Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (21 – 27 noiembrie 2016)

scurta-istorie-a-7-crimeȘtirile săptămânii: Premiul Man Booker 2015 – disponibil acum în colecția de ficțiune a Editurii Litera; Premiul PEN România 2016, acordat ex aequo scriitorilor Cristian Teodorescu și Bogdan Ghiu; Privighetoarea, de Kristin Hannah: Cea mai bună carte de ficțiune istorică, acum în colecția Blue MOON; Audiție Națională 2016-UNATC; Lansare Adenium: Cai verzi. Povești firoscoase pentru copilul din fiecare, mic sau mare; Noutate Editura Herald: Cum gatim realitatea – Retetar de spiritualitate pentru oameni sceptici de Daniela Andreescu; Concert de jazz NILS WOGRAM & BOJAN Z, alături de ARCUS Trio.

Premiul Man Booker 2015 – disponibil acum în colecția de ficțiune a Editurii Litera

„Scurtă istorie a șapte crime”, de Marlon  James, roman distins cu Premiul Man Booker 2015, o apariție extrem de așteptată în Colecția Clasici Contemporani Litera, a fost lansat la Târgul de carte Gaudeamus și este acum disponibil în limba română pentru toți cititorii.

La lansare ne-am bucurat de prezența lui Adrian Despot, a traducătorului Ciprian Șiulea și a criticului literar Bedros Horasangian, care au declarat la unison că este o carte-monument ce trebuie citită.

Bedros Horasangian: ”O carte fabuloasă, ăsta e cuvântul, despre un popor aflat undeva departe. Și poate nu am fi auzit de ei [jamaicani], dacă Bob Marley nu ar fi fost o legendă vie a muzicii reggae.”

Aici găsiți câteva imagini de la lansarea cărții, la Târgul de carte Gaudeamus.

Pe 3 decembrie 1976, în perioada preliminară alegerilor generale din Jamaica și cu două zile înainte ca Bob Marley să apară în concertul pentru pace Zâmbește, Jamaica!, menit să atenueze tensiunile politice din Kingston, șapte indivizi înarmați au luat cu asalt locuința cântărețului. În atac au fost răniți Marley, soția sa și impresarul lui, plus câteva alte persoane. Vinovații nu au fost prinși și ancheta oficială a rămas prea puțin transparentă, dar pe străzile capitalei jamaicane sângerosul eveniment a căpătat, cu timpul, proporții aproape mitice.

„Scurtă istorie a șapte crime” este o explorare în profunzime a acelei perioade instabile și primejdioase din istoria Jamaicăi și a urmărilor sale pe termen lung. Marlon James plăsmuiește cu măiestrie cronica vieții unui șir întreg de personaje memorabile – asasini profesioniști, lorzi ai drogurilor, jurnaliști, prostituate, agenți CIA –, pe parcursul a treizeci de ani și traversând mai multe continente, pentru a le reuni destinele în Jamaica anilor ’90, radical schimbată. Palpitant și inventiv, ambițios și irezistibil, “Scurtă istorie a șapte crime” este unul dintre cele mai fascinante și remarcabile romane ale secolului XXI.

„Cum am putea descrie monumentala Scurtă istorie a șapte crime? E un roman epopeic în toate sensurile cuvântului: copleșitor, mitic, excesiv și amețitor de complex. În plus, e brut, dens, violent, sarcastic, comic, zguduitor și epuizant – o mărturie a ambiției și talentului prodigios ale autorului.” The New York Times

marlon-jamesScurtă istorie a șapte crime este un roman extraordinar despre putere, corupție și minciuni. Nu cred că există unul mai bun în acest secol.” Irvine Welsh, autorul romanului Trainspotting

Marlon James s-a născut în Kingston, Jamaica, în 1970. A absolvit University of the West Indies în 1991, unde a studiat limba și literatura engleză, și a făcut un master de creative writing la Wilkes University, finalizat în 2006. Primul său roman, John Crow’s Devil (2005), a fost nominalizat la Los Angeles Times Book Prize și la Commonwealth Writers’ Prize, și s-a aflat pe lista New York Times Editor’s Choice. The Book of Night Women (2009), a doua sa carte, a câștigat Dayton Literary Peace Prize, The Minnesota Book Award și a fost nominalizată la National Book Critics Circle Award. În cel de-al treilea roman al său, Scurtă istorie a șapte crime (A Brief History Of Seven Killings, 2014), câștigător al Man Booker Prize și nominalizat la National Book Critics Circle Award, James explorează genuri multiple – thrillerul politic, biografia orală și povestirea polițistă – pentru a dezvălui istoria Jamaicăi de la sfârșitul anilor ’70, tentativa de asasinare a lui Bob Marley și bătăliile clandestine ale țării din timpul Războiului Rece. Povestirile și scrierile sale de nonficțiune au apărut în reviste precum Esquire, Granta și The Caribbean Review of Books. Marlon James predă literatura engleză la Macalester College, în St. Paul, Minnesota.

Dintre romanele distinse cu Premiul Man Booker, la Editura Litera: ”Wolf Hall”, de Hillary Mantel,  “O cale îngustă spre nordul îndepărtat”, de Richard Flanagan, în curând va apărea “The Line of Beauty”, de Alan Hollinghurst.

Premiul PEN România 2016, acordat ex aequo scriitorilor Cristian Teodorescu și Bogdan Ghiu

Vineri, 18 noiembrie 2016, în sala Cupola din cadrul Tîrgului de carte Gaudeamus de la București, a fost acordat Premiul PEN România 2016, ex aequo, scriitorilor Cristian Teodorescu, pentru romanul Șoseaua virtuții. Cartea cîinelui (Editura Cartea Românească, 2015) și Bogdan Ghiu, pentru Totul trebuie tradus. Noua paradigmă (un manifest) (Editura  Cartea Românească, 2015). Juriul a fost format din Gabriela Adameșteanu, Magda Cârneci, Adina Dinițoiu, Caius Dobrescu și Radu Vancu. Premiul a fost sponsorizat de OperaScrisa.Ro – societate de gestiune a drepturilor de autor.

Cristian Teodorescu a primit premiul pentru romanul Șoseaua Virtuții. Cartea Cîinelui,  deoarece ilustrează principiul, asumat în Charta P.E.N., conform căruia literatura reprezintă o formă înaltă de veghe morală. Romanul ne confruntă cu tulburătoarele consecințe asupra prezentului ale coabitării sistematice cu minciuna, delațiunea și crima din trecutul recent al societății românești. Însă luciditatea cu care prezintă nuanțele promiscuității morale este dublată de încrederea în forța emancipatoare și regeneratoare a confruntării cu propria conștiință.

Cristian Teodorescu s-a născut la Medgidia, în 1954. A absolvit Facultatea de Filologie, secţia română-engleză, a Universităţii din Bucureşti. A început să scrie proză de la 14 ani pentru revista Vînătorul şi pescarul sportiv. A debutat editorial în antologia Desant ᾽83 (Cartea Românească, 1983). În 1985 îi apare volumul de povestiri Maestrul de lumini, la Editura Cartea Românească (reeditat în 2005), urmat în 1988 de romanul Tainele inimei, la aceeaşi editură. În 1991 publică la Editura Alex Faust repovestit băieţilor mei, Petre şi Matei, apoi Povestiri din lumea nouă (RAO, 1996), Îngerul de la benzinărie (povestiri, Paralela 45, 2002), Maestrul de lumini şi alte povestiri (Curtea Veche, 2005) şi romanele Medgidia, oraşul de apoi (Cartea Românească, 2009; Polirom, 2012) şi Şoseaua Virtuţii. Cartea Cîinelui (Cartea Românească, 2015).

A obţinut Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor (1986), Premiul Academiei Române (1990), Premiul pentru proză scurtă al USR (1997), Premiul pentru roman al USR (2010) şi alte cîteva premii ale unor ziare şi reviste. Povestirile sale au fost traduse în Olanda, Franţa, Statele Unite, Muntenegru, Polonia şi Ungaria.

pen-club

Bogdan Ghiu a primit acest premiu pentru volumul de eseuri Totul trebuie tradus, volum care constituie o strălucită contribuție, în perimetrul intelectual românesc, la înțelegerea oportunităților culturale generate de globalizare. Traducerea, în viziunea autorului, este un proces universal, care afectează toate colțurile lumii și toate nivelele existenței. În consonanță cu misiunea P.E.N. de stimulare globală a traducerilor, Bogdan Ghiu demonstrează că cortinele care separă culturile nu sînt de fier. Tapiseria lor de coduri culturale reprezintă doar un obstacol relativ, și fără îndoială incitant, atunci cînd multiplul traducător este animat de un respect profund pentru umanitatea Celuilalt.

Bogdan Ghiu este poet, eseist (literatură, media, artă, urbanologie, filosofie, traductologie) şi traducător de filosofie şi literatură franceză. Cele mai recente apariţii sînt eseurile Linia de producţie. Lucrînd cu arta (2014) şi Contracriza, Dadasein şi Inconstrucţia. Pentru o arhitectură etică (2011). În 2014 a susţinut conferinţe despre arta contemporană la Berlin (Deutsche Bank KunstHalle), Paris (Palais de Tokyo) şi Bucureşti (Muzeul de Artă Contemporană) şi a primit mai multe premii pentru traducere. Poate fi ascultat zilnic la Radio România Cultural şi citit săptămînal în Observator cultural şi pe LiterNet. De acelaşi autor, la Cartea Românească, au mai apărut: (Poemul din carton). Urme de distrugere pe Marte (2006), Eu(l) artistul. Viaţa după supravieţuire (2008) şi Contracriza (2011).

Premiul PEN România a fost înființat în 2013. El se acordă anual unei cărți sau serii de cărți – din genurile eseu, memorii, jurnal, roman, interviu, poezie – care exprimă, de o manieră înalt estetică și morală, valorile de implicare civică, libertate a cuvîntului, promovarea democrației, păstrarea memoriei colective, apărarea drepturilor omului, lupta împotriva cenzurii, solidaritate internațională ș.a. Aceste valori reprezintă emblema și specificul organizației PEN International, din care face parte și PEN România. Premiul se acordă în fiecare an în luna noiembrie cu ocazia Tîrgului de carte Gaudeamus din București.

Lista scurtă a cărților nominalizate pentru Premiul PEN România 2016:

– Gabriel Andreescu, Existenţa prin cultură. Represiune, colaboraţionism şi rezistenţa intelectuală sub regimul communist (eseu), Editura Polirom, 2015

– Mircea Cărtărescu, Solenoid (roman), Humanitas, 2015

– Ana Donţu, Cadrul 25 (poezie), Casa de editură Max Blecher, 2015

– Sabina Fati, Singură pe drumul mătăsii (reportaj de călătorie), Humanitas, 2015

– Bogdan Ghiu, Totul trebuie tradus. Noua paradigmă (un manifest), Cartea Românească, 2015

– Horia-Roman Patapievici, Partea nevăzută decide totul (eseu), Humanitas, 2015

– Cristian Teodorescu, Șoseaua virtuții. Cartea cîinelui (roman), Polirom, 2015

– Daniel Vighi, Trilogia Corso (roman), Cartea Românească, 2015

privighetoarea_copertaPrivighetoarea, de Kristin Hannah: Cea mai bună carte de ficțiune istorică, acum în colecția Blue MOON

Blockbuster internațional, cartea anului pe Amazon, locul I în Top Goodreads 2015 la categoria ficțiune istorică, roman în curs de ecranizare, „Privighetoarea”, de Kristin Hannah, este disponibilă acum în colecția Blue MOON a Editurii Litera.

Franța, 1939. În liniștitul orășel Carriveau, Vianne Mauriac își ia rămas-bun de la soțul ei, Antoine, întrucât acesta pleacă pe front. Ea nu crede că naziștii vor invada Franța… și totuși, soldații își fac apariția, mărșăluind în număr mare, în convoaie de camioane și tancuri, în avioane care înnegresc văzduhul și bombardează ținuturile locuite de oameni nevinovați. Când un căpitan neamț își stabilește cartierul general în casa lui Vianne, ea și fiica sa au două opțiuni: fie să locuiască sub același acoperiș cu dușmanul, fie să piardă totul. Fără hrană și bani, deznădăjduită în timp ce pericolul pândește după fiecare colț, tot mai amenințător, Vianne e silită să facă alegeri imposibil de îndurat pentru a-și ține familia în viață.

Sora sa, Isabelle, este o puștoaică rebelă de optsprezece ani, aflată în căutarea unui țel în viață cu toată pasiunea necugetată specifică tinereții. Pe când mii de parizieni se retrag din capitală, trecând prin ororile războiului, ea îl întâlnește pe Gaëtan, un partizan care crede că Franța poate lupta cu naziștii, și se îndrăgostește nebunește de el. Dar când el o trădează, Isabelle se alătură Rezistenței fără a se uita în urmă, și, riscându-și viața zilnic, o salvează pe a altora.

„Mi-a plăcut nespus “Privighetoarea” de Kristin Hannah, o scriitoare americană deosebit de talentată; personaje bine conturate, intrigă excepțională, emoții extraordinare, cine își poate dori mai mult de la un roman?“  Isabel Allende

Kristin Hannah a scris peste 20 de bestselleruri, „Privighetoarea” fiind tradusă și publicată în 39 de țări.

Blue MOON este o colecția care include cele mai frumoase povești de dragoste ale literaturii contemporane, cele mai celebre romanciere ale genului, cele mai apreciate titluri ale momentului.

Romanul “Privighetoarea”, de Kristin Hannah, este acum disponibil pe www.litera.ro și pe www.elefant.ro, precum și în librăriile din toată țara.

flyer-auditie-nationala-2016Audiție Națională 2016-UNATC

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în parteneriat cu ARCUB organizează AUDIȚIE NAȚIONALĂ 2016, ediția a IV-a, festival dedicat tinerilor actori.

Dată limită înscrieri: 8 decembrie

Desfășurare festival: 15, 16, 17 decembrie

Cine se poate înscrie?

– studenți anul III Licență, studenți anii I și II Master, absolvenți Actorie / Arta Actorului de la toate universitățile din țară

Cum vă înscrieți?

Trimiteți CV-ul și înregistrările audio-video la adresa: auditienationala@gmail.com.

Înregistrările constau în:

– 7 minute one man show / one woman show la alegere

– 3 minute de prezentare a unei aptitudini (dans, voce, jonglerie etc.).

*Dacă aptitudinile sunt incluse în one man show / one woman show, poate fi trimisă o singură înregistrare cu durata de 10 minute.

Evaluare înregistrări: 9 – 11 decembrie. Anunțare finaliști: 12 decembrie.

Finaliștii vor susține live one man/one woman show-ul în fața unui juriu final pe datele 15, 16, 17 decembrie, în Sala Ileana Berlogea – UNATC

Premii
Roluri în două spectacole bucureștene, ce vor avea premiera în anul 2017: un musical pus în scenă de Răzvan Mazilu și un spectacol de teatru regizat de Vladimir Anton.

Detalii la adresa auditienationala@gmail.com.

cai-verzi-900x900Lansare Adenium: Cai verzi. Povești firoscoase pentru copilul din fiecare, mic sau mare

Volumul câștigător al Concursului de Debut „Adenium Start” (ediția 2016), Cai verzi. Povești firoscoase pentru copilul din fiecare, mic sau mare, va fi lansat duminică, 27 noiembrie 2016, începând cu ora 17:00, în cadrul Librăriei Humanitas de la Cișmigiu. Alături de autoare, Cristina Struțeanu, vor participa Matei Florian și Filip Florian. Evenimentul va continua cu o lectură cu actori de la Teatrul Țăndărică și va fi moderat de Gabriel Cheșcu, redactor-șef al Editurii Adenium.

Cărticica aceasta din colecția „Căsuța fermecată” a Editurii Adenium vine să spună că în viață, în viețile tuturor, e nevoie nu numai de ceea ce știm cu toții, ci și de CAI VERZI… „Cai verzi pe pereți”, cum sună o formulă bine știută. Oricum, cai verzi… în suflete. Sunt aici povești cu animăluțe. Și urmează, poate curând, povești cu obiecte. Într-un fel tot lucruri verzi, deci vii.

O orcă, un șoricel, șopârle, o țestoasă și un corb, un câine și o pisică, văcuțe, un iepure stau alături de ființe mai bizare, ieșite dintr-un ou de dinozaur, de gâscă sau de harpie, sau pur și simplu un ou viu, vorbitor, de struț… Ce le leagă pe toate aceste ființe e puterea de a iubi, de a împrăștia în jur dragoste. De a naște un soi de vibrații stranii, luminoase, de căldură, de poftă de viață. Viață văzută ca MIRACOL. Că asta e, un miracol, și, când creștem „mari” uităm prea ades. Uităm de Bucurie și de Uimire. GOETHE socotea uimirea o filozofie, cel mai înalt stadiu la care poate ajunge omul. Așa că, o carte care-i îndeamnă pe copii să nu uite uimirea din ei e binevenită. Doar copiii întâi se uimesc când dau cu nasul de lume și de ființele din ea. Copiii se simt totdeauna tovarăși cu animale ce vorbesc, au aventuri și sentimente…

Volumul Cai verzi. Povești firoscoase pentru copilul din fiecare, mic sau mare este câștigătorul Concursului de Debut „Adenium START” în anul 2016, secțiunea Carte pentru copii. Cele 14 povești grupate în trei părți („De dragoste”, „Poveștile Oului” și „Povestioare, unele bizare”) introduc cititorul într-o lume aparte, cu personaje care nu duc lipsă de o anumită doză de bizarerie, atent surprinse în ilustrații de Lucia Martin Niță.

Sânziana Pop, director Formula AS: „Cristina Struțeanu are un talent literar exploziv, pe care l-a transmis celor doi fii ai săi, scriitorii Filip și Matei Florian, deja celebri și cu cărți publicate. Dar ce-a rămas e destul și e «altfel». Deși nu se află la vârsta debutului, Cristina are o solaritate care aprinde cuvintele și o bucurie a scrisului care îl fac fericit pe cititor. Mă număr printre cei molipsiți, drept pentru care subsemnez această susținere din tot sufletul.”

Evenimentul va avea loc duminică, 27 noiembrie, începând cu ora 17:00, în cadrul Librăriei Humanitas de la Cișmigiu.

cum_gatim_realitatea_perspNoutate editoriala: Cum gatim realitatea – Retetar de spiritualitate pentru oameni sceptici de Daniela Andreescu

Cartea va invita la o incursiune in „bucataria vietii”. In acest „retetar”, veti gasi multe dintre felurile in care ne intalnim cu realitatea: modele pe care le urmam, scopuri si dorinte care ne atrag, preocuparea pentru alegeri si incredere, pentru stress si fericire, aspiratia catre spiritualitate. Alaturi de reflectii si de meditatii, veti descoperi aici exercitii practice care favorizeaza cunoasterea de sine si schimbarea pozitiva. Prin gandire critica, dar si prin jocurile imaginatiei, cartea indruma cresterea personala, buna convietuire cu sine si cu cei din jur si, poate in primul rand, indeamna la recunoasterea libertatii.

Cartile Danielei Andreescu, publicate la Editura Herald, ofera reflectii, meditatii, exercitii practice, metode de gestionare a emotiilor si repere de comunicare relationala, care faciliteaza dezvoltarea personala, o buna convietuire cu sine si cu cei din jur. Ele contin texte care utilizeaza expresia literara, poetica sau aforistica, deseori insotite de imagini ale tablourilor pe care le picteaza, propunand practice ludice si creative ce sustin cunoasterea de sine, extinderea prezentei constiente, construirea echilibrului interior.

goethe-concert-jazzConcert de jazz NILS WOGRAM & BOJAN Z, alături de ARCUS Trio

Goethe-Institut și Primăria Municipiului București, prin ARCUB, vă invită marți, 29 noiembrie 2016 la un concert de jazz susținut de duo-ul NILS WOGRAM & BOJAN Z alături de care vor cânta artiștii români de la ARCUS Trio.
Deja de la constituirea sa cu ocazia festivalului Jazzdor de la Berlin, duetul Nils Wogram şi Bojan Z este considerat a fi unul dintre cele mai în vogă formaţii actuale de jazz franco-german. Este vorba despre întâlnirea a două personalităţi muzicale de excepţie, ale căror rădăcini se găsesc în muzica improvizată şi în cea compusă deopotrivă. Pare că niciunul dintre muzicieni nu cunoaşte limitări stilistice, compoziţionale ori muzicale/tehnice. Backgroundul vast le permite să spargă cele mai diferite stiluri muzicale şi să le reîmbine într-o muzică unică. Uşurinţa şi ingeniozitatea cu care le reuşeşte acest lucru emană o plăcere ludică enormă, ce pare contagioasă.
ARCUS TRIO pornește de la elemente folclorice culese din muzica tradițională românească și balcanică, cernute uneori prin filtre R&B, alteori HipHop, degajă sunete specifice prog-rock și post-prog și le așează în groove-ul propriu. Rezultatul este un sound original, unic, deloc sedentar, o narațiune despre locul unde se pot întâlni funkul, prog-rockul și urban-jazzul. Fără să caute armonii, cu punți între stiluri construite pe măsuri neașteptate și breakuri potrivite, piesele lor sunt aventuri improvizatorice, improvizația stând de altfel la baza fusionului care transpare din piesele ARCUS TRIO. Trio-ul este format din Alexandru Arcuș – saxofon, Adi Stoenescu – pianist și organist și Marcel Moldovan – baterist.
Biletele costă 15 lei și sunt disponibile, începând cu data de 14 noiembrie, online, pe arcub.ro, bilet.ro și la casa de bilete ARCUB, din strada Lipscani 84-90.

Articole similare

Editura Polirom a publicat cel de-al IV-lea volum al seriei Samuel Beckett

Jovi Ene

Dezbatere cu Ștefan Liiceanu, Gabriel Biriș și Cristian Preda, moderată de Cătălin Striblea, pornind de la cartea Un atlas al corupției. România – 20 de ani de hoție, studiu de caz de Ștefan Liiceanu

Jovi Ene

Grupul Editorial Corint la Bookfest 2015: Surprize editoriale, cărți în premieră și multe reduceri!

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult