Știrile săptămânii: Chris Simion, un turneu unic în România: 40 de zile, 40 de oraşe, 40 de librării, 40 de întâlniri cu cititorii; “Armonii pascale” – Daniela Nane în turneul frumuseții spirituale; Starz continuă serialul Outlander, bazat pe seria de cărți-fenomen ale Dianei Gabaldon; Vernisajul Expoziției Artiștilor Flavia Pitiș și Radu Belcin; Lansare de carte: „O lume văzută de la Ierusalim. Alte întâlniri la Cercul Cultural din Ierusalim 2007-2013”.
Chris Simion, un turneu unic în România: 40 de zile, 40 de oraşe, 40 de librării, 40 de întâlniri cu cititorii!
În teatru, Chris Simion este cunoscută ca un regizor de avangardă. Spectacolele ei reprezintă provocări atât pentru actorii cu care lucrează, cât şi pentru spectatorii care îi prizează poveştile.
Acum, Chris Simion îşi provoacă şi cititorii. Noul său roman 40 de zile, publicat de Editura TREI, se lansează printr-un turneu unic în România: 40 de zile, 40 de oraşe, 40 de librării, 40 de întâlniri cu cititorii.
Periplul autoarei începe la 1 martie la Bucureşti şi se va încheia pe 9 aprilie. În această perioadă, Chris Simion se va întâlni cu cititorii din Focşani, Bacău, Piatra Neamţ, Iaşi, Suceava, Baia Mare, Oradea, Arad, Timişoara, Deva, Reşiţa, Turnu Severin, Ploieşti, Constanţa, Braşov, Tg. Mureş, Turda, Cluj-Napoca, Alba-Iulia, Sibiu, Rm. Vâlcea, Brăila, Galaţi, Tulcea, Călăraşi, Piteşti, Mangalia, Giurgiu, Făgăraş, Buşteni, Craiova, Alexandria, Buzău, Slobozia, Câmpina, Predeal, Sinaia, Târgovişte.
După bestseller-ul Ce ne spunem când nu ne vorbim, Chris Simion ne propune 40 de zile, un roman-basm care îţi dă poftă de trăit în adevăr şi frumos. Cea de-a noua carte, scrisă în 40 de zile, este un joc al introspecţiei şi al (re)găsirii de sine. Recomandat persoanelor aflate în derută existenţială, cu alergie la minciună şi cu tulburări de maturitate. Jocul începe cu o singură pistă: sufletul tău. În fiecare zi cobori în tine, în adânc. N-ai cum să te-ntorci, n-ai cum să te-opreşti, ci doar să mergi înainte. Ultima zi este răscrucea, momentul deciziei: „încotro?”. Cele 40 de zile de reflecţie şi sinceritate îţi dau răspunsul şi la final nu mai ai nicio şansă de ezitare…simţi exact pe unde s-o iei.
Chris Simion s-a născut pe 20 august 1977, în Bucureşti. A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ – Bucureşti, secţia teatrologie, în 2000, şi secţia regie teatru în 2005. Prima carte, Dragostea nu moare. O concluzie la 16 ani, i-a fost publicată în 1994, autoarea fiind numită de criticul George Pruteanu „un fel de pui de Cioran în fustă lungă şi neagră“. La 17 ani i se publică Dogmatica fericirii, iar în prefaţa cărţii actorul Florian Pittiş scrie: „Citindu-ţi cartea am tras şi eu o concluzie. «Vrei să fii fericit? Dacă eşti pregătit să suferi, iubeşte!» Chris Simion… nu eşti cumva o reîncarnare a mea?“. Alte titluri publicate: Disperarea de a fi (1996); De ce nu suntem ceea ce putem fi? (1997); Spovedania unui condamnat (1998/2000); În fiecare zi, Dumnezeu se roagă la mine (2002), Ce ne spunem când nu ne vorbim (Editura Trei, 2010). Din 2009, Chris Simion este membră a Uniunii Scriitorilor din România.
“Armonii pascale” – Daniela Nane în turneul frumuseții spirituale
Actrița Daniela Nane, acompaniată de pianista Ioana Maria Lupașcu sau de chitaristul Costin Soare, vă oferă în perioada 22 martie – 4 aprilie 2015 un regal poetico-muzical care se va desfășura în locuri de extremă spectaculozitate.
Turneul “Armonii pascale”, organizat de Asociaţia Culturală “Pro Valores” şi Amena Studio, va aduce un spectacol de mare încărcătură spirituală în locuri deosebit de frumoase, precum: Salina Ocnele Mari de la Râmnicu Vâlcea (22 martie 2015, ora 13); Castelul Peleș (28 martie 2015, ora 16), Teatrul Național din Chișinău (29 martie 2015, ora 16), Palatul Unirii din Iași (30 martie 2015, ora 18), Teatrul Tineretului din Piatra Neamț (31 martie 2015, ora 18), Centrul Cultural “Eugen Ionescu” din Slatina (3 aprilie 2015, ora 18) și Palatul Mogoșoaia (4 aprilie 2015, ora 17, 00).
Actrița Daniela Nane, o artistă cu o prezență scenică fermecătoare, vă invită să pătrundeți în universul poeziei creștine. Ea a declarat: “Mă bucur mult să aduc în fața iubitorilor de poezie câteva dintre cele mai frumoase versuri scrise vreodată despre adevăr, divin, lumină, pace și dragoste. Sper ca oamenii să trăiască momente de reală emoție și încântare, care să le atingă inima, readucându-le aminte de toată generozitatea și noblețea din suflete.” Spectacolele vor fi întregite de inspiratele interpretări muzicale semnate de pianista Ioana Maria Lupașcu, în alternanță cu chitaristul Costin Soare.
Turneul Armonii pascale va mijloci șapte întâlniri în care versurile unor poeţi ca: Mihai Eminescu, Radu Gyr, Vasile Voiculescu, Ioan Alexandru, Arsenie Boca, Nichifor Crainic, Benone Burtescu sau Costache Ioanid, se vor împleti cu armoniile imaginate de: Astor Piazzolla, Constantin Silvestri, George Enescu, Paul Constantinescu, sau Johann Sebastian Bach.
Daniela Nane este actriţă la Teatrul Bulandra din Bucuresti. La 19 ani a câştigat titlul de “Miss România”. Academia de Teatru si Film din Bucureşti a absolvit-o în 1995 la clasa profesorilor Mircea Albulescu, Adrian Titieni, Cătălin Naum. A urmat masteratul Ligii Europeane a Institutelor de Arta din Amsterdam şi Berlin în 1995 şi încă un masterat în Cultură, civilizaţie şi teatru japonez la Catedra teatrala Unesco, în 2012. A debutat în teatru în iunie 1995, sub îndrumarea regizoarei Cătălina Buzoianu, în spectacolul “Patul lui Procust”, după care au urmat alte zeci de spectacole, precum: „O scrisoare pierdută”, „Scandal la Palermo”, „Fuga” şi noile producţii realizate în regia lui Andrei Şerban – “Omul cel bun din Seciuan” şi în regia lui Alexandru Darie – “Conversaţie după inmormântare”. Tot în 1995 debutează şi în film, în “Eu sunt Adam”, în regia lui Dan Piţa, urmând roluri în filme de lungmetraj sau de televiziune, românesti sau internaţionale. Mare iubitoare a poeziei, a organizat de-a lungul timpului numeroase spectacole, iar în luna octombrie a anului 2014 a susţinut un recital pe scena Festivalului Armonii poetice.
Pianista Ioana Maria Lupașcu urmează Conservatorul “Ciprian Porumbescu”, susținându-și lucrarea de licență la Conservatorul “George Enescu” din Iași. Intre 2001 si 2005 a fost studenta marelui pianist Lazar Berman, la Accademia Europea di Musica, Italia. Câștigătoare, finalistă sau laureată a numeroase concursuri din România, Grecia și Turcia, a renunțat la viața competițională în favoarea unei cariere solistice, fiind o prezență constantă pe scene din Italia, România, Elveția, Croația, Slovacia, Lituania, Belgia, Turcia și Spania. In 2007 a lansat CD-ul “Live Piano Solo”. In prezent este solistă concertistă a Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploiești.
Costin Soare este unul dintre cei mai activi si mai implicaţi muzicieni-chitarişti ai generaţiei sale. A susţinut recitaluri în ţară şi în străinătate; este preşedintele Asociaţiei Culturale Kitharalogos, organizator al „Serilor de chitară” din stagiunea Fundaţiei ACCUMM de la Palatul Suţu, Bucureşti. Este profesor la Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti” şi profesor asociat la Universitatea de Muzică din Bucureşti. Este absolvent al cursurilor de master ale Royal Scottish Academy of Music and Drama – Glasgow, UK, iar în anul 2008 şi-a finalizat studiile (“teacher training program”) la Universitatea de Educaţie (Departamentul de Muzică) din Sapporo, Hokkaido, Japonia, ca bursier al guvernului japonez. Apare frecvent în juriile concursurilor naţionale şi internaţionale din ţară, unde contribuie la descoperirea şi recompensarea tinerilor muzicieni. În 2013 şi 2014 a fost invitat ca profesor la cursurile de vară ale “Academiei Sighişoara”, iar în iunie 2014 a lansat CD-ul intitulat „Nocturne şi dansuri”, cu lucrări pentru chitară solo înregistrate în premieră la noi, aparţinând unor creatori ca: J.S Bach, B.Britten şi T.Takemitsu.
Starz continuă serialul Outlander, bazat pe seria de cărți-fenomen ale Dianei Gabaldon
Primăvara acestui an aduce episoade noi din serialul Outlander, ce are la bază cărțile-fenomen ale Dianei Gabaldon. Partea a doua a primului sezon va fi difuzată de Starz începând cu 4 aprilie 2015.
Seria narativă Outlander reprezintă un bestseller internațional scris cu foarte multă pasiune de romanciera americană cu rădăcini mexicane şi britanice Diana Gabaldon. Editura Litera a publicat cel de-al șaptelea volum al seriei, Ecouri din trecut.
Ecouri din trecut este o carte despre călători în timp, despre oameni care şi-au dorit să schimbe istoria, despre caractere puternice care au luptat pentru convingerile sau pentru iubirile lor. Un roman care rămâne în mintea cititorului multă vreme după ce povestea s-a terminat.
Claire Randall este călătoare în timp. Ajunsă cu peste două sute de ani în urmă, ea se îndrăgosteşte de rebelul James Fraser, sufletul ei pereche, şi decide să rămână cu acesta în vremurile lui, în secolul al XVIII-lea. În urma unor evenimente care îi pun viaţa în pericol, fiica lor, Brianna, alege să trăiască în relativa siguranţă a secolului XX, la o veche fermă a strămoşilor ei din Scoţia, împreună cu Roger, soţul ei, şi cei doi copii. Dar întâmplările petrecute cu două secole în urmă prind viaţă prin intermediul scrisorilor lui Claire. Fragilele file scot la iveală dragostea ei pentru Jamie Fraser, omul mult încercat în luptă, călătoria lor din Carolina de Nord pe mare, unde întâlnesc piraţi şi iau parte la lupte navale. Căutând să afle cât mai multe despre Claire, Brianna şi Roger descoperă şi lucruri despre ei înşişi, deoarece destinul familiei din munţii Scoţiei pendulează între viaţă şi moarte în Războiul de Independenţă al Statelor Unite ale Americii.
“Tot ceea ce te-ai aştepta de la Gabaldon… aventură, istorie, romance, fantasy.” The Arizona Republic
Vernisajul Expoziției Artiștilor Flavia Pitiș și Radu Belcin
Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia și Primăria Municipiului București vă invită , la Vernisajul Expoziției Artiștilor Flavia Pitiș Și Radu Belcin Blast of silence/ Tăcere asurzitoare
Sâmbătă, 7 martie, ora 16, la Palat
Expoziția poate fi vizitată până pe 30 martie 2015
Flavia Pitiş şi Radu Belcin sunt doi artişti emergenţi care propun, prin discursuri complementare, o redescoperire a realismului magic. La primul contact cu lucrările lor, privitorul este frapat de o stranie, neliniştitoare şi aproape de neîndurat poezie a imaginii. Folosind, precum odinioară René Magritte, obiecte familiare, recognoscibile, în spaţii şi contexte neverosimile, cei doi artişti îşi coagulează viziunea în imagini încărcate de sens, poetic disciplinate.
Cu o ştiinţă a redării volumelor şi materialităţilor rar întâlnită în generaţia căreia îi aparţin, Flavia Pitiş şi Radu Belcin oferă, în fiecare pânză, un regal de materiale preţioase – dantelă, mătase, stofă, marmură, satin –, o expresie vizuală nobilă, croită pe structura unor detalii semnificative, folosite ca pretexte pentru a ilustra poveşti pline de mister.
Lucrările celor doi artiști înnobilează orice context, dau prestanţă peretelui galeriei, muzeului sau colecţiei private de artă contemporană. Prestigiul de care se bucură cei doi pictori, mai cu seamă în afara graniţelor ţării, stă mărturie faptului că figurativul nu şi-a epuizat valenţele expresive şi că artistul cu înzestrări speciale continuă să existe nestingherit, este apreciat şi cultivat.
Sunt onorată să îi avem ca invitaţi la Palat, la prima expoziţie deschisă în anul de graţie 2015.
Curator – Mădălina Mirea
Lansare de carte: „O lume văzută de la Ierusalim. Alte întâlniri la Cercul Cultural din Ierusalim 2007-2013”
Marți, 3 martie 2015, ora 17.00, la sediul ICR (Aleea Alexandru nr.38) va fi lansat volumul O lume văzută de la Ierusalim. Alte întâlniri la Cercul Cultural din Ierusalim 2007-2013.
Volumul va fi prezentat de Ana Blandiana, Ileana Mălăncioiu, Camelia Crăciun și Simona Sora. Întâlnirea va fi moderată de Costel Safirman.
„În continuarea celor două volume publicate anterior, Întâlniri la Ierusalim (2001) și Noi întâlniri la Ierusalim (2007), cartea de față, dedicată memoriei istoricului Leon Volovici, oferă celor interesați posibilitatea de a fi martorii întâlnirilor organizate de Cercul Cultural din Ierusalim începând cu anul 2007. Dar nu numai atât. Ea își propune, totodată, să dea și o imagine de ansamblu a unei aventuri culturale care a debutat cu 20 de ani în urmă. Întâlniri, dezbateri, mese rotunde, evocări, confesiuni, mărturii – pe teme de istorie și cultură – menite a pune în lumină o problematică specifică de civilizație culturală evreo-română. O lume de idei și de realități culturale cu care intelectualul israelian provenit din spațiul românesc se identifică sau, cu alte cuvinte, o lume văzută de la Ierusalim“. – Costel Safirman