak). Noi traduceri ale romanului vor apărea în limbile sîrbă (Laguna), croată (Sandorf), norvegiană (Bokvennen), engleză (Yale University Press), armeană (o nouă versiune, Editura Sfîntului Scaun de la Ecimiadzin).
Declarat bestsellerul anului 2013 în Armenia, romanul este, de asemenea, integral sau parţial tradus în limbile rusă și arabă, acordarea drepturilor de publicare fiind în curs de negociere.
Cartea şoaptelor a obţinut Premiul „Cartea anului 2009”, acordat de revista România literară, cu sprijinul Fundaţiei Anonimul, Premiul revistei Observator cultural pe anul 2009, Marele premiu Niram Art – Trofeul Mihail Sebastian, acordat de revista multiculturală Niram Art, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid, Premiul „Mihail Sadoveanu”, oferit de revista Viaţa Românească, Premiul pentru proză al revistei Argeş, Premiul „Gheorghe Crăciun”, oferit în cadrul colocviului „Generaţia 80”, Premiul revistei Convorbiri literare pe anul 2009, Premiul Academiei, acordat celei mai bune lucrări în proză a anului 2009. A fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2009.
Romanul Cartea şoaptelor a mai obţinut o nominalizare la unul dintre cele mai importante premii literare din spaţiul german, Premiul Tîrgului de Carte de la Leipzig.
Varujan Vosganian (n. 1958) este poet şi prozator. A publicat volumele de versuri: Şamanul albastru (Editura Ararat, 1994), Ochiul cel alb al reginei (Editura Cartea Românească, 2001), Iisus cu o mie de braţe (Editura Dacia, 2005), Cartea poemelor mele nescrise (Editura Cartea Românească, 2015) şi volumele de proză: Statuia comandorului (nuvele – Editura Ararat, 1994), Cartea şoaptelor (roman – Editura Polirom, 2009, 2012), Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri (nuvele – Editura Polirom, 2013). Cărţile sale au fost premiate sau nominalizate la importante premii în ţară şi în străinătate. Traduceri, prezentări, lecturi publice, precum şi comentarii critice ori eseuri din şi despre scrierile sale au fost realizate în numeroase ţări ale lumii.
Program spectacole stagiunea UNATC luna aprilie
În luna aprilie, sunteți invitați la spectacolele de teatru din stagiunea UNATC „I.L.Caragiale”. Programul cuprinde mai multe producții Licență și Master. Vă semnalăm și o premieră: „Incendii” de Wajdi Mouawad, regia – Irina Alexandra Banea.
La toate spectacolele, intrarea este gratuită. Rezervări de locuri la: rezervari.unatc@gmail.com.
Licență
9 aprilie – „Camera albastră” de David Hare , ora 19, Palatul Național al Copiilor, Sala O. Cotescu
3 aprilie – „Treapta a 9-a” de Tom Ziegler, 2 reprezentații – ora 17 și ora 19.30, Palatul Național al Copiilor, Sala O. Cotescu
12 aprilie – „Treapta a 9-a” de Tom Ziegler, ora 19, Palatul Național al Copiilor, Sala O. Cotescu
13 aprilie – „Treapta a 9-a” de Tom Ziegler, 2 reprezentații – ora 17 și ora 19.30, Palatul Național al Copiilor, Sala O. Cotescu
18 aprilie – „Treapta a 9-a” de Tom Ziegler , ora 19, Palatul Național al Copiilor, Sala O. Cotescu
19 aprilie – „Treapta a 9-a” de Tom Ziegler, 3 reprezentații – ora 11, ora 17 și ora 19.30, Palatul Național al Copiilor, Sala O. Cotescu
4 aprilie – „Incendii” de Wajdi Mouawad, ora 19, Palatul Național al Copiilor, Sala O. Cotescu
5 aprilie – „Incendii” de Wajdi Mouawad, ora 19, Palatul Național al Copiilor, Sala O. Cotescu
7 aprilie – „Incendii” de Wajdi Mouawad , ora 19, Palatul Național al Copiilor, Sala O. Cotescu
10 aprilie – „Incendii” de Wajdi Mouawad , ora 19, Palatul Național al Copiilor, Sala O. Cotescu
11 aprilie – „Incendii” de Wajdi Mouawad, ora 19, Palatul Național al Copiilor, Sala O. Cotescu
14 aprilie – „Barbă albastră” de Dea Loher, ora 19, Palatul Național al Copiilor, Sala O. Cotescu
15 aprilie – „Barbă albastră” de Dea Loher, ora 19, Palatul Național al Copiilor, Sala O. Cotescu
16 aprilie – „Viață la puterea a 3-a” de Yasmina Reza, ora 19, Palatul Național al Copiilor, Sala O. Cotescu
17 aprilie – „Viață la puterea a 3-a” de Yasmina Reza, ora 19, Palatul Național al Copiilor, Sala O. Cotescu
24 aprilie – „Viață la puterea a 3-a” de Yasmina Reza, ora 19, Palatul Național al Copiilor, Sala O. Cotescu
25 aprilie – „Vrăjitoarele din Salem” de Arthur Miller, ora 19, Palatul Național al Copiilor, Sala I. Cojar
28 aprilie – „Vrăjitoarele din Salem” de Arthur Miller, ora 19, Palatul Național al Copiilor, Sala I. Cojar
13 aprilie – „A douăsprezecea noapte” de W. Shakespeare, ora 19, Palatul Național al Copiilor, Sala I. Cojar; promoția 2015
11 aprilie – „Cu ușile închise” de Jean-Paul Sartre – premieră, ora 19.30, Platoul Ion Sava – UNATC
13 aprilie – „Cu ușile închise” de Jean-Paul Sartre, ora 19.30, Platoul Ion Sava – UNATC
10 aprilie – „Amadeus” după Peter Schaffer – premieră, ora 19, Sala Ileana Berlogea – UNATC (rezervări locuri la: 0741.090.897)
11 aprilie – „Amadeus” după Peter Schaffer, ora 19, Sala Ileana Berlogea – UNATC (rezervări locuri la: 0741.090.897)
Master
27 aprilie – „Trei (3) farse cu Pantalone” Commedia dell`Arte all`improvviso, ora 19, Sala Ileana Berlogea – UNATC
28 aprilie – „Trei (3) farse cu Pantalone” Commedia dell`Arte all`improvviso, ora 19, Sala Ileana Berlogea – UNATC
9 aprilie – „Conu` Leonida” de I.L. Caragiale, ora 19, Sala Atelier – UNATC
10 aprilie – „Conu` Leonida” de I.L. Caragiale, ora 19, Sala Atelier – UNATC
Eveniment editorial: ”Un cititor in padurea de oglinda”, de Alberto Manguel, apare la Nemira
Editura Nemira publică un nou volum semnat de Alberto Manguel, Un cititor în pădurea de oglindă, în traducerea lui Bogdan-Alexandru Stănescu. Cartea este un tur de forță fascinant prin labirintul fermecător al artei de a citi și de a scrie, plin de personaje reale sau ficționale îndrăgite.
Un cititor în pădurea din oglindă explorează arta lecturii și a literaturii în câteva dintre ipostazele ei fascinante. Sub semnul lui Borges și al bibliotecilor infinite, autorul ne duce spre locuri și timpuri minunate și spre secrete bine păzite, unde ne întâlnim cu personaje și personalități: Lewis Carroll și Che Guevara, Alice în Țara Minunilor și Pinocchio…
Venim pe lume hotărâți să găsim o poveste oriunde – pe cer, pe fețele oamenilor, în obiectele din jurul nostru. Ne citim propria viață, precum și vieților celorlalți, ne citim lumea ca pe o carte. Iată convingerea lui Alberto Manguel, un Casanova al lecturii, cum l-a numit George Steiner.
„Eseurile de o asemenea calitate merită citite sau recitite oriunde le întâlnim.“ The New York Review of Books
”Afinitățile și lecturile lui Manguel reprezintă o gamă infinită și barocă, un concerto grosso.“ The Guardian
Alberto Manguel s-a născut în anul 1948 la Buenos Aires, dar a crescut la Tel Aviv, unde tatăl său a fost primul ambasador argentinian în Israel. La șapte ani, când familia lui s-a întors în Argentina, a învățat spaniola, până atunci vorbind doar în engleză și germană cu guvernanta. La șaisprezece ani, în timp ce lucra la Librăria Pygmalion din Buenos Aires, l-a cunoscut pe Jorge Luis Borges, deja orb la vremea aceea, care l-a rugat să vină la el acasă și să îi citească. Manguel i-a citit vreme de patru ani, până în 1968, relația stabilită astfel între cel doi influențând decisiv destinul tânărului. Din 1970, Manguel a trăit în Franța, Anglia, Italia, Tahiti, a citit enorm, a scris articole și eseuri, a tradus și a editat cărți, a ținut conferințe la diferite instituții educaționale. În 1980 a elaborat împreună cu Gianni Guadalupi The Dictionary of Imaginary Places, fascinant catalog al locurilor imaginare din literatura lumii. În 1983 a coordonat impresionanta antologie Black Water. The Book of Fantastic Literture. De-a lungul anilor a scris romane, a realizat antologii de proză și nu numai, a publicat volume de eseuri, cele mai recente fiind The Traveler, the Tower, and the Worm: the Reader as Metaphor (2013) și Curiosity (2015). Istoria lecturii (1996) și Biblioteca nopții (2006), ambele publicate la Editura Nemira în 2011, rămân printre cele mai importante cărți ale sale.
International Prize for Arabic Fiction : Tulpina de bambus, Saud al-Sanousi
Saga Tulpinii de bambus începe cu micul José, căruia i se spune şi Isa, fiul unei filipineze şi al unui kuweitian, urmărit toată viaţa de blestemul de a avea sînge amestecat. Tatăl său, Raşid al-Taruf, se îndrăgosteşte de Josephine, servitoarea familiei, cu care se şi căsătoreşte în taină. Nu trece mult însă şi secretul lor iese la iveală.
Constrîns de presiuni sociale şi de conformismul familiei, Raşid se desparte de soţia şi de fiul lui abia născut, pe care-i trimite în Filipine, continuînd să-i ajute cu bani. După ce el dispare în Irak, Ghassan, cel mai bun prieten, are grijă de José şi îl aduce iarăşi în Kuweit, stîrnind astfel o criză în familia Al-Taruf.
Tînărul José, de-acum maturizat de cruntele experienţe prin care a trecut, crescut sub semnul a trei religii, îngrijit de două „mame” şi împărţit între două naţionalităţi, îşi dă seama că trebuie să-şi caute numele adevărat, unul singur, religia şi locul căruia îi aparţine. Trebuie doar să se smulgă din realitatea incertă în care a crescut, din blestemul numelui Mendoza şi din incertitudinea religioasă a lui Isa al-Taruf.
Tulpina de bambus, de Saud al-Sanousi, a apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, în traducerea lui Nicolae Dobrişan; carte disponibilă şi în ediţie digitală.
„În ciuda vîrstei fragede şi a simplităţii, José înţelege esenţa religiei prin experienţele pe care le trăieşte după ce vizitează o biserică, o moschee şi un templu budist.” (Saud al-Sanousi)
„Există personaje care ar trebui să schimbe realitatea din jurul nostru şi există romane făcute parcă să trăiască alături de noi. Tulpina de bambus este un astfel de roman, populat cu astfel de personaje.” (Al-Hayat)
„Tulpina de bambus, cartea tînărului kuweitian Saud al-Sanousi, reprezintă un nod important în discuţiile ce frămîntă societatea după Războiul din Golf… el abordează un subiect uman extrem de sensibil.” (Elaph)
Kuweitianul Saud al-Sanousi (n. 1981) este romancier şi jurnalist. În 2010 a publicat primul roman, Prizonierul oglinzilor, recompensat în acelaşi an cu Premiul Laila
al-Othman, prestigioasă distincţie acordată tinerilor scriitori arabi. Cel de-al doilea roman publicat, Tulpina de bambus, a fost distins în 2013 cu International Prize for Arabic Fiction. Tirajul ultimei cărţi, Şoarecii bunicii Hissa, apărute în 2015, s-a epuizat în mai puţin de o lună, în ciuda cenzurii care a ordonat ca romanul să fie retras de pe piaţă. În prezent, Saud al-Sanousi trăieşte în Kuweit.
Sorin Gherguț, Tara Skurtu și Ioan Es. Pop, la cea de-a cincea ediție „Citesc poezie”
Sorin Gherguț, Tara Skurtu și Ioan Es. Pop vor fi participanții celei de-a cincea ediții a întâlnirilor literare „Citesc poezie”, care se va desfășura vineri, 8 aprilie, la Ceainăria Cărturești Verona (str. Arthur Verona, 13-15). Seara aceasta va avea și o invitată specială, coregrafa Cristin Art urmând să improvizeze pe unele poeme ale autorilor invitați. Moderatori și realizatori ai programului sunt Emilia Zăinel și Mircea Dan Duță.
În edițiile precedente au fost abordate teme diverse, precum: transmiterea și receptarea poeziei, căutarea poeziei (la propriu și la figurat), moduri de „așteptare” al poeziei, dar și „dăruirea” poeziei către publicul feminin. Această întâlnire literară se va afla sub semnul dansului și perfomance-ului. Spectatorii vor avea parte de surprize, atât din partea invitaților, cât și a moderatorilor.
Întâlnirile au ca scop popularizarea poeziei și atragerea către ea a unui număr cât mai mare de cititori. Ele vor avea loc în fiecare a doua vineri din lună, la Ceainăria Librăriei Cărturești Verona, următoarea ediție fiind programată pe 13 mai, de la ora 19:00.
„Citesc poezie” este numele unei campanii care a debutat în urmă cu jumătate de an și care are ca scop conștientizarea importanței poeziei în viața noastră. Ea se adresează atât celor care citesc poezie, cât și celor care vor să descopere lumea unică a versurilor. Pe pagina de facebook a campaniei se pot citi poeme ale unor autori consacrați, nenumărate motive pentru care scriitori, jurnaliști, critici etc. citesc poezie, dar și motive pentru care cititorii aleg să descopere această delicată formă de expresie.
ADENIUM la Târgul Internațional de Carte pentru Copii de la Bologna
În perioada 4 – 7 aprilie are loc Târgul Internațional de Carte pentru Copii de la Bologna. Adenium participă la acest târg, prin Ministerul Culturii, cu o selecție din cele mai noi titluri pentru copii. Fie că este vorba de benzi desenate, poezii sau povești pentru copii de toate vârstele, cărți de colorat sau seria O inimă de Broscuță, toate cărțile pot fi admirate la standul Ministerului Culturii.
Marți, 5 aprilie, începând cu ora 11:00, va avea loc prezentarea cărții Sarinne & Elenore and their splendid first adventure, o minunată poveste în versuri a unei mari prietenii. La eveniment vor participa Adina Chirica, Anda Ansheen și Sanda Watt.
Sarinne și Elenore sunt două prietene foarte apropiate, care trăiesc o mare aventură. Versurile în limba engleză sunt semnate de Adina Chirica. Ilustrațiile Andei Ansheen completează o poveste care îi va ține cu sufletul la gură pe micii cititori.
Cartea este recomandată de Irina Margareta Nistor și este disponibilă în librării. Pe site-ul editurii Adenium găsiți volumul atât în format tipărit, cât și electronic.
Vă invităm să descoperiți în librării și online întreaga ofertă Adenium de cărți dedicate copiilor.