Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (27 iulie – 2 august 2015)

Istoria vietii meleȘtirile săptămânii: Prima operă autobiografică din literatura română: Istoria vieţii mele de Teodor Vârnav, la Editura Polirom; Romanul care a scandalizat societatea franceză la jumătatea secolului trecut: Bonjour tristesse, de Françoise Sagan, la Editura Polirom; Apariție nouă la Editura Meteor Press: Hiroshima, de John Hersey; Noutăţile colecţiei „Hexagon. Cartea de călătorie” de la Editura Polirom; Adenium oferă o reducere de 50% din prețul volumelor din Colecția Christia; A III-a ediţie a Concursului Naţional de Dramaturgie Yorick îşi anunţă juriul; 3 noutati: Mintea organizata, Matsushita Leadership si Umbrele din vie, la Editura Publica; Litera lansează colecția de cărți educative „Academia copiilor isteți”; Nou la Polirom: Românii în goana după happy-end, de Bogumił Luft, fost ambasador al Republicii Polone în România.

Prima operă autobiografică din literatura română: Istoria vieţii mele de Teodor Vârnav

Considerată prima autobiografie din literatura română, Istoria vieţii mele de Teodor Vârnav, boier din Moldova, a fost scrisă în 1845 şi este una dintre puţinele mărturii asupra limbii române din deceniul al cincilea al secolului al-XIX-lea. E în acelaşi timp o istorie foarte spumoasă, scrisă în limba timpului, din care nu lipsesc aventurile picareşti şi oamenii din cele mai diverse medii.

Cu o familie scăpătată, Teodor Vârnav are parte de puţină educaţie (frecventează totuşi şcoala unui dascăl grec, pe nume Panaioti, la Bucureşti, în 1813-1814), iar povestea vieţii lui este una a strădaniilor neîncetate de a-şi face o situaţie şi a regretelor că nu a avut parte de mai multă învăţătură.

Istoria vieţii mele, cu o prefaţă semnată de Artur Gorovei şi o posfaţă de Laurenţiu Faifer, a apărut în aceasă săptămînă la Editura Polirom, în cadrul prestigioasei colecţii „Biblioteca Memoria. Jurnale, autobiografii, amintiri”, disponibil în curînd şi în ediţie digitală.

Istoria vieţii lui Teodor Vârnav umple un gol în literatura noastră, şi lucrarea aceasta are o valoare nepreţuită. Stilul lui Vârnav este o icoană vie a gîndirei şi a graiului unui moldovan cuminte de pe vremuri. Cînd vorbeşte despre lucruri vesele, rîzi cu poftă, şi te înduioşezi cînd istoriseşte suferinţele pe care el însuşi le-a îndurat.Cărticica aceasta este o lucrare de seamă, din toate punctele de vedere, şi autorul ei trebuie să fie pus în rîndul fruntaşilor scriitorilor noştri de la începutul veacului al XIX-lea.” (Artur Gorovei)

„Amintirile lui Teodor Vârnav sînt fantastice, pline de umor şi învăţăminte, scrise cu mult drag şi pasiune.” (Constanţa Vintilă-Ghiţulescu)

„Teodor Vârnav, dintre toţi memorialiştii noştri, n-a fost numai primul în dată, dar şi întîiul şi unicul care şi-a mărturisit fără ruşine, dar şi fără cinism, ca pe fapte ce nu trebuie ascunse, toate relele pe care de obicei autorii de amintiri le ascund: furturile, mici şi mari, din copilărie şi adolescenţă, iar de la această vîrstă tulbure, primele iubiri, fie chiar cele ancilare şi consecinţele lor, sanitare şi penale, neplăcute. Din acest punct de vedere Teodor Vârnav îmi aminteşte, mutatis mutandis, de marele memorialist englez Samuel Pepys.” (Şerban Cioculescu)

Teodor Vârnav s-a născut pe 1 martie 1801 la Floreşti, în ţinutul Tecuci. Mama sa, Mărioara, era fiica boierului Dumitrache Chiruş din Soroca, iar tatăl, Costache, era fiul jitnicerului Sandu Vârnav şi nepotul stolnicului Teodor Vârnav. Cînd situaţia materială a familiei s-a înrăutăţit, a fost trimis la Lămăşeni, la „moşul maicii mele”, Fotache, iar apoi la Bucureşti, la un cumnat al acesteia, Constantin Ladà, datorită căruia ajunge să înveţe cu un dascăl grec. La moartea lui Ladà, intră în slujbă la un negustor lipscan, dar în curînd pleacă şi se stabileşte la Hotin; aici se angajează la judecătorie ca „scriitor în limba moldovenească”. După trei ani demisionează şi arendează mai multe moşii în ţinuturile Hotin şi, apoi, Iaşi. Se căsătoreşte în 1828 cu Zoe, fiica paharnicului Mihalache Ghiţescu, cu care a avut, pînă în 1845, patru fiice şi un fiu. În 1839 cumpără o moşie şi se stabileşte la Pocembeni, unde va locui pînă la sfîrşitul vieţii. Data morţii sale, pentru care se indică în general anul 1868, rămîne incertă. Amintirile, rămase în manuscris, au fost publicate, sub îngrijirea lui Artur Gorovei, mai întîi în Gazeta săteanului şi apoi în volum, în mai multe ediţii. Pe lîngă memorii, Teodor Vârnav a lăsat şi un manuscris cu satire şi poezii lirice, care s-a pierdut.

SaganRomanul care a scandalizat societatea franceză la jumătatea secolului trecut: Bonjour tristesse, de Françoise Sagan

Romanul Bonjour tristesse, de Françoise Sagan, copilul teribil al scenei culturale franceze din anii ’50-’60, a apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, în traducerea Anei Antonescu.

Bonjour tristesse este cartea cu care Françoise Sagan a debutat, la doar 19 ani, și a fost distins cu premiul criticii.

Cartea a fost ecranizată de trei ori, versiunea cea mai cunoscută fiind cea din 1958, în regia lui Otto Preminger, cu Deborah Kerr, David Niven şi Jean Seberg în rolurile principale.

Bonjour tristesse urmăreşte peripeţiile unei adolescente care încearcă să înţeleagă şi să controleze lumea din jur. Cécile îşi petrece vacanţa de vară la ţărmul Mediteranei, împreună cu tatăl ei şi cu iubita acestuia, Elsa, o tînără frivolă, ahtiată după viaţa mondenă, cu care fiica se înţelege excelent. Dar lucrurile se complică atunci cînd în vizită soseşte Anne, veche prietenă a mamei răposate, o femeie stilată, cultă, responsabilă, de care tatăl ei se îndrăgosteşte nebuneşte şi cu care decide să se căsătorească. Deşi o admiră pe Anne, fata de numai 17 ani îşi vede ameninţată viaţa uşuratică, palpitantă şi voluptuoasă, aşa că ţese împreună cu iubitul ei, Cyril, o intrigă amoroasă prin care Anne să decadă în ochii tatălui şi Elsa să revină în viaţa acestuia.

„Romanul care a deschis calea către o societate mai tolerantă, una dintre senzaţiile literaturii secolului XX.” (The Daily Telegraph)

„Nu-mi judec niciodată personajele. Spun uneori că unul e simpatic, că-i gay ori că-i plicticos. Singura moralitate care trebuie să conteze pentru un scriitor este aceea a esteticii sale.” (Françoise Sagan)

Carte recomandată de RFI

Françoise Sagan (1935-2004) a publicat numeroase romane, volume de povestiri, piese de teatru, scenarii şi scrieri autobiografice, dintre care amintim: Un certain sourire (1955), Dans un mois, dans un an (1957), Aimez-vous Brahms… (1959; Vă place Brahms?, Polirom, 2015), Des bleus à l’âme (1972), Musiques de scènes (1981), De guerre lasse (1985), Sarah Bernhardt: Le rire incassable (1987), Toxique (1964) şi Avec mon meilleur souvenir (1984). În 1985 a fost recompensată cu Premiul „Prinţul Pierre de Monaco” pentru întreaga operă.

Hiroshima_Coperta 1Apariție nouă la Editura Meteor Press: Hiroshima, de John Hersey

Pe 6 august 1945, Hiroshima a fost distrusă de prima bombă atomică aruncată vreodată asupra unui oraş. Cartea de faţă, capodopera jurnalistică a lui John Hersey, povesteşte ce s-a întâmplat în ziua aceea. Prezentat prin intermediul amintirilor supravieţuitorilor, documentul acesta nemuritor, intens şi plin de compasiune, a devenit un clasic „care răscoleşte conştiinţa omenirii”. (The New York Times)

După aproape patru decenii de la publicarea acestei cărţi celebre, John Hersey s-a întors în Hiroshima, căutându-i pe cei ale căror istorii le relatase. Cele aflate despre ei formează acum capitolul final, mişcător şi elocvent, al cărţii Hiroshima.

„Nimic din ceea ce poate fi spus despre cartea aceasta nu egalează ceea ce spune cartea însăşi. Ea vorbeşte pentru sine şi, într-un chip de neuitat, pentru omenire.”  – The New York Times

„Una dintre marile cărţi clasice despre război.” – New Republic

Cazand in gol-Hexagon-800pxNoutăţile colecţiei „Hexagon. Cartea de călătorie”

Editura Polirom vă propune şi în această săptămînă două volume fascinante, de neratat, în colecţia „Hexagon. Cartea de călătorie”: Căzînd în gol, de Joe Simpson, un bestseller al literaturii montane, şi Trenul-fantomă către Răsărit, de Paul Theroux, continuarea Bazarului pe roţi, un clasic al literaturii de călătorie.

  • Căzînd în gol, de Joe Simpson, cuvînt înainte de Chris Bonington, traducere de Elena Málnai, disponibil şi în format digitalDocumentarul bazat pe această carte a fost distins cu premiul BAFTA pentru cel mai bun film britanic al anului 2004 şi a fost inclus pe lista PBS a celor mai bune 100 de documentare din toate timpurile.

În 1985, Joe Simpson şi prietenul său Simon Yates reuşesc să escaladeze pentru prima dată masivul Siula Grande pe faţa lui vestică. De pe vîrf, la 6.344 de metri altitudine, cei doi admiră priveliştea Anzilor peruvieni care se întind cît vezi cu ochii. Entuziasmul lor se va risipi însă curînd, pentru că la coborîre lucrurile iau o întorsătură dramatică: Joe alunecă pe un perete de gheaţă şi, în cădere, îşi rupe piciorul. Simon încearcă să-l coboare cu ajutorul a două corzi legate una de alta. Se lasă întunericul, izbucneşte furtuna, iar la un moment dat Joe rămîne suspendat în gol. Neputînd să comunice cu el şi conştient că riscă să-şi piardă amîndoi viaţa, Simon decide în cele din urmă să taie coarda. Joe cade într-o crevasă, iar Simon se întoarce în tabără, obsedat de gîndul că prietenul lui a murit. Următoarele trei zile vor fi un coşmar şi pentru unul, şi pentru celălalt…

„O descriere splendidă şi captivantă a aventurii lor terifiante, care te ţine cu sufletul la gură… O carte scrisă superb.” (Sunday Express)

Joe Simpson este alpinist şi autorul mai multor bestselleruri, primul, Căzînd în gol, fiind distins cu NCR Award şi Boardman Tasker Award pentru literatură montană. A mai scris This Game of Ghosts (1993), Storms of Silence (1996), Dark Shadows Falling (1997), The Beckoning Silence (2002) şi romanul The Water People (1992). În 2003, la 15 ani după publicare, Căzînd în gol a fost ecranizat în regia lui Kevin Macdonald. În 2004, documentarul a obţinut Premiul BAFTA pentru cel mai bun film britanic al anului şi a participat la Festivalul de Film Sundance.

  • Trenul-fantomă către Răsărit, de Paul Theroux, traducere şi note de Cornelia Marinescu, disponibil şi în format digital

TrenulÎn septembrie 1973, Paul Theroux părăsea gara londoneză Victoria pentru a porni într-o călătorie cu trenul de-a lungul Europei şi Asiei, pînă în Japonia şi înapoi. Neobişnuita odisee a lui Theroux a devenit o carte clasică a literaturii de călătorie. După 33 de ani Theroux repetă această aventură, observînd cum s-au schimbat între timp atît zonele pe care le străbate din nou cu trenul, cît şi el însuşi. Trenul-fantomă către Răsărit descrie noua călătorie, printr-o Europă de Est încă buimăcită de comunism, prin tensionata, dar înfloritoarea Turcie, prin Caucaz, unde Georgia pare să meargă înapoi spre feudalism, în timp ce Azerbaidjanul se desfată în capitalismul alimentat de petrol. În timpul voiajului, Paul Theroux are ocazia să discute cu incisivul laureat al Premiului Nobel Orhan Pamuk şi să se plimbe prin Tokyo cu Haruki Murakami, dar şi să străbată singur străzile oraşelor vizitate sau să bea cot la cot cu oameni obişnuiţi în expresul transsiberian.

„Theroux călătoreşte, observă şi ne spune ce vede şi ce simte. Puţini fac asta mai bine decît el.” (The Times Literary Supplement)

Paul Edward Theroux s‑a născut pe 10 aprilie 1941 în Medford, Massachusetts. Este autorul a numeroase cărţi de călătorie şi romane. Şi‑a terminat studiile la University of Massachusetts, iar la Syracuse University s‑a pregătit pentru a deveni membru al Peace Corps. A predat limba engleză în Malawi, unde a fost implicat într‑o lovitură de stat eşuată şi a trebuit să părăsească Peace Corps. Este membru al Royal Society of Literature şi Royal Geographic Society din Marea Britanie. A scris articole pentru Christian Science Monitor, Esquire şi Atlantic Monthly şi cîteva romane de succes, cîş­tigînd numeroase premii. Dintre volumele publicate, menţionăm: The Old Patagonian Express (1979), The Kingdom by the Sea (1983), Sailing Through China (1983), To the Ends of the Earth (1990), The Happy Isles of Oceania (1992), Dark Star Safari (2002), The Tao of Travel (2011), The Last Train to Zona Verde (2013). În prezent locuieşte, împreună cu soţia sa Sheila, în Hawaii şi Cape Cod. La Editura Polirom a mai apărut Bazarul pe roţi. Cu trenul prin Asia (2015).

ch postAdenium oferă o reducere de 50% din prețul volumelor din Colecția Christia

În perioada Postului Adormirii Maicii Domnului (1-14 august 2015), Adenium oferă o reducere de 50% din prețul oricărui volum din Colecția Christia. Reducerea se aplică doar pentru cărțile comandate de pe site-ul editurii: www.adenium.ro.

Colecția Christia vă propune o serie de volume atent selectate pentru omul „secolului vitezei”, care își dorește să păstreze vie relația cu sine însuși, cu ceilalți și cu Dumnezeu. Sinteze din cele mai importante scrieri despre Spiritualitate, soluții pentru depășirea stărilor de impas și pentru regăsirea bucuriei de a trăi fiecare zi a vieții. Predici, mărturii și exemple din viețile celor mai mari sfinți ai lumii, arătând cum au ajuns niște oameni obișnuiți la starea de sfințenie.

Descoperiți toate titlurile acestei colecții aici.

Lucrarea „Codul Bibliei. Semnătura lui Dumnezeu”, autor Protosinghel Teodosie Paraschiv, aduce în atenția cititorului codul pe care îl conține Cartea Sfântă, ca „dovadă incontestabilă, în aceste vremuri de necredință și scepticism, că Biblia este inspirată de Dumnezeu cuvânt cu cuvânt”. Volumul răspunde cu argumente la aspecte fundamentale, cum ar fi cele legate de credibilitatea Bibliei și a creștinismului, adevărul despre Dumnezeu, omenire și mântuire pe care Cartea îl conține, precum și certitudinea că Iisus Hristos a înviat din morți. Este singurul volum care tratează tema codurilor Bibliei din perspectivă ortodoxă. Cartea este scrisă într-un limbaj ușor de citit, ceea ce o face accesibilă tuturor cititorilor. Scopul declarat de autor este acela de a veni cu un argument științific în apărarea inspirației Sfintei Scripturi.

Volumul „Sfinți martiri și mărturisitori români din secolul XX”, autor Anca Bujoreanu, tratează experiențele prin care au trecut creștinii în închisorile și lagărele de exterminare din România în timpul regimului comunist și modul în care au reușit să-și păstreze nealterată credința în Dumnezeu. Aceste realități istorice sunt analizate dintr-o perspectivă teologică, ce nu a fost foarte des abordată în alte lucrări, o mare parte dintre ele axându-se pe surse memorialistice.

Din colecția Christia face parte și volumul „Maxime și cugetări filocalice”, autor Protosinghel Teodosie Paraschiv. Filocalia sau iubirea frumuseții spirituale reprezintă o sinteză a întregii spiritualități ortodoxe. Putem considera colecția scrierilor filocalice mai mult un manual privind îndrumarea creștinului pe calea urcușului duhovnicesc, decât un tratat sistematic de spiritualitate. Autorii acestor scrieri sunt preocupați de predarea unei metode de curățire de patimi și de punere în lucrare, cât mai fidelă, a învățăturilor evanghelice. Din acest motiv, preocuparea lor este una mai mult practică decât teoretică. La ei, ca de altfel la toți Părinții Bisericii, învățătura de credință este strâns legată de cea morală, înțeleasă ca punerea în lucrare a acestei învățături.

Cartea „Sfârșitul omului. Cules din sfintele Scripturi“, de Zosima Pascal-Prodromit, ne oferă răspunsuri și totodată ne îndreaptă pașii spre o treaptă superioară de înțelegere. Faptul că a ajuns deja la a șasea ediție ne îndreptățește să o recomandăm tuturor celor care se opresc din tumultul prezentului și se întorc spre ei înșiși din dorința de a se cunoaște, de a înțelege condiția umană.

Volumul „Maxime și cugetări patristice. Sfântul Ioan Gură de Aur”, autor Protosinghel Teodosie Paraschiv, ne îndrumă cum să depășim stresul și cum să trăim o existență plină de sens. Chiar dacă viața este o luptă, ea poate fi dusă în liniște. Un adevărat manual de dezvoltare personală și duhovnicească pentru oricine îl deschide, volumul conține 927 de citate, grupate în peste 300 de teme.

Adevărat manual de remedii duhovnicești, „Cartea foarte folositoare de suflet” ne îndeamnă și ne ajută să fim sinceri cu noi înșine, să ne aprofundăm în credință, să luăm viața duhovnicească mult mai în serios, ferindu-ne de a o socoti ceva ușor și comod.

Ieșită de sub condeiul Sfântului Nicodim Aghioritul, cartea își propune să analizeze din perspectivă duhovnicească unele din cele mai arzătoare probleme ale epocii contemporane: depresia, nevrozele, maladiile legate de stres și alte afecțiuni din această categorie.

A III-a ediţie a Concursului Naţional de Dramaturgie Yorick îşi anunţă juriul

Revista Yorick lansează cea de-a treia ediție a Concursului Național de Dramaturgie Yorick – „Valentin Nicolau”, organizat în memoria lui Valentin Nicolau, care anul trecut a făcut parte din juriul concursului.

Perioada de desfășurare este 1 iulie – 31 august.

Juriul ediției din acest an este format din regizorul Victor Ioan Frunză, actorul și directorul Teatrului Metropolis, George Ivașcu, actorul George Costin, criticul de teatru Monica Andronescu și redactorul-șef al Editurii Nemira, Dana Ionescu.

yorick-bunTema şi dimensiunile sunt la alegere. Concursul se va finaliza cu o Gală a Dramaturgiei Românești, care se va desfășura în luna septembrie. Vor fi oferite trei premii în bani. De asemenea, Premiul Yorick Pentru Cea Mai Bună Piesă a Anului va consta într-un spectacol-lectură și în publicarea textului în volum.

Autorii sunt așteptați să trimită piesele de pe o adresă de e-mail fictivă, până la data de 31 august, la adresa monica.andronescu@nemira.ro într-un exemplar nesemnat, cu un motto scurt pe pagina de titlu, care va servi apoi drept element de identificare a autorului.

Nu se pot înscrie la concurs dramatizări, piese publicate sau reprezentate.

Juriul va anunța piesa câștigătoare pe 15 septembrie 2015.

Anul trecut la concurs s-au înscris peste 70 de manuscrise, iar piesa câştigătoare a fost cea cu titlul  „Morcovii sunt întotdeauna opţionali”.

mintea-organizata-daniel-levitin-editura-publica3 noutati: Mintea organizata, Matsushita Leadership si Umbrele din vie, la Editura Publica

Dacă v-a plăcut Daniel Kahneman, o să vă intereseze și Mintea organizată a lui Daniel J. Levitin.
Dacă vă plac biografiile liderilor remarcabili, nu puteți rata Matsushita Leadership.
Iar dacă vreți să vă destindeți cu o carte de nonfictiune care se citește cu sufletul la gură, o să vă pasioneze Umbre în vie, povestea conspirației menită să distrugă cel mai rafinat vin din lume.

În Mintea organizată, în capitole incitante și amuzante despre orice – de la sertarul cu mărunțișuri desperecheate din bucătărie până la îngrijirea sănătății și jocurile de noroc din Las Vegas sau de la cele patru componente ale sistemului atenției umane până la raționamentul bayesian–, Levitin prezintă cum se pot aplica în viața cotidiană ultimele cercetări din neuroștiința atenției și memoriei, pentru a fi în stare să ne organizăm mai bine locuința, locul de muncă și viața.

matsushita-leadership-john-kotter-editura-publica-pocket-bookA trăit în sărăcie încă de la 4 ani, apoi s-a descurcat fără părinţi, pe care i-a pierdut la o vârstă fragedă şi a fost nevoit să muncească 16 ore pe zi încă de la 9 ani. A început o afacere fără a avea bani sau alt sprijin, şi-a pierdut apoi singurul fiu. La acestea s-au adăugat Marea Depresie, ororile aduse de cel de-al Doilea Război Mondial în Japonia şi multe altele. Povestea lui Matsushita ne arată că totul este posibil chiar şi atunci când eşti un tânăr bolnăvicios, care nu beneficiază de sprijinul unei familii înstărite, de o educaţie bună, de o înfăţişare atrăgătoare sau de o prezenţă charismatică.
John P. Kotter relatează cum a creat Matsushita o afacere enormă, cum a inventat practici de management care sunt foarte folosite şi astăzi, cum a contribuit la realizarea miracolului economic trăit de Japonia după război.
Matsushita Leadership face parte din noua colecție Publica Pocket.

umbre-in-vie-maximillian-potter-editura-publica-colectia-naratorÎn ianuarie 2010, Aubert de Villaine, celebrul proprietar al Domeniului de la Romanée-Conti – o mică podgorie din Burgundia, care produce cel mai rafinat și mai scump vin din lume – a primit o scrisoare anonimă prin care era amenințat cu distrugerea prețioasei sale vițe dacă nu consimțea să plătească un milion de euro. Inițial, Monsieur de Villaine a crezut că la mijloc nu era decât o glumă proastă, acest gen de infracțiune fiind comparabil cu crima în lumea vinurilor de top. Complotul a fost însă pus în practică, având să cutremure legendara regiune.
Povestea sinistră descoperită de jurnalistul Vanity Fair, Maximillian Potter, a culminat cu un flagrant pus la cale de câțiva detectivi iscusiți de la Paris, cu sinuciderea suspectului principal și cu investigația plină de dramatism a unui caz care a încercat să destabilizeze cultura profund tradiționalistă a celui mai bun vindin lume.
Umbre în vie este o poveste de neuitat, care ne poartă într-o lume fermecătoare, plină de personaje fascinante, cu o cultură locală pătrunsă de o istorie încâlcită, bântuită de excese, dar și de bucuria de a trăi.
Umbre in vie face parte din colecția Narator.

Prima mea carte de Limba romana. Academia copiilor istetiLitera lansează colecția de cărți educative „Academia copiilor isteți”

Litera lansează o nouă serie de cărți cu activități educative pentru copii cu ajutorul cărora cei mici pot învăța noțiuni elementare de matematică, limba română, desen prin metode de lucru noi și atractive.

Înainte de începerea noului an școlar, volumele cu personaje Disney îi așteaptă pe copii în librării. Acestea conțin activități distractive și jocuri interactive ce îi apropie pe copii de noțiunile elementare pe care le vor folosi în clasa I. Activitățile ordonate progresiv, în funcție de cunoștințele asimilate, și prezentate de eroii îndrăgiți ai desenelor animate preferate, sunt menite să trezească interesul copiilor pentru învățare. Jocurile, lucrul cu planșe detașabile, diploma finală acordată pentru rezultatele obținute în rezolvarea tuturor exercițiilor vor asigura adaptarea lor la primii ani de școală.

Primele volume ale colecției „Academia copiilor isteți” sunt: Prima mea carte de matematică, Învățăm scăderea, Învățăm adunarea, Învățăm să numărăm, Prima mea carte de limba română, Prima mea carte de desen, Ne jucăm și decupăm.

Litera a dezvoltat pe parcursul anilor numeroase colecții de cărți educative pentru copii: Copilul deștept, Școala celor șapte pitici, Biblioteca pentru toți copiii, Disney english, Citesc și mă joc, caiete de lucru, caiete de vacanță, enciclopedii și dicționare.

LuftNou la Polirom: Românii în goana după happy-end, de Bogumił Luft, fost ambasador al Republicii Polone în România

Peste treizeci de ani de întîlniri şi experienţe ale ziaristului, publicistului şi diplomatului Bogumił Luft, fost ambasador al Republicii Polone în România şi Moldova, au dat roade într-o minunată şi foarte personală poveste despre ţări încă prea puţin cunoscute în Polonia: Românii în goana după happy-end.

Disponibil și în ediție digitală, Românii în goana după happy-end a apărut în această săptămînă în colecţia „Ego-grafii” a Editurii Polirom, traducere Ana Maria Luft.

Volumul semnat de Bogumił Luft este o poveste cu o intrigă complexă despre întîlnirea a două popoare – polonez şi român –, precum şi despre moldoveni, care încearcă să-i ajungă din urmă.

Recenzat elogios în presa poloneză, volumul Românii în goana după happy-end s-a bucurat de succes şi a făcut obiectul unor lansări şi dezbateri atît la Varşovia, cît şi la Cracovia sau Poznan.

Românii în goana după happy-end a apărut cu sprijinul Institutului Polonez al Cărții – Programul de Traducere © Poland.

„Luft este un autor special. A fost ambasador al Republicii Polone în România, apoi în Moldova. Stăpîneşte excelent problematica acestor două ţări, mînuieşte în mod strălucit condeiul şi este un observator ager şi pătrunzător. România îl fascinează şi din motive personale, fapt care face ca lectura acestei cărţi să fie şi mai agreabilă. Se poate observa de asemenea lesne cît de mult s-a schimbat părerea autorului despre întrebările clasice ale epocii postcomuniste. România şi Moldova sînt două ţări ale unui singur popor, crunt înjumătăţit de istorie. Istoria României citită în paginile eseului lui Luft e ca un drog – dă dependenţă.” (Adam Michnik)

Bogumił Luft (n. 1955) – ziarist şi publicist, începînd cu anul 1981 colaborator al revistei lunare Więź. A călătorit împreună cu Papa Ioan Paul al II‑lea în Columbia, Argentina, Chile, Elveţia, Belgia, Franţa şi Cehia. În anul 1989 a publicat în săptămînalul Tygodnik Solidarność, iar în anii următori în Spotkania. În perioada 1999‑2006 a fost redactor, publicist şi comentator politic al cotidianului Rzeczpospolita şi comentator radio şi TV. În anii 2001‑2003 a fost corespondent al cotidianului Rzeczpospolita la Bucureşti şi Chişinău. Între 1993 şi 1999 a fost ambasadorul Republicii Polone în România, iar în anii 2010‑2012 ambasadorul Republicii Polone în Republica Moldova.

Articole similare

Dracula Film Festival – Spaţiul de întâlnire al pasionaţilor de Fantasy & Horror

Jovi Ene

ANANSI îi invită pe iubitorii de literatură la povești și-un ceai cu scorțișoară

Jovi Ene

Tudor Chirila va sustine o sesiune de autografe la Diverta din Baneasa Shopping City

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult