Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (21 – 27 august 2017)

Știrile săptămânii: Noutăţi în seriile Witcher şi Războiul bătrânilor de la Editura Nemira; „Întâlniri Teatrale la Sulina” – Teatrul și Școlile Dunărene – O strategie dunăreană – Participanți și activități; În politică totul este posibil: Ungaria lui Orbán de Paul Lendvai, la Polirom; 10 scriitori contemporani citesc pentru copiii smART într-un proiect co-finaţat de Administraţia Fondului Cultural Român (AFCN); #dansliteratura – Poezie și dans cu Simona Deaconescu și Adela Dragomir; Parapoezie contemporană – Editura Vremea lansează un nou titlu în cadrul colecției Poesis; Cea mai buna carte de fictiune a anului 2016, ‘The Underground Railroad’ de Colson Whitehead, va fi publicata de Editura Humanitas Fiction; Noi programe de studii la UNATC in anul universitar 2017 – 2018; Targul pentru Scoala EXCELSIOR Iași; Atelier de scriere de scenarii performative în cadrul Focus Atelier 360° ALEXANDER MANUILOFF la Cluj; Totul se repară cu… 35 de kile de speranţă, la Editura Polirom.

Noutăţi în seriile Witcher şi Războiul bătrânilor!

Iubitorii de SF & F au noi motive de bucurie! Două dintre cele mai apreciate serii din colecţia Nautilus se continuă în această vară, romanul Ultima colonie, al treilea volum al seriei Războiul bătrânilor, fiind deja disponibil pentru comandă.

Ultima colonie de John Perry

John Perry, acum retras din serviciul militar, îşi trăieşte zilele pe îndepărtata colonie Huckleberry. Alături de soţia lui, Jane, se ocupă de ferma lor, judecă dispute locale şi se bucură să-şi vadă fetiţa adoptată crescând.

Însă trecutul lui Jane se întoarce să îi bântuie şi îi obligă să reintre în joc, de data aceasta ca lideri ai unei noi colonii ce urmează să fie populată cu oameni din toate lumile. Cei doi ajung iar în mijlocul unor dispute de politică interstelară, trădări şi războaie, între Uniunea Colonială umană şi confederaţia extraterestră numită Conclavul.

Despre autor: John Scalzi s-a născut pe 10 mai 1969 în California. A studiat la universitatea din Chicago, printre profesorii săi numărându-se celebrul scriitor Saul Bellow, şi a fost apoi redactor-şef al publicaţiei Chicago Maroon. A scris cronici de film şi editoriale umoristice, apoi a devenit editor la America Online şi s-a mutat la Sterling, Virginia, împreună cu soţia. Din 1998 îşi dedică tot timpul literaturii.

Serie: Războiul bătrânilor (Războiul bătrânilor #1), Brigăzile fantomă (Războiul bătrânilor #2)

Sângele elfilor de Andrzej Sapkowski

De peste un secol, oamenii, gnomii şi elfii au trăit împreună într-o pace relativă. Dar timpurile s-au schimbat, pacea s-a încheiat, iar rasele sunt iar în război.

Geralt din Rivia, vânătorul de monştri, a aşteptat decenii întregi naşterea copilului din profeţie: Ciri, cea care va schimba lumea, fie în bine, fie în rău.

Într-un tărâm aflat sub ameninţarea războiului total, copilul este vânat pentru puterile lui extraordinare şi numai Geralt îi poate proteja pe toţi – aceasta este misiunea pentru care s-a născut.

După cele două volume de povestiri ce prezintă lumea magică a seriei Witcher, primul roman continuă explorarea universului plin de creaturi supranaturale inspirate din folclorul european şi din bestiarul fantasy contemporan, cu Geralt şi Yennifer în prim-plan luptând pentru supravieţuirea lui Ciri, care le poate aduce tuturor mântuirea.

Despre autor: Andrzej Sapkowski s-a născut pe 21 iunie 1948 în Lodz, Polonia. A studiat economia şi a lucrat ca agent de vânzări pentru o companie străină. A tradus literatură science fiction şi în 1986 a scris prima povestire în glumă, dar textul a fost publicat imediat în revista Fantastyka. A devenit apoi scriitor full time, cucerind şi publicul larg, şi criticii literari.

Serie: Ultima dorinţă (Witcher #1), Sabia destinului (Witcher #2)


„Întâlniri Teatrale la Sulina” – Teatrul și Școlile Dunărene – O strategie dunăreană – Participanți și activități

Întâlnirile Teatrale îşi propun să re-aducă Sulina în atenţia publică,  încercând o punte culturală între perioada de maximă înflorire a acestui oraş şi priorităţile din ţările regiunii dunărene, cu legături istorice tradiţionale, dar şi importante raţiuni economice şi strategice contemporane.

Întâlnirile Teatrale  au ales Sulina pentru că aici este locul unde se dezvoltă, pentru prima dată, conceptul Europei Unite, manifestat prin spirit de toleranţă şi convieţuire multietnică. PrinTratatul de la Paris, din 1856, se înfiinţează, cu sediul la Sulina, Comisia Europeană a Dunarii (CED), ce era compusă din reprezentantii MariiBritanii, Frantei, Austriei, Germaniei (Prusiei), Italiei (Sardinia), Rusiei si Turciei. Strategia Dunării este un mecanism comunitar de cooperare a statelor din bazinul Dunării lansat de Comisia Europeană, iar Guvernul României a adoptat „Strategia Integrată de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării”, Sulina fiind parte integrantă a acesteia.

Existenţa unui Centru de Întălniri Dunărene la Sulina, unde să se desfăşoare viitoarele colaborări între instituţiile de învăţământ superior artistic din ţările riverane Dunării reprezintă o propunere importantă pe care participanţii de la Sulina o vor face autorităţilor locale şi regionale.

Participanții la acest proiect sunt reprezentanţi ai unor importante şcoli superioare de artă din Europa: Academia de Teatru şi Film „Athanor” din Germania, National Academy for Theatre and Film Arts Sofia – Bulgaria, Academia de muzică, Teatru și Arte Plastice – Chişinău, University of Arts – Belgrad, precum şi marile centre universitare din România: Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Universitatea de Arte din Târgu Mureș, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi.

Profesori universitari, rectori, decani, conducători de şcoli doctorale, împreună cu studenţii universităţilor menţionate mai sus vor participa, timp de trei zile, la ateliere, conferinţe, întâlniri, schimburi de experienţă.

Teatrul multimedial este tema atelierelor prezentate de Academia de Teatru şi Film „Athanor” din Passau împreună cu CINETIC Bucureşti şi coordonate de prof.dr. David Esrig. Multimedialitatea  poate să devină  parte a acţiunii spectacolului de teatru Subiectivitatea personajului, pe care aceasta poate să o facă mult mai vizibilă, conduce la o îmbogăţire a artei teatrului ce merită a fi dezbătută. Regizorul şi profesorul universitar David Esrig, împreună cu Laboratorul CINETIC din Bucureşti prezintă o demonstraţie de teatru multimedial pe textul „Ulciorul sfărâmat” de Heinrich von Kleist.

UNATC Bucureşti şi Cinetic prezintă, în cele trei zile ale proiectului, ateliere care au la bază inovația și rezultatul cercetărilor ce includ demonstrații de filmare 360 și proiecte de sonificare.

UNATC a înfiinţat Centrul Internaţional de Cerceare şi Educaţie în Tehnologiii Inovativ-Creative, un proiect în valoare de 8 milioane de euro, finanţat prin Fondul European de Dezvltare Regională.

Centrul este dotat cu tehnologie de ultimă generaţie, este funcţional din anul 2016, scopul său fiind acela de a conecta artele performative cu tehnologiile moderne – o direcţie singulară între centrele de cercetare din Europa.

Cinetic este interesat de identificarea, stabilirea şi dezvoltarea unor reţele internaţionale şi asigurarea unor producţii de teatru multimedial şi nu numai.

Din agenda întâlnirilor între reprezentanții școlilor europene fac parte și conferințele ce au ca subiect metode de lucru, de cercetare și interdisciplinaritate, invitatul nostru de onoare fiind doamna Beatrice Piccon Vallin de la CNRS Paris, Franţa.


În politică totul este posibil: Ungaria lui Orbán de Paul Lendvai, la Polirom

Paul Lendvai, istoric şi comentator politic, fost corespondent pentru Europa de Est al Die Presse și Financial Times în perioada 1960-1982, semnează volumul Ungaria lui Orbán, apărut săptămîna aceasta la Editura Polirom, în traducerea Mariei-Magdalena Anghelescu, disponibil în curînd şi în ediţie digitală.

Sub aparenţa democraţiei, Viktor Orbán conduce Ungaria cu o mînă de fier. Drumul său spre putere nu a fost nici scurt, nici lipsit de obstacole, dar în 2010, cînd Fidesz – organizaţia de tineret independentă pe care a fondat-o în 1988 împreună cu cîţiva studenţi, devenită între timp un partid de dreapta conservator – a obţinut victoria în alegerile legislative, Orbán a ajuns în centrul scenei politice. Următorii ani au dovedit în repetate rînduri că noul „om puternic” de la Budapesta nu poate fi oprit din mersul său spre un regim autoritar nici de opoziţia politică, nici de societatea civilă. Între timp însă, statisticile referitoare la economie, politică, instituţii guvernamentale, cercetare şi alte domenii esenţiale arată un declin al Ungariei în comparaţie cu alte state postcomuniste…

„Într‑o Uniune Europeană în dezmembrare, Viktor Orbán trăiește probabil cea mai mare creștere de putere din viața sa. Lordul Acton (1834‑1902), istoricul britanic, avertiza: puterea corupe, iar puterea absolută corupe în mod absolut. Rămîne în continuare fără răspuns întrebarea dacă prim‑ministrul mai poate învăța să exercite puterea fără să devină sclavul ei. Iar de răspunsul la această întrebare depinde nu numai viitorul Ungariei.” (Paul Lendvai)

Din cuprins:

Cel ridicat de foarte jos • Strălucirea şi suferinţele unui tînăr politician • Groparii stîngii • Victoria lui Orbán în războiul rece civil • O victorie electorală discutabilă • Preţul „orbánizării” • Potentaţii de la curte • Rolul lui Orbán într-o Europă în descompunere

Paul Lendvai a părăsit Ungaria natală după revoluţia din 1956 şi s‑a stabilit în Austria, unde a scris mai multe cărţi despre istoria ţărilor central‑ şi est‑europene. Între 1982 şi 1987 a fost redactor‑şef pentru Europa Centrală şi de Est al postului de televiziune Österreichischer Rundfunk (ORF), iar între 1987 şi 1998, director la Radio Österreich International (RÖI). În prezent este coeditor şi redactor‑şef al revistei Europäische Rundschau. De acelaşi autor: Der rote Balkan (1969); Antisemitismus ohne Juden (1972); Die Grenzen des Wandels (1977); Der Medienkrieg (1981); Auf schwarzen Listen. Erlebnisse eines Mitteleuropäers (1996); Mein verspieltes Land. Ungarn im Umbruch (2010); Hungary: Between Democracy and Authoritarianism (2012); Leben eines Grenzgängers (2013).


10 scriitori contemporani citesc pentru copiii smART într-un proiect co-finaţat de Administraţia Fondului Cultural Român (AFCN)

10 scriitori contemporani sunt invitaţi la atelierele smARTkid pentru a citi copiilor în deschiderea atelierelor de lectură. Proiectul se desfăşoară începând cu data de 9 septembrie, în fiecare sâmbătă, în intervalul septembrie-noiembrie, de la ora 11,30 în spaţiul de evenimente KALEIDOSCOPE.BOOK.AREST.

Proiectul de educaţie prin cultură “Ateliere de lectură SmARTkid cu scriitori contemporani” este destinat copiilor cu vârste între 6 şi 12 ani. În lunile septembrie, octombrie şi noiembrie, în fiecare sâmbătă, câte un scriitor contemporan, 10 scriitori contemporani în total, vor susţine ateliere de lectură alături de trainerii Asociaţiei 7 ARTE. Atelierele durează 1 ora şi 40 de minute sunt interactive şi au o componentă de workshop (de arte vizuale şi abilităţi practice), care transformă lectură textelor literare într-o activitate plăcută, reconfortantă şi asumată de către copii.

În calitate de invitaţi, scriitorii le citesc copiilor, le răspund la întrebări, stimulează discuţiile libere şi ajută la desfăşurarea activităţilor, sub coordonarea trainerilor Asociaţiei 7 ARTE. Prezenţa scriitorilor contemporani are că scop, pe lângă promovarea lecturii şi a vânzării de carte, promovarea literaturii contemporane, demistificarea statutului scriitorului şi încurajarea lecturii în rândul şcolarilor mici, care trebuie să devină cititorii de mâine.

“Asociaţia 7 ARTE crede că, dacă nu creştem cititori, nici nu vom avea cititori. Ei nu apar din senin, ci se formează datorită lecturilor de la vârste mici, datorită interacţiunilor plăcute care au loc în mediile în care se citeşte, datorită percepţiei pozitive faţă de lectură, privită că un lucru relaxant, amuzant, interesant, nu că obligaţie şcolară.  Mai mult, cititul este esenţial pentru procesul de învăţare. Copiii care înţeleg ceea ce citesc sunt cei care pot procesa şi reda coerent informaţiile lecturate. Din păcate, este o realitate românească faptul că 42% dintre elevii români sunt analfabeţi funcţional, după cum au indicat datele unui studiu făcut public în 2016 de Centrul de Evaluare şi Analize Educaţionale. Mai exact, studiul susţinea că elevii în vartsa de 15 ani ştiu să scrie şi să citească, dar nu înţeleg ceea ce citesc”, explică Livia Lucan-Arjoca, coordonatorul proiectului şi Preşedinte al Asociaţiei 7 ARTE.

Proiectul “Ateliere de lectură SmARTkid cu scriitori contemporani” a fost declarat câştigător în sesiunea I de proiecte, 2017, categoria Educaţie prin cultură, de către Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

“Acest proiect realizat sub umbrela smARTKid de la 7 ARTE este CO-FINANŢAT AFCN şi răspunde celor 3 priorităţi impuse de această instituţie promovând: dialogul cu creatorii, diversitatea şi toleranţă, precum şi Centenarul României Moderne. Nominalizez cu mândrie  scriitorii invitaţi în proiect, cu rezervă că pot interveni şi unele schimbări pe parcurs: CIPRIAN MĂCEŞARU, CRMEN TIDERLE, ANDRA ROTARU, MIHAELA COSESCU, DAN MIRCEA CIPARIU, VLADIMIR DRĂGHIA, IOANA NICOLAE, ADELA CHIRICĂ, ANDREI CRĂCIUN, LAVINIA BRANIŞTE”, adaugă  Livia Lucan-Arjoca, Preşedintele Asociaţiei 7 ARTE.

Beneficiarii proiectului sunt copiii cu vârste între 6 şi 12 ani. În cadrul atelierelor copiii iau contact cu 3 tipuri de texte: text literar contemporan, citit de un autor contemporan pentru încurajarea dialogului cu creatorii, un text inspirat de un adevăr istoric, Unirea de la 1918, care înscrie atelierele în zona proiectelor care serbează Centenarul României Moderne şi texte utilitare care promovează diversitatea, toleranţă, spiritul civic.

Toate atelierele au şi o componentă practică, respectiv o activitate de tip handcraft inspirată de textele citite.

Ateliere de lectură smARTkid cu scriitori contemporani completează educaţia formală, fără să o înlocuiască şi ajută copiii să îşi folosească abilităţile astfel încât să poată citi cursiv, înţelege, interpreta şi formulă verbal sau în scris opinii pe o anumită tema sau despre lecturile citite.

Participarea la ateliere este gratuită. Înscrierile se fac la adresa: liviarosca@gmail.com şi sunt obligatorii pentru a ţine evidenţa participanţilor şi pentru a pregăti materialele necesare desfăşurării atelierului în condiţii optime.

Proiectul de educaţie prin cultură “Ateliere de lectură SmARTkid cu scriitori contemporani” este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, dar nu reprezintă în mod necesar poziţia acestei instituții. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării, respectiv Asociaţia 7 ARTE.

Asociaţia 7 ARTE este organizaţie non-profit înfiinţată în august 2015 care promovează educaţia şi cultură. SmARTkid este un proiect de educaţie experienţială care constă în ateliere creative, educative şi recreative pentru copii şi tineri. Pentru mai multe detalii despre activitatea 7 ARTE şi despre atelierele smARTkid, vizitaţi site-ul www.7arte.org şi pagina de facebook https://www.facebook.com/atelieresmartkid/


#dansliteratura – Poezie și dans cu Simona Deaconescu și Adela Dragomir

Fundația Gabriela Tudor continuă intersecțiile artistice din cadrul laboratorului interdisciplinar #dansliteratura. Al treilea atelier de lucru, derulat în perioada 21-27 august se concluzionează duminică, 27 august, la ora 20:00, când poeta Adela Dragomir și coregrafa Simona Deaconescu se întâlnesc cu publicul la Librăria Cărturești Verona (București), ora 20:00 (Grădina Secretă).

#dansliteratura a fost lansat de Fundația Gabriela Tudor în luna martie, în cadrul programului „20 ani/ există un viitor pentru dansul contemporan”. În formatul dinamic propus de #dansliteratura se întâlnesc personalități artistice cu profiluri diferite, dar complementare, proiectul încercând să extindă limitele unor istorii literare și coregrafice și să spargă tiparul de insularitate a dansului, deschizând noi perspective de cercetare artistică interdisciplinară. Având un format modular, #dansliteratura a inclus o serie de 3 mini-rezidențe cu durata a 7 zile, concepute ca niște laboratoare de lucru intensive și întâlniri cu publicul la care participă coregrafii Cristina Lilienfeld, Simona Deaconescu, Paul Dunca și poeții Adela Dragomir, Robert Elekes și Răzvan Țupa. Proiectul este curatoriat de poeta Andra Rotaru și coregraful Cosmin Manolescu, care au realizat selecția artiștilor participanți și moderează cele trei întâlniri artistice, precum și evenimentele deschise publicului.

„Eu și Simona Deaconescu ne-am întâlnit foarte organic, având viziuni destul de asemănătoare. Chiar cred în ideea că toate artele au un limbaj comun și am simțit asta cu Simona de când am cunoscut-o.” – mărturisește Adela Dragomir. „Ne leagă multe idei pe care le folosește fiecare în arta sa. (…) Conceptele în jurul cărora m-am întâlnit cu Simona sunt cele legate de timp, spațiu, frumusețe, durere, moarte, respirație, lacrimă, mișcare, corp, inimă, suflu, devenire, trăire, dragoste etc. (…) Ce vom face duminică, la prezentarea noastră, va fi legat de rămânerea în timpul de acum, de rămânerea în prezent. Momentele pe care le-am gândit și care se vor lega într-un performance de 20-30 de minute vor invita publicul, ne vor țintui pe noi mai mult în prezent, ne vom trăi, împreună cu publicul, prezentul prin dans, muzică, cuvinte. ”

Adela Dragomir s-a născut în Timișoara, în 1980. A publicat volumul individual de poezie: Colaj de tăceri, Editura Brumar (2010). Este prezentă cu proză și poezie în revistele: Suplimentul literar „Renaşterea Bănăţeană” (1997); Orient Latin (2000); Orizont (2001); Dintr-o respirație (2004); Forum Studențesc (2004); Orizont (2005); Orizont (2011); Orizont (2015). Cărți colective, proiecte Ariergarda: Spații părăsite, Cartea de la Lipova, Editura Mirador, 2009; Cartea străzii „Eugeniu de Savoya”, Editura Brumar, 2010; Strada „Augustin Pacha” – Curți interioare, Editura Brumar, 2011; Aleea din parc, Editura Brumar, 2012. Antologii de poezie: Piper, scorțișoară, dafin, vanilie (editor Marian Oprea), Editura Brumar, 2013; Sexul frumos (editor Marian Oprea), Editura Brumar, 2015. A fost distinsă cu Premiul Amarcord pentru debut in poezie, acordat de Uniunea Scriitorilor (1998). Este membru-scriitor 5+TVA (Timişorenii văd altfel) și membru-scriitor Ariergarda.

Simona Deaconescu a studiat în paralel coregrafie și regie de film, abordarea ei estetică fiind una interdisciplinară, elaborând proiecte în care arta și știința se completează. Este coregrafa colectivului Tangaj Dance, alături de care a realizat spectacolele „0001 | Fabrica de Vise”, „0002 | Birdville”, „0003 | Aftertaste” și filmele de dans „Silent Places” și „Sonder”. Simona susține ateliere de tehnică și compoziție de dans, precum și ateliere interdisiplinare (laboratoare de film de dans, instalații video și corpuri sonore). Spectacolele și atelierele suținute de Simona au fost prezentate în București, Craiova, Cluj-Napoca, Budapesta, Viena, Istanbul și New York. Filmul de dans „Silent Places”, realizat în colaborare cu directorul de imagine Oleg Mutu, a fost selectat în peste 30 de festivaluri din Europa, SUA și Asia. Simona colaborează constant cu studiouri de creație multimedia, în 2016 aducându-și aportul creativ pentru două lucrări de video mapping: „Embodymento” în cadrul festivalului Spotlight alături de KOTKI visuals și „We are Them” în cadrul festivalului iMapp alături de Mindscape Studio. Din 2015 Simona este directorul artistic al Bucharest International Dance Film Festival și organizator al Dance Film Platform în cadrul Anualei de Arhitectură din București. În 2016 Simona a fost membru al echipei de curatori care a dezvoltat candidatura orașului București pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Mai multe despre proiectele ei pe tangajdance.com.

Prezentările finale ale #dansliteratura, cu toți artiștii participanți, vor avea loc în 13 septembrie la Galeria Jecza din Timișoara, și pe 19 octombrie la Centrul Național al Dansului București.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.


Parapoezie contemporană – Editura Vremea lansează un nou titlu în cadrul colecției Poesis

Vă prezentăm cel mai recent titlu apărut în colecția Poesis a editurii Vremea:

Parapoezie contemporană, Constantin Nițu

Poeziile scrise de Constantin Nițu sunt cu totul speciale. Însuși titlul volumului de poezii este unul inventat de autor, acesta atașând prefixul para– pentru a duce cititorul cu gândul la o scriitură ce se abate de la caracteristicile obișnuite.

În ceea ce privește structura cărții, aceasta e împărțită în trei secțiuni, cu un număr inegal de poezii, fiecare secțiune având un titlu specific: Induse, Fuzabile și Vetuste. Primele două sunt ca un itinerariu printre cele mai diverse stări, trăiri și idei, conturându-se anumite încercări de regăsire a identității printre amintiri și prejudecăți. Iar ultima secțiune e o încununare a întregului discurs al autorului.

Din aceste poezii, răzbat sentimente de nostalgie după anii copilăriei, de melancolie, ba chiar pe alocuri de ușoară tristețe față de realitatea contemporană, mult prea grăbită să-și consume prezentul de neprețuit. O lectură plină de învățăminte!


Cea mai buna carte de fictiune a anului 2016, ‘The Underground Railroad’ de Colson Whitehead, va fi publicata de Editura Humanitas Fiction!

Cea mai buna carte de fictiune a momentului, un adevarat fenomen editorial, romanul The Underground Railroad de Colson Whitehead, cu titlu de lucru in romana Ruta subterana, va fi publicat pentru editia din acest an a targului de carte Gaudeamus in colectia „Raftul Denisei“, la Editura Humanitas Fiction, traducerea fiind semnata de Justina Bandol.

Aparut anul trecut la editura americana Doubleday, The Underground Railroad, al saselea roman al scriitorului american Colson Whitehead, este considerat atat de critica internationala, cat si de public cea mai buna carte de fictiune a anului. Marturie stau prestigioasele distinctii primite in 2016, printre care National Book Award si Andrew Carnegie Medal for Excellence, incununate in 2017 cu Pulitzer Prize for Fiction si cu recentul Arthur C. Clarke Award. Romanul se afla de asemenea pe lista scurta la Man Booker Prize 2017.

Cartea a atins primul loc in cele mai importante topuri de carte americane: bestseller New York Times, bestseller The Washington Post, bestseller Barnes&Noble, bestseller Amazon.com – Cartea anului 2016 (Best Book of the Year), bestseller The New York Times Book Review – Cel mai bun roman al anului. Primul loc in topul Publishers Marketplace – Cele mai bune carti ale anului 2016, primul loc in Indie Bestseller List si in toate listele Indie Bestseller regionale. Prestigioasa revista Publishers Weekly, in numarul intitulat „Best Books of 2016“, i-a dedicat coperta lui Colson Whitehead. Scriitorul american a fost desemnat autorul anului 2016 si de publicatia USA Today. Romanul este pe prima pozitie in topurile de vanzari din Belgia si Olanda, iar Amazon a finalizat negocierile pentru adaptarea cartii pentru micul ecran, in regia detinatorului premiului Oscar 2017 pentru pelicula Moonlight, Barry Jenkins. Romanul a fost publicat sau se afla in curs de publicare in peste 40 de tari.

The Underground Railroad este un magnific tur de forta care nareaza aventurile unei tinere sclave de culoare in incercarea disperata de a-si dobandi libertatea fugind din Sud, inaintea izbucnirii Razboiului Civil.
Cora este o tanara sclava de pe o plantatie de bumbac din Georgia. Viata este un iad pentru toti sclavii, dar cu atat mai mult pentru Cora, care e marginalizata chiar si de cei apropiati. Atunci cand il intalneste pe Caesar, un sclav alfabetizat, recent sosit din Virginia, Cora afla despre un misterios tren subteran si despre o ruta clandestina (Underground Railroad) prin care poate scapa din infern. Impreuna decid sa isi asume riscul si fug de pe plantatie. Lucrurile nu merg insa asa cum au planuit: Cora ucide un tanar alb care incearca sa o prinda. Cei doi reusesc sa gaseasca o statie si sa se indrepte spre nord, dar sunt in permanenta urmariti si vanati. Drumul spre libertate se afla mereu sub semnul precaritatii iar siguranta nu poate fi decat temporara. Romanul se dovedeste uimitor de actual.
Precum protagostinistul Calatoriilor lui Gulliver, Cora intalneste lumi diferite in fiecare etapa a calatoriei sale – o odisee deopotriva in timp si spatiu. Romanul lui Colson Whitehead este povestea sinuoasa a aventurilor traite de o femeie insufletita de o vointa salbatica de a fugi de ororile scaviei si o zguduitoare, profunda meditatie pe marginea istoriei.
„Un roman puternic, halucinant aproape… O carte strabatuta de forta cutremuratoare a intamplarilor reale publicate in anii ‘30 in lucrarile de literatura abolitionista […]. O poveste esentiala pentru intelegerea trecutului si a prezentului Americii.“ (Michiko Kakutani, The New York Times)
Colson Whitehead s-a nascut in New York pe 6 noiembrie 1969 si a crescut in Manhattan. In 1991 a absolvit Universitatea din Harvard. Este autorul a sase romane si a doua carti de nonfictiune. A debutat in 1991 cu romanul The Intuitionist, urmat de John Henry Days (2003) si eseul The Colossus of New York (2003), o meditatie despre viata in Manhattan. Au urmat romanele Apex Hides the Hurt (2006), Sah Harbor (2009), Zone One (2011), bestseller New York Times, si The Underground Railroad (2016), carte care a castigat cateva dintre cele mai prestigioase premii literare, ca National Book Award (2016), Andrew Carnegie Medal for Excellence (2016), Pulitzer Prize for Fiction (2017) si Arthur C. Clarke Award (2017). Cartea a fost primita cu entuziasm de public, iar numeroase personalitati, printre care Oprah Winfrey sau fostul presedinte al Statelor Unite ale Americii, Barak Obama, au nominalizat-o pe lista cartilor preferate din 2016. Colson Whitehead are, de asemenea, o intensa activitate publicistica, eseurile sale aparand in publicatii prestigioase de peste Ocean, ca New York TimesNew Yorker sau Harper’s.


Noi programe de studii la UNATC in anul universitar 2017 – 2018

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București anunță înființarea a cinci noi programe de studii, începând cu anul universitar 2017-2018.

În cadrul Facultății de Film, domeniul „Cinematografie, fotografie, media” se deschid următoarele programe de studii:

  1. Licență ANIMAȚIE, cu o durată  de 3 ani
  2.  trei Masterate în LIMBA ENGLEZĂ, cu o durată de 2 ani:
    1. DOCUMENTARY FILM
    2. NEW MEDIA DESIGN
    3. INTERACTIVE TECHNOLOGIES FOR PERFORMING AND MEDIA ARTS.

Facultatea de Teatru, domeniul „Teatru și artele spectacolului” anunță:

  1. programul de Masterat ART-TERAPIE PRIN TEATRU ȘI ARTELE SPECTACOLULUI – cu o durată de 2 ani, un program interdisciplinar, susținut în colaborare cu Facultatea de Psihologie și Științele Educației – Universitatea din București.

Înscrierea la examenele de admitere se face după data de 15 iulie pe site-ul www.unatc.ro. Această etapă este obligatorie. Etapa a doua de înscriere are loc, în luna septembrie, la secretariatele Facultățiilor de Teatru și Film.

Detaliile despre toate  programele de studii oferite de UNATC „I.L. Caragiale” împreună cu metodologia de admitere se găsesc pe  www.unatc.ro/admitere sau la sediul universității din str. Matei Voievod 75-77, București.


Targul pentru Scoala EXCELSIOR Iași

Librăriile SEDCOM LIBRIS Iaşi vă prezintă Târgul pentru Școală EXCELSIOR, ediţia a IV-a, platforma ideală de unde se pot face, confortabil, relaxat şi informat, toate cumpărăturile pentru noul an şcolar: ghiozdane, rechizite, manuale și bibliografie școlară, seturi creative și mii de alte articole folositoare.

EXCELSIOR este organizat în incinta Palas Mall Iaşi, în Atrium, nivel 0, zilnic de la ora 10.00 la ora 22.00, de pe 23 august până pe 17 septembrie 2017, şi va reuni, și anul acesta, sub trinomul calitate – diversitate – celebritate, zeci de branduri îndrăgite de papetărie și birotică, precum şi cele mai apreciate edituri de profil din România, în total peste 50.000 de articole diverse (produse de papetărie și cărți) la preţuri pentru toate buzunarele.

EXCELSIOR prezintă cele mai cool rechizite, cele mai dorite instrumente de scris, diverse materiale pentru colorat şi desenat, produse speciale pentru activităţile artistice, genţi şi ghiozdane, materiale didactice pentru lucru acasă şi în laboratoarele şcolare, hărţi şi globuri pământeşti, mii de jocuri şi jucării, manuale şi caiete şcolare, atlase, culegeri şi teste pentru examenele finale, dicţionare, cărţi cu lecturi esenţiale din bibliografia şcolară, lucrări de metodică şi psihopedagogie şcolară, enciclopedii uluitoare şi sute de cărţi de cultură generală, toate lucrurile frumoase şi folositoare unui bun start de nou an școlar.

De pe 23 august până pe 17 septembrie 2017, Târgul pentru Școală EXCELSIOR vă așteaptă cu zeci de branduri de papetărie, birotică şi cărți de la cele mai mari edituri de profil din România: Adel, Apli, Aquila, Castorland, Centropen, Color Art, Daco, Ecada, Esselte, Faber Castell, Frixion, Herlitz, Juno, Koh-I Noor, Kores, Lamonza, Milan, Noki, Noriel, PaperMate, Parker, Pelikan, Pigna, Rotring, Scrikss, Sedcom Libris, Sharpie, Sheaffer, St. Majewski, Tombow, Uni-ball, Pilot, Inoxcrom, Leitz Complete, Toy Color, Editura Aramis, Grupul Editorial Corint, Editura Polirom, Editura Nomina, Editura Prut, Editura All, Editura Paralela 45, Editura Niculescu, Editura Humanitas, Editura Didactică și Pedagogică, Editura Girasol, Editura Caba, Editura Diana, Grupul Editorial RAO, Editura ART, Editura Carminis, Editura Sigma, Editura Linghea, Alpha Group – TipoTaida. Editură și Tipografie, Editura Aquila, Editura Meteor Press, Delta Cart Educational, Didactica Publishing House, Editura Tiparg, Editura Adenium, Editura Euristica, Editura Sedcom Libris, Editura CD Press, Editura Ars Libri, Editura Cartex, Editura Eurobook, Editura VOX, Editura Eduard, Editura JOY Publishing, HOLISTERAPIA Training, V&I Integral, Editura Agora, Editura Carta Atlas, Cartographia R, Editura Gama, Editura Hera, Editura General TehnoArt, Editura Trend New Communication, Intuitext, Editura MathPress, Editura Dorința, Editura Steaua Nordului, Unicart, Astro și MacMillan, Ad Libri, Editura Național etc.

După completarea taloanelor, orice cumpărător poate participa la una sau ambele tombole alte Târgului: Tombola BUY-BACK GHIOZDANE și Tombola EXCELSIOR cu premii atractive: 1.000 euro, respectiv un laptop, două perechi de role patinaj, trei skateboard-uri, patru rucsacuri pentru timp liber și cinci pachete de cărți.

În paralel, EXCELSIOR dezvoltă săptămânal o AGENDĂ cu activități deosebite, dedicate copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani: piese de teatru, ateliere de creaţie, jocuri, lecturi de poveşti, concursuri de cultură generală, activităţi culturale, educative şi distractive, lansări de cărţi pentru copii, prezentări de produse de papetărie, cursuri şi meditaţii, spectacole susţinute de trupe şi artişti consacraţi, dar şi multe alte surprize.

Alegem EXCELSIOR, pentru că:

EXCELSIOR reprezintă startul cel mai bun și, în același timp, inspirat pentru un nou început de an şcolar.
Oferă optimism, energie, profesionalism, dinamism şi încredere în forţele proprii şi în viaţă!

EXCELSIOR te face să înveţi de plăcere şi să fii cel mai bun!

EXCELSIOR aduce tot ce ai nevoie pentru cea mai bună formă de organizare a tuturor materialelor didactice necesare pentru noul an şcolar și pentru toate nivelurile din sistemul de învăţământ. Acest lucru se dovedește eficient pentru toţi clienţii EXCELSIOR, din toate punctele de vedere, oferind o abordare modernă şi o viziune complexă asupra a ceea ce înseamnă industria actuală a materialelor didactice şi a rechizitelor şcolare.

Mai multe informaţii găsiți pe https://www.facebook.com/targulpentruscoalaexcelsior


Atelier de scriere de scenarii performative în cadrul Focus Atelier 360° ALEXANDER MANUILOFF la Cluj

Înscrierile la atelierul scriitorului bulgar Alexander Manuiloff au început. Până în 31 august ora 23.59 cei interesați să dezvolte un scenariu de performance pot completa formularul de înscriere pe site-ul focusatelier.ro. Atelierul „Fear And Love In Cluj” se va desfășura între 09 și 22 septembrie 2017 la Reactor de creație și experiment în cadrul platformei Focus Atelier 360°, organizată de Asociația Reciproca. Participarea este gratuită iar limba de desfășurare a atelierului este engleza (scris și vorbit).

„ <Frică și Iubire în Cluj> este un atelier care explorează povești (personale și politice) din trecutul și prezentul României și Bulgariei. Scopul meu este să facilitez un proces creativ și nu să învăț pe cineva o tehnică anume. Nimeni nu va preda lecții nimănui. Va fi un spațiu comun în care se va colabora si se va crea împreună.”, a declarat invitatul Focus Atelier, Alexander Manuiloff.

În cadrul celor 14 întâlniri, participanții vor explora principalele probleme politice și sociale din Bulgaria și România, văzute prin emoțiile personale. Cele două emoții umane principale: frica și iubirea vor sta la baza scenariilor finale, prezentate public în data de 24 septembrie, ora 17.00. Tot atunci va exista și o discuție deschisă cu publicul despre metodele de lucru abordate de scriitorul invitat.

Alexander Manuiloff este scriitor bulgar ale cărui piese de teatru și proiecte dramaturgice au fost montate pe trei continente și prezentate la cele mai importante festivaluri de teatru din Europa. Manuiloff este scenaristul a multor filme premiate care au făcut înconjurul lumii. A primit The Bulgarian Writers’ Guild Award în 2005 pentru cel mai bun roman la debut, „Film”. Lucrările sale sunt publicate în Bulgaria, Germania, SUA. Ca jurnalist primește  recunoașterea oficială din partea Association of European Journalists (Asociația Jurnaliștilor Europeni). Obține burse la Universitatea din Praga; Fundația americană TFAS; Institutul Goethe München și Das Deutsch-Amerikanische Institut Heidelberg. Selectat ca unul dintre puținii bursieri străini ai festivalului de teatru german Theatretreffen 2014, Alexander este primul scriitor bulgar prezent cu un text-performance la forumul de teatru de top al Berlinului. Manuiloff face parte în 2012 din programul Drama League, New York. În multe dintre proiectele sale, el lucrează împreună cu alți artiști / autori.

Atelierul „Fear and Love In Cluj” face parte din Focus Atelier 360°, ediția a IIIa a platformei Focus Atelier, proiect al Asociației Reciproca. Detalii despre întregul program Focus Atelier 360° se pot găsi pe site-ul focusatelier.ro. Pentru orice informații organizatorii pot fi găsiți la adresa de mail asociatia.reciproca@gmail.


Totul se repară cu35 de kile de speranţă

Din clipa în care trece pragul grădiniței, copilăria fericită a micului Grégoire se transformă într-un adevărat coșmar. Chestiile sforăitoare cu care îl pisează educatorii și profesorii nu-i intră în cap orice-ar face, colegii își bat joc de el, iar părinții îl cicălesc și-l ceartă fără încetare.

Singurul loc în care micul Grégoire se simte în largul său este atelierul bunicului Léon, unde pasiunea lui pentru meșterit îl ajută să construiască tot felul de lucruri ingenioase – un detector de oase pentru căței, o mașină de descojit banane… Totuși, cînd nepotul rămîne repetent pentru a doua oară și nici o școală nu vrea să-l mai primească, bunicul nu-i mai ține partea și îl zgîlțîie zdravăn. Abia atunci micul Grégoire se trezește și vede ce dezastru e viața lui.

Dar totul se poate repara dacă muncești pe brînci și ai multă speranță… vreo 35 de kile!

Volumul 35 de kile de speranţă, de Anna Gavalda, a apărut în colecţia „Junior” a Editurii Polirom, traducere de Alexandra Cozmolici, şi este disponibil din această săptămînă în librării şi pe www.polirom.ro.

Vîrsta recomandată: 12+

Anna Gavalda (n. 1970) este una dintre cele mai apreciate romanciere franceze contemporane. A debutat în 1999, cu volumul de povestiri Aş vrea să mă aştepte şi pe mine cineva (Polirom, 2006), distins cu Le Grand Prix RTL-Lire 2000. Acesta a fost urmat de romanele O iubeam (2002; Polirom, 2003, 2014) şi Împreună (2005; Polirom, 2005, 2011, 2014), ajunse imediat pe listele de bestselleruri din toată Europa şi adaptate pentru marele ecran. A mai publicat cîteva volume de povestiri, cărţi pentru adolescenţi şi romanele Cea care alină (2008; Polirom, 2008), Darul unei zile (2009; Polirom, 2010), Billie (2013; Polirom, 2015) şi O viaţă mai bună (Polirom, 2016).

Editura Polirom a lansat la finele anului 2016 colecția „Junior”, coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu, un proiect editorial ce se adresează juniorilor de toate vîrstele. Aceștia vor găsi aici cărți de aventuri, romane fantasy, cărți ilustrate, semnate de nume mari ale literaturii universale actuale. Elif Shafak, Sophie Kinsella sau Ian McEwan sînt autori deja îndrăgiți de publicul românesc, public care are acum ocazia să-i cunoască și în ipostaza de autori de literatură young adult sau pentru copii. Colecția se adresează unui public tînăr foarte variat, de la elevii de școală primară și pînă la tinerii de orice vîrstă.

Articole similare

Zilele Francofoniei la ICR Tel Aviv

Delia Marc

5000 de spectatori au participat la evenimentul Filme în aer liber la Constanța, în condiții de distanțare socială

Jovi Ene

Aparitie editoriala: Psihoterapie & Consiliere Existentiala

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult