Știrile săptămânii: Vladimir Drăghia: premiul pentru debut în literatură la Gala Premiilor VIP- 23 octombrie 2014; o nouă apariție la Editura Meteor Press: Însemnările lui Aram, de Maria Àngels Anglada; Hidden Orchestra la Brașov Jazz & Blues Festival; Invitație la UNATC Școala de Duminică – sesiunea toamnă 2014; Premiera “AICI NU-I DE JOACĂ!” la Teatrul Nottara, vineri, 7 noiembrie 2014.
Vladimir Drăghia: premiul pentru debut în literatură la Gala Premiilor VIP- 23 octombrie 2014
Editura Adenium are bucuria de a vă anunța că Vladimir Drăghia, autorului volumului Dragoste n-are plural, în 2014, a obținut premiul pentru debut în literatură. Premiul a fost decernat în cadrul Galei Premiilor VIP, care s-a desfășurat pe data de 23 octombrie 2014, la Hotel “Lev’or” din București. Cartea este disponibilă în format tipărit și digital
Vladimir Drăghia ni se confesează cu toată sinceritatea într-un volum de poeme care cântărește exact 21 de grame, în care dulcea cucută își desăvârșește efectele în simbioză cu cele mai ale noastre cuvinte. Sunt niște note târzii din bătăi de inimi vii, prin care autorul creionează convingerea absolută care, de altfel, dă titlul cărții.
„Omul ăsta cu pătrățele pe burtică are încă forța unui copil neșlefuit. Aia pe care noi toți am pierdut-o acum multă vreme. Sper ca placheta asta de versuri să încapă pe mâinile unui editor de treabă. S-o facă mică-mică, să-ncapă în buzunarul de la piept. Acolo, în dreptul inimii. Whatever. Poți s-o bagi și-n buzunarul de la blugi. Pe buca stângă. S-o mai scoți din când în când și să-ți speli ochii de praf cu o lacrima stupidă.“ – Florin Piersic Junior
În cadrul Galei Premiilor VIP au fost decernate 19 premii. Din lista premianților îi amintim pe Radu F. Constantinescu (categoria „Cel mai citit blog”), Iris (categoria „Muzică”), Chef Sorin Bontea, Chef Florin Dumitrescu și Chef Cătălin Scărlătescu (categoria „Divertisment”).
O nouă apariție la Editura Meteor Press: Însemnările lui Aram, de Maria Àngels Anglada
1915, Armenia.
Guvernul turc a decis exterminarea poporului armean.
Aram, un băiat de 15 ani, împreună cu mama lui, Maryk, fug din ţară. Urmează un lung exil, cei doi călătorind din ţară în ţară, până la Marsilia.
Aram îşi notează amintirile într-un caiet oferit de tatăl lui, Vahé, un poet renumit, asasinat de turci.
Maria Àngels Anglada (1930-1999), licenţiată în Filologie Clasică, autoare de poezie, eseuri şi proză, este unul dintre cel mai prestigioşi autori catalani, tirajele impresionante ale operelor sale în catalană şi în numeroase alte limbi marcând recunoaşterea valorii scrierilor sale. Lucrările sale prezintă o serie de constante: solidaritatea şi afecţiunea faţă de cei năpăstuiţi; denunţarea nedreptăţilor; interes pentru păstrarea memoriei istorice.
Editura Meteor Press a publicat traducerea cărţii sale Vioara de la Auschwitz.
Hidden Orchestra la Brașov Jazz & Blues Festival
În perioada 4 – 6 decembrie, la Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov, va avea loc a doua ediție a festivalului Brașov Jazz & Blues Festival.
Pe parcursul celor 3 zile ale festivalului vor avea loc 7 concerte, printre care cel al celebrului grup de artiști scoțieni Hidden Orchestra, a căror muzică este difuzată de radiourile din întreaga lume, și care au susținut live session-uri la cele mai mari posturi de radio din Europa: BBC (UK), WDR (Germania), Radio 1 Praga.
Hidden Orchestra creează o muzică ce încorporează și redefinește elemente de jazz, muzică clasică, hip-hop și electronică pentru a forma un întreg original și coeziv cu straturi de energie, emoție și atmosferă. Sunetul lor este bazat pe tehnici de producție a negativelor, care înlocuiesc sintetizatoarele cu sunete acustice, naturale și instrumente live. Muzica lor este plină de contraste, însă rămâne energică și, în același timp, intimă.
“O formație cum nu veți găsi nicăieri în lume în acest moment, una dintre cele mai impresionante lucruri pe care le poți vedea live” — Vic Galloway, BBC Radio 1
Un trio de jazz unic în România va deschide show-ul celor de la Hidden Orchestra: Accord Vibes.
Accord Vibes reunește trei muzicieni, având cariere solistice impresionante (Alexandru Anastasiu- vibrafon, Fernando Mihalache – acordeon, Michael Acker – contrabas).
Bilete se pot achiziționa de la: Librăria Șt. O. Iosif, casa de bilete a Teatrului Sică Alexandrescu și on-line de pe www.biletebrasov.ro.
Prețul unui abonament este de 150 de lei (există un număr limitat de 100 abonamente). Prețul biletelor, în perioada de presale (până pe 15 noiembrie) este de 65 de lei pentru ziua 1 și ziua 2, iar pentru ziua 3 de 75 de lei. După 15 noiembrie bilete vor costa 80 de lei pentru primele două zile, iar pentru ziua 3 va costa 90 de lei.
UNATC Școala de Duminică – sesiunea toamnă 2014
Începând cu 23 noiembrie 2014, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L.Caragiale” București, își redeschide porțile nu doar pentru studenți. Pentru al șaselea an consecutiv, programul alternativ Școala de Duminică demarează cu o nouă sesiune de cursuri. Timp de 10 duminici, profesori ai universității cu cea mai veche tradiție din țară în domeniul teatru și cinematografie, îi așteaptă pe toți cei pasionați de aceste două domenii, să își îmbunătățească și exerseze calitățile într-un mediu profesionist, cu valoare recunoscută.
Indiferent de vârstă, pregătire sau experiență, UNATC I.L.Caragiale oferă acum oricui posibilitatea de a urma calea dezvoltării personale prin creativitate.
Cursurile din sesiunea toamnă 2014 sunt:
- “ACTORIE” – Conf. univ. dr. Mircea Gheorghiu şi Asist. univ. dr. Mihai Brătilă
2. ”DEZVOLTARE PERSONALĂ ȘI DISCURS PUBLIC (TEHNICI DE SUPRAVIEȚIURE ÎN SOCIAL)” – Prof. univ. dr. Adrian Titieni
3. “ACTORIE PENTRU TINERI (14 – 18 ANI). WORKSHOP INTENSIV” – Lect. univ. dr. Dana Rotaru
4. ”ATELIER DE TEATRU PENTRU ADOLESCENȚI (10 – 14 ANI)” – Trainer și lect. univ. dr. (Masterat PED-ART) Adriana Titieni - ”MARI REGIZORI ȘI POETICILE LOR FILMICE” – Prof.univ.dr. Laurențiu Damian
- “EDUCAŢIA ŞI EXPRESIA VORBIRII” – Lect. univ. dr. Viorica Vatamanu
7. “ACTORIE DE FILM” – Lect. univ. dr. Florin Kevorkian - “SCENOGRAFIA ŞI ARTA COSTUMULUI” – Conf. univ. dr. Adriana Raicu
- “DANS CONTEMPORAN SI EXPRESIVITATE CORPORALĂ” – Lect. univ. dr. Lorette Enache
10. ”ELEMENTE DE LIMBAJ VIZUAL ȘI FOTOGRAFIE” – Lect. univ. dr. Dragoș Popescu - ”PRELUCRAREA FOTOGRAFIEI DIGITALE” – Conf. univ. dr. Marius Nedelcu
- ”TEATRU ORIGAMI CURS PENTRU COPII (6-12 ANI)” – Eugenia Barbu, actriță și Președinte al Asociației Culturale pentru Teatru și Origami
- ”TEATRU ORIGAMI CURS PENTRU FORMATORI” – Eugenia Barbu, actriță și Președinte al Asociației Culturale pentru Teatru și Origami
La finalul cursului fiecare participant va obţine un atestat de absolvire eliberat de UNATC.
Școala de Duminică este un proiect educativ destinat tuturor categoriilor de vîrstă, indiferent de pregătirea profesională, girat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică ’’I.L.Caragiale’’, ce oferă un cadru profesionist de pregătire teoretică şi practică celor care vor să dobândească noţiuni elementare şi practici avansate în domenii în care, astăzi, se investeşte extrem de puţin în învăţămîntul românesc.
Școala de Duminică îşi propune să implementeze un model educaţional bazat pe câteva noţiuni de bază: accesul la cultură şi la noţiuni fundamentale din domeniile de referinţă teatru şi film, promovarea unor cursuri concepute interactiv, diseminarea informaţiilor de specialitate şi formarea unui mod de a gândi teatral şi cinematografic.
Mai multe detalii despre structura fiecărui curs, taxe de participare, reduceri şi descrierea temelor pentru cele 10 întâlniri, puteţi găsi pe site-ul nostru: www.scoaladeduminica.unatc.ro
Înscrierile se fac până pe data de 22 noiembrie, trimiţând pe adresa de mail scoaladeduminica@yahoo.com o copie după CI şi opţiunea pentru cursul ales
sau:
la sediul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L.Caragiale” la Rectorat (etajul 1), de luni până vineri, între orele 11:00 și 16:00 (acte necesare: copie carte de identitate).
Persoană de contact: Beatrice Meda
Tel.: 0726239797 sau 0736443422
Site oficial: www.scoaladeduminica.unatc.ro
E-mail: scoaladeduminica@yahoo.com
Premiera “AICI NU-I DE JOACĂ!” la Teatrul Nottara, vineri, 7 noiembrie 2014
Premiera spectacolului “AICI NU-I DE JOACĂ!” de Catrinel Dumitrescu, după Pauline Daumale, va avea loc la Teatrul Nottara, Sala George Constantin, vineri, 7 noiembrie, ora 19:30, anunță producătorul, Ecran Cinema Management.
Din distribuție fac parte Catrinel Dumitrescu în rolul Alex și Victoria Cociaș în rolul Isabelle
Întro viață agitată și pândită de tristeți, există momente pe care ni le dorim “unice”, “speciale”, mai ales când e noaptea de Revelion: “momentul marilor rezoluții”. Și uite cum neprevăzutul intră în scenă ca în viață și un mic accident banal răstoarnă planuri, vise, așteptări dar, în același timp, face loc unei relații aparent imposibile între două femei din medii diferite, dar pentru care “cafeaua are același gust”.
Catrinel Dumitrescu și Victoria Cociaș, întrun spectacol născut din dorința de a bucura, un spectacol ce vorbește simplu despre noțiuni aproape uitate: dragoste, prietenie, o comedie lirică ce “va picura” în sufletele voastre tandrețe și umor… După o oră și jumătate veți spune “Aici nu-i de joacă!” și veți fi “inundați“ de o iremediabilă bună dispoziție.
Pe consacrata actriță Victoria Cociaș o puteți vedea și sâmbătă, 08 noiembrie, în spectacolul de mare clasă ”MARIA CALLAS – LA DIVINA” după “Master Class” de Terrence McNally, în regia marelui regizor Radu Gabrea.
“O interpretare excepțională, cum demult nu s-a mai văzut la Washington. Un spectacol remarcabil condus, cu o mână de maestru de regizorul Radu Gabrea.” (Kyra Winthrop –St. Gery).
Duminică, 09 noiembrie, Victoria Cociaș face un rol de excepție în comedia “POKER FACE” de Petr Kolečko, în regia Adelei Bițica.
„Spectacolul (…) este o radiografie sufletească a luptei pentru supraviețuire în pușcăriile politice, în carieră, în relații, în lume. În final, întrebarea cea mai importantă pe care o pune textul este dacă ceea ce ajungem să dăm mai departe copiilor noștri sunt învățături de viață sau sunt propriile noastre cicatrici, dacă ne pregătim copiii pentru viața lor sau pentru a noastră.” (Adela Bițică – interviu apărut în revista Yorick)