Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (19 – 25 noiembrie 2018)

Știrile săptămânii: Noi aventuri luneze cu Lunus Plinus și Andrei, în două noi cărți de povești semnate de Andreea Micu; Noutate Editura Herald: Spartanii. O istorie legendara, de Paul Anthony Cartledge; De Ziua Națională a României, ACSINTE.100, expoziția de fotografie, se deschide la Casa Dacia; „Piramida” și „Noaptea dintre lumi”, Editura Nemira, se lansează la Iași și Cluj; audioART lansează zece audiobook-uri pe vinil; Cele mai vândute titluri Editura Vremea la Gaudeamus 2018; Ultima bandă a lui Krapp, de Samuel Beckett, în regia lui Toma Dănilă, la Unteatru; ‘Origini. Povestea științifică a creației’ de Jim Baggott, Editura Humanitas – lansare și dezbatere cu cercetători în genetică, paleontologie și fizică; Îndrăgitul scriitor Jón Kalman Stefánsson vine la Timișoara, la aniversarea Librăriei La Două Bufnițe; Povestea lansării neconvenționale a romanului Un apartament la Paris, de Guillaume Musso, Editura All; Autobiografia lui Anthony Quinn apare la editura Nemira; Dan C. Mihăilescu în dialog cu Costion Nicolescu – „Despre cerul din noi“.

Noi aventuri luneze cu Lunus Plinus și Andrei, în două noi cărți de povești semnate de Andreea Micu

După succesul primului volum, Andreea Micu revine cu noi aventuri ale îndrăgiților Lunus Plinus și Andrei, în două noi volume de povești dedicate copiilor între 4 și 14 ani.

Volumele II și III din seria „Lunus Plinus și Andrei” sunt ilustrate de Alina Maria Mărgulescu și au fost lansate pe 15 noiembrie, în cadrul unui eveniment creat pentru cei mari și mici, deopotrivă, la Seneca Anticafe din București.

Cărțile sunt editate într-o grafică de excepție, de către editura Baroque Books & Arts, și au 72, și, respectiv, 128 de pagini și coperte cartonate.

Lansarea celor două noi cărți a fost pretextul perfect ca cei mari să se bucure de joaca celor mici și să ia parte la ea: la eveniment au avut loc două mini-scenete inspirate de cărți și jucate de copii, care le-au stârnit apetitul pentru noile aventuri cu Andrei și Lunus Plinus.

„De când mă știu, poveștile mi-au călăuzit viața, fiind o parte importantă a personalității mele. Când am devenit mamă am știut că voi da mai departe acest dar al spusului și ascultatului de povești și așa s-au născut aventurile lui Lunus Plinus și, încetul cu încetul, au apărut, rând pe rând, aceste cărți care îmi aduc o bucurie enormă. Sper să transmit această bucurie și celor care citesc și ascultă poveștile mele”, a declarat Andreea Micu.

În cel de-al doilea volum al seriei, intitulat „Lunus Plinus și Miracolul Crăciunului”, cititorii îl vor regăsi pe Lunus Plinus, regele jucăușilor locuitori din Țara lui Faci ce Vrei, care îl zărește pe prietenul său pământean, Andrei, în timp ce scrie o scrisoare unui anume Moș Crăciun. Se spune că toți copiii de pe Pământ îl așteaptă în fiecare an cu nerăbdare pe acest Moș Crăciun. Oare Moșul chiar reușește să le împartă cadouri tuturor într-o singură seară? Îndemnat de curiozitate și dornic de aventură, Lunus Plinus, însoțit de simpaticul Lunel, se hotărăște să îl viziteze personal pe Moș Crăciun, în casa lui de la Polul Nord, pentru a descoperi Miracolul Crăciunului.

A treia carte a seriei, „Lunus Plinus și Andrei, pe Pământ nu Faci ce Vrei!”,  are o structură narativă mai complexă, și o aduce în prim-plan pe regina cuvintelor bune – Bunătatea – o pasăre care cutreieră cerul în lung și în lat pentru a veni în ajutorul oamenilor. Dar când aceasta se hotărăște să îi părăsească pe pământeni și să se mute în Țara lui Faci ce Vrei, Andrei știe că trebuie să facă tot posibilul pentru a o aduce înapoi. Și, cum altfel, decât cerându-i ajutorul lui Lunus Plinus? Dar Lunus și familia sa aduc pe Pământ un mesaj neobișnuit din partea Bunătății: aceasta va reveni acasă doar dacă pământenii vor îndeplini o misiune. De fapt, cinci misiuni, aproape imposibile. Vor reuși Andrei și prietenii săi lunezi să facă față provocărilor? Urmează o călătorie fascinantă prin cele cinci anotimpuri (da, da, cinci!), în care florile, păsărelele, Babele de Martie, peștii, năvoadele, Sânzienele, strugurii, copacii, lupii, colindele, torțele, Plugușorul, Baba Dochia și Dragobetele îi vor aduce pe Andrei și pe toți cei care îndrăgesc poveștile mai aproape de marele secret al frumuseții lumii: Iubirea.

Aceste cărți includ desene și scrisori ale copiilor selectate în urma unui concurs desfășurat de autoare cu Școala „Eugen Lovinescu” din București și cu comunitatea online „Ce le citim copiilor” (fondată de Bianca Mereuță). Scopul proiectului a fost de a îi implica pe copii în crearea poveștilor, trezindu-le apetitul pentru lectură.

Volumele sunt disponibile în lanțul de librării Cărturești, la cafeneaua Seneca Anticafe din București și pot fi cumpărate online de pe emag.ro, elefant.ro, carturesti.ro și libris.ro.

Despre autoare:

Andreea Micu s-a născut în 1985, în București, petrecându-și copilăria alături de bunici, la Târgu-Jiu. De când se știe a fost mereu în căutarea poveștilor. La început, erau poveștile spuse de străbunica Bibica și bunica Mica, pe care, odată auzite, le voia repetate întocmai, fără nici cea mai mică abatere de la firul original. Apoi au urmat poveștile ce așteptau să fie scrise, cu entuziasmul copilăriei, în caietul de compuneri din clasele V-VIII sau cele care se scriau doar în gând, cu timiditate. Mai târziu, când a devenit mamă, și-au făcut loc poveștile inventate seară de seară pentru băiețelul cel mare, Andrei. Cât despre poveștile pentru mezinul Alexandru, acestea urmează să se coacă în cuptorul imaginației, până va veni vremea lor.

Andreea a absolvit Facultatea de Drept a Universității din București și Colegiul juridic franco-român de studii europene (Universitatea Paris I Pantheon-Sorbonne). În prezent profesează ca avocat, continuând totodată și o frumoasă tradiție de familie în domeniul vinurilor la crama Avincis din Drăgășani.  

Chiar dacă nu bea cafea dimineața, Andreea își găsește energia zilnică în cărțile pe care le citește. Dragostea pentru literatură și bucuria pură din ochii copiilor atunci când descoperă magia cărților au convins-o pe Andreea să reînceapă să scrie povești. 

Alina Maria Mărgulescu s-a născut la Sfântu Gheorghe, în 1983, și a fost mereu pasionată de desen și modă. Și-a petrecut copilăria în munții Buzăului, desenând pe pietre ori tăind perdele, rochii și pantofi pentru a crea piese vestimentare pentru copii. 

Dragostea pentru artă i-a călăuzit drumul către Facultatea de Teologie, secția Pictură murală și Facultatea de Arte Decorative și Design – secția Modă, din București. A fost răsplătită pentru talentul său artistic cu o bursă la Accademia di Belle Arti di Brera, Milano, secția Fashion, fiind totodată invitată să expună instalații în galerii din Milano și Pavia. 

În urmă cu trei ani, Alina și-a înființat propriul brand de creație vestimentară – MAM –, semnând ilustrațiile colecțiilor personale ale brandului, sub sloganul „Art is what I live”. Că fashion designer, a prezentat colecții la Milano Fashion Week și la Paris.


Noutate editoriala: Spartanii. O istorie legendara de Paul Anthony Cartledge

Spartanii au ramas in istorie ca un popor de razboinici eroi, intruchipari ai unor valori cum ar fi datoria, disciplina, sacrificiul de sine si duritatea extrema. Aceasta carte, scrisa de unul dintre cei mai importanti experti din lume in ceea ce priveste Sparta, urmareste ascensiunea si decaderea societatii spartane si exploreaza imensa influenta pe care au avut-o spartanii atat asupra lumii lor cat si asupra vremurilor noastre.

In timp ce Atena promova democratia, individualismul, cultura si societatea, marii lor rivali din Sparta au intrupat militarismul, totalitarismul, izolarea si represiunea brutala. Ce-i face, totusi, pe spartani sa fie atat de speciali si de ce legenda lor nu are moarte? Care erau valorile dupa care se ghida societatea greaca, in ansamblul ei, in acea perioada?

Incercand sa gaseasca raspunsuri la toate aceste intrebari, Paul Cartledge aduce la viata figuri precum legendarul fondator Licurg si regele Leonidas, care au personificat eroismul atat de strans identificat cu aceasta cultura unica. Mai mult decat atat, aflam despre rolul neobisnuit de dominant si de puternic pe care il jucau femeile intr-o societate hiper-masculina. Bazat pe surse originale, Spartanii este cartea definitorie despre una dintre cele mai fascinante culturi ale Greciei antice.

In momentul cand scriu aceste randuri exista o concentrare uimitoare a interesului academic şi al celui public asupra societaţii şi civilizaţiei spartanilor antici. Doua seriale de televiziune – in afara de cel de la PBS, a mai existat un serial in patru parţi, difuzat simultan in mai mult de 50 de state pe canalul History; un film hollywoodian ce are la baza recentul roman istoric Gates of Fire al lui Steven Pressfield şi nu mai puţin de trei colocvii academice internaţionale […]. Oare ce s-ar mai putea spune pentru a justifica aceasta polarizare a mijloacelor media şi a altor tipuri de atentie asupra Spartei antice? Paul Cartledge

Paul Cartledge preda cultura greaca in cadrul Universitatii din Cambridge, fiind de asemenea profesor universitar de istoria si teoria democratiei la Universitatea din New York. A scris si editat peste 20 de carti, dintre care multe au fost traduse in limbi straine. A supervizat, in calitate de consilier, documentarul in trei parti The Spartans, transmis pe Channel 4 in Anglia, in 2003. Este cetatean onorific al Spartei moderne si detine Crucea de Aur a Ordinului de Onoare decernata de preşedintele Republicii Elene.


De Ziua Națională a României, ACSINTE.100, expoziția de fotografie, se deschide la Casa Dacia

ACSINTE.100, expoziția itinerantă cu fotografii de la începutul secolului 20, din colecția personală a sergentului fotograf Costică Acsinte, va fi expusă în București, în perioada 1 – 4 decembrie, la Casa Dacia.

După o călătorie prin șapte orașe din țară în mai puțin de două luni – Pitești, Slobozia, Iași, Constanța, Timișoara, Alba Iulia și Cluj-Napoca – ACSINTE.100 ajunge la București de Ziua Națională a României. Vernisajul va avea loc sâmbătă, 1 decembrie, de la ora 18:00, la Casa Dacia (Bd. Dacia nr. 12). Expoziția de fotografie va putea fi vizitată și în următoarele trei zile, 2 – 4 decembrie, în intervalul orar 12:00 – 21:00. Intrarea este liberă.

ACSINTE.100 cuprinde 100 de fotografii, în format print și digital, semnate de Costică Acsinte, și acoperă trei teme distincte: Primul Război Mondial, Portrete de militari și Viața socială în orașul Slobozia în perioada 1930 – 1968. Expoziția include și o componentă multimedia, fotografiile din Primul Război Mondial și portretele militarilor fiind însoțite de lectura unor fragmente din scrisori, cărți poștale, jurnale și note de pe front (fragmente din volumul Scrisori de pe front, alcătuit de Mirela Florian), ce permit publicului să își construiască o imagine a Primului Război Mondial și a însemnătății acestuia din punct de vedere istoric, dar și la nivelul istoriei personale a fiecărui individ în parte.

Fotografiile ce prezintă scene din viața socială a orașului Slobozia sunt însoțite de vocea poetului Mircea Dinescu, ialomițean născut în 1950, în Slobozia, care povestește despre copilăria și adolescența petrecute în micul oraș de provincie, dar și despre Costică Acsinte, fotograful unde mergea împreună cu mama lui în vremea copilăriei.

ACSINTE.100 este un proiect organizat de Asociația Culturală Control N, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului.

Costică Acsinte, fotograf de război și sergent al Armatei Române, a fotografiat timp de 60 de ani, mai întâi pe front și apoi în Slobozia, unde avea propriul studio – Foto Splendid Acsinte, lăsându-ne moștenire peste 9.000 de negative fotografice pe plăci de sticlă, planfilme și un număr necunoscut de printuri fotografice. Acestea au devenit populare în ultimii ani prin eforturile de restaurare, digitizare și publicare ale Asociației Culturale Atelierele Albe, inițiatoarea proiectului Colecția Costică Acsinte, în colaborare cu Muzeul Județean Ialomița. Prin intermediul proiectului ACSINTE.100, revine în atenția publicului cu o colecție impresionantă și rară de fotografii de pe front.

Mai multe informații pe www.controln.ro și pe www.facebook.com/controlN/

Facebook Event: https://www.facebook.com/events/332237787356719/  

Intrarea este liberă pe toată perioada expoziției și la vernisaj.


„Piramida” și „Noaptea dintre lumi”, Editura Nemira, se lansează la Iași și Cluj

Cele mai recente două romane din colecția n’autor a editurii Nemira, Piramida, de Cristian Englert și Noaptea dintre lumi, de Irina Georgescu, se lansează la Iași și Cluj, în prezența autorilor moderați de Eli Bădică, coordonatoarea colecției.

Iași, marți, 27 noiembrie, de la 18.30, la Cafeneaua Fika.

Cluj, joi, 29 noiembrie, de la 18.30, la Librăria Humanitas.

Noaptea dintre lumi: La prima vedere, Ana este clasica adolescentă care se îndrăgostește de profesorul ei de engleză. Afecțiunea lui o face să evadeze temporar din lumea în care este captivă – dificilii ani ’80, un tată dispărut, o mamă disperată, o bunică supusă anchetelor Miliției, vecini intruzivi, hărțuiri repetate. Scandalul de la liceu e iminent, iar Ana, cu straniul ei păr alb, este victima unei agresiuni care îi schimbă dramatic viața. Intră într-un labirint de întâmplări alături de creatura numită Lumen, care îi luminează pașii în noapte.

Irina Georgescu Groza s-a născut în 1973 la Onești. A debutat în anul 2016 cu volumul de povestiri Dincolo de ferestre (Casa de Pariuri Literare). A publicat proză scurtă în Revista de Povestiri (2015–2016), în revista Argos, numărul 12 (2016), în revista iocan, numărul 1 (2016) și numărul 7 (2018), în revista Apostrof (2016) și în antologia Argos, numărul 3 (2017). În prezent, trăiește în București, cu soțul și cei doi copii.

Piramida: O întâlnire neașteptată cu cel mai cunoscut scriitor al momentului îi schimbă viața lui Alexandru Damian, un tânăr profesor de română, care visează să-și vadă cărțile publicate. Faimosul Marius Vasilescu îi propune un joc incitant: fiecare să scrie un roman și să îl publice cu numele celuilalt. Norocul pare să fi dat peste el. Prins în chingile scrisului, Damian se îndepărtează de fosta viață, de principiile și de prietenii săi și se trezește acuzat de o crimă pe care nu a comis-o. Cum reușești să te salvezi când totul pare pierdut?

De formație inginer de aeronave, cu specializări în software și robotică, CRISTIAN ENGLERT lucrează în prezent la Agenția Spațială Europeană în Noordwijk, Olanda. Toată viața sa a încercat să găsească un echilibru între preocupările științifice și cele literare. Primele povestiri și romane a început să le scrie în jurul vârstei de unsprezece ani, însă și-a făcut debutul publicistic de-abia în anii liceului. A continuat să publice în ziare și reviste, iar la jumătatea anilor 1990 a înființat primul ziar românesc integral virtual, Vocea Patriotului Naționale. În 2001, și-a publicat primul roman, numit Candidat la crimă, la Editura Pandora. Mutându-se pe alte meridiane, s-a simțit dator să-și încerce mâna în limba engleză. Rezultatul – un număr de povestiri publicate în ziare și reviste, plus un roman pentru tineret numit Gamma Group. Chiar dacă engleza îi este o unealtă confortabilă, precizie, nerv și inspirație tot în vocabularul limbii române caută.


audioART lansează zece audiobook-uri pe vinil

Luni, 26 noiembrie, începând cu ora 19:00

Club Control, Strada Constantin Mille nr. 4, București

În premieră pe piața de carte din România, audioART, o divizie a Grupului Editorial ART, anunță un program ambițios de a prezenta publicului cititor și audiofil o serie de audiobook-uri pe vinil, lansând pe 26 noiembrie zece titluri. Proiectul își propune să ofere spre audiție texte mari din secolul XX și al XXI și voci pe măsură, pentru a vă bucura de sunetul plin și cald al bătrânului vinil. Pentru nostalgici, pentru colecționari, pentru toti cei care descoperă sau redescoperă acum gustul inconfundabil al analogicului și care țin să-și savureze în tihnă ritualurile pe care le implică intrarea în acest univers, au fost alese cu atenție texte și fragmente din cărți ale unor autori importanți publicați de Editura ART: Primo Levi, William Faulkner, Mariana Enriquez, Mariusz Szczygieł, W.G. Sebald, Truman Capote, Tove Jansson, Bohumil Hrabal, Pierre Bourdieu și Julio Cortázar. Vocile care au dat viață acestor texte sunt tineri actori, scriitori, jurnaliști și oameni de radio: Dan Stanciu, Adela Greceanu, Șerban Pavlu, Marius Chivu, Mihaela Dedeoglu, Alexandru Potocean, Bogdan Ghiu, Lucian Iftime.

Cele zece discuri au fost produse în Germania și Italia, într-un tiraj limitat de câte 500 de exemplare/titlu, sunt numerotate, format LP, 33 R/M, 140 de grame și culoare personalizată pentru fiecare titlu și inner sleeve.

AudioART în cifre: 10 autori de pe 3 continente, traduceri din 8 limbi (italiană, engleză, germană, cehă, franceză, polonă, spaniolă, suedeză), din genuri diverse: ficțiune, teorie, reportaj literar, autobiografie și memorii, 8 voci, 10 culori.

Înregistrat, mixat și masterizat de Marius Costache la Studio 148.

Evenimentul de lansare se desfășoară în Club Control, luni, 26 noiembrie, începând cu ora 19:00 în prezența vocilor implicate în proiect și a coordonatorilor.

Invitați: Dan Stanciu (scriitor), Adela Greceanu (scriitoare și jurnalistă), Șerban Pavlu (actor), Marius Chivu (scriitor și critic literar), Alexandru Potocean (actor), Bogdan Ghiu (poet, eseist, traducător), Lucian Iftime (actor).

Hosts: Laura Albulescu (redactor-șef al Editurii ART și coordonatoarea proiectului) și Alexandru Daș (Art director Editura ART).

Audiții cu pick-up și stand cu vânzare. Vinilurile vor avea un preț promoțional de 48 de lei/bucată și 395 de lei/pachet cu toate cele zece audiobook-uri. Campania de lansare va continua pe site-ul Editurii ART până la finalul anului cu discount-uri de 25% /bucată (52 de lei), respectiv 35% /pachet (449 de lei).

Intrarea este liberă.

audioART // audiobook-uri pe vinil

001 Primo Levi, Mai este oare acesta un om?

Traducere din limba italiană de Doina Condrea Derer

Lectură de Dan Stanciu

Partea A

  1. Cei aleși și cei damnați (Partea I)

Partea B

  1. Cei aleși și cei damnați (Partea II)

002 William Faulkner, Un trandafir pentru Emily

Traducere din limba engleză de Bogdan-Alexandru Stănescu

Lectură de Dan Stanciu

Partea A

  1. (Partea I)

Partea B

  1. (Partea II)

003 Mariana Enriquez, Ce-am pierdut în foc

Traducere din limba spaniolă de Marin Mălaicu_Hondrari

Lectură de Adela Greceanu

Partea A

  1. Copilul jegos (Partea I)

Partea B

  1. Copilul jegos (Partea II)

004 Mariusz Szczygieł, Gottland

Traducere din limba polonă de Ana Maria Luft

Lectură de Șerban Pavlu

Partea A

  1. Dovada iubirii (Partea I)

Partea B

  1. Dovada iubirii (Partea II)

005 W.G. Sebald, Inelele lui Saturn

Lectură de Șerban Pavlu

Traducere din limba germană și note de Vasile V. Poenaru

Partea A

  1. Secțiunea III (Partea I)

Partea B

  1. Secțiunea III (Partea II)

006 Truman Capote, Muzică pentru cameleoni

Lectură de Marius Chivu

Traducere din limba engleză și note de Iulia Gorzo

Partea A

  1. Muzică pentru cameleoni

Partea B

  1. Așa a fost să fie

007 Tove Jansson, Cartea verii

Traducere din limba suedeză de Andreea Caleman

Lectură de Mihaela Dedeoglu

Partea A

  1. Vecinul
  2. Tratat despre râme rupte (Partea I)

Partea B

  1. Tratat despre râme rupte (Partea II)
  2. Schimb de pisici

008 Bohumil Hrabal, Vremurile bune de altă dată

Selecţie şi traducere din limba cehă de Jean Grosu

Lectură de Alexandru Potocean

Partea A

  1. Vreți să vedeți Praga de aur?
  2. Ghipsul strălucitor (Partea I)

Partea B

  1. Ghipsul strălucitor (Partea II)
  2. Vremurile bune de altădată

009 Pierre Bourdieu, Dominația masculină

Traducere din limba franceză de Bogdan Ghiu

Lectură de Bogdan Ghiu

Partea A

  1. Încorporarea dominației
  2. Violența simbolică

Partea B

  1. Virilitate și violență
  2. Masculinitatea ca noblețe

010 Julio Cortázar, Axolotul. Povestiri cu cronopi și glorii

Traducere din spaniolă de Mona și Dumitru Tepeneag

Lectură de Lucian Iftime

Partea A

  1. Axolotul
  2. Instrucțiuni privind uciderea furnicilor din Roma

Partea B

  1. Instrucțiuni privind urcatul scărilor
  2. Instrucțiuni preliminare privind întorsul ceasului
  3. Instrucțiuni privind întorsul ceasului
  4. Model de comportament la un priveghi
  5. Terapii
  6. Batiste
  7. Eugenie

Cele mai vândute titluri VREMEA la Gaudeamus 2018

În perioada 14-18 noiembrie s-a desfășurat la Romexpo Târgul Internațional Gaudeamus, iar Editura Vremea a fost ca de obicei prezentă. De-a lungul a cinci zile întregi, publicul cititor și-a arătat interesul pentru noutățile editoriale ale Editurii Vremea, cele mai citite fiind de această dată cărțile pentru copii și titlurile din seria Aristocărți. Iată cele mai vândute titluri dintre noutățile perioadei:

Povestea lucrurilor de Kestutis Kasparavicius. O carte din cale afară de drăgălașă pentru cei mici, scrisă și ilustrată de un povestitor de geniu din Lituania – Kestutis Kasparavicius. Povestirile gravitează în jurul unui secret pe care copiii din întreaga lume l-au cam deslușit deja: toate lucrurile sunt vii! Cărțile, papucii, mobila, absolut tot ceea ce ne înconjoară și ne este de folos are viață! Ce gândesc, ce vorbesc între ele, ce așteptări au de la noi, oamenii, aceste lucruri este dezvăluit în paginile cărții. Ilustrațiile sunt în stil clasic, pline de același farmec intim al poveștilor spuse la gura sobei. (Printre cele mai vândute titluri pentru copii s-a regăsit și deja marele succes editorial Marea Unire pentru cei mici de Filip-Lucian Iorga și Ana Iorga, cu ilustrații de Octav Ungureanu.)

Alchimistul. Amintiri cu și despre Dinu Lipatti, ediție îngrijită de Fabian Anton. Acest titlu a fost îndelung așteptat de cititorii Editurii Vremea, fiind dedicat memoriei muzicianului și omului Dinu Lipatti. Cartea cuprinde recenzii ale aparițiilor sale pe marile scene muzicale naționale și internaționale, urmărind firul devenirii sale de la debut până la ultimul concert. De asemenea, se regăsesc și pagini în care atenția se apleacă asupra omului Dinu Lipatti, pe cât de talentat, pe atât de modest și nobil sufletește. Nu puteau lipsi nici ilustrațiile: fotografii inedite cu Dinu Lipatti în toate ipostazele descrise de texte – copil, compozitor, prieten, soț și… om. (Cartea Chipuri de lumină la Mănăstirea Văratec, avându-l ca editor tot pe Fabian Anton, s-a numărat printre titlurile preferate ale cititorilor Vremea.)

Homo Sovieticus de Alexandr Zinoviev. Cine nu a auzit de această celebră carte? Plină de un umor mușcător, scrisă sub forma unei geniale demonstrații de satiră, cartea Homo Sovieticus este și azi în măsură să stârnească indignare, dar și admirație deplină din partea celor care înțeleg rândurile citite. Homo Sovieticus este despre câteva tipologii umane pe care cu toții le cunoaștem prea bine – comuniști „fugiți” în Occident numai pentru a-i scoate la iveală minusurile și a-l învinge din interior.

Pagini de jurnal, W.S. Culbertson și A.M. Owsley. Un inedit jurnal interbelic, scris de doi diplomați americani detașați în România. Dotați cu un fin spirit de observație, cei doi reușesc să surprindă exact realitățile românești din urmă cu circa 100 de ani, evocând cu acest prilej nu doar figuri marcante ale vieții politice (de la Regina Maria până la I.G. Duca) ci și portrete ale românilor obișnuiți, fie ei din lumea aristocrației bucureștene, fie din lumea rurală. (În aceeași linie a jurnalelor interbelice se înscrie și titlul Jurnalul Generalului Gheorghe Athanasescu, aghiotantul Reginei Maria și un foarte bun cunoscător al culiselor politice regale).

Amintirea unei mari iubiri de Dan Stanca. În ce privește cartea de ficțiune, seria de autor Dan Stanca a fost una dintre surprizele plăcute pe care Editura Vremea le-a oferit cititorilor săi cu ocazia Târgului Gaudeamus. Titlurile Amintirea unei mari iubiri și Darul lacrimilor s-au vândut onorabil, încadrându-se în categoria romanelor de dragoste pline de patimă, din perspectiva personajelor real conturate.


Ultima bandă a lui Krapp, de Samuel Beckett, în regia lui Toma Dănilă, la Unteatru

Scrisă de celebrul dramaturg Samuel Beckett (1906-1989), câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură, pentru actorul irlandez Patrick Magee, în 1958, piesa Ultima banda a lui Krapp este montată în România în regia lui Toma Dănila, avândul pe Constantin Cojocaru în distribuție. Avanpremiera va avea loc în 25 noiembrie, de la 19:30, la UNTEATRU.

Ultima banda a lui Krapp a avut premiera în 1958 la Royal Court Theatre, din Londra. A fost jucată cu succes, de-a lungul timpului, de actori precum John Hurt, Harold Pinter și Robert Wilson.  

Un eseu complex despre singurătate, această « monodramă », cum a fost numită uneori, este despre bătranul Krapp, scriitor ratat și alienat, care dialoghează într-un fel absurd cu sinele lui din tinerețe, ascultând în fiecare an o bandă magnetică veche, un fel de jurnal în care amintirile legate de pierderea mamei, bucuria iubirii și tristețea despărțirii se împletesc într-un puzzle ce formează linia vieții sale. Confruntându-se cu abandonul și singuratatea, acum, după 30 de ani de la înregistrarea benzii, pare că nu mai poate da un sens existenței lui decât amintindu-și cu nostalgie și sarcasm de anii tinereții.

„Poate că cei mai frumoși ani ai mei s-au dus. Atunci când încă puteam să mai fiu fericit. Dar nu i-aș vrea înapoi, nu acum, cu tot focul ăsta din mine. Nu, nu i-aș mai vrea înapoi.”

Cuvintele trecutului supraviețuiesc și rămân martorii din urmă, de ele se agață bătrânul, ca alte personaje ale lui Beckett.

 „Am iubit!” pare el să spună, dezvăluind o latură mai puțin cunoscută a lui Samuel Beckett, scriitor definit mai ales ca reprezentant absolut al teatrului absurdului.

„Când Toma Dănilă mi-a propus personajul Krapp din Ultima bandă a lui Krapp, de Samuel Beckett, am fost şi uimit şi înfricoşat! Dar toate astea s-au făcut bucurie de lucru. Mă simt mândru şi fericit de asta. Krapp, cel simţit de mine, trebuie să pună spectatorul pe gânduri prin emoţie şi luciditate şi, de ce nu, şi cu haz privindu-şi propria viaţă…” Constantin Cojocaru, actor

  „Mă fascinează bătrânețea și mai ales singurătatea oamenilor bătrâni. Amestecul de neputință fizică și retragerea în fantasmele amintirilor, incapacitatea de a își mai proiecta existența în viitor, regretul anilor trecuți sau, dimpotrivă, sentimentul de împlinire a misiunii lor pe acest pământ mă determină să aleg acest gen de texte. Ultima bandă a lui Krapp nu face excepție, ba din contră, ne-a obligat să ne forțăm limitele înțelegerii singurătății umane, atât pe mine, cât și pe Constantin Cojocaru, din punctul meu de vedere actorul absolut pentru a-l interpreta pe Krapp-ul lui Samuel Beckett.” Toma Dănilă, regizor

„Marele merit al spectacolului şi al lui Constantin Cojocaru, în primul rând, este acela de a nu obosi nicio secundă. Krapp, cu volutele gândurilor lui întortocheate, rămâne fascinant de la început până la sfârşit. Constantin Cojocaru are o expresivitate uluitor de rafinată în acest spectacol. Fizionomia lui trece prin transformări radicale prin nuanţe abia perceptibile. (…) „Ultima bandă a lui Krapp” este (…) o amputare de sentimente pe cord deschis.” Alina Epingeac, Yorick.ro

„Krapp își găsește în tandemul Toma Dănilă – Constantin Cojocaru un alter ego pe măsura lui. Beckett ar fi fost mulțumit de ce se joacă la Unteatru acum. (…) Un one-man-show jucat la Sala Mică a Unteatru care merită văzut și dezbătut.”  Nona Ropotan, Bookhub.ro

Ultima bandă a lui Krapp / Krapp’s Last Tape,

de Samuel Beckett

Traducerea: Toma Dănilă și Ania Tudoran-Dănilă

Regia, scenografia, ilustrația muzicală și lightdesign: Toma Dănilă

Cu: Constantin Cojocaru

Afiș: Valentin Vârlan

Durata spectacolului: 1 oră

Prețul biletului: 40 ron

Bilete online: www.unteatru.ro/tichete/ ; www.mystage.ro; http://www.tomtix.ro/

Rezervări: rezervari@unteatru.ro, sau sms la numărul 0721.268.516 (nume, dată, spectacol, număr de locuri)

Avanpremiera: 25 noiembrie 2018, ora 19:30

UNTEATRU, Str. Sfinții Apostoli nr. 44, sector 5, București


‘Origini. Povestea științifică a creației’ de Jim Baggott – lansare și dezbatere cu cercetători în genetică, paleontologie și fizică

Nu există o versiune „autorizată” sau „oficială” a poveștii științifice a creației, dar dacă ar exista, ea ar semănă cu cartea Origini. Povestea științifică a creației de Jim Baggott. Volumul, care ne poartă de la big bang la apariția conștiinței umane, a fost publicat recent în colecția de știință a Editurii Humanitas, în traducerea lui Tudor Avram, și va fi lansat luni, 26 noiembrie, la ora 19, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu.

Ne oprim asupra a trei dintre domeniile importante ale științei din care provin rezultatele cercetărilor discutate în cartea lui Jim Baggott, într-o dezbatere la care vor participa dr. Florina Raicu (genetician și antropolog, asistent universitar la Catedra de Genetică Medicală, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, cercetător științific la Institutul de Antropologie al Academiei Române), prof. dr. habil. Mihai Emilian Popa (paleontolog, Universitatea din București, Facultatea de Geologie și Geofizică) și dr. Octavian Micu (fizician, cercetător științific gradul I la Institutul de Științe Spațiale, Măgurele). Moderatorul întâlnirii va fi Vlad Zografi, coordonatorul colecției de știintă a Editurii Humanitas.

Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook.

„Există numeroase versiuni ale poveștii creației. Cartea de față prezintă versiunea conformă cu știința modernă. Ea e rezultatul unui efort care a implicat (și continuă să implice) mii de oameni de știință, care pun laolaltă piesele unui imens puzzle, lansând mereu speculații și ipoteze, testând, dezbătând și revizuind. Acești oameni de știință se străduiesc să se asigure că piesele puzzle-ului sunt fiecare în parte coerente și consistente. Dar pentru ca povestea să fie unitară și inteligibilă, piesele trebuie să se și potrivească între ele, de la scara mare a universului la Homo sapiens, la cele mai mici microorganisme și la particulele elementare din care e alcătuită întreaga substanță materială. E o constrângere puternică.“ – Jim Baggott

Universul nostru a apărut cu aproape 14 miliarde de ani în urmă; forțele fundamentale s-au separat, s-au format atomi, galaxii și stele, iar Soarele și planetele din sistemul nostru solar s-au condensat dintr-un nor de reziduuri nucleare. În oceanele Pământului a apărut viața, care, în ciuda câtorva extincții catastrofale, a devenit tot mai complexă și mai diversă. Printre numeroasele ființe care au evoluat, o specie de maimuțe a început să-și pună întrebări legate de lumea din jurul ei.
Care este natura lumii materiale? Cum funcționează ea? Ce e universul și cum s-a format? Ce e viața? De unde venim și cum am evoluat? Cum și de ce gândim? Ce înseamnă să fii om? Cum ajungem să cunoaștem? Aceste întrebări și multe altele care decurg logic din ele sunt marile întrebări ale existenței umane. Ele sunt întrebările pe care ni le-am pus de când am început să gândim rațional.

Jim Baggott a fost distins cu Medalia Marlow a Societății Regale de Chimie și cu Premiul Glaxo al Asociației Britanice a Autorilor de Știință și va fi unul dintre invitații seriei de conferințe „Despre lumea în care trăim“, organizată de Fundația Humanitas Aqua Forte între 23 și 27 februarie 2019 la Ateneul Român.

Origini. Povestea științifică a creației este al doilea volum al său publicat în colecția de știință a Editurii Humanitas, după Higgs. Inventarea și descoperirea „Particulei lui Dumnezeu“, în traducerea lui Irinel Caprini.

În colecția de știință au mai fost publicate recent volumele Matematica zeilor și algoritmii oamenilor de Paolo Zellini, în traducerea lui Liviu Ornea, și Cunoașterea. Cum poate fi reclădită civilizația după un cataclism de Lewis Dartnell, în traducerea Iuliei Arsintescu.


Îndrăgitul scriitor Jón Kalman Stefánsson vine la Timișoara, la aniversarea Librăriei La Două Bufnițe

Cu ocazia aniversării a doi ani de la deschiderea oficială a librăriei independente La Două Bufnițe din Timișoara, iubitorii de literatură sunt invitați duminică, 2 decembrie 2018, la ora 17.00, la o întâlnire cu unul dintre cei mai apreciați scriitori contemporani islandezi, Jón Kalman Stefánsson, ale cărui cărți sunt traduse în limba română la editura Polirom. Discuția se va desfășura în limba engleză, va fi moderată de Bogdan-Alexandru Stănescu, coordonatorul colecției Biblioteca Polirom și va fi urmată de o sesiune de autografe.

„Spunem poveşti pentru că ne binedispune, dar spunem poveşti şi pentru a nu uita. Cuvintele vor avea întotdeauna şi puterea de a vindeca, puse în proză sau în poezie, la fel ca muzica. Ăsta este unul dintre principalele motive pentru care literatura, arta în general, este atât de importantă în vieţile noastre.” (Jón Kalman Stefánsson)

Jón Kalman Stefánsson, unul dintre cei mai importanţi scriitori contemporani islandezi, s-a născut la Reykjavík, în 1963. A debutat în 1988 cu un volum de poeme; unul dintre romanele sale, Sumarljós og svo kemur nóttin (Lumina de vară, apoi se lasă noaptea), a primit în 2005 Premiul Literar Islandez pentru ficţiune. Patru dintre volumele sale au fost nominalizate la Premiul pentru Literatură acordat de Consiliul Nordic, printre ai cărui laureaţi se numără Tomas Tranströmer, Sofi Oksanen şi Kim Leine. În 2011, Jón Kalman Stefánsson a primit prestigiosul P.O. Enquist Award, iar romanul său apărut în 2013, Fiskarnir hafa enga fætur (Peştii n-au picioare), a fost nominalizat la Man Booker International Prize şi a primit premiul revistei Lire pentru cel mai bun roman străin. Jón Kalman Stefánsson a obținut recunoașterea internațională odată cu Trilogia fiordurilor, incluzând volumele Între cer și pământ (ed. Polirom, 2014), Tristeţea îngerilor (ed. Polirom, 2016) și Inima omului (ed. Polirom, 2018), în urma căreia a câștigat numeroase premii și i s-a propus producția unui film de lung metraj (Spellbound Productions & Cap Horn Film). Cel mai recent roman al său, Povestea lui Ásta (2017), a devenit un imediat una dintre cele mai bine vândute cărți de ficțiune în Islanda.


edf

Povestea lansării neconvenționale a romanului Un apartament la Paris, de Guillaume Musso

În cadrul intim și boem al atelierului pictorului Bogdan Ene, Tatiana Ernuțeanu, PR Specialist și jurnalistă, alături de Gabriela Preda, specialistă în comunicare la Editura ALL, și de pictorul însuși, a prezentat romanul Un apartament la Paris, de Guillaume Musso, reconstituind prin detalii și elemente de suspans atmosfera acestui thriller tulburător. Jurnaliștii, bloggerii și artiștii invitați au făcut cunoștință cu stilul și lucrările gazdei noastre, pretextul perfect pentru a pătrunde în viața misterioasă a pictorului celebru din cartea lui Musso.

Am avut cu toții inedita ocazie de a-l privi pe Bogdan Ene în timp ce transpune pe o pânză albă viziunea unui Paris nostalgic, cât se poate de personal. În continuare, pictura a fost desăvârșită de participanții la eveniment, care au răspuns provocării de a se exprima cu ajutorul culorilor sau pensulelor profesionale. Printre ei s-a aflat și unul dintre pacienții Spitalului de Psihiatrie „Eftimie Diamandescu”, artist specializat în pictură decorativă, care își semnează lucrările cu pseudonimul Gily. Editura ALL donează spitalului această lucrare colectivă, împreună cu o selecție de cărți, prin intermediul Asociației „Sfânta Sofia și Sfântul Ioan Rusul”, pentru sala de activități a instituției medicale. Prin acest gest simbolic, ne dorim să subliniem faptul că literatura în particular și arta în general au valoare terapeutică și merită folosite în acest sens. Lecturile palpitante și picturile ne reîmprospătează gândurile și ne alimentează cu energie pozitivă.

Un apartament la Paris, de Guillaume Musso

Ne aflăm în fața unui nou thriller irezistibil marca Musso, pe care pur și simplu nu îl poți lăsa din mână. Până aici, nicio surpriză. În rest, tot ceea ce ține de acest roman este 100% surprinzător.

Dintr-o eroare informatică, Madeline și Gaspard au închiriat același apartament în Paris. Acest spațiu, care i-a aparținut celebrului pictor Sean Lorenz și i-a servit drept atelier, se dovedește a fi de-a dreptul seducător. Devastat de asasinarea fiului său, Lorenz murise cu un an în urmă, la numai 49 de ani. Pentru că picta puțin, iar operele lui își câștigau imediat statutul de capodopere, acum ajunseseră aproape de negăsit și valorau enorm.

Pentru Madeline și pentru Gaspard, această descindere în intimitatea pictorului se va transforma într-o experiență ciudată și răvășitoare. S-au trezit parcă într-o altă dimensiune, un spațiu familiar și în același timp marcat de o serie de necunoscute. Fascinați de povestea lui Sean Lorenz, cei doi află că pictorul a lăsat în urma lui trei tablouri încă nedescoperite. Atunci decid să își unească forțele pentru a le găsi. Dar tragica anchetă care va scoate la iveală secretul lui Lorenz le va schimba viețile pentru totdeauna. Fiecare dintre ei va fi pus în situația de a-și înfrunta proprii demoni pe parcursul acestei aventuri contracronometru.

Guillaume Musso este unul dintre cei mai populari scriitori francezi contemporani. Romanele lui au fost publicate în peste 30 de țări și s-au vândut în peste 5 de milioane de exemplare.

Un autor care nu face compromisuri, inteligent ca o vulpe, Guillaume Musso rămâne cel mai uluitor romancier francez contemporan.” – Le Parisien

„Un romancier care și-a testat încă o dată talentul de a da viață unor personaje cu care ne putem identifica cu toții.” – Le Figaro littéraire

„Un thriller romantic, plinde emoții și de aventuri, de sentimente și de răsturnări de situație.“ – Le Soir Magazine


Autobiografia lui Anthony Quinn apare la editura Nemira

Autobiografia lui Anthony Quinn, Păcatul originar, care apare la editura Nemira în colecția Yorick de arte ale spectacolului, este relatarea foarte personală și pasionantă a vieții neuitatului actor din spatele lui Zorba Grecul: povestea unui bărbat care acceptă cu greutate dragostea necondiționată (și acesta este păcatul originar) și care rămâne marcat de pierderea fiului său la o vârstă fragedă.

Actorul își revizitează trecutul și își dezvăluie sentimentele întunecate în fața psihanalistului său, toate în încercarea de a accepta dragostea și de a se împăca cu moartea lui Cristopher la doi ani.

De la perioada copilăriei sărace, la relația caldă cu mama și tatăl lui, Quinn ne dezvăluie ce l-a făcut să devină bărbatul care a cucerit milioane de inimi. Anecdotele lui despre munca la Hollywood sunt captivante și surprind fața umană a celebrităților cu care ajunge prieten: Katharine Hepburn, Rita Hayworth, Carole Lombard, Frank Lloyd Wright, John Barrymore, Gary Cooper, Cecil B. de Mille.

„Cunoscând felul în care funcționează mintea mea, îți imaginezi toate imaginile și întrebările care au început să-mi umble prin creier, toate argumentele pro și contra. După toate «cercetările» noastre, sunt sigur că ai devenit conștient de zonele unde eșuez eu în arena iubirii. Să dăruiești iubire și să accepți iubire necondiționat – iată cel mai înalt scop pentru mine. Să fii incapabil să iubești necondiționat – acesta e pentru mine păcatul originar, cel care le generează pe toate celelalte. Oricum, am răspuns da, pentru că, dacă renunț la speranța de a găsi iubirea, viața o să mi se pară de netrăit. Tot ce aș afirma, tot ce aș propovădui, ar fi atunci o minciună.“

Anthony Quinn (1915-2001) a fost unul dintre actorii de film marcanți ai secolului XX și cel mai important actor latino-american care a făcut carieră la Hollywood. De origine maxicană, s-a mutat în SUA împreună cu părinții și în anii 1930 a devenit interesat de actorie, primul său rol în fiind în Parole din 1936, după care a urmat The Milky Way, în regia lui Harold Lloyd. Avea să joace apoi o mulțime de roluri, alături de creatori consacrați, devenind un adevărat star în special după realizarea filmului Viva Zapata!, în regia lui Elia Kazan, creație pentru care a fost recompensat cu Premiul Oscar pentru Cel mai bun actor în rol secundar. Un an mai târziu, iubitorii de film îl vedeau în La Strada, celebrul film al lui Federico Fellini. Printre celelalte creații semnificative de care este legat numele său se numără Lawrence of Arabia, Lost of Life, Lion of the Desert. Destinul îi va aduce, în decursul deceniilor, multe premii și distincții. În 1964, când a interpretat rolul Zorba Grecul din filmul omonim al lui Michael Cacoyannis, rol cu care avea să rămână asociat pentru totdeauna, a primit încă o nominalizare la Oscar. Pe Walk of Fame de la Hollywood și-a primit, așa cum se cuvenea, o stea.


Dan C. Mihăilescu în dialog cu Costion Nicolescu – „Despre cerul din noi“

Librăria Humanitas de la Cișmigiu vă așteaptă miercuri, 28 noiembrie, de la ora 19, la o nouă întâlnire „Cărțile care ne-au făcut oameni, cu Dan C. Mihăilescu“.

Invitatul acestei seri va fi scriitorul și teologul Costion Nicolescu, iar tema dialogului va fi „Despre cerul din noi“.
La final, Dan C. Mihăilescu va oferi autografe pe cea mai recentă cartea a sa, Plăceri vinovate și datorii împlinite. 12 confesiuni (o antologie), unul dintre cele mai îndrăgite titluri Humanitas la Gaudeamus 2018.

Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook*.

Articole similare

Câteva știri din lumea culturală românească (19 – 25 iunie 2017)

Jovi Ene

Invitație vernisaj Expoziție de fotografie cu vânzare

Jovi Ene

Câteva știri din lumea filmului românesc (13 – 19 iulie 2015)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult